Pasaulē

Pēc seksuālas uzmākšanās skandāla no HP aizgājušais vadītājs tēmē uz vadošu amatu Oracle

Lelde Petrāne, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Marks Hurds (Mark Hurd), kurš pagājušajā mēnesī bija spiests atkāpties no kompānijas Hewlett-Packard vadītāja amata, jo, izmeklējot apsūdzības par seksuālu uzmākšanos, tika konstatēts, ka viņš manipulējis ar izdevumu atskaitēm, patlaban runā ar kompāniju Oracle par iespēju tajā ieņemt vadošu amatu, atsaucoties uz kādas personas sniegtu informāciju, vēsta nytimes.com.

M. Hurds, kuram ir labas attiecības ar Lorensu J. Elisonu (Lawrence J. Elisona), Oracle dibinātāju un vadītāju, visticamāk, neaizstās viņu amatā, bet sīkāka informācija par to, uz kuru amatu M. Hurds tēmē, pagaidām nav zināma.

M. Hurds un Oracle jau esot tuvu tam, lai panāktu vienošanos, stāstījis informācijas avots.

Ne kompānija Oracle, ne M. Hurda pārstāvis pagaidām nekādus komentārus šajā sakarā nav snieguši.

Zīmīgi, ka neilgi pēc tam, kad M. Hurds pameta Hewlett-Packard, L. Elisons viņu negaidīti un kaislīgi aizstāvēja. Viņš Hewlett-Packard rīcību nodēvēja par sliktāko lēmumu «kopš ideoti Apple valdē atlaida Stīvu Džobsu (Steve Jobs) pirms daudziem gadiem».

Oracle, ko L. Elisons nodibināja pirms 30 gadiem, ir pasaulē lielākais datubāžu programmatūras ražotājs, un L. Elisons ir bijis tā vienīgais vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hewlett Packard un bijušā bosa strīds atrisinājies

Lelde Petrāne, 21.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru ražotājs Hewlett-Packard (HP) atrisinājis strīdu ar bijušo vadītāju Marku Hurdu (Mark Hurd), ziņo BBC.

Kā vēstīts, HP iesūdzēja tiesā savu bijušo bosu M. Hurdu saistībā ar viņa jauno amatu konkurējošajā kompānijā Oracle, prasot liegt viņam to ieņemt.

Saskaņā ar vienošanos M. Hurds atdos aptuveni 30 miljonus ASV dolāru HP akcijās, kas ietilpa viņa atlaišanas paketē.

M. Hurdam arī esot «pienākums aizsargāt HP konfidenciālo informāciju, pildot savus amata pienākumus Oracle».

Oracle par M. Hurda apstiprināšanu līdzprezidenta amatā paziņoja šomēnes. M. Hurds, kurš ir Oracle vadītāja Lerija Elisona draugs, bija spiests pamest HP pēc izmeklēšanas saistībā ar seksuālu uzmākšanos. Viņš gan noliedza jebkādas nelikumīgas darbības, un izmeklēšanā tika atklāts, ka viņš nav seksuāli uzmācies darbiniecei, bet ir pārkāpis citus HP standartus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

HP vadītājs vēlējies noslēpt apsūdzību par seksuālu uzmākšanos

Lelde Petrāne, 18.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākuši gaismā jauni fakti par skandālu, kurā iesaistīta bijusī tehnoloģiju kompānijas Hewlett Packard darbuzņēmēja Džodija Fišere (Jodie Fisher) un kompānijas vadītājs Marks Hurds, kurš nesen atkāpās no amata.

Sieviete apgalvo, ka viņa zaudējusi darbu, jo viņa nav piekritusi seksuālām attiecībām ar nu jau bijušo bosu M. Hurdu, atsaucoties uz vārdā nenosauktu informācijas avotu, ziņo Reuters.

Kā norāda Reuters, šī ir pirmā reize, kad tapusi zināma sīkāka informācija par notikušo, jo vienīgais, ko iepriekš sacījusi pati kompānija ir tas, ka M. Hurds ticis apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos.

Kā vēstīts, 53 gadus vecais M. Hurds no kompānijas prezidenta un vadītāja amatiem atkāpās šā gada 6. augustā pēc tam, kad HP viņu apsūdzēja nepareizu izdevumu pārskatu iesniegšanā saistībā ar Dž. Fišeri. Vienlaikus tika ziņots, ka izmeklēšanā nav gūti pierādījumi par seksuālu uzmākšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Hewlett-Packard bijušā bosa skandālam jauns pavērsiens - tiesas prāva

Lelde Petrāne, 08.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Hewlett-Packard iesūdzējusi tiesā savu bijušo bosu Marku Hurdu (Mark Hurd) saistībā ar viņa jauno amatu konkurējošajā kompānijā Oracle, kas šo sūdzību savukārt nodēvējusi par «atriebīgu». Tā rezultātā attiecības starp abām kompānijām pašlaik ir zem jautājuma zīmes, vēsta MarketWatch.

Hewlett-Packard Co. M. Hurdu tiesā iesūdzējusi tūlīt pēc tam, kad tika paziņots, ka tehnoloģiju giganta bijušais vadītājs pievienojies Oracle Corp. kā jaunais prezidents.

Hewlett-Packard uzskata, ka M. Hurds, sākot strādāt konkurējošā kompānijā, apdraud kompānijas komercnoslēpumus.

Oracle par M. Hurda pieņemšanu darbā prezidenta amatā paziņoja tikai mēnesi pēc tam, kad viņš pērkšņi pameta Hewlett-Packard. Viņa aiziešana no kompānijas bija saistīta ar apsūdzību par seksuālu uzmākšanos, kuru izmeklējot, tika konstatēts, ka viņš manipulējis ar izdevumu atskaitēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Rīgā notiks konference «Oracle diena 2011»

Sanita Igaune, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, ceturtdien notiks Oracle tehnoloģijām veltītā konference «Oracle diena 2011». Tajā tiks runāts par priekšrocībām, kādas uzņēmumiem nodrošina vienotai darbībai paredzēta aparatūra un programmatūra. Prezentācijas sniegs Oracle speciālisti no visas Eiropas, kā arī Oracle partneri un klienti.

«Mēs vēlamies aktīvi atbalstīt Latvijas uzņēmumus un organizācijas gan valsts, gan privātajā sektorā, lai tās varētu gūt pilnīgu atdevi no ieguldījumiem IT, nodrošināt integrētus un atvērtus risinājumus, kas samazina izmaksas, palielina darbības efektivitāti un vienkāršo risku pārvaldību,» skaidro Oracle filiāles Latvijā vadītājs Guntis Kalniņš.

Konferencē «Oracle diena 2011» tiks runāts par jaunākām inovācijācijām, jaunākiem Oracle publisko un privāto mākoņu datorlietošanas risinājumu sasniegumiem, kā arī par labāko praksi.

«Accenture Latvijas birojā vairāk nekā 150 speciālisti strādā ar Oracle, un ir pamats domāt, ka šis skaits varētu ātri pieaugt,» piebilst Accenture Latvijas filiāles direktors Maksims Jegorovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SAP jāmaksā Oracle 1,3 miljardi

Lelde Petrāne, 24.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas programmatūras gigantam SAP Kalifornijas tiesa likusi samaksāt ASV konkurentam Oracle 1,3 miljardus ASV dolāru. SAP zaudējusi tiesas prāvā par datu zādzību, ziņo BBC.

Tiesas prāvas pamatā bija klientu atbalsta dokumentu un programmatūras zādzība, ko izdarījusi SAP «meita» TomorrowNow.

Oracle pieprasīja 1,65 miljardu ASV dolāru kompensāciju.

SAP savukārt norādīja, ka konkurentei pienākas tikai 40 miljoni ASV dolāru, bet tiesa lēma Oracle labā. SAP izplatījusi paziņojumu, ka ir vīlusies tiesas lēmumā un izskatīs iespēju to apstrīdēt. Vienlaikus SAP piebildusi, ka izsaka nožēlu par TomorrowNow darbībām un ir gatava godīgi nodarīto Oracle kompensēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Oracle ceturksnī nopelnījusi 2,1 miljardu

Lelde Petrāne, 25.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV programmatūras ražotāja Oracle paziņojusi par labāku peļņu nekā prognozēts, kā rezultātā pieaugusi kompānijas akciju vērtība, ziņo BBC.

Kalifornijā bāzētā kompānija pavēstījusi, ka ieņēmumi fiskālajā trešajā ceturksnī auguši par 37% līdz 8,8 miljardiem ASV dolāru, bet tīrā peļņa palielinājusies pat par 78%.

Oracle tīrā peļņa ceturksnī, kas noslēdzās 28.februārī, sasniegusi 2,1 miljardu ASV dolāru. Attiecīgajā laika periodā iepriekšējā gadā tā nopelnīja 1,2 miljardus ASV dolāru.

Oracle arī izteikusi prognozi attiecībā uz pašreizējo ceturksni, kas pārsniedz aplēses, kā arī palielinājusi dividendes par 20%.

BBC norāda, ka analītiķi cieši vēro Oracle, lai noteiktu tendences tehnoloģiju nozarē.

Japāna nodrošina 5% no kompānijas ieņēmumiem, bet Oracle vadītāji neparedz, ka zemestrīces un cunami sekas radīs būtisku ietekmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Tramps draud anulēt TikTok darījumu, ja ByteDance saglabās jebkādu kontroli

LETA--AFP, 21.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņojis, ka darījums starp ASV uzņēmumiem "Oracle" un "Walmart" un Ķīnas kompāniju "ByteDance" par "TikTok" ASV segmenta pārdošanu tiks anulēts, ja "ByteDance" saglabās jebkādu kontroli.

"ByteDance" ir panākusi principiālu vienošanos ar diviem ASV uzņēmumiem - datorprogrammatūru kompāniju "Oracle" un mazumtirdzniecības tīklu "Walmart". Paredzēts, ka "Oracle" kļūs par "TikTok" datu partneri un "Walmart" - par komerciālo partneri Savienotajās Valstīs. Šim nolūkam tiks izveidots uzņēmums "TikTok Global", kas būs reģistrēts ASV un kura akcijas paredzēts kotēt biržā, kā arī īstenot akciju sākotnējo publisko piedāvājumu. Plānots, ka "ByteDance" piederēs 80% "TikTok Global" akciju.

Jautāts, vai "ByteDance" saglabās kādu iesaisti, Tramps telekanālam "Fox News" sacīja, ka "viņiem ar to nebūs nekādas darīšanas un, ja būs, tad mēs vienkārši neslēgsim darījumu".

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

VID noslēdz 1,4 milj. Ls vērtu iepirkumu par Oracle programmatūras uzturēšanu

Gunta Kursiša, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests noslēdzis vairāk nekā 1,42 milj. Ls iepirkumu konkursu par Oracle programmatūras uzturēšanas pagarināšanu un papildus Oracle programmatūras licenču iegādi.

Iepirkuma ietvaros paredzēts pagarināt Oracle programmatūras uzturēšanu par trīs gadiem, kā arī iegādāt jaunas Oracle licences, liecina informācija VID mājas lapā.

Kopumā konkursā pieteicās divi pretendenti, no kuriem par uzvarētāju tika izvēlēta SIA DPA, kas par pakalpojumu un produktu piedāvāja zemāko cenu.

SIA DPA dibināta 1997. gadā un nodarbojas ar datoru, to perifēto iekārtu un programmatūras mazumtirdzniecību specializētajos veikalos. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Elizabetes iela 75, Rīga, un pamatkapitāls – 2000 Ls. Uzņēmuma valdē darbojas vienīgais valdes loceklis Juris Vilders.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc izmeklēšanas saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos no amata atkāpies datoru giganta Hewlett-Packard (HP) boss Marks Hurds (Mark Hurd ), atsaucoties uz kompānijas paziņojumu, vēsta BBC.

M. Hurds nekavējoties atkāpies gan no prezidenta, gan kompānijas vadītāja amata.

Saskaņā ar kompānijas paziņojumu izmeklēšanā secināts, ka vadītājs nav pārkāpis kompānijas uzmākšanās un seksuālās uzmākšanās noteikumus, bet vadības standartus.

Par pagaidu kompānijas vadītāju iecelta finanšu direktore Keitija Lesjaka (Cathie Lesjak).

Paziņojumā M. Hurds norādījis, ka saprot - ir gadījumi, kuros viņš nav rīkojies atbilstoši uzticības, cieņas un integritātes standartiem un principiem. Viņam atkāpšanās no amata pēc piecu gadu darba HP esot sāpīgs lēmums, bet, pēc viņa domām, būtu sarežģīti arī turpmāk būt efektīvam HP vadītājam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pirms Hurda aiziešanas augusi HP peļņa

Lelde Petrāne, 20.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā ceturksnī, kad nu jau bijušais Hewlett-Packard vadītājs Marks Hurds (Mark Hurd) visus trīs mēnešus vēl bija «pie kompānijas stūres», tās tīrā peļņa pieaugusi par 6% un ieņēmumi - par 11%, ziņo boston.com.

Kalifornijā bāzētā tehnoloģiju giganta tīrā peļņa fiskālajā trešajā ceturksnī, kas noslēgsies oktobrī, bijusi 1,77 miljardi ASV dolāru jeb 75 centi uz akciju.

Tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā Hewlett-Packard strādāja ar 1,67 miljardu ASV dolāru peļņu.

Ieņēmumi trešajā ceturksnī bijuši 30,7 miljardi ASV dolāru. Tajā pašā periodā iepriekšējā gadā tie bija 27,6 miljardi ASV dolāru.

Piecu gadu laikā M. Hurds agresīvi samazināja darbavietu skaitu un citas izmaksas, tādējādi padarot kompāniju konkurētspējīgāku.

Kā vēstīts, 53 gadus vecais M. Hurds no kompānijas prezidenta un vadītāja amatiem atkāpās šā gada 6. augustā pēc tam, kad Hewlett-Packard viņu apsūdzēja nepareizu izdevumu pārskatu iesniegšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

ES Tiesa: lietotas programmatūras pārdošana ir pieļaujama

Jānis Rancāns, 04.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) Tiesa lēmusi, ka ir pieļaujams tālāk pārdot programmatūras licences, pat, ja programma lejupielādēta no interneta, izriet no tiesas sprieduma strīdā starp Vācijas uzņēmumu un ASV tehnoloģiju gigantu Oracle, vēsta AFP.

Lēmumā ES Tiesa norādījusi, ka lietotas programmatūras pārdošana ir atļaujama arī gadījumos, ja tā iepriekš piegādāta ne tikai ar fizisku datu nesēju, bet arī lejupielādēta. Šajā jautājumā nesaskaņas bija izcēlušās starp ASV kompāniju Oracle un Vācijas uzņēmumu UsedSoft, kura biznesa modelis ir saistīts ar lietotas programmatūras licenču pārdošanu.

Tiesa tomēr spriedumā uzsver, ka ikvienam, kurš tālāk pārdod lietotu programmatūru, pēc darījuma ir jāiznīcina visas saglabājušās kopijas.

Kompānija Oracle Vācijas uzņēmumu iesūdzēja tiesā, tādējādi cenšoties ierobežot to, ka klienti, kuri iegādājas lietotu programmu licences, var lejupielādēt programmatūras jaunākās versijas un dažādus atjauninājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Noraida Microsoft piedāvājumu iegādāties TikTok ASV segmentu

LETA--AFP, 14.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija "Microsoft" svētdien paziņoja, ka tās izteiktais piedāvājums iegādāties populārās video lietotnes "TikTok" ASV segmentu ticis noraidīts, tādējādi kā vienīgais atlikušais pretendents uz šo iegādes darījumu palicis Savienoto Valstu datoru programmatūras gigants "Oracle".

Vienlaikus laikraksti "Wall Street Journal" un "New York Times" vēsta, ka "Oracle" uzvarējis šajā solīšanas karā un kļūs par "TikTok" tehnoloģiju partneri ASV.

"Oracle" šo informāciju gan pagaidām nekomentē.

ASV prezidents Donalds Tramps devis laiku līdz 15.septembrim, lai panāktu vienošanos par "TikTok" ASV segmenta pārdošanu vietējam uzņēmumam, pretējā gadījumā draudot aizliegt lietotnes darbību ASV.

"Microsoft" jau augusta sākumā norādīja, ka ir ieinteresēts iegādāties "TikTok" ASV segmentu, taču svētdien paziņoja, ka izteikto piedāvājumu "TikTok" īpašnieks - Ķīnas interneta gigants "ByteDance" - noraidījis.

"TikTok" popularitāte pasaulē pēdējā laikā strauji pieaugusi, īpaši gados jaunu cilvēku vidū. Lietotne piedāvā veidot īsus videoklipus un ar tiem dalīties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvenergo par 3,6 miljoniem eiro ieviesīs jaunu norēķinu sistēmu

Žanete Hāka, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies AS Latvenergo izsludinātais konkurss par jaunas norēķinu sistēmas ieviešanu, liecina informācija Iepirkumu Uzraudzības biroja mājaslapā.

Konkursā uzvarējis SIA Tieto Latvia, un kopējā līgumcena noteikta 3,6 miljoni eiro.

Kā skaidroja Latvenergo pārstāve Ivita Bidere, AS Latvenergo, gatavojoties jaunu klientu ienākšanai brīvajā elektroenerģijas tirgū, veic ieguldījumus klientu apkalpošanas un norēķinu sistēmās.

Arī Lietuvā un Igaunijā atkārtoti ir izsludināts klientu apkalpošanas un norēķinu elektroniskās sistēmas iepirkums.

Ieviešot jauno apkalpošanas sistēmu, tirgū ienākošajiem klientiem būs pieejama pilnveidota pakalpojumu sniegšanas iespēja, kas nodrošinās elastīgāku sadarbības modeļu izveidi, gūstot informāciju par uzņēmuma piedāvājumu. Ja līdz šim norēķinu principi bija vienoti, tad brīvā elektroenerģijas tirgū ir jāparedz vairākas jaunas iespējas – pilna norēķinu funkcionalitāte, līgumu slēgšana, klientu datu bāzes uzkrāšana, skaidro uzņēmuma pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Accenture rīkos bezmaksas programmēšanas un projektu vadītāju asistentu apmācības

Žanete Hāka, 08.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT uzņēmums Accenture vasarā rīkos bezmaksas programmēšanas un projektu vadītāju asistentu mācības Accenture Bootcamp, informē uzņēmuma pārstāvji.

Mācībās, kas ilgst 1-4 nedēļas, dalībnieki apgūst teorētiskas un praktiskas zināšanas, ko pielieto, komandā risinot praktiskus uzdevumus.

Mācību mērķis ir nodrošināt programmēšanas pamatzināšanas un meklēt jaunus darbiniekus, kuri pievienosies Accenture komandai. Sekmīgākajiem dalībniekiem konkursa kārtībā tiks piedāvāta apmaksāta prakse Accenture.

Kandidātiem tiks piedāvātas Java, DevOps, Microsoft (.Net), Data&Analytics, Robotics RPA, SAP ABAP, iOS, Oracle Core PSQL, Oracle SOA, Testing, SAP Biznesa procesu konsultantu un PMO (Projektu vadības asistents) mācības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pieaugusi Oracle ceturkšņa peļņa

Lelde Petrāne, 17.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Oracle Corp. paziņojusi, ka tās fiskālā pirmā ceturkšņa tīrā peļņa pieaugusi līdz 1,35 miljardiem ASV dolāru jeb 27 centiem uz akciju, ziņo MarketWatch.

Tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā tā nopelnīja 1,12 miljardus ASV dolāru jeb 22 centus uz akciju.

Biznesa programmatūras milzis informējis, ka tā ieņēmumi pirmajā ceturksnī, kas noslēdzās augustā, pieauguši par 48% līdz 7,5 miljardiem ASV dolāru.

Kā vēstīts, Oracle tikko prezidenta amatā apstiprināja bijušo kompānijas Hewlett-Packard vadītāju Marku Hurdu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, tehnoloģiju giganta Oracle boss iegādāsies 98% no Havaju salas Lānai, ziņo BBC.

Summa, kādu maksās Lerijs Elisons (Larry Ellison), nav zināma, bet prasītā cena bijusi no 500 miljoniem līdz 600 miljoniem ASV dolāru.

365 km ² lielā sala pieder miljardierim Deividam Mērdokam (David Murdock).

Pazīstama kā Ananāsu sala, Havaju mazākā publiski pieejamā sala ir mājvieta 3200 iedzīvotājiem un tagad lepojas ar vairākiem luksusa kūrortiem.

Tā agrāk bija slavena ar ananāsu plantācijām, bet pēdējos gadu desmitos par galveno biznesu kļuvis tūrisms.

Mērdokam ar privātas kompānijas Castle & Cooke starpniecību Lānai pieder kopš 1985. gada.

Oracle līdzdibinātājs Elisons iekļauts Forbes pasaules miljardieru saraksta sestajā pozīcijā, un viņa bagātība tiek lēsta 36 miljardu ASV dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvenergo par 2,1 miljonu pirks atbalstu Oracle programmatūrai

Gunta Kursiša, 03.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētikas uzņēmums a/s Latvenergo atvēlēs 2,15 miljonus latu Oracle licenču tehniskās programmatūras atbalsta pakalpojumu iegādi, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Iepirkums attiecas uz 2013. - 2016. gadu. Pakalpojumu nodrošinās Oracle East Central Europe Limited Filiāle Latvijā.

Jau rakstīts, ka šā gada aprīlī a/s Latvenergo noslēdza citu, apjomīgu un ar tehnoloģijām saistītu iepirkumu – par jaunas norēķinu sistēmas ieviešanu. Konkursā uzvarējis SIA Tieto Latvia, un kopējā līgumcena noteikta 3,6 miljoni eiro. Kā skaidroja Latvenergo pārstāve Ivita Bidere, a/s Latvenergo, gatavojoties jaunu klientu ienākšanai brīvajā elektroenerģijas tirgū, veic ieguldījumus klientu apkalpošanas un norēķinu sistēmās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gatavība vispārējās datu aizsardzības regulas ieviešanai ir zema

Zane Atlāce - Bistere, 10.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Puse no organizācijām Latvijā, uz kurām attiecas vispārējās datu aizsardzības regulas ieviešana, tam nav gatavas, jo regulas ieviešana prasa papildu finanses, laiku un cilvēkresursus, secinājuši globālās IT kompānijas Oracle eksperti.

Dati liecina, ka arī Eiropas lielākajās valstīs aptuveni 50% uzņēmumu, valsts un pašvaldību iestādes saskaņā ar starptautisko Gārtnera pētījumu nav gatavas vispārējās datu aizsardzības regulas (General Data Protection Regulation - GDPR) ieviešanai no 2018. gada maija.

Regulas mērķis ir novērst nepamatotu personas datu lietošanu un noplūdi, kas nozīmē jaunas prasības uzņēmējiem, kā strādāt, apkopot un glabāt klientu, partneru un darbinieku datus. Faktiski tas skar gandrīz visus uzņēmumus un valsts sektora institūcijas. Regula prasa pamatot datu pieprasīšanas mērķi, to pielietošanu un izmantošanu. Tāpat ir jāgarantē tūlītēja datu glabāšanas pārtraukšana pēc personas pieprasījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Masu mediji daudz raksta par nākošo finanšu krīzi, kas šķiet absurda lieta ekonomikas atveseļošanās kontekstā, tomēr, cik pamatotas ir šādas runas, cenšas noskaidro The Market Oracle.

Par pirmo vēstījumu tam, ka «šoreiz viss ir citādāk», kalpo ASV Finanšu ministra Timoteja Geitnera (Timothy Geithner) paziņojums intervijā interneta izdevumam The Daily Beast, ka «tā [krīze] atgriezīsies. Būs vēl viena finanšu vētra, bet kādu laiku mūs gaida atelpa». Ministrs gan tieši nepasaka, kas un kā, pēc viņa domām, notiks, bet norādīja to, ka nākošā krīze būs «unikāla».

«Lietas toreiz visapkārt sabruka. Mums nebija noteikumu grāmatu un nekādu instrumentu. Mums nebija labu izvēļu, mēs ļāvām šai milzīgajai finanšu sistēmai rasties bez jebkādiem nozīmīgiem ierobežojumiem. Šoka apjoms bija lielāks nekā tas, ko mēs pieredzējām Lielās Depresijas laikā,» stāsta T. Geitners.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Programmatūras atbalsta pakalpojumiem Latvenergo tērēs teju pusotru miljonu latu

Gunta Kursiša, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts a/s Latvenergo par teju 1,5 miljoniem latu iegādāsies Oracle programmatūras atbalsta pakalpojumus, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Šos pakalpojumus a/s Latvenergo sniegs Oracle East Central Europe Limited Filiāle Latvijā.

Valsts a/s Latvenergo ir lielākais Latvijas uzņēmums, vērtējot pēc 2010. gada apgrozījuma. Pērn Latvenergo apgrozīja vairāk nekā 655 miljonus latu, kas ir par 7% vairāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma EBITDA bija 177,76 miljoni latu, bet peļņa – 44,56 miljoni latu. A/s Latvenergo darbinieku skaits pērn bija apruveni 1300, liecina informācija žurnālā Top500.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Lerijs Elisons ar Tesla akcijām nopelnījis 1,6 miljardus ASV dolāru

Lelde Petrāne, 16.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lerija Elisona pirmais gads elektroauto ražotāja "Tesla" valdē ir bijis ļoti, ļoti ienesīgs, vēsta "CNN".

L. Elisons, "Oracle Corporation" līdzdibinātājs un viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem, "Tesla" valdei pievienojās 2018. gada 27. decembrī. Pirms tam viņš iegādājies 3 miljonus elektroauto ražotāja akciju.

Šo akciju vērtība dienā, kad viņš pievienojās valdei, bija aptuveni 948 miljoni dolāru. Tās veidoja aptuveni 1,7% no "Tesla" akcijām. Tas L. Elisonu padara par otru lielāko akcionāru valdē aiz uzņēmuma vadītāja Īlona Maska.

Pirmos sešus mēnešus L. Elisona ieguldījums izskatījās kā slikts lēmums. "Tesla" akciju vērtība nokritās par 43%, 3. jūnijā nogrimstot līdz 179,61 ASV dolāram par akciju.

Kopš tā laika viss ir strauji mainījies. Šīs nedēļas pirmdienā "Tesla" akciju vērtība pirmo reizi uzņēmuma vēsturē pārsniedza 500 ASV dolārus par akciju, un otrdien turpināja kāpumu. Pat ar nelielu kritumu trešdien akciju cena ir gandrīz trīskāršojusies kopš jūnija zemās vērtības un ir pieaugusi par 68% kopš dienas, kad L. Elisons pievienojās valdei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Google ir apsūdzējusi konkurentus Apple un Microsoft, ka tie ir apvienojušies, lai mēģinātu «nogalināt» atvērtā koda operētājsistēmu Android.

Google uzskata, ka minētās kompānijas izvirza «neīstas» patentu prasības, lai sadārdzinātu ierīces, kas izmanto Android operētājsistēmu, kā arī uzsākušas «patentu karus» un nav ļāvušas Google piedalīties Nortel patentu iegādē, vēsta CNET.

«Android panākumi ir izraisījuši naidīgu un organizētu pretpasākumu kampaņu, kuru veic Microsoft, Oracle, Apple un citas kompānijas, izmantojot apsūdzības «neīstu» patentu pārkāpumos,» norāda Google galvenais jurists Devids Drumonds.

Konkurējošās kompānijas iesūdz Google tiesā par dažādu patentu pārkāpumu, kas izmantoti radot Android operētājsistēmu, klāsta D. Drumonds. Piemēram, Oracle pirms gada iesniedza prasību pret Google, norādot, ka tā esot pārkāpusi patentus, kas saistīti ar Java programmēšanas valodu. Savukārt Microsoft esot izvēlējusies citu pieeju - iesūdzot ierīču ražotājus, kuri izmanto Android.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē bagātākais cilvēks ir Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims, bet bagātākais eiropietis – Zviedrijas mēbeļu tirdzniecības giganta IKEA dibinātājs un vadītājs Ingvars Kampards, liecina Bloomberg izveidotais divdesmit bagātāko zemeslodes iedzīvotāju reitings.

Meksikāņa K. Slima īpašums vērtēts 68,5 miljardu ASV dolāru apmērā, bet viņa tuvākā sekotāja – ASV miljardiera un Microsoft līdzdibinātāja Bila Geitsa īpašumā ir 62,4 miljardi dolāru. Trešo vietu reitingā ar 43,8 miljardiem ieņēmis investors Vorens Bafets.

Ceturtajā vietā, pēc Bloomberg domām, ierindojams IKEA dibinātājs Ingvars Kampards, kurš var lepoties ar 42,5 miljardiem dolāru, bet pirmo piecinieku noslēdz Francijas luksusa preču grupas LVMH dibinātājs un vadītājs Bernārs Arno, kura rīcībā ir 42,3 miljardi ASV dolāru.

Sestajā vietā iekļuvis Zara apģērbu ķēdes īpašnieks Amansio Ortega (38,8 miljardi ASV dolāru), kuram seko Oracle grupas izpilddirekors Lerijs Elisons (38 miljardi), Koch Industries līdzīpašnieki Čārls Kohs (34 miljardi) un Deivids Kohs (34 miljardi) un Brazīlijas raktuvju magnāts Aiks Batista (28,8 miljardi).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru ražotājs Hewlett Packard atklājis plānus virzīties mākoņdatošanas tirgū, ziņo BBC.

Vadītājs Leo Apotēkers (Leo Apotheker) informējis, ka HP izstrādās savus interneta pakalpojumus un radīs aplikāciju veikalu gan patērētājiem, gan uzņēmumiem.

Koncentrēšanās uz šādiem tiešsaistes pakalpjumiem analītiķu skatījumā ir HP mēģinājums «noķert» konkurentus, piemēram, Apple un IBM.

Apotēkers arī norādījis, ka HP mērķis ir palielināt peļņu un dividendes.

Februārī HP paziņoja par mazāku nekā gaidīts apgrozījuma pieaugumu 2010.gada pēdējā ceturksnī.

Izklāstot savu ilgtermiņa redzējumu attiecībā uz kompāniju, Apotēkers arī paziņojis, ka nesen prezentētais planšetdators TouchPad tiks laiks klajā jūnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

HP iegādāties drošības programmatūras firmu Fortify

Lelde Petrāne, 17.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru gigants Hewlett-Packard (HP) plāno iegādāties Fortify Software, privātu, Kalifornijā bāzētu drošības programmatūras ražotāju, ziņo Reuters.

Darījuma summa netiek atklāta.

Pēc darījuma noslēgšanās Fortify sākotnēji darbosies kā atsevišķa vienība, bet vēlāk plānots to integrēt programmatūras un risinājumu biznesā.

Kā vēstīts, nesen no amata atkāpās HP boss Marks Hurds, un kopš tā laika kompānijas akciju vērtība ir zaudējusi vairāk nekā 12% no tirgus vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru