Citas ziņas

Pilnveidos prezentēšanas iemaņas

Andris Zeļenkovs [email protected], 18.03.2005

Jaunākais izdevums

"Spring Valley" Organizācijas Attistības Centrs 18. un 19.aprīlī rīko divu dienu kursus "Prezentēšanas iemaņu pilnveidošana". Kursu organizatori uzskata, ka apmeklējot kursu, interesentiem būs iespēja vingrināties iemaņu apgūšanā un attīstīt prasmi, kā drošāk un pārliecinošāk ieinteresēt klientus par saviem produktiem un pakalpojumiem, pierādīt priekšniekiem savu ideju svarīgumu un labāk motivēt savus padotos. Kursa apmeklētāji mācīsies, kā pareizi veidot uzstāšanās runu vai prezentāciju, praktiski izmēģinās, kā prot kontrolēt savas emocijas, žestus un stāju, cik raiti un saprotami runā, kā uzdod jautājumus un kā spēj atbildēt uz citu āķīgiem vai provocējošiem jautājumiem. Šīs iemaņas ir svarīgas gan sarunās divatā, gan uzrunājot lielāku auditoriju, lai kādu darbu jūs arī nestrādātu. Kurss balstās uz praktiskiem vingrinājumiem un video treniņiem, kas dod iespēju paskatīties uz sevi no malas, rosina skaidrāk apzināties savas stiprās puses un ierobežojumus komunikācijā. Analizējot vingrinājumus kopā ar pasniedzēju un pārējiem dalībniekiem kā arī vingrinoties atkārtoti, jau kursa laikā var efektīvi uzlabot savas prezentēšanas un pārliecinošas uzvedības iemaņas. Kursu vadīs Ilze Čiščakova - LU Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu, beigusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu. Viņa papildinājusi zināšanas dažādos biznesa un pieaugušo izglītības metodikas mācību kursos. I.Čiščakova strādājusi LR Kultūras ministrijas Tautas mākslas centrā, A/s "Latvijas Dzelzceļš" Mācību centrā. No 2000.gada vadīja SIA "Lattelekom" Mācību centrā vadības apmācības un attīstības programmas un praktisko iemaņu treniņus. Kopš 2003.gada turpina darbu kā vadības attīstības pasniedzēja Organizācijas attīstības centrā SIA "Spring Valley".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

"Prezentēšanas iemaņu pilnveidošana" notiks 25.-26.aprīlī

Andris Zeļenkovs [email protected], 11.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Spring Valley" Organizācijas Attistības Centrs divu dienu kursus "Prezentēšanas iemaņu pilnveidošana" rīkos 25. un 26.aprīlī, nevis 18. un 19.aprīlī, kā bija paredzēts un kā "db.lv" informēja iepriekš. Kursu organizatori uzskata, ka, apmeklējot kursu, interesentiem būs iespēja vingrināties iemaņu apgūšanā un attīstīt prasmi, kā drošāk un pārliecinošāk ieinteresēt klientus par saviem produktiem un pakalpojumiem, pierādīt priekšniekiem savu ideju svarīgumu un labāk motivēt savus padotos. Kursa apmeklētāji mācīsies, kā pareizi veidot uzstāšanās runu vai prezentāciju, praktiski izmēģinās, kā prot kontrolēt savas emocijas, žestus un stāju, cik raiti un saprotami runā, kā uzdod jautājumus un kā spēj atbildēt uz citu āķīgiem vai provocējošiem jautājumiem. Šīs iemaņas ir svarīgas gan sarunās divatā, gan uzrunājot lielāku auditoriju, lai kādu darbu jūs arī nestrādātu. Kurss balstās uz praktiskiem vingrinājumiem un video treniņiem, kas dod iespēju paskatīties uz sevi no malas, rosina skaidrāk apzināties savas stiprās puses un ierobežojumus komunikācijā. Analizējot vingrinājumus kopā ar pasniedzēju un pārējiem dalībniekiem kā arī vingrinoties atkārtoti, jau kursa laikā var efektīvi uzlabot savas prezentēšanas un pārliecinošas uzvedības iemaņas. Kursu vadīs Ilze Čiščakova - LU Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu, beigusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu. Viņa papildinājusi zināšanas dažādos biznesa un pieaugušo izglītības metodikas mācību kursos. I.Čiščakova strādājusi LR Kultūras ministrijas Tautas mākslas centrā, A/s "Latvijas Dzelzceļš" Mācību centrā. No 2000.gada vadīja SIA "Lattelekom" Mācību centrā vadības apmācības un attīstības programmas un praktisko iemaņu treniņus. Kopš 2003.gada turpina darbu kā vadības attīstības pasniedzēja Organizācijas attīstības centrā SIA "Spring Valley".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Palīdzēs pilnveidot prezentēšanas iemaņas

Andris Zeļenkovs [email protected], 31.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spring Valley Organizācijas Attīstības Centrs 6. un 7.jūnijā organizē divu dienu apmācības kursu "Prezentēšanas iemaņu pilnveidošana". Apmeklējot kursu, interesentiem būšot iespēja vingrināties iemaņu apgūšanā un attīstīt prasmi, kā drošāk un pārliecinošāk ieinteresēt klientus par saviem produktiem un pakalpojumiem, pierādīt priekšniekiem savu ideju svarīgumu un labāk motivēt savus padotos. Kursa apmeklētāji mācīsies, kā pareizi veidot uzstāšanās runu vai prezentāciju, praktiski izmēģinās, kā prot kontrolēt savas emocijas, žestus un stāju, cik raiti un saprotami jūs runā, kā uzdod jautājumus un kā spēj atbildēt uz citu āķīgiem vai provocējošiem jautājumiem. Kurss balstīts uz praktiskiem vingrinājumiem un video treniņiem, kas dod iespēju paskatīties uz sevi no malas, rosina skaidrāk apzināties savas stiprās puses un ierobežojumus komunikācijā. Analizējot vingrinājumus kopā ar pasniedzēju un pārējiem dalībniekiem kā arī vingrinoties atkārtoti, jau kursa laikā var efektīvi uzlabot savas prezentēšanas un pārliecinošas uzvedības iemaņas. Kursu vadīs Ilze Čiščakova - LU Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu, beigusi Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolu. Papildinājusi zināšanas dažādos biznesa un pieaugušo izglītības metodikas mācību kursos. Strādājusi LR Kultūras ministrijas Tautas mākslas centrā, A/s Latvijas Dzelzceļš Mācību centrā. No 2000.gada vadīja SIA Lattelekom Mācību centrā vadības apmācības un attīstības programmas un praktisko iemaņu treniņus. Kopš 2003.gada turpina darbu kā vadības attīstības pasniedzēja Organizācijas attīstības centrā SIA Spring Valley.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Statoil degvielas uzpildes stacijā Ādažos rīt, 8.jūnijā, notiks kopīgas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Statoil Fuel & Retail Latvia praktiskās apmācības, kurās pilnveidos iemaņas rīcībai gadījumā, kad degvielas uzpildes stacijas telpās tiek atrasts sprādzienbīstams priekšmets.

Apmācībās piedalīsies Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) skolas kursanti, kā arī degvielas uzpildes stacijas darbinieki. Sprādzienbīstamo priekšmetu neitralizēs NMN skolas kursanti, izmantojot ūdens lielgabalu.

«Kursantu apmācībai reālām situācijām pietuvinātos apstākļos ir ļoti būtiska nozīme, tāpēc esmu pateicīgs Statoil Fuel & Retail Latvia par šo sadarbības iespēju,» norāda NMN skolas Improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanas nodaļas priekšnieks kapteinis Raimons Mārtiņš.

«Ar NBS šādā veidā sadarbojamies pirmo reizi un kopīgās apmācības būs jauna un noderīga pieredze, lai pilnveidotu Statoil risku vadības procedūras un darbinieku iemaņas. NBS iniciatīva rīkot mācības tieši mūsu degvielas uzpildes stacijā papildina Statoil drošības politiku – preventīvu negadījumu risku identificēšanu un novēršanu, kā arī darbinieku kompetences celšanu ar dažādu negadījumu simulācijām, kas palīdz reālā situācijā rīkoties ātrāk, precīzāk un jau sagatavoti,» stāsta Statoil Fuel & Retail Latvia Vides.Veselības.Drošības. departamenta vadītājs Viesturs Astičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Subsidētās nodarbinātības pasākumus vērtē atzinīgi

, 22.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

92% no bijušajiem bezdarbnieki, kuri iesaistījušies subsidētās nodarbinātības pasākumos, ir apmierināti ar savu pašreizējo darbu, liecina Tirgus, mediju un sociālo pētījumu aģentūras TNS Latvia 2006.gada jūlijā – augustā veiktais pētījums.

Kopumā gan darba devēji, gan bezdarbnieki Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētos subsidētās nodarbinātības pasākumus novērtējuši atzinīgi.

Subsidētās nodarbinātības pasākumi ir: jauniešu – bezdarbnieku darba prakse pie darba devēja, invalīdu subsidētās nodarbinātības pasākumi, subsidētās nodarbinātības pasākumi dažādām bezdarbnieku grupām (piem., pirmspensijas vecuma bezdarbniekiem, personām pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, pēc soda izciešanas, ilgstošajiem bezdarbniekiem u.c.). Pētījums liecina, ka bezdarbnieki subsidētās nodarbinātības pasākumos galvenokārt iesaistās materiālu un sociālpsiholoģisku iemeslu dēļ. Biežāk minētie iemesli ir: vēlme atrast darbu (72 %) un saņemt algu, nopelnīt (38 %), kā arī vēlme „nokļūt cilvēkos” (11 %). Gandrīz 10 % aptaujāto kā svarīgus iemeslus ir minējuši arī vēlēšanos celt savu kvalifikāciju, pilnveidot esošās darba iemaņas, kā arī vēlēšanos apgūt jaunas prasmes un iemaņas.Kā pozitīvos faktorus par iesaistīšanos subsidētās nodarbinātības pasākumos bezdarbnieki min to, ka pasākumā ir iegūti jauni draugi un paziņas (70 %), pasākumā ir iegūta lielāka darba pieredze (58 %), kā arī tas, ka apgūtas jaunas profesionālās zināšanas, darba prasmes un iemaņas (56 %).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Solnams no septembra piedāvās bezmaksas kursus, kuros būs iespēja apgūt atbalsta speciālista profesijas teorētiskās un praktiskās iemaņas.

«Mēs esam IT konsultāciju un atlases uzņēmums un plānojam sākt specifiskas apmācības, kādas Rīgā līdz šim netiek piedāvātas, proti, tirgū patlaban pieejamas dažādas privātas programmēšanas un testēšanas skolas, kurās kaldina jaunos nozares darbiniekus, bet iztrūkstošais posms ir mācības atbalsta speciālistiem, kas ir svarīgs amats IT uzņēmumu komandā. Mēs cilvēkiem pastāstīsim, ko nozīmē strādāt par atbalsta speciālistu, kādas iemaņas no viņiem sagaida darba devējs, kā arī kursantiem dosim veikt virkni praktisku uzdevumu ar reālām biznesa sistēmām, līdz ar to viņi pēc mūsu vadīto kursu beigšanas būs gatavi darba tirgum un uzreiz varēs sākt strādāt. Tā kā ar darbinieku atlasi nodarbojamies jau vairākus gadus, mēs zinām, kādas mūsu klientiem ir prasības un vajadzības, līdz ar to uzreiz varēsim piedāvāt reālas darba vietas. Turklāt kursu absolventus nepametīsim vienus jaunajā jomā, bet arī turpmāk sniegsim atbalstu un, ja nepieciešams, nodrošināsim arī papildu mācību nodarbības,» stāsta SIA Solnams vadošais partneris Aleksejs Beloglazovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noskaidroti uzņēmumi cīņai par Latvijas pārstāvēšanu konkursā "Creative Business Cup 2020" Kopenhāgenā.

Cīņu par uzvaru startup uzņēmumu konkurencē turpina astoņi jaunie un radošie uzņēmumi. Nacionālais fināls norisināsies 2.martā. Šogad starptautiskā konkursa "Creative Business Cup 2020" (CBC) nacionālajai atlasei pieteiktās idejas ir dažādas – no tehniskiem risinājumiem līdz dizaina produktiem.

Finālsacensībām izvirzītie pretendenti: "Zeltini" (amfībija, kas aprīkota ar elektromotoriem), "Flockmen" (attīstošas koka rotaļlietas), "Diegu meistars" ("dari pats" komplekts mākslas darbu radīšanai no diega), "Ko tu elpo" (gaisa attīrīšanas un klimata uzlabošanas sistēma), "Pupuchi" (kraukšķīga un veselīga uzkoda no cūku pupām), "Uppo" (dizaina roku aproces darbam ar datoru), "Barboleta" (līdzsvara platformas bērnu mācību procesa uzlabošanai), "WinGo Deposit" (atkritumu šķirošanas automāts).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar iPhone X Apple pierāda, ka nav aizmirsis, kā izstrādāt inovatīvus risinājumus

Viedtelefonu tirgus izveidošanā nenovērtējamu pienesumu devušā iPhone desmit gadu jubilejā Apple savus cienītājus aplaimojis ne vien ar ikgadējo «āboltelefona» uzlabojumu iPhone 8 veidolā, bet arī krietni pārveidotu jubilejas versiju iPhone X. Un, ja «astotnieka» pirmajā tirdzniecības dienā pircēju attieksme bija neierasti vēsa, tad X jeb «desmitnieks» parādīja, ka fanātisko Apple lietotāju entuziasms joprojām nav pagaisis. Kilometriem garas rindas metropolēs, un arī Rīgā prezentācijas pasākumā Euronics veikalā visi pieejamie eksemplāri tika izķerti dažās minūtēs.

Vai tiešām tādai ažiotāžai ir pamatots iemesls? Jāsāk ar to, ka iPhone X iestrādātas vairākas tehnoloģijas, kas vismaz Apple ir jaunums. Ārpus kaliforniešu apjūsmotāju pulka gan lielākā daļa no tām jau labu laiku ir redzētas un aptaustītas. Tomēr pieminēšanas vērtas tās ir.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas teritorijas jaunais plānojums turpmākajiem 12 gadiem, kam būtu jāstājas spēkā 2019. gada sākumā, izvēlējies akcentēt monocentrisku attīstību: ar zemāku būvju augstumu, lielu uzsvaru liekot uz plāna iespējamo tālāko detalizāciju, tā Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) konferencē Kā attīstīsies nekustamo īpašumu tirgus Latvijā?, informēja Eversheds Sutherland Bitāns partnere un zvērināta advokāte Ilze Kramiņa.

Viņas pārstāvētais birojs sniedz juridisko atbalstu jaunā Rīgas teritorijas plānojuma izstrādātājiem un Rīgas pašvaldībai, veidojot jauno teritorijas plānojumu.

Advokāte informēja gan par plāna izstrādes vēsturi, gan par aktualitātēm, ar kurām būs turpmāk jārēķinās. Process aizsācies 2012. gadā, kad tika pieņemts lēmums, ka Rīgai ir nepieciešams jauns plānojums, un visus šos sešus gadus notikusi aktīva darbība pētot, saņemot priekšlikumus, iesaistot sabiedrību, un domājot, kā Rīgai turpmāk attīstīties. Darbs rezultējies jaunā teritorijas plānojuma 1. redakcijā. Publiskā apspriešana notika janvārī, februārī, un tā ir formāli noslēgusies ar saņemtiem apmēram 1500 priekšlikumiem, stāstīja viņa. Darbs pie plāna turpināsies: to papildinās, pilnveidos, un ir plānots, ka tas varētu stāties spēkā 2019. gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piešķir 16500 latus bērnu un jauniešu projektiem

, 31.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AB.LV Sabiedriskā labuma fonds ir atbalstījis sešus bērnu un jauniešu projektus Rīgā un Aizkrauklē, piešķirot kopā to īstenošanai 16500 latus. Šie ir pirmie fonda atbalstītie projekti šajās grantu programmās, liecina tā sniegtā informācija medijiem.

Grantu programmas Bērniem un ģimenēm draudzīgi projekti ietvaros Kokneses pagasta padome līdz 2008. gada vasarai ierīkos skeitparku pagasta jauniešiem (fonda piešķīrums LVL 7500,-). Aizkraukles bibliotēkas bērnu nodaļa gada garumā rīkos nodarbības bērniem ar īpašām vajadzībām un pilnveidos bibliotēkas darbu (fonda piešķīrums LVL 1134,02). Savukārt biedrība Grāmatas bērniem sagatavos un izdos grāmatu Люди, которые не рисовались, kura tiks dāvinātas Rīgas bibliotēkām un mazākumtautību skolu bibliotēkām; notiks grāmatas atvēršanas svētki un 10 nodarbības bērniem Rīgas skolās (fonda piešķīrums – LVL 3000,-).

Šīs grantu programmas mērķis ir veicināt bērnu un ģimenes stāvokļa uzlabošanos Latvijā, atbalstot aktivitātes un pasākumus, kas palīdz rast risinājumus aktuālām problēmām un mazina to cēloņus. Pieejamais finansējums 2007. un 2008. gadā ir LVL 90 000. Viena granta apjoms var sasniegt LVL 7500. Pieteikumus var iesniegt biedrības un nodibinājumi, pašvaldības un to iestādes, kuru darbība ir vērsta uz atbalstu bērniem un ģimenēm Rīgā, Jūrmalā, Rīgas rajonā un Aizkraukles rajonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīkojot vērienīgu vides festivālu visai ģimenei, pateiksies par iedzīvotāju nopelniem atkritumu šķirošanā

Zaļā josta, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli valstī ieviestajai šķiroto atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūrai Zaļā josta rod veidus, kā vēl plašāku sabiedrības daļu iesaistīt atkritumu šķirošanā un atkritumu pārstrādes veicināšanā. Par vienu no efektīvākajiem veidiem atzīts darbs ar izglītības iestādēm, ar dažādām izglītojošām aktivitātēm un izklaides pasākumiem sekmējot jauniešu interesi par videi draudzīgu dzīvesveidu.

Paralēli iepakojuma un videi kaitīgu preču apsaimniekošanai, neatņemama Zaļā josta ikdienas sastāvdaļa ir sabiedrības vides izglītība. Un nozīmīga mērķgrupa ir bērni un jaunieši, kas ir atvērti jaunām zināšanām, labprāt apgūst jaunas iemaņas un visu skolā apgūto steidz pavēstīt mājiniekiem. Tāpēc uzņēmuma rīkotie otrreizējo izejvielu vākšanas konkursi mācību iestādēm ir viens no veidiem, kā ne tikai runāt un mācīt par pareizu rīcību ar atkritumiem, bet arī ir praktisks instruments, kā atkritumu šķirošanā atraktīvā veidā iesaistīt visu ģimeni.

“Šķiroto atkritumu savākšanas infrastruktūra ir pieejama visā Latvijā, tāpēc mūsdienās vairs nav objektīvu argumentu atkritumus nešķirot,” norāda Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa. “Taču mūsu rīkotie konkursi skolēniem sniedz papildu iespēju savākt vēl vairāk vērtīgu otrreizējo izejvielu un šķūnīšos vai bēniņos gadiem krātos atkritumus pārvērst jaunos, otrreiz pārstrādātos izstrādājumos. Lai arī sabiedrības izpratne par atkritumu šķirošanas nepieciešamību ik gadu strauji aug, tomēr vēl joprojām iedzīvotājiem ir nepieciešams papildus stimuls izdarīt vides labā vēl vairāk,” atzīst J. Lapsa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jūras flotes tehnoloģiju attīstību Latvijas Jūras akadēmijā pieaug studiju procesā izmantoto tehnoloģiju parks, kurā esošās iekārtas kā simulatori aizvien vairāk tiek izmantotas inženierzinātņu un kuģu vadības jūras virsnieku apmācībā, informē akadēmijas pārstāvji.

Jaunākais apmācību procesā iekļautais simulators ir Augstsprieguma simulators, kas studentiem ļaus apgūt iemaņas kuģa augstsprieguma iekārtu apkalpošanā. Simulators iegādāts par aptuveni 9000 eiro.

«Pēdējos gados uz kuģiem – gan pasažieru, gan kravas kuģiem strauji aug dažādu moderno tehnoloģiju izmantošana. Tāpēc zināšanas darbā ar jaunajām tehnoloģijām tiek prasītas arī no jaunajiem jūrniecības speciālistiem. Šobrīd pasaulē trūkst ap 30 000 kuģu virsnieku, tas ir, stūrmaņu, mehāniķu un elektromehāniķu. Taču darba tirgū jauno speciālistu konkurētspēja ir cieši saistīta ar praksi, savukārt kvalitatīva prakse – ar jau krastā iegūtām reālām zināšanām par kuģu darbību un vadību,» stāsta Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) rektors Jānis Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Invalīdus apmāca sevi prezentēt darba tirgū

, 20.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20. novembrī Invalīdu informācijas un vides pieejamības centrā VAR! sākušās apmācības pirmajiem desmit projekta Atrodi darbinieku! dalībniekiem no Rīgas, Db.lv informēja Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons pārstāvis Ivars Balodis.

„Ar šīm apmācībām aizsākas piecu mēnešu apmācību cikls, kura ietvaros tiks apmācīti 50 cilvēki ar invaliditāti darba meklēšanas un sevis prezentēšanas iemaņās ne tikai Rīgā, bet arī citos Latvijas reģionos. Pirmais posms notiek Rīgā un mums ir liels prieks, ka visi projektā iesaistītie cilvēki ir apņēmības pilni sasniegt savus mērķus un nopietni gatavojas trīs dienu garajām apmācībām. Laikā, kad masu medijos nemitīgi parādās informācija par darbaspēka trūkumu, pēc šī apmācību posma darba tirgū ieies 10 pašpārliecināti un strādāt griboši potenciālie darba ņēmēji," stāstīja I. Balodis.

Iepriekšējā projektā izstrādātā audio-vizuālā darba meklētāju datu bāze, kuras galvenais uzdevums ir palīdzēt darba meklētājiem ar invaliditāti un darba devējiem atrast vienam otru, ir pieejama internetā www.varcentrs.lv. Lapas statistika liecina, ka darba meklētāju cilvēku ar invaliditāti interese ir liela – reģistrēti 402 darba meklētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Latvijā nākotnē varētu nākties evakuēt iedzīvotājus no piekrastes teritorijām

LETA, 12.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nākotnē varētu nākties evakuēt iedzīvotājus no piekrastes teritorijām, kuras ietekmēs jūras krasta erozija, šodien otrajā visaptverošās valsts aizsardzības apspriedē akcentējuši Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) pārstāvji.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) šodien paudis gandarījumu par pārējo valdības ministru līdz šim paveikto darbu, apkopojot informāciju un izstrādājot savus plānus visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanai, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Lai nodrošinātu jaunās visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas efektivitāti, Ministru kabinetam to vajadzēs pārskatīt un pilnveidot katru gadu, pēc apspriedes sacīja aizsardzības ministrs.

Sanāksmes laikā Pabriks norādīja uz jautājumiem, kuru risināšanai ministrijām jāveido informatīvi ziņojumi vai kopīgas darba grupas, jo, piemēram, tika apspriesta skaidras naudas aprite un enerģijas apgādes nodrošināšana iespējamā krīzes situācijā. Tāpat uzklausīts Iekšlietu ministrijas sagatavotais plāns cilvēku evakuācijai, kā arī nodrošināšanai ar pārtiku un ūdeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

5 miljoni izglītības sistēmas pilnveidošanai

Jānis Lasmanis, Db, 07.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamajos trijos gados, sniedzot metodisko atbalstu pedagogiem un pilnveidojot mācību saturu tiks tērēti mazliet vairāk nekā 5 miljoni latu, vēsta Valsts izglītības un attīstības aģentūra.

Īstenojot projektu «Dabaszinātnes un matemātika», sadarbībā ar skolām, augstskolām, zinātnes iestādēm un uzņēmējiem plānots pilnveidot mācību saturu un tā apguves kvalitāti dabaszinātnēs un matemātikā 7.-9. klasei, akcentējot skolēnu praktiski pētniecisko darbību, prasmes lietot skolā iegūtās zināšanas reālās dzīves situācijās, kā arī sekmējot informācijas tehnoloģiju izmantošanu mācību procesā.

Projektā iesaistītie speciālisti izstrādās metodisko nodrošinājumu mūsdienīgu mācību metožu un skolēnu sasniegumu vērtēšanas sistēmas ieviešanai elektroniskā formātā, pilnveidos dabaszinātņu un matemātikas skolotāju profesionālās iemaņas darbā ar uzlabotu mācību saturu, kā arī izveidos standartu ieviešanas monitoringa sistēmu. Projekta rezultātā gandrīz 900 Latvijas izglītības iestādes saņems skolotāju atbalsta materiāla komplektus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KUR ESMU? KO GRIBU? KO VARU?

, 27.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā saucas pirmie trīs soļi bezpajumtnieku apmācības programmā, kuru no pērnā decembra izstrādā un īsteno Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO savā projektā "Piecsoļu motivācijas programma cilvēku ar invaliditāti - bezpajumtnieku integrācijai darba tirgū", kuru finansē Eiropas Sociālais fonds. Šobrīd visi projektā iesaistītie apmācāmie apgūst ceturto - KĀ VARU? - soli, kura beidzamā nodarbība būs 31.augustā.

Iveta Neimane, LCĪVSO SUSTENTO projektu vadītāja: "Kāds potenciāls ir šajos cilvēkos! Cik patiesa ir viņu interese par jaunajām iespējām mācīties izprast sevi un apgūt jaunas zināšanas, iemaņas un prasmes, kas lieti noderēs it īpaši savu problēmu risināšanā un saskarsmē ar sabiedrību. Protams, šī programma, kas Latvijā tiek realizēta pirmo reizi un atšķiras ar to, ka tajā ir iesaistīti cilvēki, kuriem ir gan invaliditāte, gan nopietnas sociālās problēmas, neatrisinās pašu sāpīgāko - mājokļa jautājumu. Tomēr, iekļaujoties darba tirgū, cilvēkiem ar invaliditāti ir iespējams palielināt savus ienākumus un risināt dzīvesvietas problēmu."

Šī projekta beidzamais solis ir nosaukts: ES DARU! Tas ir mērķis, kas ir sasniedzams, kad ir radusies pietiekama izpratne par savām iespējām un drosme rīkoties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā rūk bezdarbnieku skaits

Vēsma Lēvalde [email protected], 20.09.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezdarba līmenis jeb reģistrēto bezdarbnieku īpatsvars ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitā Liepājā samazinājies no 7.7% 2005.gada beigās līdz 7.2% 2006.gada augusta beigās, līdz ar to ievērojami pietuvojoties Latvijas vidējam rādītājam – 6.9%, liecina Liepājas domes Attīstības pārvaldes apkopotie statistikas dati. Viens no iemesliem, kāpēc bezdarba līmenis Liepājā turpina samazināties, ir iespēja ilgstošajiem bezdarbniekiem strādāt algotajos sabiedriskajos darbos, uzskata domes speciālisti. No 1. septembra šajā projektā sāka strādāt 50 pirmspensijas vecuma un ilgstošie bezdarbnieki, kuriem kvalifikācijas trūkuma dēļ līdz šim nav izdevies atrast darbu. Desmit bezdarbnieki kopš 1. septembra arī apgūst darba tirgū pieprasītās motorzāģa un krūmgrieža vadīšanas iemaņas. Pēc tam viņi sešus mēnešus savas prasmes pilnveidos, ar pašvaldības nomātu tehniku strādājot pilsētas sakopšanā. Vidējā alga mazkvalificēto darbu strādniekiem ir no 100 līdz 153 latiem mēnesī. Pašvaldība apgalvo, ka Liepājā pēdējos gados vērojama strauja ekonomiskā izaugsme – līdz 2006. gada 1. aprīlim Liepājā reģistrēti 6002 uzņēmumi, kas ir 3% no Latvijā reģistrēto uzņēmumu kopskaita. 2005. gadā LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēti 297 jauni Liepājas uzņēmumi, kas bija par 10,8 % vairāk nekā 2004. gadā. Savukārt Db novērojumi liecina, ka vairums jauno uzņēmumu tiek dibināti, esošajiem uzņēmumiem sadalot biznesa riskus, kā arī pārreģistrējoties Komercreģistrā un izdarot izmaiņas uzņēmumu nosaukumā, juridiskajā formā u. tml. Savukārt bezdarba problēma lielā mērā atrisinās pati no sevis, daudziem darbaspējīgā vecumā esošiem iedzīvotājiem aizbraucot no pilsētas. Par to liecina arī akūts darbapsēka trūkums, gatavošanās ievest viesstrādniekus un viesstrādnieku izmantošana, piesaistot tos kā apakšuzņēmējus, piem. SIA UPTK izmanto Polijas viesstrādniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi Latvijas autosporta vēsturē latviešu jaunā cerība piecpadsmitgadīgais rallija pilots Jānis Kārkliņš ar kompānijas Hansa Līzings atbalstu dosies uz četrkārtējā pasaules rallija čempiona Tomija Makinena rallija skolu Somijā, kur divu dienu laikā leģendārās zvaigznes uzraudzībā pilnveidos savas pilota prasmes, Db.lv informēja J. Kārkliņa pārstāvis Ģirts Avotiņš.

Jānis Kārkliņš šā gada 12. un 13. februārī ar savu jauno N3 klases sporta automašīnu Renault Clio Sport aizvadīs Tomija Makinena rallija skolā. Tā izveidota pie pasaulslavenās rallija zvaigznes mājām Pupolā, netālu no pasaules rallija čempionāta Somijas posma galvaspilsētas Jīvaskiles, kuras apkārtnes ceļi ir slaveni visā pasaulē. Jāņa Kārkliņa tiešais skolotājs šo divu apmācības dienu laikā būs Pasi Hagstroms, kurš ir Somijas rallija čempions ar vairāk nekā divpadsmit gadu pieredzi, bijis pasaules rallija čempionāta Top10 pilots, Subaru Word Rally Team testa pilots un Subaru Rally Team USA pilots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiktas prasības pusceļa mājām

, 20.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 20.martā valdība apstiprināja Labklājības ministrijas izstrādātās prasības pusceļa mājas pakalpojuma sniedzējiem.

Tās paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem.

Izstrādātās prasības norāda kārtību, kādā tiek realizēta sociālā rehabilitācija pusceļa mājās. Noteikts, ka tajās strādā sociālie darbinieki, sociālie rehabilitētāji vai sociālie aprūpētāji. Tāpat norādīts, kādam jābūt pusceļa māju iedzīves nodrošinājumam, kā arī kādas ir tās sadzīves un pašaprūpes iemaņas un to apjoms, kas cilvēkiem jāapgūst.

Prasības nosaka arī nepieciešamību izstrādāt katra cilvēka sociālās rehabilitācijas plānu, kā arī, izbeidzot sociālās rehabilitācijas kursu, sagatavot kopsavilkumu par šī plāna izpildes gaitu un atzinumu par cilvēka piemērotību patstāvīgai dzīvei vai dzīvei grupu mājā (dzīvoklī). Tāpat noteikta arī nepieciešamā dokumentācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Mācīšanās un darīšana kļuvusi par skatīšanos un spēlēšanos

Dienas Bizness, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Alvins Toflers - «21. gadsimta analfabēti nebūs tie, kas neprot lasīt un rakstīt, bet gan tie, kuri nespēj mācīties, atmest iemācīto un sākt mācīties no jauna"

Izaugsmei veltītajā portālā expertenough.com autors Korbets Barrs (Corbett Barr) iesāk rakstu ar brīdinājumu - kļūšana par ekspertu nav domāta visiem. Mūsdienu problēma slēpjas tajā, ka cilvēki vēlas kļūt par ekspertiem dažādās jomās, taču patiesībā viņiem nepietiek gribas nopūlēties, lai patiesi par tādiem kļūtu. Vai modernajā pasaulē, kas tiecas pēc izpriecām un atzinības, māksla kļūt par īstu savas lietas pārzinātāju ir zudusi?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jauna ceļa atklāšana Latvijas tehnoloģiju izglītībā

Anna Andersone, “StartSchool” līdzdibinātāja, “Riga TechGirls” vadītāja, 07.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju zināšanas kļūst par kritiski svarīgu kompetenci, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu uzņēmumu konkurētspēju. Organizācijas aizvien biežāk cenšas piesaistīt cilvēkus, kuriem ir gan nepieciešamās zināšanas, gan praktiskās iemaņas. Tieši prasmju pilnveide ir lielākais izaicinājums, jo tam nepieciešama līdzdarbošanās tehnoloģiju biznesa kopienā, sadarbība ar jau esošiem uzņēmumiem un nozares ekspertiem.

Pēdējos gados esam spēruši nozīmīgu soli tehnoloģiju izglītības attīstībā, viens no piemēriem ir “Riga Techgirls”. Tomēr, neskatoties uz sasniegumiem, saskaramies ar būtisku izaicinājumu – trūkst cilvēku, kuriem ir gan tehnoloģiju, gan biznesa zināšanas, kā arī praktiskās iemaņas. Pirms vairākiem gadiem, viesojoties Francijā, uzzināju par starptautisko programmu “School42”, kas bija guvusi plašu atzinību un popularitāti.

Šī programma sagatavo cilvēkus darbam, sniedzot praktiskās iemaņas, un vairāk nekā 90% absolventu veido karjeru tehnoloģiju jomā. Tas mani iedvesmoja un lika aizdomāties, kādēļ Latvijā nav līdzīgas iniciatīvas? Mums nav milzīgu dabas resursu, ko eksportēt, kādreizējais plāns, būt par tranzīta valsti starp Rietumiem un Austrumiem, vairs nav aktuāls. Tāpēc svarīgs ir tikai tas, ko paši spēsim radīt, un tas, vai varēsim radīt produktus un pakalpojumus ar pievienoto vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pasta un kurjerpasta kompānija «United Parcel Service» (UPS) otrdien paziņoja, ka iegādāsies 125 ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma «Tesla Motors» pilnībā elektriskos kravas automobiļus.

Tādējādi šis kļuvis par lielāko šāda veida pasūtījumu kopš transportlīdzekļa prezentēšanas novembrī.

ASV atspirdzinošo dzērienu ražotājs «PepsiCo» pirms divām nedēļām paziņoja, ka iegādāsies 100 «Tesla» kravas automašīnas.

Šīs automašīnas ar vienu uzlādes reizi spēs nobraukt 800 kilometrus, tādējādi tās palīdzēs UPS sasniegt kaitīgo izmešu un degvielas izlietojuma samazināšanas mērķus, norāda uzņēmums.

«Tesla» elektriskās kravas automašīnas maksās aptuveni 150 000-200 000 dolāru (127 000-170 000 eiro), un būs pieejamas 2020.gadā. «Tesla» ražošanu plāno sākt 2019.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par labāko Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) direktora amata kandidātu konkursa komisija atzinusi VID Iekšējās drošības pārvaldes direktoru Aigaru Prusaku, informēja VID pārstāvji.

Pirms iecelšanas amatā kandidātam vēl jāsaņem kompetentās valsts drošības iestādes atzinums par atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām darbā ar valsts noslēpumu.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme uzsver, ka NMPP saglabā savu institucionālo neatkarību VID sastāvā.

"Tāpēc ir īpaši būtiski, lai šo pārvaldi vada profesionāls, godprātīgs vadītājs, kas spēj būt patstāvīgi atbildīgs gan par VID un NMPP, gan valsts pārvaldes kopējo mērķu izpildi," pauž Jaunzeme.

Prusaks kopš 2019.gada vada VID Iekšējās drošības pārvaldi. Pirms darba VID Prusaks vairāk nekā 12 gadus strādājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, tajā skaitā vadījis nodaļu, kuras kompetencē ietilpa valsts amatpersonu darbības kontrole.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzpakalpojumu uzņēmums “Tele2” ir izveidojis pārdošanas skolu “Tele2 BŪTCAMP”, kurā apmācīs cilvēkus, kuri vēlas uzsākt karjeru pārdošanas jomā vai stiprināt jau iegūtās zināšanas.

Pēc “Tele2 BŪTCAMP” sekmīgas pabeigšanas, dalībnieki saņems sertifikātu, kā arī labākajiem būs iespēja sākt darbu “Tele2” nodaļās, kas nodarbojas ar privātpersonu vai biznesa klientu apkalpošanu klātienē un attālināti.

“Tele2 BŪTCAMP” var pieteikties ikviens interesants, jo iepriekšējā pieredze un izglītība nav svarīga. Nodarbības ir bez maksas un notiks trešdienu vakaros, un tās vadīs zinoši “Tele2” treneri, kas ikdienā nodarbojas ar pārdošanu un klientu apkalpošanu. Mācības sāksies 6. oktobrī un tajās tiks praktiski apgūta argumentācijas un sevis prezentēšanas māksla, pareizo jautājumu uzdošana, iebildumu atspēkošana u.c. tēmas.

“Līdzīgi kā daudzas nozares, arī mēs saskaramies ar darbaspēka deficītu, it īpaši pārdošanas jomā, kas ir būtiska mūsu biznesa sastāvdaļa. Ņemot vērā, ka Latvijā faktiski nav mācību iestādes, kur speciāli tiek apmācīti pārdevēji, daudzi uzņēmumi darbiniekus šajā jomā apmāca paši – arī mēs. Šoreiz gan esam nolēmuši iet tālāk un izveidojām speciālu pārdošanas skolu “Tele2 BŪTCAMP”, lai īsā laika posmā iedotu pamatzināšanas pārdošanā pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam un radītu interesi par darbu šajā jomā. Ja viss noritēs kā plānots, gadā varētu būt divi līdz trīs mācību moduļi, katrā no tiem apmācot aptuveni 30 pārdevējus,” saka “Tele2” personāla departamenta direktore Aija Bite-Ozere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Latviešu mūziķis un producents Rick Feds gūst panākumus ASV

Laura Mazbērziņa, 23.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu mūziķis un producents Rick Feds (īstajā vārdā Rihards Fedotovs) aizvadījis veiksmīgu ASV koncerttūri - viņš kļuvis par bungu un perkusiju ražotāju Pearl Drums pārstāvošo mākslinieku un pārsteidzis festivāla SXSW auditoriju ar futūristisku uztāšanos.

Rick Feds atpazīstamību ieguvis kā viens no pasaulē vadošajiem «Ableton PUSH» māksliniekiem. Izmantojot tehnoloģiju piedāvātās iespējas, mūziķis rada novatoriskus, virtuozus un interaktīvus priekšnesumus, kurus novērtē gan mūzikas, mākslas festivāli, gan tādas kompānijas kā - Apple, Samsung, BMW un Volkswagen.

«Tādiem uzņēmumiem kā - Apple, Samsung, BMW un Volkswagen, mēs ar Mārtiņu Dāboliņu un Losandželosā dzīvojošo vizuālo mākslinieci Dejha Ti, esam taisījuši interaktīvas uzstāšanās, kurās integrējam kompānijas ražoto konkrēto produktu, t.i. - jauna produkta prezentācijas nolūkiem mēs varam integrēt to interaktīvā 3D vidē,» komentē Rick Feds, mūzikas producents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

FOTO: Pasaules zaļo biznesa ideju konkursā ClimateLaunchpad 2018 Latviju pārstāvēs trīs komandas

Db.lv, 19.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. un 2. novembrī Skotijā par uzvaru pasaulē vadošajā videi draudzīgo biznesa ideju konkursā «ClimateLaunchpad 2018» cīnīsies trīs Latvijas komandas; starptautisko konkursu Latvijā pirmo reizi īstenoja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrika.

Konkurss «ClimateLaunchpad» ir viena no Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta (EIT) klimata zināšanu un inovāciju kopienas «Climate-KIC» iniciatīvām, kas vērsta uz klimata pārmaiņu mazināšanu, vienlaikus veicinot zaļo uzņēmumu izaugsmi pasaules mērogā. Šogad «ClimateLaunchpad» piedalās 35 valstis, bet to atbalsta vairāk nekā 100 partneru, to skaitā labi zināmi uzņēmumi un organizācijas, piemēram, «Accenture», «Deloitte», «Microsoft», «Volvo», Pasaules Dabas fonds utt.

«ClimateLaunchpad» Latvijas finālā triumfēja biznesa ideja «TreeHouse Place». «TreeHouse place» entuziasti RTU Arhitektūras fakultātes maģistrantūras studenta Matija Babra vadībā veido multifunkcionālas, dabai draudzīgas, no koku baļķiem un virvēm veidotas platformu izbūves koku galotnēs un popularizē videi draudzīgu būvniecību un dzīvesveidu. Otro vietu ieguva ideja «E-scooter rent at hotels» par elektrisko skrejriteņu nomu Dienvidspānijā, bet trešo - «SpirulinaNord» — inovatīva tehnoloģija spirulīna audzēšanai Latvijas klimatiskajos apstākļos, piedāvājot izejvielu veselīgām maltītēm. Spirulīna ir augu valsts izcelsmes omega-3, olbaltumvielu un antioksidantu avots.

Komentāri

Pievienot komentāru