Tehnoloģijas

Planšetdatori un viedtālruņi virza Latvijas elektropreču tirgu

Dienas Bizness, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgu periodu pirms tam, sadzīves elektropreču apgrozījums Latvijas tirgū pieaudzis par 10,14%. Tirgus vērtība sasniegusi 46,68 miljonus latu, kas ir par 4,3 miljoniem latu vairāk nekā gadu iepriekš.

Šādus rezultātus atklāj pētījumu kompānijas GfK Retail and Technology Baltic veiktais Latvijas elektrotehnikas tirgus apskats. Kompānijas analītiķi norāda, ka 2013. gada rezultāti daļēji apstiprina ekonomikas un patērētāju pirktspējas nostabilizēšanos un šobrīd jau var runāt par tirgus atgūšanos un regulāru apjomu augšanu.

Vislielāko izaugsmi (par 29,64%) sasniegusi mazā sadzīves tehnika, 18,14% kāpums vērojams telekomunikāciju segmentā, lielā sadzīves tehnikas grupa pieaugusi par 12,46%, savukārt informāciju tehnoloģijas – par 11,03%. Tikmēr kritumu 4,04% apmērā piedzīvojusi foto grupa, bet tikai 0,65% pieaugums sadzīves elektronikai uzskatāms par neveiksmi šim segmentam.

GfK norāda, ka lielu daļu Latvijas elektropreču tirgus veido sadzīves elektrotehnika. Televizoru tirgus daļa vien, pēc pārdošanas vērtības rādītājiem, sasniedz 91,24% no visas sadzīves elektrotehnikas grupas. Pārējās šī segmenta apakšgrupas (mājas kinozāles, DVD atskaņotāji, videokameras, GPS un pārnēsājamie atskaņotāji), salīdzinot 2013. gada 2. ceturksni ar attiecīgo periodu pērn, uzrādījušas ievērojamu apgrozījuma samazināšanos.

Mazās sadzīves tehnikas segmentā pozitīvu pieaugumu uzrādījušas visas sektora produktu grupas - kafijas automāti, gludekļi, skuvekļi un putekļu sūcēji. Vērtības ziņā gandrīz pusi no visas grupas apgrozījuma veido tieši putekļu sūcēji – 0,84 milj. latu. Līdzīgi kā mazās, tā arī lielās sadzīves tehnikas segments otrajā ceturksnī ir spējis uzrādīt pozitīvu izaugsmi gan pārdoto vienību, gan vērtības rādītāju ziņā. Pārdoto vienību skaita ziņā ledusskapji ir izteikti lielās sadzīves tehnikas grupas līderi, augot par 13,18%.

Otrais ceturksnis ļoti veiksmīgs bijis telekomunikāciju segmentam, norāda GfK. Samazinājies gan vienkāršo mobilo telefonu pārdoto vienību skaits (par 34,26%), bet ievērojami palielinājies pārdoto viedtālruņu skaits (par 46,11%). Tāpat GfK tirgus pārskats atklāj, ka vidējā viedtālruņa cena kļūst zemāka - samazinājums attiecībā pret aizvadītā gada otro ceturksni ir 3,9%. Kopumā šā gada otrajā ceturksnī vieftālruņi veidoja 56% no kopējā pārdoto telefonu skait. Dominējošā operētājsistēmas izvēle viedtālruņiem ir Android.

Visstraujāk augošais segments Latvijas tirgū gada otrajā ceturksnī bijis planšetdatori. Planšetdatoru vērtības pieaugums šā gada ceturksnī pret pērnā gada attiecīgo periodu veido 93%. Planšetdatori kopā ar viedtālruņiem šobrīd ir patērētāju pieprasītākie produkti, kas tagad un tuvākajā nākotnē turpinās virzīt tehnikas tirgu.

Planšetdatoru segmentam raksturīgs konkurences pieaugums un krietni lētāku zīmolu ienākšana Latvijas tirgū, kas šīs ierīces padara daudz pieejamākas patērētājiem. Vidējā planšetdatora cena ir nokritusies par gandrīz 30%, salīdzinot ar aizvadītā gada otro ceturksni, kas šo produktu padara pieejamu vēl plašākam patērētāju lokam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc preču pirkšanas ažiotāžas pērnā gada nogalē, kad straujās rubļa devalvācijas ēnā cilvēki Krievijā centās atbrīvoties no rubļu uzkrājumiem, lielā mērā pārvēršot tos tādās ilgtermiņā lietojamās sadzīves elektroprecēs kā televizori, ledusskapji un tamlīdzīgi, nu iestājusies pretēja tendence – elektropreču tirgū Krievijā sācies dziļš kritums. Līdzīgas tendences ir daudzās bijušā padomju reģiona valstīs, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Ainu paspilgtina fakts, ka drūmu skatu nākotnē rāda ne tikai šī gada pirmā ceturkšņa statistika, bet arī patērētāju noskaņojuma aptaujas un tirgus ekspertu prognozes.

Šogad notikušajā lielākās vācu plaša patēriņa sadzīves elektronikas izstāžu kompānijas IFA rīkotajā mediju saietā nozares eksperti prognozēja strauju pārdošanas lejupslīdi Krievijā. Piemēram, šogad lielās sadzīves tehnikas – ledusskapju, veļas mašīnu un tamlīdzīgi – vienību skaita samazinājums varētu pārsniegt 20%, lēš globālās tirgus izpētes kompānijas GfK eksperts Friedemans Stokle. Savukārt GfK mazumtirdzniecības un tehnoloģiju tirgu izpētes virziena vadītājs Jurgens Boinijs Krievijas tirgus atlabšanu prognozē tikai 2018. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Lai augtu, apvienojas

Anda Asere, 22.02.2018

Apvienojot GfK zināšanas par lieliem kompleksiem pētījumiem un Rait inovācijas, esam neērti konkurentiem, uzskata Rait grupas izpilddirektors Kaspars Jeness un SIA Rait Custom Research Baltic vadītāja Māra Tauriņa.

Foto: Edijs Pālens/ LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā ekonomikā dažos gadījumos vienīgais veids, kā augt lielākam, ir konsolidācija un konkurentu pārpirkšana

Tā uzskata tirgus izpētes kompānijas Rait grupas izpilddirektors Kaspars Jeness (Kaspar Jänes). Pērn Rait vienojās ar GfK SE par operatīvās darbības pārņemšanu Baltijā. Līdz ar to SIA GfK Custom Research Baltic tika pārdēvēts par SIA Rait Custom Research Baltic un turpinās darbību kā līdz šim. Darījums neietver GfK Retail and Technology biznesu, un darījuma summa netiek atklāta. Pārrunas bijušas ilgas, tās norisinājās vairāk nekā divus gadus. K. Jeness domā, ka tirgus izpētes sektorā un citās klasiskās nozarēs, kas ilgu laiku ir bijušas diezgan stabilas, nav iespējama izteikti liela dabiska izaugsme. Ja kompānija vēlas piedāvāt klientam spēcīga Baltijas spēlētāja pakalpojumus, to ir grūti izdarīt organiski – izaugsmei nav, no kurienes rasties. «Tāpēc tirgos, kur trūkst dabiskas izaugsmes, iespēja ir konsolidācija, uzņēmumu pārpirkšana un pārņemšana,» saka K. Jeness. Vaicāts, vai uzņēmums apsver iespēju iegādāties vēl kādu uzņēmumu, viņš teic, ka šāda iespēja pastāv, bet tas, visticamāk, nenotiks ne šogad, ne nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Latvijā un Igaunijā topā viedtālruņi, leiši pieturas pie «parastajiem»; pirktāko ierīču TOP 5

Gunta Kursiša, 21.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērojot viedtālruņu izplatību pasaulē un Latvijā, nav nekāds brīnums, ka viedtālruņi Latvijā ierindojas pieprasītāko tehnoloģiju topa augšgalā. Tāda pati aina ir vērojama arī Igaunijā, savukārt Lietuvā visvairāk pirkto tehnoloģiju topa virsotnē arvien gozējas «parastie» mobilie telefoni.

Šādu ainu atklāj GfK Retail and Technology Baltic apkopotie dati par pērnā gada pirmajiem desmit mēnešiem. Lai aplūkotu, Latvijā un kaimiņvalstīs pieprasītāko tehnoloģiju TOP5, skatiet galeriju augstāk!

Db.lv norādīja Māris Ķikāns, Samsung Electronics Baltics Telekomunikāciju biznesa vadītājs Baltijā, Latvijā pirktākās tehnoloģijas ir viedtālruņi, un līdzīga aina dominē arī pasaulē. Šī produktu grupa Baltijā izvirzījās līderpozīcijā mobilo tālruņu segmentā tieši 2013. gadā.

Pagājušais gads ir zīmīgs arī ar to, ka pirktāko tehnoloģiju TOP5 savu pozīciju nostiprinājuši arī planšetdatori, norāda eksperts. Līdzīgās domās ir arī Aigars Bērziņš no Latvijas datortehnikas tirgotāja Capital. Viņš norāda, ka Capital, kurš arī fokusējas uz planšetdatoru pārdošanu, tieši šī ierīce ir bijusi pagājušajā gadā visvairāk pirktā. Lai arī Capital cer nākamgad palielināt veikalos pārdoto planšetdatoru skaitu, kopējā aina pasaulē liecina, ka planšetdatoru iegādes pieaugums varētu vairs nebūt tik ievērojams kā 2013. gadā. «Planšetdatoru tirgū ir izveidojies zināms piesātinājums – tie, kas vēlējās iegādāties šo ierīci, lielākoties to jau ir izdarījuši, un ierīces vēl nav nolietojušās. Ar jaunu sparu pasaulē planšetdatoru iegādes drīzāk ir paredzamas 2015. gadā,» Db.lv stāstīja A. Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņu popularitāte pēdējo gadu laikā ir strauji augusi, piesaistot lielu patērētāju uzmanību visā pasaulē. Kādi tad ir galvenie iemesli, kāpēc viedpulksteņi ir kļuvuši tik populāri un kādas funkcijas tie piedāvā, kas šo popularitāti ceļ (populārākie apkopoti šeit).

Viedpulksteņi vairāk ir noderīgi rīki veselības uzraudzībai, saziņai un informācijas saņemšanai nekā vienkārši aksesuārs. Lietotnēm bagātie viedpulksteņi sniedz plašas iespējas uzlabot savas dzīves kvalitāti.

Viedpulksteņu pieprasījuma dinamika

Pēdējo gadu laikā viedpulksteņu pieprasījums ir strauji pieaudzis, un arvien vairāk cilvēku izvēlas šīs modernās ierīces kā savu ikdienas aksesuāru. Ja agrāk pulksteņi tika izmantoti galvenokārt laika uzzināšanai un kā stila aksesuārs, tad tagad viedpulksteņi spēj piedāvāt daudz plašākas funkcijas. Piemēram, tie var uzraudzīt nēsātāja pulsu un dažādus fizisko aktivitāšu datus, veikt un saņemt zvanus vai pat nosūtīt paziņojumus no sociālajiem tīkliem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārkārtējās situācijas laikā Baltijas valstīs pieprasījuma pieaugums planšetdatoriem sasniedza pat 300% izaugsmi, liecina "Samsung Electronics Baltics" apkopotie dati.

"Planšetdatori pāris gadus ir stabils, viegli stagnējošs tirgus ar samērā prognozējamu pieprasījumu, tomēr ārkārtējās situācijas izraisītās pārmaiņas gan uzņēmumos, gan mājsaimniecībās ieviesa nozīmīgas korekcijas šajā produktu kategorijā. Iedzīvotājiem bija nepieciešamas ierīces, kas ļauj ērti strādāt un mācīties no mājām, un pieauga pieprasījums arī no valsts institūciju un uzņēmumu puses," skaidro Māris Ķikāns, "Samsung Electronics Baltics" tirdzniecības vadītājs Baltijas valstīs.

Martā "Samsung Electronics Baltics" pārstrukturēja savus plānus un mainīja biznesa fokusu uz e-komerciju – ērtāku iepirkšanos tiešsaistē, bezkontakta piegādi un telefoniskām speciālistu konsultācijām. Rezultātā aprīļa vidū tiešsaistē tika pārdots pat četras reizes vairāk "Samsung" mobilo ierīču, nekā vidēji pirms tam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Tirdzniecības centrā Spice tuvākā gada laikā darbību varētu sākt 15 jauni zīmolu veikali

LETA, 10.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centrā "Spice" tuvākā gada laikā darbību varētu sākt 15 jauni starptautisku zīmolu veikali, intervijā aģentūrai LETA sacīja tirdzniecības centra vadītāja Kadrija Pudova.

Viņa minēja, ka par darbības sākšanu tirdzniecības centrā interesējas vairāku starptautisku zīmolu pārstāvji, kā arī ēdināšanas nozares uzņēmi. Pudova norādīja, ka ārkārtējā situācija, it īpaši tās sākums, bija ļoti izaicinošs laiks, jo nācās strauji pārstrukturizēt darbu - mainīt gan lielveikala vidi, pielāgojot to nepieciešamajiem drošības noteikumiem, gan darba formātu. Tāpat nācās pārorientēties uz digitālo vidi un vadīt komunikāciju ar darbiniekiem un pircējiem tiešsaistē.

Ārkārtējā situācijā darbību tirdzniecības centrā pārtrauca arī vairāki nomnieki, tostarp, piemēram, restorāns "Kabu", kā arī bērnu preču veikali "Mini Mode" un "Lego". Vienlaikus vairāki rotaļlietu veikali tika slēgti vēl pirms Covid-19 uzliesmojuma, jo bērnu ikdienā arvien lielāku lomu ieņem dažādas tehnoloģijas, piemēram, telefoni un planšetdatori, tādējādi samazinoties rotaļlietu tirgotāju apgrozījumam, stāstīja Pudova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkšanās centrā Akropole pēc tā atvēršanas 2019. gadā līdzās modes un dzīvesstila preču veikaliem, kafejnīcām un restorānāniem, būs pieejams Apollo kinoteātris ar 9 auditorijām, tostarp pirmo Imax kinozāli Latvijā.

«Apollo būs pirmais kinoteātris Latvijā, kas pilnībā aprīkots ar lāzerprojektoriem, kuri nodrošina jaunu attēla kvalitātes līmeni, un jaunām, mūsdienīgām skaņas tehnoloģijām pilnvērtīgai kinomākslas baudīšanai,» saka Kaspars Beitiņš, Akropole Rīga vadītājs un Akropolis Group valdes loceklis .

Apollo kinoteātrī būs plašas sēdvietas, kā arī, nepametot sēdvietu, būs iespējams pasūtīt maltīti vai dzērienus no kino restorāna.

«Apollo ir tirgus līderis Igaunijā ar vislielāko kinoteātru skaitu, mūsdienīgām tehnoloģijām un kinozālēm. Šobrīd mūsu pārziņā ir 7 kinoteātri ar 28 kinozālēm, un Akropole ar 9 auditorijām un pirmo Imax kinozāli Latvijā būs mūsu līdz šim lielākais un modernākais kinoteātris Baltijā,» stāsta Kadri Ärm, Apollo Kino OÜ vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic nesen ieviesusi jaunu ilgtspējas projektu, aizstājot pilotu instruktāžas dokumentāciju ar elektroniskiem lidojumu plāniem, kuriem airBaltic piloti spēs piekļūt savos planšetdatoros.

“Mēs pilotu darbā iPad planšetdatorus ieviesām jau 2014. gadā, katru gadu ietaupot milzīgu daudzumu papīra un nodrošinot papildu darbības efektivitāti. Tagad mēs speram vēl vienu nozīmīgu soli elektroniskās lidojumu somas projektā, ar digitālu risinājumu aizstājot vienu no pēdējiem materiāliem, ko pilotiem bija nepieciešams izdrukāt pirms katra lidojuma,” skaidro airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

Pilotu instruktāžas dokumentācija satur lidojuma informāciju, laikapstākļu prognozes un informāciju par konkrētām lidostām, kā arī daudz ko citu. Lidojuma laikā pilotiem šīs veidlapas jāaizpilda ar roku un jāiesniedz tās apstrādei pēc lidojuma. Tagad viss šis process nodrošināts ar planšetdatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 9. novembrī paliek gads, kopš centrālās un Austrumeiropas lielākais Apple produkcijas premium izplatītāja iStyle ienākšanas Latvijas tirgū, informē uzņēmums.

Pirmajā darbības gadā uzņēmums sasniedzis vairāk nekā 2,5 miljonu eiro apgrozījumu, un uzņēmums ir nolēmis paplašināt darbību un nākamajā gadā atvērt trešo veikalu Rīgā. Tas būs Baltijā lielākais Apple produkcijas veikals 300m2 platībā un atradīsies daudzfunkcionālajā iepirkšanās un izklaides centrā «Akropole».

No 300m2 lielās veikala platības, lielāko daļu – 226 m2 – aizņems showroom, kurā klienti varēs izmēģināt jaunākās Apple ierīcesun piedalīties īpaši organizētās apmācībās un semināros par Apple produktiem.

«Ieviešot jaunus pakalpojumus un attīstot biznesu Latvijā, pirmajā darbības gadā, iStyle strādājis rentabli, sasniedzot 2,5 miljonu eiro apgrozījumu. Vidēji mēnesī tika pārdoti 250 iPhoneviedtālruņi, 100 Macdatori, 50 iPad planšetdatori un citas ierīces, kopumā ik mēnesi apkalpojot vairāk nekā 15 000 apmeklētāju. Latvijā vērojam samērā strauju izaugsmi un novērtējam šī reģiona potenciālu, tāpēc tika pieņemts lēmums atvērt jau trešo zīmola veikalu Rīgā,» stāsta iStyle Pārdošanas un mārketinga vadītāja Latvijā Ludmila Kaļinina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 viedierīču apdrošināšanas atlīdzībās izmaksājusi vairāk nekā pusmiljonu eiro

Db.lv, 08.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operatora "Tele2" dati liecina, ka 2020. gadā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzību summa par viedierīču bojājumiem ir par 40% lielāka nekā gadu iepriekš un sasniedz vairāk nekā pusmiljonu eiro.

Dati arī rāda, ka par aptuveni 15% pieaugusi izmaksātā atlīdzība par vienu viedierīci.

"Vērtējot viedierīču apdrošināšanas tirgu, var teikt, ka tas ir stabils. Šobrīd, piemēram, tiek apdrošināts katrs ceturtais viedtelefons, ko pārdodam. Jo dārgāku viedierīci klients izvēlas, jo daudz nopietnāk viņš apsver apdrošināšanas iespēju," stāsta "Tele2" komercdirektors Raivo Rosts.

Kā atzīst uzņēmumā, tad visbiežāk tiek apdrošināti viedtelefoni, planšetdatori, datori un viedpulksteņi.

"Mēs apdrošināšanas jomā darbojamies jau septiņus gadus, galvenokārt piedāvājot dažādu viedierīču apdrošināšanu. Klienti to ir novērtējuši, un tas ļāvis mums arī ielauzties apdrošinātāju topā, jo šobrīd "Tele2" ir astotais lielākais fizisko personu īpašumu apdrošinātājs pēc parakstīto polišu apjoma," atzīst R.Rosts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kinoteātris Apollo Kino atradīsies iepirkšanās un izklaides centrā Akropole. Kinoteātra izveidē ieguldīti 7 miljoni eiro.

Apollo Kino atradīsies Akropole otrajā stāvā, līdzās ēdināšanas un izklaides centram O’Learys. Kinoteātrī apmeklētāji gan biļetes, gan izvēlētos dzērienus un uzkodas varēs iegādāties īpaši aprīkotās pašapkalpošanās kasēs.

Apmeklētājiem būs atvērtas 9 dažādas kinozāles ar kopējo sēdvietu skaitu 1146, tostarp divas kinorestorāna zāles un Latvijā pirmā Imax auditorija. Būs arī iespēja izvēlēties kādu no trim sēdvietu veidiem – kluba sēdvietas ar anatomiski pielāgotu augstas kvalitātes krēslu, dubultās sēdvietas ar iespēju skatīties filmu, sēžot divvietīgā dīvānā, un luksusa – zvaigžņu sēdvietas.

«Esam veikuši ievērojamas investīcijas, lai nodrošinātu klientiem kvalitatīvu kino pieredzi,» akcentē Edgars Hartmanis, Apollo Kino vadītājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikkatrs no mums meklē to īsto un vienīgo darba rīku, kas būs izcils sabiedrotais gan svarīgo darbu izpildē, gan atpūtas brīžos. Arvien populārākas kļūst ierīces, kuras ir viegli pārnēsājamas, bet saglabā jaudīgu veiktspēju, kā, piemēram, planšetdatori. Radošās sfēras pārstāve un aktrise Ieva Florence-Vīksne nesen savā īpašumā ieguva jauno Huawei MatePad 11 un dalās iespaidos, kāpēc planšetdators ir piemērots viņas krāsainajam ikdienas ritmam un kādas funkcijas noderēs kā studentiem tā profesionāļiem ar steidzīgu dienas ritmu.

1. Ērta ierīču savstarpēja savienošana

Kā pirmo, aktrise uzsver tieši vairākekrānu sadarbību (Multi-screen Collaboration) funkciju, jo tā visvairāk noder ikdienā. Ieva aktīvi izmanto pierakstu lietotni, aprakstot savas sajūtas un dzeju, tāpēc viedtālruņa savienošana ar planšetdatoru ļauj ātri un ērti pārnest iesākto tekstu no viedtālruņa uz planšetdatoru, lai turpinātu teksta apstrādi un papildinātu to ar svaigām idejām. Tieši tāpat var rīkoties arī ar cita veida failiem, kā, piemēram, fotogrāfijām un video.

Šādas sadarbības iespējas lieliski aizstāj tradicionālo failu sūtīšanu sev e-pastā, citās ziņu sūtīšanas platformās vai ar zibatmiņas starpniecību, nodrošinot ātrāku datu apstrādi un efektīvāku darbu izpildi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja darba dienu vidū populārākās ierīces interneta pārlūkošanai ir datori, tad vakaros un brīvdienu rītos interneta lietotāji labprāt izvēlas lietot planšetdatorus, secinājis interneta izpētes un tehnoloģiju uzņēmums Gemius.

Saskaņā ar Gemius Prism datiem par šā gada 20. nedēļu (13.-19. maijs) darba dienās no pulksten 9 līdz 17 internetu visaktīvāk lieto no datoriem. Mobilo telefonu lietojums dienas laikā, no pulksten 6 līdz 23 ir vienmērīgs, tikmēr planšetdatori savu uzvaras gājienu sāk vakara stundās no pulksten 19 līdz 21, kad tos lieto biežāk kā datorus vai mobilos telefonus. Kopējais ierīču lietojums interneta pārlūkošanai darba dienās aktīvi sākas no pulksten 5 rītā un noslēdzas pirms pusnakts.

Atšķirīga interneta lietotāju uzvedība vērojama nedēļas nogalēs, kad laikā no pulksten 6 līdz 10 visbiežāk lietotā ierīce interneta pārlūkošanai ir planšetdators, kas kopumā nedēļas nogalēs dienas garumā ir populārāks kā darba dienās. Tāpat novērojams zemāks interneta pārlūkošanas biežums no datoriem laikā no pulksten 9 līdz 17. Brīvdienās interneta lapu pārlūkošana no datoriem un mobilajām ierīcēm aktīvāk tiek veikta pulksten 21 vakarā, kad, tāpat kā darba dienās, pieaug planšetdatoru lietojums interneta pārlūkošanai. Interneta lietojums no mobilajiem telefoniem arī nedēļas nogalēs laikā no pulksten 9 līdz 18 ir vienmērīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

EP prasa visu ražotāju elektroniskās ierīces aprīkot ar vienotu lādētāju

LETA, 05.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) plenārsēdē apstiprināja savu nostāju sarunās ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām par grozīto Radioiekārtu direktīvu, uzsverot nepieciešamību visu ražotāju mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un citām ierīcēm aprīkot ar vienotu lādētāju.

Kā informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, pateicoties ierosinātajiem noteikumiem, patērētājiem vairs nebūs vajadzīgs jauns lādētājs un kabelis ikreiz, kad viņi iegādāsies jaunu ierīci, un visām mazā un vidējā izmēra elektroniskajām ierīcēm varēs izmantot vienotu lādētāju.

EP prasa, lai visu ražotāju mobilie tālruņi, planšetdatori, digitālās kameras, austiņas un austiņu komplekti, rokas videospēļu konsoles un portatīvie skaļruņi, kurus var uzlādēt ar vadu, būtu aprīkoti ar USB C tipa pieslēgvietu. Izņēmumi attiektos tikai uz ierīcēm, kas ir pārāk mazas, lai tām būtu C tipa USB pieslēgvieta, piemēram, viedpulksteņiem, veselības aprocēm un dažām sporta ierīcēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) vadība paziņojusi darbiniekiem, ka ierīcēs, kas tiek izmantotas darbam, nedrīkst atrasties video koplietošanas platforma "TikTok", ņemot vērā bažas par datu aizsardzību.

Nav pieļaujams, ka darba ierīcēs, tādās kā mobilie telefoni, planšetdatori un klēpjdatori, no 20.marta būtu instalēta vai tiktu izmantota platforma "TikTok", nolēmuši EP prezidente Roberta Metsola un ģenerālsekretārs Alesandro Kjoketi.

"No šīs dienas tīmekļa piekļuve "TikTok" mūsu organizācijas tīklā arī būs bloķēta," teikts EP inovāciju un tehnoloģiju atbalsta ģenerāldirektora vēstulē 8000 šīs institūcijas darbinieku.

Vēstulē arī "uzstājīgi ieteikts" EP deputātiem un viņu darbiniekiem atinstalēt "TikTok" privātajās ierīcēs.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) pagājušajā nedēļā aizliedza sociālo platformu "TikTok" darbinieku izmantotajās oficiālajās ierīcēs, bet ASV Baltā nama administrācija pirmdien deva federālajām aģentūrām 30 dienas, kuru laikā ir jānoņem lietotne "TikTok" no visām to darbinieku oficiālajām ierīcēm, īstenojot ASV Kongresa pērn pieņemtu lēmumu par šīs lietotnes aizliegumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

iPad3,

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Par patentu pārkāpumiem Apple un Broadcom jāmaksā 1,1 miljards dolāru

LETA--AFP, 30.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Losandželosas tiesa trešdien izdevusi rīkojumu ASV informācijas tehnoloģiju gigantam "Apple Inc." un Savienoto Valstu mikroshēmu ražotājam "Broadcom" kopumā samaksāt 1,1 miljardu dolāru (999,9 miljonus eiro) Kalifornijas Tehnoloģiju universitātei par četru bezvadu interneta Wi-Fi tehnoloģiju patentu pārkāpumiem.

Tiek uzskatīts, ka šis ir viens no visu laiku vērienīgākajiem tiesa lēmumiem kādā no patentu pārkāpumu lietām.

Tiesas lēmums paredz, ka "Apple" būs universitātei jāsamaksā 837 miljoni dolāru, bet "Broadcom" jāmaksā 270 miljoni dolāru.

Kalifornijas Tehnoloģiju universitāte abus tehnoloģiju gigantus tiesā iesūdzēja 2016.gadā, apgalvojot, ka "Apple" produkti, tostarp viedtelefoni "iPhone", planšetdatori "iPad" un viedpulksteņi "Apple Watch" izmanto "Broadcom" ražotas komponentes, kas pārkāpj universitātes patentus saistībā ar bezvadu datu pārraidi.

"Apple" un "Broadcom" norādījuši, ka plāno iesniegt apelāciju pret šo tiesas lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nīderlandes skolās aizliegs mobilo tālruņu izmantošanu mācību stundās

LETA--AFP, 05.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes skolās mācību stundās būs aizliegts izmantot mobilos tālruņus. otrdien paziņoja šīs valsts valdība.

Mobilie telefoni, planšetdatori un viedpulksteņi traucē skolēniem mācīties, un no nākamā gada tos nedrīkstēs izmantot mācību stundās, norādīja valdība.

"Arvien vairāk pierādījumu liecina, ka mobilie tālruņi mācību stundu laikā rada kaitīgu ietekmi," teikts paziņojumā, paskaidrojot, ka "skolēni mazāk spēj koncentrēties, un viņu sniegums pasliktinās."

Šā iemesla dēļ no 2024.gada 1.janvāra mācību stundās vairs nebūs atļauts izmantot mobilos tālruņus, kā arī planšetdatorus un viedpulksteņus.

Līdz oktobrim jāizdara attiecīgās izmaiņas skolu iekšējās kārtības noteikumos.

Izglītības ministrs Roberts Deikgrāfs parlamentā pauda cerību, ka šis aizliegums uzlabos mācību procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai bērni, kuriem nav iespēju mācīties attālināti ārkārtas situācijā, varētu turpināt izglītības procesu, mobilo sakaru operators "BITE" nodod Izglītības un zinātnes ministrijai ar mobilajiem sakariem aprīkotas 3000 viedierīces.

Skolēniem attālinātu mācību iespējas nodrošināšanai tiek nogādāti 3000 planšetdatori.

Mobilo sakaru operatora pārstāve Una Ahuna-Ozola biznesa portālam db.lv skaidroja: "Šajā darījumā "BITE" noslēgusi līgumu ar Izglītības un zinātnes ministriju par 2000 ierīču iegādi un 1000 ierīču dāvinājumu, visām ierīcēm nodrošinot apmaksātu tarifu plānu, kurā iekļauti 30GB interneta mēnesī līdz 2020. gada 31. jūlijam.

Visas Izglītības un zinātnes ministrijai nodotās 3000 ierīces ir ministrijas īpašums, līdz ar to ministrija ar tām rīkosies pēc saviem ieskatiem."

Risinājums situācijai, kad aptuveni 5000 skolēniem nav pieejamas viedierīces, lai mācītos attālināti, atrasts operatīvi – aizvadītās nedēļas sākumā tika uzsāktas sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju, ceturtdien pieņemts lēmums par palīdzības apjomu, mobilo sakaru operatoram "BITE" nodrošinot 3000 ierīces.

Komentāri

Pievienot komentāru