Citas ziņas

Priekšā smagi pārbaudījumi

Sandra Dieziņa kopā ar Madaru Laicāni un Māri Ķirsonu, 25.10.2007

«Latvija iepeld arvien dziļākā ekonomiskajā krīzē, kur neizbēgams ir ne viena vien ražo tā ja bankrots un visas ekonomikas pārstrukturizēšanās,» prognozē ekonomikas eksperts SIA Laika stars direktors Vadims Jerošenko (no kreisās). «Uzskatu, ka nākamais būs ļoti grūts gads, kas īpaši skars norises nozarē. Ja nebūs specializācijas un turpināsies izmaksu kāpums, nozari var pamest vairāki spēlētāji,» tā a/s Rīgas Miesnieks valdes priekšsēdētājs Aldis Škutāns.

Jaunākais izdevums

Uzņēmumi nākamā gada budžetus jau lielākoties galvenajās līnijās akceptējuši, atzīstot, ka, ņemot vērā šā gada neprognozējamās izmaksas, nākamgad situāciju ir grūti paredzēt.

Sarežģīts gads

Valstī lielākā gaļas pārstrādes a/s Rīgas Miesnieks valdes priekšsēdētājs Aldis Škutāns atzīst, ka no saimnieciskās darbības viedokļa šogad bijis daudz grūtāk strādāt nekā iepriekš, jo pieaugušas dažādas izmaksas un inflācija kāpusi, sasniedzot nebijušus rādītājus. Lielākā problēma esot darbaspēks, kurš vēloties inflācijas apjomiem atbilstošu algas kāpumu katru mēnesi. «Nākamais būs ļoti grūts gads, kas skars norises nozarē. Ja nebūs specializācijas un turpināsies izmaksu kāpums, nozari var pamest vairāki spēlētāji,» tā A. Škutāns. Rīgas Miesnieks budžetā izmaksas ielicis ar lielu rezervi, piemēram, darba algām paredzēts 20 % kāpums pēc nodokļu nomaksas. Ļoti uzmanīgi par notiekošo tautsaimniecībā ir arī citi uzņēmēji. Zvaigznes ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka ņem vērā deviņdesmito gadu pieredzi, kad valstī ieplūdis daudz liekas naudas un bija saspringta ekonomiskā situācija. «Attīstības tempu gribētu straujāku, bet jāņem vērā pašreizējā nestabilitāte,» tā V. Kilbloka. Citi komersanti norāda, ka, neskatoties uz pieaugošajām izmaksām un divciparu inflāciju, lielam pesimismam nav pamata. Būvkompānijas Re&RE valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš Db sacīja, ka nākamā gada budžets galvenās līnijās jau akceptēts un tas veidots piesardzīgi konservatīvs. «Esam piesardzīgi par iespējamo apjomu būtisku pieaugumu - skaidrs, ka tas nebūs, bet arī krīzi nesaskatām. Tirgus attīstīsies, taču vairs ne tik strauji,» tā A. Pauniņš. Jostu nākamgad gan negatavojas sajozt a/s Trikātas siers valdes priekšsēdētājs Juris Kļaviņš, sakot, ka «pelnīt nav negods». Jautāts par nākamo gadu, uzņēmējs norāda, ka patlaban grūti ko prognozēt, bet skaidrs ir tas, ka drīzumā sagaidāms jauns cenu lēciens. Trikātas siers darbiniekiem algas ceļ vairāk par inflācijas procentu.

Daži pametīs nozari

«Pēc manā rīcībā esošās pašreizējās informācijas, Latviju pametīs no 3 līdz 8 nozares ražotājiem,» norāda Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents Guntis Strazds. Viņš norāda, ka ir jau zināmi vairāki uzņēmumi, kuri pateikuši, ka šā gada 31. decembris tiem ir pēdējā darbadiena. Tas ir saistīts ar darbaspēka izmaksu un energoresursu pieaugumu un palielināto nekustamā īpašuma nodokli. «Ja ražotājam zeme ir izdevīgā vietā, tad tam ir izdevīgāk to pārdot par miljoniem Ls un gūt milzīgu peļņu, nevis mocīties ar ražošanu, nodarbinot kādus 150 cilvēkus un pelnīt santīmus,» skaidro G. Strazds. Viņš norāda, ka šogad jau ražošanu pārtraukusi KLLT un vēl daži, bet 2006. gadā Latviju pameta Rēzekne Fashion. «Nozares ciparus šie aizgājēji neietekmēs, jo tie ir tā dēvētie pārstrādātāji, kas ieved izejvielas un šeit tikai pieliek tām vērtību, kas nerada milzīgas summas,» norāda G. Strazds. Viņš gan atzīst, ka šis process radīs mazāku nodarbinātību nozarē par pāris tūkstošiem, proti - 2006. gadā bija ap 20 000 strādājošo, šogad ap 18 000, bet 2008. gadā tikai kādi 15 000. «Bet kopējā izstrāde uz vienu strādājošo nozarē tikai pieaugs, un pēc tā būsim pat Eiropas vidējā rādītāja lielumā, kamēr labākajam ražotājam jau pašlaik izstrāde uz vienu strādājošo ir 40 000 Ls,» uzsver G. Strazds. «Pašreizējos apstākļos kaut ko prognozēt 2008. gadam ir neiespējami, jo ir skaidrs, ka darbaspēka un izejvielu izmaksas augs, bet nav skaidrs, par cik,» skaidro šķidrā metāla maisītāju ražotāja SIA MHDSKB komercdirektors Andris Strautmanis. Viņš atzīst, ka ir zināms, ka augs energoresursu cenas. Viņam arī bijusi cerība, ka valdība tomēr samazinās nodokļu slogu darba devējam, taču pagaidām šie solījumi ir palikuši tikai solījumu līmenī. «Līdzīgi ir ar valsts solīto eksporta atbalstu,» norāda A. Strautmanis.

Tirgotāji pozitīvi

«Uz nākamo gadu raugāmies vairāk pozitīvi, un ceram, ka valdībai izdosies atrast veidu, kā stabilizēt ekonomiku, lai nenonāktu krīzes situācijā,» saka Rimi Latvia vadītājs Valdis Turlais. Viņš uzsver, ka Rimi Latvia turpinās meklēt risinājumus, kā strādāt efektīvāk, bet nepārcentīsies un nesavilks jau tā ciešo jostu pārāk stingri - lai neciestu patērētājs, darbinieki un bizness kopumā. Aktuālākās problēmas, kas bremzē uzņēmuma attīstību, esot darbaspēka deficīts. V. Turlais norāda, ka problēmas sagādā arī plāni ieviest vienpusējas, tikai tirgotājus regulējošas izmaiņas Konkurences likumā. Arī Maxima Latvija attiecībā pret nākamo gadu ir noskaņoti diezgan pozitīvi, stāsta Maxima Latvia preses sekretārs Ivars Andiņš. Uzņēmuma nākamā gada prognozēs inflācija nākamgad tiek prognozēta zemāka nekā šogad. «Protams, mēs neskatāmies uz inflāciju tik gaiši kā Finanšu ministrija, bet tā noteikti nebūs tik augsta kā šogad,» uzsver I. Andiņš. Viņš arī norāda, ka aprēķini liecina, ka pāreja uz mazāku inflāciju un citām izmaiņām valsts ekonomikā notiks mierīgi, bez krasiem negatīviem pagriezieniem. To, ka uzņēmēju optimisms sarucis, liecina arī Latvijas uzņēmēju lietišķās aktivitātes indeksa nepieredzētais kritums - vērtība ir dramatiski samazinājusies trīs ceturkšņus pēc kārtas, sasniedzot zemāko līmeni pēdējo trīs gadu laikā, ziņo banka. Salīdzinot ar pagājušā gada pēdējo ceturksni, indeksa vērtība ir samazinājusies par 6,51 punktu, sasniedzot vairs tikai 54,37 punktu līmeni.

Prognozē smagu gadu2008. gads uzņēmējiem būs smagu pārbaudījumu gads, jo izmaksas turpinās pieaugt.

Tiesa, viedokļi atšķiras par to, kā un kas apturēs darbaspēka izmaksu skrējienu. Aptaujātie ekonomikas eksperti ir vienisprātis, ka 2008. gads nebūs viegls uzņēmējiem, jo izmaksu gaidāmais pieaugums apēdīs daļu peļņas. Lai saglabātu pašreizējo peļņas līmeni, daudziem nākšoties risināt sarežģītu rēbusu ar vairākiem nezināmajiem un balstoties uz vairākiem pieņēmumiem.

Jāsavelk jostas

2008. gadā daudziem būs jāsavelk jostas, jo solījums valsts sektorā solītā ienākumu līmeņa iesaldēšana slāpēs algu pieauguma tempu, secina IBS Prudentia partneris Jānis Lielcepure. «Uzņēmēju interesēs ir pelnīt, bet augošās izmaksas to liegs darīt, tāpēc bizness meklēs iespējas, kā apcirpt izmaksu pieauguma bāzi darba algu sadaļā,» uzskata J. Lielcepure. Viņaprāt, Latvija neizbēgs no pieaugoša inflācijas tempa, jo prognozētais 6 % cenu pieauguma līmenis ir pārāk optimistisks. Savu teikto viņš pamato ar to, ka naftas cenas ir pieaugušas, pat neraugoties uz USD vājumu. «Nebrīnīšos, ka tuvāko gadu laikā naftas cenas sasniegs 100 USD atzīmi par barelu,» norāda J. Lielcepure. Viņš atzīst, ka modernizēt un efektivizēt ražošanu 1-2 gadu laikā, pat šim mērķim novirzot visus ES struktūrfondu līdzekļus, nav īstenojams. Latvija nevar pārtapt par ražotājvalsti, kāda ir Vācija.

Krīze mainīs attieksmi

Cenu pieaugums 2008. gadā turpināsies gan energoresursu, gan citu izmaksu sektoros, secina SIA Laika stars direktors Vadims Jerošenko. Viņš norāda, ka iepriekšminētais izraisa vispārēju lavīnas efektu. Latvija iepeld arvien dziļākā ekonomiskajā krīzē, kur neizbēgams ir ne viena vien ražotāja bankrots un visas ekonomikas pārstrukturēšanās,» prognozē V. Jerošenko. Viņš pat pieļauj, ka mainīsies tautsaimniecības dzinējspēki, tāpēc darbinieki sāks izvēlēties nevis tos darbus, kur sola lielāku samaksu, bet gan kur šī samaksa ir stabila tiek garantēta ilgtermiņā. V. Jerošenko prognozē, ka darbaspēka izmaksu straujais pieaugums 2008. gadā rimsies. «Energoresursiem Latvijā ir vienas no viszemākajām cenām ES un līdz ar to tiem ir, kur augt,» prognozē V. Jerošenko.

Jāpārskata lēmums

Latvijā darbaspēks tomēr vidēji ir lētāks nekā ES. «Būsim spiesti pārliecināties, ka pie jautājuma par viesstrādnieku iebraukšanas režīma atvieglošanu valdībai nāksies atgriezties,» uzskata J. Lielcepure. Savu teikto viņš pamato ar to, ka ap 100 000 Latvijas iedzīvotāju pievieno vērtību citu valstu ekonomikai un līdz ar to šis darbaspēka deficīta robs ir jāaizpilda un alternatīvas nav. Viesstrādnieki risina darbaspēka pieejamību, bet neatrisina jautājumu par darbaspēka izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Visvairāk letālo nelaimes gadījumu darba vietās šogad lauksaimniecībā un mežsaimniecībā

Dienas Bizness, 15.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad visvairāk letālo nelaimes gadījumu darba vietā bijuši lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarēs. Šajā nozarē kopā gājuši bojā 4 nodarbinātie, kas ir tikpat, cik pērn, portālu db.lv informēja Valsts darba inspekcijas (VDI) eksperts ārejo sakaru jautājumos Uģis Kozlovskis.

Kādā zemnieku saimniecībā darbiniece uz lauka, lasot akmeņus, pakļuva zem traktora, un no gūtajām traumām gāja bojā. Savukārt mežsaimniecībā visbiežāk nāvējošas traumas tiek gūtas brīdī, kad lūzt aizzāģēts koks un uzkrīt virsū nodarbinātajam. Nereti mežsaimniecības nozarē strādājot darbinieki, kuri nav apmācīti drošiem darba paņēmieniem līdz ar to savas neapdomības dēļ apdraud gan savu, gan kolēģu dzīvību.

Otra nozare, kurā šogad visbiežāk notikuši letālie nelaimes gadījumi darbā ir transporta un uzglabāšanas nozare. Arī šajā nozarē šogad notikuši 4 letāli nelaimes gadījumi darbā (2013. gadā 2 - letāli nelaimes gadījumi). Trīs no tiem ir bijuši ceļu satiksmes negadījumu rezultātā, savukārt ceturtais letālais nelaimes gadījums bija saistīts ar kravas izkraušanu no mašīnas - cietušais veica kravas izkraušanas darbus, krava uzkrita virsū nodarbinātajam un no gūtajām traumām viņš mira notikuma vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasaules hokejs Latvijā — pārbaudījums sporta organizācijas nozarei

Db.lv, 07.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā notikušajā pasaules čempionātā aizvadītas izslēgšanas turnīra pēdējās spēles un noskaidrots čempions.

Par gada nopietnāko izaicinājumu Latvijas sporta dzīvē tika diskutēts jau pirms čempionāta izdevniecības “Dienas Bizness” organizētajā tiešraides konferencē “Pasaules hokejs Latvijā”.

Jau ziņots, ka Rīgā notikušajā pasaules čempionātā zelta medaļas izcīnīja Kanādas hokejisti. Čempionātu pavadīja arī politiski notikumi, un par turnīra tehnisko organizāciju saņemtas uzslavas.

Latvija uzņēmās rīkot līdz šim nebijušu pasaules čempionātu, kuru var uzskatīt par vienu no lielākajiem šā gada sporta notikumiem. Izdevniecība “Dienas Bizness” sadarbībā ar Pasaules čempionāta hokejā 2021 oficiālo partneri “BITE Latvija” un Latvijas Hokeja federācijas oficiālo atbalstītāju “OPTIBET” pirms čempionāta rīkoja tiešraides konferenci “Pasaules hokejs Latvijā”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu dati apliecina, ka lielai daļai uzņēmumu 2021. gads bijis krietni veiksmīgāks nekā pirmais pandēmijas gads, jo pieaudzis gan apgrozījums, gan peļņa. Tomēr pozitīvo tendenču prognozes būtiski aizēno vairāki pārbaudījumi, kurus jau atnesis 2022. gads un nenoliedzami nesīs arī nākamais.

To rāda SIA Lursoft pētījums. Kā iemesli šādiem rādītājiem tik minēti Covid-19 pandēmija, tās ietekme uz precēm un pakalpojumiem, dīkstāve un inflācija. Pētījumā analizēto uzņēmumu skaits bijis nedaudz lielāks kā 64 tūkstoši, kas ir gandrīz 65% no ikgadējā iesniegto gada pārskatu skaita. No vērtēšanas Lursoft izslēdzis tos uzņēmumus, kuriem apgrozījums kādā no analizētajiem gadiem norādīts 0 eiro. Tāpat pētījumā vērtēti tikai tie uzņēmumi, kuriem ir iesniegti vismaz divu pēdējo finanšu gadu pārskati.

Interesanta aina

SIA Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa norāda, ka, vērtējot iesniegtos uzņēmumu gada pārskatus (līdz š.g. 30. jūlijam) gan par 2021., gan arī par 2020. gadu, redzamas vairākas tendences gan neto apgrozījuma, gan peļņas izmaiņās. Gandrīz trešdaļai apskatīto uzņēmumu 2021. gads bijis veiksmīgs, proti, ievērojami labāks nekā 2020. gads, jo vairāk kā par 30%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis apgrozījums. Savukārt peļņas rādītājs par vairāk nekā 30%, salīdzinot ar 2020. gadu, audzis pat gandrīz pusei vērtēto uzņēmumu – 30 125 uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai būtu nepieciešami 90 miljoni eiro gadā būtiskai satiksmes drošības uzlabošanai, secināts starptautiskās auditorkompānijas "Price Waterhouse Coopers" veiktajā pētījumā.

Kompānija ir veikusi pētījumu par Ceļu satiksmes drošības plāna 2017.-2020.gada gala ietekmes izvērtējumu.

Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns šodien Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē skaidroja, ka pētījuma rezultātā iegūti četri iespējamie rīcības scenāriji attiecībā uz satiksmes drošību. A jeb nulles scenārijs, kurā nekādi papildu pasākumi nav paredzēti. B jeb minimālais scenārijs - bez finansējuma, C jeb optimālais un D jeb maksimālais, kas paredz plašu plānu ar finansēm.

Auditorkompānijas pārstāvis Egils Trumpe skaidroja, ka pētījums veikts šā gada otrajā ceturksnī un pētījumā īstenošanā izmantota pieeja "Droša sistēma", proti, droša vide, drošs transportlīdzeklis un drošs satiksmes dalībnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šogad darba vietās bojā gājuši jau 7 cilvēki

, 16.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā no 2009. gada 1.janvāra līdz 16.februārim Latvijas Republikā darba vietās bojā gājuši 7 darbinieki, bet smagas traumas guvuši 33 cilvēki, salīdzinoši pērn šajā pašā laikā periodā darbā bija gājuši bojā 5 darbinieki, bet smagas traumas guvuši 30 cilvēki.

Valsts darba inspekcijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizvadītajā nedēļā Valsts darba inspekcija ir reģistrējusi un uzsākusi 8 nelaimes gadījumu izmeklēšanu, kuros smagi cietuši šādi darbinieki:

1. 2009.01.16. Liepājā SIA Inerto materiālu serviss traktorists, veicot remontdarbus, smagi traumēja aci.

2. 2009.31.01. Ogres rajonā SIA Tezei-S kurinātājs, nokrītot no pieslienamajām kāpnēm, salauza kāju.

3. 2009.02.03. Kuldīgas rajona Raņķu pagasta padomes palīgstrādniekam, veicot malkas sagatavošanas darbus, uzkrita lūstošs koks un viņš guva smagas galvas un rokas traumas.

4. 2009.02.04. Talsu rajonā SIA Līcis 93 metinātāja palīgs, paslīdot darba vietā, smagi traumēja muguru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms vairāk nekā 10 gadiem Martins Zemītis kļuva pazīstams kā Jotul krāsniņu un kamīnu tirgotājs Latvijā un daudziem šķita visai interesanta personība latvietim neraksturīgā izskata dēļ. Martins brauca ar mašīnu, kuras numurs bija 666, un par to tikai smēja vien.

Cik tev bija gadu, kad sāki Jotul biznesu?

Man bija 20 – vēl jauns un zaļš. Uzsāku biznesu ar mēbelēm, bet tas mani īsti neuzrunāja. Tad mans sievastēvs Jānis Ciaguns, kurš jau bija Jotul pārstāvis Baltijas valstīs, man piedāvāja pamēģināt nodarboties ar Jotul krāsniņu tirdzniecību. Aizgāja. Jāsaka banālā frāze – viss notika īstajā vietā un laikā. Kad biju atvēris veikalus Latvijā, atvēru arī Lietuvā un Igaunijā. Savu mazumtirdzniecības biznesu pārdevu jau pirms vairākiem gadiem un šobrīd strādāju norvēģu kompānijā Nordpeis – nodarbojos ar viņu kamīnu tirdzniecību Austrumeiropas valstīs. Nekārtoju naudas darījumus, bet pārstāvu uzņēmuma intereses, strādāju ar konkrētiem klientiem un virzu zīmola tirdzniecību Latvijā, Ukrainā, Krievijā, Bulgārijā un citur. Bez angļu valodas pārzinu arī krievu, salīdzinoši labi pazīstu austrumnieku mentalitāti un tradīcijas, un tā ir mana priekšrocība. Krievu valodas zināšanas šobrīd ir liela bagātība, jo ko tad mēs varam izdarīt Eiropā, kur pilns ar vietējiem censoņiem! Tāpēc jāizmanto priekšrocības, ko dod krievu valodas zināšana un jālūkojas austrumu virzienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas, ko cēlusi priekšā Tieslietu ministrija, daudziem ir izskatījies kā dāvana, kas patiešām ļoti iepriecinātu visdažādākā kalibra noziedzniekus,» vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga, kā iespējamos ieguvējus no šīs ieceres minot Igoru Ivanovu, Nainu Cibuļsku, bērnu slimnīcas skandālā iesaistītos un citus.

«Ekonomiska rakstura noziegumi Latvijā ir viena no tām jomām, kur noziedznieku ķērājiem ir ļoti daudz un smagi jāstrādā. Un viņi ir ievērojuši, ka aizdomās turamie plašā lokā - no korumpētas amatpersonas līdz narkodīlerim - visvairāk baidās no tāda soda kā mantas konfiskācija. Taču nupat gandrīz ir iznācis tā, ka biedējošais soda mērs no likuma tiktu izsvītrots.

Pēkšņi un negaidīti ir pārsteigti vairāki desmiti likumsargu, kas regulāri ierodas uz Tieslietu ministrijas rīkotām sanāksmēm par jaunajiem Krimināllikuma grozījumiem. Jo tas, ko cēlusi priekšā Tieslietu ministrija, daudziem ir izskatījies kā dāvana, kas patiešām ļoti iepriecinātu visdažādākā kalibra noziedzniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vadošās Rietumvalstu kompānijas jau kādu laiku sākušas ziņot par savu iepriekšēja ceturkšņa sniegumu. Peļņas atskaites bieži vien papildina uzņēmumu vadītāju spriedumi un mājieni par nākotni. Redzams, ka šo finanšu atskaišu publicēšanas sezonu daudzas lielās kompānijas arī izmanto, lai informētu par savu produktu un pakalpojumu cenu tālāku palielināšanu.

Piemēram par cenu palielināšanu plašam produktu klāstam nupat ziņojis globālais dažnedažādu patēriņa preču ražotājs Procter & Gamble (tas kontrolē, piemēram, Gillette, Pampers, Ariel un teju neskaitāmas citas preču zīmes). Līdzīgi par cenu palielināšanu ziņojis globālais patēriņa preču smagsvars Unilever, kas iepriekšējā ceturksnī vidēji tās audzējis par 4%, kas ir visvairāk kopš 2021. gada. Arī šai kompānijai piederošo preču zīmju saraksts ir ļoti garš, kur cita starpā šis uzņēmums ir lielākais pasaules saldējuma ražotājs (tas kontrolē, piemēram, Magnum preču zīmi).

Vēl par savu cenu palielināšanu nupat ziņojuši tādi uzņēmumi kā Nestle, Danone un WD-40 Co utt. Tāpat dauzu šādu uzņēmumu vadība devusi mājienus, ka cenu palielināšana, iespējams, būs nepieciešamā arī nākamgad. “Mums jāgatavojas vēl vismaz 12 mēnešiem ar inflācijas spiedienu. Mēs atrodamies tādā inflācijas vidē, kas ir vērojama reizi divdesmit gados,” spriedusi minētā Unilever vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Darba inspekcija: Būvniecībai joprojām vislielākais ēnu zonas risks

Andra Briekmane, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pamazām, tomēr nelaimes gadījumu dinamikai būvniecības nozarē ir tendence samazināties, savukārt atklāto nereģistrēto personu skaitam – pieaugt, informē Valsts Darba inspekcija.

Sākoties būvsezonai, Valsts darba inspekcija (VDI) veiks ikgadējo būvniecības objektu pārbaudi. Būvniecības nozare, diemžēl, joprojām ir pieskaitāma paaugstināta riska nozarēm saistībā gan ar nereģistrēto nodarbinātību, gan arī darba aizsardzības pārkāpumiem.

Pārbaudēs sāksies 6. jūnijā un ilgs visu jūnija mēnesi. Tajās tikšot kontrolēta gan darba aizsardzība objektā, gan arī tas, vai strādājošie ir nodarbināti legāli.

Salīdzinot būvniecības nozarē veikto tematisko pārbaužu datus četru gadu griezumā, jāsecina, ka visvairāk pārkāpumu konstatēts 2007. gadā – vidēji piecus pārkāpumus katrā uzņēmumā, zin skaidrot VDI Starporganizāciju sadarbības nodaļas vadītāja Baiba Auzāne. Situācija kopumā esot uzlabojusies, jo īpaši uzņēmumos, kuri būvniecības nozarē darbojas ilgāk un izpratuši darba aizsardzības prasību nozīmību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ideja par eirozonas sabrukšanu - muļķības

, 06.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevienā no eirozonas dalībvalsīm nepastāv defolta risks un ideja par eirozonas sabrukšanu ir muļķības, par Eiropas Centrālās bankas valdes locekļa Lorenco Bini Smagi paziņojumu, ziņo dpmoney.ru.

"Drīzāk tā ir žurnālistiska hipotēze, nevis realitāte," teica L.B.Smagi. Tāpat viņš uzskata par nereālu hipotēzi par deflāciju eirozonā. "Ja izvērtēt visas prognozes, ko sniedz finanšu tirgus dalībnieki, mēs negaidām cenu pazemināšanos tuvāko divu trīs gadu laikā," tā ECB pārstāvis.

Austumeiropas valstīs pašlaik ir smaga situācija tādēļ, ka tās nav eirozonā, atzina L.B.Smagi un aicināja citas ES valstis palīdzēt austrumu kaimiņiem. L.B.Smagi apstiprināja, ka ECB ir gatava netradicionāliem risinājumiem kredītpolitikā, tomēr sīkāk neko neatklāja, vien piebilda, ka "nekas nav izslēgts".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noziegumu skaits šogad samazinājies par 15%

, 20.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas jaunākā statistika par noziedzības stāvokli valstī šā gada 11 mēnešos liecina, ka 2007.gada 11 mēnešos valstī reģistrēti 48840 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 8623 vai 15,1% mazāk nekā 2006.gada 11 mēnešos.

2007. gada 11 mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu valstī reģistrēti: 3119 (-82) sevišķi smagi noziedzīgi nodarījumi, kuru skaits samazinājies par 3,6%; 15363 (-2420) smagi noziedzīgi nodarījumi, kuru skaits samazinājies par 13,7%; 14068 (-2150) mazāk smagi noziedzīgi nodarījumi, kuru skaits samazinājies par 13,3%; 10860 (-410) kriminālpārkāpumi, kuru skaits samazinājies par 3,7%.

2007.gada 11 mēnešos valstī reģistrētas 105 (-29) slepkavības, no kurām 31 (-4) ir sadzīves raksturs.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu valstī samazinājies laupīšanu skaits – 1358 (-723), zādzību skaits – 18021 (-3420).

Valstī samazinājies noziedzīgu nodarījumu skaits, kas saistīti ar šaujamieroču pielietošanu – 66 (-33) un automašīnu zādzības – 1586 (-402), bet pieaudzis tādu noziedzīgu nodarījumu skaits, kas saistīti ar narkotiskiem līdzekļiem 1349 (+452). Pielietojot šaujamieroci valstī izdarītas 24 (-12) laupīšanas, 6 (-2) slepkavības un smagi miesas bojājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina piepildīt smagi slimu bērnu sapņus

, 06.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Ikvienam no mums ir savi sapņi, taču atšķirībā no šiem bērniem, mums ir daudz laika un iespējas tos īstenot, tādēļ palīdzēsim piepildīt kāda bērna sapni!," aicina organizatori.

Jau trešo gadu Šveices farmācijas kompānija Mepha un aptieku apvienība aptieka 1 aicina piepildīt smagi slimu bērnu sapņus un sniegt atbalstu Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai, informēja akcijas pārstāve Elīna Timermane.

No šīs nedēļas līdz nākamā gada 31.janvārim iedzīvotāji var palīdzēt piepildīt bērnu sapņus, ziedojot labdarības portālā Ziedot.lv, kā arī apvienības aptieka 1 aptiekās izvietotajās ziedojumu kastītēs visā Latvijā.

Par Dāvā sapni! laikā gūtajiem ziedojumiem šogad tiks piepildīti 11 smagi un nedziedināmi slimu bērnu sapņi. Daļai šo bērnu ik dienas jāuzturas slimnīcā, tādēļ viņu vēlmes ir saistītas ar brīvā laika pavadīšanu, atbilstoši viņu fiziskajām iespējām. Tā piemēram, Pāvela (16) un Artūra (6) sapnis ir portatīvais dators. 15 gadīgā Evita priecātos par sintezatoru. Savukārt Edītes (5) sapnis ir saistīts ar pasaku un princešu pasauli. Kādēļ lai tas nebūtu ceļojums uz bērnu atrakciju parku?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvietis ielokās pat pilnos tirgos; pārtikas nozare sagaida ES atbalstu arī lielajiem pārtikas uzņēmumiem

Embargo zīmē aizvadītie desmit mēneši bijuši smagi, sarunā ar DB pauž Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs. Savukārt Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure ir optimistiskāka un prognozē, ka 2015. gadā tautsaimniecībai būtiskā pārtikas nozare izrāpsies no eksporta «bedres».

«Īpaši smagi klājies piena un zivju nozarēm. ES mums iedeva tikai 7,7 milj. eiro zaudējumu segšanai saistībā ar augusta sākumā Krievijas noteikto aizliegumu ievest ES lauksaimniecības produktus, bet zaudējumi ir nesalīdzināmi lielāki,» uzskata E. Treibergs. «Ja nebūtu palīdzējusi valdība, nezinu, kā pašlaik zemnieki dzīvotu Latvijā,» viņš piebilst. Kaimiņvalsts tirgus aizvēršana smagi skāra arī augļu un dārzeņu sektoru, cūkkopības nozari. Viņš vērtē, ka Krievijas dienesta Rosseļhoznadzor rosīšanās Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos mērķis ir «slēgt to mazumiņu, kas mums vēl ir palicis».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SVF: Latvijas ienākumi strauji samazināsies

, 29.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valdībai mēģinot adaptēt budžeta samazinājumus, valsts saskarsies ar dramatisku ienākumu kritumu. Tā norāda Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), ziņo Bloomberg.

Valdības patlaban svarīgākais uzdevums ir veikt milzīgus labojumus valsts budžetā, lai noturētos līmenī, kas atbilst Latvijas stratēģijai uzturēt piesaisti eiro, norāda SVF misijas vadītājs Polijā un Baltijas valstīs Kristofs Rozenbergs.

Latvija, kuras iekšzemes kopprodukts (IKP) šī gada pirmajā ceturksnī saruka par 18%, cenšas veikt budžeta samazinājumus, lai noturētu deficītu 7% robežās, kas nepieciešams, lai turpinātu saņemt starptautisko aizdevumu.

SVF jau vienu pārskaitījumu, kas bija paredzēts šī gada martā, apturēja, jo valdība nespēja ieviest nepieciešamos budžeta samazinājumus. SVF norādīja, ka plāno izmaksāt šo naudu Latvijai pēc ziņojuma pabeigšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Ne viss ir tā, kā izskatās, jeb kurš ir īstais balsojuma uzvarētājs

Dienas Bizness, 10.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (PS) paliek savā amatā un var turpināt strādāt - tāda bija vakardienas teju galvenā politiskā ziņa.

Notikušais balsojums Saeimā ļāva Kristovskim paziņot, ka viņš jūtoties gandarīts, taču vairāk gan izskatās, ka lielākajam Vienotības spēlētājam Saeimā - Pilsoniskajai savienībai ar šo balsojumu lielā mērā ir iespiesta aste kājstarpē. Proti…

Pirmkārt, šis ir pirmais Ministru kabinets kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kad kādam no tās ministriem nākas izturēt neuzticības balsojumu nedēļas laikā kopš valdības apstiprināšanas. Acīmredzot «skeleti skapī» ir bijuši zināmi jau labu laiku iepriekš, un tagad atliek vien tos vilkt laukā. Grūti gan iedomāties, kādi pārbaudījumi Valda Dombrovska (JL) valdību gaida tās trešajā, ceturtajā un pārējās nedēļās. Otrkārt, lai gan par šā balsojuma uzvarētāju tiek saukts Kristovskis, patiesie ieguvēji ir koalīcijā esošie ZZS. Pirms valdības apstiprināšanas gan ZZS veidojošā Latvijas Zaļā partija, gan Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs skaidri lika saprast, ka ir neapmierināti ar piedāvāto ministru portfeļu sadalījumu. Respektīvi, ZZS jutās visai apvainota, jo tai esot tikušas visas nabadzīgākās un naudu tērējošās, bet Vienotībai - naudu ģenerējošās un spēka ministrijas. Tā vien izskatās, ka kopš brīža, kad opozīcijā sēdošā Par labu Latviju ierosināja Kristovska demisiju, ZZS saprata, ka ir pienācis laiks atmaksas stundai. Turklāt neaizmirsīsim, ka tieši Lembergs bija tas, kurš publiski izteicās, ka Kristovski varētu arī mainīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Šadurskis: ja iekļausimies eiro klubiņā, būšu laimīgākais cilvēks

Lelde Petrāne, 28.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pateikšu nepopulāru lietu. Visi krituši histērijā par eiro krīzi, tāpēc unisonā arī te kliedz – Latvijai nav vajadzīgs iet eirozonā! Tomēr – ja pazemināsim inflāciju, izpildīsim kritērijus un varēsim sasniegt uz 2014. gadu nolikto mērķi par iekļaušanos eiro klubiņā, būšu laimīgākais cilvēks,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze sacījis Eiroparlamenta deputāts profesors Kārlis Šadurskis (Vienotība).

«Jo, lai cik stipra būtu lata zona un cik vāja eirozona, Latvijas ekonomika vienmēr būs tikai maza Eiropas saimniecības daļiņa. Mūsu tirdzniecības bilance pārsvarā ir ar Eiropas Savienību, un lats ir piesaistīts eiro – tad kāpēc mums ciest visus eiro grūtumus, bet nesaņemt nevienu eiro bonusu?» sacījis K. Šadurskis.

«Domāju, eirozona veiksmīgi tiks galā ar problēmām. Paspekulēšu Grieķijas jautājumā. Lai arī tagadējā valdība solās dzīvot taupīgi un pildīt prasības, maz ticams, ka viņi spēs to izdarīt. Taču Grieķijas varbūtējā iziešana no eirozonas draud ar tādu šausmu ainu, ka citas maz disciplinētās valstis nekavēsies pievērsties taupībai un līdzināties ar apdomīgākajām ziemeļvalstīm. Kad būs kaut cik sakarīga vienošanās par izstāšanās nosacījumiem, kad grieķi atgriezīsies pie drahmas un kad nākamajā dienā drahmas vērtība nogāzīsies bezdibenī ar sekojošo nevaldāmo inflāciju, tad Itālija, Spānija, Portugāle nopietni pārvērtēs situāciju. Lai cik smagi bija Latvijas pārbaudījumi, mēs tomēr smagākajam esam cauri, un gribu teikt, ka tālākais būs lēns, piesardzīgs, tomēr kāpiens uz augšu,» uzskata Eiroparlamenta deputāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīze koriģē nozari

Oskars Prikulis kopā ar Aldi Zelmeni, 23.10.2008

«Kompānijas nepārtraukti iegādājās jaunas kravas automašīnas un cerēja uz lielu izaugsmi. Tirgus bija piesātināts un automašīnu skaits tirgū pārāk liels. Tagad var redzēt, ka tā maize nav nemaz tik salda,» uzsver Latvijas starptautisko autopārvadātāju asociācijas Latvijas auto prezidents Valdis Trēziņš.

Foto: Elīna Kursīte, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzas transporta nozares kompānijas spiestas samazināt vai pārtraukt savu darbību nelabvēlīgās tirgus situācijas dēļ.

Savukārt transporta nozares pārstāvji pārmet līzinga kompānijām nevēlēšanos sadarboties. Lielākās problēmas radušās kompānijām, kas tirgū ienākušas nesen, bet darbību bija vērsušas uz Eiropas tirgu: pēdējo mēnešu laikā strauji sarucis imports/eksports no Eiropas, līdz ar to samazinājies arī starptautisko autopārvadātāju darba apjoms. «Eiropā konkurēt tagad ir grūti - priekšā ir rumāņi, bulgāri, poļi un čehi. Savukārt Baltijas tirgū daudz kas ir apstājies,» rezumē Latvijas starptautisko autopārvadātāju asociācijas Latvijas auto prezidents Valdis Trēziņš. Līdz ar to līzinga kompānijām tiek atgriezts liels daudzums kravas auto, kuras kompānijām vairs nav vajadzīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešā lielākā Volstrītas investīciju banka Merrill Lynch & Co (Merrill) otrajā ceturksnī cietusi 4.89 miljardu USD zaudējumus, kas ir divreiz vairāk nekā tika prognozēts iepriekš, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Merrill vadītājs Džons Tains norādīja, ka ceturksnis bijis "smags un vilšanās pilns".

Dž.Tains pievienojās investīciju kompānijas komandai pērn rudenī, lai to pārvērstu. Taču šobrīd kopumā Merrill strādā ar vairāk nekā 7 miljardu USD zaudējumiem, jo iepriekš izdarīti neveiksmīgi ieguldījumu un biznesa lēmumi.

Otrajā ceturksnī banka arī norakstījusi 9.7 miljardus USD.

"Viņi dodas pareizā virzienā, taču Merrill priekšā arvien ir nozīmīgi pārbaudījumi," norādīja 24 tūkstošu Merrill akciju īpašnieka Al Frank Asset Management analītiķis Kriss Armbrusters. "Mums patīk šis uzņēmums, bet tam būs grūts ceļš ejams," viņš teica.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bijušais Nokia boss šaubīgs par izvairīšanos no pasaules mēroga depresijas

, 26.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas līderiem ir jāaizmirst par noteikumiem un jāmēģina glābt pasauli no "dziļas un ilgas depresijas", ko izdarīt esot iespējams, taču izredzes esot mazākas par 50%.

Šādu viedokli paudis bijušais Nokia izpilddirektors un tagadējais Nokia un Royal Dutch Shell padomes priekšsēdētājs Jorma Ollila, raksta Baltic Course.

Viņš uzskata, ka līdz šim Eiropa ir labi tikusi galā ar krīzes sekām, taču galvenie pārbaudījumi esot tikai vēl priekšā, un ar ierastu pieeju tādām lietām kā nākammēnes paredzētajam G-20 samitam varētu rasties problēmas Eiropas konkurētspējai. "Pastāv reālas briesmas, ka dinamika, kas varētu sākties ASV, būs par pamatu agrākam jaunas un spēcīgākas izaugsmes periodam nekā Eiropā," tā J. Ollila.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nissan Motor Co. iepazīstinājusi ar divām progresīvām tehnoloģijām, kas iestrādātas kompānijas jaunajā modelī Fuga, kas ir sagatavots izlaidumam Japānā šajā mēnesī - ar pasaulē pirmo Distance Control Assist (attāluma kontroles sistēmu) un navigācijas Intelligent Cruise Control (gudro kruīza kontroles sistēmu).

Nissan piedāvātā sistēma Distance Control Assist palīdz kontrolēt attālumu starp diviem transportlīdzekļiem dažādos transporta kustības apstākļos, sākot ar pieblīvētām pilsētas ielām līdz liela ātruma lielceļiem. Uzlabotā Intelligent Cruise Control sistēma apstrādā ceļa informāciju ar borta navigācijas sistēmu, lai pielāgotu transportlīdzekļa pastāvīgo ātrumu pašreizējiem ceļa apstākļiem, piemēram, nākamā ceļa līkuma asumam.

- Distance Control Assist sistēma

Distance Control Assist sistēma nosaka attālumu no priekšā braucošā transportlīdzekļa līdz vadītāja automašīnai, kā arī abu transportlīdzekļu relatīvo ātrumu, izmantojot radara sensoru, kas uzstādīts priekšējā buferī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Gaisā joprojām noteicēji esam mēs, jo mums ir nacionālā lidsabiedrība airBaltic. Bet tas arī viss, ar ko esam pārāki par kaimiņiem transporta jomā.

Pēdējos desmit gados Rīga un Klaipēda ir sacentušās par lielākās Baltijas valstu ostas statusu, jo Ventspils šajā cīņā zaudēja jau 2008. gadā. Abu ostu sekmes bijušas mainīgas – te viena ir priekšā, te otra ar pāris miljonu tonnu lielāku kravu apgrozījumu. Vēl 2015. gadā Latvijas osta bija priekšā par pusotru miljonu tonnu, bet 2016. gadā atkal Lietuvas osta par trīs miljoniem tonnu. Taču pērnais gads bija citāds. Līdzīgi kā savulaik Tallinas gadījumā, tagad arī mūsu galvaspilsētas ostā ir skaidri redzamas Krievijas izcelsmes kravu aizplūšanas sekas. Kravu apgrozījums Rīgas ostā pērn saruka par 9,2% līdz 33,7 miljoniem tonnu, turpretim Klaipēda jau ceturto gadu pēc kārtas piedzīvoja pieaugumu – šoreiz par 7,2% līdz 43 miljoniem tonnu. Līdz ar to Lietuvas osta ir priekšā par nepilniem 10 miljoniem tonnu, un ir grūti iedomāties, kā Rīga to varētu iedzīt, ja sagaidāms Krievijas tranzīta kravu apjomu kritums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī esmu projām no lielā sporta, joprojām esmu tajā iekšā, tikai citā statusā

Tā DB saka soļotājs, olimpiskais vicečempions Aigars Fadejevs, kura izveidotā rehabilitācijas klīnika AF Workout nesen ir pārcēlusies uz skaistām telpām Rīgas centrā. Beidzot soļotāja karjeru, viņš sevī atklājis fizioterapeita talantu. Strādājot Losandželosā, A. Fadejevs ir ārstējis dažāda kalibra sporta pasaules smagsvarus, vairākas Holivudas zvaigznes. Lai arī klīnika Latvijā ir aprīkota ar pasaulē ātrākajiem skriešanas celiņiem un velotrenažieriem, tās mērķa auditorija galvenokārt ir tieši biroju darbinieki.

Kad un kā sākās tava sportista karjera? Kāpēc izvēlējies tieši soļošanu?

Tā bija liktenīga sagadīšanās. Mācījos lauku skoliņā. Tolaik tika rīkotas pavasara un rudens spartakiādes, kurās vajadzēja obligāti piedalīties. Tā kā biju augumā maziņš, nevarēju nedz tālu aizsviest bumbiņu, nedz augstu uzlēkt. Līvu pamatskolas skolotājs Uģis Barons bija pamanījis, ka man kā īstam lauku puikam, kurš bija pieradis strādāt dažādus smagus darbus, ir gana liela izturība. Neviens bērns negribēja pieteikties trīs kilometru soļošanai. Es, būdams ne tikai klases vecākais, fizorgs, politinformators, bet arī pionieru ierindas skatu komandieris, biju iedomājies, ka spartakiādē visi bērni sanāks kopā, pūtīs taures un dos pa bungām, soļojot kā ierindas skatē. Kad mani aizveda uz stadionu, sapratu, ka tā nebūt nav tāda veida soļošana. Tikai stundu pirms sacensību sākuma man iemācīja, kā soļo sportisti, bet es vinnēju spartakiādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pieaug izmaksāto kompensāciju skaits par personas nāvi

, 22.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gadā Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācija (JPA) izmaksājusi 191 valsts kompensāciju cietušajiem, no tām 92 gadījumos, kad tīša nozieguma rezultātā iestājusies personas nāve, liecina sniegtā informācija medijiem.

JPA 2007.gadā reģistrēti 240 valsts kompensācijas cietušajiem pieprasījumi, un 191 gadījumā pieņemts pozitīvs lēmums izmaksāt kompensāciju: 92 gadījumos, kad iestājusies personas nāve, 46 – kad nodarīti smagi miesas bojājumi, 45 – ja persona cietusi dzimumnoziegumā, 8 – par nodarītiem vidēja smaguma miesas bojājumiem. Galvenokārt kompensācija atteikta gadījumos, ja nodarītais noziegums nav bijis tīšs vai arī tā pieprasīta novēloti, t.i., neievērojot noteikto viena gada termiņu no brīža, kad personai piešķirts cietušā statuss.

Pērn valsts kompensācijās JPA izmaksājusi 94 743,60 latus. Valsts kompensācijas maksimālais apmērs ir noteikts likumā Par valsts kompensāciju cietušajiem un ir saistīts ar valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, tādēļ 2007.gadā kompensācijas maksimālais apmērs bija 600 lati un tas tika izmaksāts, ja tīša nozieguma rezultātā bija iestājusies personas nāve, 420 latu – ja personai nodarīti smagi miesas bojājumi vai tā cietusi dzimumnoziegumā, bet 300 lati – ja personai nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

«Strauja sirds, bet kājas lēnas»: Trešā daļa bojāgājušo uz ceļa ir seniori

Lelde Petrāne, 16.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas veiktajā padziļinātajā pētījumā iezīmējas būtiskas atšķirības starp smagi cietušajiem gājējiem vecumā virs 60 gadiem un pārējiem satiksmes dalībniekiem. Proti, vairāk nekā trešdaļa jeb 38% smagi cietušo gājēju ir vecumā virs 60 gadiem. Turklāt no tiem gājējiem, kas negadījumus izraisījuši, 30% arī ir šajā vecuma grupā. Pirmo reizi Latvijā tiek uzsākta informatīva drošības kampaņa gājējiem senioriem «Strauja sirds, bet kājas lēnas».

«Seniori ir viena no lielākajām gājēju riska grupām satiksmē. Trešā daļa jeb 36% no bojāgājušajiem gājējiem uz ceļa ir vecumā virs 60 gadiem. Turklāt mūsu veiktajā pētījumā atklājas arī, ka katrs trešais gājējs seniors negadījumā cietis savas vainas dēļ. Iemesli – savu spēju pārvērtēšana un ceļu satiksmes noteikumu neievērošana. Piemēram, ceļa šķērsošana neatļautās un nepārredzamās vietās, turklāt esot bez gaismu atstarojošajiem elementiem,» stāsta Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem ik gadu ceļu satiksmes negadījumos traumas gūst vairāk nekā 200 gājēju vecumā virs 60 gadiem. Pērn negadījumos iekļuvis 231 seniors, no tiem 38 smagi ievainoti, bet 22 – gājuši bojā. Kampaņas ietvaros seniori tiek aicināti nepārvērtēt savas spējas un aizdomāties ne tikai par savu, bet arī citu satiksmes dalībnieku drošību uz ceļa. Ja domās vēl ir straujums un pārliecība, tad fiziskās spējas un maņas var pievilt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vēstule redakcijai: Ziedojumi, ziediņi un odziņas

Cerībā uz palīdzību un atbalstu, Jūsu labvēlis – Mārcis Bendiks Bermudiskā trijstūrī starp Ķekavu – Iecavu – Baldoni 2018. gada augustā, 06.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godātā redakcija, vēlētos caur jūsu laikrakstu paust prieku un gandarījumu par to atvieglojuma sajūtu, ko dod partiju kandidātu sarakstu iesniegšana.

Pirmkārt, varēsim pārliecināties, ka ne visi sportisti, teledīvas teledīvji un piketu advokāti ir politiskā drudža apsēsti un daži tomēr turpinās mūs priecēt jau pierastos izklaides formātos. Otrkārt, mēs beidzot varēsim droši zināt, kurš no kuriem, ar kuriem un pret kuriem un kādā secībā. Teiksim atklāti, paviršam vērotājam izsekot visu mūsu politisko tekuļu un bēguļu pārvietošanos nebija iespējams. Tagad vismaz uz pāris mēnešiem stāvoklis ir piefiksēts un var pa nopietnam sākties skaistākais posms: bezkompromisa politiskās cīņas priekšvēlēšanu kampaņā.

Te nu esam klāt pie raupjas prozas cauraustas tēmas: nauda. Kampaņošana pavisam bez naudas varbūt ir interesanta, bet mazproduktīva. Lai cik arī būtu skarbi pašreizējie politiskās reklāmas ierobežojumi, kāds kapiķis tomēr nepieciešams. Ierastā kārtā par to gādā partiju sponsori, kuru sociālā atbildība uz vēlēšanu laiku mēdz iekaist kā tāda nepārvarama nieze. Protams, ap to laiku arī saasinās visādas paranojas, un luknākie ziedojumi tiek atmaskoti kā ietekmes pirkšana un kas tik vēl ne.

Komentāri

Pievienot komentāru