Programmatūra

Lielākie sieviešu izaicinājumi IT un startup jomā

Anda Asere, 28.04.2016

Sieviešu valodā
Eva Butāne, a/s RIX Technologies valdes locekle:

«Sievietēm ir svarīgi, lai darba devējs runā sieviešu valodā un sniedz darba un ģimenes dzīves savietojamības iespējas, nodrošina personīgo izaugsmi, lai ir skaidri darba laika grafiku un stundu skaits, utt. Mūsu kompānijā strādā vairāk kā 40% sieviešu un es ticu, ka pārsvarā vārdam «izaicinājums» nav sieviešu dzimtes, vismaz saskarsmē ar jauno paaudzi. Ja cilvēks ir gudrs un zinātkārs, skaidri zina, ko viņš grib, tad tāds viņš ir neatkarīgi no dzimuma.»

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

28. aprīlis daudzviet pasaulē zināma kā «Meitenes IKT nozarē» diena, tāpēc db.lv uzrunāja vairākas sievietes, kuras strādā IT un startup nozarē, lai uzzinātu, kādi ir viņu lielākie izaicinājumi šajā industrijā. Liela daļa sieviešu uzskata, ka visu izšķir profesionalitāte un dzimumam šajā industrijā lielas nozīmes nav. Tomēr sievietēm jāspēj runāt industrijas valodā, kā arī atrast laiku sev un ģimenei.

Plašāk lasiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Aicina piedalīties īpašā sievietēm – startup uzņēmējām – veltītā konkursā

Anda Asere, 12.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 15. maijam sievietes tehnoloģiju jaunuzņēmumu dibinātājas var pietiekties konkursā Start Tel Aviv 2016; uzvarētāja dosies pieredzes vizītē uz Telavivu

Jauno startup uzņēmumu konkurss Start Tel Aviv 2016 ir starptautisks pasākums, kura galvenie iniciatori un organizatori ir Izraēlas Ārlietu ministrija un Telavivas municipalitāte un kas šogad paralēli notiek 23 valstīs. Konkursa galvenā balva ir mācību un pieredzes apmaiņas brauciens uz jauno tehnoloģiju zemi Izraēlu un līdzdalība septembrī notiekošajā DLD Tel Aviv Innovation Festival 2016 (http://dldtelaviv.com/), kas ir starptautiska augsto tehnoloģiju tikšanās vieta simtiem startup uzņēmumu, riska kapitāla, biznesa eņģeļu un vadošajiem starptautiskajiem tehnoloģiju nozares līderiem ar iespēju satikt daudzsološus startup uzņēmumus, tehnoloģiju ekspertus, dizainerus, māksliniekus, zinātniekus un investorus kā no Izraēlas, tā arī visas pasaule, stāsta Jolanta Pelle, Izraēlas vēstniecības Ekonomisko sakaru nodaļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Noskaidrota Latvijas Start Tel Aviv 2016 uzvarētāja

Anda Asere, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Start Tel Aviv 2016 konkursā uzvar Ilze Zaharāne no CheeksUp; septembrī viņa dosies uz Izraēlu, lai iepazītos ar turienes startup ekosistēmu un mācītos no viņu pieredzes

Par iespēju doties pieredzes apmaiņas vizītē uz Izraēlu konkursa Start Tel Aviv 2016 ietvaros sacentās piecas sievietes – startup dibinātājas. Latvijas finālā piedalījās Ksenija Rostova no inSelly, Ilze Zaharāne no CheeksUp, Gunita Kuļikovska no Vividly, Sabīne Sipunova no Sorry as a Service un Egija Gailuma no Poker Art.

Konkursā uzvarēja Ilze Zaharāne no CheeksUp un balvā saņēma iespēju doties uz DLD Tel Aviv Innovation Festival Izraēlā, lai iepazītos ar citām sievietēm no dažādām valstīm, kuras arī strādā startup industrijā. «Esmu ļoti priecīga par iespēju braukt uz Izraēlu, jo tur CheeksUp vēl nav bijis, bet starptautiskā biznesa vidē kulturālā aspekta izpratne ir ļoti, ļoti svarīga, jo ir jāprot komunicēt. Un tas nozīmē, ka jāpazīst cilvēki, kā viņi domā, runā, uzvedas utt. Iedzert kafiju un stundu parunāt ar cittautieti jau vien ir vērtīgi, tāpēc es domāju ka piecu dienu laikā man izdosies iegūt sajūtu par IT biznesa un startup vidi Telavivā. Liels paldies

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Noskaidrotas Start Tel Aviv 2016 finālistes

Anda Asere, 18.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par iespēju doties pieredzes apmaiņas vizītē uz Izraēlu konkursa Start Tel Aviv 2016 ietvaros cīnīsies piecas sievietes – startup dibinātājas – no Latvijas

Finālā tiksies Ksenija Rostova no inSelly, Ilze Zaharāne no CheeksUp, Gunita Kuļikovska no Vividly, Sabīne Sipunova no Sorry as a Service un Egija Gailuma no Poker Art. 24. maijā Birojnīcā viņas iepazīstinās publiku ar saviem projektiem un uzvarētāja dosies uz DLD Tel Aviv Innovation Festival Izraēlā, lai iepazītos ar citām sievietēm no dažādām valstīm, kuras arī strādā pie sava startup.

Db.lv jau rakstīja, ka startup uzņēmumu konkurss Start Tel Aviv 2016 ir starptautisks pasākums, kura galvenie iniciatori un organizatori ir Izraēlas Ārlietu ministrija un Telavivas municipalitāte un kas šogad paralēli notiek 23 valstīs. Konkursa galvenā balva ir mācību un pieredzes apmaiņas brauciens uz Izraēlu un līdzdalība septembrī notiekošajā DLD Tel Aviv Innovation Festival 2016, kas ir starptautiska augsto tehnoloģiju tikšanās vieta simtiem startup uzņēmumu, riska kapitāla, biznesa eņģeļu un starptautiskiem tehnoloģiju nozares līderiem ar iespēju satikt daudzsološus startup uzņēmumus, tehnoloģiju ekspertus, dizainerus, māksliniekus, zinātniekus un investorus no visas pasaule.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālais tehnoloģiju, startup, politikas un dzīvesstila festivāls Digital Freedom Festival izsludina pirmos runātājus.

«Šogad uzdrošināsimies būt vēl provokatīvāki, kā centrālo tēmu izvirzot cilvēka-mašīnas mijiedarbību un izvērtējot, kā, digitālām tehnoloģijām attīstoties, tās ļauj cilvēkiem dzīvot un strādāt, izbaudot arvien lielāku brīvību,» norāda Dagnija Lejiņa, Digital Freedom Festival līdzdibinātāja.

Starp iedvesmojošiem runātājiem no visas pasaules konferencē uzstāsies:

- Jesika Agilera (Yesica Aguilera) - viedo tehnoloģiju uzņēmuma «Tespack» līdzdibinātāja, kas piesaistījusi 2,6 miljonus investīciju. Uzņēmums nodarbojas ar mobilo ierīču uzlādes risinājumiem. Šobrīd tos izmanto gan ANO, gan daudzas valsts organizācijas. Viņas uzņēmums ir ieguvis vairāk nekā 30 starptautiskus apbalvojumus;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sieviešu biznesā ir ievērojami mazāk nekā vīriešu, tāpēc iesaiste uzņēmējdarbībā ir līdzeklis sieviešu neatkarības veicināšanai, kopējās ekonomiskās situācijas uzlabošanai un dažādībai biznesā, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Fonds First Round Capital pētījumā par startup veiksmes korelāciju ar to, cik sieviešu ir startup komandā, atklājis, ka jaunuzņēmumu ar vismaz vienu sievieti komandā vidējā vērtība ir par 63% augstāka.

Polijas startup uzņēmuma SiDLY e-komercijas vadītāja Kinga Marata (Kinga Marat) uzskata, ka jau skolās ir jārīko vēl vairāk konkursu, darbnīcu un projektu, lai parādītu, ka sieviešu karjeras ceļā ir daudzas iespējas, tostarp – startup un savas kompānijas dibināšana. «Vēl ir svarīgi fokusēties uz sievietēm, kam ir biznesa idejas, bet nav iespējas sākt tās īstenot, jo, piemēram, viņas ir gados vecākas un viņām ir bērni, ģimene. Tas ir svarīgi, jo sievietēm nav sliktākas biznesa idejas kā vīriešiem, bet viņām ir citas problēmas, kas prasa atšķirīgu palīdzību un atbalstu,» spriež K. Marata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd starp programmētājiem un startup vadītājiem ir samērā maz sieviešu – ne tikai Latvijā, bet arī citur; ar laiku šī situācija izlīdzināsies

E-komercijas platformas Inselly vadītāja Ksenija Rostova ir viena no retajām startup vadītājām Latvijā. Vaicāta, kāpēc tehnoloģiju jaunuzņēmumos ir tik maz sieviešu, viņa prāto - tas tāpēc, ka lielākoties startup ir tehnoloģiju projekti un tie sievietēm nav tik pievilcīgi.

«Pārsvarā startup dibina programmētāji un arī starp programmētājiem sieviešu nav daudz. Tā vienlaikus ir laba lieta – ja esi sieviete startup dibinātāja, tev tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Man šķiet, ka tas mainīsies, jo tagad arvien vairāk sieviešu interesējas par tehnoloģijām un inovācijām. Vēl jāpagaida kāds laiks, bet pamazām sievietes ienāk industrijā. Paies laiks un būs līdzsvars,» uzskata K. Rostova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dažādu valstu uzņēmēju pieredze: sieviešu lielākie izaicinājumi biznesā

Anda Asere, 21.10.2016

Merava Orena (Merav Oren), Izraēlas startup Culiz.Market dibinātāja un koprades telpas Women Led Ventures (WMN) dibinātāja:
«Būt uzņēmējam ir grūti kā sievietēm, tā vīriešiem. Taču sievietēm tas ir nedaudz grūtāk. Sieviešu izaicinājumi sākas jau agrā bērnībā – izglītības sistēma (un armija Izraēlā) joprojām pret sievietēm izturas atšķirīgi, nekā pret vīriešiem. Ne tikai startup, bet arī biznesā kopumā ģimenes kapitāls parasti tiek izmantots, lai atbalstītu vīra, nevis sievas biznesu. Tāpat lielākajā daļā ģimeņu bērnu audzināšana un rūpes par mājsaimniecību tradicionāli joprojām ir sieviešu darbs. Līdz ar to sievietēm ir grūtāk uzsākt biznesu, jo tas prasa resursus, laiku, zināšanas un sapratni par tehnoloģijām. Vismaz Izraēlā šodien ir daudz atbalsta sistēmu sievietēm, kas dod spēku ticēt sev, apzināties, ka tas ir iespējams un redzēt piemērus, kam tas ir izdevies. Daudzas no šīm sievietēm apvienojas, lai palīdzētu un atbalstītu citas un izplatītu informāciju. Mēs piedzīvojam pārmaiņas, un uzņēmējdarbībā ir arvien vairāk sieviešu. Es esmu ļoti optimistiski noskaņota un redzu pozitīvus procesus notiekam Izraēlā un WMN.»

Foto: Tomer Foltin

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Joprojām Eiropā sievietes biznesu uzsāk retāk nekā vīrieši, jo īpaši - informācijas tehnoloģiju un komunikāciju jomā; lai veicinātu sieviešu iesaistīšanos uzņēmējdarbībā un startup biznesā, daudzās valstīs ir dažādas programmas un organizācijas, piemēram, Riga TechGirls, she codes, koprades telpa Women led ventures (WMN)

«Eiropā sieviešu skaits, kuras nodibina savu uzņēmumu, ir teju puse no vīriešu uzņēmēju skaita,» saka Anna Martineza (Ana Martínez), FACE Entrepreneurship preses sekretāre. FACE Entrepreneurship ir Eiropas Komisijas projekts, kas izstrādāts, lai veicinātu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju uzņēmējdarbību, strādājot ar tādiem aspektiem kā izvairīšanās no riska, noturība un izpratne par neveiksmi. A. Martineza domā, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc uzņēmēju vidū sieviešu ir mazāk nekā vīriešu, ir tas, ka sievietes bieži vien ir mazāk pārliecinātas par sevi, nekā viņu vīriešu dzimuma kolēģi. Uzņēmējas, kuras piedalās FACE Entrepreneurship, bieži vien ir uztraukušās par to, vai viņām ir gana labas zināšanas, spējas un kontakti, lai veidotu veiksmīgu uzņēmējdarbību. Pašapziņas trūkums retāk novērojams vīriešu vidū, kuriem galvenās bažas parasti ir saistītas ar finansējuma piesaisti un sociālo atzīšanu. Sašaurinot aplūkojamo tēmu un analizējot IKT biznesu, redzams, ka 19% uzņēmēju šajā jomā ir sievietes. «Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka daudzām sievietēm šķiet, ka tehnoloģijas nav domātas viņām. Palēnām mainās sieviešu un vīriešu attiecība Eiropas biznesā. Tas varētu būt saistīts ar iniciatīvām un programmām, kas stimulē startup aktivitāti sieviešu vidū. Taču tik un tā priekšā vēl tāls ceļš un ir svarīgi rādīt paraugus, ar kuriem sievietes var identificēties, lai rosinātu viņas uzņemties iniciatīvu ne tikai tehnoloģijās, bet arī sabiedrībā kopumā,» saka A. Martineza.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizācijas Riga TechGirls mērķis ir meiteņu izglītošana, iedvesmošana un palīdzība kontaktu veidošanā, iestājoties par līdzsvarotāku nākotni ar abu dzimumu pārstāvniecību tehnoloģiju biznesā

Riga TechGirls iniciatores ir Froont līdzdibinātāja Anna Andersone un infogr.am līdzdibinātāja Alise Semjonova – viņas bija vienas no pirmajām sievietēm, kuras pirms četriem gadiem sāka darboties tehnoloģiju jaunuzņēmumos, kas pēdējos gados strauji attīstījušies. «Ir vispārzināms fakts, ka tehnoloģiju biznesā sieviešu ir daudz mazāk nekā vīriešu. Mēs gribam to līdzsvarot, jo pieredze rāda, ka ir labāki rezultāti, strādājot kopā. Mēs negribam runāt par to, ka sievietes ir ar kaut ko labākas,» saka A. Andersone. A. Semjonova norāda, ka tehnoloģijas ir nākotne un daudzi amati, kas tagad ir, ar laiku izzudīs. «Vai mēs to gribam vai nē, bet viss virzās tehnoloģiju virzienā. Šobrīd sievietes uz tehnoloģijām īpaši neskatās, tāpēc mums jādara viss iespējamais, lai parādītu, ka sievietēm ir iespēja iesaistīties šajā jomā. Ir svarīgi par to runāt, lai radītu iespējas sievietēm iesaistīties. Tehnoloģijas ir neizbēgama mūsu visu nākotne. Kāpēc gan lai tajā būtu pārstāvēts tikai viens dzimums?» tā viņa. Uzņēmēja arī piebilst, ka tāpat viņas paaudze skolā mācījās lasīt un rēķināt, drīzumā bērni mācīsies programmēt un tā vienkārši ir vēl viena valoda, kurā cilvēki izsakās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Igaunijas startup piesaistījuši 258,3 miljonus eiro

Anda Asere, 02.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan summa ir mazāka nekā gadu iepriekš, kad investīciju apjoms sasniedza 330 miljonus eiro, ir palielinājies kopējais investīciju gadījumu skaits, liecina "Startup Estonia" informācija.

Atsaucoties uz Igaunijas jaunuzņēmumu publisko datubāzi, "Startup Estonia" norāda, ka 2019. gadā bija 71 investīcija, kamēr 2018. gadā notika 40 investīciju darījumi. Tāpat 2019. gadā 28 investīcijas bija vismaz viena miljona eiro apmērā. 2018. gadā tādas investīcijas bija 20.

2019. gadā lielākās investīcijas piesaistīja "Bolt" (128 miljoni eiro), "Starship Technologies" (36 miljoni eiro), "Glia" (18 miljoni eiro), "Realeyes" (11 miljoni eiro), "Skyselect" (9 miljoni eiro), "Coolbet" (7,6 miljoni eiro) un "Xolo" (5,5 miljoni eiro).

2019. gadā Igaunijas jaunuzņēmumu kopējais apgrozījums bija 395,4 miljoni eiro, kas ir par 9% vairāk, nekā gadu iepriekš, kad tas bija 363,8 miljoni eiro. Lielāko daļu apgrozījuma veido jaunuzņēmumi, kas nodarbojas biznesa programmatūras, pakalpojumu un personālvadības sektorā (106,7 miljoni eiro). Tam seko reklāmas tehnoloģijas un radošo tehnoloģiju sektors ar 65 miljoniem eiro un finanšu tehnoloģijas (46,8 miljoni eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā sieviešu skaits biznesa eņģeļu vidū aug, bet izmaiņas notiek lēnām

«Man bail minēt skaitļus, bet šķiet, ka eņģeļinvestoru vidū sieviešu nav vairāk par 10%,» saka Nensi Govindere (Nanci Govinder), Rising Tide Europe tīkla eņģeļinvestore un Šveices inovāciju aģentūras Innosuisse jaunuzņēmumu konsultante.

Situācija, vērtējot pa valstīm, ir atšķirīga, un tam ir dažādi iemesli. Viņa uzskata, ka liela nozīme ir skolu sistēmai, kas mudina sievietes būt neatkarīgām. Pēc viņas teiktā, ir vajadzīga domāšanas maiņa finansēšanas jomā. «Uz sievietēm uzņēmējām skatās citādāk nekā uz vīriešiem, kuri ir uzņēmēji. Ir jāiesaistās, jāatbalsta un jāiedrošina, jāmaina sieviešu domāšana, ka viņām nevar būt ģimene un bizness. Var būt viss, bet varbūt ne viss vienlaikus,» saka N. Govindere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikācijas ir ceturtās industriālās revolūcijas sirds, kuras ritmu nosaka aizvien pieaugošā nepieciešamība savienot ierīces un apmainīt lielus datu apjomus

Tā saka Tele2 grupas ģenerāldirektore Alisone Kirkbī (Allison Kirkby). Nākotnē savienojumi būs ātrāki, aizture – īsāka, attīstīsies papildinātā un virtuālā realitāte. Vairāk par to, kā mainās telekomunikāciju nozare, cik lielas investīcijas prasa interneta lietošana ārzemēs tāpat «kā mājās» un kāpēc lielu uzņēmumu vadītājas reti ir sievietes – viņa vairāk stāsta intervijā DB.

Kā pašlaik attīstās telekomunikāciju nozare?

Tā šobrīd ir nobriedusi industrija, kurā vajadzīgs mērogs un attīstība, lai varētu nodrošināt finansiālu atdevi īpašniekiem. Tāpēc arvien biežāk vērojama tiekšanās uz jauniem pakalpojumu sektoriem, darbības paplašināšanās. Pieņemu, ka nākotnē tā turpināsies.

Komentāri

Pievienot komentāru