Citas ziņas

Rekonstruē un modernizē Rīgas galvenās «aknas»

LETA, 28.07.2011

Jaunākais izdevums

Bioloģiskās attīrīšanas stacijā Daugavgrīva jūnijā sākti rekonstrukcijas un modernizācijas darbi, kurus plānots pabeigt 2012.gada beigās. Projekta rezultātā būtiski uzlabosies attīrīto notekūdeņu kvalitāte un Baltijas jūrā no Rīgas ik gadu nonāks par 500 tonnām mazāk slāpekļa nekā līdz šim.

SIA Rīgas ūdens bioloģiskās attīrīšanas stacija Daugavgrīva sāka darboties pirms 20 gadiem, kad gandrīz vienlaikus tika pieņemta arī Eiropas Savienības (ES) direktīva, kas noteica, ka ES dalībvalstīm attīrītajos notekūdeņos jāievēro pieļaujamās fosfora un slāpekļa normas. Šādas prasības izvirzītas, lai novērstu eitrofikācijas procesu Baltijas jūrā, kas draud ar ekoloģisku katastrofu.

Attīrīšanas stacijas un rekonstrukcijas projekta vadītājs Māris Zviedrs, tiekoties ar Rīgas domes amatpersonām, skaidroja, ka no 20 ķīmiskiem parametriem, kas tiek stingri kontrolēti, pašreizējās attīrīšanas iekārtas spēj nodrošināt attīrītajos ūdeņos gandrīz visu vielu pieļaujamo līmeni, tostarp fosfora normas, taču slāpekļa daudzums attīrītajā ūdenī pieļaujamo līmeni pārsniedz aptuveni divas reizes.

Lai uzlabotu attīrīto ūdeņu kvalitāti, 2010.gada decembrī noslēgts līgums ar dāņu kompāniju Kruger par bioloģiskās attīrīšanas stacijas rekonstrukciju, kuru plānots īstenot līdz 2012.gada decembrim. Tāpat šis uzņēmums nodrošinās arī tehnoloģijas ieviešanas un modernizācijas uzraudzību, kā arī atbildību par garantijas laikā izvadāmo ūdeņu parametru atbilstību noteiktajām prasībām.

Attīrīšanas sistēmu rekonstrukcijas projekta gaitā plānots esošajiem bioloģiskās attīrīšanas baseiniem izveidot jaunas tehnoloģijas, kas veiksmīgāk attīra un izvada slāpekli no notekūdeņiem. Zviedrs skaidroja, ka slāpeklis ir galvenā barības viela augiem, tāpēc jūrā tas veicina dažādu aļģu pārmērīgu augšanu un apdraud kopējo ekosistēmu. Jaunais attīrīšanas process balstīsies uz dūņām, kas absorbē un uzkrāj lieko slāpekli, bet pēc tam ir izmantojamas lauksaimniecībā.

Ūdens attīrīšanā izmantoto dūņu daudzums palielināsies, taču tās tiks nodotas kompostēšanai un vēlāk tiks izmantotas lauksaimniecībā, norādīja Zviedrs.

Zviedrs norādīja, ka attīrīšanas stacija Daugavgrīva ir Rīgas galvenās «aknas» - ik dienu tajā tiek attīrīti aptuveni 150 000 kubikmetru ūdens, kas pielīdzināms 2500 dzelzceļa cisternām dienā. No visas Rīgas notekūdeņi stacijā nonāk caur 72 sūknētavām, un cauri visām iekārtām tas ceļo aptuveni diennakti. Pēc attīrīšanas ūdens tiek novadīts Rīgas jūras līcī aptuveni 2,5 kilometru attālumā no krasta, 17 metru dziļumā. Gadā attīrīšanas stacija apstrādā 55 miljonus kubikmetru Rīgas notekūdeņu.

Kopējā attīrīšanas stacijas platība ir aptuveni 46 hektāri.

Pēc attīrīšanas staciju rekonstrukcijas Rīgas jūras līcī nonākušā attīrītā ūdens kvalitāte atsevišķos rādītājos uzlabosies pat piecas reizes. Projekta izmaksas ir 12 miljoni eiro, ko finansē Rīgas ūdens, savukārt 400 000 eiro ir PURE fonda līdzfinansējums. Rekonstrukcijas un nepārtraukts attīrīšanas process rit vienlaikus, jo šīs ir vienīgās Rīgas pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas un to darbu uz rekonstrukcijas laiku pārtraukt nav iespējams, tāpēc būvniekiem darbu nākas veikt sarežģītos apstākļos.

Rīgas ūdens pārstāvis Arturs Mucenieks norādīja, ka rekonstrukcijas laikā esošās jaudas ir ierobežotas, tāpēc spēcīga vai ilgstoša lietus gadījumā notekūdeņus pilnā apmērā nebūs iespējams pārstrādāt. Palielinātu plūsmu gadījumā tiks izmantotas avārijas izplūdes, kas saistītas ar liekā ūdens novadīšanu, taču šādā režīmā attīrīšanas sistēmas darbība būs īslaicīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

IZM: 18 profesionālās izglītības iestāžu ERAF projekti jāpārtrauc, 15 – turpinās

Gunta Kursiša, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15 profesionālās izglītības iestādes turpinās iesāktos modernizēšanas projektus, bet 18 projektu īstenošana ir jāpārtrauc, paredz Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar plānošanas reģioniem, nozaru ekspertu padomēm un citiem partneriem veiktais izvērtējumu un valdībai piedāvātais risinājums, kā izlietot ERAF līdzekļus profesionālās izglītības iestāžu modernizēšanai Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Profesionālās izglītības iestāžu attīstībā plāno ieguldīt 104,7 miljonus eiro

Žanete Hāka, 19.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot profesionālās izglītības modernizāciju, valdība otrdien apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto noteikumu projektu, kas turpmāko piecu gadu laikā profesionālās izglītības iestāžu attīstībā paredz ieguldīt 104,7 miljonus eiro, informē IZM.

Modernizācijas procesā tiks turpināta profesionālās izglītības kompetences centru izveide, optimizējot administratīvos resursus, lai vienā mācību iestādē koncentrētu iespējami plašu profesionālo programmu klāstu. Tādējādi tiks nodrošināta kvalitatīvas profesionālās izglītības pieejamība visos Latvijas reģionos. Tāpat ES fondu investīcijas ieguldīs, lai nodrošinātu profesionālo izglītības iestāžu piedāvāto programmu un mācību aprīkojuma atbilstību darba tirgus prasībām, kā arī infrastruktūras uzlabošanai – dienesta viesnīcu, sporta un citu būvju modernizēšanai.

Aktivitātes tiks īstenotas ierobežotas projektu iesniegumu atlases veidā divās projektu iesniegumu atlases kārtās. Pirmajā kārtā atbalsts paredzēts 17 valsts dibinātu un IZM padotībā esošu un pašvaldību dibinātu profesionālās izglītības iestāžu mācību vides modernizēšanai. Otrajā atlases kārtā atbalsts paredzēts 10 valsts dibinātu un Kultūras ministrijas padotībā esošu un pašvaldību dibinātu profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu mācību vides modernizēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi palielināt šķeldas ieguvi valdība otrdien vienojās par grozījumiem noteikumos par koku ciršanu mežā, kas pieļaus jaunāku mežu izciršanu.

Grozījumu anotācijā norādīts, ka lēmums pieņemts, izvērtējot normatīvo regulējumu par galvenās cirtes caurmēru Latvijā, Igaunijā un citās Baltijas jūras valstīs un zinātnieku pētījumus par meža gatavības modeļiem Latvijā, kuros konstatēts, ka nepieciešams mainīt galvenās cirtes caurmēra skaitliskās vērtības, lai nodrošinātu zemes resursu efektīvu izmantošanu un veicinātu mežaudžu ražību, kā arī palielinātu meža kapitālvērtību, ikgadējo tīro ienākumu gūšanas potenciālu meža nozarē un meža nozares konkurētspēju.

Vienlaikus, mainot galvenās cirtes caurmēru, paredzēts arī palielināt prasības saistībā ar galvenās cirtes izpildi un meža atjaunošanu pēc kailcirtes, kad mežaudze sasniegusi galvenās cirtes caurmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

FM nākamajos gados vēlas papildu finansējumu konkurētspējīgai VID atlīdzības sistēmai

LETA, 27.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) nākamajos gados vēlas papildu finansējumu konkurētspējīgai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atlīdzības sistēmai.

Nākamgad FM jaunām politikas iniciatīvām prasa 7,29 miljonus eiro, un lielākā daļa no šīs summas - 6,49 miljoni eiro - nākamgad būtu nepieciešama ēnu ekonomikas apkarošanas sekmēšanai, nodrošinot konkurētspējīgu un motivējošu VID atlīdzības sistēmu. Šim mērķim papildu finansējums pieprasīts arī 2016.gadā - 17,02 miljoni eiro un 2017.gadā - 17,67 miljoni eiro.

Nākamgad FM lūgusi piešķirt arī 687 827 eiro muitas tehnisko līdzekļu modernizēšanai, lai efektivizētu ēnu ekonomikas apkarošanu, kā arī 55 026 eiro likuma par VID jauno normu ieviešanai.

Nākamgad, kā arī 2016.gadā un 2017.gadā FM lūgusi piešķirt 60 004 eiro noziedzīgu nodarījumu atklāšanas un novēršanas procesa veicināšanai, nodrošinot nepieciešamo dokumentu tulkošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sadarbības partnerus jau sākumstadijā meklē aiz valsts robežām

Šobrīd vēl nav daudz, ar ko lepoties, taču gadu ilgās saimnieciskās darbības laikā viss sakārtots tā, lai sāktu uzņemt apgriezienus, saka SIA Rare Power īpašnieks Eduards Griezītis. Uzņēmums ražo metāla komponentes, iekārtas un konstrukcijas.

Abās galda pusēs

Pirmo pieredzi uzņēmējdarbībā E. Griezītis ieguva jau tūlīt pēc vidusskolas. Kurzemes Biznesa inkubatora paspārnē viņš kopā ar draugu nodibināja uzņēmumu, kas nodarbojās ar grafiti tīrīšanu no sienām. Lai arī tas bija veiksmīgs, dažādu apstākļu dēļ pēc laika E. Griezītis saprata, ka nepieciešams iet citu ceļu. Pievērsās metālapstrādes jomai. Pirmo darba pieredzi nozarē E. Griezītis guva uzņēmumā Medzes Components Liepājas pievārtē, strādājot par metināšanas robotu, CNC virpu un CNC frēžu operatoru. Pēc dažiem gadiem pārgāja uz citu tās pašas jomas uzņēmumu – Jensen Metal Liepājā. Vispirms strādāja par maiņas atbildīgo, bet drīz vien sākās strauja karjeras izaugsme. «Nezinu, vai tā ir laba īpašība, bet es sev gribu pierādīt, ka varu izdarīt to, ko nevar citi, vai varu izdarīt labāk par citiem. Man ir lielas ambīcijas, kas ne vienmēr piepildās, taču tas ir iekšējais dzinulis, kas visu laiku dzen uz priekšu,» saka E. Griezītis. «Iespējams, tā arī bija mana veiksmes atslēga.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sašauts Harkovas mērs

Gunta Kursiša, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sašauts Austrumukrainas pilsētas Harkovas mērs Genādijs Kerness (Геннадий Адо́льфович Ке́рнес), ziņo Ukranas mediji.

Viņam sašautas plaušas un aknas. Tiek vēstīts, ka uzbrukums noticis, mēram skrienot krosu, raksta Korrespondent.

Saistībā ar uzbrukumu milicija ir uzsākusi krimināllietas izmeklēšanu, pirmdien paziņojusi Ukrainas iekšlietu ministrija. Notikuma vietā strādā milicijas izmeklēšanas grupa.

«Mērs skrēja krosu pa Belgorodas šoseju, viņu sašāva mugurā, no meža puses. Ievainojumi ir smagi. Cauršautas ir plaušas, un asiņo aknas,» tā savā Facebook profilā ierakstījis Jurijs Dapronovs (Юрий Сапронов), bijušais Harkovas apgabala vicegubernators.

Pašlaik Harkovas mērs atrodas slimnīcā, apstiprinājusi Ukrainas iekšlietu ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Maskavā pusdienu laikā aiztur cilvēkēdāju

Jānis Rancāns, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavas tiesībsargājošo instanču pārstāvjiem naktī uz otrdienu ir izdevies aizturēt cilvēkēdāju, vēsta RIA Novosti. Aizturētā mājās ir atrastas cilvēku ķermeņa daļas.

Cilvēkēdāja vārds pagaidām netiek atklāts, toties ir zināms, ka viņš esot bijis psihoneiroloģiskajā uzskaitē. Cilvēkēdāju izdevies atklāt pēc kāda bojāgājušā identitātes noskaidrošanas, pēc kuras ticis apzināts viss viņa paziņu loks.

Cilvēkēdājs ar sapiera lāpstiņas palīdzību esot sadalījis upura ķermeni un pēc tam tā daļas iznesis no dzīvokļa un slēpis kolektoros un pagrabos, upura galvu iesaiņotu plastikāta maisiņā viņš iemetis Maskavas upē.

Cilvēkēdāja dzīvoklī, ledusskapja saldētavā, atrastas arī cilvēka aknas. Aknas aizturētais ēdis arī brīdī, kad policija ieradusies to aizturēt.

Spriežot pēc atrastajām ķermeņa daļām, Maskavas policija uzskata, ka cilvēkēdājs nogalinājis un apēdis vairākus cilvēkus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir pieņēmis lēmumu, ka no 2022. gada 1. janvāra Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas Ekonomisko noziegumu pārvaldē, Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē, kā arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldē dienesta interesēs notiks vadības rotācija.

Ņemot vērā dienesta nepieciešamību nodrošināt Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldei, Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei uzlikto stratēģiski svarīgo ikdienas un nākotnes uzdevumu izpildi, kā arī to, ka minēto pārvalžu šī brīža priekšnieki jau ilgstoši pilda dienesta pienākumus savos amatos, Valsts policijas priekšnieks pieņēmis lēmumu dienesta interesēs veikt šo amatpersonu rotāciju.

“Esmu pārliecināts, ka šīs būs labas pārmaiņas. Šīs amatpersonas ir spēcīgi, pārliecināti un profesionāli vadītāji, kuri savos amatos ir atradušies jau ilgstoši, spējuši savas pārvaldes attīstīt un veiksmīgi organizēt to darbu. Viņu līdzšinējo profesionālo sniegumu ir pierādījuši viņu darba rezultāti un attieksme. Novērtējot šo cilvēku pieredzi un spēju palīdzēt Valsts policijai pilnveidoties, ir jāizmanto rotācijas princips, kas tiek pielietots arī starptautiski un ir viens no efektīvākajiem instrumentiem, kā veicināt Valsts policijas attīstību kopumā,” norāda A. Ruks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Nodos kapitālajam remontam un modernizācijai pirmos dīzeļvilcienus

NOZARE.LV, 06.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijā tiks sākta pirmā modernizācijai nodotā dīzeļvilcienu sastāva izjaukšana un apsekošana, kam sekos tā kapitālais remonts un atjaunināšanas darbi, informēja AS Rīgas Vagonbūves rūpnīca (RVR) valdes priekšsēdētājs Gatis Kamarūts.

Viņš skaidro, ka pie visiem vilcienu sastāviem strādās visi trīs pilnsabiedrības uzņēmumi - AS VRC Zasulauks, AS Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca un AS Rīgas Vagonbūves rūpnīca, kuri vienotā piedāvājumā uzvarēja dīzeļvilcienu modernizācijas iepirkumā. Pa kārtai vagoni būšot visu trīs pārstāvju pārziņā. Sāksies darbi Zasulaukā un arī tiks pabeigti Zasulauka depo. Pa vidu tie būs gan Rīgas Vagonbūves rūpnīcā, gan Daugavpilī.

Vispirms esot noritējuši projektēšanas darbi, tad tikšot veikts vagonu un sastāvu kapitālais remonts ar kalpošanas termiņa pagarināšanu, un tai seko modernizācija. Kalpošanas termiņš tiks pagarināts par 20 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Realizējot ilgtermiņa attīstības stratēģiju, Rīgas Stradiņa universitāte nākamruden plāno pabeigt Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) atbalstu sākusi īstenot vērienīgu projektu, kas paredz infrastruktūras modernizēšanu un studiju kvalitātes uzlabošanu.

Pēc RSU infrastruktūras projektu vadītājas Asjas Lungas sniegtās informācijas, šā projekta gaitā sākotnēji bija paredzēts rekonstruēt ēku Anniņmuižas bulvārī 26, kur atradīsies pieminētais Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru, kā arī sākt atjaunot ēku (jeb realizēt pirmo kārtu) Kronvalda bulvārī 9 (Anatomikuma lielā ēka). Taču iepirkuma rezultātā radies ietaupījums, tāpēc augstskola iniciējusi A korpusa renovāciju Dzirciema ielā, ko ir apstiprinājusi arī Izglītības ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšējās drošības birojs (IDB) sācis vēl vienu kriminālprocesu pret šodien no amata pienākumu pildīšanas atstādināto Valsts policijas (VP) priekšnieka vietnieku, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Normundu Krapsi, šodien žurnālistiem apliecināja Krapsis.

LETA jau rakstīja, ka viens no kriminālprocesiem sākts par 2018.gadā organizētu policistu formas tērpu iepirkumu. Krapsim un toreizējai VP priekšnieka vietniecei, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšniecei Renātei Filai-Roķei IDB sākotnēji piemēroja personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statusu. Fila-Roķe gan šogad janvārī iecelta par minētās pārvaldes priekšnieka vietnieci.

Krapsis šodien žurnālistiem atklāja, ka pirmdien viņam šajā kriminālprocesā piemērots aizdomās turētā statuss. Tāpat IDB ir sācis kriminālprocesu par 2018.gadā organizētu iepirkumu par rokas videoradaru iegādi. Arī šajā kriminālprocesā pirmdien viņam piemērots aizdomās turētā statuss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

1,1 milj. Ls vērtā RSU korpusa atjaunošanas konkursā uzvar JPG 2B

Gunta Kursiša, 02.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) noslēgusi atklātu iepirkumu konkursu par universitātes ēkas Dzirciema ielā 16 A-mācību korpusa telpu renovāciju. Vairāk nekā 1,124 milj. Ls apjomīgajā konkursā uzvarējusi p/s JPG 2B.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Kā top?: Pingons zeķes Lāčplēša ielas ražotnē

Gunta Kursiša, 11.04.2014

Šonedēļ Db.lv viesojās uzņēmumā Pingons, kurš «paslēpies» Lāčplēša ielas pagalmā un kurā tiek ražotas zeķes, kas nonāk ne vien tuvākos eksporta tirgos, bet arī tādā eksotiskā valstī kā Peru.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paslēpies Lāčplēša ielas pagalmā, ražošanas uzņēmums Pingons ražo ievērojamus zeķu apjomus. Latvijā ražotās zeķes ar preču zīmi Pingons tiek tirgotas Krievijā, bet ar citiem zīmoliem nonāk ne vien Eiropas valstu, bet arī Peru tirgū.

Šonedēļ rādīsim Jums, kā top zeķes! Vairāk par to ražošanu uzziniet galerijā augstāk!

Pingons ir privātā marķējuma (privat label) zeķu ražotājs, un šeit tiek ražotas zeķes preču zīmei Pingons, kā arī zeķes citiem zīmoliem Latvijā un Eiropā, stāstīja uzņēmuma mārketinga direktore Sandra Beketova. Ar preču zīmi Pingons tiek pārdoti aptuveni 35% no kopējā ražotnē noadīto zeķu skaita. Savukārt pārējās zeķes tiek tirgotas klientiem dažādās Eiropas valstīs un citviet pasaulē. «Klienti ir dažendažādākie, un eksportēts tiek uz dažādām Eiropas valstīm, tāpat Pingons ražotnei ir savs sadarbības partneris Latvijā,» stāstīja S. Beketova. Viņa arī stāstīja, ka tālākā valsts, kur nonāk Pingons ražotās zeķes, ir Peru Dienvidamerikā. Pērn eksportēts tika arī uz Japānu. «Priecājamies, ka attīstamies ne tikai paši, bet arī redzam savu sadarbības partneru attīstību – arī viņi paplašina savus eksporta tirgus,» norādīja S. Beketova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valdība atbalsta lidostas Rīga plānu peļņu ieguldīt infrastruktūrā

Egons Mudulis, 28.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn lidostas Rīga nopelnītos 409,4 tūkstošus latu Satiksmes ministrija (SM) rosina valdībai atstāt lidostas rīcībā. Valdība šo lūgumu bez īpašām diskusijām atbalstīja.

Tīrā peļņa tiktu novirzīta uzsāktā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta Starptautiskās lidostas Rīga infrastruktūras attīstība» īstenošanai, kā arī lidostas termināļa paplašināšanas projekta izstrādei, konkurētspējas paaugstināšanai un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai, norāda SM. Savukārt Finanšu ministrija neatbalsta rīkojuma projekta tālāku virzību, jo tā īstenošana radīs negatīvu ietekkmi uz valsts budžeta ieņēmumiem.

Saskaņā ar likumu «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām» un Ministru kabineta noteikumiem Nr.1471 minimālo dividendēs izmaksājamo peļņas daļu par 2011. pārskata gadu kapitālsabiedrībām VAS Starptautiskā lidosta Rīga valsts kasē būtu jāiemaksā 90% no tīrās peļņas, proti 368,5 tūkst. Ls. Savukārt valdība pēc kapitāla daļu turētāja pamatota priekšlikuma valsts kontrolētajai kapitālsabiedrībai var noteikt atšķirīgu dividendēs izmaksājamo minimālo peļņas daļu, ja ir nepieciešams novērst draudus komercdarbības ilgtspējīgai attīstībai un konkurētspējas saglabāšanai, norāda SM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Lattelecom sāk «vērienīgu interneta tīkla modernizāciju», lai palielinātu ātrumu

Lelde Petrāne, 16.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelecom uzsācis Latvijas interneta tīkla modernizāciju, lai līdz gada beigām 180 000 klientu visā Latvijā - īpaši ārpus pilsētu centriem, būtu pieejams līdz pat desmit reizēm ātrāks internets, informēja uzņēmuma pārstāve Līga Bite.

«Vara kabeļu tīkla modernizācija, izmantojot VDSL vektoringu jeb Internets 5, ir jaunākās paaudzes internets, kas Latvijai ir īpaši nozīmīgi mājsaimniecībām, kurām līdz šim nav iespējams pievilkt optisko interneta tīklu. Jaunā tehnoloģija būs iespēja pa esošajiem vara kabeļiem saņemt desmit reizes ātrāku internetu - līdz pat 60Mbit/sek, tostarp arī ārpus pilsētu centriem,» skaidroja L. Bite.

Šobrīd Lattelecom ir pabeidzis 117 vara kabeļu pakalpojuma mezglu modernizēšanas darbus, uzstādītas jaunas signāla pārraidīšanas iekārtas un pirmie 14 000 Lattelecom interneta klienti atsevišķās vietās Alūksnē, Balvos, Bauskā, Dobelē, Gulbenē, Jelgavā, Lielvārdē, Mārupē, Ogrē, Olainē, Rēzeknē, Rīgā, Ropažos, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Talsos, Tukumā, Ventspilī un citās pilsētās un novados jau var saņemt jauno pakalpojumu Internets 5.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes reģiona maizes un konditorejas produktu ražošanas uzņēmums SIA Matss maina nosaukumu un turpmāk tiks dēvēts par Cannelle Bakery, informē uzņēmuma pārstāvji.

Lai sekmētu ražošanas modernizēšanu, ražotņu apvienošanu un saldēto produktu līniju attīstību, uzņēmums piesaistījis alternatīvā investīciju fonda FlyCap investīcijas. Pilnveidota arī uzņēmuma pārvaldība, izveidojot padomi, kurā strādās FlyCap un uzņēmuma īpašnieku pārstāvji.

Cannelle Bakery valdes priekšsēdētājs Ivars Skrebelis stāsta, ka 2013. gadā veiktā tehnoloģiju modernizācija un jauna zīmola Cannelle Bakery, kā arī jaunu produktu izstrāde bija pirmais solis uzņēmuma nākotnes nodrošināšanai. Uzņēmuma attīstības stratēģijas prioritāte ir eksporta izvēršana. Uzņēmums veicis tehnoloģiju renovāciju, lai nodrošinātu stabilu augstas kvalitātes produktu ražošanu, jau 2013. gadā ieviesis zīmolu Cannelle Bakery, fokusē ražošanu uz produktiem, kas piemēroti eksportam – saldēti maizes un konditorejas izstrādājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 10.maija Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka amatā ar Valsts policijas priekšnieka ģenerāļa Inta Ķuža pavēli iecelts līdzšinējais VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks, Izmeklēšanas atbalsta pārvaldes priekšnieks pulkvedis Juris Šulte.

J.Šultem kā galvenās prioritātes izvirzītas izmeklēšanas kvalitātes uzlabošana, reaģēšana sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, policijas redzamība un pieejamība. «Prioritāte ir kvalitāte un kapacitāte, tāpat aktuālās jomas kā, piemēram, vardarbība un ekonomiskie noziegumi,» norāda I.Ķuzis.

Šultem ir ne tikai praktiskā darba pieredze, bet arī administratīvā pieredze - darbu Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs viņš uzsācis 1992.gada 23.aprīlī LR IeM IeVD Konvoja pulkā obligātajā dienestā. No 1993.gada septembra ieņem amatu kā LR IeM IeVD Konvoja pulka autorotas 2.vada komandiera vietnieks. No 1994.gada novembra līdz 2000.gada janvārim viņš strādāja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas policijas pārvaldes Kriminālpolicijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā galīgajā lasījumā pieņēma Informācijas par ieņēmumiem un ienākuma nodokļiem atklāšanas likumu, kas nosaka plašāk publiskot komercsabiedrību ienākuma nodokļu informāciju.

Finanšu ministrijā iepriekš skaidroja, ka jaunā likuma mērķis ir palielināt korporatīvo pārredzamību un uzlabot publisko kontroli par komercsabiedrību ienākuma nodokļu informāciju, nodrošinot starptautisku koncernu (grupu) un atsevišķu komercsabiedrību publiskus pārskatus par ieņēmumiem, ienākuma nodokļiem un saimniecisko darbību rezidences valstī un sadalījumā pa nodokļu jurisdikcijām neatkarīgi no koncerna galvenās mātes sabiedrības reģistrācijas vietas.

Likumā ir iekļauts galvenās mātes sabiedrības pienākums sagatavot, iesniegt un publiskot pārskatu par ienākuma nodokļiem, ja saskaņā ar konsolidētā finanšu pārskata datiem attiecīgā koncerna (grupas) konsolidētie ieņēmumi divus pārskata gadus pēc kārtas (gan kārtējā, gan iepriekšējā pārskata gadā) galvenās mātes sabiedrības bilances datumā pārsniedz 750 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

IUB Rīgas satiksmei lūgs pārtraukt līgumu ar SIA Rīgas karte, kas no tirgus «izspiež» Mobilly

, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme lūgs pārtraukt ar SIA Rīgas karte noslēgto līgumu par Rīgas maksas autostāvvietu uzlabojumiem, darbību un uzturēšanu, vienlaikus norādot uz pienākumu piemērot publisko iepirkumu regulējumu.

Tā liecina LETA rīcībā esošais IUB atzinums kādai amatpersonai.

IUB tika lūgts izvērtēt Rīgas satiksmes rīcības neatbilstību Publisko iepirkumu likuma prasībām, nododot visus Rīgas satiksmes autostāvvietu ieņēmumu pārvaldības jautājumus Rīgas kartei, nerīkojot iepirkumu likumā noteiktā kārtībā.

No amatpersonas vēstules IUB konstatēja, ka SIA CityCredit jeb Mobilly jau 2004.gadā uzvarēja iepirkumā par īsziņas norēķinu sistēmas izveidošanu un uzturēšanu Rīgas satiksmes autostāvvietās uz pieciem gadiem. 2010.gadā Rīgas satiksme izsludināja jaunu iepirkumu, tomēr tas tika pārtraukts, un CityCredit ar Rīgas satiksmi noslēdza vienošanos, ka iepriekš noslēgtais līgums ir spēkā līdz jaunas iepirkuma procedūras rezultātiem. Esošais līgums esot spēkā līdz šā gada jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijā ražotās šprotes Eiropas interneta veikalos tirgo kā «krievu virtuvi»

Sandra Dieziņa, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zivrūpnieku produkcija pieejama arī Eiropas lielākajos interneta veikalos, turklāt tajos tiek tirgota arī kā Krievijas virtuve.

Kā pārliecinājās DB, vācu Lebensmittel.de piedāvājumā ir Riga Sprotten ar zīmolu Dovgan. Biedrības Rīgas šprotes valdes priekšsēdētājs Imants Cīrulis norāda, ka šprotes ražo SIA Unda un firma Dovgan, kas norādīta uz etiķetes, ir Undas produkcijas izplatītājs Vācijā.

Zīmols Dovgan Krievu virtuve ir Eiropas lielākais krievu pārtikas vairumtirgotājs. Dovgan ir viens no prestižākajiem zīmoliem Krievijā – zem tā apvienojušies vairāki ievērojami Krievijas un Austrumeiropas pārtikas ražotāji, kas ražo kaviāru, degvīnu, boršču un citus krievu virtuves produktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Lielāko būvnieku dzīvojamo māju portfelī ekskluzivitātes piesitiens

Zanda Zablovska, 08.01.2014

Midtown Apartments

Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja

Atrodas: Hospitāļu ielā Rīgā
Attīstītājs: YIT Celtniecība
Plānotās investīcijas: 5,5 milj. eiro

Avots: yitgroup-com.prod.uoma.fi

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākie būvnieki šogad plāno pabeigt dažādu dzīvojamo ēku būvniecību, savukārt biroju segmentā jorpojām klusums .

Tiesa gan, aktivitāte ir manāma arī vairākos atšķirīgos segmentos, piemēram, februārī ekspluatācijā plānots nodot SIA Getliņi EKO siltumnīcas 2.kārtu. To būvē Arčers, un projektēšanas un būvniecības izmaksas lēstas 3,56 miljonu eiro (2,5 miljonu latu) apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tāpat jau janvārī ekspluatācijā paredzēts nodot beramkravu termināli Riga Bulk Terminal, ko par aptuveni 20 miljoniem eiro būvē LNK Industries, taču galvenokārt būvnieku pasūtījumu portfelī dominē dzīvojamās un atpūtas ēkas Rīgā un Jūrmalā.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērn deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2012. gada deviņiem mēnešiem, ēku būvniecības apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,9%. Pieaugums dzīvojamo māju būvniecībā veidoja 71,7%, bet administratīvo ēku būvniecībā – 71,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināts - Ieguldot 10 miljonus, bumbu patvertnes vietā taps Baltijas reģionā modernākais vēža diagnostikas centrs

Lelde Petrāne, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā bijušās bumbu patvertnes vietā uzsākta medicīnas centra būvniecība. Centrā būs iespējams īpaši precīzi diagnosticēt vēža un sirds slimības to agrīnā attīstības stadijā. Par to šodien mediju pārstāvjus informēja preses konferencē.

Šis būšot Baltijas reģionā modernākais šāda veida centrs, tajā tiks izmantotas pasaulē progresīvās nukleārās medicīnas tehnoloģijas. Centra izveides mērķis ir nodrošināt vēža un sirds slimību diagnostiku Latvijā tādā pašā kvalitātē kā attīstītajās Eiropas valstīs, kā arī veikt diagnostikai nepieciešamo materiālu ražošanu un eksportu uz citu valstu medicīnas centriem.

Starp AS Norvik Banka, Medicīnas centru NMC un Rīgas Stradiņa universitāti ir panākta vienošanās par finansējuma piešķiršanu projektam. Centra izveidē kopumā tiks ieguldīti teju 10 miljoni eiro – līdz 4 miljoniem eiro būs pieejams finansējums no bankas, savukārt 5,7 miljoni eiro ir ERAF ieguldījums. AS Norvik Banka valdes loceklis Raivis Ruskulis preses konferencē uzsvēra, ka bankai šis esot ļoti perspektīvs projekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ušakova ārsti: iezīmējušās pozitīvas tendences

Dienas Bizness, 29.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs turpina intensīvās terapijas kursu Berlīnes klīnikā Charite un viņa veselības stāvokli vācu ārtsi joprojām vērtē kā nopietnu, bet stabilu. Ārsti norāda, ka pēdējo dienu laikā ir iezīmējušās zināmas pozitīvas tendences.

Vācu speciālisti uzskata, ka N.Ušakovam būs jāturpina ārstēšanās kurss Berlīnes klīnikā vēl ne mazāk kā trīs, četras nedēļas. Ārstēšanai sekos rehabilitācija. Klīnikā Charite N.Ušakovs atrodas kopš otrdienas.

Kā jau vairakkārt vēstīts, N.Ušakova iekšējo orgānu sistēma ir cietusi pārtkaršanas sindroma seku rezultātā. Ir cietušas nieres, aknas un citi iekšējie orgāni un muskuļi. Berlīnes klīnikas speciālistiem ir lielāka pieredze un iespējas šādu diagnožu ārtēšanā.

Ārstēšanas process Vācijā ir sarežģīts un dārgs. Viena diena intensīvās terapijas nodaļā izmaksā vairākus tūktošus eiro. Transportēšana no Rīgas uz Berlīni ar specializēto medicīnas lidmašīnu varētu izmaksāt līdz 20 000 eiro. Precīzas kopējās izmaksas būs zināmas tikai pēc ārstēšanās beigām, taču tās varētu pārsniegt vairākus simtus tūkstošu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināta - Krievija Latvijas šprotēs atkal atradusi benzopirēnu; pārbaudes veiks arī Latvijas PVD

Gunta Kursiša, 13.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā, uzņēmumā SIA Rānda, ražotajās šprotēs Krievijas pārtikas uzraudzības dienests (Россельхознадзор) atklājis kancerogēno vielu benzopirēnu, ziņo Krievijas medijs Ria Novosti. Lai konstatētu pārkāpuma cēloņus, SIA Rānda produkcijas pārbaudes veiks arī Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kurš iepriekšējās pārbaudēs uzņēmumā pārkāpumus nav konstatējis.

[Ziņa papildināta ar PVD komentāru]

Krievijā ir uzsākta pastiprināta kompānijas ražojumu pārbaude. Krievijas uzraudzības dienesta paziņojums nenozīmē, ka SIA Rānda produkciju aizliegts eksportēt uz Krieviju, skaidroja PVD.

«Laboratorijas ekspertīzē noskaidrots, ka benzopirēna koncentrācija ir lielāka par maksimālo pieļaujamo normu, un tas ir Krievijas un Muitas savienības normatīvo aktu pārkāpums,» teikts Krievijas pārtikas uzraudzības dienesta paziņojumā. Tajā arī uzsvērts, ka benzopirēns ir bīstams cilvēku veselībai arī nelielos daudzumos, jo viela organismā uzkrājas.

Savukārt Latvijas PVD pārbaudes laikā tiks pārbaudīta produktu kūpināšanas procesu atbilstība, izmantotie kūpināšanas materiāli, uzņēmuma paškontroles ietvaros veikti laboratoriskie izmeklējumi, kā arī noņemti oficiālie paraugi produkcijas testēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru