Jaunākais izdevums

BlackBerry ražotājam nākas ciest zaudējumus, nespējot konkurēt ar citiem viedtālruņu ražotājiem, vēsta laikraksts Dienas bizness.

Pieaugošās bažas par kompānijas Research In Motion (RIM) nākotni apstiprinājuši jaunākie kompānijas finanšu rezultāti. Tie atklājuši, ka RIM apgrozījums pagājušajā fiskālajā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sarucis par 24,6% - līdz 4,19 miljardiem ASV dolāru. Turklāt kompānijas vadība atzinusi, ka turpmākie ceturkšņi būs vēl sliktāki. Pēdējā ceturksnī RIM strādājusi ar 125 miljonu lieliem zaudējumiem. Investoru bažas par kompāniju palīdz ilustrēt arī tas, ka pēdējo trīs gadu laikā RIM vērtība pēc kapitalizācijas ir sarukusi jau par 50 miljardiem USD, ziņo Reuters. Valdot šādam fonam, kompānijas vadība atzinusi, ka viens no potenciālajiem esošo problēmu risinājumiem varētu būt RIM pārdošana. Tāpat īstenu revīziju piedzīvojusi kompānijas vadība, kur no amata nācies šķirties gan kompānijas direktoram, gan vairākām citām augstu stāvošām amatpersonām. Savukārt palikušie un jaunie RIM vadītāji mēģinās veikt apvērsumu kompānijā, lai izvairītos no agrāka vai vēlāka norieta.

Katrā ziņā šobrīd liela daļa analītiķu samērā pesimistiski skatās uz kompānijas nākotni un tiek piesaukts, ka RIM gaida Nokia liktenis. Proti, kompānija nav pieņēmusi pareizos lēmumus, kas tai ļautu saglabāt augstu konkurētspēju inovatīvajā tehnoloģiju tirgū, bet tas rezultējas ar strauju tirgus daļas zaudēšanu. Kāpēc gan izvēlēties BlackBerry, ja Apple vai kāds cits inovatīvs viedtālruņu ražotājs piedāvā pilnīgāku pakalpojumu klāstu, piemēram, daudzveidīgākas aplikācijas. Tiek ziņots, ka vēl pirms dažiem gadiem abonementu skaita ziņā RIM piederēja ap 40% ASV viedtālruņu tirgus. Savukārt šobrīd RIM viedtālruņu tirgus daļa sarukusi aptuveni līdz 15%, liecina Comscore dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Papildināta - Iepazīstina ar jaunāko BlackBerry; Latvijā gaidāms aprīļa sākumā

Jānis Rancāns, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Research In Motion (RIM) laidusi klajā ilgi gaidīto papildinājumu BlackBerry viedtālruņu sērijā, jaunu operētājsistēmu, kā arī mainījusi savu zīmolu. Tiesa gan kļuvis zināms, ka jaunie viedtālruņi tirdzniecībā ASV parādīsies tikai martā, kas sarūgtinājis investorus un izraisījis kompānijas akciju kritumu par 12 procentiem.

[Papildināta ar 2. rindkopu]

Latvijā BlackBerry 10 viedtālruņi gaidāmi šā gada aprīļa sākumā, bet to cena paredzēta 400 latu apmērā, Db.lv informēja mobilo sakaru operators Bite Latvija, kas ir BlackBerry viedtālruņu izplatītājs.

Kompānija cer, ka BlackBerry 10 iezīmēs pagrieziena punktu un ļaus atgūt zaudētās pozīcijas viedtālruņu tirgū. Jaunos viedtālruņus bija paredzēts prezentēt jau pirms gada, tomēr termiņš, saistībā ar operētājsistēmas uzlabošanu, tika divas reizes pagarināts. Tirdzniecībā parādīsies divi BlackBerry 10 modeļi – viens ar fizisku tastatūru (BlackBerry Q10) un otrs ar pilnībā skārienjūtīgu ekrānu (BlackBerry Z10).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB banka lūdz sākt kriminālprocesu par Rīgas kinostudijas amatpersonu rīcību

LETA, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS SEB banka vērsusies Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu saistībā ar nekustamo īpašumu apsaimniekotājas AS Rīgas kinostudija amatpersonu iespējamām noziedzīgām darbībām.

Aģentūras LETA rīcībā nonākušajā bankas iesniegumā teikts, ka noziedzīgās darbības izpaužas kā nepatiesu ziņu sniegšana kredītiestādei kredīta lietošanas laikā, tiesiskās aizsardzības procesa izmantošana nolūkā izvairīties no saistību izpildes, grāmatvedības noteikumu pārkāpšana, ieķīlātās lietas jeb prasījuma tiesību pret sabiedrības debitoriem prettiesisks atsavinājums un Rīgas kinostudijas mantas nobēdzināšana.

Iesniegumā rakstīts, ka 2004.gadā starp SEB banku un Rīgas kinostudiju noslēgts kredīta līgums, piešķirot 510 000 latu aizdevumu nekustamā īpašuma Rīgā, Šmerļa ielā, rekonstrukcijai. Laika gaitā kredīta līgums grozīts, aizdevuma summu palielinot līdz 1 816 800 eiro (1 276 840 latiem).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Enlight Research nosaka APF Holdinga vērtību 51 miljona eiro līmenī, vienas akcija vērtība – 8.92 eiro

Db.lv, 11.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais investīciju izpētes uzņēmums Enlight Research, kas vērtē Baltijas biržā kotēto uzņēmumu akcijas, ir aplēsis AS APF Holdings (APF) akciju vērtību 51 miljona eiro apmērā, kas atbilst cenai 8.92 eiro par akciju.

Šis vērtējums par 31% pārsniedz APF sākotnējā publiskā piedāvājumā noteikto vienas akcijas cenu – 6.81 eiro.

“Mēs ceram, ka šis vērtējums IPO investoriem sniegs skaidru redzējumu par APF iecerētās darbības palielināšanas ieguvumiem. Baltijas olu ražošanas tirgus ir oligopols ar augstiem šķēršļiem jebkuram jaunam tirgus dalībniekam. APF Holdings šos šķēršļus ir pārvarējis, uzrāda peļņu un ir kļuvis par vienu no četriem vadošajiem olu ražotājiem Baltijā. Nākamais attīstības solis ir palielināt jaudas un iegūt no zemākām izmaksām, kuras nodrošinās lielāks ražošanas apjoms. Tas attiecīgi uzlabos peļņas maržas. Ja viss izdodas kā plānots, akcionāriem radītā vērtība var būt ievērojama un tas ir atspoguļots vērtējumā,” saka Matiass Vallanders (Mattias Wallander), Enlight Research dibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tirgus analītiķi gadu mijā no jauna pārvērtē kriptonozares līderu pozīcijas tirgū

Db.lv, 20.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gads parādīja, ka finanšu tirgi ir grūti prognozējama un ļoti sarežģīta nozare, kuras potenciālos attīstības virzienus ir ļoti grūti paredzēt pat ļoti pieredzējušiem investoriem un tirgotājiem.

Tā piemēram, vairāki kriptopasaules biznesa milži aizvadītā gada satricinājumus nepārdzīvoja un bija spiesti pamest skatuvi. Tas vienu brīdi mudināja tirgus analītiķus un pētījumu uzņēmumus bažīgi lūkoties arī pasaulē lielākās kritpobiržas Binance virzienā. Tomēr jaunākie pētījumi un analītiķu dati ļauj domāt, ka Binance 2023. gadu sagaida vēl stiprākās pozīcijās nekā jelkad iepriekš.

Bernstein: Binance šobrīd veido aptuveni 75% no pasaules kriptovalūtu tirgus

Pētījumu kompānijas Bernstein Research analītiķi savā jaunākajā Starptautisko digitālo aktīvu pārskatā 2023 uzsver, ka kriptovalūtu birža Binance ir “maksātspējīga, likvīda un stabila”. To apstiprina arī biržā esošie digitālie aktīvi 55 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir pārbaudīti. Tāpat pētījumā uzsvērts, ka birža jau ir pierādījusi savu spēju “izturēt liela mēroga līdzekļu aizplūšanas pārbaudi”, kā tas notika, piemēram, 2022. gada 13. decembrī, kad tika izņemti klientu līdzekļi 6 miljardu ASV dolāru apmērā. Pētījumā norādīts, ka Binance tirgus daļa šobrīd veido aptuveni 75% no pasaules kriptovalūtu tirgus. Bernstein Research ir globālās aktīvu pārvaldības firmas AllianceBernstein Holding L.P. izpētes grupa, kas tiek uzskatīta par vienu no Volstrītas vadošajiem finanšu tirgus izpētes centriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izbeigts Rīgas kinostudijas kārtējais tiesiskās aizsardzības process

Gunta Kursiša, 19.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izbeigts a/s Rīgas kinostudija tiesiskās aizsardzības process (TAP). Šis TAP uzņēmumam ir piektais pēc kārtas, liecina Lursoft dati.

Process ticis ierosināts šā gada augustā, nosakot, ka uzņēmumam līdz 2013. gada 7. oktobrim jāizstrādā un jāsaskaņo ar kreditoriem tiesiskās aizsardzības pasākumu plāns.

Neilgu laiku pirms ierosināts a/s Rīgas kinostudija pirmais ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, tās juridiskā adrese nomainīta uz Jelgavu, savukārt pēc tam vēl uz Jūrmalu, līdz visbeidzot pagājušā gada oktobrī tā atkal nomainīta atpakaļ uz Šmerļa ielu 3, Rīgā, liecina Lursoft dati.

Divi no iepriekšējiem procesiem bija tiesiskās aizsardzības, bet pārējie trīs – ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesi.

Db.lv jau rakstīja, ka tiesu procesos ierautā Rīgas kinostudija šā gada septembra pirmajā pusē dibināja jaunu uzņēmumu – Baltic Film Studio, kura pamatkapitāls veido 3,3 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesu procesos ierautā Rīgas kinostudija dibina Baltic Film Studio ar 3,3 miljonu pamatkapitālu

Gunta Kursiša, 16.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā lielākais Latvijā reģistrētais uzņēmums ir SIA Baltic Film studio, kuras pamatkapitāls ir 3,37 miljoni eiro. Uzņēmuma vienigā īpašniece ir a/s Rīgas kinostudija, liecina Uzņēmumu reģistra statistika.

Uzņēmuma valdē darbojas divas amatpersonas – Alvis Krasovskis un Armands Liberts. A Liberts darbojas a/s Rīgas kinostudija valdes priekšsēdētāja amatā. Savukārt A. Krasovskis atrodams 2009. gada veidotā Latvijas informācijas, izglītības un komunikācijas nozares miljonāru sarakstā.

Jau ziņots, ka plašsaziņas līdzekļos Rīgas kinostudijas (RK) vārds jau vairākus gadus visbiežāk izskan saistībā ar dažādiem tiesas procesiem – nebeidzami strīdi par zemes īpašumu, uz kura atrodas RK, gadiem krāti parādi un tracis ap filmu autortiesībām. Daudzās tiesvedības un neskaidrība par kinostudijas nākotni attur klientus no iespējamās sadarbības. Taču šīs tiesvedības noris jau sešus gadus un tik drīz arī nebeigsies – kinostudijas vadība atkārtoti pārsūdzējusi tiesas spriedumu gan par filmu autortiesībām, gan RK nekustamā īpašuma izsoles rezultātu. Parāds bankai ir vairāk nekā viens milj. Ls. Vēl nozīmīgas summas RK ir parādā Latvenergo, a/s Rīgas siltums, VID, bet mazākas – dažādiem piegādātājiem utt. A. Liberts iepriekš skaidroja DB, ka bez investoru palīdzības atrisināt konfliktu par zemes īpašumu un atbrīvoties no parādu sloga nav iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmija būtiskai daļai finanšu tirgiem vismaz pagaidām ir bijis visai veiksmīgs posms. Tās laikā visai strauji pieaugusi, piemēram, daudzu biržā tirgotu uzņēmumu akciju cena.

Tāpat īstens spekulāciju tracis skāris virtuālās valūtas un citus visai riskantus aktīvus. Laikos, kad cenas pamatā aug, parasti rodas labs pamats fonam, kad parādās vesels lērums ar kādiem padomiem, kur cilvēkiem likt savu naudu. Jāņem gan vērā, ka kāda akla ticība šādiem padomdevējiem var būt riskanta – sevišķi, ja tas mijās ar solījumiem par "garantētu" un lielu peļņu.

Lai nu kā – Bloomberg tradicionāli mēģina aptaujāt vairākus ieguldījumu speciālistus par to, kur tie konkrētajā brīdī saož iespēju nopelnīt un šobrīd ieguldītu līdzekļus 10 tūkst. ASV dolāru apmērā.

Šobrīd populāri izcelt ieguldījumus tā saucamajās vērtības akcijās (value stocks). Tie mēdz būt sevi pierādījuši biznesa modeļi, kuru akcijas var mēģināt uzskatīt par nosacīti nenovērtām, ja salīdzina ar šī uzņēmuma dividendēm, peļņu un ienākumiem. Pretējā fronte ir tā saucamās izaugsmes akcijas. Parasti šie uzņēmumi darbojas strauji augošos tautsaimniecības sektoros un neaizraujas ar dividenžu maksāšanu, piemēram, tehnoloģiju kompānijas. No šīm kompānijām tiek ļoti daudz gaidīts, un to cenās mēdz būt jau ietverta strauja vien sagaidāmā to peļņas izaugsme. Kopumā Vanguard Value biržā tirgotā fonda daļas cena šogad ir palēkusies jau gandrīz par 20%. Tikmēr Vanguard Growth ETF cena augusi par 11%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ar programmatūras palīdzību grasās paredzēt nākotni

Gunta Kursiša, 04.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnieki izstrādājuši programmatūru, ar kuras palīdzību cerēts prognozēt nākotnes notikumus, piemēram, slimību uzliesmojumus, raksta BBC.

Programmatūras izstrādātāji fokusējušies uz dumpju un nemieru, slimību uzliesmojumu un epidēmiju paredzēšanu, un pašlaik prognožu precizitāte ir no 70% līdz 90%.

Lai paredzētu nākotni, programmatūras prototips izmanto medija New York Times un citu portālu, ieskaitot Wikipedia, arhīva materiālu. Savā pētījumā zinātnieki norāda, ka, analizējot ziņu virsrakstu saturu, iespējams redzēt likumsakarības starp sausumu un vētrām noteiktās Āfrikas daļās un holeras uzliesmojumu. Piemēram, 1973. gadā New York Times vēstīja par sausumu Bangladešā un 1974. gadā parādījās ziņas par holeras epidēmiju. «Par iespējamu holeras uzliesmojumu varēja brīdināt jau gadu pirms tā iestāšanās,» raksta Ēriks Horvics (Eric Horvitz), Microsoft Research direktors, un Technion-Israel Institute of Technology doktorantūras studenteKira Radinska (Kira Radinsky).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas mežu sertifikācijas padomes 8. starptautiskā konference “IZMAIŅAS UN RISINĀJUMI VIDES POLITIKĀ ILGTSPĒJĪGAI, KLIMATNEITRĀLAI EKONOMIKAS ATTĪSTĪBAI”.

LAIKS: 2023. gada 23. novembris, 10:00 – 18:00

NORISE: Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Meža un vides zinātņu fakultāte, Jelgava

PASĀKUMA PROGRAMMAS SATURS:

  • Klimatneitralitāte un vides aizsardzības politiskie aspekti ekonomisko un zinātnisko jautājumu skatījumā
  • Baltijas jūras baseina valstu sadarbība klimatneitralitātes un vides prasību aspektā
  • Zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības ( ZIZIMM ) sektora specifika Eiropas kontekstā – tuvākās nākotnes perspektīvas
  • Pārdomātas un veiksmīgas dabas aizsardzības pozitīvie piemēri

PASĀKUMA DEVĪZE: Salus populi – suprema lex (tautas labklājība – galvenais likums)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kosmosa izpētes aģentūra NASA uzsākusi atbalsta programmu, kuras ietvaros tiks finansēti pētījumi, lai izstrādātu 3D pārtikas printerus.

Lai gan šāda izdeja varētu izskatīties kā nākusi no zinātniskās fantastikas filmām, inženieri jau izgatavojuši 3D printerus, kas spēj «izprintēt» šokolādi. Kompānija Systems & Materials Research Corporation, kas šādu printeri izstrādāja, saņēmusi NASA grantu, lai turpinātu attīstīt tehnoloģiju.

Nākošais ēdiens, ko Systems & Materials Research Corporation plāno «izprintēt» būšot pica. Kompānija apņēmusies picu radīt nākamo divu nedēļu laikā.

Paredzēts, ka printeris vispirms radīs mīklas kārtu, kas procesa laikā tiks arī cepta. Pēc tam printeris sajauks tomātu pulveri ar ūdeni un eļļu, lai radīt tomātu mērci. Savukārt picas garnējums tiks veidots no dzīvnieku, pienu un augu izcelsmes proteīniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bagātākās valstīs cilvēki ir vidēji laimīgāki; vienlaikus ir svarīgi izvērtēt, kā turība tiek pārvērsta labklājībā.

Tā uzsver Meiks Vikings (Meik Wiking), Dānijā bāzētā laimes izpētes institūta The Happiness Research Institute vadītājs un grāmatu The Little Book of Hygge, The Little Book of Lykke, The Art of Making Memories un The Key to Happiness autors. Uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem ir vērts pievērst uzmanību darbinieku labsajūtai, jo laimīgāki darbinieki ir produktīvāki, radoši, mazāk dienu pavada slimojot. Vairāk par laimi un laimīgu darbinieku lomu biznesā un valsts attīstībā M. Vikings stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Jūs esat The Happiness Research Institute vadītājs. Kā jūs definējat laimi un kā to pētāt institūtā?

Mums ir plašs skatījums par to, kas ir laime. Tā var būt gan tas, kā cilvēks piedzīvo savu dzīvi kopumā un cik apmierināts ir, gan arī saistīta ar to, kādas emocijas pieredz. Mēs cenšamies to sadalīt un skatīties uz dažādām dimensijām, komponentēm, bet esam ieinteresēti tajā, kā cilvēki pieredz savu dzīvi, cik laimīgi viņi ir. Veidojot pētījumus, mums patīk sekot līdzi cilvēkiem laika gaitā, piemēram, es varētu sekot desmit tūkstošiem cilvēku Rīgā nākamos desmit gadus un skatīties, vai viņi tiek paaugstināti darbā, atlaisti, apprecas, izšķiras, kā tas ietekmē viņu laimes līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā mēnesī reģistrēti 669 jauni uzņēmumi, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Tas ir mazāk nekā šī gada jūlijā, kad reģistrēti 724 jauni uzņēmumi, kā arī mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Gandrīz puse no visiem jaunajiem uzņēmumiem augustā reģistrēti Rīgā, savukārt mazākais skaits – Zemgalē un Latgalē.

Neskatoties uz mazāku jaunreģistrēto uzņēmumu skaitu augustā, kopējais šī gada pirmajos astoņos mēnešos reģistrēto jauno uzņēmumu skaits ir lielāks nekā pērn attiecīgajā periodā. Lursoft aprēķinājis, ka šogad laika periodā no janvāra līdz augusta beigām reģistrēti 6230 jauni uzņēmumi, kamēr 2020.gadā šajā pašā periodā – 5973.

Šogad ne tikai reģistrēts lielāks jauno uzņēmumu skaits nekā pērn, bet arī to kopējais pamatkapitāls bijis teju divas reizes lielāks. Lursoft izpētījis, ka šogad reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls sasniedzis 89,79 milj. EUR, no tiem 27,73 milj. EUR veido augustā reģistrētie uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Hibrīddarbs: nez vai varēsim laist "oldskūliņā"

Raivo Rosts, “Tele2” komercdirektors, 09.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi ir atgriezušies birojos. Daudzi no tiem ir izvēlējušies strādāt hibrīdmodelī, kad daļu laika darbinieki pavada birojā, bet daļu laika – attālināti.

Sociālajos medijos lasāmi dažādi viedokļi par to, kas darbosies un kas – nē. Lai nebūtu tikai tādas “vēdera sajūtas” spriedelēšanas, apskatīju šo attālinātā, hibrīdmodeļa darbu nedaudz padziļinātāk.

Atskatoties vēsturē, laikos, kad dominēja vācēju-mednieku nodarbošanās, darba organizators, visticamāk, atradās kopā vienā vietā ar darba veicējiem. Pēc agrārās reformas sākuma Eiropā turpinājās tā pati attīstība – darba organizators gan pats veica darbu, gan atradās kopā ar pārējiem darba veicējiem vienā ģeogrāfiskā lokācijā. 18. un 19. gadsimtā, pastiprinoties industriālai revolūcijai, tādās industrijās kā bankas, dzelzceļš, apdrošināšana un mazumtirdzniecība strauji auga darbu apjoms un sarežģītība. Tas radīja arī tādu darbinieku pieaugumu, kuriem bija nepieciešamas biroja telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Svārstības var turpināties; tirgiem vajadzētu atalgot pacietīgos

Jānis Šķupelis, 01.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gada sākums pasaules lielākajos finanšu tirgos pagājis pamatīgā cenu krituma zīmē. ASV akciju tirgiem šis ir bijis vājākais gada sākums kopš 2008. gada.

Piemēram, ar tehnoloģiju uzņēmumiem bagātīgākā Nasdaq Composite akciju indeksa vērtība kopš savām pagājušā gada beigu virsotnēm jau ir atkāpusies vairāk nekā par 10%.

“Saskaņā ar Bloomberg norādīto, teju 40% Nasdaq iekļauto uzņēmumu ir piedzīvojuši kritumu par vismaz 50% no to 52 nedēļu augstākajiem līmeņiem [runa ir par akciju cenu kritumu]. Investori nav saskārušies ar tik milzīgu tehnoloģiju uzņēmumu akciju pārdošanas vilni kopš “dot.com” burbuļa plīšanas 2000. gadā. Indekss Russel 2000 ir pietuvojies tā saucamajam lāču tirgum, kas tiek definēta kā 20% korekcija no iepriekšējā augstākā līmeņa. Gan S&P 500, gan Dow Jones Industrial Average indeksu vērtība ir nokritusi zem to 200 dienu mainīgā vidējā rādītāja. CBOE svārstību indekss uzlēca līdz pat 37,95 atzīmei, sasniedzot savu augstāko līmeni kopš 2020. gada novembra. 2021. gadam raksturīgo mešanos iegādāties teju jebkuru akciju to cenas krituma brīdī ir aizstājusi tendence pārdot akcijas, kad to cenas kāpj,” notiekošo apraksta Swedbank Ieguldījumu daļas eksperts Rolands Zauls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas tehnoloģiju kompānija BlackBerry nākusi klajā ar jaunu viedtālruni, kas paredzēts attīstības valstu tirgiem. Viedtālrunis BlackBerry Q5 aprīkots ar QWERTY tatatatūru un 3,1 collu skārienjūtīgu ekrānu.

Jaunās ierīces prezentācijas laikā kompānijas izpilddirektors Torsteins Heins (Thorsten Heins) plašāku informāciju par viedtālruni gan neatklāja. Tāpat nav precīzi zināms, kāda būs tā cena. Paredzēts, ka viedtālrunis tirdzniecībā jūlijā nonāks atsevišķās Eiropas, Tuvo Austrumu, Āfrikas un Latīņamerikas valstīs. Ierīce būs pieejama vairākās krāsās.

Minētajos reģionos BlackBerry aizvadītajā ceturksnī nodrošinājis 46% no tirdzniecības apjoma. Šeit kompānija pieredzējusi arī izaugsmi – iepriekšējā ceturksnī tirdzniecības apjomi Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā bijuši 37% apmērā. Tikmēr Latīņamerikā BlackBerry tirdzniecības apjomi bijuši stabili – 14% apmērā, bet Āzijā samazinājušies no 21 līdz 18%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju vizionāra Stīva Džobsa mantojums turpina noteikt globālo modi; kompānijai kapes min lētie konkurenti

Daži šai sakarā apcer, cik ātri skrien laiks, citi – ka ir jau tā pierasts, ka šādi, šķiet, ir bijis vienmēr, tomēr fakts paliek fakts – iPhone un viedtālrunim vispār nupat ir apritējusi desmitā gadskārta. Pasaule šā produkta dēļ ir kļuvusi citāda, un iPhone fenomena iebrauktā dziļā sliede noteiks arī nākotnes kursu plašā diapazonā no tehnoloģijām un investīcijām līdz valdību sociālajai politikai.

Nozares eksperti pirms desmit gadiem bija skeptiski par iPhone pieteikumu pulka iemeslu dēļ, sākot ar to, ka tas funkcionālo ambīciju ziņā ir «Šveices nazis», un tam nebija arī veco labo taustiņu. Protams, arī bezprecedenta cena par jauno viedbrīnumu, sākot ar 499 USD. Tā bija jo šokējošāka tāpēc, ka Apple līdz tam nebija pieredzes tālruņu tehnoloģijās. S. Džobsa ģenialitātes un konservatoru kārtējā kļūdīguma vēsture ir skatāma iPhone pārdošanas datos, gan patērētāji, gan konkurenti ir atzinuši, ka iPhone ir «baigais nazis» labā nozīmē. Tobrīd mobilo tālruņu tirgū savā biznesa apogejā ar 51 mljrd. USD tirdzniecības apjomu bija Nokia. Pēc pārdoto tālruņu skaita (468 milj.), bet ne pēc ieņēmumu apjoma Nokia rādītāji auga vēl nākamajā gadā, bet tad jau sākās hrestomātiskais noriets. Kā viedākā ierīce šai tirgū 2007. gadā bija Research in Motion radītais Blackberry, un arī tā sekojošās spazmas ir jau vēsture. Forbes tehnoloģiju apskatnieks Marks Rogovskis atgādina, ka RIM šefs Maiks Lazaridis tolaik bijis nesaprašanā, kā Apple ir pamanījusies tik mazā formātā sabāzt tik daudz tehnoloģiju ar tik augstu veiktspēju. S.Džobsa vērtējumā viņa lolojums nebija nekāds tālrunis, bet gan daudzfunkciju ierīce – skārienjutīga platekrāna iPod, tad, protams, arī tālrunis un reizē interneta komunikācijas rīks. Tolaik kompānija arī mainīja nosaukumu no Apple Computers uz Apple. Jādomā, ka lietu optimizācijas virtuozs S.Džobss šādi ir vienkārši izvairījies no liekvārdības, jo turpmāk viss, ko kompānija bija plānojusi radīt, būs skaitļotāji. Līdz ar to digitalizācijai tika lemta absolūta dominance tirgū, un līdz ar interneta iespiešanu mazā ierīcē, toties plašā spektrā, tas bija arī praktisks pravietojums par lietu interneta sprādzienveidīgas ekspansijas nākotni un provizorisko mākslīgā intelekta pārcelšanos no superdārgam laboratorijām un fantastikas žanra uz praktiski jebko patērētāju ikdienā. Pašlaik pasaulē ir virs diviem miljardiem viedtālruņu lietotāju. No tiem gan «tikai» ceturtā daļa ir iPhone fani, tomēr tieši šī ierīce ir šā fenomena pamatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Blackberry ražotājs cīnās par palikšanu virs ūdens

Jānis Rancāns, 21.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu Blackberry ražotājs Kanādas kompānija Research in Motion (RIM) ceturksnī, kas noslēdzās 1. decembrī, gada griezumā piedzīvojusi ievērojamu peļņas kritumu.

Tiesa, kompānijai izdevies pārtraukt ieilgušo zaudējumu periodu – finanšu gada trešajā ceturksnī RIM zaudējumi veidoja 235 miljonus ASV dolāru.

Minētajā laika posmā RIM nopelnījusi deviņus miljonus ASV dolāru, salīdzinot ar 265 miljoniem attiecīgā laika posmā pirms gada, vēsta BBC. No 80 miljoniem līdz 79 miljoniem samazinājies arī RIM pasaules abonementu skaits. Gada griezumā par 47% kritušies arī RIM ieņēmumi, kas minētajā ceturksnī veidoja 2,7 miljardus ASV dolāru.

Tikmēr RIM cer situāciju mainīt ar jaunāko operētājsistēmu, kuras prezentācija paredzēta 30. janvārī, un jaunākās paaudzes viedtālruņiem, kuriem būs jākonkurē ar Apple un Samsung ražotajām ierīcēm. Pēdējos gados kompānija ir zaudējusi savas pozīcijas viedtālruņu tirgū, piekāpjoties iPhone un Android ierīcēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Greenpeace: IT gigantu mākoņi ir «netīri»

Jānis Rancāns, 18.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizstāvju organizācija Greenpeace apsūdzējusi lielākās pasaules IT kompānijas «netīru» resursu izmantošanā, lai nodrošinātu mākoņskaitļošanas pakalpojumus.

Organizācijas pētījumā «How Clean is Your Cloud» Apple, Microsoft, IBM, Amazon un Twitter atzīmētas kā kompānijas, kuras mākoņskaitļošanu uztur ar «netīriem» resursiem – izmantojot ogles savu datu centru darbības nodrošināšanai.

«Apple mākoņskaitļošanas pakalpojuma nodrošināšanai izmanto «netīru» enerģiju, galvenokārt ogles,» norāda Greanpeace. «Tā noteikti nav lieta, kuru jūs sagaidat no kompānijas, kas aicina mūs domāt savādāk.»

Savukārt tehnoloģiju milži Facebook, Google un Yahoo esot nozares līderi atjaunojamo energoresursu izmantošanā. Tā, piemēram, sociālais tīkls Facebook Zviedrijā ceļot datu centru, kurā 100% patērētās enerģijas nāks no atkārtoti izmantojamiem dabas resursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

BlackBerry: Apple ir atpalikusi par pieciem gadiem

Jānis Rancāns, 19.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple nav spējusi veiksmīgi tikt līdzi jaunākajām inovācijām viedtālruņu nozarē, pavēstījis BlackBerry izpilddirektors Torstens Heins (Thorsten Heins).

Runājot jauno BlackBerry viedtālruņu prezentācijas pasākumā Austrālijā, T. Heins atzina, ka Apple ar iPhone tālruņiem veikusi revolūciju nozarē, tomēr patlaban kompānija nespēj piemēroties jaunām idejā, raksta laikraksts The Telegraph.

«Apple paveica fantastisku darbu ar to, ka tirgū ieviesa skārienjūtīgas ierīces. Viņi paveica fantastisku darbu, izveidojot lietotāja interfeisu, un ir kļuvuši par dizaina ikonu. Mums tas ir jāatzīst un jārespektē,» klāstīja BlackBerry izpilddirektors. Tomēr viņš arī norādīja, ka vēsture sevi atkārto un inovāciju temps viedtālruņu nozarē ir tik liels, ka kompānija, kura tam nepievērš uzmanību, ātri vien tiek aizstāta. «iPhone lietotāja interfeiss patlaban ir vismaz piecus gadus vecs,» sacīja T. Heins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājas drošības risinājumi kļuvuši pieejami ikvienam un ir ne vien viegli uzstādāmi, bet arī pārvietojami uz citu mājokli

Nedēļas nogalē atpūšoties pie dabas, caur novērošanas kameras aci ielūkoties, vai mājās viss ir kārtībā, jau sēžot automašīnā, pārliecināties, ka nevienā istabā nav palikusi ieslēgta gaisma vai gludeklis, saņemt ziņojumu viedtelefonā, ja plīsusi caurule un vannas istaba applūst – šie ir tikai daži piemēri, kā viedie risinājumi mājai atvieglo ikdienu un vairo sirdsmieru. Vēl pirms dažiem gadiem mājas drošības sistēmas izmaksāja veselu kapitālu un to uzstādīšanai bija vajadzīgs speciālists vai elektriķa iemaņas, bet šodienas viedie palīgi kļuvuši pieejami pat nelielu dzīvokļu iemītniekiem. Liela daļa no tiem maksā dažus desmitus eiro, taču palīdz ietaupīt naudu un aiztaupa nevajadzīgus pārdzīvojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Android kontrolē divas trešdaļas tirgus Eiropas Savienībā

Jānis Rancāns, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Google izstrādāto operētājsistēmu Android aprīkotajiem viedtālruņiem augustā piederēja 67% no Eiropas Savienības (ES) viedtālruņu tirgus.

Kopš aizvadītā gada augusta Android viedtālruņu īpatsvars ES tirgū audzis par 20,2%. Lielāko kāpumu Android operētājsistēma baudījusi Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Itālijā un Spānijā, liecina analītiķu kompānijas Kantar Worldpanel Comtech apkopotie dati.

Tuvākais Android sekotājs – Apple iOS šā gada augustā kontrolēja 14,6% ES viedtālruņu tirgus, kas, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir samazinājums piecu procentpunktu apmērā.

Samazinājies gandrīz visu populārāko viedtālruņu operētājsistēmu īpatsvars. Gada griezumā kāpumu izdevies noturēt tikai Android un Windwos Phone. Microsoft izveidotās operētājsistēmas īpatsvars gada laikā palielinājies par 1,5 procentpunktiem un augustā sasniedzis 5,2% no viedtālruņu tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

RIM samazinājis visu BlackBerry PlayBook cenu līdz 299 dolāriem

Gunta Kursiša, 03.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas kompānija Research in Motion (RIM), kas plašāk pazīstama kā viedierīču BlackBerry ražotājs, ir samazinājusi cenas visiem PlayBook planšetdatora modeļiem līdz 299 ASV dolāriem, vēsta portāls mashable.com.

Šis piedāvājums būs spēkā līdz 4. februārim.

Jaunais piedāvājums nav pārāk izdevīgs tiem, kurus interesē lētākais PlayBook modelis ar 16 GB lielu atmiņu, jo tā cena iepriekš ir bijusi samazināta līdz 199 ASV dolāriem.

Savukārt vērā ņemami ietaupījumi būs tiem, kas iegādāsies dārgākos BlackBerry planšetdatorus – modelis ar 32 GB atmiņu līdz šim maksāja 599 ASV dolārus, bet PlayBook ar 64 GB tika pārdots par 699 ASV dolāriem.

Kompānijai RIM PlayBook pārdošanas apjomi kopš tā parādīšanās tirgū ir samazinājušies. Pirmajā ceturksnī, kopš PlayBook nonāca pārdošanā, tika nopirkti 500 tūkstoši ierīču, otrajā ceturksnī – 250 tūkstoši, bet trešajā ceturksnī pārdoto planšetdatoru skaits saruka līdz 150 tūkstošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Blackberry ražotāja zaudējumi kļuvuši mazāki

Gunta Kursiša, 28.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Research in Motion (RIM), mobilo tālruņu Blackberry ražotājs, gada otro ceturksni noslēdzis ar zaudējumiem, tomēr tie ir mazāki nekā tika paredzēts iepriekš. Tas licis RIM akcijas cenai pakāpties par 18%, vēsta BBC.

Kompānijas finanšu gada otrajā ceturksnī RIM zaudējumi veidoja 235 miljonus ASV dolāru, salīdzinot ar 329 miljonu ASV dolāru peļņu šajā pašā laika posmā pērn. Zaudējumos neieskaitot summu, kas radusies pārstrukturēšanās izdevumu dēļ, RIM zaudējumi ir 142 milj. ASV dolāru apmērā.

Kopumā finanšu gada otrajā ceturksnī RIM piegādājis 7,4 miljonus Blackberry viedtālruņu un 130 tūkstošus BlackBerry PlayBook.

RIM akciju kāpumu nav ietekmējuši vienīgi zaudējumi, kas bijuši mazāki nekā cerēts, bet arī tas, ka tuvojas brīdis, kad tirgū nonāks jaunās paaudzes Blackberry tālruņi, kas darbosies ar jauno Blackberry 10 jeb BB10 operētājsistēmu. Kompānija, kura cīnās par tirgus daļu ar spēcīgajiem konkurentiem Apple un Samsung, visas nākotnes cerības saista ar BB 10 sistēmu. Analītiķi norāda, ka RIM «vēl ir iespēja atgriezties», jo kompānija cenšas fokusēties uz biznesa auditoriju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Nokia lūdz aizliegt Blackberry tirdzniecību

Jānis Rancāns, 29.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas Nokia lūgusi tiesām Kanādā, ASV un Lielbritānijā aizliegt kompānijas Research in Motion (RIM), kuru pēdējā laikā piemeklējuši apjomīgi zaudējumi, ražoto Blackberry ierīču tirdzniecību.

Iepriekš Zviedrijas tiesa atzina, ka RIM pārkāpis Nokia piederošas bezvadu komunikācijas tehnoloģiju patentus un kompānijām nepieciešams noslēgt licencēšanas līgumu. Nokia uzskata, ka spriedums nozīmē, ka RIM nav tiesību pārdot savus viedtālruņus, nesamaksājot kompensācijas.

Tikmēr RIM norāda, ka esot smagi un grūti strādājis, lai izstrādātu Blackberry viedtālruni un lai uzkrātu nozares vadošo patentu portfeli.

Tas varētu signalizēt par RIM iespējamiem pretpasākumiem pret Nokia ierīcēm. Analītiķi tomēr norāda, ka RIM, visticamāk, centīsies noslēgt licencēšanas līgumu, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru