Tehnoloģijas

Rīkjoslas - plaši atvērti vārti tārpiem un vīrusiem

Valters Paiders [email protected], 23.09.2004

Jaunākais izdevums

Jau iepriekš IT drošības biļeteni (tostarp Oxygen) vairākkārt ir brīdinājuši datorlietotājus par briesmām, ko sevī slēpj dažādu interneta lappušu piedāvātais serviss - papildu rīkjoslas (toolbar) pievienošana interneta pārlūkprogrammai - visbiežāk Internet Explorer. Nule ir kļuvis zināms par caurumu šādā rīkjoslā, ko piedāvā populārais informācijas meklis Google - Google Toolbar. Problēma slēpjas šķietami nevainīgajā funkcijā - About - tā nespēj korekti interpretēt HTML kodu, tādējādi ļaunprātis var izveidot īpaši modificētu dokumentu, ko atverot, bez lietotāja ziņas tiek palaista īpaša programmiņa (skripts).

Šī kļūda gan neesot ārkārtīgi bīstama - to nevarot izmantot tiešiem uzbrukumiem no interneta. Taču ļaunprātis var nosūtīt "gļukaino" HTML dokumentu uz lietotāja elektronisko pastu, kuru atverot tiek iedarbināta arī dokumentā esošā "bumba".

Šeit nākas atkārtot jau tik daudzreiz dzirdēto, bet bieži aizmirsto frāzi - neinstalēt datorā šādus "rīkus". Tie, pirmkārt, ievērojami palēnina datora darbu, otrkārt, ļoti bieži darbojas kā reklāmu piegādātāji, treškārt, izspiego katru lietotāja kustību internetā, lai izpētītu tā intereses un vēlāk piegādātu reklāmas "pēc vajadzības", ceturtkārt, nereti atver vārtus (backdoor) dažādām riebeklībām, piemēram, interneta tārpiem. Ne jau velti spiegošanas programmu un to komponenšu mednieki (piemēram, Lavasoft Ad-Aware) šādus "noderīgus rīkus" klasificē kā browser hijack attempt (pārlūka nolaupīšanas mēģinājums) un bez jebkādām ierunām ievieto to komponentu sarakstā, kurus vēlāk piedāvā nekavējoties izvākt no sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspluatācijā ir nodota A klases noliktavu, tirdzniecības un biroju telpu kompleksa “Dienvidu vārti”, kas atrodas Rīgā, Rēzeknes ielā, ceturtā kārta, informē projekta attīstītājs.

Projekta “Dienvidu vārti” attīstītājs ir LNK Properties, kas veiksmīgi realizē noliktavu, rūpniecības, tirdzniecības, biroju un dzīvojamo ēku attīstību tālākai iznomāšanai un pārdošanai, savukārt būvdarbus veica AS “LNK Industries”.

Komplekss “Dienvidu vārti”, kura būvniecība tika uzsākta 2019. gada pavasarī, ir A klases industriālais parks, kas 5 hektāru plašajā teritorijā apvieno daudzfunkcionālas noliktavu, biroju, tirdzniecības un ražošanas telpas ar attīstītu infrastruktūru. Ceturtajā kārtā ekspluatācijā tika nodota divstāvu ēka ar kopējo platību 4210 m2. Tā būvēta, ievērojot energoefektivitātes principus, un pilnībā aprīkota ar mūsdienīgām inženierkomunikācijām un telekomunikācijām. Kompleksā ir pieejamas elektrouzlādes stacijas un plānots uzstādīt saules paneļus. Plašās “Dienvidu vārti” telpas ir piemērotas, gan maziem un vidējiem, gan liela mēroga un apjoma uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darbu uzsāks ļaundabīgo programmu nosaukumu standartizēšanas programma

Ainars Sedlenieks [email protected], 26.09.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē, ka ASV Datoru ārkārtas reaģēšanas grupa (Computer Emergency Readiness Team), nākamajā mēnesī datoru vīrusiem, tārpiem un citām ļaundabīgajām programmām sāks piešķirt standartizētus nosaukumus; to paredz ļaundabīgo programmu nosaukumu standartizēšanas programma Common Malware Enumeration (CME), ziņo eWeek. Minētās programmas nolūks ir kliedēt pārpratumus, kas rodas sakarā ar pašreizējo interneta apdraudējumu nosaukumu veidošanas decentralizēto sistēmu, kuras dēļ dažādas antivīrusu kompānijas bieži vien atšķirīgi dēvē vienu un to pašu vīrusu vai tārpu. Piemēram, Symantec Corp. publicēja brīdinājumu par kādu surogātpasta 2. kategorijas tārpu, kuram tā deva vārdu "W32.Lanieca.H@mm." Savukārt antivīrusu kompānija, Kaspersky Lab, to pašu tārpu nosauca par "Email-Worm.Win32.Tanatos.p", bet McAfee Inc. to nodēvēja par "W32.Eyeveg.worm", toties Trend Micro Inc. nosauca par "WORM-WURMARK.P". Taču, pēc antivīrusu ekspertu domām, brīvprātīgā CME programma sastapsies ar grūtībām, piemēram, tā diezin vai spēs gana ātri reaģēt īpaši straujas vīrusa vai tārpa epidēmijas gadījumā. Mitre Corp. ir izveidojusi drošu serveri, kur programmā iekļāvušās antivīrusu kompānijas var iesniegt atrastās ļaundabīgās programmas; 3. oktobrī tiks atklāta arī CME interneta vietne, kurā būs uzskaitīts 21 vīruss ar CME numuru. Sākumā CME numurus piešķirs tikai ļoti plaši izplatītiem vīrusiem un tārpiem, taču, pēc Džūlijas Konolijas teiktā, vēlāk Mitre Corp., iespējams, tos sāks piešķirt arī mazāk svarīgiem apdraudējumiem

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Joprojām smalka un eleganta, bet arī tradicionāla un latviska – tāda ir jaunā restorāna Kaļķu vārti virtuve un interjers.

Vecrīgas restorāns Kaļķu vārti atdzimis jaunā veidolā un arī ēdienkarte piedzīvojusi pārmaiņas. Kā vienmēr restorāna ēdienu noformējums ir izsmalcināts, bet pārsteigums garšas kārpiņām ir garantēts, kad atklājas, ka zem dažādiem smalkiem nosaukumiem slēpjas pašmāju produkti un daža laba mazliet piemirsta garša.

Ko ēd latvieši

Pusdienas sākas ar šefpavāra komplimentiem – no rabarberiem, smiltsērkšķiem un āboliem pagatavotas saldas uzkodas, bet Latvijas zivju uhu (5.5 Ls) papildina, nevis ciedru rieksti, kā šķiet pirmajā acu uzmetienā, bet gan pašmāju grūbas. Lai gan otrajā ēdienā nobaudītā Cepta foreles fileja (8.9 Ls) ir garšīga, tomēr izrādās, ka daudz interesantāk ir censties atminēt to, kuri no labi zināmiem, bet, iespējams, nepelnīti piemirstiem dārzeņiem izdevies nokļūt šķīvī. Maltīte ir sātīga un garda, un firmas deserts Kaļķu vārti (5.5 Ls) tai ir trekns punkts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī atklās rekonstrēto teātra namu

Vēsma Lēvalde, Db, 15.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15.maijā Ventspilī pēc rekonstrukcijas svinīgi atklās teātra namu Jūras vārti.

Teātra nams Jūras vārti izveidots, veicot vērienīgu 1976. gadā celtā bijušā kultūras nama Jūras vārti rekonstrukciju. Rekonstrukcijas gaitā veikta pilnīga vecās ēkas pārbūve, saglabājot tikai ārsienas.

Teātra nama rekonstrukcijas projekta autors ir arhitekts Juris Poga, ar kuru Ventspils pašvaldība sekmīgi sadarbojusies jau iepriekš – Juris Poga ir arī Ventspils Galvenās bibliotēkas ēkas projekta autors. Projekta izstrādāšanai kā konsultants bija pieaicināts viens no vadošajiem Eiropas teātra namu speciālistiem Alekss Kosnars (Alex Kosnar), kurš pārstāv Volfsburgas teātri Vācijā.

Jūras vārtu rekonstrukcijas pirmās kārtas ietvaros jau 2005. gadā tika veikta teātra nama fasādes rekonstrukcija, kuras projekta autori arhitekti Mārtiņš Hermansons un Ēriks Grūbe, 2003. – 2004. gadā piedaloties starptautiskajā arhitektūras konkursā Europan - 7, piedāvāja vispievilcīgāko toreizējā kultūras nama Jūras vārti fasādes rekonstrukcijas risinājumu. Rekonstrukcijas 1. kārtā ieguldīti gandrīz 372 tūkstoši latu, tai skaitā 231 tūkstotis latu valsts finansējuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rimi veikalu darba laiki svētkos

, 19.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rimi Latvia veikalu darba laiki Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, atbilstoši uzņēmuma sniegtajai informācijai:

24.12.2006 Visi Rimi hipermārketi un lielveikali atvērti līdz plkst. 22.00

Supernetto Centrāltirgus atvērts līdz plkst. 18.00, pārējie zemo cenu veikali Supernetto atvērti līdz plkst. 20.00

25.12.2006 Rimi Stacija atvērts no plkst. 8.00

Pārējie Rimi lielveikali, kā arī Rimi hipermārketi tc Alfa, Mols, Galerija Azur, Spice atvērti no 10.00, pārējie Rimi hipermārketi - no plkst. 12.00. Supernetto Centrāltirgus atvērts no plkst. 10.00-18.00, pārējie zemo cenu veikali Supernetto atvērti no plkst. 11.00

31.12.2006 Visi Rimi hipermārketi un lielveikali atvērti līdz plkst. 22.00

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija Polijā atradusi no Aušvicas vārtiem nozagto zīmi

, 21.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arbeit macht frei zīme, kas tika nozagta no bijušās Aušvicas nāves nometnes Polijas dienvidos, atrasta valsts ziemeļos un aizdomās par zādzību arestēti vairāki cilvēki, atsaucoties uz policijas sniegto informāciju, vēsta BBC.

Saskaņā ar policijas sacīto metāla zīme no galvenajiem vārtiem, kas daudziem simbolizē nacistiskās Vācijas zvērības, sadalīta trijās daļās.

Aizdomās par zādzību aizturēti pieci divdesmit līdz četrdemit gadus veci vīrieši, kuri aizvesti uz nopratināšanu Krakovā.

Zīme tika nozaga piektdien pirms rītausmas.

Vārti pirms un pēc zīmes nozagšanas (Foto: REUTERS/SCANPIX)Tās zādzība, kuras motīvs pagaidām netiek atklāts, izraisīja sašutumu Izraēlā un starp poļu politiķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnā top iespaidīgs 445 miljonus Lielbritānijas sterliņu mārciņu (382 miljonus latu) vērts britu dizaina debesskrāpis, kas salīdzināts arī ar visā pasaulē zināmo Triumfa arku Parīzē. Tomēr vēl pirms 74 stāvu ēkas Vārti uz austrumiem pabeigšanas kritizētāju tai netrūkst, vēsta telegraph.co.uk.

Neapmierinātie ķīnieši to salīdzinot nevis ar populāro objektu Francijā, bet gan ar milzu biksēm. Debesskrāpis esot britu arhitektūras prakses RMJM darbs.

Saskaņā ar kompānijas Suzhou Chinaing Real Estate Co, kas attīsta šo projektu, sniegto informāciju Vārti uz austrumiem tiks pabeigti šājā gadā, kļūstot par lielāko vārtu formas struktūru pasaulē.

RMJM interneta vietnē teikts, ka Vārti uz austrumiem simbolizē ieeju Sudžou pilsētā un atspoguļo Ķīnas nozīmi mūsdienu pasaulē. Uzņēmumam ir biroji visā pasaulē, ieskaitot Londonu, Ņujorku, Dubaiju, Maskavu un Šanhaju.

Sākotnēji Ķīnas prese projektu esot uztvērusi labvēlīgi, to dēvējot par Austrumu Triumfa arku, taču tagad nostāja esot mainījusies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā astoņus miljonus vērtā Ventspils Teātra nama Jūras vārti atklāšana paredzēta 23. maijā ar Francijas cirka mākslinieku - akrobātu trupas XY izrādi Laissez-porter (Ļauj nest).

Izrādes Ventspilī notiks 2009. gada 23. un 24. maijā rekonstruētā teātra nama Jūras vārti atklāšanas pasākumu cikla ietvaros, informē Ventspils pašvaldība. Teātra nama Jūras vārti atklāšanas pasākumu cikls paredzēts no 17. līdz 30.maijam.

Pēc renovācijas teātra namā ir viss nepieciešamais teātra, operas, baleta, muzikālo izrāžu, šovu un citu tematisku pasākumu norisei ar 695 skatītāju vietām zālē. Nama telpas ir labiekārtotas, modernizētas, ieguvušas mūsdienīgu interjeru, kvalitatīvu apgaismošanas un apskaņošanas aparatūru. Kā vienīgais pretendents izsolē teātra namā tiesības nomāt telpas pērn jūlijā ieguva arī galvaspilsētas Essential Club. Telpas 844 kvadrātmetru platībā Essential iznomātas uz 20 gadiem par 2.89 latiem kvadrātmetrā. Essential nomas līgumā bija apņēmies mūzikas kluba un kafejnīcas ierīkošanai investēt vismaz pusmiljonu eiro

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Internet Explorer pārlūkprogramma droša tikai vienu nedēļu gadā

Ainars Sedlenieks [email protected], 29.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē, ka drošības konsultāciju firma ScanIT apgalvo, ka korporācijas Microsoft pārlūkprogrammai Internet Explorer 2004. gadā 358 dienas ir bijušas zināmas ievainojamības, kas mazinājušas tās drošību. Vienīgais laika posms, kad pārlūkprogrammu varēja uzskatīt par “drošu”, bija viena nedēļa – no 12. līdz 19. oktobrim, jo šajās dienās bija pieejami ielāpi visām tobrīd zināmajām ievainojamībām. Tāds stāvoklis krasi atšķiras no konkurējošās firmas Mozilla pārlūkprogrammas Firefox snieguma, jo tai tikpat nozīmīgas ievainojamības varēja labot gandrīz visu gadu, izņemot 56 dienas. Savos aprēķinos firma ScanIT izmantojusi 195 000 interneta lietotāju sniegtos datus; šie lietotāji ar ScanIT tiešsaistes drošības testu pārbaudīja, vai viņu pārlūkprogrammām nav drošības ievainojamību. Pārlūkprogrammas versija noteiktā dienā tika atzīta par “nedrošu”, ja kādai zināmai attālināti izmantojamai problēmai nebija pieejams labojums. ”Tas nozīmē, ka ar pilnībā uzstādītiem atjauninājumiem IE 2004. gadā bija nedrošs – iedomājieties tikai! – 98% no visām dienām,” secina ScanIT vadītājs Deivids Mišo. “Turklāt 2004. gadā 200 dienas neaizlāpītās ievainojamības izmantoja kāds no tārpiem vai vīrusiem.” Kā stāsta Mišo, firma Mozilla daudz labāk meklē un “lāpa” savas pārlūkprogrammas drošības ievainojamības, jo katram, kurš paziņos par nopietnu problēmu, tā sola 500 dolāru atlīdzību. Taču tādam stāvoklim ir vēl citi iemesli. Tā kā Internet Explorer izmanto daudz vairāk lietotāju, šīs pārlūkprogrammas ievainojamību ekspluatēšana ir daudzsološāks pasākums; līdz ar to ir lielāka iespēja, ka ievainojamības tiks atrastas. Vienlaikus Microsoft sava monopolstāvokļa dēļ, šķiet, reizēm atļaujas vilcināties ar atjauninājumu publicēšanu. Abi minētie faktori kopā ir iemesls, kādēļ ātri pieaug “neaizlāpītu caurumu” skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā pieprasītākajos Rīgas centra kvartālos atvērti pārsvarā jauni apģērbu veikali un tūrisma aģentūras, mazāk – apavu veikali un ēdināšanas iestādes.

Kopumā pērn galvaspilsētas centrā kopā tika atvērti 46 veikali, tomēr 9% no jaunatvērtajiem veikaliem slēgti tā paša gada beigās. Turklāt, kā Db jau rakstīja, šī gada sākumā populārākajā tirdzniecības kvartālā Rīgas centrā – kvartālā starp Elizabetes, Ģertrūdes ielu, Brīvības un Marijas/A.Čaka ielu – slēgti vēl aptuveni 20 veikali, visbiežāk kā iemeslu minot pieaugušās nomas maksas.

Iepriekšējos gados ļoti aktīvi tika atvērti jauni apavu veikali, tomēr pērn situācija ir mainījusies – šogad dominējošs pārsvars (39%) bijis apģērbu veikaliem. Vienīgais starptautiski pazīstama zīmola veikals, kas pērn atvērts centrā bijis Hugo Boss veikals Tērbatas ielā. Citi zīmoli izvēlējušies atvērt jaunus veikalus lielajos tirdzniecības centros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balstoties uz to, ka koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izpētē patlaban vēl ir daudz nezināmā, kā arī ņemot vērā vīrusa infekciozitāti, patlaban nav pamata uzskatīt, ka siltāku laikapstākļu parādīšanās novedīs pie "Covid-19" izzušanas, pie šāda secinājuma savā pētījumā nonācis Hārvarda universitātes epidemiologs Marks Lipsičs.

Kā norāda epidemiologs, apgalvojums, ka sauss un auksts klimats rada labākus apstākļus gripas izplatībai, ir patiess, tomēr vēl nav zināms, cik nozīmīgs šis faktors būs attiecībā pret "Covid-19".

Lai gan, balstoties uz zināmo par citu līdzīgu koronavīrusu izplatību, var secināt, ka šādi vīrusi izplatās labāk tieši ziemā, šis faktors pats par sevi neapturēs slimības izplatību, uzsver Lipsičs.

Salīdzinot "Covid-19" ar gripu, eksperts secinājis, ka jaunais koronavīruss varētu turpināt izplesties arī pēc siltāku laikapstākļu parādīšanās, jo, atšķirībā no gripas, cilvēkiem pret to vēl nebūs izveidojusies imunitāte. Lipsičs argumentē, ka gadalaiku nomaiņa un izglītības iestāžu brīvlaiki, kas sekos pakārtoti, varētu samazināt infekciozitāti, bet ne apturēt "Covid-19" izplatību pilnībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vīrusi tikuši līdz kopētājiem

Ainars Sedlenieks [email protected], 17.08.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab publicējusi informāciju par vīrusiem un kopētājiem. Kopēšanas tehnika ilgu laiku tika uzskatīta par nepakļāvīgu datoru vīrusiem, taču ar ciparu daudzfunkcionālo ierīču parādīšanos, kas sevī ietver sevis, kā arī printera, skanera un faksa kopēšanas funkcijas, situācija ir kardināli izmanījusies. Kopētāju jaunā paaudze var krist par upuri vīrusu epidēmijām, kas pārvērtušās par konfidenciālas informācijas krātuvi. Pēc Larija Kovnata (Larry Kovnat), kompānijas Xerox sistēmas drošības programmas menedžera vārdiem, daudzfunkcionālo ierīču ievainojamība — tas vairs nav nekāds jaunums. Ļaunprāši, hakeri un pašas kompānijas negodīgie cilvēki var izmantot, piemēram, PostScript valodu, kas parasti tiek pielietota perifēro ierīču vadībai un kontrolei pār tām. Vinss Džanelli (Vince Jannelli), kompānijas Sharp apakšnodaļas Document Solutions vecākais menedžeris uzskata, ka speciālistiem IT jomā vēl nāksies apzināties, cik sarežģīti ir mūsdienu kopētāji un kādu bīstamību tie var sagādāt. Datoru ar iebūvētām operētājsistēmām pieaugošā popularitāte, reizēm pat ar Microsoft Windows versijām, arī ved pie tā, ka aizvien biežāk tie kļūst par to vīrusu upuriem, kuri parasti inficē datorus. Tā, pagājušajā gadā Xerox izlaida īpašu atjaunotni savam ofisa printerim DocuColor, kas izrādījās vīrusa MS Blaster ievainojams. Saskaņā ar IT ekspertu aptaujas datiem, kas 2001. gadā veica kompānija Sharp, 55% respondentu paziņoja, ka viņiem ir darīšanas ar datortīklu drošību. Taču, 75% bez kādas piesardzības izturējās pret faktu, ka ofisa kopētāji šobrīd ir kļuvuši par daudzfunkcionālām digitālām ierīcēm, kas ir aprīkotas ar cietajiem diskiem, un principā spēj uzglabāt visu dokumentu attēlus, kādi tikuši kopēti vai pavairoti ar to palīdzību. Kopētāju ražotāji, apzinoties draudošās briesmas, sākuši savai produkcijai pievienot lietotāju informācijas aizsardzības funkcijas, kas atrodas cietajā diskā, ierīces operatīvajā vai arī fleš-atmiņā. Kompānijas Sharp un Xerox nodrošina cietajā diskā nonākušo datu iznīcināšanu pēc kopēšanas procedūras pabeigšanas. Citu drošības līdzekļu vidū ir — ierīču aprīkošana ar ugunsmūriem, papildus drošības līdzekļiem, ierīcei strādājot faksa režīmā, pilnveidotiem lietotāju, kuri vēršas pie ierīces, pieejas tiesību pārbaudes līdzekļiem. Kopētāju tīkla interfeisa karšu aizsardzība var tikt veikta, no Tīkla ierobežojot pieeju ierīces konfigurācijas iespējām un atslēdzot otršķirīgu protokolu atbalstīšanu. Tomēr vislabākais veids daudzfunkcionālo perifēro ierīču drošības nodrošināšanā, pēc Džanelli kunga vārdiem, ir kompleksa pieeja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

"INTEL" "VPRO" PROCESORU TEHNOLOĢIJA NODROŠINA BIZNESAM DOMĀTO PIEZĪMJDATORU DROŠĪBU

, 27.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā "vPro" paaudze piedāvā jaunas funkcijas un plašāku tirdzniecības vietu klāstu

Santa Klāra, Kalifornija, 2007. gada 27. augusts - Intel Corporation turpina uzlabot galddatoru drošību, šodien paziņojot par jauno Intel vPro procesoru tehnoloģiju paaudzi biznesam un IT ar inovācijām, kas nodrošina efektīvāku datu aizsardzību pret hakeru uzbrukumiem, vīrusiem un citiem ar datoru drošību saistītiem draudiem.

Intel vPro procesoru tehnoloģiju pakotne ietver spēcīgo Intel Core 2 Duo procesoru, Intel Q35 Express mikroshēmojumu un citas tehnoloģiju inovācijas, kas nodrošina datu aizsardzību un vadības iespējas galddtoriem, tostarp arī tādas, kas agrāk nebija iespējamas, kā piemēram, aktivizēt un salabot datoru ar nedarbojušos operētājsistēmu vai cieto disku. Tādējādi biznesam domāto personāldatoru lietotāji var samazināt savas izmaksas, samazinot dārgo un laikietilpīgo konsultāciju skaitu un palielinot enerģijas ietaupījumu, izmantojot iespēju attālināti ieslēgt un izslēgt datoru, kad vien nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Rīgā uzsākta jaunas paaudzes dezinfekcijas līdzekļa HAND SANITIZER ražošana

European Distribution Center, 04.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tehnoloģiskais jaunuzņēmums European Distribution Center, laikā, kad Covid-19 pandēmija sasniedza saslimstības pīķi, sāka izmantot ādas dezinfekcijas līdzekļa (jeb sanitaizera) sērijveida ražošanas tehnoloģiju, kam pasaulē nav analogu – rokas dezinficējošu un mitrinošu putu izgatavošanu. Šajā produktā – HAND SANITIZER – tiek pielietota biocīdā viela, kuras pamatu veido sudrabs, toties spirts netiek izmantots.

Dezinfekcijas līdzekļa formula ir starptautiski patentēta, savukārt produkta tehnoloģiju izstrādājuši Latvijas, Izraēlas un Somijas speciālisti. Pirmais sanitaizera pasūtītājs mazumtirdzniecībai ir no Somijas.

Kā baktericīdie un pretvīrusu aģenti formulā tiek izmantotas sīkas sudraba daļiņas – pikosudrabs. Vienmērīga sudraba daļiņu klātbūtne produktā tiek nodrošināta ar 3D matrici, kas var piesaistīties praktiski jebkurai virsmai, tādējādi nodrošinot paildzinātu iedarbības efektu. Pētījumi un testi apliecina formulas efektivitāti attiecībā uz baktērijām un vīrusiem. Hand Sanitizer ir efektīvs līdzeklis pat attiecībā pret piecām cilvēkam visbīstamākajām baktērijām, kuras iekļautas Pasaules Veselības organizācijas sarakstā: Enterococcus faecalis; Staphylococcus aureus (MRSA); Acinetobacter baumannii; Escherishia coli; Pseudomonas aeruginosa. Uz sudraba bāzes izstrādātās dezinficējošās putas, atšķirībā no spirtu saturošajiem dezinfekcijas līdzekļiem, ir hipoalergēns izstrādājums, kas ādu nevis padara sausu, bet mitrina un mīkstina to, līdzeklis, kas nesatur smaržvielas un kas uz cilvēka ādas veido ļoti plānu plēves kārtiņu, kura saglabā savas aizsargājošās īpašības vairākas stundas no vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunā Intel vPro tehnoloģija ievērojami samazinās IT uzturēšanas izmaksas un palielinās to drošību Latvijā

, 06.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, 6. martā, Intel Corporation kopā ar tās vadošo sadarbības partneri Baltijas valstīs - vienu no lielākajiem IT uzņēmumiem reģionā - Sonex Technologies pirmo reizi Latvijā iepazīstināja ar IT pārvaldības risinājumiem, kas balstās uz Intel vPro tehnoloģiju.

Datoru iekārtas ar jauno tehnoloģiju ļaus uzņēmumiem samazināt IT pārvaldības izmaksas. Tā arī ievērojami atvieglos attālināto IT diagnostiku, bojājumu novēršanu, datorsistēmu un datoru auditu, iekārtu un tehnoloģiju pārvaldību. Jaunā tehnoloģija palīdzēs arī aizsargāt datorus no vīrusiem un spiegprogrammatūrām, nodrošinot lielāku drošību personiskajai informācijai. Izmantojot jauno Intel vPro tehnoloģiju, ir iespējams veikt attālinātas darbības, piemēram, inventarizēt, diagnosticēt un novērst bojājumus personālajos datoros pat tad, ja tie ir izslēgti. Tas viennozīmīgi samazinās izmaksas, kas veidojas, apmeklējot klientus, un palielinās datoru lietošanas iespējas un laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Antivīrusu kompānijas Kaspersky Lab speciālisti internetā atklājuši vairākas jauna Trojas zirga Trojan-SMS.SymbOS.Viver versijas, kas inficē ar Symbian operētājsistēmu aprīkotus mobilos telefonus un slepus sūta "dārgas" īsziņas uz īpaši izveidotiem telefona numuriem. Atšķirībā no vīrusiem tas neizplatās pats, toties nemanāmi upurim veic savu netīro darbu.

"Šīs ir pirmās šāda veida ļaundabīgās programmas Symbian mobilajiem telefoniem un tās parāda, ka kibernoziedznieki turpina izrādīt interesi par mobilo sektoru un nelegālas peļņas gūšanas iespējām tajā," Db.lv skaidroja Kaspersky Lab pārstāvis Latvijā Valdis Šķesters.

Pagājušajā nedēļā Kaspersky Lab speciālisti atklāja uzreiz trīs Trojan-SMS.SymbOS.Viver mobilo telefonu Trojas zirga variantus. Jaunatklātais Trojas zirgs sūta maksas SMS uz īpašiem telefona numuriem. Par to no telefona īpašnieka konta tiek noņemta un pēc tam ļaundara rēķinā pārskaitīta noteikta naudas summa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Īrijā tuvākajās nedēļas no ierindas varētu iziet simtiem bankomātu

Dienas Bizness, 22.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Simtiem bankomātu Īrijā tuvākajās nedēļās varētu rasties darbības traucējumi, ja bankas neatjaunos aparātus un nenomainīs novecojušo programmatūru, atsaucoties uz Independent.ie, vēsta portāls Baltic Ireland.

Problēmas varot rasties, jo kompānija Microsoft ir nolēmusi turpmāk neatjaunināt operētājsistēmu Windows XP.

Tas nozīmē, ka turpmāk netiks kontrolētas šīs programmas kļūdas un noturība pret uzlaušanu un vīrusiem.

Ulster Bank, Bank Of Ireland un AIB ziņojušas, ka tiek strādāts pie šīs problēmas risināšanas, un visas bankas esot pārliecinātas, ka tā nekādā veidā neietekmēs klientu pieeju bankas pakalpojumiem, raksta Baltic Ireland.

Vairāk nekā 80% bankomātu Īrijā darbojas ar Windows XP, kas nozīmē, ka pēc 8.aprīļa, kad Microsoft pārtrauks atjaunināt šo oprētājsistēmu, tie kļūs nedroši pret dažādiem vīrusiem un hakeru uzbrukumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeri, izmantojot neizlabotās kļūdas, uzbrukuši programmas Microsoft Office lietotājiem visā pasaulē. Ar šādu paziņojumu nākusi klajā kompānija Microsoft, ziņo Reuters.

Microsoft paziņojumu izplatījis līdz ar deviņām programmas Office korekcijas paketēm, kas paredzētas nepilnību novēršanai.

«Neskatoties uz programmas labojumiem, Windows lietotāji joprojām cieš no hakeru uzbrukumiem,» norādījis Avert Labs drošības izpētes un komunikāciju daļas vadītājs Deivs Markuss (Dave Markus).

Hakeri inficējuši dažādas mājas lapas ar vīrusiem, kas ar MS Office palīdzību tiek saglabāti uz datora. Inficētie datori tādējādi kļūst viegli pieejami hakeriem, kuri to izmanto personas datu un citas informācijas iegūšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ar jauno Windows XP Service Pack 2 datori būs drošāki

Jānis Linde, 10.08.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft ir pabeidzis izstrādāt un šodien nodevis ražošanā jauno Windows XP Service Pack 2 (SP2), pilnveidojot operētājsistēmas drošības tehnoloģijas. Bezmaksas apkalpošanas paketē ietverti pēdējie Microsoft jauninājumi drošības jomā, stingrāki drošības pamatuzstādījumi, kā arī jaunas īpašības, lai efektīvāk aizsargātu datorus no hakeriem, vīrusiem un citiem draudiem datoru drošībai. «Ar jaunā SP2 palīdzību lietotāji varēs nodrošināt saviem datoriem lielāku imunitāti pret sarežģītiem uzbrukumiem,» atzīmē Bils Geits (Bill Gates), Microsoft vadītājs un galvenais programmatūras izstrādātājs. «Šis produkts ir tapis ievērojamu investīciju un ilgstošas nozares pārstāvju sadarbības rezultātā, uzskatot, ka industrijas profesionāļiem ir jāapvienojas, atbildot uz izaicinājumiem drošības jomā.» Jaunā pakete būs pieejama datoru ražotājiem, uzņēmumiem un lietotājiem lejupielādei, mazumtirdzniecībā, bezmaksas kompaktdiskos, kā arī tiks uzstādīta uz jauniem datoriem. Optimāls veids, kā pašreizējie Windows XP lietotāji var iegūt SP2, ir ieslēgt Automātisko Jauninājumu (Automatic Update) iespēju Windows XP operētājsistēmā. Lietotāji ar Automātisko Jauninājumu palīdzību saņems pēdējos jauninājumus drošības jomā, kas paredzēti operētājsistēmai Windows XP, kā arī uzlabotu instalācijas programmu, kas atvieglos SP2 lejupielādi un turpmāko Windows XP jauninājumu uzstādīšanu. Automātisko Jauninājumu funkciju iespējams aktivizēt, apmeklējot interneta lapu http://www.microsoft.com/protect. Tāpat SP2 būs dabūjama uz kompaktdiskiem, bez maksas pasūtot tos Microsoft interneta mājaslapā. SP2 piedāvā triju veidu uzlabojumus. Pirmkārt, tā nodrošina stringrākus drošības pamatuzstādījumus un ietver rīkus, kas palīdzēs lietotājiem efektīvāk aizsargāt savu informācijas sistēmu no hakeriem, vīrusiem un citiem draudiem datoru drošībai. Pakete piedāvās drošāku interneta tīmekļa pārlūkprogrammu izmantošanu un komunikāciju ar uzlabotu drošības infrastruktūru. Otrkārt, SP2 piedāvā vienkāršāku drošības resursu konfigurāciju un pārvaldi ar labāku funkcionalitāti, pieejamākiem drošības rīkiem un jauno Windows Drošības centru (Windows Security Center). Treškārt, SP2 ietver datoru programmatūras pamata jauninājumus, plašāku atbalstu tādām jaunajām tehnoloģijām kā Wi-Fi un Bluetooth un uzlabotas galvenās īpašības, nodrošinot augstāku skaitļošanas produktivitāti. Tāpat SP2 piedāvā jauninājumus Windows XP Tablet PC versijai un Windows XP Media Center versijai. SP2 ir rezultāts vienam no lielākajiem un veiksmīgākajiem programmatūras testiem Microsoft vēsturē. Uzņēmums ir pārbaudījis tūkstošiem lietojumprogrammu un ierīču attiecībā uz savietojamību ar SP2. Izstrādājot SP2, Microsoft ir sadarbojies ar industrijas līderiem - programmatūras ražotājiem, mikroshēmu sistēmu veidotājiem un komponenšu ražotājiem, datoru ražotājiem, piemēram, AMD, Intel, Dell, HP un IBM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Stenders raujas pasaulē

, 05.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stenders ir noslēdzis jaunus franšīzes līgumus un oktobra, novembra laikā atvērs veikalus Austrijā, Dānijā, Slovēnijā un Horvātijā.

Jauni veikali tiks atvērti arī jau esošajās partneru teritorijās – Ķīnā, Zviedrijā, Ungārijā un Krievijā. Jau 2.oktobrī jauna tirdzniecības vieta tika atvērta Kopenhāgenā, kas ir pirmais Stenders veikals Dānijā.

Austrijā 16.un 17.oktobrī tiks atvērti 2 veikali – Zalcburgā un Insbrukā. Tie būs pirmie Stenders veikali Austrijā. Jau tiek meklēta trešā tirdzniecības vieta, kas varētu savas durvis vērt novembra sākumā. «Mums patiešām ir patīkams pārsteigums un liels prieks par Austrijas franšīzes partneru drosmi un uzņēmību. Mūsu praksē tas ir nebijis gadījums, kad partneri, uzsākot biznesu jaunā teritorijā, atver 2 veikalus vienlaicīgi! Un šī apņēmība turklāt piemīt latviešiem,» stāsta Stenders Ārējās tirdzniecības daļas vadītāja Ieva Eglīte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Berlīnes veikali strādās arī svētdienās

, 15.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas galvaspilsētas Berlīnes veikalu darbalaiks tiks pagarināts līdz 24 stundām diennaktī no pirmdienas līdz sestdienai, savukārt svētdienās veikaliem būs limitēts darbalaiks, ziņo The Associated Press.

Šis lēmums ieviesis būtiskas izmaiņas Vācijā, kur veikalu darbalaiku desmitiem gadu regulēja federālais likums, nosakot, ka veikali darbadienās drīkst būt atvērti tikai vispārpieņemtajā darbalaikā, bet sestdienās - tikai no rīta. Iepirkšanās svētdienās bija aizliegta konstitūcijā. Tagad Vācijas valdībām ir tiesības noteikt pašām savu veikalu darbalaiku, līdz ar to paredzams, ka arī citās Vācijas vietās - ne tikai Berlīnē - veikalu darbalaiks varētu tikt pagarināts.

Atbilstoši jaunajiem noteikumiem, Berlīnes veikali darbadienās un sestdienās var palikt atvērti 24 stundas diennaktī, bet četras svētdienas pirms Ziemassvētkiem to darbalaiks drīkst būt no 13.00 līdz 20.00. Kopumā gada laikā Berlīnes veikali svētdienās drīkst būt atvērti 10 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vasaras sezona Cēsu pilī tuvojas noslēgumam

Aivars Mackevics [email protected], 28.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 1. oktobri noslēgsies aktīvā tūrisma sezona Cēsu pilī – tiks slēgti Cēsu pils vārti no Torņa ielas puses. Šī bija pirmā sezona, kad visu vasaru tūristiem un pilsētās viesiem bija atvērta arī otra ieeja pils kompleksā – pils vārti no vecpilsētas puses, no Torņa ielas. Kā liecina apmeklētāju plūsma, atvērtie vārti piesaistīja daudzus individuālos ceļotājus, kas savā pilsētas apskatē nebija plānojuši Cēsu viduslaiku pils apmeklējumu – Cēsu viduslaiku pils visā savā varenībā vislabāk apmeklētāja skatam paveras tieši no Torņa ielas un Pils dārza puses. Sākot ar oktobra pirmo nedēļas nogali arī Cēsu Tūrisma informācijas centrs pāriet uz ziemas sezonas darba laiku, strādājot no pirmdienas līdz piektdienai, no plkst. 10.00 līdz 17.00, lai atkal nākamā gada maijā atsāktu strādāt septiņas dienas nedēļā. Avots: Cēsu pašvaldības aģentūra “Vidzemes vēstures un tūrisma centrs”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidostas "Rīga" terminālī darbu sākuši jaunie pasažieru iekāpšanas karšu pārbaudes e-vārti, kas uzlabos pasažieru apkalpošanas kvalitāti un ātrumu, dodoties uz lidojumu, informē lidostas pārstāve Ilze Salna.

Uzlabojot lidostas "Rīga" tehnoloģisko nodrošinājumu, izlidošanas terminālī nomainīti četri dokumentu kontroles e-vārti, tehniski modernizējot un paātrinot pasažieru apkalpošanu un mazinot nepieciešamību pēc manuālas dokumentu pārbaudes.

"Moderns pasažieru piekļuves kontroles aprīkojums ir daļa no lidostas drošības sistēmas, un ir svarīgi to uzturēt atbilstošā kvalitātē, lai mūsu pasažieri saņemtu ātru, drošu un kvalitatīvu lidostas pakalpojumu," skaidro lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Iekārtu modernizācijas - iegādes, uzstādīšanas un garantijas servisa izmaksas ir 83 tūkstoši eiro, ko lidosta sedz no saviem līdzekļiem. Iekārtas piegādā Francijas ražotājs "Impression Enregistre Resultat SAS".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

8.martā norisināsies žurnāla "Vārti" prezentācija

Andris Zeļenkovs [email protected], 07.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par godu šī gada sākumā iznākušajam studentu literārā žurnāla "Vārti" 6. numuram, kurā jaunie autori vairāk vai mazāk atklāti runā par savu šī laika un pasaules redzējumu, par godu autoriem un tekstiem, "Vārtu" atbalstītājiem un līdzjutējiem, par godu tulpēm 8.martā plkst. 18.00 Jāņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa memoriālajā muzejā, Rīgā, Alberta ielā 12 - 9, notiks Studentu literārā žurnāla "Vārti" rīkotie lasījumi "Tulpju otrdiena". Pasākuma laikā būs iespēja satikt žurnāla redaktorus, autorus un citus ar literatūru saistītus cilvēkus. Apmeklētāji varēs iegādāties žurnāla "Vārti" numurus. Ieejas maksa - tulpe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā sāk darboties jauns mūzikas klubs

Vēsma Lēvalde, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 13.aprīlī, Liepājas centrā, netālu no Latvijas 1. Rokkafejnīcas, atklāts jauns mūzikas klubs Pilsētas vārti.

Mūzikas kluba mērķauditorija ir «tie, kam pāri 30», Db.lv pastāstīja kluba īpašnieks, arī viens no Latvijā pazīstamākajiem bundziniekiem Uldis Knapšis. Atklāšanā kluba apmeklētāji atzinuši, ka atmosfēra ir ļoti līdzīga 20. gs. 90. gados Liepājā populārajam klubam u.t.t., kura dibinātājs bija mūziķis Igo (Rodrigo Fomins). Klubu Pilsētas vārti apsaimnieko SIA Sordo. Kapitālsabiedrību 2011. gada janvārī ar 2000 latu pamatkapitālu dibināja Uldis Knapšis kopā ar biznesa partneri, taču laika gaitā mainīti statūti un sākotnējās ieceres, līdz ar to U. Knapšis ir vienīgais kapitālsabiedrības dalībnieks. Pilsētas vārti darbosies nedēļas nogalē, iespējams, būs tematiski sarīkojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru