Tehnoloģijas

RTU slēgs līgumu ar IBM Latvija

, 05.06.2007

Jaunākais izdevums

Šā gada 7. jūnijā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un IBM Latvija noslēgs savstarpējo sadarbības līgumu. Kopīgi tiek plānots attīstīt mācību kursu Uz servisu orientēta arhitektūra un IT sistēmu arhitektūra un projektēšana programmas, kā arī sadarboties darbsspēka sagatavošanā.

Ceturtdien, 7. jūnijā, RTU Dekānu padomes sēdes laikā tiks parakstīts RTU un IBM Latvija sadarbības līgums, kura mērķis ir veicināt pētniecības attīstību un izglītības kvalitāti, kā arī kvalificētu informācijas tehnoloģiju speciālistu sagatavošanu darba tirgum, Db.lv informēja universitāte.

Līgumu parakstīs RTU rektors Ivars Knēts, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes dekāns Uldis Sukovskis, IBM Baltijas reģiona vadītājs Ari Ollila un IBM Latvija izpilddirektors Uģis Eriņš.

Ar šo līgumu IBM Latvija un RTU apliecina vēlmi attīstīt ciešāku sadarbību izglītības un pētniecības jomās. Līgumā paredzēts, ka RTU un IBM Latvija veicinās savstarpēju diskusiju veidošanos un zināšanu apmaiņu. Tiek plānota arī sadarbība semināru un lekciju kursu izstrādē. Kopīgi tiek plānots attīstīt mācību kursu Uz servisu orientēta arhitektūra un IT sistēmu arhitektūra un projektēšana programmas.

RTU plāno sniegt atbalstu IBM Latvija uzņēmumam nepieciešamo speciālistu sagatavošanā, savukārt IBM Latvija - nodrošināt RTU mācībspēku un studentu apmācību darbā ar jaunākajām informācijas tehnoloģijām un perspektīvā arī nodrošināt RTU studentiem prakses vietas.

IBM Latvija un RTU sadarbības līgums ir viena no augstākās izglītības mācību iestādēm paredzētās programmas IBM Academic Initiative aktivitātēm. IBM Academic Initiative ir globāla inovatīva bezmaksas programma sadarbībai ar augstākās izglītības mācību iestādēm, un tās mērķis ir studentu apmācība un sagatavošana darbam mainīgajā informācijas tehnoloģiju vidē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Arī latviešiem iespēja lāpīt IT milža IBM «caurumus»

Nozare.lv, 06.12.2012

IBM Poland galvenais tehnologs, vadošais arhitekts mākoņskaitļošanas jomā Centrālajā un Austrumeiropā, atbildīgais par attiecībām ar riska kapitāla kompānijām Pjotrs Pietržaks.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim globālās informācijas tehnoloģiju (IT) kompānijas IBM programmā iesācējuzņēmumiem SmartCamp nav piedalījušies Latvijas vai Baltijas uzņēmumi, taču kompānija cer, ka situācija mainīsies, norāda IBM Poland galvenais tehnologs, vadošais arhitekts mākoņskaitļošanas jomā Centrālajā un Austrumeiropā, atbildīgais par attiecībām ar riska kapitāla kompānijām Pjotrs Pietržaks.

Baltijas startapu jeb jaunuzņēmumu nepiedalīšanos programmā viņš saistīja ar to, ka IBM pārstāvji nebija tik aktīvi, taču viņš cer, ka tas mainīsies. «Jo vairāk uzņēmumu pieteiksies, jo labāk. Būšu ļoti lepns, ja kāds no reģiona uzvarēs šādās sacensībās, jo tas rāda, ka arī mēs labi darām savu darbu,» teica kompānijas pārstāvis.

Tā kā IBM ir sava pētniecības un attīstības (R&D) divīzija, kompānija aktīvi meklē tirgū jaunus iesācējuzņēmumus, kas sāk jaunus, interesantus biznesus, lai aizpildītu «caurumus» tehnoloģiju portfelī. Lai atrastu šādus uzņēmumus, IT gigants sadarbojas ar riska kapitāla kompānijām un investīciju fondiem, jo tie ļoti labi zina vietējo tirgu. Ar šo uzņēmumu starpniecību esot vieglāk iegūt informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/header-bilde-divi_edit.jpg

Lai pieņemtu ekonomiski pamatotus un panākumus nesošus lēmumus, vadītājiem nepieciešams rūpīgi analizēt pārdošanas rādītājus, vērot izmaiņas klientu vēlmēs un uzvedībā, izprast tendences. Informācijas apjoms ir pamatīgs pat vidēji lielos uzņēmumos. Kā neapjukt datu jūklī, kad katrai filiālei, katram departamentam ir sava Excel tabula ar dažādiem skaitļiem? Viens no uzticamākajiem, dzīvē pārbaudītiem risinājumiem ir centralizēt visu datu plūsmu un uzticēt tās apkopošanu datorprogrammai. Viens no labākajiem tā dēvētajiem biznesa inteliģences un arī plānošanas risinājumiem ir IBM Cognos, kas veiksmīgi tiek izmantots gan daudzās gigantiskās starptautiskās korporācijās, gan arī vidēji lielos Latvijas uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU studentu pilsētiņu nolemts būvēt Ķīpsalā

, 25.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga, 2007. gada 25. aprīlis - pirmdien, 23. aprīlī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Senāts pieņēma lēmumu par vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidi Ķīpsalā. Plānots, ka šogad tiks sākta konceptuāla projekta izstrāde par visu RTU fakultāšu un administrācijas ēku pārvietošanu uz Ķīpsalu, kur šobrīd jau atrodas četras RTU fakultātes. Ķīpsalā paredzēta gan jaunu ēku celtniecība, gan esošo ēku rekonstrukcija.

Izanalizējot RTU attīstības iespējas, RTU Senāta Stratēģijas komisija ir secinājusi, ka galvenais šķērslis RTU tālākajā attīstībā ir saistīts ar tās struktūrvienību izvietojumu dažādos Rīgas pilsētas rajonos. Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveide dotu iespēju nodrošināt nākotnes kvalitātes prasībām atbilstošas studijas un zinātnisko pētniecību, fakultāšu un institūtu starpnozaru efektīvu sadarbību, akadēmiskā personāla un pētniecības iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu, studiju un pētniecības telpu racionālu apsaimniekošanu.

Pasaules prakse ir pierādījusi, ka vislabākos rezultātus sasniedz tās universitātes, kurām ir vienots akadēmiskais un zinātniskais komplekss, kurā atrodas gan studiju un pētniecības, gan sporta un atpūtas telpas, gan dienesta viesnīcas studentiem. Daļēji šāds komplekss Ķīpsalā jau ir izveidots arī RTU: Ķīpsalā atrodas Būvniecības fakultāte, Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte. Veiktie pētījumi pierāda, ka no finansiālā un no studiju kvalitātes viedokļa lietderīga būtu arī visu pārējo RTU fakultāšu izvietošana Ķīpsalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Par RTU rektoru atkārtoti ievēl Leonīdu Ribicki

Žanete Hāka, 21.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru atkārtoti ir ievēlēts RTU profesors akadēmiķis Leonīds Ribickis, informē RTU.

Viņa kandidatūru atbalstīja pārliecinošs Satversmes sapulces vairākums — 159 dalībnieki. Kopumā rektora vēlēšanās tika reģistrēti 178 derīgi biļeteni.

«Mūsu uzstādītos stratēģiskos mērķus, kas ir kvalitatīva augstākā izglītība, izcilība zinātnē un valorizācija, spēj sasniegt ne jau viens rektors, bet visi kopā. Mums ir daudz talantīgu jauniešu, un viņu dēļ ir vērts strādāt,» pēc ievēlēšanas amatā sacīja L. Ribickis.

Satversmes sapulces dalībnieki, vērtējot L. Ribicka paveikto aizvadītajos piecos RTU vadīšanas gados, akcentēja universitātes izaugsmi. RTU otro gadu pēc kārtas studentu skaita ziņā ir lielākā Latvijas augstskola un ceturto gadu — darba devēju ieteiktākā augstskola. Tas apliecina RTU studiju kvalitāti un atbilstību darba tirgus prasībām. RTU veiksmīgi notiek valorizācija — zinātnieku radīto produktu komercializācija, un ir pabeigts apjomīgs posms RTU studentu pilsētiņas būvniecībā Ķīpsalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks RTU Jauno pētnieku diena vidusskolēniem

, 11.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai popularizētu eksaktās zinātnes un mudinātu jauniešus izvēlēties inženierzinātņu studijas, 15. martā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) rīko RTU Jauno pētnieku dienu, kuras laikā aptuveni 150 vidusskolēni no visas Latvijas iejutīsies jauno pētnieku lomā – prezentēs savus zinātniskās pētniecības darbus, rakstīs testus, piedalīsies savdabīgās orientēšanās sacensībās Slepenā misija – eksaktās zinātnes.

Kā liecina universitātes sniegtā informācija medijiem, RTU Jauno pētnieku dienas laikā vidusskolēniem tiks piešķirts RTU zinātnes aģenta’ 008 tituls un viņi tiks aicināti piedalīties vairākās aktivitātēs.

Parādot zināšanas un erudīciju eksaktajos mācību priekšmetos, viņi pildīs RTU sagatavotu testu (rakstiski).

RTU Jauno pētnieku dienas laikā norisināsies vidusskolēnu zinātniskās pētniecības darbu konkursa Nāc un studē RTU! noslēguma pasākums: 13 iepriekš izveidotas vidusskolēnu komandas ar komandu vadītājiem – skolotājiem – priekšgalā RTU mācībspēku un studentu žūrijai prezentēs savus zinātniskās pētniecības darbus. RTU zinātnisko darbu konkurss vidusskolēniem tika izsludināts jau 2007. gada novembrī. Konkursam tika iesūtīti vairāk nekā 80 darbi, no kuriem RTU mācībspēki atlasīja 13 labākos darbus, to autori tika uzaicināti uz RTU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par 207 miljoniem būvēs studentu pilsētiņu

, 25.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 23. aprīlī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Senāts pieņēma lēmumu par vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidi Ķīpsalā, Db.lv informēja RTU Informācijas centra vadītāja Jolanta Jurēvica.

Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidei Ķīpsalā būs nepieciešami aptuveni 207 miljoni latu. Projekta realizēšanai plānots piesaistīt valsts, Eiropas Savienības strukturālo fondu un citu finansējuma avotu līdzekļus.

Plānots, ka šogad tiks sākta konceptuāla projekta izstrāde par visu RTU fakultāšu un administrācijas ēku pārvietošanu uz Ķīpsalu, kur šobrīd jau atrodas četras RTU fakultātes. Ķīpsalā paredzēta gan jaunu ēku celtniecība, gan esošo ēku rekonstrukcija.

Izanalizējot RTU attīstības iespējas, RTU Senāta Stratēģijas komisija ir secinājusi, ka galvenais šķērslis RTU tālākajā attīstībā ir saistīts ar tās struktūrvienību izvietojumu dažādos Rīgas pilsētas rajonos. Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveide dotu iespēju nodrošināt nākotnes kvalitātes prasībām atbilstošas studijas un zinātnisko pētniecību, fakultāšu un institūtu starpnozaru efektīvu sadarbību, akadēmiskā personāla un pētniecības iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu, studiju un pētniecības telpu racionālu apsaimniekošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jauno Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru ievēlēts augstskolas zinātņu prorektors Tālis Juhna, informē RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Juhna saņēma 137 no 190 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm. Jaunievēlētais rektors darbu sāks marta beigās, par precīzu datumu vienojoties ar RTU padomi. Otrs kandidāts - RTU Rīgas Biznesa skolas direktors Jānis Grēviņš - attiecīgi saņēma ievērojami mazāku balsu skaitu.

Par zinātņu prorektoru Juhna RTU ir strādājis 12 gadus, pilnveidojot zinātnes pārvaldības sistēmu un izstrādājot stratēģiju RTU zinātnes un inovācijas sistēmas izveidei. Viņš ir izveidojis dažādus atbalsta mehānismus zinātnieku un studentu inovāciju spēju veicināšanai un jaunu tehnoloģiju attīstībai, piemēram, RTU Zinātnes un inovāciju centru, kura mērķis ir veicināt RTU zinātnisko darbību un akadēmiskā personāla un studējošo iesaisti inovāciju radīšanā un zināšanu pārnesē, kā arī attīstīt sadarbību ar industriju un zinātniskajām institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar IBM pārdošanas direktoru Baltijas valstīs Sergeju Kostjučenko

Lelde Petrāne, 01.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild IBM pārdošanas direktors Baltijas valstīs Sergejs Kostjučenko.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Galvenokārt jau tāpēc, ka, strādājot IBM, es nepārtraukti varu uzzināt kaut ko jaunu. Tehnoloģiju ekspertus parasti palīgā sauc tikai tad, kad ir radusies kāda jauna biznesa ideja vai arī problēma, kura ir jāatrisina, un šāds darbs man ir interesants. Iespēja ieviest vismodernākās idejas dažādās uzņēmējdarbības nozarēs, dažkārt pat pilnībā pārmodelēt visu klienta biznesu ir tas, kas mani katru dienu motivē un dzen uz priekšu pretī panākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Valsts kase grib tikt vaļā no IBM partnera

Sanita Igaune, 26.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kase IT iepirkumā diskvalificē lētākos un izvēlas dārgāko piedāvājumu; vienu piedāvājumu diskvalificē, jo IBM Latvija darbības veidos neesot norādīts «AZAS disku masīvu ražošana».

Latvijā saistībā ar informācijas tehnoloģiju (IT) iepirkumiem iepriekš tika piedzīvotas situācijas, kad no iepirkuma procedūras tika izslēgti piedāvājumi, jo pretendents nebija iesniedzis kāda veida izziņas vai to kopijas, bet šobrīd ar tiešām muļķīgu pretendenta atraidīšanas iemeslu ir izcēlusies Valsts kase (VK). Proti, lai iegādātos risinājumu datu uzglabāšanai, VK pērn izsludināja iepirkumu par tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas AZAS disku masīva iegādi. Kopumā iepirkumā savus piedāvājums iesniedza trīs IT uzņēmumi - SIA iPro, SIA Datakom un SIA OptiCom, kuru piedāvājuma līgumcenas bija attiecīgi 56,7 tūkst. Ls, 98,5 tūkst. Ls un 128,6 tūkst. Ls. Atbilstoši Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) datiem, VK par uzvarētāju atzina 128,6 tūkst. Ls vērto OptiCom piedāvājumu. Jāatzīmē, ka šajā iepirkumā, lai salīdzinātu dažādu ražotāju tehnoloģiskos risinājumus, VK noteica ne tikai minimālās prasības, bet arī saimnieciskā izdevīguma kritērijus. «Saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu konkursa komisija izvēlējās pēc šādiem piedāvājumu vērtēšanas kritērijiem - tehniskās priekšrocības un piedāvājuma cena,» DB pamatoja VK biroja vadītājas vietniece Sandra Gīle. Izvērtējot iesniegtos piedāvājumus, konkursa komisija atzina par neatbilstošiem SIA iPro un SIA Datakom piedāvājumus, jo netika iesniegta visa konkursa nolikumā pieprasītā dokumentācija, kas ļautu izvērtēt piedāvājumu atbilstību nolikumā noteiktajām funkcionalitātes prasībām, turpināja S. Gīle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atverot pārstāvniecības Āzijā, RTU atsijās viltus studentus

Db.lv, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) ierobežojusi indiešu, šrilankiešu un uzbeku krāpniecības iespējas, kuri vēlas izglītības aizsegā nokļūt Eiropas Savienībā (ES) darba meklēšanas nolūkos. Turpmāk RTU mācībspēki brauks uz šīm Āzijas valstīm klātienē atlasīt studentus un novērtēt viņu zināšanu atbilstību universitātes prasībām, vēsta LNT Ziņas.

Šo RTU centru izveide un uzturēšana Āzijā gada laikā izmaksājot vairākus desmitus tūkstošus eiro, taču universitāte atteicās atklāt precīzu summu. Kā iemesls minēts – «šim mērķim līdzekļi neesot valsts piešķirtās dotācijas, bet gan ieņēmumi no ārvalstu studentu studiju maksām».

Indieši, šrilankieši un uzbeki līdz šim bija krāpušies elektroniskajos iestājeksāmenos, lai nokļūtu Latvijā. Daļu no viņiem nākošajos atlases posmos atsijāja Latvijas vēstniecības, pieķerot pretendentus ar viltotiem vidusskolu beigšanas dokumentiem vai konstatējot blēdīšanos vīzu interviju laikā, piemēram, pretendentam sūtot sev līdzīgas personas, kas spēj runāt angliski. Indijā vien šogad šādi pieķerti 400 krāpnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) jaunās ēkas būvniecības pabeigšanu Ķīpsalā noslēgusies universitātes kompleksa «RTU – Pilsēta pilsētā» būvniecības projekta daļa, informē «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta sabiedrisko attiecību koordinatore Kristīne Toma.

Atsevišķi būvniecības darbi vēl turpināsies 2014.gadā.

RTU EEF jaunā ēka sešos stāvos ir būvniecības projekta daļa, kurā apvienotas visas fakultātes struktūrvienības – Enerģētikas institūts, Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts. Jaunā EEF ēka ir pilnībā automatizēta – tā saucamā elektroniskā ēka, kurā gan vēdināšanas, gan apkures, gan arī apgaismošanas sistēmas tiek kontrolētas caur vienotu vadības paneli.

Plašās auditorijas (150 vietas) aprīkotas ar skārienjutīgiem ekrāniem, apskaņošanu un pieeju internetam. Līdzīgi kā visas «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta ēkas, arī EEF ir pilnībā pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – ievērotas nianses durvju platuma izvēlē, pielāgoti lifti, iebūvētas nobrauktuves. Studentiem jaunā EEF durvis vērs 2014.gada mācību sezonā, bet novembrī jaunās telpas jau devās apskatīt interesenti no studentu pašpārvaldes un RTU absolventu asociācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien, 14. oktobrī, Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) un visai Latvijas augstākajai izglītībai aprit 145 gadi, tāpēc šo nedēļu RTU pasludina par svētku nedēļu, Db.lv informēja RTU sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Kušķe.

RTU jubilejas svinības notiks jau 11. un 12. oktobrī, svinīgajos pasākumos universitāte aicina pulcēties studentus, absolventus, mācībspēkus, sadarbības partnerus un draugus.

Savukārt Melngalvju nama Svētku zālē 11. oktobrī plkst. 15 notiks svinīgā sēde, kuras laikā pasniegs RTU Goda doktora diplomus - tos saņems Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš un Norvēģijas Dzīves zinātņu universitātes asociētais profesors Šells Gunnars Hofs (Kjell Gunnar Hoff), kurš aktīvi sadarbojas ar RTU Inženierekonomikas fakultāti, realizējot Norvēģijas-Latvijas profesionālā biznesa vadības maģistra (MBA) studiju programmu "Inovācijas un uzņēmējdarbība".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu pilsētiņā Ķīpsalā otrdien, 12. jūlijā, viesojās Ministru prezidents Māris Kučinskis. Vizītes laikā viņš iepazinās ar RTU fakultātēm, zinātniskajām un studiju laboratorijām, kā arī kopā ar RTU rektoru akadēmiķi Leonīdu Ribicki un pārējo RTU vadību pārrunāja augstskolas attīstības plānus un ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, informē RTU.

Kučinskis apskatīja RTU Dizaina fabriku un ar AS «Latvenergo» atbalstu izveidoto radošo laboratoriju, kur studentu un zinātnieku idejas pārtop prototipos, ko iespējams komercializēt, inženieru radītos produktus ieviešot tautsaimniecībā. Premjerministram bija iespējams pārliecināties par RTU atbalstu jaunu zinātnes ietilpīgu uzņēmumu veidošanā.

M. Kučinskis apskatīja arī RTU Ūdens inženierijas un tehnoloģijas laboratoriju un Zinātnisko bibliotēku, kā arī iepazinās ar RTU nākotnes attīstības stratēģiju un pauda atbalstu RTU infrastruktūras attīstības plāniem, Ķīpsalā turpinot būvēt studentu pilsētiņu.

RTU teritoriālais komplekss Ķīpsalā ir Latvijā pirmā studentu pilsētiņa, kuras celtniecība sākās jau 1965. gadā, taču finanšu trūkuma dēļ tika pārtraukta, Latvijai atgūstot valstisko neatkarību. Fakultāšu renovāciju un jaunu ēku būvniecību RTU atsāka pirms sešiem gadiem, pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta, kā arī pašas RTU līdzekļiem. Plānošanas perioda pirmajā posmā RTU studentu pilsētiņā ir no jauna uzcelta Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēka, Laboratoriju māja un RTU Zinātniskās bibliotēkas jaunā ēka, kā arī renovēta Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Studentu dienesta viesnīca un RTU peldbaseins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina konkursu vidusskolēniem Nāc un studē RTU!

, 15.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu skolēnu interesi par eksaktajām zinātnēm, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) izsludina zinātniskās pētniecības darbu konkursu 10.–12. klašu skolēniem Nāc un studē RTU!. Konkursa uzvarētāji iegūs vērtīgas balvas un priekšrocības, stājoties RTU, liecina universitātes sniegtā informācija medijiem.

Konkurss norisināsies divās kārtās no 2007. gada 15. novembra līdz 2008. gada 15. martam.

Konkursa pirmajā kārtā skolēnu grupām skolotāju vadībā būs jāizstrādā zinātniskās pētniecības darbi, kuru struktūrā paredzēta ne vien darba tēmai atbilstoša teorētiskā daļa, bet arī praktiskā pētījuma daļa.

RTU mācībspēki konkursa Nāc un studē RTU! nolikumā ir iekļāvuši vairāk nekā 30 iespējamās zinātnisko darbu tēmas. Skolēni tiek aicināti risināt aizraujošus jautājumus: kādas rotaļlietas ir kalpojušas par iedvesmas avotu inženiertehniskām konstrukcijām, kādi ir ekoloģisko māju būvniecības pamatprincipi, kādas ir biodegvielas izmantošanas perspektīvas, kā atrast vietu frekvenču spektrā augošajam lietotāju skaitam, kādas iespējas uzlabot satiksmes organizēšanu Rīgā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) iegādājusies 12 jaunus elektromobiļus, informē RTU pārstāvji.

Otrdien RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis pasniedza elektromobiļu atslēgas visu RTU fakultāšu dekāniem un administrācijas darbiniekiem.

Elektromobiļus saņēma visas deviņas RTU fakultātes, RTU Studentu parlaments un administrācijas struktūrvienības. Ar auto paredzēts pārvietoties galvenokārt pilsētā, kā arī apmeklējot RTU filiāles. Pie RTU fakultātēm un administratīvās ēkas ir uzstādīti elektromobiļu uzlādes punkti.

Elektromobiļus RTU studenti un mācībspēki izmantos arī studiju procesā un zinātniskajā darbā, veicot dažādus pētījumus. Ir iecere izmēģināt roku ar elektromobiļiem saistītu jaunu tehnoloģiju radīšanā. Piemēram, izveidot pašiem savus ātros elektromobiļu lādētājus, ko pēc tam sadarbībā ar ražotājiem realizēt tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) padomes sēdē par padomes priekšsēdētāju ievēlēts AS «Sakret Holdings» padomes priekšsēdētājs Andris Vanags, savukārt par priekšsēdētāja vietnieci – RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociēto profesore Anita Straujuma.

RTU padomi saskaņā ar Augstskolu likumu viedo 11 locekļi, no kuriem piecus izraugās RTU Senāts, piecus – Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un izvirza Ministru kabinets, savukārt vienu izvirza Valsts prezidents.

15. februārī jauno RTU padomi apstiprināja Ministru kabinets, savukārt 21. februārī pārliecinošu atbalstu jaunās padomes sastāvam balsojumā izteica RTU Satversmes sapulce.

No RTU padomē ir ievēlēti pieredzējuši izglītības un zinātnes nozares eksperti – RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes profesors Jurģis Poriņš, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes vadošais pētnieks Jānis Ločs, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Anita Straujuma, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes profesors Jānis Grabis un RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes pētnieks Jānis Braunfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strādājis Big Blue un Big Board, Normunds Šaumanis tagad ir pats sava IT uzņēmuma īpašnieks, direktors un apkopējs vienā personā.

Par Big Blue un Big Board sarunvalodā mēdz dēvēt attiecīgi IBM un Ņujorkas Fondu biržu. Pirmais ir lielākais uzņēmums pasaulē informācijas tehnoloģiju jomā, kurā strādā gandrīz 400 tūkstoši darbinieku. Otrais — pasaules lielākā fondu birža pēc veikto darījumu apjoma.

IBM Latvia Normunds Šaumanis pievienojās deviņdesmito gadu vidū, drīz pēc datorzinātnes studiju beigām Mičiganas Valsts universitātē. Tobrīd IBM paplašināja savu darbību Latvijā, un, pieņemot darbā, Amerikas izglītība un angļu valodas zināšanas tika uzskatītas par lielu priekšrocību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 3. septembrī, svinīgi tika atklātas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) un auditoriju mājas «Domus Auditorialis» jaunās ēkas.

Šis ir vēsturiski nozīmīgs pasākums, jo arī DITF pievienojas pārējai RTU saimei studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kur ir koncentrēta lielākā daļa RTU fakultāšu.

Ēku atklāšanā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, kā arī RTU vadība un studenti, nozares profesionāļi.

«Valsts nākotne ir izglītotu un spējīgu jaunu cilvēku rokās. Valdības mērķis ir celt iedzīvotāju kopējo labklājību. Tā mūsdienu pasaulē visbiežāk ir atrodama tur, kur attīstās jaunas tehnoloģijas. Lai tās varētu attīstīt, ir nepieciešami gudri, zinoši un spējīgi cilvēki. Augstskolas, tostarp, RTU, rūpējas, lai Latvijā būtu izglītoti cilvēki, attīstītos zinātne un jaunu tehnoloģiju izstrāde. Man ir patiess prieks šodien piedalīties jaunās RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes ēkas un auditoriju mājas atklāšanā, kas ir uzskatāms apliecinājums mērķtiecīgiem valsts ieguldījumiem izglītības un zinātnes attīstībā. Vēlu sekmes un izdošanos, strādājot un studējot jaunajās ēkās!» apsveikuma uzrunā sacīja K. Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU mācīs studentiem himnas

, 29.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) jauno akadēmisko gadu sagaidīs īpašā svētku noskaņā: par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienai RTU saviem studentiem sagatavojusi īpašus laika plānotājus, kuriem komplektā pievienots kompakdisks ar Latvijas valsts himnu Dievs, svētī Latviju! un starptautisko studentu himnu Gaudeamus.

Himnu ierakstā piedalījās RTU vīru koris Gaudeamus, RTU sieviešu koris Delta, RTU Rīgas Biznesa skolas jauktais koris un RTU studentu pūtēju orķestris SPO, Db.lv informē Anete Freimane, RTU Studentu parlamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

„Lai godinātu Latvijas valsti un veicinātu patriotisma jūtu rašanos, ieskandinot jauno akadēmisko gadu, aicinām katru RTU studentu iemācīties Latvijas valsts un studentu himnu. Taču šī ir tikai maza daļa no RTU sagatavotās dāvanas Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. Novembrī klajā nāks RTU pašdarbības kolektīvu sagatavots kompaktdisks Skani, mana Latvija! Skani, RTU!, kurā būs apkopotas skaistākās RTU kolektīvu dziesmas un skaņdarbi,” atklāj RTU Studentu kluba vadītāja Asja Visocka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atzīmēs RTU dibināšanas 146. gadadienu

, 09.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 14. oktobrī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) – svinēs 146. dzimšanas dienu. Šogad aprit arī 50 gadi, kopš atjaunots leģendārais Rīgas Politehniskais institūts (RPI), kuram bija būtiska loma Latvijas tehniskās inteliģences sagatavošanā.

Par godu nozīmīgajām gadadienām 14. oktobrī RTU Lielajā aulā, Kaļķu ielā 1, notiks vairāki svinīgi pasākumi, kuros piedalīsies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Savukārt RTU fakultātēs, sākot no 10. oktobra, visas svētku nedēļas laikā norisināsies nozīmīgākais universitātes zinātnes pasākums – RTU 49. starptautiskā zinātniskā konference, kurā ar pētījumu prezentācijām uzstāsies ne vien Latvijas, bet arī ārvalstu zinātnieki, Db.lv informē Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente.

14. oktobrī RTU Lielajā aulā, plkst. 12.30 sāksies RTU Senāta paplašinātā sēde, kuras laikā RTU rektors akadēmiķis Ivars Knēts teiks svinīgo uzrunu un atklās RTU 49. starptautiskās zinātniskās konferences plenārsēdi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satiksmes ierobežojumi sakarā ar valsts svētku pasākumiem

, 13.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku (turpmāk tekstā NBS) iesniegumu, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts jaunatnes iniciatīvu centra iesniegumu, Rīgas domes Komunālā departamenta iesniegumiem, Rīgas domes Kultūras departamenta iesniegumiem, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes iesniegumu, kā arī ņemot vērā Latvijas Republikas Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta iesniegumu, ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums par satiksmes ierobežojumiem valsts svētkos.

Rīkojumā ņemts vērā, ka Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienas svētku ietvaros Rīgā notiks: no 14. līdz 18.novembrim gaismas festivāls Staro Rīga; 14.novembrī no plkst.13.00 Rīgas domes Komunālā departamenta rīkots pasākums Meža kapos pie J. Čakstes pieminekļa; 14.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.20.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots pasākums bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13; 15.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.20.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots pasākums bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13; 17.novembrī no plkst.18.30 līdz plkst.21.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots svētku koncerts Latvijas Nacionālajā operā, Aspazijas bulvārī 3; 17.novembrī plkst.21.00 NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājums 11.Novembra krastmalā; 18.novembrī: plkst.11.00 ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa; plkst.14.00 NBS vienību militārā parāde 11. Novembra krastmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU veicinās tehnoloģiju ietilpīgu biznesa ideju attīstību

Lelde Petrāne, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) oktobrī darbu sākusi jauna atbalsta iniciatīva – RTU IdeaLAB jeb ideju laboratorija. Tā apvieno talantīgus uzņēmējus, mentorus, mācībspēkus un investorus, lai kopīgiem spēkiem radītu biznesa idejas un produktus.

RTU Studentu biznesa inkubators darbojas kopš 2009.gada. Taču pērn secināts, ka tā sākotnējais modelis nav mainījies kopš izstrādes brīža, lai gan ārējā vide, start up kultūra Latvijā ir strauji attīstījusies. «Tādēļ izveidojām jaunu konceptu - RTU IdeaLAB jeb ideju laboratoriju, kas sniedz drošu vidi ideju testēšanai, radīšanai, komandu veidošanai un citām atbalsta formām,» stāsta Liene Rubina, RTU IdeaLAB vadītāja.

Līdz šim RTU IdeaLAB ir uzņemtas 60 komandas, kopā 149 jaunieši. Viņi uzsākuši savas biznesa idejas attīstību, apmeklējot tematiskās darbnīcas, tiekoties ar mentoriem, kā arī saņemot atbalstu no RTU Dizaina fabrikas darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uzņēmumā IBM Latvia mainās vadība

Dienas Bizness, 14.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija IBM ir iecēlusi par IBM Latvia vadītāju Ediju Tanonu – viņš šajā amatā nomainīs Uģi Eriņu, kurš savu karjeru turpinās ārpus IBM, sacīts otrdien izplatītajā kompānijas paziņojumā presei.

Savā jaunajā amatā Tanons būs atbildīgs par visām ar klientu apkalpošanu saistītajām aktivitātēm, kas aptver visu IBM produktu un pakalpojumu portfeli.

IBM iecēlusi Kržistovu Bulaževski par IBM struktūrvienību vadītāju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Bulaževskis vairāk nekā 20 gadu ieņēmis vadošus amatus IBM struktūrvienībās Polijā un Baltijas reģionā.

«Līdz ar izmaiņām uzņēmuma „IBM Latvia” vadībā ir noslēdzies viens attīstības posms. Tagad ir pienācis laiks vēl straujākai izaugsmei, kas ļaus uzņēmumam stiprināt savas pozīcijas Latvijā,» komentēja Tanons. «Es izmantošu visu līdzšinējo uzkrāto pieredzi, lai IBM saglabātu un palielinātu savu vadošo lomu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas informācijas tehnoloģiju tirgos,» teica Bulaževskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LU un IBM parakstīs sadarbības līgumu

, 02.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 3.maijā, pulksten 12:00 Latvijas Universitāte (LU) un IBM Latvia parakstīs sadarbības līgumu, Db.lv informēja universitāt. No LU puses līgumu parakstīs LU rektors Ivars Lācis un LU Datorikas nodaļas vadītājs Juris Borzovs, savukārt no IBM puses - IBM Baltijas reģiona izpilddirektors (IBM Baltic Operations Executive) Ari Ollila un IBM Latvija izpilddirektors Uģis Eriņš.

Savstarpējās sadarbības līgums tiks noslēgts, lai stiprinātu iesākto sadarbību starp LU un IBM Latvia. IBM sadarbības līgumu paraksta augstākajām mācību iestādēm paredzētās programmas IBM Academic Initiative ietvaros.

Ar šo līgumu LU un IBM apliecina vēlmi attīstīt ciešāku sadarbību pētniecības, izglītības un citās jomās. Līgums paredz ne tikai diskusijas veicināšanu un zināšanu apmaiņu, bet arī sadarbību semināru, lekciju un mācību programmu izstrādē, atbalstu pasniedzēju apmācībā un prakses vietu nodrošināšanā LU studentiem. Sadarbība plānota arī pētniecības jomā un kopīgu pētniecības projektu izstrādē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Audi Centrs Rīga RTU laboratorijā ieguldījis 30 000 latus

, 07.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 7. oktobrī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Transporta un mašīnzinību fakultātē (TMF), piedaloties RTU un Audi Centrs Rīga vadībai, tika atklāta RTU TMF Autotransporta institūta Ekspluatācijas materiālu laboratorija, kas izveidota sadarbībā ar Audi Centrs Rīga un kuras modernizācijā Audi Centrs Rīga ir ieguldījis Ls 30 000.

Modernizētajā laboratorijā RTU studenti, mācībspēki un pētnieki turpmāk mūsdienīgos apstākļos varēs veikt automobiļu ekspluatācijas vielu testus: pārbaudīt tādus auto ekspluatācijas tipa parametrus kā dīzeļdegvielas, benzīna, eļļu saduļķošanos, viskozitāti u. c. Modernizācijas rezultātā RTU TMF Autotransporta institūtaEkspluatācijas materiālu laboratorija ir paplašināta, aprīkota ar mūsdienīgām ventilācijas iekārtām un mūsdienīgiem agregātiem, Db.lv informē Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente.

Laboratorijas modernizācija ir viena no aktivitātēm, kas iekļauta trīspusējā sadarbības līgumā starp RTU Attīstības fondu, RTU TMF Autotransporta institūtu un Audi automobiļu dīleri Latvijā – Audi Centrs Rīga. Līgums tika noslēgts Rīgā 2007. gada 15. maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru