Tehnoloģijas

Sagatavota Braila raksta burtu garnitūra latviešu valodā

Lelde Petrāne, 08.02.2016

Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Pēc uzsācējuzņēmuma Tactile Eyesight iniciatīvas sagatavota latviešu burtu garnitūra [fonts] neredzīgajiem. Braila raksta burtu garnitūra ar pilnīgu latviešu valodas atbalstu izstrādāta nolūkā pilnveidot iespējas kopienām un interesentiem, kuri atbalsta neredzīgo sabiedrību, veidot dažādus drukas materiālus, tai skaitā taktilās grāmatas.

«Latviešu Braila raksta» burtu garnitūras autors ir Aigars Vilcāns, kurš to izvēlējies padarīt brīvpieejas lietojumā ikvienam. «Ar prieku nododu Jūsu rokās Latviešu Braila Raksta fontu, kas ir veidots uz MS Windows Baltic bāzes. Tas pilnībā atbilst arī starptautiskajam farmācijas standartam,» stāsta Aigars Vilcāns.

Latviešu valodas Braila raksts atšķiras no angļu, vācu un Skandināvijas valstu Braila, jo tajā ir virkne Latvijā pieņemtu apzīmējumu diakritiskajām zīmēm.

Burtu garnitūra pieejama Lattelecom E-Dati platformā: https://goo.gl/kN7dE4

«Gatavojot mūsu taktilo grāmatu prototipus, kurus esam plānojuši sākotnēji testēt Latvijā, saskārāmies ar šo problēmu, ka līdz šim neviens nav izveidojis pilnīgu Braila rakstu ar latviešu valodas atbalstu. Specifiskie Braila reljefspiedes printeri tam ir sagatavoti, taču moderna universāla fonta, kuru varētu lietot mēs, ērti konvertējot tekstu un sagatavojot failus 3D drukai, līdz šim nebija,» stāsta Tactile Eyesight idejas autors un līdzdibinātājs Mareks Matisons.

Pēc uzvaras starptautiskā konkursā Global Startup Battle pagājušā gada decembrī latviešu uzsācējuzņēmums intensīvi strādājis pie savu projektu attīstības, meklējis sadarbības partnerus un iespējas piedalīties starptautiskās akseleratoru programmās.

«Lai arī stārtapu vidē bieži lēmumi jāpieņem ļoti ātri, mēs cenšamies paralēli veltīt laiku konsultācijām ar jomas ekspertiem, konsultantiem un, balstoties šajā pieredzē pieņemt tālredzīgākus lēmumus. Nākamajā nedēļā piedalāmies Baltijas stārtapu forumā TechChill Baltics un izmantosim iespēju konsultācijai ar Izraēlas stārtapu guru Tal Catran,» stāsta Tactile Eyesight līdzdibinātājs Kaspars Gaļimovs.

Tactile Eysight komandā darbojas Ieva Kazaka, Alīna Dolmate, Kaspars Gaļimovs, Kaspars Kroičs un Mareks Matisons. Par taktilo grāmatu labās ražošanas praksi komandu konsultē Latvijas neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite un Strazdumuižas internātvidusskolas metodiķe Terēza Landra. Tactile Eyesight darbojas koprades telpā The Mill un 3D drukas tehnoloģiju jautājumos konsultējas ar trīsdimensiju drukas uzņēmumiem Mass Portal un Baltic 3D.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prototipēta pirmā grāmata 3D drukā – Luīzes Pastores Mākslas detektīvstāstu sērijas grāmata Pazudušais pērtiķis

DB jau rakstīja, ka projekta Tactile Eyesight komanda iecerējusi sagatavot digitālos maketus taktilajām grāmatām neredzīgo bērnu izglītošanai, kuru failus var nosūtīt uz jebkuru vietu pasaulē un izdrukāt 3D printerī. Taktilajās grāmatās vienā lapas pusē ir teksts Braila rakstā un blakus – zīmējuma reljefs, kas aptaustīts ļauj neredzīgajiem veidot izpratni par grāmatā esošajām lietām un iepazīt tās. Šo grāmatu veidošana ir sarežģīts un laikietilpīgs process, kas parasti tiek veikts ar rokām. 3D drukas iespējas šo grāmatu veidošanu atvieglo un ir iecerēts sagatavot digitālos maketus taktilajām grāmatām neredzīgo bērnu izglītošanai, lai tie ne tikai iemācītos jaunus jēdzienus, bet arī izprastu tos.

Komentāri

Pievienot komentāru