Tehnoloģijas

Salidzini.lv sola laboties, lai ļaunprātīgi neizmantotu dominējošo stāvokli

Sanita Igaune, 01.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP), saņemot Latvijas e-veikalu meklētāja Salidzini.lv īpašnieka Consultant apņemšanās laboties, ir izbeigusi lietas izpēti par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Februārī KP saņēma iesniegumu no Consultant konkurenta Melons, kas ir interneta domēna www.kurpirkt.lv īpašnieks, kurā lūgts uzsākt izmeklēšanu par Consultant iespējamo dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Melons iesniegumā KP norādīja, ka interneta portāla www.salidzini.lv administrācija izsūtīja vairākiem interneta veikaliem, kuri izvieto informāciju par saviem piedāvājumiem portālā www.salidzini.lv, elektroniskās vēstules, kurās norādīts, ka, ja interneta veikala mājas lapa satur www.salidzini.lv konkurējošo portālu bannerus1, tad www.salidzini.lv izslēgs šos interneta veikalus no savas sistēmas.

Aptaujājot e-veikalus, KP secināja, ka ne visi interneta veikali ņēma vērā www.salidzini.lv izsūtīto brīdinājumu un daži nav izslēguši konkurējošo portālu bannerus no savām interneta lapām.

Proti, e-veikals www.tehniskais.lv saņēma šādu brīdinājumu, bet no sava portāla neizņēma www.kurpirkt.lv banneri, bet www.santehnet.lv, www.beautysalon.lv šādu brīdinājumu saņēma un izpildīja prasīto nosacījumu.

Pēc interneta veikalu www.xnet.lv un www.1a.lv sniegtās informācijas viņi šādu brīdinājumu nav saņēmuši.

KP noskaidroja, ka portāls www.salidzini.lv nav izvirzījis savas prasības interneta portāliem ar lieliem tirdzniecības apjomiem, bet izvirzīja prasības interneta veikaliem ar maziem tirdzniecības apjomiem, jo pamatojoties uz sniegto informāciju, neviens no Latvijas interneta portāliem ar lieliem tirdzniecības apjomiem, kā www.xnet.lv, www.1a.lv, šādu brīdinājumu nav saņēmis.

Izvērtējot, vai pastāv klientu-interneta veikalu atkarība no www.salidzini.lv KP izmantoja veiktās interneta veikalu aptaujas rezultātus, kā arī publisko informāciju – laikraksta Dienas Bizness veikto pētījumu par interneta veikaliem, teikts KP lēmumā.

23.jūlijā Consultant iesniedza apņemšanos KP, ar ko apliecina uzņemties ievērot tiesiskos pienākumus, proti, atturēties tiešā vai netiešā veidā dot interneta veikaliem norādījumus par to sadarbību ar tirgus dalībniekiem, kas darbojas e-veikalu piedāvājumu izvietošanas specializētajos salīdzināšanas portālos.

Līdz ar to, KP uzskata, ka šāda apņemšanās un ievērošana ir pietiekama, lai novērstu un turpmāk neradītu negatīvās sekas konkurencei.

Komentāri

Pievienot komentāru