Jaunākais izdevums

Dienvidkorejas tehnoloģiju kompānija Samsung Electronics gada otro ceturksni noslēgusi ar rekordaugstu peļņu, kuras kāpumu veicinājusi sekmīga viedtālruņu tirdzniecība.

Laika posmā no šā gada aprīļa līdz jūnijam kompānija Samsung strādājusi ar 7,8 triljonu vonu (septiņu miljardu ASV dolāru) lielu tīro peļņu, kas salīdzinājumā ar attiecīgu periodu pirms gada bijis pieaugums 50% apmērā. Tomēr rekordaugstā Samsung peļņa sarūgtinājusi analītiķus, kas Samsung peļņu bija prognozējuši astoņu triljonu vonu apmērā, tādējādi nedaudz samazinājusies kompānijas akciju vērtība.

Peļņas kāpumu Samsung skaidro ar veiksmīgu viedtālruņu tirdzniecību, vienlaikus brīdinot, ka izaugsmes tempi šajā sektorā varētu kļūt lēnāki, vēsta BBC. «Sākoties IT jomas tradicionāli spēcīgai sezonai, mēs paredzam, ka ienākumi turpinās palielināties. Tomēr mēs nevaram nepievērst uzmanību ekonomiskās atveseļošanās lēnajiem tempiem Eiropā un pieaugošiem konkurences izaicinājumiem viedtālruņu un citu produktu jomās,» atzinis Samsung investoru attiecību vadītājs Robers Ji.

Pēdējos gados Samsung ievērojami audzējis savu tirgus daļu viedtālruņu nozarē. Saskaņā ar pētījumu kompānijas Strategy Analytics aplēsēm, Samsung saņem 96% no Android viedtālruņu tirgus peļņas. Neskatoties uz to, tirgus analītiķi izteikuši bažas par to, vai kompānijai izdosies saglabāt izaugsmes tempus.

Atbildot uz šādām bažām, Samsung pavēstījusi, ka nākamajos mēnešos lieli ienākumi paredzami no pusvadītāju ražošanas, tādēļ kompānija šajā jomā paredzējusi šogad investēt vairākus simtus miljonus ASV dolāru. Plašas investīcijas Samsung iecerējis arī šķidro kristālu displeju ražošanā un LED tehnoloģijās, kurām tiek prognozēta nozīmīga loma TV iekārās.

Db.lv jau vēstīja, ka ASV tehnoloģiju kompānijas Apple ceturkšņa peļņa tikmēr sasniegusi 6,9 miljardus ASV dolāru, kas, salīdzinot ar aizvadīto gadu, bijis samazinājums 22% apmērā. Laika posmā no šā gada aprīļa līdz jūnijam Apple spējusi nodrošināt rekordaugstus iPhone viedtālruņu tirdzniecības apjomus 31,2 miljonu vienību apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Starptautiskā Tirdzniecības komisija noteikusi tirdzniecības un importa liegumu atsevišķām Dienvidkorejas kompānijas Samsung ražotajām mobilajām ierīcēm saistībā ar Apple patentu pārkāpumiem.

Kompānija Samsung jau pavēstījusi, ka tās ražoto ierīču pieejamību ASV komisijas spriedums neietekmēs, jo esot veiktas nepieciešamās izmaiņas, lai nepārkāptu Apple patentus.

Tikmēr Wall Street Journal aptaujātie analītiķi norāda, ka komisijas spriedums varētu samazināt Samsung tirgus daļu ASV. Samsung zaudējot pievilcību investoru acīs, kuri nobažījušies par Galaxy S4 salīdzinoši zemajiem pārdošanas rādītājiem, norāda eksperti. «Nav skaidrs, vai Samsung spēs izmainīt savas ierīces, lai nepārkāptu Apple patentus, vienlaikus saglabājot to pievilcību,» Florian Mueller Consulting analītiķa Floriana Milera sacīto citē Wall Street Journal.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Augstā pieprasījuma dēļ, Samsung grūtības izpildīt Galaxy S4 pasūtījumus

Jānis Rancāns, 26.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Samsung uzsākusi sava jaunākā viedtālruņa Galaxy S4 tirdzniecību Dienvidkorejā. Pieprasījums pēc ierīces bijis tik liels, ka kompānijai esot grūtības izpildīt visus pasūtījumus.

Galaxy S4 ir aprīkots ar dažādām inovācijām, tostarp spēj atpazīt žestus un reaģēt uz lietotāja skatienu. Ierīce ir Samsung jaunākais trumpis cīņā ar spēcīgo konkurentu Apple, ar kuras palīdzību Dienvidkorejas kompānija cer vēl vairāk uzlabot savas pozīcijas viedtālruņu tirgū.

Gada pirmajos trijos mēnešos Samsung par 56% līdz 69,4 miljoniem vienību izdevies audzēt piegāžu apjomus, liecina tirgus analītiķu kompānijas Strategy Analytics apkopotie dati. Tikmēr Apple iPhone piegāžu apjomi auguši par 6,6% un visā pasaulē sasnieguši 37,4 miljonus vienību.

Analītiķi prognozē, ka liels pieprasījums saglabāsies arī pēc jaunā – Galaxy S4 -viedtālruņa nonākšanas tirdzniecībā visā pasaulē. «Pēc Galaxy S4, visticamāk, būs liels pieprasījums. Ja vien netiks piedzīvoti piegāžu traucējumi, Samsung turpinās uzrādīt augstus pārdošanas apjomus,» sacīja Strategy Analytics izpilddirektors Neils Mavstons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Runas par Samsung tempu vājināšanos, liek krist akciju vērtībai

Jānis Rancāns, 07.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievērojami kritusies pasaules lielākā viedtālruņu ražotāja Samsung akciju vērtība pēc tam, kad JPMorgan Chase analītiķi samazināja Dienvidkorejas kompānijas peļņas prognozes.

Kompānijas akcijas vērtība piektdien samazinājās par 5,5% līdz 1,4 miljoniem Dienvidkorejas vonu (1,2 tūkstošus ASV dolāru).

JPMorgan Chase analītiķi uzskata, ka zemais pieprasījums pēc Galaxy S4 viedtālruņa Eiropā, visticamāk, ietekmēs kompānijas peļņu. Prognozējams, ka Samsung Galaxy S4 tirdzniecības apjomi būs no divdesmit līdz trīsdesmit procentiem mazāki nekā ticis aplēsts iepriekš. Sākot ar šā gada jūliju, Samsung katru mēnesi varētu pārdot no septiņiem līdz astoņiem miljoniem viedtālruņa modeļu.

Savukārt Samsung maijā paziņoja, ka kopš Galaxy S4 nonākšanas tirdzniecībā, izdevies katru mēnesi pārdot desmit miljonus šo ierīču, tādējādi tas kļuvis par pieprasītāko viedtālruni pēc tā debijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas kompānija Samsung sekojusi ASV tehnoloģiju gigantam Apple un nākusi klajā ar «zelta viedtālruni» Galaxy S4 Gold, kas paredzēts Persijas līča arābu valstu pircējiem.

Ierīces attēli parādījušies Samsung Saūda Arābijas Facebook vietnē. Tehnoloģiju mediji izteikuši minējumus, ka, iespējams ar zeltu tiks pārklāta tālruņa aizmugure un sāni. Sociālo tīklu lietotāji Samsung jauno viedtālruni vērtējuši atzinīgi.

Ierīces tehniskie parametri nav mainījušies, salīdzinot ar parasto Galaxy S4 versiju. Viedtālrunis aprīkots ar piecu collu skārienjūtīgu Full HD ekrānu, četru kodolu procesoru un 2Gb operatīvo atmiņu. Pagaidām plašāka informācija par zelta viedtālruni nav pieejama. Nav zināma modeļa cena, tāpat arī tas, vai ierīce tirdzniecībā nonāks arī ārpus Persijas līča valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Konkurējot ar Apple, Samsung reklāmas tēriņi pieauguši lavīnveidīgi

Jānis Rancāns, 14.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Samsung aizvadītajā gadā reklāmai ASV tirgū tērējusi 401 miljonu dolāru, tādējādi pārspējot Apple, kas pērn tādiem pašiem nolūkiem iztērējusi 333 miljonus dolāru.

Gadu iepriekš dienvidkorejiešu kompānija reklāmās tērēja tikai 78 miljonus ASV dolāru. Eksperti ievērojamo lēcienu gada laikā skaidro ar Samsung cīņu pret Apple, lai iegūtu dominējošas pozīcijas viedtālruņu tirgū. Gadu iepriekš reklāmas tēriņu ziņā dominēja Apple. Samsung aizvadītajā gadā situāciju nolēma mainīt un uzsāka agresīvas kampaņas televīzijā, vides reklāmas jomā, internetā un drukātajos medijos.

Kompānijas apņēmība saglabājusies arī šajā gadā, vēsta Wall Street Journal. Par to liecina ASV Superkausa laikā pārraidītās reklāmas, kā arī Barselonas Pasaules Mobilais kongress, kur Samsung bija izveidojis iespaidīgu izmēru stendu. Samsung nesamierinās tikai ar tiešu reklamēšanos, bet arī veic pamatīgas investīcijas savos stratēģiskajos partneros – apmāca to darbiniekus, palīdz iekārtot veikalus u. c., norāda Wall Street Journal.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas kompānija Samsung gada pirmo ceturksni noslēgusi ar rekordaugstu peļņas kāpumu. Gada griezumā Sasmung peļņa palielinājusies par 42%, kas saistīts ar labajiem viedtālruņu tirdzniecības rezultātiem.

Gada pirmo ceturksni Samsung noslēgusi ar neto peļņu 6,4 miljardu ASV dolāru apmērā, teikts kompānijas izplatītajā paziņojumā. Laika posmā no šā gada janvāra līdz martam par 17% palielinājies kompānijas apgrozījums, sasniedzot aptuveni 50 miljardus ASV dolāru.

Kompānija gan norāda, ka gada pirmajā ceturksnī nedaudz samazinājās globālais viedtālruņu pieprasījums, tomēr tās pamatprodukti ļāvuši palielināt tirgus daļu. Tāpat Samsung paudusi cerības, ka tās jaunākais viedtālrunis Galaxy S4, kura tirdzniecība piektdien tiek uzsākta Dienvidkorejā, uzrādīs vēl labākus pārdošanas rādītājus nekā priekšgājējs S3. Sākot ar S4 nonākšanu tirdzniecībā, Samsung iecerējusi katru mēnesi pārdot desmit miljonus šo viedtālruņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Viedtālruņi nodrošina Samsung 26% peļņas kāpumu

Gunta Kursiša, 25.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung Electronics peļņa finanšu gada trešajā ceturksnī pieaugusi līdz 7,6 miljardiem ASV dolāru, kas ir par 26% vairāk nekā tādā pašā laika posmā 2012. gadā. To uzņēmumam nodrošināja spēcīgie viedtālruņu pārdošanas rezultāti, kā arī atmiņas mikroshēmu biznesa atkopšanās, raksta BBC.

Samsung paredz, ka viedtālruņu pārdošanas apjomi pieaugs arī turpmākajos mēnešos. Kompānijai ir labi rezultāti gan dārgāko viedtālruņu pārdošanā, gan lētāko telefonu pārdošanā, tikmēr Samsung sāncensis Apple ražo telefonus, kas tiek pārdoti par augstāku cenu.

Tikmēr analītiķi bažījas par to, vai Samsung vēl ir iespējama lielāka izaugsme. «Līdzīgi kā Nokia, arī Samsung varētu sasniegt tirgus daļas limitu. Tāpat arī konkurents Apple cīnās par savu tirgus daļu,» pauda LS Asset management pārstāvis Kims Sangs-sū (Kim Sung-soo). Ja Samsung vēlas saglabāt savu izaugsmi, tad kompānijai ir jānāk klajā ar inovatīviem produktiem, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Samsung peļņu turpina vairot viedtālruņi

Jānis Rancāns, 28.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada ceturto ceturksni Dienvidkorejas tehnoloģiju kompānija Samsung Electronics noslēgusi ar ieņēmumiem 52,45 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ir par 7% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Savukārt Samsung konsolidētā pamatražošanas peļņa sasniegusi 8,27 miljardus ASV dolārus, kas ir par 10% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī.

Kompānijas konsolidētā tīrā peļņa gada pēdējā ceturksnī sasniegusi 7,04 miljardus ASV dolāru. Aizvadītā gada kopējie Samsung Electronics ieņēmumi sasniedz 188,23 miljardus ASV dolāru, no kuriem pamatražošanas peļņa ir 27,19 miljardi ASV dolāru.

Finanšu rādītāju kāpumā galveno lomu spēlējusi Mobilās komunikācijas biznesa nodaļa, norāda Dienvidkorejas kompānija. Tās ieņēmumi aizvadītā gada pēdējā ceturksnī bija 25,49 miljardi ASV dolāru, kas ir par 4% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Šo kāpumu galvenokārt nodrošinājuši stabilie Samsung Galaxy S III un Galaxy Note II viedtālruņu pārdošanas rādītāji, skaidro Samsung.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Viedtālruņu pārdošanas apjomi audzē Samsung peļņu

Dienas Bizness, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinot zemāka cenu līmeņa viedtālruņu pārdošanas apjomus attīstības valstīs, Samsung Electronics izdevies audzēt peļņu šā gada pirmajā ceturksnī, neskatoties uz to, ka attīstītajos tirgos joprojām vērojama spraiga cenu konkurence un pārdošanas apjomu pieauguma mazināšanās. Kompānija apgalvo, ka peļņa būs lielāka, nekā sākotnēji plānots.

Samsung prognozē, ka kompānijas operacionālā peļņa šogad pirmajā ceturksnī būs 7,7 miljardi ASV dolāru, kas ir par 53% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada.

Samsung pārdošanas apjomi šajā laikā auguši par aptuveni 15%.

Oficiāls Samsung finanšu aprēķins par gada pirmajiem trim mēnešiem gaidāms vēlāk šomēnes.

Jau ziņots, ka jaunākais produkts, pie kura strādā Dienvidkorejas kompānija, ir rokas pulkstenim līdzīga ierīce, kas pildītu viedtālruņa funkcijas. Tādējādi Samsung signalizē par vēlmi konkurēt ar Apple arī šajā jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas elektronikas firma Samsung Electronics ceturtdien paziņoja, ka tās peļņa 3.ceturksnī sarukusi par 30% salīdzinājumā ar pērnā gada 3.ceturksni un tas noticis viedtālruņu Galaxy Note 7 atsaukšanas krīzes dēļ, kas iedragājusi pasaulē lielākās viedtālruņu ražotājas reputāciju.

Par 3.ceturkšņa peļņu tika paziņots dažas stundas pirms ikgadējās akcionāru sapulces sākuma.

Samsung paziņoja, ka tās operatīvā peļņa no jūlija līdz septembrim bija 5,2 triljoni vonu (4,2 miljardi eiro) salīdzinājumā ar 7,3 triljoniem vonu (5,9 miljardiem eiro) pirms gada. Šis peļņas kritums atbilda pārskatītajam peļņas novērtējumam, kuru Samsung publicēja pirms divām nedēļām.

Samsung, kas 19.augustā sāka pārdot Galaxy Note 7, jau ir atsaukusi visus šos viedtālruņus pēc ziņām par to akumulatoru eksplozijas un aizdegšanās gadījumiem, kuru dēļ daudzi cilvēki guvuši ievainojumus. Kompānija 11.oktobrī paziņoja, ka ir pārtraukusi šo viedtālruņu ražošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Samsung viedtelefonu pārdošanas apjomi sarūk

Gunta Kursiša, 29.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas tehnoloģiju kompānija Samsung Electronics paziņojusi par viedtelefonu pārdošanas kritumu 4% apmērā.

Ieņēmumi šajā sektorā 2014. gada pirmajā ceturksnī ir kritušies līdz 32,3 miljardiem ASV dolāru, taču uzņēmums pauž, ka peļņa, ko nesusi mobilo telefonu nodaļa, augusi par 18%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni (2013. gada oktobris – decembris). Kompānija skaidro, ka to nodrošinājusi kompānijas izdevumu optimizācija.

Samsung nav zaudējis pasaulē lielākā mobilo ražotāja statusu.

Kopumā gada pirmajā ceturksnī Samsung neto peļņa veidoja 7,5 miljardus ASV dolāru iepretim septiņiem miljardiem ASV dolāru, ko Dienvidkorejas tehnoloģiju milzis nopelnīja iepriekšējā ceturksnī.

Pēdējos gados viens no galvenajiem Samsung izaugsmes dzinējspēkiem ir Galaxy viedtelefoni. Galaxy palīdzēja 2012. gadā atņemt pasaules lielākā telefonu ražotāja godu Somijas Nokia, taču konkurence viedtālruņu sektorā pieaug. Sīvās sāncesības dēļ ražotāji ir gatavi samazināt cenas, kas negatīvi atspoguļojas peļņas rādītājos. Tajā pašā laikā pieprasījums pēc viedtelefoniem strauji aug attīstības tirgos – tie arī ir galvenie sektora kopējās izaugsmes nodrošinātāji. Tiesa gan, pēdējā laikā arī pieprasījums šajos tirgos pierimis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Samsung peļņa neattaisno cerības

Gunta Kursiša, 05.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākais mobilo telefonu un televizoru ražotājs Samsung Electronics paziņojis, ka otrajā gada ceturksnī tā peļņa prognozēta aptuveni 8,3 miljardu ASV dolāru (9,5 triljoni Dienvidkorejas vonu) apmērā, kas ir mazāk nekā iepriekš prognozēja tirgus eksperti – 10,1 triljons Dienvidkorejas vonu, vēsta BBC.

Pēc paziņojuma par Samsung prognozēto peļņu laika posmā no aprīļa līdz jūnijam, Samsung akcijas cena sarukusi par 3,8%. Kopumā kopš šā gada jūnija sākuma kompānijas akcijas cena kritusies par 15%, kam par iemeslu bija fakts, ka starptautiskās reitingu aģentūras samazinājušas uzņēmuma obligāciju kredītreitingu līmeni.

Samsung nesenās izaugsmes pamatā ir uzņēmuma viedtālruņu sektora veiksme. Db.lv jau rakstīja, ka gandrīz puse visu viedtālruņu, kas pēdējā laikā pārdoti Eiropas tirgū, bijuši Dienvidkorejas kompānijas Samsung ražoti. Ieskrieties Eiropā uzsākusi Microsoft, kuras tirgus segments gada laikā palielinājies gandrīz uz pusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Aizejošais Samsung Electronics vadītājs: Kompāniju gaida vēl nepieredzēta krīze

LETA--AFP, 13.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas elektronikas uzņēmuma «Samsung Electronics Co.» vadītājs Kvons Ojuns piektdien atkāpās no amata, paziņojot, ka kompāniju sagaida vēl nepieredzēta krīze.

Par savu atkāpšanos Kvons paziņojis laikā, kad rūpniecības konglomerāts «Samsung» cenšas pārvarēt kukuļdošanas skandālu, kura dēļ ticis apcietināts uzņēmuma mantinieks Ļi Džējons.

Vienlaikus gan «Samsung Electronics» prognozē, ka tā pamatdarbības peļņa šā gada trešajā ceturksnī sasniegs 14,5 triljonus vonu (10,8 miljardus eiro), kas būs rekordaugsts līmenis šim ceturksnim.

Tiek prognozēts, ka uzņēmuma tirdzniecības apjoms ceturksnī pieaudzis par 29,65% - līdz 62 triljoniem vonu.

Taču, neskatoties uz iespaidīgajiem finanšu rezultātiem, Kvons, paziņojot par savu atkāpšanos no amata, norāda, ka kompāniju sagaida vēl nepieredzēta krīze.

«Par laimi, uzņēmums šobrīd uzrāda visu laiku labākos rezultātus, taču tas ir tikai pagātnē pieņemto lēmumu un veikto investīciju nopelns,» uzsver Kvons. «Tā kā mūs piemeklējusi vēl nepieredzēta krīze, es uzskatu, ka ir pienācis laiks uzņēmumam sākt no jauna ar jaunu garu un vadību, lai labāk reaģētu uz izaicinājumiem, ko rada strauji mainīgā informācijas tehnoloģiju nozare.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

HTC prezentējis savu jauno viedtālruni – uzlaboto HTC One, ar kura palīdzību tehnoloģiju ražotājs cer atgūt zaudēto tirgus daļu.

Jaunais HTC viedtālrunis darbojas ar Google jaunāko operētājsistēmu Android Jelly Bean. Tālrunim ir 4,7 collu (12 centimetru) ekrāns ar 1080 pikseļu izšķirtspēju, kā arī «ultrapikseļu» fotokamera - četru megapikseļu fotokamera, kas, saskaņā ar ražotāju pausto, uztver vairāk gaismas un tādēļ tumsā darbojas labāk nekā konkurentu ražoto viedtālruņu fotokameras.

Ierīce būs pieejama ar 32 gigabaitu (GB) un 64 GB atmiņu.

Viengabalainais viedtālruņa korpuss radīts no alumīnija, un tālrunis pieejams divās krāsās – melnā un baltā.

Jaunajā HTC ierīcē piedāvātās inovācijas ir HTC BlinkFeed, kas pārveido ekrānu par vienotu sociālo tīklu ziņu plūsmas vietu, HTC Zoe, kas uzņem vairākas fotogrāfijas, pārveidojot tradicionālo fotogaleriju ar nekustīgām bildēm par kustīgu attēlu krātuvi, un HTC BoomSound audiosistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas elektronikas uzņēmums Samsung Electronics Co. piektdien prognozēja, ka tā pamatdarbības peļņa šā gada otrajā ceturksnī palielināsies par 72% un sasniegs rekordaugstu līmeni, pateicoties mikroshēmu cenu kāpumam un pieprasījuma pieaugumam pēc viedtālruņiem.

Samsung prognozē, ka pamatdarbības peļņa otrajā ceturksnī veidos 14 triljonus vonu (10,6 miljardus eiro), salīdzinot ar 8,14 triljoniem vonu (6,2 miljardiem eiro) attiecīgajā laika periodā pērn.

Tādējādi pamatdarbības peļņa pārsniegs 2013.gada trešajā ceturksnī reģistrēto rekordaugsto līmeni 10,1 triljona vonu apmērā.

Tāpat prognozes liecina, ka Samsung tirdzniecības apjoms otrajā ceturksnī pieaugs par 17,8% - līdz 60 triljoniem vonu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 3.septembra viedtālruņu lietotājiem ir pieejama mobilā lietotne dokumentu eParakstīšanai. Lietotne eParakstsLV ir bez maksas un darbojas viedtālruņos ar iOs un Android operētājsistēmām, informē droša elektroniskā paraksta pakalpojuma sniedzējs VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

Mobilā lietotne eParakstsLV viedtālrunī nodrošina dokumentu parakstīšanu ar elektronisku parakstu, kā arī jau parakstītu dokumentu pārbaudi. Viedtālrunī iespējams parakstīt jebkura formāta dokumentus. Pēc parakstīšanas tie tiks saglabāti eDOc formātā.

Parakstītu dokumentu no viedtālruņa var nosūtīt adresātam uz e-pastu vai izmantojot viedtālrunī pieejamās saziņas lietotnes, kā arī noglabāt sev ērtākajā datņu apmaiņas servisā. Tāpat parakstītie dokumenti 24 stundas glabāsies eParaksta lietotāja profilā portālā eParaksts.lv.

«Dokumentu parakstīšana viedtālrunī ir nozīmīgākais eParaksta attīstības posms pēc eID kartes ieviešanas,» uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Samsung" Baltijas valstīs 2019. gadā kopumā pārdevis vairāk nekā 800 tūkstošus mobilo ierīču, tostarp viedtālruņus, planšetdatorus, viedpulksteņus un citas.

""Samsung Electronics Baltics" mobilo ierīču segmentam 2019. gads bijis veiksmīgs – tas zīmīgs ar ieņēmumu pieaugumu jau trešo gadu pēc kārtas," teic Jurijs Bušmaks, "Samsung" IT un mobilo tehnoloģiju nodaļas vadītājs Baltijā.

"Samsung" galvenajām viedtālruņu jeb flagmaņu sērijām, kurās ietilpst jaunākie "Galaxy S" un "Note" viedtālruņi, pārdošanas apjoms Baltijas valstīs 2019. gadā pieaudzis par 20%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tas esot līdz šim augstākais rezultāts gan "Galaxy S", gan "Note" sērijā.

Vērtējot Baltijas valstu mērogā, Latvijā pārdota aptuveni trešdaļa visu "Galaxy S10" sērijas viedtālruņu (31%), savukārt vispopulārākie tie bijuši Lietuvā (47%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple ar jaunākajiem iPhone viedtālruņiem varētu nākt klajā 10. septembrī, kad tiks sarīkots speciāls pasākums, atsaucoties uz anonīmiem avotiem kompānijā vēsta tehnoloģiju medijs AllThingsD.

Viedtālruņi varētu būt divi un tie jau ieguvuši jau apzīmējumus iPhone 5S un iPhone 5C un, lai gan Apple atteikusies komentēt izskanējušo informāciju, tehnoloģiju eksperti norāda, ka kompānija varētu mēģināt ienākt vidējas cenas viedtālruņu tirgū.

Iepriekš vairākkārt arī izskanējis, ka kompānija gatavojas nākt klajā arī ar iWatch rokaspulksteņiem vai arī ar iPhone tālruņiem dažādās krāsās. Jaunās ierīces, iespējams, būs aprīkotas ar iOS7 operētājsistēmu, Apple A7 procesoru, pirkstu nospieduma sensoru un uzlabotu videokameru.

Šā gada otrajā ceturksnī Samsung piederēja 30,4% no pasaules viedtālruņu tirgus. Savukārt Apple kontrolēja tikai 13,1%, liecina analītiķu kompānijas IDC apkopotie dati. Salīdzinājumam – aizvadītā gada attiecīgā laikposmā Apple kontrolēja 16,6% no tirgus. Rūkošā tirgus daļa ir viena no galvenajām problēmām kompānijas uzmanības lokā, kuru tā ar jaunākajām ierīcēm centīsies atrisināt, paredz analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Huawei atņem Apple pasaulē otra lielākā viedtelefonu ražotāja titulu

LETA--AFP, 01.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas uzņēmums «Huawei» šā gada otrajā ceturksnī apsteidzis ASV informācijas tehnoloģiju gigantu «Apple Inc.» un kļuvis par otru lielāko viedtelefonu ražotāju pasaulē, liecina tirgus izpētes kompānijas «International Data Corp.» (IDC) apkopotā informācija.

Līderpozīcijas pagājušajā ceturksnī saglabājis Dienvidkorejas elektronikas uzņēmums «Samsung Electronics Co.», piegādājot 71,5 miljonus viedtelefonu, bet ar 54,2 miljoniem piegādāto tālruņu otrajā vietā nonācis «Huawei».

Tikmēr «Apple» ceturksnī piegādājis 41,3 miljonus telefonu, tā tirgus daļai veidojot 12,1%. «Samsung» tirgus daļa otrajā ceturksnī veidoja 20,9%, bet «Huawei» - 15,8%.

IDC norāda, ka šī ir pirmā reize kopš 2010.gada sākuma, kad «Apple» globālajā viedtelefonu tirgū neatrodas vienā no pirmajā divām pozīcijām.

«Nepārtrauktā «Huawei» izaugsme ir iespaidīga, lai neteiktu vairāk, jo uzņēmums ir spējis iekļūt tirgos, kur vēl pavisam nesen šis zīmols bija visai maz pazīstams,» skaidro IDC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija HTC sadarbībā ar fotoaģentūras Getty Images fotogrāfiem izveidojusi tiešsaistes izstādi Ielu futbola pasaulē (Inside Street Football), fotografējot futbola spēles un aizrautību ar tām dažādās pasaules pilsētās. Galerija ir tapusi, profesionāliem fotogrāfiem fotokameras vietā izmantojot viedtālruni HTC One.

Tiešsaistes izstādē apvienotas fotogrāfijas, kurās notverts ielu futbola gars divpadsmit dažādās pilsētās Eiropā un Vidējos Austrumos. Fotogrāfijās redzama cilvēku aizrautība ar futbolu urbānā vidē – reizēm pat tik atšķirīgās pilsētās kā Stokholma un Saūda Arābijas galvaspilsēta Rijāda.

Getty Images fotogrāfi izmantojuši HTC One UltraPixel kameras iespējas, tostarp arī kompānijas inovāciju HTC Zoe, kas ļauj uzfilmēto materiālu automātiski apstrādāt.

Viedtālruni HTC One kompānija prezentēja šā gada sākumā. Ar ierīces palīdzību tehnoloģiju ražotājs cer atgūt zaudēto tirgus daļu. Tālrunim ir 4,7 collu (12 centimetru) ekrāns ar 1080 pikseļu izšķirtspēju, kā arī «ultrapikseļu» fotokamera - četru megapikseļu fotokamera, kas, saskaņā ar ražotāju pausto, uztver vairāk gaismas un tādēļ tumsā darbojas labāk nekā konkurentu ražoto viedtālruņu fotokameras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji pieaug bezkontakta tehnoloģijas izmantošana, norēķinoties par pirkumiem tirdzniecības vietās. Šajā gadā bankas plāno aktīvāk sākt piedāvāt norēķinus ar viedtālruni un citus jaunus pakalpojumus, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Bezkontakta norēķinu, kas veikti ar maksājumu karti vai viedtālruni, skaits pēdējā gada laikā ir strauji palielinājies visā pasaulē. Starptautiskās kompānijas Grand View Research jaunākais pētījums liecina, ka, attīstoties tehnoloģiju jaunuzņēmumiem, bezkontakta maksājumi turpinās augt straujā tempā un paredzams, ka līdz 2025.gadam kopējais maksājumu apmērs pasaulē sasniegs 2,23 triljonus ASV dolāru. 2016.gada beigās šī tirgus vērtība tika lēsta 207,65 miljardu dolāru apmērā. Šī veida norēķini pircēju vidū ir iecienīti to ērtuma dēļ – samazinās maksājuma laiks. Nākotnē attīstību šajā segmentā veicinās tieši maksājumi ar viedtālruni.

Kompānijas prognozes liecina, ka straujāka izaugsme gaidāma Ziemeļamerikā un Eiropā. Pētījumā apkopotie dati rāda, ka nozares, kurās visvairāk izmanto bezkontakta norēķinus, ir mazumtirdzniecība, transports, veselības aprūpe un viesmīlība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kaspersky: Vingruma aproču datus var iegūt arī citas personas

Žanete Hāka, 27.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā popularitāti ieguvušie vingruma skaitītāji, kas vāc informāciju par lietotāja fizisko aktivitāti, var pārsūtīt datus ne tikai tieši savam īpašniekam, informē Kaspersky Lab.

Uzņēmums atklāja šo sporta aproču īpatnību, pētot to mijiedarbības veidus ar viedtālruņiem.

Tika noskaidrots, ka vairākās populārās vingruma aprocēs īstenotā pievienojamās ierīces autentifikācijas metode dod iespēju citām personām nemanāmi izveidot savienojumu ar viedtālruni, izpildīt vairākas komandas un pat iegūt ierīcē saglabātos datus. Tas viss ir iespējams, ja viedtālruni pārvalda 4,3 vai jaunākas versijas operētājsistēma Android un tajā ir instalēta neatļauta lietotne sinhronizācijai ar aktivitātes aproci.

Kā zināms, lai izveidotu vingruma skaitītāja un viedtālruņa savienojumu, lietotājam šī darbība ir jāapstiprina, piespiežot atbilstošu aproces pogu. Taču pašlaik lielākajai daļai šo ierīču nav ekrāna, tāpēc ļaundari var viegli apiet šo obligāto noteikumu, jo tad, kad vingruma aproce vibrē, pieprasot apstiprināt savienojumu ar viedtālruni, lietotājs nevar zināt, vai ir runa par viņa paša vai par kādu citu tālruni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple iPhone 15 ir pieejams jau kādu laiku. Un šobrīd iPhone 15. sērijas tālruņi ir jaunākie un labākie pieejamie Apple tālruņi tirgū. Tie piedāvā vairākas jaunas funkcijas un uzlabojumus salīdzinājumā ar iepriekšējo paaudzi, tostarp pārveidotu dizainu, ātrāku procesoru un labāku kameru sistēmu.

Bet vai tiešām katru gadu ir nepieciešams atjaunināt savu iPhone uz jaunāku modeli, vai arī iPhone 14 joprojām ir pietiekami labs? Noskaidrosim, ko piedāvā Apple iPhone 15, un salīdzināsim šo jauno tehnoloģisko brīnumu ar savu priekšteci – iPhone 14.

Iepazīsties ar Apple jaunākajiem modeļiem

Tāpat kā katru gadu, Apple neaprobežojas tikai ar vienu jaunu tālruņa izlaidumu; tā vietā iPhone 15 sērija piedāvā vairākus jaunus tālruņu modeļus. Šī pieeja nodrošina, ka cilvēkiem ir iespēja izvēlēties sev piemērotāko ierīci, kas lieliski atbilst viņu vajadzībām un vēlmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar HTC vadītāju Baltijas valstīs Vladislavu Berčenko

Lelde Petrāne, 14.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Vladislavs Berčenko, HTC vadītājs Baltijas valstīs. Pašreiz HTC ir 2 viedtālruņu «ģimenes» – HTC One un HTC Desire.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Šajā nozarē es kopumā strādāju jau 7 gadus un esmu priecīgs, ka joprojām no tā gūstu gandarījumu.

Savukārt, konkrētais uzņēmums man sniedz brīvību, kas man ir ļoti būtiska – neesmu piesaistīts konkrētam birojam, nav fiksētu darba stundu. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka varu slinkot.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Plāno ierobežot nelegālu TV un kino pārraidi tiešsaistē

LETA, 27.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes kinoteātris Megogo.net kopā ar televīzijas pakalpojumu sniedzējiem plāno iniciēt izmaiņas likumdošanā, kas neļaus digitālajā vidē pārraidīt tos televīzijas kanālus, kam Latvijā nav izsniegta apraides licence, kā arī cīnīsies ar nelegālajiem tiešsaistes kinoteātriem, aģentūrai LETA pastāstīja Megogo.net Baltijas reģiona vadītājs Andžejs Pjateckis.

Runājot par tiešsaistes televīziju, Pjateckis min divas nepilnības - Latvijā redzams neatļauts saturs, kas visbiežāk nāk no Krievijas un padara visas runas par licences atņemšanu kādam oficiāli raidošam propagandas kanālam bezjēdzīgas. Otrkārt, veidojas negodīga konkurence - legālie kabeļtelevīzijas operatori nedrīkst pārraidīt nelicencētus kanālus, bet nelicencēti tiešsaistes piegādātāji drīkst un pelna ar to naudu. «Šādus nelegālos pakalpojumus lieto apmēram 200 000 Latvijas iedzīvotāju,» piebilda Pjateckis.

«Jāpievēršas arī viedierīču lietotņu sfērai,» skaidroja Pjateckis. «Nesen Samsung piedāvāja lietotni, kas ļāva skatīties Latvijā nelicencētus kanālus. Uz aicinājumiem šos kanālus bloķēt no Samsung tika saņemta noraidoša atbilde. Arī, sazinoties ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), nekādas darbības nesekoja.»

Komentāri

Pievienot komentāru