Jaunākais izdevums

Numura pētījums atklāj – aiz viltotajām vēstulēm, kuras pagājušajā nedēļā saņēma vairāki desmiti Rīgas iedzīvotāju, slēpjas vērienīga, starptautiska mēroga naudas izkrāpšanas shēma.

Rīgā ir atrasti vairāki desmiti noslēpumainu sūtījumu no Izraēlas. Tā aizvadītajā nedēļā ziņoja interneta portāli un avīzes. Vēl noslēpumaināku šo lietu padarīja apstāklis, ka Latvijas Pasts neizpauda sūtījumu saturu. Vien to, ka visas vēstules ne tikai nāk no viena un tā paša sūtītāja, bet ir arī adresētas vienai un tai pašai personai. Pastnieki tās uzgāja vairākās kāpņutelpās un pastkastītēs Zolitūdē, Purvciemā un Mežciemā. Pavisam kopā pasta darbiniekiem izdevās atrast 40 šādus sūtījumus. Bet cik daudzi no tiem tomēr nonāca privātpersonu rokās – to nav iespējams prognozēt. Nedaudz vēlāk atklājās, ka visi šie sūtījumi ir viltoti. Viltojuma pazīmes bija gan Latvijas Pasta zīmogam, gan Izraēlas pastmarkai. Lietas materiālus pasta amatpersonas solījās neatvērtā veidā nodot policijai, lai uzsāktu izmeklēšanu. Tikmēr Numura veiktā izpēte atklāj starptautiska mēroga finanšu izkrāpšanas shēmu, kura no Izraēlas stiepjas līdz Ukrainai, Krievijai un nu jau arī Latvijai. Ņemot vērā šīs shēmas vērienu, neparasto izdomu, kā arī iesaistītās naudas summas, var secināt, ka šis ir, iespējams, iespaidīgākais naudas izkrāpšanas mēģinājums, kurā tiek iesaistītas Latvijas privātpersonas. Viens vienīgs upuris krāpniekiem ienestu vairāk nekā 22 tūkstošus latu lielu peļņu. Kā liecina Lielbritānijas un Nīderlandes drošības kompāniju veiktais pētījums, par šādu krāpšanās shēmu upuriem visbiežāk kļūst izglītoti cilvēki vecumā no 35 līdz 44 gadiem, kuriem ir stabils stāvoklis sabiedrībā un pastāvīgi ienākumu avoti.

Sveša vēstule kāpņutelpā

Viss sākas ar vēstuli jūsu pastkastītē vai kāpņutelpā. Uzlīme ebreju un angļu valodā liecina, ka tā ir ierakstīta un nosūtīta Izraēlā. Vēstules adresāts – Arina Afromejeva, kura dzīvo Rostokas ielā 28-24. Vēstules sūtītājs – Artūrs Rebergs no Izraēlas juridisko pakalpojumu kompānijas ZETA. Kā var noprast, shēmas autori smalki pārdomājuši cilvēka psiholoģiskās īpatnības, paļaujoties uz tādu tīri cilvēcisku vājību kā ziņkāre. Atrodot šādu intriģējošu vēstuli, kas it kā kļūdas dēļ nonākusi diezgan patālu no sava adresāta, ne visi spēs turēties pretim kārdinājumam to atplēst un iepazīties ar sūtījuma saturu. Protams, sūtītāji ir rēķinājušies arī ar iespēju, ka kāds izrādīsies pietiekami godīgs, lai vēstuli nogādātu tās patiesajam adresātam. Šādā gadījumā norādītajā Rostokas ielas dzīvoklī sagaidīs slēgtas durvis, kuras uz klauvējieniem un zvaniem neatbildēs. Turklāt, kā pārliecinājās Numurs, pie šīs mājas pasta kastītēm dežurēja un katru ienācēju rūpīgi novēroja divi tumsnēji, gara auguma un iespaidīgas miesasbūves vīrieši, ģērbušies melnās ādas jakās, bet acis paslēpuši aiz saulesbrillēm.

Tomēr diez vai atradīsies pārāk daudz labdaru, kuri būtu gatavi mērot ceļu uz Zolitūdi, tikai lai atdotu nomaldījušos sūtījumu. Ja jau reiz tā nonākusi jūsu rokās, tad visticamāk tiks arī atvērta. Atplēšot vēstuli, tajā atrodamas trīs ar roku blīvi pierakstītas rūtiņu lapas, kā arī juristu kantora ZETA koordinātas. Krievu valodā rakstītā vēstule piesaista ziņkārīgā lasītāja uzmanību jau ar pirmajiem teikumiem. Atklātā un sadzīviskā manierē, netaupot košus epitetus un iztēli rosinošus pārstāstus, tā ir kādas Diānas vēstule savai Latvijas draudzenei Arinai. Viņas sen nav tikušās – kopš Diāna pārcēlusies uz dzīvi Izraēlā, par ko viņa Arinai sirsnīgi atvainojas. Tomēr tikšanās arī tuvākajā laikā nav paredzama, jo, kā atklāti atzīst Diāna, viņa ir «ielīdusi tādos mēslos, ko tu pat iedomāties nevari».

Izrādās, viņai Izraēlā izdevies iepazīties ar kādu turīgu kungu, kuram bijis gan labi apmaksāts darbs, gan māja pie jūras. Diānai šķitis – laimīga dzīve, par kuru viņa tik bieži Latvijā bija sapņojusi, ir jau tepat aiz stūra. Tomēr viņas līgavainis darbā pavadījis ārkārtīgi daudz laika, liekot Diānai savā jaunajā piejūras mājā neizturami garlaikoties. Tas novedis pie tā, ka astoņas dienas pirms kāzām topošais vīrs viņu pieķēris gultā ar puisi no kaimiņu mājas. «Es paliku pie sasistas siles – pat visas dāvanas viņš man atņēma, cūka tāds!» savā vēstulē draudzenei sašutusi žēlojas Diāna. Tad nu nekas cits neatlika, kā vien ķerties pie «vecajiem ieradumiem», kuri, kā var noprast no rakstītā, ir iepazīšanās ar turīgiem klientiem un miegazāļu piebēršana viņu dzērienam, lai netraucēti aplaupītu to kabatas. Vēstules sākumā pieminētie mēsli sākušies brīdī, kad viens no šiem klientiem iemidzis un tā arī nav pamodies. Diāna gan attaisnojas, ka «ne jau klofelīns bija vainīgs,» tomēr šobrīd viņa atrodas aiz restēm Izraēlā. Tas gan, protams, neesot nekāds padomju cietums, tomēr patīkami vienalga nav. Advokātu piešķīrusi vēstniecība, bet par to jāmaksā – 50 000 dolāru. «Aizdod $50.000!» koķeti palūdz Diāna un uzreiz nomierina draudzeni, sakot, ka tas ir tikai joks. Tālāk sākas interesantākā vēstules daļa – nauda Diānai ir pašai. Vai, pareizāk sakot, viņai pieder kāds slavenā krievu 20.gs. sākuma gleznotāja Vasilija Poļenova darbs. Tas Diānas rīcībā nonācis laikā, kad viņa Drēzdenē dzīvojusi ar kādu turīgu kungu, no kura vēlāk mantojusi antīko vērtslietu kolekciju. Visi kolekcijas priekšmeti pēc drauga nāves gan tikuši ātri vien iztirgoti, un glezna ir vienīgais, kas palicis pāri. Par to viņai dīleris piedāvājis 100 tūkstošus eiro, tomēr Diāna cerējusi dabūt vairāk. Tā arī vērtīgais mākslas darbs palicis pie kādas viņas paziņas Vācijā, kamēr pati labākas dzīves meklējumos devusies uz Izraēlu. Tad nu lūgums draudzenei ir paņemt gleznu, to pārdot un iegūto naudu pārsūtīt uz klāt pieliktā advokātu kantora kontu. Vēstulē ir arī Drēzdenes draudzenes adrese un telefons, kā arī divu mākslas darbu uzpircēju koordinātas, kuri jau iepriekš izrādījuši interesi par šo gleznu – viens no tiem dzīvo Holandē, otrs Izraēlā. Tāpat arī parakstīta zīmīte draudzenei, pie kuras atrodas glezna – tajā lūgts atdot mākslas darbu Diānas labajiem draugiem, kuri šo zīmīti atnesīs.

Draudzīgais Alberts no Izraēlas

Acīmredzot krāpnieciskās shēmas organizatori ņēmuši vērā vēl kādu cilvēcisku vājību – vēlmi nopelnīt labi daudz naudas. Turklāt paļāvušies arī uz to, ka šī vēlme būs pietiekami stipra, lai mudinātu uz nelielu krāpšanos. Pēc Numura aplēsēm, tieši uzvedinot pašu vēstules saņēmēju uz domu par krāpšanos simts tūkstošu eiro dēļ, shēmas autori pievilina savus potenciālos upurus. Vēstule netieši uzbur ainu, kurā negaidīta nejaušība pavērusi iespēju iegūt savā īpašumā vērtīgo gleznu, piemānot Diānas draudzeni Drēzdenē. Atliek vien uzrādīt Diānas parakstīto zīmīti, un pēc tam ar gleznu rokās sameklēt kādu uzpircēju, saņemot vismaz 100 tūkstošus eiro, bet ja paveiksies – vēl vairāk. Par Izraēlas cietumā pamesto Diānu pēc tam var vienkārši aizmirst. Turklāt nekas vēstulē neliecina par tās sūtītājas nelāgajiem nolūkiem, jo netiek prasīta nauda, bet tieši otrādi – lūgums to saņemt. Arī Diānas dzīvesstāsts šķiet pietiekami detalizēts, lai nomāktu skeptiķu drūmās aizdomas. Bet, ja cilvēks izrādās pārāk godīgs, lai realizētu šādu krāpšanos, viņam tiek piedāvāta cita motivācija – Diāna savai draudzenei saprotoši atvēl 1000 eiro no gleznas pārdošanā iegūtās summas, kā arī ceļa izdevumus. Tomēr grūti iedomāties tik godīgu personu, kas, saņemot simts tūkstošus, lielāko daļu pārsūtītu sev nepazīstamai vieglas uzvedības sievietei, kura turklāt Izraēlas cietumā izcieš sodu par klientu indēšanu ar klofelīnu.

Par šīs shēmas inovatīvo pieeju liecina arī tas, ka pat zinot – vēstules autoru mērķis ir izkrāpt naudu – nav iespējams atšifrēt veidu, kādā šo mērķi varētu īstenot. Galu galā, vienīgie izdevumi, kurus prasītu šīs afēras realizācija, ir lidmašīnas vai autobusa biļete līdz Drēzdenei. Tāpat arī vēstulē minētais advokāts, ar kura starpniecību būtu jānodod saņemtā nauda, spriežot pēc interneta mājaslapas, pārstāv solīdu juristu kantori Vācijā. Bet piezvanot norādītajam mākslas dīlerim uz Izraēlu, atbild draudzīgs antikvāro vērtību uzpircējs Alberts, kurš izrāda dzīvu interesi par krievu vecmeistara Poļenova darbiem. Viņš apstiprina, ka nodarbojas ar gleznu tirdzniecību, un, izdzirdot Poļenova vārdu, viņam uzreiz kļūst skaidrs, par ko ir runa. Gleznu viņš noteikti iegādāsies, vien lūdz, lai piezvana nākamajā dienā, lai vienotos par detaļām. Viņam esot dārgi jāmaksā par ienākošajiem zvaniem, un telefona kartei tieši beidzoties kredīts. Ne nākamajā, ne aiznākamajā dienā gleznu uzpircēja telefons vairs neatbild.

Krāpšanas upuris no Ukrainas

Numuram izdevās sazināties ar vienu no šīs shēmas upuriem Ukrainā. Vīrietis, kurš sevi dēvē par Vitāliju, nu jau divas nedēļas nesekmīgi mēģina sadzīt rokās vēstules sūtītājus no juristu biroja ZETA. Kā sarunā pa telefonu pastāstīja Vitālijs, viņam bēdas iesākušās, kad labākais draugs saņēmis līdzīgu sūtījumu. Tā saturs bijis gandrīz identisks Latvijā atrastajām vēstulēm, vien rakstītāja bijusi nevis Diāna, bet Valentīna un pēc gleznas nav bijis jābrauc uz Vāciju – tā atradusies turpat Ukrainas galvaspilsētā Kijevā. «Tā vēstule ir tik dzīvi uzrakstīta un tik enerģētiska, ka tai nevar pretoties,» uzskata Vitālijs. Viņa draugs, vēstules suģestēts, aizbraucis uz Kijevu, tomēr tur radies neliels sarežģījums – draudzene svešam cilvēkam gleznu bija ar mieru atdot tikai tad, kad Izraēlas cietumā nīkstošā Valentīna saņems advokātam paredzēto naudu. Tad nu shēmas upurim atlikusi dilemma – mest visam ar roku un braukt mājās vai iemaksāt 50 tūkstošus dolāru, paņemt gleznu un pārdot to par vismaz 100 tūkstošiem. «Viņš sazvanīja to dīleri, un viņam pateica, ka tādu gleznu gatavi pirkt uzreiz par 150 tūkstošiem,» skumji atceras Vitālijs. Vieglās peļņas kārdinājums izrādījies pārāk liels, un Vitālija draugs aizņēmies nepieciešamo naudu, iemaksājis to advokāta kontā un ar gleznu rokās devies pie dīlera. Par negaidītu pārsteigumu, mākslas uzpircējs pēkšņi bija pārdomājis, un glezna viņu vairs nav interesējusi. Iesākumā tā gan nekāda katastrofa nelikās – Poļenovs tomēr ir labi zināma vērtība, kuru pārdot par ievērojamu summu nevarētu būt pārāk grūti. Vien iegriezies mākslas galerijā, upuris uzzināja, ka glezna ir tikai viltojums. Viņam par mazu mierinājumu, tas gan izrādījies diezgan prasmīgs pakaļdarinājums, tādēļ galerija to novērtējusi par 500 – 1000 dolāru. «Tad nu palika viņš ar savu gleznu un 50 tūkstošiem parādos,» domīgi rezumē Vitālijs.

Tāpat arī Numurs uzzināja par diviem identiskiem gadījumiem Omskā un Permā Krievijā. Omskā kāda pensionāre, Diānas traģiskā dzīvesstāsta aizkustināta un negaidītās peļņas iespējas mudināta, gatavojusies pat pārdot savu dzīvokli. No šādas rīcības viņu paglābusi vien mazmeita, kurai izdevies sadabūt rokās citus šīs krāpšanas upurus. Šie stāsti ļauj secināt, ka shēmas autoru iecere ir aizvilināt gleznas tīkotājus no Latvijas uz Drēzdeni. Kad tur atklātos, ka Diānas uzticamā draudzene nav ar mieru atdot gleznu svešiniekam, kamēr pašai Diānai netiek nodrošināts advokāts, atliktu vai nu samierināties ar veltīgo pārbraucienu un biļetei iztērēto naudu vai arī sadabūt nepieciešamos līdzekļus pārliecībā, ka izdosies tos atgūt ar pamatīgu uzviju, pie reizes nopelnot simts tūkstošus eiro. Nav nekādu šaubu, ka cilvēka azartiskajai dabai nebūtu viegli pretoties tik vilinošam kārdinājumam.

Gudra un viltīga shēma

Interesanti, ka šīs shēmas īstenotāji ir padomājuši ne tikai par to, lai viņus nebūtu tik vienkārši atrast, bet arī, lai pieķeršanas gadījumā pret viņiem nevarētu izvirzīt nekādas apsūdzības. Kā Numurs noskaidroja Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kopēt citu mākslinieku darbus ne tikai nav aizliegts, bet tā ir pat ierasta prakse. Pateikt, vai kāda Poļenova glezna tiešām varētu maksāt 100 tūkstošus eiro, neredzot pašu gleznu, neesot iespējams. Tomēr gluži ticams, ka ārvalstu kolekcionārs būtu gatavs maksāt arī šādu summu. Latvijas muzeju kolekcijās šī mākslinieka darbi nav apskatāmi, tomēr citviet pasaulē Poļenovs, tāpat kā citi Krievijas klasiķi šobrīd esot iecienīti un pieprasīti, savukārt ar pazīstamu mākslinieku darbu pārzīmēšanu nodarbojas gan studenti, gan augstu kvalificēti profesionāļi. Taču, kā norāda muzeja direktora vietniece krājuma darbā Ruta Lapiņa, radīt nevainojumu kopiju neesot nemaz tik vienkārši. «Tur ir jāiegulda daudz darba un talanta. Tā ir vesela zinātne,» skaidro speciāliste. Par noziegumu šī nodarbe kļūst tikai tajā brīdī, kad persona mēģina pārdot kopiju, uzdodot to par oriģinālu vai arī viltojot mākslinieka parakstu. Izraēlas vēstuļu shēmā faktu, ka glezna esot Poļenova darbs, apgalvo Diāna, kura, visticamāk, ir izdomāta persona. Savukārt viņas draudzene gleznu tikai uzglabā un ir tikai starpniece, kura pat var nebūt informēta par tās autoru. Tāpat viņa gleznu nepārdod, bet vienkārši atdod, bet pārskaitīt naudu citu personu kontos ir katra paša brīva izvēle. Zīmīgi, ka vēstulē Diāna īpaši atzīmē – uz gleznas otras puses ir reģistrācijas numurs, kas apliecinot tās autentiskumu, bet par parakstu nav ne vārda. Var nojaust, ka krāpnieki nopietni pētījuši ne tikai psiholoģijas, bet arī jurisprudences nianses, izstrādājot shēmu tā, lai nevarētu izvirzīt apsūdzību mākslinieka paraksta viltošanā.

To, vai kāds Latvijas iedzīvotājs jau ir kļuvis par šīs shēmas upuri, pagaidām nav iespējams noskaidrot. Latvijas Pasta pārstāvji šīs nedēļas sākumā ziņoja, ka informējuši policiju un gatavo lietiskos materiālus, lai likumsargi varētu uzsākt izmeklēšanu. Trešdienas pievakarē, kad Numurs tika nodots tipogrāfijā, lietas materiāli joprojām tika gatavoti, bet, kad tie būs gatavi iesniegšanai tiesībsargājošajās instancēs, pasta pārstāvji nevarēja pateikt. Savukārt Valsts policijas preses nodaļas galvenā speciāliste Linda Neimane apstiprināja, ka policija par šo gadījumu vēl nav saņēmusi nekādu informāciju. Ja tomēr lieta nonāktu līdz izmeklēšanai, tad pēc Latvijas likumdošanas krāpniekiem draudētu līdz pat 13 gadu cietumsods par krāpšanu grupā un lielos apmēros. Kā var nojaust, šīs grupas galvenā figūra ir persona, kura sevi dēvē par gleznu uzpircēju Albertu un atrodas Izraēlā. Bet mazāka ranga darboņi izvietojušies Vācijā, Ukrainā un Latvijā. Tas, protams, noslēpumaino vēstuļu sūtītāju tīklu no Izraēlas padara tikpat kā neatšķetināmu.

picturegallery.e5efebbc-1f6f-4679-bfc6-b3d5c2bd464d

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rūdolfa Meroni liecības prokuratūrai

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 05.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Aivara Lemberga un viņa līdzgaitnieku darbībām un izstrādātājām nodokļu shēmām vairāku gadu garumā Ventspils uzņēmumos, prokuratūrai liecības sniedzis Šveices advokāts Rūdolfs Meroni.

«Ventspilī runājot - viens korumpēts Šveices advokāts, saukts vēl arī par Šveices Ostapu Benderu jeb Lielo mahinatoru, par taisnīgu atlīdzību 15 000 000 dolāru apmērā, ko sarūpējuši mani negodīgie partneri, dara visu iespējamo, lai izpildītu četru blēžu pasūtījumu un iespundētu mani cietumā. To var vērtēt kā izcilu Šveices advokātu ētikas un atbildības piemēru. Ceru, ka šī Šveices mahinatora slimība nepielips Latvijas advokātiem, mācītājiem, ginekologiem, ģimenes ārstiem un citu profesiju pārstāvjiem, kuriem viņu amatu pēc tiek uzticēti personiskie un intīmie noslēpumi,» tā, piemēram, A. Lembergs uz jautājumu par R. Meroni izteicies rakstiskā intervijā Neatkarīgajā Rīta Avīzē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atkal vēstules nonākušas pie atkritumiem

, 16.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juglas papīrfabrikas teritorijā izmestās vēstules pašlaik atrodas policijā. Ir sākts kriminālprocess un Latvijas Pasts noskaidrojis vainīgo pastnieku, šovakar informēja raidījums Panorāma.

Vietējie zēni pie atkritumu kastēm atraduši melnu maisu ar rēķiniem un vēstulēm adresātiem Biķernieku ielā. Uz vēstulēm bijis virsū datums - 15.marts, kā arī zīmogs - Rīgas 79.pasta nodaļa. Puikas maisu atraduši tieši pie konteineriem. Viņi to aiznesuši mājās. Atradēji zvanījuši uz pastu un vēstulēm pakaļ atnākusi kāda sieviete. Taču viņai neesot bijusi pasta darbinieka apliecība un vēstules viņai nav atdotas. Sieviete esot ļoti lūgusies, lai vēstules viņai atdod, bet uz jautājumu, kā kaut kas tāds varējis notikt, stāstījusi, ka vēstules iedevusi ļoti labas draudzenes vīram, lai viņš iznēsā. Bet draudzenes vīrs bijis piedzēries un vēstules izsviedis miskastē. Arī pastniece izskatījusies nedaudz iedzērusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gads pēc lielākā krāpšanas mēģinājuma Latvijas vēsturē: policijas izmeklēšanai a/s Olainfarm lietā iespaidīgi rezultāti, vēsta laikraksts Diena.

Pirms nedaudz vairāk kā gada, 2021. gada 30. aprīlī, Valsts policija uzsāka izmeklēšanu lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau ir iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, iespējams, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, lielākā a/s Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes locekle Milana Beļeviča mēģināja par vairāk nekā 40 miljoniem eiro izkrāpt SIA Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi Čehijas čaulas kompānijai Black Duck Invest a.s. Gadu pēc notikušā Diena uzrunāja Valsts policiju, aicinot izklāstīt, kā šajā laikā ir veicies ar izmeklēšanu. Jāteic, ka atšķirībā no citām reizēm, kad ar sarežģītu noziegumu atklāšanu policijai tik raiti un veiksmīgi nav gājis, šoreiz policijai ir, ar ko palielīties, un izmeklēšanas rezultāti solās būt iespaidīgi. Turklāt krāpšanas stāstā arvien spilgtāk iezīmējas arī vairākas citas personas, kuras krāpšanā tieši nepiedalījās, bet bijušas ieinteresētas, lai Olainfarm nelikumīgā pārņemšana būtu izdevusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministru kabinets saņēmis 836 vēstules

, 09.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008.gada pirmajos trijos mēnešos Valsts kanceleja saņēmusi 836 vēstules, no kurām 707 adresētas Ministru prezidentam un Ministru kabinetam, liecina sniegtā informācija medijiem.

406 vēstules ir juridisko personu sūtījumi, bet 413 – fizisko personu vēstules.

Šajā laikā Valsts kancelejas Vēstuļu un apmeklētāju pieņemšanas nodaļas darbinieki uzklausīja un konsultēja 49 iedzīvotājus gan klātienē, gan pa tālruni.

Saņemti fizisko un juridisko personu un nevalstisko organizāciju iesniegumi, kuros pausts viedoklis par valsts sekretāru sanāksmēs izsludinātajiem un Ministru kabinetā izskatāmajiem tiesību aktu projektiem (47 vēstules).

Latvijas iedzīvotāji vēstulēs rakstījuši par pensiju jautājumiem, tai skaitā lūguši palielināt pensiju apmēru, mainīt pensiju indeksēšanas kārtību, izteikuši priekšlikumus neaplikt pensijas ar nodokļiem (52 vēstules).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar sākotnējās analīzes rezultātiem noziedzīgais grupējums 2008.gada pirmajos četros mēnešos, iespējams, legalizējis aptuveni 5 milj. latu.

„Šī ir jau ceturtā vērienīgā no šogad sešām atklātajām naudas atmazgāšanas shēmām, kuras darbību pārtraucis VID. Esmu ļoti gandarīts ar VID darba rezultātiem. Tomēr aicinu VID Finanšu policijas pārvaldi tās jaunā direktora J. Kalugina vadībā turpināt aktīvi un neatlaidīgi strādāt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas shēmu atklāšana. Šajās shēmās iesaistītie uzņēmumi rada būtisku zaudējumu valsts budžetam, gan nemaksājot nodokļus, gan izkrāpjot līdzekļus no valsts budžeta priekšnodokļa veidā, gan arī nereti maksājot darbiniekiem algas aploksnēs, tādēļ to darbības apturēšana ir īpaši nozīmīga,” sacīja Finanšu ministrs Atis Slakteris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Cik droša ir elektroniskās naudas un virtuālās naudas izmantošana?

Aiga Krīgere, Zvērinātu advokātu biroja Borenius juriste, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinoši nesen publiskajā telpā izskanēja ziņa, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izsniegusi pirmo licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai (1). Savukārt, pēc šīs ziņas publiskošanas sekoja asa sabiedrības reakcija digitālajos medijos komentāru sadaļā, uzsverot, ka šādām iestādēm uzticēties nedrīkst, jo ieguldītā nauda tiks pazaudēta. Tomēr norādāms, ka šādai reakcijai nav pamata, jo būtiski ir nošķirt elektronisko naudu no virtuālās naudas, kuras lietošanas sekas saistāmas ar dažādiem riskiem. Līdz ar to, izprotot atšķirību starp elektronisko naudu un virtuālo naudu, ir iespēja sevi pasargāt no reālu naudas līdzekļu pazaudēšanas.

Elektroniskās naudas statusu un tās emitentu darbību regulē Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likums (turpmāk – Likums). Līdz ar to elektroniskās naudas emitenti ir pakļauti konkrētam normatīvajam regulējumam, kas nozīmē to, ka gadījumā, ja elektroniskās naudas emitents savā darbībā neievēro Likuma prasības un ir pārkāpis savu klientu tiesības, klientiem ir iespēja vērsties Likumā noteiktajā kārtībā vienā no divām valsts iestādēm savu tiesību un likumisko interešu aizsardzībai, proti, FKTK vai Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), kā arī Latvijas Komercbanku asociācijas ombudā.

Atbilstoši Likuma prasībām elektroniskajai naudai piemīt trīs pazīmes, ar kuru palīdzību iespējams identificēt un nošķirt elektronisko naudu no citiem norēķinu līdzekļiem:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EK apstiprina Latvijas banku atbalsta shēmu

, 23.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK saskaņā ar EK līguma noteikumiem par valsts atbalstu ir apstiprinājusi Latvijas atbalsta shēmu finanšu tirgu stabilizēšanai, sniedzot garantijas nosacījumiem atbilstošām bankām, lai nodrošināto to piekļuvi finansējumam.

Komisija atzina pasākumu par atbilstīgu Komisijas Paziņojumam ar norādēm par valsts atbalstu finanšu krīzes pārvarēšanai (skat. IP/08/1495). Ar shēmu tiek nodrošināta nediskriminējoša piekļuve finansējumam, shēmas darbība ir ierobežota laikā un apmērā, tā paredz atlīdzību saskaņā ar tirgus nosacījumiem un tajā ir iekļauti pietiekami drošības pasākumi, lai nepieļautu tās ļaunprātīgu izmantošanu. Tādējādi Komisija secināja, ka shēma ir piemērots līdzeklis, lai novērstu nopietnus traucējumus Latvijas ekonomikā, un tāpēc atbilst EK līguma 87. panta 3. punkta b) apakšpunktam.

Konkurences komisāre Nēli Krusa sacīja: "Latvijas shēma kārtējo reizi parāda Komisijas stipro pusi šajā krīzē: spēju pārraudzīt dalībvalstu atbalsta shēmas pietiekami elastīgi, lai ņemtu vērā valstu īpatnības, vienlaikus nodrošinot pietiekamu saskaņotību, lai visām Eiropas bankām saglabātu vienādus spēles noteikumus."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta tarifu paaugstināšana plānota trīs nedēļas pirms Ziemassvētkiem, laikā, kad iedzīvotāji visaktīvāk sūta apsveikumus un dāvanas.

Trešdien, 22. oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izskatīs valsts akciju sabiedrības Latvijas pasts iesniegto vispārējo pasta pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz sadārdzināt vēstuļu, bandroļu un sīkpaku sūtīšanu vidēji par 30 procentiem jau no 1. decembra, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

I. Krauklis norāda, ka būs daži sūtījumu veidi, kuriem tarifs netiek paaugstināts ne par santīmu, bet būs arī tādi, kuru tarifs pieaug par 100%.

Tarifu projektā paredzēts diferencēts tarifs dažādām vēstuļu kategorijām. Jaunajā tarifu projektā ir paredzēts diferencēt tarifus, piemēram, 35 santīmus par vienkāršas vēstules piegādi, bet 25 santīmus par centralizēti piegādātas un sašķirotas vēstules sūtīšanu. Līdz ar to lielajiem uzņēmumiem, tajā skaitā valsts uzņēmumiem, vienas vēstules sūtīšana būs par 3 santīmiem jeb 14% dārgāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

SC deputāts nezina, cik maksā viņa individuālā kampaņa

Gunta Kursiša, 12.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņas centra (SC) deputāts Igors Meļņikovs izsūtījis 10 tūkstošus vēstuļu potenciālajiem balsotājiem latviešu un krievu valodā, tomēr viņš nevar pateikt, cik ir izmaksājusi šī priekšvēlēšanu kampaņa.

SC deputāts I. Meļņikovs nevarēja atbildēt uz jautājumu, cik izmaksāja viņa individuālā priekšvēlēšanu kampaņa, un norādīja, ka par kampaņu «maksāja SC», tomēr SC pārstāve Anna konanova Db.lv stāstīja: «Par individuālajām kampaņām atbild paši kandidāti. Formāli rēķini tiek apmaksāti no partijas, tomēr tā ir tikai formalitāte un par kampaņu organizēšanu un izmaksām atbild pats kandidāts personīgi».

Iedzīvotāji, kas saņēmuši uz savām dzīves vietām izsūtītās SC deputāta vēstules, apgalvo, ka uz tām bija norādīta viņu adrese, savukārt I. Meļņikovs apgalvo - vēstules tika nogādātas adresātiem pēc nejaušības principa un uz tām «adreses netika norādītas», tās iemetot pasta kastēs kā reklāmu. Uz jautājumu, pēc kādiem kritērijiem tika izvēlētas pastkastītes, kurās vēstules tika iemestas, SC deputāts norādīja: «Es pats neizvēlējos, kam sūtīt šīs vēstules». Viņš arī nezināja, cik izmaksāja šo vēstuļu sagatavošana un nogādāšana pasta kastītēs, «jo par to maksāja Saskaņas Centrs».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demisionējušais premjers Ivars Godmanis un viņa vadītā valdība nepilna pusotra gada laikā saņēmusi vairāk nekā 3400 fizisko un juridisko personu vēstules par dažādām tēmām, liecina Valsts kancelejas apkopotā statistika.

Laikā no 2007.gada decembra līdz 2009.gada martam I. Godmanim un Ministru kabinetam kopumā adresētas vairāk nekā 3 400 vēstules, tajā skaitā 2008.gadā 2 888 vēstules, savukārt 2009.gadā – vairāk nekā 500 vēstules.

Vēstulēs premjeram iedzīvotāji informējuši par problēmām lauksaimniecībā un nepieciešamo atbalstu šai nozarei, kā arī aktīvi pauduši viedokli par Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecību un valsts pārvaldes reorganizāciju.

Saņemtas arī vairākas kolektīvās vēstules, piemēram, Salas pagasta padome un 915 pagasta iedzīvotāji lūguši atbalstīt Salas novada nosaukumu, bet vairāk nekā 100 iesniegumus iesūtījuši starptautiskās organizācijas Amnesty International dalībnieki par seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Pasts atklāj viltotas vēstules; saturs un mērķis nav zināms

, 18.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasta darbinieki šodien, 18.aprīlī, vairākās Rīgas pasta nodaļu pastkastītēs, kā arī dzīvojamo ēku kāpņutelpās konstatējuši viltotus pasta sūtījumus no Izraēlas.

Viltotās vēstules pastnieki atraduši 24., 39., 58. un 79. pasta nodaļas apkalpes teritorijā. Kā Db.lv pastāstīja Latvijas Pastā, vēstules tika atrastas pasta kastēs, kurās cilvēki var iemest sūtāmās vēstules, pie pasta nodaļām, kā arī pastnieki, piegādājot presi no rīta, atrada šādas vēstules kāpņutelpās izmētātas uz zemes.

Pagaidām neesot zināms, kas šajās vēstulēs ir iekšā - tās neatvērtas nodotas izmeklēšanai. Latvijas Pasta pārstāvji arī nezinot, kāds varētu būt šādu vēstuļu sūtīšanas mērķis, kā arī to, kas būtu varējis tādas sūtīt.

Sūtījumi no Izraēlas noformēti kā ierakstītas vēstules, tie izsūtīti no vienas adreses, un norādītā saņēmējadrese arī uz visiem sūtījumiem ir vienāda. Kopumā līdz šīm brīdim konstatēti vairāki desmiti identiski ierakstītu vēstuļu sūtījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Uzņēmēji Saeimas frakcijām pauž bažas par kadastrālas vērtības pieauguma negatīvo ietekmi

LETA, 06.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera vēstulē Saeimas frakcijām paudušas bažas par kadastrālas vērtības pieauguma negatīvo ietekmi uz nekustamo īpašumu nozari, tostarp zaudējumu un izmaksu pieaugumu uzņēmējiem, kā arī konkurētspējas samazināšanos reģionā, informēja uzņēmēju organizācijās.

Vēstule ir adresēta Saeimas frakcijām, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), finanšu ministram Jānim Reiram (JV), tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV).

Vēstulē vērsta uzmanība, ka Valsts zemes dienesta izstrādātā īpašuma kadastrālās vērtēšanas metodika un projektētās kadastrālās vērtības 2022.gadam paredz par esošo trīs reizes lielāku nekustamā īpašuma "jauno" kadastrālo vērtību.

"Iztrūkstot gan piedāvājumam, gan solījumam mainīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes, kadastrālās vērtības pieaugums nozīmē to, ka NĪN maksājums par birojiem, ražotnēm, loģistikas centriem, viesnīcām un citiem komerciāliem objektiem palielināsies vidēji trīs reizes," tajā pausts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID un Robežsardzes pārvalžu vadītāji lūdz premjeru atcelt lēmumu par Strīķes atbrīvošanu

LETA, 28.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Valsts robežsardzes (VRS) pārvalžu vadītāji šodien premjeram Valdim Dombrovskim (V) iesnieguši vēstuli, lūdzot atcelt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata.

Vēstuli parakstījuši VID Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe, VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis un VRS Galvenās pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Guntis Pujāts.

Minētās amatpersonas pauž neizpratni un sašutumu, ko izraisījis Sreļčenoka lēmums atbrīvot no amata Strīķi par tās neatbilstošu darba izpildes novērtējumu.

Strīķi viņi vērtē kā augstu sava amata profesionāli, kas daudzu gadu garumā darbā tiesībaizsardzības iestādēs dažādos amatos ir sevi apliecinājusi kā pašaizliedzīgu, zinošu, nesavtīgu un nenoremdināmu cīnītāju pret noziedzību. Strīķes ieguldījums KNAB attīstībā, ilgus gadus esot vadošā amatā un vadot KNAB operatīvās darbības un izmeklēšanas struktūrvienību darbu, ir izveidojis KNAB par iestādi ar augstām profesionālām prasībām un standartiem tajā strādājošiem darbiniekiem, uzskata vēstuli parakstījušās amatpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Vērienīgākajā shēmā atmazgāti vairāk nekā 13 miljoni LVL

Valdis Vikmanis, Irēna Zandere, Guna Gleizde, 14.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada četru mēnešu laikā atmazgāti 13,6 miljoni LVL, pirmdien (14. aprīlī) preses konferences laikā paziņoja Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvalde.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas shēmā iesaistīti vairāk nekā 160 uzņēmumiem. Naudas atmazgātāju pakalpojumus izmantojuši būvniecības nozarē strādājoši uzņēmumi, tajā skaitā uzņēmumi, kuru pamatdarbība ir saistīta ar tiltu būvniecību un apsaimniekošanu. Ievērojamas naudas summas ir pārskaitītas arī no citās nozarēs strādājošiem uzņēmumiem, piemēram, apavu tirdzniecības jomā.

Kredītiestādēm ir izsūtīti 75 pieprasījumi par norēķinu operāciju apturēšanu naudas atmazgāšanā iesaistīto uzņēmumu kontos. Informācija par apturētajiem naudas līdzekļiem kontos varētu būt pieejama aptuveni divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vai par naudu var nopirkt visu? Naudas aprite pēckrīzes periodā

Latvijas Bankas ekonomists Ivars Tillers, 05.12.2016

Eirozonas valstu naudas rādītājs M3 un Eirosistēmas centrālo banku monetārās politikas vajadzībām turēto vērtspapīru portfelis, miljardi eiro

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši 8 gadi, kopš globālās finanšu krīzes, kas satricināja pasaules ekonomiku. Neraugoties uz monetārās politikas pūliņiem, pasaules attīstīto valstu tautsaimniecībās nav atgriezies līdz krīzei novērotais optimisms un izaugsme.

Gluži otrādi, Japānas centrālās bankas pūles ir koncentrētas, lai nepieļautu tautsaimniecības nonākšanu deflācijas spirālē, eirozonas centrālās bankas cenšas pārtraukt ieilgušo pārlieku zemas inflācijas posmu, bet ASV atgriešanās pie normāla procentu likmju līmeņa norit lēnāk, nekā sākotnēji tika gaidīts.

Pasaules attīstītajās valstīs tautsaimniecības reakcija uz monetāras politikas stimuliem ir kļuvusi neelastīgāka, un centrālo banku izmantoto instrumentu arsenāls, šķiet, ir tikpat kā izsmelts.

Veicot apjomīgo aktīvu pirkšanas programmu, Eirosistēmas jeb eiro zonas centrālās bankas ir veicinājušas kopējā ārpus banku sistēmas apritē esošā plašās naudas apjoma kāpumu, tomēr eirozonas tautsaimniecības izaugsme turpina stagnēt, lai gan izdevies novērst deflācijas draudus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

VID pieķer kārtējo naudas atmazgātāju grupējumu

Dienas Bizness, 29.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldei izdevies apturēt 14 uzņēmumu naudas atmazgātāju grupējumu, kura pakalpojumus uzmantoja 11 uzņēmumi.

Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas 2011.gada laikā izkrāpa pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – PVN) gandrīz 0,5 miljonu latu apmērā un 2011.gada laikā apgrozīja gandrīz 2,5 miljonus latu. Noziedzīgā grupējuma lielākais «klients» ir uzņēmums, kas darbojas celtniecības nozarē un patlaban atrodas ārzemēs. Noziedzīgi iegūto naudu uzņēmumi izmantoja, lai maksātu «aplokšņu algas» .

Noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā. PVN atskaitēs tika iekļauti darījumi zem 1000 LVL, kuri saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem ir jādeklarē, bet nav jāatšifrē darījuma partneri. Fiktīvās darījumu shēmās iesaistītie uzņēmumi izmantoja lielos taksācijas periodus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Centrālās bankas digitālās naudas divi veidi – kas labāk monetārajai politikai?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 14.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālā pasaule ap mums strauji attīstās. Vēl pavisam nesen tālruņus izmantojām tikai sarunām, bet finanšu pakalpojumus saņēmām bankās un pat ne internetbankās, un neiedomājāmies, ka var būt citādi.

Tehnoloģiju attīstība paver plašas iespējas finanšu pakalpojumu attīstībai, tai skaitā progress skar un skars arī naudu. Paveras plašas iespējas attīstīt naudas veidus, veicināt naudas apriti un ātrumu. Paveras iespējas arī veikt izmaiņas un uzlabojumus monetārajā politikā, padarīt efektīvāku monetārās politikas transmisijas mehānismu un, kas zina, nākamās krīzes atveseļošanai centrālās bankas jau varētu izmantot digitālo naudu jau pierastās aktīvu pirkšanas vietā. Šajā rakstā aplūkosim nākotnes iespējas, par kurām centrālās bankas jau ir sākušas domāt – tām ir interese, tās jau publicējušas pētnieciskus darbus un bijuši pirmie eksperimenti.

Centrālajai bankai ir jāiet kopā ar tehnoloģiju attīstību, lai nepiepildītos dažu vizionāru redzējums, ka centrālo banku pasivitātes rezultātā emitētā nauda pamazām izzudīs no apgrozības un cilvēku digitālajos maciņos paliks tikai privāto emitentu emitētās kriptovalūtas. Privātās naudas uzvara nozīmētu arī privātā sektora uzvaru pār valsti, bet atstāsim valsts un privātā sektora spēkošanos filozofiskākas ievirzes rakstiem. Kamēr pastāv centrālās bankas, tām būs jāseko līdzi un jāpielāgojas tehnoloģiju attīstībai. Līdzšinējās zinātnieku diskusijas ir izvirzījušas divus veidus, kā var tikt glabāta centrālās bankas digitālā nauda. Centrālās bankas digitālā nauda varētu tikt glabāta centrālajā bankā atvērtos kontos (angliski – account based) vai arī elektroniskajās ierīcēs (angliski – value based). Šie abi centrālās bankas digitālās naudas veidi var pastāvēt neatkarīgi no tā, kas ir digitālās naudas izplatītājs naudas gala īpašniekiem – centrālā banka vai bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts ir gatavs pasta tirgus pilnīgai liberalizācijai 2013.gada 1.janvārī, jo patlaban jau strādā konkurences apstākļos, norāda Latvijas Pasta jaunais valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs.

«Patlaban gandrīz visās tradicionālās pasta jomās strādājam konkurences apstākļos. Pakas piegādā dažādi kurjerpasti. Arī ar vēstuļu piegādi nodarbojas konkurenti, tādēļ jau zināmā mērā strādājam brīva tirgus apstākļos. Vēstuļu korespondence veido apmēram pusi no visiem pasta ieņēmumiem. No šīs puses aptuveni 60%-70% ir juridisko personu sūtījumi, rēķini, vēstules un paziņojumi. Šajā segmentā jau strādājam brīvās konkurences apstākļos,» teica Kleinbergs.

Kleinbergs norādīja, ka no Latvijas Pasta it kā monopola ir palicis ļoti maz, un tā atcelšana sakarā ar pasta tirgus pilnīgu liberalizāciju nekādas būtiskas izmaiņas konkurences ainā neieviesīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgāds «Dienas grāmata» izdevis pirmā Čehijas prezidenta, rakstnieka un dramaturga Vāclava Havela «Vēstules Olgai».

Vēstules reizi nedēļā rakstnieks raksta savai dzīvesbiedrei, sēžot cietumā laikā no 1979. gada 4. jūnija līdz 1982. gada 4. septembrim. Sodu V. Havels izcieš «par republikas pamatu graušanu», proti, tā tika vērtēta viņa dalība «Hartā-77», kurā domubiedri aicināja Čehoslovākijas valdību pildīt valsts konstitūciju un ievērot pašas parakstītās ANO cilvēktiesību normas.

Šīs, brīžiem ļoti intīmās, vēstules ir spēcīgas personības cīņa par pašsaglabāšanos. Tās atklāj morāli ārkārtīgi drosmīgu cilvēku, kurš atsakās pakļauties izmisumam. Havels spēj triumfēt pār izolāciju un bezspēcību, pateicoties skaidrībai, ko dziļā un atvērtā meditācijā par pasauli sasniedz šajās vēstulēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras Velsas princeses Diānas vēstules auklei otrdien, 30. septembrī tikts izliktas pārdošanā Londonā izsoļu namā Reeman Dansie.

Vēstules izsolē ievietojusi princeses aukle Mērija Klarka. Pēc ekspertu domām, vēstules varētu pārdot par vairāk nekā 10 tūkstošiem angļu mārciņu.

Princeses Diānas vēstules auklei pārdos izsolēVecākā vēstule, kurā 17 gadus vecā Diāna raksta par savu dejotprasmi, datēta ar 1978.gadu. „Visas manas dzīves mīlestība ir dejas. Čečetka, modernās dejas, balets, džezs. Vēl man patīk dziedāt, bet klausīties, kā es dziedu, ir neiespējami, visnotaļ tāpat, kā skatīties, kā dejoju. Es dejoju kā zilonis. Tāpēc neviens uz mani neskatās,” vēstulē raksta Diāna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā 1.maijā pilnā apmērā stājās spēkā nacionālā shēma “RED BP”, kurā ir noteiktas prasības attiecībā uz cietā biokurināmā atbilstību ilgtspējības kritērijiem. Piedalīties shēmā un tirgot ilgtspējīgu biokurināmo var arī Latvijas piegādātāji.

No 1. janvāra Eiropas Savienības energoresursu tirgus dalībnieki, kuri ekspluatē iekārtas, kurās tiek izmantots biokurināmais un kuru kopējā nominālā siltuma jauda ir 20 MW vai vairāk, vai kuri piedalās emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā (ETS), drīkst lietot tikai ilgtspējīgu biokurināmo.

Prasība tirgot un izmantot ilgtspējīgu biokurināmo ir noteikta Eiropas direktīvā “RED II” (angļu val. Renewable energy directive).

Šī direktīva paredz biokurināmā izmantotājiem zināt par izmantotā biokurināmā izejvielām un izcelsmi, no piegādātājiem pieprasīt informāciju un pārliecināties, ka izejvielas ir iegūtas, ievērojot piemērojamās ilgtspējības prasības, kā arī aprēķināt ar biokurināmā dedzināšanu saistītās SEG emisijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijai jākļūst par bezskaidras naudas valsti

Jeļena Buraja, AS Rietumu Banka valdes priekšsēdētāja, 19.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) faktiskajās cenās 2022. gadā bija 39.08 miljardi eiro. Tas raksturo Latvijas ekonomikas lielumu. Savukārt Latvijas ēnu ekonomikas lielums, saskaņā ar Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā (SSE Riga) Ēnu ekonomikas indeksa pētījumu, pērn bija 26.5% no IKP. Pie tam, ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā turpina augt – 2016. gadā tas bija 20.7%.

Kā viens no biežāk minētiem ēnu ekonomikas cēloņiem Latvijā tiek minēts nedeklarētie skaidras naudas darījumi. Pie ēnu ekonomikas īpatsvara 26.5% apmērā, tas monetārā izteiksmē ir 10.36 miljardi eiro. Šī ir naudas masa, kas paliek ārpus Latvijas nodokļu sistēmas administrācijas uzraudzības. Tā rezultātā nesaņemtie nodokļu ieņēmumi valsts budžetā pie efektīvas nodokļu likmes 20% (IIN, UIN, kapitāla pieauguma nodoklis ir 20%, bet PVN – 21%) ik gadu sastāda vismaz ap diviem miljardiem eiro. Šī summa būtu svarīgs pienesums Latvijas kopbudžetam, lai varētu samazināt budžeta deficītu, Latvijas ārējo parādu un papildus iegūtu līdzekļus aizsardzības, veselības, izglītības un citu nozaru stiprināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Naudas līdzekļu uzskaite

Silvija Gulbe, starptautiskās auditorkompānijas SIA «Grant Thornton Rimess» partnere, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas līdzekļi ir uzņēmuma komercdarbības galvenais tiešais resurss, ar kuru uzņēmums veicina sava kapitāla pieaugumu. Naudas līdzekļi ir uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu likvīdākā daļa, to uzskaite nav sarežģīta, tomēr bieži uzņēmumu grāmatvedībā tiek pieļautas neprecizitātes naudas līdzekļu uzskaitē. Jāuzsver - naudas līdzekļu uzskaite ir reglamentēta daudzos normatīvos dokumentos.

Vispirms jāatzīmē, ka atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām bilancē uzrāda tikai naudu, bet naudas plūsmas pārskatā uzrāda naudu un naudas ekvivalentus. Savukārt, pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem bilancē uzrāda naudu un tās ekvivalentus.

Dažāda pieeja

Praksē ir izveidojusies situācija, ka uzņēmumi dažādi uzrāda naudas līdzekļus gada pārskatā. Sakarā ar to pārskata lietotāji papildus informāciju var iegūt finanšu pārskata pielikumā, kurā jābūt norādītai naudas un tās ekvivalentu uzskaites politikai, kā arī būtu jāatšifrē bilances postenis nauda gadījumā, ja tajā ir ietverti arī naudas ekvivalenti. 2011. gada 21. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 481 «Noteikumi par naudas plūsmas pārskata un pašu kapitāla izmaiņu pārskata saturu un sagatavošanas kārtību» pirmo reizi ir sniegta naudas definīcija. Šo noteikumu izpratnē:

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kriptovalūtu klondaika – vai digitālās zīmes var kļūt par naudu?

Latvijas Bankas ekonomists Ivars Tillers, 02.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikdienā šķietami nemanāma, tomēr tautsaimniecībai nepārvērtējami nozīmīga ir uzticamība. Vai varam paļauties, ka preču un pakalpojumu maiņas darījumos iegūsim solīto; vai varam būt droši, ka darījuma otra puse spēj pildīt solījumus; vai vērtības, kuras iegādājāmies, patiesībā pieder to pārdevējam, un kā varam droši zināt, kas tieši kam pieder?

Vai, iegādājoties, piemēram, nekustamo īpašumu, tam nav apgrūtinājumu, vai īpašumtiesību nostiprinājumi ir droši un nevar tikt nesankcionēti mainīti? Visbeidzot, naudas pastāvēšana pašos pamatos ir uzticēšanās rezultāts – tautsaimniecības dalībnieku paļaušanās, ka naudaszīmes, kam pašām par sevi nav gandrīz nekādas vērtības, var un nākotnē varēs apmainīt pret precēm un pakalpojumiem. Līdzās uzticībai naudas pirktspējai, kredītiestāžu emitētā bezskaidrā nauda var pastāvēt, ja klienti uzticas kredītiestāžu spējai pildīt saistības un regulējošo institūciju spējai novērst nelīdzsvarotības, kas rodas banku sistēmā.

Darījumos, kuros nepietiek ar otras puses labu reputāciju, mūsdienās uzticamības panākšanai plaši tiek izmantoti centralizēti institucionāli risinājumi – dažādi reģistri, vidutāji, kas apstiprina darījuma pušu noslēgtās vienošanās, intelektuālā īpašuma izmantošanas tiesības un autoratlīdzības sadali administrējošas iestādes utt. Institucionālie risinājumi ne vienmēr ir ātrdarbīgi un efektīvi, turklāt daudzos gadījumos to darbošanos atbilstoši izveidošanas iecerei apdraud dažādi cilvēciskie faktori – kļūdas, ļaunprātība. Varētu vaicāt, vai iespējams izveidot tautsaimniecības darbības modeļus, lai uzticamība kļūtu par sistēmas neatņemamu īpašību un tautsaimniecības dalībnieku paļāvība būtu sasniedzama bez trešās puses iesaistes? Vai iespējams darījuma slēdzējpusēm izveidot līgumus, kuru izpilde notiktu automātiski, bez darījuma gaitu un nosacījumus pārraugošo pušu iesaistes, un līguma nesankcionēta maiņa būtu neiespējama?

Komentāri

Pievienot komentāru