Citas ziņas

SMScredit uzsāk darbību Somijā

Vēsma Lēvalde, Db, 25.05.2009

Jaunākais izdevums

Latvijas sms kreditēšanas uzņēmums SMScredit.lv sācis darbu Somijā.

SMScredit, kas piedāvā iespēju aizņemties nelielas naudas summas ar īsziņas palīdzību, Latvijā aktīvi darbojas jau kopš pagājušā gada vasaras un, pēc uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Alberta Poles paustā, ir lielākais šāda veida uzņēmums Latvijā. Kopš pagājušā gada beigām SMScredit veiksmīgi darbojas arī Lietuvā.

Somijā sms kreditēšanas nozare esot daudz attīstītāka nekā Latvijā, jo tieši Somijā pirms dažiem gadiem radās pirmie šāda veida uzņēmumi. Lai arī Somijas tirgū ir novērojama lielāka konkurence nekā Latvijā un Lietuvā, SMScredit uzskata, ka, izmantojot uzkrāto biznesa un riska menedžmenta pieredzi Baltijas valstīs, uzņēmums spēs kļūt par vienu no vadošajiem tirgus spēlētājiem ātro kredītu segmentā Somijā.

SMScredit.fi Somijā piedāvā aizdevumus no 100 līdz 400 EUR. Turklāt Somijā klientiem tiks piedāvāts aizņemties naudu ne tikai uz 30 dienām, bet arī uz 14 dienām, tādējādi piedāvājot saviem klientiem plašāku produktu klāstu. Aizdevuma pieteikumu var veikt divos veidos – ar īsziņas palīdzību, vai arī nosūtot pieteikumu uzņēmuma mājas lapā. Pozitīva lēmuma gadījumā nauda klienta bankas kontā tiek ieskaitīta 15 minūšu laikā.

Galvenā SMScredit.fi priekšrocība Somijā esot aizdevuma komisiju likmes, kuras ir konkurētspējīgākas nekā konkurentiem, kā arī iespēja pagarināt kredīta atmaksu, samaksu par pakalpojumu veicot ar paaugstinātas maksas īsziņu.

Aizdevumi tiek izsniegti personām vecumā no 20 līdz 60 gadiem ar pozitīvu kredīta vēsturi. Lai arī sākotnēji tiek piedāvāti aizdevumi līdz 400 EUR, bet ar laiku ir plānots pieejamās summas palielināt.

Uzņēmuma mērķis līdz šī gada beigām ir uzsākt darbību vēl 2-3 Eiropas valstīs, tādējādi paplašinot SMScredit darbības ģeogrāfiju un palielinot savu klientu bāzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu

Nozare.lv, 22.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākie ātro kredītu izsniedzēji noliedz vēlmi monopolizēt tirgu, norādot, ka licences apmēru noteikšana ir Ekonomikas ministrijas (EM) ziņā.

Kā biznesa portālam skaidroja SIA SMScredit.lv izpilddirektors Toms Jurjevs, SMScredit ir atbalstījis vispārējo ideju par ātro kredītu nozares licencēšanas nepieciešamību, taču jautājumos par licences maksu un citiem finansiālajiem aspektiem, kas ir saistīti ar licencēšanu, uzņēmums vienmēr ir ieturējis neitrālu pozīciju. «Tas nozīmē, ka mēs neesam ne atbalstījuši, ne protestējuši plānotajai licences maksai un citiem finansiālajiem kritērijiem,» neoficiāli citu nozares pārstāvju izteiktos pārmetumus par vēlmi monopolizēt tirgu noraida Jurjevs.

Arī Open Credit valdes priekšsēdētājs Armands Broks uzsvēra, ka apgalvojumi par to, ka Open Credit grib monopolizēt ātro kredītu tirgu, ir aplami, jo ne jau uzņēmums nāca klajā ar šādām prasībām, bet gan EM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mazas summas visnaskāk aizņemas rīdzinieki

Ieva Mārtiņa, 10.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā rīdziniekiem izsniegti 41 % no kopējiem kompānija SMScredit.lv kredītiem.

Mazo, ātro kredītu kompānija SMScredit.lv informācija liecina, ka otri aizņemšanās ziņā aktīvākie ir liepājnieki, bet trešajā vietā ierindojušies Jelgavas iedzīvotāji. Savukārt vismazāk ātro kredītu pakalpojumu izmanto Baltinavas novada iedzīvotāji.

Dati liecina, ka Vidzemes iedzīvotājiem ir izsniegti 25,4%, Kurzemes iedzīvotājiem - 14,3%, Zemgalē –11.33%, bet Latgalē tikai 7,9% no visiem SMScredit.lv klientiem.

Pēc SMScredit.lv valdes priekšsēdētāja Alberts Poles teiktā, arvien populārākas kļūst mazās aizdevumu naudas summas – 25 un 50 lati, un aizņemtās naudas summas tiek laicīgi atdotas, līdz ar to slikto kredītu ir ļoti maz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Futbola spēļu sarunāšanas lietā aizturēti astoņi cilvēki

LETA, 24.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas izmeklētajā lietā par futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos aizturēti astoņi cilvēki, piektdien preses konferencē pavēstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

«Aizturētas divas amatpersonas no kluba un divi spēlētāji, bet pārējie četri ir organizators un cilvēki, kuri viņus atbalstīja,» teica Grišins. «Šajā organizācijā bija izveidojies lomu sadalījums - gan uzpirktie cilvēki, gan tādi, kas atbalstīja finanšu plūsmas. Esam guvuši apstiprinājumu, ka nenomaksātie nodokļi varētu būt mērojami vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, līdz ar to varat iedomāties organizācijas apgrozījumu.»

Kā izteicās Grišins, apsūdzētajiem inkriminēta krāpšana lielā apjomā organizētā grupā un tiek izskatīti arī pierādījumi par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim vidējā aizņēmuma summa bija 100 Ls, bet šobrīd diezgan populāri ir 25 Ls un 50 Ls, turklāt daudziem ir vēlme aizņemties vēl mazākas summas - vidējā summa, ko cilvēki aizņemas lombardā, ir 15-20 Ls, tādēļ tuvākā laikā varēs aizņemties līdz pat 10 Ls.

Db atzina mazo kredītu tirgus viens no lielākajiem spēlētājiem SMScredit.lv valdes priekšsēdētājs Alberts Pole.

Viņš prognozē, ka SMScredit.lv reģistrēto klientu skaits šogad pieaugs no 50 tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem, bet kredītportfelis uz 2010. gada beigām būs pieaudzis par 30- 40 %, sasniedzot 6 – 7 milj. eiro. Proti, ja 2009. gadā vidēji mēnesī tika ņemti aptuveni 3500 kredīti, bet paredzam, ka 2010. gadā tie būs 5000 kredīti mēnesī jeb virs 100 kredītiem dienā.

SMScredit darbība netiek nodrošināta ar bankas aizdevumu, bet ar akcionāru līdzekļiem. Kompānijas 20 % pieder tās vadībai, bet 80 % īpašnieks ir Latvijas privātpersona Uldis Arnicāns (līdzīpašnieks Līvu Akvaparkam, bijušais līdzīpašnieks Liepājas autobusu parkam).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātro kredītu izsniegšanas apjoms kopš novembra vidus pieaudzis gandrīz trīs reizes, sasniedzot 300 - 400 izsniegtos kredītus dienā.

Par to liecina mikrokreditēšanas uzņēmuma SMScredit.lv tirgus analīze, kuras rezultātus uzņēmuma analītiķi saista ar straujo mikrokreditēšanas procentu likmju samazinājumu un Ziemassvētku tuvošanos.

SMScredit.lv valdes priekšsēdētājs Alberts Pole atzina, ka uzņēmuma klientu skaits Latvijā sasniedzis gandrīz 50 000 un paredzam, ka 2010.gadā šis skaits dubultosies.

Ātrie kredīti ir kļuvuši par pieprasītu līdzekli cilvēku ikdienas naudas plūsmas līdzsvarošanai, un aizdevuma saņemšanas pieteikumus iedzīvotāji aktīvi iesniedz arī brīvdienās, kas saistāms ar to, ka nedēļas nogalēs citi finansējuma avoti ir grūtāk pieejami un bankas lielākoties nestrādā, turklāt brīvdienās cilvēki aktīvāk apmeklē lielveikalus un atlaižu laikā iegādājas lielākus pirkumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar 4finance izpilddirektoru Tomu Jurjevu

Lelde Petrāne, 01.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild AS 4finance izpilddirektors Toms Jurjevs.

Svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu?

Esam Latvijas FinTech veiksmes stāsts - no start-up līdz starptautiskam uzņēmumam, kas darbojas 15 pasaules valstīs, nodarbinot tuvu pie 2000 darbiniekiem, to esam sasnieguši 8 gadu laikā.

Mums ļoti patīk dzīvnieki, tādēļ atbalstām Latvijas dzīvnieku patversmes.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Man patīk dinamika, kad lietas nestāv uz vietas. Dinamika ir gan šajā uzņēmumā, gan šajā nozarē. Tiešsaistes kreditēšana Latvijā ir salīdzinoši jauna nozare, tai ir mazāk kā 10 gadi. Man ir bijusi iespēja būt visos uzņēmuma attīstības posmos - no pirmsākumiem, kad bija jāpērk vislētākās pildspalvas, jo citām vienkārši nebija naudas, līdz globālam uzņēmumam, kas darbojas vairākos kontinentos. Ir bijuši gan kāpumi, gan kritumi, straujš karuselis, bet tieši tas ir interesanti. Nav vienveidības un garlaicības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Intervija: Uz patērētāja sniegto informāciju ir jāpaļaujas

Sandris Točs, speciāli DB, 24.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neesam ieinteresēti izsniegt kredītus un pēc tam mēģināt naudu piedzīt, tā mākslīgi palielinot kredītu izsniegšanas apjomus, lai gan tā var secināt no PTAC politikas attiecībā pret nozari, intervijā DB saka AS 4finance operatīvās vadības direktors Gvido Endlers, paužot viedokli par Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) jaunajām vadlīnijām nebanku kreditēšanas nozarei, nosakot pilnu maksātspējas vērtēšanas procesu kredītiem, sākot no 100 eiro.

Kā vērtējat šo priekšlikumu?

Vērtēju šīs izmaiņas kā ļoti sasteigtas. Nav neviena argumenta, kāpēc ir jāsamazina esošais apjoms no 425 eiro uz 100 eiro. Nav absolūti neviena pētījuma, nav veikta datu analīze. Mūsu esošais maksātspējas vērtēšanas modelis ir pat ļoti labs. Izsniedzam aizdevumu summas līdz 425 eiro SMScredit.lv un Ondo.lv produktos, nodrošinot mūsu izstrādātu maksātspējas vērtēšanas modeli, balstoties un informāciju, kas ir saņemta no patērētāja. Savukārt Vivus.lv produktam, kur maksimālā aizdevuma summa ir līdz 1500 eiro un maksimālais termiņš 24 mēneši, gadījumos, kad klienti vēlas aizņemties lielākas summas par 425 eiro, ir jāveic tā sauktais padziļinātais maksātspējas vērtēšanas process, kur klientiem tiek pieprasīti dažādi dokumenti – banku kontu izraksti, informācija no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai Valsts ieņēmumu dienesta. Esam veikuši datu analīzi un salīdzinājumu un esam secinājuši, ka kredītu atmaksas kvalitāte produktos SMScredit.lv un Vivus.lv ir pilnīgi vienāda. Tātad tam, vai mēs prasām šos dokumentus vai neprasām, no kredīta apmaksas viedokļa nav nekādas atšķirības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar reti izplatītu praksi - koncertu saviem klientiem - klajā nācis ātro kredītu devējs SMScredit.lv, 18. februārī Arēnā Rīga rīkojot koncertu Mīlestība īstajā brīdī. Bažas radījis fakts, ka ielūgumi uz koncertu ir dāvana, veicot aizņēmumu, raksta laikraksts Diena.

1. februārī ielūgumi uz koncertu jau bija beigušies, ziņojis SMScredit.lv.

Plānots, ka koncertā piedalīsies virkne Latvijā pazīstamu mūziķu, arī Intars Busulis, Aija Andrejeva, grupa Musiqq un Latvijas Radio bigbends ar Maestro Raimondu Paulu pie klavierēm. Taču izskanējušas ziņas, ka mūziķi sākotnēji nav bijuši pilnībā informēti par veidu, kādā cilvēki tiks aicināti uz koncertu, raksta Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētījums: cilvēki joprojām ieinteresēti ņemt kredītu ar SMS starpniecību

, 03.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji joprojām gatavi kredītu noformēt ar SMS starpniecību, tomēr lielai daļai cilvēku kreditēšanas uzņēmumu noteiktā maksa par aizdevumu liekas salīdzinoši augsta, bet naudas aizņēmuma atdošanas termiņi - neelastīgi.

Tā oktobrī veiktajā pētījumā secinājis mikrokreditēšanas uzņēmums SMScredit.lv.

Balsoties uz pētījuma rezultātiem SMScredit.lv uz pusi samazinājis aizdevumu maksu visiem jaunajiem aizdevumiem un ieviesis īsākus naudas aizdevumu atmaksas termiņus.

SMScredit.lv veiktajā klientu pētījumā laika posmā no 12. līdz 24. oktobrim piedalījās vairāk nekā 10 000 respondentu vecumā no 20 līdz 60 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājas sporta zāles ir jaunās fitnesa studijas. Galvenais ir atrast savai telpai, budžetam un apņemšanās līmenim piemērotāko mājas treniņu aprīkojumu, un šeit daudzi cilvēki iestrēgst – ir svarīgi pieņemt, ka Tu veido mājas sporta zāli, nevis komerciālu fitnesa centru. Kādi ir efektīvākie mājas trenažieri un aprīkojums individuālajiem treniņiem? Par to plašāk – šajā rakstā!

Aprīkojums un mājas trenažieri individuālām vajadzībām – ko apsvērt?

Pats svarīgākais, ko atcerēties – nav jāpārblīvē mājoklis ar neskaitāmām komerciāla līmeņa iekārtām vai aprīkojumu. Tikai viens augstas kvalitātes skriešanas trenažieris, piemēram, skrejceļš, var būt Tavas treniņu vietas zvaigzne. Ja tas nav iespējams, jogas paklājiņš vai kāds pretestības aprīkojums joprojām var palīdzēt sasniegt sporta zāles kvalitātes treniņu, nesperot kāju sporta zālē. Lai saprastu, kādi sporta trenažieri ir pieejami un ko apsvērt, lasi turpinājumā!

#1 Skriešanas trenažieris

Ja Tev mājoklī ir pietiekami daudz vietas, skrejceliņš var būt lielisks kardio aprīkojums mājās. Šādi trenažieri ir salīdzinoši dārgi, tāpēc pirms iegādes izvērtē, kādas funkcijas Tev ir svarīgas – iespēja to salocīt, regulē slīpumu, ātrumu u.c. Jo mazākas būs variācijas iespējas, jo lētāks būs ieguldījums. Šādā situācijā var noderēt arī lietots trenažieris, jo tas, visticamāk, ja tiks pārdots, kādam citam mājās būs vairāk krājis putekļus nekā likts lietā aktivitātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Apdrošinātājs izsniegs aizdevumus

Sandra Dieziņa, 09.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā lielākais īstermiņa aizdevumu uzņēmums SMScredit.lv šī gada novembrī sāk sadarbību ar apdrošināšanas sabiedrību Baltikums.

Sadarbības rezultātā Latvijas iedzīvotājiem tiek piedāvāts saņemt līdz 200 latiem lielu īstermiņa aizdevumu 59 Baltikums filiālēs visā Latvijā.

Baltikums valdes priekšsēdētājs Eduards Reinicāns uzsver, ka sadarbība ļauj piedāvāt klientiem vēl vienu pakalpojumu - apdrošināšanai nepieciešamās naudas summas iegūšanu turpat uz vietas Baltikums filiālē.

SMScredit.lv nodrošina iespēju aizņemties internetā, telefoniski un klātienē vairāk kā 300 klientu apkalpošanas vietās visā Latvijā. SMScredit.lv izpilddirektors Toms Jurjevs uzsver, ka sadarbība ar apdrošināšanas sabiedrību Baltikums ne vien paplašina uzņēmuma pakalpojuma pieejamību, bet arī sniedz klientiem iespēju iegūt vairākus pakalpojumus vienuviet.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nenoliedzami, nodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm nāk par labu gan fiziskajai, gan psihiskajai veselībai. Ir pierādīts, ka regulāra sportošana paaugstina laimes hormona līmeni. Vairāk par fizisko aktivitāšu iespējām iekštelpās lasi raksta turpinājumā!

Fiziskās aktivitātes iekštelpās

Ja iepriekš ar sportu nodarbojies maz vai neregulāri, vislabāk sākt ar iekštelpu treniņiem. Taču, lai treniņi iekštelpās sagādātu patiesu prieku un aizrautību, ir būtiski ņemt vērā pāris nozīmīgus faktorus:

• vieta, kur sportot. Primāri ir svarīgi saprast, kur trenēties. To var darīt gan sporta klubā, gan gan mājās, ārā vai kādā citā vietā.

• mērķis un vēlamais rezultāts. Uzsākot trenēšanos, ir jābūt skaidrai vīzijai, kāpēc to dari. Tā var būt, piemēram, atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem, ķermeņa uzturēšana formā vai gandarījuma un pozitīvu emociju gūšana.

• izvēlies aktivitātes. Apmeklē dažāda veida treniņus, lai saprastu, kurš no tiem Tevi uzrunā visvairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

62 % iedzīvotāju atliek pirkumu, ja pietrūkst naudas

, 30.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācijās, kad pietrūkst mazliet naudas kādas kārotas un nepieciešamas preces vai pakalpojuma iegādei, 62 % Latvijas iedzīvotāju pirkumu atliek, liecina mikrokreditēšanas uzņēmuma SMScredit.lv veiktais pētījums.

Savukārt 20 % izmanto kredītkarti, bankas konta overdraftu vai ātro aizņēmumu, bet vidēji katrs desmitais iedzīvotājs nepieciešamības gadījumā aizņemas naudu no paziņām vai radiniekiem.

Atbildot uz jautājumu, cik lielu naudas summu nepieciešamības gadījumā būtu iespēja aizņemties no saviem radiem, draugiem un paziņām, 43 % Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka nepieciešamības gadījumā varētu aizņemties naudas summu līdz 100 latiem, savukārt 37 % respondentu atbildējuši, ka no radiem vai draugiem varētu aizņemties naudas summu virs 100 latiem. Katrs piektais nespēja atbildēt uz šo jautājumu.

Visbiežāk no līdzcilvēkiem naudu aizņemas gados jauni cilvēki un daudzbērnu ģimeņu locekļi, kā arī Zemgales un Latgales reģionu iedzīvotāji. Pētījumā konstatēts, ka visskeptiskākā attieksme pret aizņemšanos no radiniekiem un draugiem vērojama augsta līmeņa vadītājiem, kurzemniekiem un iedzīvotājiem vecumā virs 50 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz patērētāja sniegto informāciju ir jāpaļaujas

Sandris Točs, speciāli DB, 23.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neesam ieinteresēti izsniegt kredītus un pēc tam mēģināt naudu piedzīt, tā mākslīgi palielinot kredītu izsniegšanas apjomus, lai gan tā var secināt no PTAC politikas attiecībā pret nozari

Tā intervijā DB saka AS 4finance operatīvās vadības direktors Gvido Endlers, paužot viedokli par Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) jaunajām vadlīnijām nebanku kreditēšanas nozarei, nosakot pilnu maksātspējas vērtēšanas procesu kredītiem, sākot no 100 eiro.

Fragments no intervijas:

Kā vērtējat šo priekšlikumu?

Vērtēju šīs izmaiņas kā ļoti sasteigtas. Nav neviena argumenta, kāpēc ir jāsamazina esošais apjoms no 425 eiro uz 100 eiro. Nav absolūti neviena pētījuma, nav veikta datu analīze. Mūsu esošais maksātspējas vērtēšanas modelis ir pat ļoti labs. Izsniedzam aizdevumu summas līdz 425 eiro SMScredit.lv un Ondo.lv produktos, nodrošinot mūsu izstrādātu maksātspējas vērtēšanas modeli, balstoties un informāciju, kas ir saņemta no patērētāja. Savukārt Vivus.lv produktam, kur maksimālā aizdevuma summa ir līdz 1500 eiro un maksimālais termiņš 24 mēneši, gadījumos, kad klienti vēlas aizņemties lielākas summas par 425 eiro, ir jāveic tā sauktais padziļinātais maksātspējas vērtēšanas process, kur klientiem tiek pieprasīti dažādi dokumenti – banku kontu izraksti, informācija no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai Valsts ieņēmumu dienesta. Esam veikuši datu analīzi un salīdzinājumu un esam secinājuši, ka kredītu atmaksas kvalitāte produktos SMScredit.lv un Vivus.lv ir pilnīgi vienāda. Tātad tam, vai mēs prasām šos dokumentus vai neprasām, no kredīta apmaksas viedokļa nav nekādas atšķirības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas iedzīvotāji spiesti aizņemties atkal un atkal

Vēsma Lēvalde, Ieva Mārtiņa, 18.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandināvu kredītkompānija Ferratum Latvia pērn izsniegusi par 46% vairāk aizdevumu nekā 2008.gadā. Vairāk nekā pusi veido atkārtotie aizdevumi, kuru īpatsvars turpina pieaugt arī šogad.

Par to liecina Ferratum Latvia dati. 2009.gadā Ferratum Latvia fiksējis vēl vienu jaunu tendenci – pieaudzis klienta vidējais vecums, pie tam sievietes vecumā virs 40 gadiem aizņēmušas vairākas reizes aktīvāk nekā vīrieši šajā vecumā. Tai pat laikā jaunāku iedzīvotāju vidū (no 21 līdz 29 gadiem), kas izmantojuši ātrās kreditēšanas pakalpojumu, sieviešu un vīriešu skaits ir līdzīgs. Ekonomiskās lejupslīdes laiks ir ieviesis būtiskas izmaiņas arī klientu uzvedībā.

Kā novērojis Ferratum Latvia valdes loceklis Jevgenijs Leonovs, 2008.gadā iedzīvotāji vairāk ņēmuši kredītus izklaidei un centušies aizņemties pēc iespējas lielākas summas. Savukārt 2009.gadā vidējā aizņēmuma summa ir mazinājusies, t.i. neskatoties uz to, ka kredītkompānija bijusi gatava klientam piedāvāt 200 latu aizdevumu, klients izvēlējies aizņemties vien 50 - 100 latus. Par iepriecinošu faktu uzskatāms tas, ka klientu disciplīna esot augusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kaut gan bankas nobremzējušas kreditēšanu un šobrīd arī lieks piecītis, ko aizdot līdz algas dienai, reti atradīsies arī kaimiņa vai drauga kabatā, ātri – ar īsziņas vai interneta starpniecību – aizņemties gribētāju skaits pieaudzis pavisam nedaudz vai pat nemaz,» vēsta laikraksts Neatkarīgā.

A. Pole informējis, ka patlaban samaksāt laikā nevar un aizdevuma termiņu pagarina ap 15% aizņēmēju. Piesardzīgāki kļuvuši gan aizņemties gribētāji, gan kreditētāji, skaidrojis SMScredit.lv valdes priekšsēdētājs. Iepriekš kredīts ņemts ceļojumam uz ārzemēm vai kādam spontānam pirkumam, tagad biežāk ātri aizņemas, kad līdz algas dienai pietrūkst ikdienas tēriņiem, apģērba, sadzīves tehnikas iegādei, rēķinu apmaksai, arī neparedzētiem izdevumiem.

Pirms pāris gadiem cilvēki aizņēmās lielākas summas, bet, piemēram, pagājušajā mēnesī iedzīvotājiem visbiežāk bija nepieciešams 50 un 75 latu kredīts, stāstījis SIA Ferratum Latvia valdes loceklis Jevgeņijs Ļeonovs. Nav maz arī tādu, kam tēriņiem pietrūcis 25 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) ir izmeklēšanas lieta par «sms kredītu» izkrāpšanu organizētā grupā - tiek izmeklētas vismaz četras epizodes par ātro kredītu izkrāpšanu. Tikmēr Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija norāda, ka nav apkopojusi informāciju par to, kā šādās situācijās rīkojas katrs «ātro kredītu» devējs, tomēr dažu uzņēmumu prakse ir šādus kredītus «upuriem» ļaut neatmaksāt.

Saistībā ar «sms kredītu» izkrāpšanu ENAP izmeklēšanā esošo lietu, patlaban kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana un tiek vākti pierādījumi vainīgo personu saukšanai pie kriminālatbildības, stāstīja VP pārstāve Lita Juberte. Zināms, ka organizētajā grupā darbojās vismaz četras personas un katrai bijusi sava loma kredītu izkrāpšanā, norādīja L. Juberte. Vairāk informācijas policija pašlaik neatklāj.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane norāda, ka nozarē ir uzņēmumi, kas neliek atmaksāt kredītu, ja tas paņemts krāpnieciskā veidā, izmantojot svešu vārdu, un nonācis krāpnieku rokās. Pieeja šī jautājuma risināšanā ir individuāla - atbilstoši katra uzņēmuma iekšējai politikai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dace Oliņa ir pirmā profesionāle no Austrumeiropas, kam uzticēts vadīt farmācijas kompānijas Roche filiāli Rietumos.

Kopš aizvadītā gada vasaras Dace Oliņa ir F.Hoffmann - La Roche, viena no pasaules lielākajiem oriģinālmedikamentu ražotājiem, filiāles vadītāja Somijā. Pirms tam bijusi Roche vadītāja Baltijas valstīs, šajā amatā viņa nonākusi uz trim gadiem rotācijas kārtībā. Šāda izvirzīšana Rietumu korporācijai nav tipiska, jo Dace ir austrumeiropiete un piedevām vēl arī sieviete.

«Stikla griesti Rietumu biznesa pasaulē pastāv, sieviešu vadības līmenī nav daudz,» viņa atzīst. Roche, kur strādā 80 tūkstoši darbinieku visā pasaulē, līdzīgos amatos Rietumeiropā ir vēl tikai divas sievietes — Norvēģijā un Francijā. Arī dalījums «Austrumeiropa un Rietumi» biznesā nekur nav pazudis. «Ne tikai tāpēc, ka vienas valstis ir nabagākas, citas bagātākas, bet pavisam atšķirīgs ir arī domāšanas veids,» saka Dace.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB bankā sācis darboties Būvniecības finansēšanas centrs, informē bankas pārstāvji.

Tas radīts kā atbalsts potenciālo privātmāju īpašniekiem, kuri nereti būvniecības uzsākšanas sākumposmā saskaras ar dažādām neparedzētām un nezināmām situācijām. DNB Būvniecības finansēšanas centra konsultanti palīdzēs orientēties būvniecības procesā - aptvert gaidāmos finansiālos izaicinājumus un iespējami labāk sagatavoties mājokļa celtniecībai.

DNB Būvniecības finansēšanas centrs piedāvā kopā ar klientu iziet cauri visiem ar mājas būvniecības finansēšanu saistītajiem procesiem – no klienta kredītspējas noteikšanas līdz konsultācijām par mājas uzturēšanas izdevumiem. Centru vada Gatis Macāns, kurš DNB bankā jau astoņus gadus veic privātpersonu apkalpošanu un kreditēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kādām īpašībām jāpiemīt cilvēkam, lai uzsāktu savu biznesu?

Lelde Petrāne, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildot uz jautājumu – kādām īpašībām jāpiemīt cilvēkam, lai uzsāktu savu biznesu*, teju puse jeb 48% aptaujāto norādījuši labas komunikācijas prasmes, informē Swedbank.

Savukārt otrā biežāk minētā atbilde (kā būtisku norādījuši 45% aptaujāto) ir drosme riskēt. 43% aptaujāto svarīga īpašība sava biznesa uzsākšanai šķiet pārliecība par sevi, lai ar savu ideju vai produktu spētu aizraut citus. Turpretī katram trešajam (33%) aptaujātajam nozīmīgākā īpašība, lai sāktu savu uzņēmējdarbību, šķiet stratēģiskā domāšana. Interesanti, ka, salīdzinot ar līdzīgas aptaujas datiem 2012.gadā, labas komunikācijas prasmes šogad norādītas kā svarīgākā personības iezīme, taču pirms trīs gadiem tā ierindojās vien ceturtajā vietā, kā nozīmīgākas īpašības norādot intuīciju, pārliecību par sevi un drosmi riskēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iesaistīties uzņēmējdarbībā motivē ar papildu naudas grantiem

Dienas Bizness, 24.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot grozījumus ES fondu programmā «Pasākumi motivācijas celšanai inovācijām un uzņēmējdarbības uzsākšanai», paplašinātas programmas ietvaros atbalstāmās darbības un attiecināmās izmaksas, atļaujot tās ietvaros rīkoto biznesa plānu un ideju konkursu uzvarētājiem piešķirt grantus un ekspertu konsultācijas uzņēmējdarbības uzsākšanai un uzņēmējdarbības tālākai attīstībai.

Ministru kabineta sēdē otrdien, 24.maijā, tika atbalstīta Ekonomikas ministrijas iniciatīva ieviest vēl vienu jaunu papildus atbalsta formu jaunajiem komersantiem – granta (naudas balvas) un eksperta konsultāciju piešķiršanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizēto konkursu laureātiem uzņēmējdarbības uzsākšanai un uzņēmējdarbības tālākai attīstībai.

ES fondu programmas «Pasākumi motivācijas celšanai inovācijām un uzņēmējdarbības uzsākšanai» ietvaros LIAA rīko dažādus konkursus un pasākumus, piemēram, «Ideju kauss», «Inovatīvas uzņēmējdarbības uzsākšana», «Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās», kuri ir plaši atzīti un kuros piedalās ievērojams dalībnieku skaits. Diemžēl tikai neliels skaits programmas ietvaros rīkoto konkursu un pasākumu uzvarētāju izveido jaunu un inovatīvu uzņēmumu, un attīsta jaunus inovatīvus produktus, kas ir izpelnījušies atzinību konkursu un pasākumu ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptauja: Lielākā daļa jauno uzņēmēju biznesu sāk par savu naudu

Žanete Hāka, 20.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākums jauno uzņēmēju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sava biznesa uzsākšanai izmantojušu pašu uzkrāto kapitālu – bez banku un valsts palīdzības un nepiesaistot ES fondus, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā visās trīs Baltijas valstīs.

Aptaujas dati liecina, ka 70% jauno uzņēmēju Latvijā sava biznesa uzsākšanai izmantojuši pašu uzkrāto kapitālu. Ja ar pašu līdzekļiem nepietiek, jaunie uzņēmēji, aicina palīgā ģimeni vai draugus. Tikai daži, uzsākot jaunu biznesu, mēģina iegūt banku vai valsts finansējumu, vai arī piesaistīt ES fondu līdzekļus. Līdzīga situācija ir arī citās Baltijas valstīs – 76% Lietuvas un 75% Igaunijas jauno uzņēmēju atzīmējuši, ka uzsākuši savu biznesu, izmantojot savus uzkrājumus.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: «Starta kapitāls, kas ir nepieciešams biznesa uzsākšanai, parasti ir neliels, tāpēc uzņēmējdarbības uzsākšana lielākoties tiek finansēta no paša uzņēmēja līdzekļiem vai piesaistot radinieku un draugu palīdzību. Apzinoties risku, jaunie uzņēmēji dažreiz nav gatavi uzņemties saistības. Tieši tāpēc sākumposmā tik svarīgs ir valsts vai pašvaldību atbalsts. Pēc tam, kad bizness ir ieguvis stabilu pamatu un vēlas paplašināties un nonākt nākamajā līmenī, bankas jau var piedāvāt ilgtermiņa finansējumu ar izdevīgiem nosacījumiem. Jo pārdomātāks ir biznesa plāns un skaidrāks ir uzņēmēja redzējums sava biznesa attīstībai, jo labāki būs kreditēšanas nosacījumi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iedzīvotāji uzskata, ka lielākā daļa šķēršļu biznesa uzsākšanai ir mazinājušies

Žanete Hāka, 02.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad salīdzinājumā ar 2012.gadu uzlabojies iedzīvotāju vērtējums par dažādu faktoru ietekmi, kas kavē uzsākt savu biznesu, liecina Swedbank Business Network veiktā aptauja.

Visbūtiskāk samazinājies iedzīvotāju skaits, pēc kuru domām ekonomiskā situācija nav piemērota uzņēmējdarbības uzsākšanai – šogad tā uzskata 27% respondentu, kamēr 2012.gadā tā domāja 43%.

Tāpat pēdējo divu gadu laikā par 10 procentpunktiem samazinājies to iedzīvotāju skaits, kas norāda uz zināšanu trūkumu kā kavēkli sava biznesa uzsākšanai.

Lai arī kopumā iedzīvotāju vērtējums par šķēršļiem biznesa uzsākšanai ir uzlabojies, tomēr šogad ir kļuvis kritiskāks viedoklis par savām spējām vadīt uzņēmumu. 25% aptaujāto domā, ka neatbilst uzņēmēja tipam, un tas kavē uzsākt savu biznesu. Salīdzinot ar 2012.gadu, šādi domājošo īpatsvars pieaudzis par 11 procentpunktiem. Taču pasaules ekspertu atziņas liecina, ka uzņēmēja tipi ir dažādi – daļa ir veiksmīgi uzņēmēji, daļa - vadītāji, citi var būt veiksmīgu ideju autori, kuriem biznesa vadība jāuztic partneriem, paturot savā pārziņā inovāciju izstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākot būvdarbus, topošo privātmāju īpašniekiem jāsaskaras ar virkni izaicinājumu.

Kā liecina pēc DNB bankas pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti, lielākie izaicinājumi savas privātmājas kārotājiem pirms reālās būvniecības uzsākšanas ir starta kapitāls, būvniecības saskaņošana un būvdarbu izpildītāju atrašana. Savukārt pēc būvniecības uzsākšanas – iekļaušanās izmaksu tāmē un būvdarbu veicēju darba uzraudzīšana.

Aptaujājot tos Latvijas iedzīvotājus, kuri nesen noslēguši privātmājas būvniecību vai patlaban vēl to veic, noskaidrojās, ka katram trešajam respondentam lielākais izaicinājums pirms reālo darbu uzsākšanas privātmājas būvniecībā bijis starta kapitāla uzkrāšana. Savukārt būvniecības saskaņošana un visu nepieciešamo atļauju saņemšana vislielākās raizes sagādājušas gandrīz katram ceturtajam (24%) respondentam. Bet gandrīz katram piektajam (18,8%) vislielākās grūtības bijušas atrast piemērotu būvdarbu izpildītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru