Jaunākais izdevums

Pastāv iespēja, ka Somija bloķēs eirozonas palīdzību Portugālei. Tas liek apšaubīt eirozonas spēju nodrošināt savu finansiālo stabilitāti, atsaucoties uz Somijas finanšu ministrijas amatpersonas sacīto, ziņo Reuters.

Somijā 17.aprīlī notiks parlamenta vēlēšanas, un eiroskeptiskās partijas, kas iebilst pret Portugāles glābšanu un pat glābšanas fonda - Eiropas Finanšu stabilitātes mehānisma (EFSF) - palielināšanu, gūst arvien lielāku atbalstu.

Somija ir vienīgā eirozonas valsts, kur EFSF glābšanas aizdevumi ir jāapstiprina parlamentam. Citās izlemj valdība.

«Situācija kļūst saspringtāka ar katru dienu,» stāstījis Somijas finanšu ministrijas padomnieks Marti Salmi. «Mēs vakar saņēmām jaunākās aptaujas rezultātus, un tie, kuri ir pret jebkādu palīdzību Portugālei vai jebkādu garantiju EFSF palielināšanu iegūst 48 procentus un pārējie - 52 procentus,» viņš stāstījis.

Amatpersona skaidrojusi, ka opozīcijā esošā Sociāldemokrātiskā partija, kas līdz šim bijusi labvēlīgi noskaņota pret Eiropas Savienību un varētu iegūt aptuveni 18 procentus no balsojuma, tagad saka, ka tā vietā, lai saņemtu aizdevumu, Portugālei jāpārstrukturē savu parādu.

«Es esmu apbraukājis valsti, dažu pēdējo nedēļu laikā esmu bijis 14 pilsētās un daudzi cilvēki nevēlas iesaistīties nekādās racionālās diskusijās. Viņi vienkārši saka: ir nepareizi palīdzēt Portugālei, bija nepareizi palīdzēt Grieķijai, mums vienkārši jāļauj tām bankrotēt,» skaidrojis Salmi.

Reuters norāda, ka, ja Somija bloķēs Portugāles glābšanu, kas saskaņā ar Eiropas Komisijas aplēsēm varētu izmaksāt ap 80 miljardiem eiro, tas varētu stiprināt iebildumus pret glābšanu arī Vācijā un radīt jaunu satricinājumu parāda tirgos.

«Eirozonas finansiālā stabilitāte kaut kādā veidā ir apdraudēta,» teicis Salmi.

Pārstāvji no Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Lisabonā ir kopš otrdienas, diskutējot par atbalsta paketi lēni augošajai, parādiem apkrautajai valstij.

ES Ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns, kurš pats ir soms, atzinis pieaugošo pretestību pret Portugāles glābšanu Somijā un aicinājis somus būt atbildīgākiem pret vienotās valūtas zonu.

Informācijas avots eirozonā sacījis, ka, pat ja Somija nolemtu nepiedalīties Portugāles glābšanā, tās daļa tiktu sadalīta starp citām eirozonas dalībvalstīm.

Taču Salmi norādījis, ka glābšanai nepieciešama vienprātība, tādēļ šāds risinājums nozīmētu pārveidot EFSF līgumu. Tas savukārt varētu radīt papildus grūtības vairākos eirozonas parlamentos, kur tas būtu jāapstiprina.

Kā vēstīts, Portugāle ir trešā eirozonas valsts pēc Grieķijas un Īrijas, kurai nepieciešama eirozonas un Starptautiskā Valūtas fonda palīdzība, sabiedrība eirozonas dalībvalstīs: Somijā, Vācijā, Slovākijā un Nīderlandē arvien vairāk ir pret šādu atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kur slēpjas Portugāles ekonomiskās izaugsmes noslēpums?

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Muižnieks, 22.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no Eiropas valstīm, kura pēdējā laikā izpelnījusies politologu un ekonomistu īpašu uzmanību, ir Portugāle. Pēc parādu krīzes pārdzīvošanas šī Dienvideiropas valsts spējusi atgūties. Kur slēpjas Portugāles ekonomiskās izaugsmes noslēpums? Bez liekām emocijām – aplūkosim Portugāles ekonomiku raksturojošos datus.

Portugāles reālais iekšzemes kopprodukts (IKP) 2014.-2016. gadu periodā ir audzis par vidēji 1.4%. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paredz, ka izaugsme turpināsies, paredzot reālā IKP izaugsmi 2% apmērā arī 2017. gadā.

Virspusēji skatoties, kāds varētu apgalvot, ka Portugāles ekonomikas atlabšana ir panākta, piekopjot sociālu politiku. Kopš 2015. gada beigām Portugālē pie varas atrodas Sociālistiskā partija (Partido Socialista, SP), kura izveidojusi mazākuma valdību, paļaujoties uz kreiso (Bloco de Esquerda) un komunistu un Zaļās partijas apvienības (Coligação Democrática Unitária) atbalstu. Saprotami, ka šāds modelis ir izraisījis arī dažādu pasaules mediju uzmanību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikko kā lepni atteikusies no finanšu drošības spilvena, Portugāle attopas banku ķezā

Pēc apjoma otrā lielākā Portugāles kredītinstitūcija Banco Espírito Santo ir pamatīgās naudas grūtībās, un tai nepieciešama restrukturizācija, ziņo Reuters. Tas licis kāpt Portugāles valsts obligāciju ienesīguma rādītājam un satricinājis akciju tirgus abos Atlantijas krastos. Tas viss notiek vien pāris mēnešus pēc starptautiskās aizdevuma programmas beigām maija vidū.

Aizvien miskastē

Arī pēc aizdevuma programmas noslēgšanas kredītreitingu aģentūras Portugāles parādzīmes aizvien patur «atkritumu» līmenī jeb zem investīcijām cienīga statusa. Maijā Standard & Poor’s paaugstināja savu Portugāles obligāciju nākotnes vērtējumu no negatīva uz stabilu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Portugāles premjers brīdina: valsti, iespējams, būs jāglābj

Lelde Petrāne, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's, atsaucoties uz nepieciešamību samazināt parādu un vājajām izaugsmes perspektīvām, pazeminājusi Portugāles valsts parāda reitingu, ziņo BBC.

Tikmēr Portugāles galvenā opozīcijas partija paziņojusi, ka iebilst pret valdības taupības plāniem, bet valsts premjerministrs brīdinājis, ka valstij varētu būt nepieciešama glābšana.

«Politiskās krīzes sekas varētu palielināt riskus mūsu ekonomikai un novest pie iejaukšanās,» viņš teicis.

Kā vēstīts, Portugāli nospiež augstais parāda slogs, un tā jau kādu laiku cīnās, lai izvairītos no starptautiskas palīdzības, kāda bija nepieciešama Grieķijai un Īrijai.

Ministru prezidenta Žozē Sokratiša valdība pagājušās nedēļas piektdienā nāca klajā ar jaunākajiem taupības pasākumiem, kuru mērķis ir pārliecināt investorus un citas Eiropas Savienības valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas grūtdienītēm problēmas arī ar medikamentu piegādi slimnīcām

Lelde Petrāne, 10.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas farmācijas gigants Merck draud atsaukt miljoniem eiro vērtas investīcijas no Portugāles, jo valsts pārziņā esošajām slimnīcām radušās problēmas ar rēķinu apmaksu, vēsta thelocal.de.

Kompānija tagad draudot izstāties no nākotnes pētniecības projektiem.

«Mūsu investīcijas pētniecībā tiek plānotas ilgtermiņā,» sacījis Merck Portugāles vadītājs Fricis Sačers.

«Savstarpēja uzticēšanās ir svarīgs pamats,» viņš piebildis. «Bet Portugāles nevēlēšanās maksāt grauj šo uzticību,» skaidrojis kompānijas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas (ECB) vakardienas lēmums palielināt eiro bāzes procentlikmi par 25 bāzes procentpunktiem līdz 1,5% nozīmē turpmāku eiro kredītu mērenu sadārdzināšanos. Tas nozīmē, ka būs nepieciešama lielāka naudas summa parāda apkalpošanai nākotnē, lēš eksperti.

«Katrā ziņā ECB apliecināja, ka turpina soļot pa iepriekš nosprausto likmju celšanas taku, šodienas preses konferencē vēl aizvien iezīmējot nostāju par labu likmju celšanai arī turpmāk. Kā sava kompasa galveno rādītāju ECB saglabā inflācijas draudus un cenu stabilitātes saglabāšanu nākotnē,» norāda Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības līdzekļu pārvaldnieks Pēteris Stepiņš.

Apņēmība dedzīgi cīnīties ar inflāciju caurvija visu šodienas centrālās bankas preses konferenci. «Tas nosaka arī ECB turpmāko rīcību, un pagaidām var gaidīt, ka šogad sekos vēl viena likmju celšanas reize - ļoti iespējams atkal pēc trīs mēnešiem oktobrī. Līdz ar šo lēmumu bankas savus brīvos līdzekļus centrālajā bankā var noguldīt par 1% gadā (tāpat kā iepriekš - 50 bāzes punktus zem bāzes likmes). Tādēļ pagaidām vēl aizvien var prognozēt, ka Euribor likmes kopumā turpinās savu virzību augšup un 2% robežu trīs mēnešu Euribor var sasniegt jau gada beigās. Tas, protams, palielina kredītmaksājumus gan eirozonas, gan Latvijas kredītņēmējiem, tai pat laikā slāpējot izaugsmi, kas nepieciešama veiksmīgai parādu krīzes pārvarēšanai eirozonā,» spriež P. Stepiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Portugāles valdība uz sabrukuma robežas; bažas par starptautiskā aizdevuma likteni

Jānis Rancāns, 03.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāles valdības nonākusi uz sabrukuma robežas, kad divi valdības ministri paziņojuši par savu gatavību atkāpties, sekojot ārlietu ministra Paulu Portaša piemēram, kurš savu atlūgumu iesniedzis otrdien.

Valdību nolēmuši pamest Demokrātiskā un sociālā centra – Tautas partijas (CDS-PP) lauksaimniecības ministre Asunscao Kristas un sociālās drošības ministrs Pedro Mota Soaress. Viņi savu lēmumu pieņēmuši sekojot CDS-PP līdera, ārlietu ministra Paulu Portašam, kas atlūgumu otrdien iesniedzis saistībā ar nesaskaņām par valsts starptautiskās glābšanas ietvaros nepieciešamajām reformām.

Portugāles premjers Pedro Pasušs Koelju jau paziņojis, ka nepieņems P. Portaša atkāpšanos un turpinās vadīt valdību, lai nodrošinātu stabilitāti un strādātu pie politiskā strupceļa pārvarēšanas. Komentētāji šo situāciju nosaukuši par absurdu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federālais sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas jomu uzraudzības dienests Roskomnadzor uz karjeru orientēto sociālo tīklu LinkedIn iekļāvis personu datu pārkāpēju reģistrā un uzdevis to bloķēt, ceturtdien paziņoja Roskomnadzor preses dienests.

«Pamatojoties uz spēkā stājušos tiesas lēmumu, sociālais tīkls LinkedIn iekļauts personu datu pārkāpēju reģistrā un nodots sakaru operatoriem bloķēšanai,» teikts Roskomnadzor paziņojumā.

Dienesta preses pārstāvis paskaidroja, ka sakaru operatoriem ceturtdienas laikā jāizpilda rīkojums par LinkedIn bloķēšanu.

Kā ziņots, Maskavas pilsētas tiesa 10.novembrī atzina par likumīgu zemākas instances tiesas lēmumu, kas paredz Krievijā bloķēt LinkedIn.

Lēmumu bloķēt tīklu LinkedIn augustā pieņēma Maskavas Tagankas rajona tiesa, kas atzina, ka LinkedIn ir pārkāpis Krievijas likumu, kas noteic, ka Krievijas iedzīvotāju personas dati ir jāglabā Krievijas teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody’s: Portugālei, iespējams, vajadzēs otru aizdevumu

Jānis Rancāns, 06.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service otrdien ir samazinājusi Portugāles kredītreitingu par četrām pakāpēm no Baa1 līdz Ba2, brīdinot, ka to varētu pazemināt vēl vairāk un ka valstij būs nepieciešams vēl viens aizdevums, vēsta BBC.

Portugāles reitings, pēc aģentūras domām, tagad liecina par pārāk augstu risku, lai investētu valsts parādzīmēs. Savukārt Portugāles valdība norāda, ka aģentūra, lemjot par reitinga samazināšanu, nav ņēmusi vērā valsts apņēmību ieviest finanšu taupības pasākumus.

Jau vēstīts, ka aprīlī Portugāle lūdza starptautisko palīdzību, lai spētu tikt galā ar finanšu krīzi. Kopumā Portugālei tiks piešķirti 78 miljardi eiro.

Portugāles varas iestādes maijā arī uzsākušas kriminālizmeklēšanu pret trim starptautiskajām reitingu aģentūrām par to, ka tās, iespējams, guvušas labumu no Portugāles reitingu samazināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban Portugāles ekonomikas lejupslīde sasniegusi zemāko punktu un apstājusies, krīze nepadziļinās, bet tautsaimniecības augšupeja vēl nav sākusies. Tā šā gada pavasarī ekonomisko situāciju savā valstī raksturoja dažādu paaudžu un atšķirīgu profesiju Portugāles iedzīvotāji, turklāt gan valsts galvaspilsētā Lisabonā, gan lauku reģionos, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Lai gan saistībā ar nestabilo situāciju Grieķijā izskanējuši pieļāvumi, ja īstenosies scenārijs par Grieķijas aiziešanu no eirozonas, tad pa pēdām var sekot citas Dienvideiropas valstis un to vidū arī Portugāle, pašu portugāļu vidū valsts iespējamā aiziešana no eirozonas netiek apsvērta kā reāls scenārijs. Vairāk nekā desmit gados portugāļi jau saraduši ar eiro, turklāt eiro ar savu starptautiski plašo pielietojumu un relatīvo stabilitāti tiek uzskatīts par izdevīgu Portugāles ekonomikai.

Jāatceras, ka aptuveni pirms gada Portugāle pārtrauca dalību trīs gadus ilgušajā un 78 miljardus eiro vērtajā valsts glābšanas programmā, kurā iesaistījās gan Starptautiskais Valūtas fonds, gan Eiropas Savienība (ES). Tomēr jāņem arī vērā, ka šopavasar publiskotajā aģentūras Bloomberg indeksā Portugāles ekonomika ierindojas «nožēlojamāko ekonomiku pirmajā desmitniekā» līdz ar Venecuēlu, Argentīnu, Dienvidāfriku, Ukrainu, Grieķiju, Spāniju, Krieviju, Horvātiju un Turciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāle ir panākusi vienošanos par palīdzības saņemšanu no Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), medijiem pavēstījis Portugāles premjerministrs Žozē Sokratišs (Jose Socrates).

Ir panākts aizdevums uz trijiem gadiem no ES un SVF – atsaucoties uz Ž. Sokratiša paziņojumu televīzijā, vēsta BBC. Tas ir veiksmīgs darījums, uzskata Portugāles premjerministrs. Portugāle lūdza finansiālu palīdzību 78 miljardu eiro apmērā.

Vienošanos, pie kuras tika strādāts trīs nedēļas, vēl nav apstiprinājusi opozīcija.

Lielākā partija opozīcijā – sociāldemomkrāti, par savu lēmumu atbalstīt vai neatbalstīt vienošanos par sanāciju paziņos diennakts laikā.

Panāktā vienošanās paredz, ka Portugālei būs vairāk laika, lai sasniegtu noteiktos budžeta deficīta mērķus, paziņoja Portugāles ministru prezidents.

Budžeta deficītam jābūt samazinātam līdz 5,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP) šogad, līdz 3% no IKP nākamgad, un līdz 2% no IKP 2013. gadā. Aizdevumā paredzēti arī 12 miljardi eiro Portugāles banku sektora atbalstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF: Portugālei jāvētī valsts aparāts

Jānis Rancāns, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugālei jāsamazina valsts sektorā strādājošo skaits, kā arī «jāgriež» to algas un pensijas, lai tādējādi spētu ietaupīt četrus miljardus eiro, rekomendējis Starptautiskas Valūtas fonds (SVF).

SVF rekomendācijas paredzētas, lai palīdzētu centriski labējā premjera Pedru Pašusa-Koelju valdībai par četriem miljardiem eiro samazināt valsts tēriņus 2013. un 2014. gadā, vēsta Portugāles laikraksts Jornal de negocios. Portugāles valdība lūgusi SVF palīdzību valsts izdevumu samazināšanai, vēsta AFP.

Saskaņā ar SVF rekomendācijām, kas tapušas sadarbībā ar Pasaules Banku un Eiropas Komisiju, Portugāles valsts sektorā strādājošo skaits jāsamazina par 20 procentiem, kas ļaus ietaupīt kopumā 2,7 miljardus eiro. Savukārt atlikušajiem ierēdņiem algas jāsamazina par septiņiem procentiem, kas ļautu ietaupīt 760 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Madrides Real un Portugāles futbola izlases superzvaigznes Krištianu Ronaldu vārdā trešdien svinīgā ceremonijā pārsaukta viņa dzimtās Madeiras salas lidosta.

Pašlaik 32 gadus vecais Ronaldu pērn palīdzēja Madrides Real futbolistiem triumfēt UEFA Čempionu līgā, kā arī Portugāles izlasei kļūt par Eiropas čempioni, kas viņu ļāva nosaukt par gada labāko futbolistu pasaulē. Viņš ir vietējais varonis Madeirā, tāpēc futbolistam tur ir arī muzejs un viņa vārdā nosaukta viesnīca.

«Jūs ziniet cik lepns esmu par savām saknēm, savu dzimteni,» runā teica Ronaldu, kurš vēl tikai otrdien turpat Madeirā iesita vārtus pārbaudes spēlē, kurā Portugāle ar 2:3 piekāpās Zviedrijai.

Trīskārtējais pasaules labākais nacionālajā izlasē aizvadījis 138 spēles un izcēlies ar 71 precīzu sitienu.

Par lidostas nosaukuma maiņu Madeiras reģionālā valdība lēma pēc Portugāles triumfa 2016.gada Eiropas čempionātā. Toreiz tika sāktas petīcijas gan par, gan pret šādu lēmumu, kritiķiem sakot, ka vēsturiskākas personas šādu godu būtu pelnījušas vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā investīciju platforma CrowdedHero informē par starptautisku uzņēmuma konsultatīvās padomes izveidi, kuras mērķis ir stiprināt uzņēmuma kompetences, globālo uzticamību un vairot platformas starptautisko atpazīstamību. Uzņēmuma padomē ir trīs pieredzējuši starptautiska līmeņa eksperti no Portugāles, Somijas un Lietuvas, kuri iepriekš ieņēmuši vadošus amatus globāla līmeņa korporācijās un guvuši plašu pieredzi, strādājot dažādās nozarēs.

Jaunizveidotā padome apvieno ekspertus ar plašu pieredzi dažādās nozarēs – padomē ir gan bijušais Portugāles nacionālās aviokompānijas TAP Air Portugal vadītājs Migels Fraskulio (Miguel Frasquilho), gan kosmētikas veikalu The Body Shop franšīzes ķēdes Baltijā izveidotājs Timo Valla, gan arī starptautiski pazīstama juriste Eugenija Sutkiene.

“Padomes galvenais mērķis ir virzīt uzņēmuma inovāciju iniciatīvas, veicināt sadarbības un apzināt jaunas tirgus sniegtās iespējas. Izmantojot padomes locekļu ekspertīzi, esam gatavi vēl vairāk nostiprināt savu konkurētspēju un panākt ilgtspējīgu izaugsmi pastāvīgi mainīgajā investīciju nozarē. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka šāda līmeņa ekspertu piesaiste pilnīgi noteikti veicinās uzticību CrowdedHero no stratēģisko un profesionālo investoru puses,” norāda CrowdedHero valdes priekšsēdētājs Jānis Blaževičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavas pilsētas tiesa ceturtdien atzinusi par likumīgu zemākas instances tiesas lēmumu, kas paredz Krievijā bloķēt uz karjeru orientēto sociālo tīklu LinkedIn, un līdz ar to šis lēmums ir stājies spēkā.

Lēmumu bloķēt tīklu LinkedIn augustā pieņēma Maskavas Tagankas rajona tiesa, kas atzina, ka LinkedIn ir pārkāpis Krievijas likumu, kas noteic, ka Krievijas iedzīvotāju personas dati ir jāglabā Krievijas teritorijā.

Krievijas Federālā sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas jomu uzraudzības dienesta Roskomnadzor preses dienestā aģentūru Interfax informēja, ka vietne varētu tikt bloķēta apmēram nedēļas laikā, tiklīdz Roskomnadzor būs saņēmis tiesas lēmuma motivējošo daļu.

Prasību bloķēt LinkedIn Tagankas rajona tiesā bija iesniedzis Roskomnadzor.

LinkedIn pārstāve Maskavas pilsētas tiesas sēdē sacīja, ka Roskomnadzor prasību bloķēt vietni iesniedzis, lai aizstāvētu nenoteikta personu loka intereses, un neesot saņemtas pretenzijas no konkrētiem lietotājiem. Turklāt ar personas datu vākšanu nodarbojas cita juridiskā persona, nevis tā, kas prasībā ir norādīts ka atbildētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Interneta asociācija: VID pat formālu pārkāpumu dēļ varēs radīt slogu visiem interneta pakalpojumu sniedzējiem

LETA, 23.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) rosinātā ideja piešķirt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tiesības bloķēt piekļuvi negodprātīgām tīmekļa vietnēm ļaus VID pat par šķietami formāliem pārkāpumiem pieņemt virkni bloķēšanas lēmumu un radīt slogu visiem interneta pakalpojuma sniedzējiem, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Interneta asociācijā (LIA).

Izprotam uzraugošo iestāžu vēlmi cīnīties ar nelegālas komercdarbības veicējiem un nodokļu nemaksātājiem, tomēr iebilstam pret plānotajiem grozījumiem minētajos normatīvajos aktos, kas paredz elektronisko sakaru komersantu pienākumu bloķēt tīmekļa vietnes pēc VID pieprasījuma, sacīja LIA pārstāvji. Viņuprāt, normas dod iespējas VID pat par šķietami formāliem pārkāpumiem un bez brīdinājuma pieņemt virkni bloķēšanas lēmumu un attiecīgi radīt slogu visiem interneta pakalpojuma sniedzējiem, tajā pašā laikā nevēršoties pie pakalpojumu sniedzējiem un nerisinot pārkāpumus pēc būtības.

Cīņā pret likuma pārkāpumiem ir būtiska vēršanās pie pašiem pārkāpējiem un konkrētiem pārkāpumiem, no pārkāpumiem attur konkrēto un citu pārkāpēju sodīšana, uzskata LIA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes skartās Portugāles ekonomika šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar gada pirmajiem trijiem mēnešiem, augusi par 1,1%, tādējādi valsts pārvarējusi divus ar pusi gadus ilgušo recesiju. Situācijas uzlabošanos nodrošinājis eksporta pieaugums.

Portugāles statistikas birojs atklājis ka laika posmā no aprīļa līdz jūnijam, par 6,3%, salīdzinot ar attiecīgu periodu pirms gada, palielinājies valsts eksports. Portugāles eksportētāji palielinājuši pārdošanas rādītājus valstīs, kurās tiek runāts portugāļu valodā – Angolā un Brazīlijā. Gada otrajā ceturksnī līdz 16,4% samazinājies arī bezdarba līmenis. Laika posmā no janvāra līdz martam bezdarba līmenis Portugālē bija sasniedzis 17% un tā kritums novērots pirmo reizi kopš 2011. gada.

Vienlaikus Portugāle atzīst, ka par IKP kāpumu pagaidām liecina tikai ātrais novērtējums (flash estimate) un pirms uzsākt svinības, ir jāpagaida gada beigas, kad varēs precīzāk novērtēt stāvokli valsts ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācija: ES atbalsts Portugālei ir «saprātīgs»

Lelde Petrāne, 08.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāles lūgums pēc Eiropas Savienības atbalsta ir «saprātīgs un nepieciešams solis», ņemot vērā parādu nomāktās valsts ekonomisko un finanšu stāvokli, sacījis Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible (Wolfgang Schäuble), vēsta thelocal.de.

«Arī tirgi, spriežot pēc sākotnējās reakcijas, šķiet, to redz šādā veidā,» paziņojumā norādījis Šeible.

Kā vēstīts, Eiropas Savienība Portugāles glābšanas apmērus un nosacījumus apspriež šodien. Oficiāls lūgums pēc palīdzības saņemts vēlu ceturtdien.

No amata aizejošais Portugāles premjerministrs Žozē Sokratišs (Jose Socrates) sacījis, ka glābšana kļuva neizbēgama, kad valstī tika noraidīti jaunākie taupības pasākumi. Tie tika pasniegti kā pēdējā iespēja līdzsvarot valsts saspringtās finanses.

Atsaucoties uz avotiem valdībā, Portugāles laikraksts Diario Economico vēstījis, ka Lisabona prasa 90 miljardus eiro lielu atbalstu, kas ir par pieciem miljardiem eiro vairāk nekā bija nepieciešams Īrijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Portugāle izmeklēs starptautisko reitingu aģentūru darbību

Jānis Rancāns, 10.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāles varasiestādes ir uzsākušas kriminālizmeklēšanu pret trim starptautiskajām reitingu aģentūrām par to, ka tās, iespējams, guvušas labumu no Portugāles reitingu samazinšanas, vēsta Forbes, atsaucoties uz Portugāles nacionālo ziņu aģentūru Lusa.

Sūdzību ir iesnieguši vārdā nenosaukti Portugāles ekonomisti, kas uzskata, ka trīs starptautiskās reitingu aģentūras – Moody’s, Standard & Poor's (S&P) un Fitch - Portugālei ir izraisījušas pamatīgus finanšu zaudējumus, kā arī pieprasa izpētīt, vai aģentūras no tā ir guvušas finansiālu labumu. Aģentūru darbība varētu būt pretrunā ar pretmonopola likumdošanu, norāda ekonomisti.

Jau rakstīts, ka pēdējā gada laikā aģentūras ir vairākkārt samazinājušas Portugāles kredītreitingu – S&P līdz BBB, Moody’s līdz Baa1 un Fitch līdz A-.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Portugāle vēlas vairāk imigrantu, lai saglabātu iedzīvotāju skaitu

LETA--AFP, 22.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāle, kas tradicionāli bijusi emigrācijas valsts, ir piedāvājusies uzņemt 10 000 imigrantu no valstīm, kurām ir grūti tikt galā ar viņu pieplūdumu, lai saglabātu savu iedzīvotāju skaitu.

Portugāles premjerministrs sociālists Antoniu Košta pagājušonedēļ nosūtīja vēstules imigrantu pieplūduma nomāktajām valstīm Austrijai, Grieķijai, Itālijai un Zviedrijai, paužot vēlmi uzņemt līdz 5,8 tūkstošiem imigrantu papildus tiem 4,5 tūkstošiem patvēruma meklētāju, kurus Portugāle jau ir piekritusi uzņemt pēc ES ierosinātās kvotu sistēmas.

Košta nesen paziņoja Briselei, ka Portugālei vajadzētu «rādīt piemēru», un piebilda, ka viņš esot pret tādu «Eiropu, kas slēdz savas robežas, lai bloķētu to pieejamību bēgļiem».

Šomēnes apmeklējot Berlīni, Košta izteicās, ka esot «netaisnīgi» noslogot Vāciju ar pienākumu, kāds ir «visiem Eiropas līderiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Standard&Poor's (S&P) samazinājusi grūtībās nonākušo valstu - Grieķijas un Portugāles - reitingus, norādot uz bažām par parādu slogu, ziņo BBC.

Šis aģentūras solis palielinājis valstu aizņemšanās izmaksas, jo aizdevēji pieprasa lielāku peļņas likmi, pērkot valsts obligācijas.

S&P Portugāles reitingu samazinājusi par vienu pakāpi līdz BBB-. Jāatgādina, ka aģentūra pirms dažām dienām jau samazināja valsts kredītreitingu par divām pakāpēm līdz BBB.

Grieķijas reitings pazemināts par divām pakāpēm līdz BB-.

S&P, viena no trīs vadošajām reitingu aģentūrām, norādījusi - reitingu samazināšana ir saistīta ar bažām, ka jaunā eirozonas glābšanas sistēma, par kuru vienošanās tika panākta Eiropas Savienības samitā pagājušajā nedēļā, varētu kaitēt investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāles pagaidu premjerministrs Žozē Sokratišs trešdienas vēlā vakarā nācis klajā ar paziņojumu, ka bez Eiropas Savienības finansiāla atbalsta valsts neizķepurosies no krīzes.

Žozē Sokratišs Portugāles situāciju novērtēja ar vārdiem «risks ir pārāk liels, lai to varētu uzņemties», ziņo BBC. Tādejādi Portugāle kļuvusi par trešo valsti pēc Grieķijas un Īrijas, kurai nācies vērsties pēc palīdzības pie ES maka.

Portugāles valdība ilgstoši mēģināja izvairīties no šī soļa un noliedza, ka tā vērsīsies pēc finansiālas palīdzības, taču pagājušā nedēļā atklājās, ka tai tomēr nebija izdevies sasniegt 2010.gada budžeta deficīta mērķi.

«Es vienmēr esmu teicis, ka ārvalstu palīdzības lūgšana ir pēdējais, kas jādara, bet nu šis brīdis ir pienācis», secināja Ž. Sokratišs. «Pirmkārt, tas ir valsts interesēs.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

S&P samazina Portugāles reitingu

Lelde Petrāne, 25.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Standard & Poor's piektdien samazinājusi Portugāles kredītreitingu par divām pakāpēm līdz BBB un brīdinājusi, ka nākamā reitinga pazemināšana par vienu pakāpi varētu sekot jau nākamnedēļ. Viss esot atkarīgs no eirozonas glābšanas fonda, ziņo CNBC.

S&P solis seko aģentūras Fitch lēmumam pazemināt valsts reitingu par divām pakāpēm. Reitingu aģentūra akcentē, ka Portugāles valdības krišanas dēļ palielinājusies politiskā neskaidrība, kas negatīvi ietekmē tirgus uzticību un potenciāli paaugstina refinansēšanas risku.

Neskatoties uz to, ka Portugāle noraidījusi taupības pasākumus, S&P prognozē, ka jaunajai valdībai galu galā būs jāpiekrīt šiem pasākumiem.

Kā vēstīts, Portugāles politiskā krīze dominēja ES samita dienaskārtībā, vēl vairāk sarežģījot centienus atrisināt eirozonas parādu problēmas.

Reitingu aģentūra arī brīdinājusi, ka nākamo trīs līdz sešu mēnešu laikā Portugāles reitings varētu vēl tikt samazināts, jo īpaši, ja savlaicīgi netiks nodrošināta finansiālā palīdzība no Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Savienības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāles glābšanas lūgums tiks apspriests, kad Eiropas Savienības finanšu ministri tiksies vēlāk Budapeštā, ziņo BBC.

Kā vēstīts, Portugāles pagaidu premjerministrs Žozē Sokratišs (Jose Socrates) trešdien paziņoja, ka ir lūdzis ES finansiālo palīdzību.

Viņš atkāpās no premjerministra amata, jo tika noraidīti plānotie taupības pasākumi, bet teicis, ka Portugāle nevar gaidīt, lai palīdzību lūgtu pēc vēlēšanām.

Portugāle seko Grieķijai un Īrijai, kuras jau pērn lūdza ārēju palīdzību.

«Es vienmēr esmu teicis, ka ārvalstu palīdzības lūgšana ir pēdējais, kas jādara, bet nu šis brīdis ir pienācis», sacījis Sokratišs. «Pirmām kārtām, tas ir valsts interesēs,» viņš akcentējis.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu (Jose Manuel Barroso) paziņojumā norādījis, ka Portugāles lūgums tiks izskatīts ātrākajā iespējamajā veidā, saskaņā ar noteikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā miljons cilvēku piedalījušies vispārējā streikā, kas vērsts pret taupības politiku Portugālē, aplēsušas valsts arodbiedrības. Oficiāli dati par streikojošo skaitu gan nav apkopoti.

Streika laikā ceturtdien tika apturēta vilcienu satiksme un nestrādāja Lisabonas metro. Pēdējo divu gadu laikā tas valstī bijis jau ceturtais vispārējais streiks, kas vērsts pret taupības politiku, kuru Portugāle apņēmusies ievērot apmaiņā pret starptautisko aizdevumu. Streika laikā daudzās valsts pilsētās nestrādāja arī atkritumu savācēji un dienvidu reģionos ostās palika zvejniecības flote. Streika ietvaros Portugāles pilsētu ielās izgāja simtiem demonstrantu.

Portugāles arodbiedrības cer, ka ģenerālstreiks liks valdībai atteikties no jostu savilkšanas politikas un veicināt ekonomisko izaugsmi. Valdība gan iepriekš norādījusi, ka nemīkstinās iecerētos pasākumus, lai sasniegtu budžeta deficīta mērķus, tomēr apliecinājusi, ka varētu starptautiskajiem partneriem lūgt lielāku elastīgumu gadījumā, ja pasliktinās ekonomiskā situācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Portugāles premjers noraizējies par Grieķijas likteni

Jānis Šķupelis, 21.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas defolts rezultētos ar katastrofālām sekām Portugālei, paziņojis Portugāles premjers Pedro Passos Koelju.

Tāpat Portugāles premjers, kura vadītā valdība cenšas sevi atšķirt no līdzīgas situācijas Grieķijā un tajā pašā laikā ievērot starptautiskā aizdevuma nosacījumus (lai saņemtu kārtējos maksājumus), norādīja, ka Grieķijas bankrots nevar tikt izslēgts. «Mēs piedzīvojamam milzīgu neskaidrību, lai neteiktu vairāk – iespējamu valsts (Grieķijas) bankrotu. Tam būtu katastrofālas sekas uz Portugāli, un visvairāk tas atsauksies uz banku un ekonomikas finansēšanas jautājumiem,» tā Portugāles amatpersona.

Tāpat Portugāles valdības vadītājs uzsvēra, ka ļoti nozīmīgi ir pieturēties pie to ekonomisko mērķu izpildīšanas, ko uzliek starptautiskais aizdevums. «Tas ir tāpēc, lai mūsu partneri zina, ka mums ir vērts palīdzēt,» tā P. P. Koelju.

Komentāri

Pievienot komentāru