Jaunākais izdevums

Pirmdien sprādzienā kafejnīcā pie Rīgas 3. vidusskolas, pēc sākotnējās informācijas, bojā gājušas divas sievietes, un vēl viens cilvēks guvis smagus ievainojumus, Db.lv noskaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Skolēnu evakuācija no vidusskolas ir pabeigta. Ir nodarīti bojājumi starpsienai starp kafejnīcu un vidusskolas telpām.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inese Veisa pastāstīja, ka informācija par sprādzienu saņemta 10:33.

Pēc sākotnējās informācijas, sprādziena cēlonis varētu būt gāzes balona eksplozija 3. vidusskolas virtuvē.

Gāzes balona sprādziena iemesli

Gāzes baloni var sprāgt trīss iemeslu dēļ, Db.lv noskaidroja uzņēmumā Latvijas Gāze.

Latvijas Gāzē (LG) norādīja, ka viņi nevar uzņemties atbildību par sprādzienu, jo ar gāzes balonu uzstādīšanu un piepildīšanu LG nenodarbojas.

LG pārstāvja minējumi par šodien notikušo sprādzienu kafejnīcā pie Rīgas 3. vidusskolas bija trīs:

1. Gāzes balona nepareiza uzpildīšana

2. Gāzes balona nepareiza uzstādīšana

3. Nelaimes gadījums

Policija pagaidām atsakās sīkāk komentēt sprādziena iemeslus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija: Traģēdijas iemesls Saulkrastos ir klaji noziedzīga rīcība

Zane Atlāce - Bistere, 06.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins piektdien preses konferencē apstiprināja, ka pašlaik notiek sprādzienā Saulkrastu novadā bojā gājušo identificēšanas darbi un līdz šim ir atpazīts viens vīrietis un tas ir pieredzējušais pirotehniķis Ilmārs Āboliņš.

Zināms, ka bojā gājuši ir divi vīrieši (no tiem viens pusaudzis) un trīs sievietes. A. Grišins informēja, ka ar pirotehniku I. Āboliņa ģimenē bija saistīti trīs cilvēki ģimenē, viņiem piederēja divi uzņēmumi – Svētku aģentūra, kurai licence bija līdz šā gada vasarai. Jau pavasarī šajā uzņēmumā tika konstatēti pārkāpumi, uzieta prettiesiska pirotehnikas glabāšanas noliktava un licence atņemta. I.Āboliņam piederēja vēl viens uzņēmums - Pyro Power, kam ir gan mazumtirdzniecības veikals, gan noliktava Tukuma pusē, kur drīkst glabāt sprādzienbīstamas vielas. Šīs vietas tika pārbaudītas un pārkāpumi netika konstatēti.

«Cilvēki bija izveidojuši nelikumīgu noliktavu vai glabātuvi dzīvojamā mājā, kas ir klaji pretrunā ar visiem normatīviem un drošības pasākumiem. Tā ir klaja noziedzīga rīcība. Apjomus, kas atradās mājās, noteikt ir grūti, to noteiks ekspertīze,» informēja A. Grišins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Irākā bojā gājuši divi Latvijas karavīri

, 27.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

27. decembrī, plkst. 11.55 pēc Latvijas laika Irākā sprādziena rezultātā bojā gājuši divi un ievainojumus guvuši trīs Latvijas kontingenta (LK) kājnieku rotas karavīri, Db.lv informēja virsleitnants Uldis Davidovs. Bojā gājuši dižkareivji Gints Bleija un Vitālijs Vasiļjevs, ziņo Panorāma.

Karavīriem, veicot patrulēšanas uzdevumu, nemiernieku uzstādītās improvizētās spridzināšanas ierīces sprādziena rezultātā cieta LK automašīna Hummer. Sprādziena rezultātā bojā gāja divi un ievainojumus guva trīs LK kājnieku rotas karavīri.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris brigādes ģenerālis Juris Maklakovs Panorāmā informēja, ka precīzāka informācija par notikušo būs zināma 10.janvārī. Viņš pastāstīja, ka šobrīd zināms - noticis izlūkbrauciens un otrā mašīna tikusi uzspridzināta. Tajā esošie divi karavīri gāja bojā. Cietušo karavīru dzīvībām briesmas nedraudot. Viņi ir ievietoti slimnīcā. Divi karavīri - kareivis Ričards Sadovņikovs un kaprālis Valdis Mežajevs - guvuši vieglus ievainojumus, virsleitinants Ivo Vigulis, ievainots smagāk. Viņam jau veikta operācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sievietes aktīvi izglītojas un arvien biežāk ieņem vadošus amatus

Db.lv, 15.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Eiropas Savienības, gan Latvijas darba tirgus normatīvais regulējums sievietēm un vīriešiem paredz vienādas tiesības.

Tomēr reālajā dzīvē joprojām varam novērot, ka dzimums Latvijas darba tirgū spēlē visai nozīmīgu lomu, jo ir novērojamas būtiskas atšķirības gan izvēlētās profesijas un iegūtās izglītības jomā, gan arī atalgojuma ziņā.

Latvijā augsts sieviešu nodarbinātības līmenis

2023. gadā Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā Latvija ar 61,5 punktiem ieņem 19. vietu starp 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tostarp Latvija ir ieguvusi labus rezultātus darba jomā, kur Latvija ir ieguvusi 76,4 punktus. Visaugstākais rezultāts ir iegūts darba jomā, jo Latvijā sievietēm kopumā ir salīdzinoši augsta iesaiste darba tirgū.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2022. gadā Latvijā ekonomiski aktīvi bija 951,3 tūkstoši jeb 68,6 % iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Vīriešu ekonomiskās aktivitātes līmenis (72,7 %) bija par 7,7 procentpunktiem augstāks nekā sievietēm (65 %). Šajā ziņā Latvija gan iet kopsolī ar pārējo Eiropu, jo arī citās ES dalībvalstīs vīriešu ekonomiskās aktivitātes līmenis salīdzinoši ir augstāks nekā sievietēm. Tomēr Latvijā sieviešu nodarbinātības līmenis bija par 5,7 procentpunktiem augstāks nekā vidēji sievietēm ES, savukārt vīriešu nodarbinātības līmenis – par 0,7 procentpunktiem augstāks nekā ES. Vislielākās atšķirības vīriešu un sieviešu nodarbinātībā bija novērojamas 35–44 gadu vecuma grupā (7,8 procentpunkti). Latvija ieņem arī līderpozīcijas pēc sieviešu īpatsvara vadītāju amatos. 2022. gadā starp darba ņēmējiem Latvijā 56,1 % vadītāju bija sievietes. Jaunākie bezdarbnieku dati rāda, ka faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,3 %, sasniedzot 60,4 tūkstošus bezdarbnieku – 21,4 tūkstoši sieviešu un 39 tūkstoši vīriešu (2023. gada septembris). Tostarp sieviešu bezdarba līmenis septembrī samazinājās par 0,2 procentpunktiem līdz 4,5 %, vīriešu – par 0,1 procentpunktu līdz 8,1 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pirmo reizi Latvijā ļauj sievietes dzimumšūnas nobriedināt laboratorijā

Lelde Petrāne, 26.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Auglības klīnika Mama Rīga saņēmusi Latvijā pirmo Valsts Zāļu aģentūras atļauju sievietes dzimumšūnu - olšūnu nobriedināšanai ārpus sievietes ķermeņa. Tā ir jauna, Latvijā līdz šim vēl nebijusi iespēja sievietēm ar vairogdziedzera, onkoloģiskajām un citām saslimšanām droši iegūt pašām savas apaugļošanai piemērotas olšūnas laboratorijas apstākļos, norādīts klīnikas paziņojumā.

«Gada sākumā, izveidojot Baltijā pirmo olnīcu audu kriobanku, mēs solījām pie sasniegtā neapstāties. Tāpēc olšūnu ārpusķermeņa nobriedināšanas atļauja ir likumsakarīgs solis mūsu solīto jauno – pasaulē zināmo un pieejamo, bet Latvijā līdz šim nepieejamo - neauglības ārstēšanas tehnoloģiju ieviešanā Latvijā,» stāsta auglības klīnikas Mama Rīga valdes loceklis Imants Smirnovs.

Katra sieviete piedzimst ar savu individuālo dzimumšūnu – olšūnu skaitu, kas dzīves laikā nevairojas un neatjaunojas.

Nenobriedušas jeb negatavas olšūnas, atbilstoši cilvēka fizioloģijai, visā sievietes dzīves laikā «dzīvo» savā «mājiņā» – sievietes olnīcās jeb olnīcu audos. Olšūnu nobriešanu un «iznākšanu no mājiņas», kas nepieciešama apaugļošanās procesam, regulē sievietes hormonālā sistēma, kuras redzamā izpausme ir sievietes menstruālais cikls. Tāpēc auglības periods jeb fertīlais vecums katrai sievietei ir ļoti individuāls un cieši saistīts ar sievietes vispārējo veselības stāvokli, dzīvesveidu, tostarp stresu, ēdienkarti utt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs te darām visādas dīvainas lietas, - Jānis Grāvītis stāsta par savu Biomasas eko-efektīvas konversijas laboratoriju. Viena no centrālajām laboratorijas iekārtām ir ar ES finansējuma atbalstu uzbūvētā nestandarta tvaika sprādziena autohidrolīzes iekārta, kurā tiek apstrādātas koka skaidas vai salmi.

Tvaika sprādzienā ar koksni notiek ķīmiski procesi, kurus atbilstošos apstākļos var izmantot dažādos veidos - celulozes ražošanai bez ķimikāliju pievienošanas, etilspirta iegūšanai, jaunu kompozītmateriālu un koka keramikas ražošanai, skaidro zinātnieks. Vēl viens efekts - tvaika sprādzienā iegūtie koksnes paraugi ļoti efektīvi absorbē smagos metālus. Turklāt tvaika sprādziena iekārta ļauj apvienot daudzas tehnoloģijas, lai viena tehnoloģiskā procesa atkritumi kalpotu par izejvielu citai tehnoloģijai un rastos bezatlikumu ražošanas sistēma.

Zinātne ir kultūra

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sprādzienā iet bojā sieviete

, 13.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien (12. maijā) Liepājā, mājas Kalpaka ielā 64 4. stāvā, gāzes balona sprādziena rezultātā gājusi bojā 1924. gadā dzimusi sieviete, Db.lv pastāstīja Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ugunsdzēsēji izsaukumu saņēmuši pulksten 23.40. Sākotnēji tika evakuēti cilvēki no mājas trešā un ceturtā stāva, bet pēc tam tika nolemts evakuēt visus mājas iedzīvotājus, kopumā aptuveni 25 cilvēkus.

Sprādziena rezultātā ir bojāti visi seši 4. stāvā esošie dzīvokļi (ārsienas, starpsienas, logi, durvis). Bojājumi 3. stāvā nav konstatēti, kā arī nav bojāta jumta konstrukcija. Pašlaik notiek mājas tehniskā apsekošana, pēc kuras tiks noteikti zaudējumu apmēri, Db.lv pastāstīja Liepājas domes izpilddirektors Normunds Niedols.

Mājai veiks ekspertīzi, lai noteiktu, vai tajā drīkst atrasties cilvēki. Patlaban tiek meklēts risinājums, kur evakuētos cilvēkus izmitināt. Iepriekšējo nakti evakuētie cilvēki nakti pārnakšņoja vienā no Liepājas viduskolām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ņujorkas dzīvojamo ēku gruvešos bojāgājušo skaits sasniedzis astoņus

LETA--AFP, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāzes noplūdes izraisītajā sprādzienā, kura rezultātā trešdien Ņujorkā sagruva divi daudzdzīvokļu nami, gājuši bojā astoņi cilvēki, bet 68 ievainoti, liecina jaunākā informācija.

Pārmeklējot gruvešus, ceturtdien tika atrasts astotā upura līķis. Saskaņā ar Ņujorkas Policijas departamenta sniegto informāciju sprādzienā dzīvību zaudējušas piecas sievietes un trīs vīrieši.

Vairāki cilvēki joprojām skaitās pazuduši bez vēsts.

Meksikas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka bojāgājušo vidū ir arī trīs meksikāņi, un kāds diplomāts ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka vairāki meksikāņi ir arī starp pazudušajiem.

Jau vēstīts, ka trešdien Ņujorkā pēc spēcīga sprādziena sagruva divas piecstāvu dzīvojamās mājās Parka avēnijā Hārlemas austrumos. Notikuma vietā izcēlās spēcīgs ugunsgrēks.

Rajonu galvenokārt apdzīvo Latīņamerikas izcelsmes ieceļotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni katra piektā sieviete Latvijā, iegādājoties jaunu apģērbu vai apavus, vai citas lietas personīgai lietošanai, savam dzīvesbiedram norāda zemāku pirkuma cenu nekā tā bijusi patiesībā.

Līdzīgi rīkojas arī 22% sieviešu Polijā, 28% Rumānijā un 29% Krievijā. Tajā pašā laikā savu pirkumu patieso izmaksu atklāšana problēmas nesagādā 90% Čehijas, 80% Latvijas un 76% Ungārijas vīriešu, konstatēts Naudas plānošanas centra (NPC) un AS GE MoneyBank pētījumā, kas veikts sešās Centrālās un Austrumeiropas valstīs – Čehijā, Ungārijā, Polijā, Rumānijā, Latvijā un Krievijā.

Vīrieši arī ir tie, kuri savām dzīvesbiedrēm stāsta visu par saviem veiktajiem pirkumiem. Visās iepriekš minētajās valstīs vairāk nekā 70% aptaujāto vīriešu uzskata, ka viņi šajā ziņā ir atklāti pret savām dzīvesbiedrēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sieviešu īpatsvars uzņēmējdarbībā nākotnē augs, un tās biznesam ir labas ziņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāzes noplūdes izraisītajā sprādzienā Čehijas galvaspilsētā Prāgā pirmdien ievainoti 43 cilvēki, tostarp arī ārzemnieki. Negadījumā neviens nav gājis bojā, lai gan iepriekš Čehijas varasiestādes pauda bažas, ka miruši varētu būt divi vai trīs cilvēki.

Spēcīgā eksplozija sabojājusi apkārtnē novietotās automašīnas, bet tās triecienvilnis izsitis tuvumā esošo ēku logus. Prāgas varasiestādes noliegušas, ka notikušajam būtu saistība ar terorismu, uzsverot, ka eksploziju izraisījusi gāzes noplūde.

Negadījumā ievainojumus guvuši 43 cilvēki, ieskaitot, divus Kazahstānas, divus Portugāles, vienu Vācijas un vienu Slovākijas pilsoni, noskaidrojuši Prāgas atbildīgie dienesti. Liela daļa ievainojumu tikuši iegūti no sprādziena izsistajiem stikliem. Sākotnēji bija aizdomas, ka sprādziena bojātajā ēkā palikuši divi vai trīs cilvēki.

Pēc eksplozijas Prāgas policija slēgusi apkārtējo rajonu un no blakus ēkām evakuējusi 230 cilvēkus, baidoties no atkārtotām gāzes noplūdēm. Kopumā tikuši mobilizēti vairāki simti policistu un glābšanas dienestu pārstāvju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sprādzienā ķīmiskajā rūpnīcā Luiziānas štatā ASV bojā gājis viens, bet ievainojumus guvuši vairāk nekā septiņdesmit cilvēku.

Kopumā mediķu palīdzību meklējuši 77 cilvēki, no kuriem 51 ticis izlaists no slimnīcas jau ceturtdienas vakarā (pēc ASV laika). Sprādzienā cietuši rūpnīcas strādnieki, lielai daļai no kuriem ir apdegumi, sasitumi un elpošanas problēmas.

Sprādziens rūpnīcā nogranda darba dienas sākumā. Aculiecinieki vēsta, ka pēc tā izcēlies ugunsgrēks, kura liesmas pacēlušās vairāku desmitu metru augstumā. Sprādziens bijis dzirdams plašā teritorijā. Sprādziena iemesls vēl nav zināms, tomēr ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) noraidījis terorisma iespēju.

Pēc sprādziena no tuvākās apkārtnes tika evakuēti 300 cilvēki. Desmit strādnieki, ugunsgrēkam plosoties, palika ugunsizturīgā rūpnīcas kontroles telpā, kurā atslēguši iekārtas, lai izvairītos no lielākas katastrofas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sprādzienā Teksasā desmitiem ievainoto un nezināms skaits bojāgājušo

Jānis Rancāns, 18.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sprādzienā mākslīgo minerālmēslu rūpnīcā Teksasā varētu būt ievainoti vairāk nekā simts cilvēku, kā arī, iespējams, ir nezināms skaits mirušo, vēsta ASV plašsaziņas līdzekļi.

Sprādziens sagrāvis rūpnīcu, kā arī nodarījis plašus postījumus desmitiem tuvējās pilsētiņas Vako ēkām. Pēc sprādziena evakuēta lielākā daļa no vairāk nekā 2,7 tūkstošiem pilsētas iedzīvotāju.

Vietējās slimnīcās nonākuši desmitiem sprādzienā cietušu cilvēku. Savukārt Teksasas varasiestādes aģentūrai Reuters norādījušas, ka sprādziens, visticamāk, ievainojis simtiem cilvēku un, ka daudzi palikuši zem sagrauto ēku drupām. Pagaidām nav zināms bojāgājušo skaits, tomēr ASV plašsaziņas līdzekļi norāda, ka tas varētu būt mērāms desmitos.

Pagaidām nav zināms, kas izraisījis sprādzienu, tomēr tas, visticamāk, bijis rūpnieciskas dabas negadījums, uzskata Teksasas varasiestādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms tam dzinies pakaļ slepkavām un pedofiliem, Guntis Bojārs aiz muguras atstājis darbu avīzē Diena un atvēris savu interneta portālu. Portālu – sievietēm. Viņa grāmata Zīda čūska pagājušā gada nogalē bija desmit pirktāko vidū – blakus bestselleriem un klasiķiem.

picturegallery.fc9feedc-b2ec-408d-9dba-595d1c0b8990

"..zini, Žak, viņš atkal man zvanīja un taujāja, vai es neesot Žoržs ..un zini, man beidzot bija gana, es viņam pateicu to, ko viņš ik reizes tik ļoti no manis gaidīja ..jā, es esmu Žoržs, un es regulāri guļu ar jūsu sievu, un vismaz kādam taču ir ar viņu jāguļ.."

Grāmata ir ļoti personiska... Aizvēru to un domāju – kāpēc tu to darīji – vai tam vajadzīga drosme, izmisums, mazohisms?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts: Britu mediji: Lielbritānijā uzsprāgusi nelegālā alkohola ražotne, sprādzienā varētu būt cietuši latvieši

Jānis Rancāns, 14.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā, Linkolnšīras grāfistes pilsētiņā Bostonā uzsprāgusi kāda ēka, kurā, pēc vietējo iedzīvotāju domām, imigranti no Austrumeiropas esot nodarbojušies ar nelegāla alkohola ražošanu, vēsta britu mediji. Alkohola ražošanu ēkā apstiprinājusi arī britu policija.

Sprādzienā ir gājuši bojā pieci vīrieši, kuru identitātes tiek noskaidrotas. Aculiecinieki esot redzējuši arī sesto vīrieti, kurš esot bēdzis no sprādziena vietas ar uguns apņemtām rokām.

Ēkā atrastas ķimikālijas, kas liecina, ka tur ticis ražots alkohols, paziņojusi Lielbritānijas policija, vēsta BBC. Tomēr patiesais ugunsgrēka un sprādziena cēlonis vēl tiek izmeklēts.

Britu policija norāda, ka ēkā ticis ražots pagaidām nenoskaidrots alkohols. «Mums tur strādā dažādi eksperti, pagaidām mēs neizteiksim minējumus, kāds tieši alkohols tur ticis ražots,» norāda policija.

Varasiestādes joprojām mēģina identificēt bojā gājušos cilvēkus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Viļņas centrā uzspridzinājies 19 gadus vecs jaunietis

Gunta Kursiša, 06.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas galvaspilsētas Viļņas cenrā uzspridzinājies un gājis bojā kāds gados jauns lietuvietis, vēsta Lietuvas medji.

Sprādziens noticis 5. janvāra vakarā.

Spridzeklis ir bijis paštaisīts, tomēr ļoti jaudīgs, pavēstījis Vienotais palīdzības centrs.

Sprādziena radītais vilnis izsitis logu stiklus tuvumā esošā ēkā, bet sprādziena troksnis bija dzirdams vairākos pilsētas rajonos.

Par spridzekļa jaudīgumu liecina fakts, ka bojā gājušā jaunieša mirstīgās atliekas tika atrastas aptuveni 40 metru attālumā no sprādziena epicentra.

Policija pavēstījusi, ka bojā gājušais ir bijis 19 gadus vecs Kauņas iedzīvotājs. Sprādziena iemesli un apstākļi vēl tiek pētīti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīga eksplozija satricinājusi Meksikai piederošas naftas kompānijas Pemex galvenā biroja ēku valsts galvaspilsētā Mehiko. Sprādzienā bojā gājuši vismaz 25 cilvēki, vairāk nekā 100 ievainoti un vēl daudzi iesprostoti bojātajā ēkā.

Sprādziens nograndis debesskrāpja apakšējos stāvos, tādējādi apgrūtinot augšējos stāvos esošo cilvēku evakuāciju. Pagaidām nav zināmi eksplozijas cēloņi un notikušais tiek izmeklēts. Izvirzīta neoficiāla versija, ka sprādzienu izraisījusi gāzes noplūde, vēsta Reuters.

Notikuma vietā strādā glābēji, kas sprādziena bojātajā ēkā cenšas atrast izdzīvojušos. Sprādzienā cietušo ēku iecerējis apmeklēt Meksikas prezidents, Mehiko pilsētas mērs un Pemex kompānijas vadītājs.

Sprādziens pievienojies pēdējos gados Pemex vajājošu nelaimju virknei, kas izraisījušas pamatīgu kritiku par Meksikas valsts gāzes kompānijas iekšējo drošību. Tā, piemēram, aizvadītā gada septembrī Pemex ražotnē Mehiko ziemeļos bojā gāja 30 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Kad ar talantu vien nepietiek: sieviete Kolumbijā

Evita Lune, Pedersen & Partners partnere un vadītāja Latvijā, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indrai Noji (Indra Nooyi), Megai Vitmenai (Meg Whitman), Irēnei Rozenfeldai (Irene Rosenfeld), Elenai Kulmanai (Ellen Kullman) un Patrīcijai Vertcai (Patricia Woertz) ir kas kopīgs. Viņas ir monumentālu, daudznacionālu un gigantisku amerikāņu korporāciju vadītājas, sievietes, mātes, kuras turklāt ir iekļautas žurnāla Forbes ietekmīgāko sieviešu Top 10. Vai tas nozīmē, ka sievietes tikai ASV var būt ietekmīgas? Kā ar Eiropu? Dienvidameriku? Es vēlos pastāstīt par stiprām un veiksmīgām sievietēm ārpus ASV, kā arī par viņu apņēmību, neatlaidību un centību gan mājās, gan darbā. Šis būs mēģinājums izcelt to sieviešu izcilību, kas mazāk taisnīgās situācijās spēj sasniegt virsotnes un gūt panākumus, neraugoties uz tādiem sociāli kulturālajiem apstākļiem, kuru dēļ karjeras veidošana ir daudz sarežģītāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atzīmējot Starptautisko Sieviešu dienu, Slimību profilakses un kontroles centrs apkopojis savā rīcībā esošus statistikas un pētījuma datus, kā arī Centrālā statistikas pārvaldes datus, piedāvājot uzzināt, kādas ir Latvijas sievietes, viņu paradumi un veselība.

Kā liecina statistikas dati, 54% no visiem Latvijas iedzīvotājiem ir sievietes, un sieviešu paredzamais mūža ilgums ir gandrīz 79 gadi, kas ir par desmit gadiem ilgāks nekā vīriešiem.

No minētajiem 79 gadiem 56,5 gadus sievietes nodzīvo veselīgi bez nopietnām veselības problēmām. Vairāk nekā puse - 52% - Latvijas sieviešu savu veselību vērtē kā labu vai diezgan labu. Galvenās veselības problēmas sievietēm Latvijā ir sirds un asinsvadu sistēmas slimības un ļaundabīgie audzēji. Visbiežāk sievietes sūdzas par galvassāpēm, muguras, locītavu, mugurkaula sāpēm kakla - plecu daļā, kā arī par bezmiegu.

Dati par sieviešu ģimenes stāvokli liecina, ka 37% Latvijas sieviešu ir neprecējušās, 35% ir precējušās, 14% ir šķīrušās no laulātā drauga, 14% sieviešu ir atraitnes. Vidējais sievietes vecums, piedzimstot bērnam, ir 29,1 gads. Pirmais bērns dzimst vidēji 26,4 gadu vecumā. Aptuveni 15% dzemdētāju ir vecumā virs 35 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Privātmājā Babītes pagastā noticis sprādziens

Lelde Petrāne, 27.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pēcpusdienā Valsts policija saņēmusi informāciju no Babītes pagasta, kur kādā privātmājā noticis sprādziens. Sprādziena cēlonis pagaidām nav zināms. Sprādziena rezultātā neviena persona nav cietusi.

Policija uzsākusi izmeklēšanu un izskata dažādas notikušā versijas.

Sprādziena rezultātā ir bojātas privātmājas konstrukcijas, taču neviena persona sprādziena brīdī nav atradusies tuvumā un nav cietusi. Pagaidām nav zināms, kas bijis par sprādziena cēloni, tas tiks skaidrots ekspertīzēs.

Policija neizslēdz arī versiju, ka sprādziens bijis rīkots apzināti, taču šādas rīcības motīvi un personas, kuras varētu būt saistītas ar notikušo, pagaidām nav zināmas. Policija pašlaik turpina izmeklēšanu un sīkāku informāciju izmeklēšanas interesēs šobrīd nesniedz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienā no Sanktpēterburgas metro stacijām pirmdien noticis sprādziens, kurā nogalināti vismaz 11 cilvēki, atsaucoties uz Krievijas tiesībsargāšanas un veselības aprūpes iestādēm, ziņo mediji.

Iepriekš Sanktpēterburgas gubernatora pārstāvis ziņoja, ka sprādzienā gājuši bojā desmit cilvēki, bet vēl 50 guvuši ievainojumus. Vēlāk Krievijas veselības ministre Veronika Skvorcova pavēstīja, ka cietuši 47 cilvēki, no kuriem seši atrodas smagā stāvoklī.

Sprādziena vietā saskaņā ar svaigākajām ziņām gājuši bojā deviņi cilvēki, bet vēl divi vēlāk miruši slimnīcā.

Sākotnēji tika saņemtas pretrunīgas ziņas par vienu vai par diviem sprādzieniem, kas notikuši uz vienas no Sanktpēterburgas metro līnijām, taču Krievijas izmeklēšanas komiteja oficiāli paziņojusi, ka bijusi tikai viena eksplozija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā sievietēm pieder trešdaļa uzņēmumu

Dienas Bizness, 08.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešā daļa jeb 33,21% no viesiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem pieder sievietēm, savukārt uzņēmumu, kuru valdēs darbojas sievietes, īpatsvars ir 33,43%, apkopojis Lursoft.

Lielāks sieviešu īpatsvars ir starp mazkapitāla SIA dalībniekiem un matpersonām. 38,67% no visām Latvijā reģistrētajām SIA dalībnieces ir sievietes, savukārt 38,53% gadījumu sievietes darbojas mazkapitāla SIA valdēs.

Biznesā visaktīvākās sievietes ir vecumā no 30 līdz 49 gadiem. Trešā daļa jeb 33,59% no visām dāmām, kuras iesaistījušās biznesā un ir kāda uzņēmuma dalībnieces, ir sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem, savukārt 11,14% gadījumu uzņēmumu dalībnieces ir no 18 līdz 29 gadus vecas. Vismazāk biznesā iesaistās sievietes vecumā līdz 18 gadiem (0,04%) un dāmas, kuru vecums ir 70 un vairāk gadu (6,62%), noskaidrojis Lursoft.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Traģiskais negadījums Bolderājā, Gaigalas ielā, noticis, laupītājiem mēģinot uzspridzināt bankomātu, informēja Valsts policijā.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistiem pastāstīja, ka ap plkst.4 blakus dzelzceļa sliedēm nograndis sprādziens, kurā viens vīrietis gāja bojā, bet vēl viens smagi ievainots. 30 gadus vecais vīrietis šobrīd atrodas slimnīcā, kur viņam tika veikta operācija. Mirušā vīrieša identitāte vēl tiek noskaidrota.

Ņemot vērā saasināto situāciju saistībā ar terorisma draudiem Eiropā, policija šī notikuma iemeslu noskaidrošanā iesaistīja plašus spēkus, tostarp pretterorisma vienību Omega. Jau aptuveni pusotru stundu pēc sprādziena bija skaidrs, ka nav noticis terorakts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Krievijā spēcīgā sprādzienā desmitstāvu mājā gājuši bojā četri cilvēki

LETA/EHO MOSKVI/AFP, 31.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Magņitogorskas pilsētā pirmdien spēcīgā sprādzienā sagruvuši stāvu pārsegumi vienā desmitstāvu nama sekcijā un gājuši bojā vismaz četri cilvēki, bet saskaņā ar Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas informāciju zem ēkas gruvešiem vēl varētu atrasties 36 līdz 40 cilvēki, kuru meklēšanas darbi turpināsies arī naktī.

Slimnīcās ar traumām un apsaldējumiem nogādāti pieci cilvēki, divu cietušo stāvoklis ir smags.

Ēkas gruveši tiek pārmeklēti ļoti piesardzīgi, tāpēc grūti prognozēt, cik ilgs laiks tam būs vajadzīgs. Daudzu stundu laikā nav izdevies atrast nevienu, izņemot četrus bojāgājušos, kas izvilkti no drupām neilgi pēc sprādziena.

Pēcpusdienā Magņitogorskā ieradies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Sprādziens nograndis plkst.6 no rīta pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika). Saskaņā ar galveno versiju, ko izskata Krievijas Izmeklēšanas komiteja, nelaimi izraisījusi gāzes eksplozija.

Iedzīvotāji evakuēti arī no līdzās esošajām ēkas sekcijām, kur arī cietuši vairāki dzīvokļi, izbirušas logu rūtis un sienās parādījušās plaisas. Konstrukciju drošību pārbauda speciālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc sprādziena Ņujorkā sabrukušas divas daudzstāvu dzīvojamās mājas un notikuma vietā izcēlies spēcīgs ugunsgrēks, ziņo ASV policija.

Negadījumā bojā gājis vismaz viens cilvēks, bet 16 guvuši ievainojumus, taču likumsargi brīdina, ka upuru skaits visdrīzāk pieaugs.

Nav zināms, cik cilvēku atradās ēkā negadījuma brīdī, taču divas piecstāvu dzīvojamās mājas ir pilnībā pārvērtušās drupu kaudzē.

«Tā ir apdzīvota ēka, tur dzīvo cilvēki, un mums ir ziņas par pazudušiem cilvēkiem. Ēka ir pilnībā sabrukusi, vēl joprojām plosās ugunsgrēks, līdz ar to mēs nevaram sākt drupu pārmeklēšanu. Būs bojā gājušie,» sacīja augsta ranga Ņujorkas amatpersona.

Notikumu vietā Hārlemā strādā 168 ugunsdzēsēji.

Pēc policijas sacītā, sabrukušas divas blakus stāvošas dzīvojamās ēkas Parka avēnijā Hārlemas austrumos, Manhetenā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Ilgtspējīgas mežsaimniecības formula

Māris Ķirsons, 23.12.2022

Mežsaimnieks un viens no lielākajiem mežu īpašniekiem Latvijā Edgars Dupužs.

Ekrānšāviņš no video

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežsaimniecība Latvijā ir ilgtspējīga, jo vietās, kurās notikusi koksnes ieguve, pēc tam mērķtiecīgi tiek atjaunotas audzes, ikgadējas koksnes pieaugums pārsniedz cilvēku nocirstās un dabiski atmirušās koksnes apjomu.

Jāņem vērā, ka mežs ir salīdzinoši agresīva ekosistēma, jo vietās, kur cilvēks kaut kādu iemeslu dēļ pārstāj apstrādāt zemi, tur nekavējoties ierodas koku pioniersugas. Tā ir aizaugušas bijušās lauksaimniecības zemes, grāvji, ceļmalas, kuras, regulāri izcērtot, tiek atbrīvotas no šādiem iebrucējiem.

Meži būs varenāki

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava direktors Jurģis Jansons uzskata, ka mežsaimniecība nevar būt neilgtspējīga, jo tad tā nav mežsaimniecība. „Jautājuma, vai naftas vai grants ieguves ir ilgtspējīgas, vienkārši nav, jo ir kaut kāds katls, kurš tiek tukšots,” skaidro J. Jansons. Viņš arī nezinot, kas īsti ir atmežošana, jo šeit grūti esot kaut ko atmežot. „Latvija ir mežu zeme, un, tiklīdz cilvēki no tās pazūd – to pamet, tā ekosistēma ieņem cilvēka vietu, kuru viņš līdz tam izmantoja pārtikas audzēšanai, dzīvošanai. Tās būtībā ir savulaik mežam atņemtās teritorijas,” tā situāciju skaidro J. Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru