Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās, iegādājoties gaļu, cilvēki nešaubās, ka tā nāk no lopiņa, kas iepriekš ēdis zāli un māvis, tomēr, saskaņā ar ASV start-up uzņēmuma Modern Meadow pausto, nākotnē varētu gadīties, ka gaļa izprintēta 3D bioprinterī, raksta BBC.

ASV start-up kompāniju Modern Meadow ar 350 tūkstošu ASV dolāru investīcijām jau atbalstījis viens no Silīcija ielejas ievērojamākajiem riska kapitālistiem Pīters Tīls (Peter Thiel). Viņš ir arī Paypal līdzdibinātājs un viens no agrīnajiem Facebook investoriem.

Trīs dimensiju printēšanā objekti tiek radīti par pamatu ņemot digitālu modeli, un tie tiek «printēti» slāni pa slānim. Līdz šim ar 3D printera palīdzību ir izprintētas tādas lietas kā spēļmantas, aksesuāri, mēbeles, bet nesenākais jauninājums ir ieroču detaļu printēšana. Db.lv jau vēstīja, ka 3D printēšanas potenciālu plāno izmantot arī telefonu ražotājs Nokia.

Modern Meadow dibinātāji ir tēvs un dēls Gabors un Andrass Forgaci (Gabor, Andras Forgacs). Zinātnieki jau paredz, ka cilvēkus nebūs viegli pārliecināt ēst bioprinterī radītu gaļu.

Pēdējā laikā zinātnieki pievērsušies tam, vai būtu iespējams printēt objektus ne tikai no plastmasas, bet arī citiem piemēram, bioloģiskiem, materiāliem. Bioprintēšana ir daudz sarežģītāka nekā, piemēram, šokolādes tāfelītes printēšana, jo printēšanas procesā tiek izmantotas dzīvas šūnas, skaidro Modern Meadow līdzdibinātājs Gabors Forgacs.

Modern Meadow nav vienīgie, kas vēlas mākslīgā veidā radīt, piemēram, gaļu. Māstrihtas Universitātes zinātnieki Nīderlandē audzē dzīvnieku šūnas, lai radītu muskuļaudus. Šī komanda neizmanto bioprintēšanu, bet «bio ražošanas» metodi, kurā cilmes šūnas vairojas pēc speciāli izveidota parauga. Nīderlandes zinātnieki jau ir radījuši nelielus mākslīgi audzētus muskuļus aptuveni divu centimetru garumā, viena centimetra platumā un viena milimetra biezumā. Šogad zinātnieki grasās prezentēt pirmo mākslīgi radīto hamburgeru. Tiek lēsts, ka pirmā burgera izmaksas būs 200 tūkst. Lielbritānijas mārciņu (aptuveni 167 tūkst. Ls), bet, attīstoties tehnoloģijai, tās saruks.

Komentāri

Pievienot komentāru