Tehnoloģijas

Baltijas jaunuzņēmums Dorado ar ICO piesaistījis vairāk nekā 6 miljonus dolāru

Dienas Bizness, 08.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piegādes jaunuzņēmums «Dorado» veiksmīgi pabeidzis pirmo sākotnējā monētu piedāvājumu un piesaistījis 6,3 miljonus ASV dolāru no investoriem visā pasaulē.

Lielākā «Dorado» investīciju daļa tika piesaistīta no Filipīnām, Taizemes, Malaizijas, Indijas, Meksikas, Vācijas un Lielbritānijas. Baltijas valstu investori nebija tik aktīvi – viņu ieguldījums bija mazāks par 10% no kopējās summas. Līdzekļu ieguldīšana norisināsies vēl nākamos divus mēnešus.

«Dorado» aizsākumi meklējami ēdienu piegādes uzņēmumā «Foodout». Tagad «Dorado» piedāvā piegādes pakalpojumus ne tikai Latvijā un Igaunijā, bet arī citās valstīs.

«Mēs pamanījām lielu pircēju pieprasījumu pēc dažāda veida vietējo veikalu precēm, piemēram, ēdieniem, elektroniskajām ierīcēm, parfimēriju, kā arī daudzām citām lietām,» skaidro Jonas Karosas, «Dorado» līdzīpašnieks.Pilsētas teritorijā nepieciešamās preces tiks piegādātas stundas laikā vai pat ātrāk, un tās piegādās kurjeri, izmantojot aplikāciju «Uber» kā kurjerus vienojošu platformu. Tāpat «Dorado» plāno investēt tādās inovācijās kā dronos un robotos. Jaunākās paaudzes tehnikas piesaiste paplašinās klientu iespējas, kas palīdzēs preces piegādāt labāk, ātrāk un lētāk.

«Mūsu galvenais mērķis ir kļūt par globālu – decentralizētu piegādes pakalpojumu līderi. »Dorado« loģistika ir revolucionāra, tā lieto blackchain tehnoloģiju, kas, pateicoties »Uber« platformai, apvieno klientus un kurjerus, piedāvājot piegādi no dažādiem veikaliem, aptiekām un restorāniem,» stāsta J. Karosas.

Līdzdibinātāji skaidro, ka «Dorado» spēks ir «Foodout» infrastruktūrā un pieredzes bagātajā, zinošajā komandā, kas ir ļoti būtiski stūrakmeņi, uzlabojot piegādes pakalpojumu kvalitāti. Izteikti atšķirīgais piegādes modelis ir veidots ar mērķi, lai mazinātu cilvēka pieļauto kļūdu iespējamību. Apvienojot pašreizējo «Foodout» infrastruktūru ar jaunākajām inovācijām, mākslīgā intelekta pārvaldītām komunikācijas platformām, dronu piegādēm un robotiem, kā arī spēju apstrādāt miljoniem pasūtījumu, «Dorado» uzņemas risku «no jauna izgudrot» pasūtījumu procesu, paralēli uzlabojot biznesa trūkumus, kurus radījuši zvanu centrā veiktie pasūtījumi. Roboti un droni strādā desmit reizes ātrāk nekā cilvēks, tāpēc tie tiks iesaistīti piegādes pieņemšanas procesā, lai pasūtījuma veikšanas ilgums nebūtu ilgāks par 15 minūtēm.

«Mūsdienu dzīvesstils pieprasa daudz koordinētākus pakalpojumu piedāvājumus, jo šobrīd teju visu var pasūtīt messenger vai kādā citā aplikācijā. Piegādes industrija šajā jomā ir ļoti lēni attīstījusies, tāpēc »Dorado« iesaistās un cer veikt ievērojamas pārmaiņas,» stāsta J. Karosas.

Primāri «Dorado» plāno izvērst aktivitāti Polijā un Krievijā. Izmantojot piesaistītos līdzekļus, jaunuzņēmums iegādāsies vienu no ātrāk augošajām ēdienu piegādes platformām Polijā – woopit.com. Krievijā bizness tiks paplašināts, sadarbojoties ar Evgeniju Tikhorimovu, kurš Krieviju iepazīstinājis ar «eBay», «Yandex» un «ozon.ru».Laika gaitā «Dorado» plāno paplašināties, savu darbību uzsākot Austrālijā un Kanādā, kur paredzama labvēlīga vide un apstākļi biznesa attīstībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Vai lieljaudas saules parku tirgus pārkarsīs?

Kaspars Cikmačs, AS "Latvenergo" Attīstības direktors, valdes loceklis, 23.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Industriālie lieljaudas saules parki sekmēs Latvijas energoneatkarību, lai mazinātu dažādu ārējo faktoru ietekmi elektroenerģijas tirgū.

Karstajās vasaras dienās mums trūkst savu elektroenerģijas ražošanas avotu, jo vasarā Daugavā ir zema ūdens pietece, un mazā siltumenerģijas pieprasījuma dēļ koģenerācijas termoelektrostacijas darbināt ir mazāk efektīvi. Šajās situācijās saules parki sekmēs to, ka saulainajos periodos elektroenerģijas cenas būs būtiski zemākas.

Baltijā ir daudz dažādu attīstītāju sākti saules parku projekti atšķirīgās attīstības stadijās. Vienus no tiem attīsta profesionāli un enerģētikā pieredzējuši, citus tādi, kas izmēģina laimi jaunā biznesa virzienā saklausot, ka tur varētu būtu El Dorado.

2022. gada augstās elektrības cenas radīja bažas, ka tādas tās būs mūžīgi un varbūt pat pieaugs, tādēļ gan Baltijas valstīs, gan citur Eiropā strauji aug uzstādīto saules elektrostaciju skaits. Pēc SolarPower Europe (SPE) apkopotajiem datiem Eiropā 2022. gadā jaunu saules enerģijas jauda sasniedza 41,4 GWp, pieaugot par gandrīz 50 % salīdzinājumā ar 28,1 GWp 2021. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru