Finanses

TietoEnator veiksmīgi paveic testēšanu MasterCard programmā

, 23.04.2008

Jaunākais izdevums

TietoEnator ir veiksmīgi pabeidzis programmu MasterCard’s Global Authorization Initiative Pre-Validation Program Banknet sistēmas 07.2 versijai. Programmas ietvaros TietoEnator testēja savu Card Suite risinājumu attiecībā pret globālo autorizācijas sistēmu (Global Authorization System) MasterCard Banknet sistēmā, Db.lv informēja TietoEnator pārstāve Tatjana Golosuja.

MasterCard Eiropas EPSnet 2009.gadā aizvietos Banknet sistēma. EPSnet pagaidām tiek lietots, lai savienotu emitentus un saņēmējus online POS/ATM transakciju apstrādei, un visiem esošajiem klientiem vajadzēs veikt migrāciju uz Banknet sistēmu.

Sertifikācija programmā MasterCard’s Global Authorization Initiative (GAI) Pre-Validation Program ir veidota maksājumu karšu piegādātajiem ar klientiem Eiropā. TietoEnator iegūta sertifikācija piedāvā dažādas priekšrocības Card Suite klientiem, kas ir maksājumu karšu organizācijas MasterCard locekļi, kā, piemēram, mazākas izmaksas, kas saistītas ar migrēšanu vai ieviešanas projektu: ir jāiesniedz tikai viens log-fails bez kļūdām, tā vietā lai nodotu garus testa scenārijus.

Māris Ozoliņš, Cards Latvia vadītājs, TietoEnator Banking & Insurance saka: "TietoEnator piedalās MasterCard piegādātāju programmā un atbalsta vienu no jaunākajiem MasterCard pamatmērķiem. Dalība šajā programmā ir izdevīgs projekts, kur iegūst visas puses, un, pats galvenais, TietoEnatorCardSuite risinājuma klienti, kuriem tagad būs iespēja saīsināt validācijas procesu un samazināt ar to saistītās izmaksas."

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

TietoEnator grupa palielina savu kapitāla daļu uzņēmumā TietoEnator Alise

, 08.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TietoEnator grupa, starptautiskais informācijas tehnoloģiju uzņēmums, 2008.gada 31.jūlijā palielinājusi savu līdzdalību uzņēmuma TietoEnatorAlise kapitālā no 51% līdz 88.8%. Šīs vienošanās mērķis ir vēl vairāk nostiprināt TietoEnator pozīcijas Baltijas reģionā. Atlikušie 11.2% uzņēmuma daļu pieder TietoEnator Alise vadībai.

2005.gadā TietoEnator grupa iegādājās 51% uzņēmuma TietoEnator Alise (tajā laikā IT Alise) kapitāla daļu ar iespēju iegādāties atlikušās daļas. Šo gadu laikā TietoEnator Alise apgrozījums ir ievērojami audzis – 2007.gadā, salīdzinot ar 2005.gadu, tas bija pieaudzis par vairāk kā 60% un sasniedza 6.95 miljonus LVL. Šodien uzņēmumā strādā aptuveni 300 darbinieku, un TietoEnator Alise šobrīd realizē projektus ne tikai Latvijā un Baltijas valstīs, bet arī Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā un Dānijā. 2007. gadā Ziemeļvalstīs sniegto pakalpojumu apjoms pārsniedza 2 miljonus LVL.

“Pievienošanās TietoEnator grupai ir devusi uzņēmumam iespēju ievērojami augt, pēdējo triju gadu pieredze apliecina, ka TietoEnator Alise sniegtie pakalpojumi ir konkurētspējīgi pasaules mērogā. Tas, ka esam daļa no korporācijas, kā arī mūsu darbinieku zināšanas, prasmes un attieksme pret darbu ļauj mums piedalīties ļoti interesantos un nozīmīgos starptautiskos projektos”, komentē Elmārs Gengers, TietoEnator Alise valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Maksājumu karšu stāsts un ne tikai ... par mērķi un par sekām

Tatjana Čaika, juriste, zvērinātu advokātu birojs Borenius, 28.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms gada, 2011.gada 3.martā, Latvijas Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu lietā pret Latvijas komercbankām1, atbilstoši kuram par aizliegto vienošanos, tirgus dalībniekiem vienojoties par cenām, tika sodītas 22 komercbankas, uzliekot kopējo naudas sodu gandrīz 6 miljonu latu apmērā.

KP konstatējusi, ka daudzpusēja vienošanās par starpbanku komisijas maksu, kuru Latvijas bankas un banku filiāles ir noteikušas kolektīvi par karšu darījumiem POS terminālos un internetā (MIF)2 būtiski ierobežoja pieņēmējbanku konkurenci, jo MIF veidoja minimālo tirgotāja komisijas maksu (MSC), ko tirgotājs maksā pieņēmējbankai par karšu maksājumu apkalpošanu3, tādējādi slāpējot motivāciju bankām iesaistīties pieņemšanas tirgū. Tāpat par konkurenci ierobežojošu tika atzīta starpbanku vienošanās par skaidras naudas izsniegšanu ATM un bankas filiālē un konta bilances apskati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir atjaunota sistēmas darbība, un visam jādarbojas kā ierasts, tāda ir pēdējā informācija, ko MasterCard sniegusi, Db.lv sacīja kartes izsniedzēja Latvijā – a/s Citadele banka pārstāvis Mārtiņš Penke.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TietoEnator Alise pārtop par Tieto Latvia

Sanita Igaune, 16.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no Somijas IT korporācijas Tieto meitasuzņēmumiem Latvijā TietoEnator Alise ceturtdien mainījis nosaukumu uz Tieto Latvia, bet no nākamā gada tas apvienosies ar otru Tieto uzņēmumu Latvijā – TietoEnator.

Tādējādi divu Tieto meitasuzņēmumu vietā Latvijā sākot no 2011.gada darbosies viens uzņēmums – Tieto Latvia.

«Latvijas Tieto uzņēmumu apvienošana, investēšana jaunu kompetenču attīstīšanā un jaunu pakalpojumu piedāvājums radīs platformu, kas atbalstīs Latvijas un Latvijas uzņēmumu konkurētspēju globālajā tirgū,» ir pārliecināts Tieto Corporation viceprezidents un Tieto International vadītājs Pekka Viljakainen.

Viņš arī atzīmēja, ka šobrīd klienti no Tieto uzņēmumiem Latvijā prasa daudz lielāku projektu realizāciju, līdz ar to apvienošanās ļaus labāk tos realizēt, un būt produktīvākiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tieto paplašina savu darbību Latvijā, pārņemot Affecto Latvia saistības

, 01.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums Tieto paplašina savu darbību Latvijas IT tirgū, pārņemot Affecto Latvija saistības ar klientiem valsts, finanšu un citos sektoros.

Saskaņā ar stratēģijas maiņu, ko noteikusi situācija Baltijas valstu ekonomikā, Affecto Latvija īpašnieki nolēmuši būtiski samazināt uzņēmuma darbības apjomus un darbinieku skaitu Latvijā, izņemot apdrošināšanas sektoru, kurā Affecto Latvija turpinās darbu, Db.lv informēja TietoEnator Alise valdes priekšsēdētājs Elmārs Gengers.

Noslēgtā vienošanās paredz, ka Tieto grupas uzņēmums TietoEnator Alise pārņem Affecto Latvija līgumsaistības līdz ar lielāko daļu Latvijas klientu, tajā skaitā, Valsts Obligātās Veselības Apdrošināšanas Aģentūru, LR Iekšlietu ministriju, Valsts Ieņēmumu Dienestu, citām valsts iestādēm, bankām un uzņēmumiem, un turpinās to izpildi. TietoEnator Alise pārņem arī 28 Affecto Latvija darbiniekus, kurus iekļauj savā komandā. Vienošanās stājas spēkā 2009. gada 1.jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

IT programmizstrādātāji atgriezušies peļņā

Dace Skreija, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgus samaisījis IT programmizstrādātāju kārtis, karaliskais flešs izkritis TietoEnator.

Lielākajiem IT programmizstrādātājiem pērn bijuši ļoti dažādi darbības rezultāti. Atšķirībā no 2009. gada, kad puse TOP dalībnieku strādāja ar zaudējumiem, pērn visi šie uzņēmumi spējuši pelnīt. Ņemot vērā vietu sadalījumu, kārtis ir pamatīgi samaisītas, un pirmajā vietā ir nonācis IT uzņēmums SIA TietoEnator.

Palielina apgrozījumus

Abiem Tieto grupas uzņēmumiem Latvijā 2010. gads ir izdevies. Lai arī šā gada sākumā Tieto Latvia (iepriekšējais nosaukums TietoEnator Alise) piedzīvojis strukturālas izmaiņas, apvienojot divus uzņēmumus, tās ietvēra gan administratīvo funkciju un procesu apvienošanu, gan pārcelšanos uz jaunām telpām 2010. gada rudenī, kā arī citas izmaiņas, pagājušā gada darbības rezultātus vēl apskatām dalījumā pa abām komercsabiedrībām - TietoEnator un Tieto Latvia. TietoEnator pēc nelieliem zaudējumiem 2009. gadā (83,2 tūkst. Ls) pērn nopelnījis 732,2 tūkst. Ls, turklāt kāpinājis apgrozījumu par 4,8% - līdz 12,4 milj. Ls, kas ir labākais rezultāts nozares top uzņēmumu vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV maksājumu karšu kompānijas "Mastercard" un "Visa" sestdien paziņoja, ka pārtrauc darbību Krievijā, reaģējot uz tās iebrukumu Ukrainā.

"Mastercard" norādīja, ka, ņemot vērā "pašreizējā konflikta bezprecedenta raksturu un neskaidro ekonomikas vidi", kompānija "nolēmusi pārtraukt sava tīkla pakalpojumus Krievijā".

Krievijas banku izsniegtajām "Mastercard" kartēm vairs nebūs pieejams "Mastercard" tīkla atbalsts, bet citās valstīs izdotās "Mastercard" kartes nevarēs izmantot tirdzniecības vietās un bankomātos Krievijā, teikts "Mastercard" paziņojumā.

Savukārt "Visa" pavēstīja, ka nekavējoties sāks "sadarboties ar saviem klientiem un partneriem Krievijā, lai tuvāko dienu laikā pārtrauktu visas "Visa" transakcijas".

Kad šis process būs pabeigts, "visas "Visa" karšu iniciētās transakcijas Krievijā vairs netiks īstenotas ārpus šīs valsts un visas "Visa" kartes, kuras izsniegušas finanšu institūcijas ārpus Krievijas, vairs nedarbosies Krievijas Federācijā", teikts "Visa" paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Karšu darbības pārtraukšana Krievijā un Baltkrievijā pamatā ietekmēs ceļojošos iedzīvotājus

LETA, 07.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālo maksājumu karšu kompāniju "Visa", "MasterCard" un "American Express" darbības pārtraukšana Krievijā un Baltkrievijā pamatā ietekmēs šo valstu iedzīvotājus, kuri ceļo, pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

No praktiskā viedokļa tas nozīmē, ka Krievijā un Baltkrievijā izdotās "Visa", "MasterCard" un "American Express" maksājumu kartes nedarbosies ārpus šīm valstīm, bet citās valstīs izdotās kartes - nedarbosies Krievijā un Baltkrievijā. Tāpat nedarbosies starptautiskie maksājumi, piemēram, norēķini Rietumvalstu internetveikalos.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidro, ka Krievijas iedzīvotājiem Krievijas iekšzemes maksājumos un naudas izņemšanā no bankomātiem šīs kartes darbosies, izmantojot Krievijas Centrālās bankas uzturēto maksājumu sistēmu "Mir". Tāpat Krievijas bankas pašlaik aktīvi rīkojas, lai aktīvāk izmantotu Ķīnas maksājumu karšu tīklu "Union Pay", kuru Eiropas Savienībā (ES) pamatā izmanto tirgotāji, lai pieņemtu karšu maksājumus no Ķīnas iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

MasterCard padodas

, 01.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MasterCard lēmusi atcelt daudzpusējās starpbanku komisijas maksas (MIF) un atteikties no nesen ieviestajiem karšu sistēmas maksu paaugstinājumiem.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) 2007. gada lēmumu MasterCard 2008. gada 12. jūnijā uz laiku atcēla pārrobežu MIF, taču no 2008. gada oktobra palielināja karšu sistēmas maksājumus. Tagad MasterCard ir nolēmis piemērot jaunu pārrobežu darījumu MIF metodi, kuras rezultātā vidējās svērtās MIF līmenis būtiski samazināsies salīdzinājumā ar to līmeni, kas tika uzskatīts par neatbilstošu ES pretmonopola noteikumiem. Izmantojot jauno metodi, maksimālā vidējā svērtā MIF par darījumu samazināsies līdz 0,30 % patērētāju kredītkartēm un līdz 0,2 % patērētāju debetkartēm. Turklāt MasterCard paziņoja par 2008. gada oktobrī noteikto karšu sistēmas maksu atcelšanu no 2009. gada jūlija. Visbeidzot, MasterCard piekrita no 2009. gada jūlija mainīt savas sistēmas noteikumus, lai uzlabotu pārredzamību un palielinātu konkurenci maksājumu karšu tirgū. Šo izmaiņu īstenošana tuvākajos mēnešos tiks rūpīgi kontrolēta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien paziņoja, ka ASV kredītkaršu gigants MasterCard patērētājiem un mazumtirgotājiem nosaka pārāk augstu karšu darījumu maksu.

EK sākotnējā iebildumu paziņojumā paudusi uzskatu, ka MasterCard pārkāpj Eiropas Savienības (ES) vienotā tirgus konkurences noteikumus.

Liela daļa patērētāju maksājumu kartes izmanto katru dienu, kad viņi iegādājas pārtiku, apģērbu vai veic pirkumus internetā. Mēs šobrīd pieņemam, ka MasterCard mākslīgi paaugstina karšu maksājumu izmaksas, kas kaitētu patērētājiem un mazumtirgotājiem ES, norāda bloka konkurences komisāre Margarēte Vestagere.

Mums ir bažas gan attiecībā uz noteikumiem, ko MasterCard nosaka pārrobežu darījumiem Eiropas Savienībā, gan uz nodevām, kas tiek piemērotas mazumtirgotājiem par tādu maksājumu pieņemšanu, kas veikti ar ārpus Eiropas izsniegtām kartēm, skaidro komisāre. MasterCard tagad ir iespēja atbildēt uz mūsu apsūdzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reģistrētas izmaiņas SIA TietoEnator Alise padomē

, 13.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiktas izmaiņas IT pakalpojumu uzņēmuma TietoEnator Alise padomē, liecina Lursoft informācija.

No padomes priekšsēdētāja amata atcelts Penti Unkuri, bet no padomes priekšsēdētāja amata atcelta Paivi Annika Forsmane. Padomē iecelts tās priekšsēdētājs Ulfs Rubens Hamarbergs, kā arī padomes locekļi Monika Elizabete Ek–Lindbloma un Peters Lindgrēns.

TietoEnator Alise valdes priekšsēdētājs ir Elmārs Gengers. TietoEnator Alise ir viens no vadošajiem Baltijas IT pakalpojumu uzņēmumiem programmatūras izstrādes un izplatīšanas jomā. 2005. gadā uzņēmums, kas tobrīd bija pazīstams kā IT Alise, pievienojās lielākajam IT pakalpojumu piegādātājam Ziemeļvalstīs – Tieto un mainīja nosaukumu uz TietoEnator Alise.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīze ietekmē piegāžu plānošanu mazumtirdzniecībā

Madara Laicāne, Db, 22.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā pieaudzis ir pieprasījums pēc preču piegāžu tīkla vadības risinājumiem tirgotājiem, piegādātājiem un ražotājiem.

Turklāt interesi izrāda ne tikai topošie, bet arī esošie mazumtirdzniecības veikalu tīklu, loģistikas parku un noliktavu vadītāji, kā arī preču piegādātāji. «Ir jūtams, ka ekonomiskās krīzes laikā ar mazumtirdzniecību saistītajos uzņēmumos papildus nepieciešamībai kāpināt darba efektivitāti īpaši aktualizēsies un kļuvusi izteikti svarīga piegāžu tīkla plānošana. Ja iepriekš bija jāņem vērā esošais un vēsturiskais pieprasījums (sezonālās tendences, konkrētu produktu aprites ātrums u.tml.), tad šobrīd ir jāspēj prognozēt patērētāju vajadzību izmaiņas, ņemot vērā pirktspējas samazināšanos, un nekavējoties pielāgot loģistikas tīkla darbību,»atzīst Ludmila Černova, SIA TietoEnator, Mazumtirdzniecības un loģistikas nodaļas piegādes ķēžu biznesa virziena vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikro, mazajos un vidējos uzņēmumos bieži to īpašnieki, vadītāji un grāmatveži ir cilvēki orķestri, un laiks ir nauda teju tiešā vārda nozīmē. Noteiktā laikā var kaut ko nopelnīt vai cīnīties ar birokrātiskām procedūrām, papīru ķīpām, liekiem tēriņiem un nenopelnīt.

Pieredzē, kā vienkāršot iekšējos procesus uzņēmumā, lai vairāk laika un līdzekļu paliek biznesa attīstībai, dalās finanšu tehnoloģiju uzņēmuma WestStein valdes locekle Signe Kalniņa.

Saīsiniet un vienkāršojiet avansa norēķinu procedūru

Ikvienam uzņēmumam mēdz būt dažādi tēriņi – biroja vajadzībām, klientu attiecību veidošanai (ziedi, dāvanas, pusdienas vai vakariņas, reprezentācijas materiāli), komandējumiem, ceļa izdevumiem, dāvanām.

Šādos brīžos bieži nepieciešams avanss, kura izsniegšana ir visai birokrātisks process. Kā WestStein nule noskaidroja Kantar TNS veiktajā Latvijas uzņēmēju aptaujā, tad vairumā gadījumu (34,3%) avanss tiek pārskaitīts uz darbinieka kontu vai izsniegti skaidrā naudā (13,3%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

SEB banka izsniegusi vairāk nekā 2500 bezkontakta kartes

Žanete Hāka, 01.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS SEB banka bezkontakta kartes klientiem sāka piedāvāt 2013. gadā, un šobrīd ir izsniegusi jau vairāk nekā 2500 bezkontakta kartes, informē bankas pārstāvji.

Bezkontakta karte tiek izsniegta ar starptautisko MasterCard zīmolu. Ar SEB bankas bezkontakta kartēm norēķinus var veikt vairāk nekā 130 tirdzniecības vietās Latvijā, kurās esošie SEB karšu pieņemšanas termināli jau nodrošina bezkontakta karšu pieņemšanu, kā arī ārvalstīs. SEB bankas klienti, kuri ikdienā izmanto MasterCard Dinamo kartes, 2016. gada pirmajā ceturksnī gan Latvijā, gan ārzemēs ir veikuši pirkumus 1,8 miljonu eiro apmērā.

Bezkontakta karte ļauj norēķināties bez PIN koda ievadīšanas, pietuvinot karti terminālam, ja vien tirgotājs nodrošina šādu pakalpojumu. POS termināli, ko SEB banka piedāvā jaunajiem tirgotājiem, nodrošina iespēju norēķināties ar bezkontakta kartēm. Šobrīd vienīgā banka, kas Latvijā nodrošina bezkontakta karšu izsniegšanu, ir SEB banka, līdz ar to tirgotāju atsaucība esošo karšu pieņemšanas terminālu pielāgošanā ir ļoti būtiska, lai bezkontakta karšu lietošana Latvijā attīstītos, norāda bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstākļos, kad Covid-19 inficēšanās skaitļi kāpj debesīs un valsts maksā miljonus privātām laboratorijām par vīrusa testēšanu, veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) pēc būtības noraidījusi Latvijas biotehnoloģiju uzņēmuma MGI Latvia, kas ir daļa no Honkongā bāzētā pasaulē lielākā DNS gēnu sekvenēšanas koncerna BGI Group, piedāvājumu bez maksas papildus nodrošināt 10 000 testu jaudu dienā, bez maksas valstij izīrējot pašu ražoto laboratoriju aprīkojumu.

Tā otrdien, 1.decembrī raksta laikraksts Diena.

Uzņēmums no valsts nopelnītu tikai reaģentu cenu – ap 16,66 eiro uz testu, kas ir daudzkārt mazāk par summām, kuras valsts maksā privātajām laboratorijām, kur maksa par vienu testu pārsniedz pat 50 eiro. Tas rada iespaidu par privātu laboratoriju lobiju, kurām valsts vēl pirms pēdējā infekcijas lēciena bija iztērējusi vairāk nekā 10 miljonus eiro. Uzņēmuma Latvijas atzara vadītājs Andis Šlaitas norāda, ka šādas laboratorijas iekārtas jau piegādātas vairākām Eiropas valstīm, kas izvēlējušās iet masveidīgākas testēšanas ceļu. Veselības ministrija (VM) šo piedāvājumu pat nav virzījusi apspriešanai Krīzes vadības padomes un valdības sēdē, tur tas nonācis, jo, nesaprotot, kādēļ krīzes apstākļos notiek kavēšanās, to aktualizējusi Ekonomikas ministrija (EM), vēsta Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Mastercard” izziņojis 15 tehnoloģiju jaunuzņēmumus, kas pievienosies “Mastercard Lighthouse FINITIV” programmas rudens ciklam. Šogad no Baltijas valstīm iekļauti četri jaunuzņēmumi - trīs no Igaunijas un viens no Latvijas.

Pirmajā atlases kārtā tika izvēlēti 24 startupi, bet pēc otrās tika atlasīti tikai 15.

Latvijas jaunuzņēmums Abillio, kas ir digitālā maksājumu platforma brīvstrādniekiem (jeb frīlanceriem), cer ka šī partnerība ļaus attīstīt un piedāvāt Abillio pakalpojumus arī ārpus Latvijas.

“Esam pagodināti par šo iespēju, un ceram, ka programmas Mastercard Lighthouse konsultantu, partneru pieredze un kontakti palīdzēs mums paātrināt izaugsmi un uzsākt darbību jaunos tirgos, piedāvājot mūsu unikālo maksājumu pakalpojumu strauji augošajai freelance ekonomikai,” teic Abillio līdzdibinātājs Mārtiņš Viļums.

Šoruden programma tiks uzsākta Stokholmā, Helsinkos un Tallinā, vienlaikus izmantojot tiešsaistes rīkus, gan rīkojot tikšanās klātienē. Programmas laikā uzņēmumiem būs iespēja satikties ar visiem programmas partneriem un noslēgumā uzstāties un prezentēt sevi investoru priekšā. Papildus jaunizveidotie uzņēmumi saņems padomus no Mastercard mārketinga un komunikācijas komandām, lai nospodrinātu savu zīmolu un komunikāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeru grupa, kas atbalsta organizāciju WikiLeaks, apgalvo, ka tā uzlauzusi kredītkaršu operatora MasterCard mājas lapu. Nesen gan MasterCard, gan Visa, gan PayPal liedza saviem klientiem veikt ziedojumus organizācijai WikiLeaks, vēsta Earth Times.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

WSJ: Visa un MasterCard pārdos reklāmas aģentūrām ziņas par savu klientu pirkumiem

Jānis Rancāns, 25.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divas pasaules lielākās maksājumu sistēmas Visa un MasterCard pēta iespēju uzsākt jaunu uzņēmējdarbības veidu: kompānijas apsver pārdot reklāmas aģentūrām savu klientu pirkumu vēsturi. Tas varētu ievērojami paaugstināt mērķorientētu reklāmu efektivitāti, liecina The Wall Street Journal rīcībā nonākušie kompāniju pētījumi.

Patlaban Visa un MasterCard veicot izpēti par to, kā izveidot vienotu klientu pirkumu bāzi, pieeja kurai būs ļauta reklāmas aģentūrām. Kā izdevumam skaidroja anonīms avots – plānots, ka ar topošās sistēmas palīdzību, klientam, kas ar maksājumu karti iepircies, piemēram, ātrās ēdināšanas restorānā tiks piedāvāta notievēšanas līdzekļa reklāma. Sistēma arī spēs uzzināt vai klients šādu līdzekli iepriekš nav jau pircis.

Šobrīt reklāma internetā tiek balstīta uz tīmekļa meklētāja rezultātiem un nekādi nav saistīta ar patērētāja vēlmēm «reālajā dzīvē», norāda medijs.

Tomēr, piemēram, MasterCard neuzglabājot cilvēku vārdus vai adreses, tāpēc būtu sarežģīti apvienot cilvēku pirkumus ar to tiešsaistes profiliem, izdevumam norādījuši reklāmas aģentūru pārstāvji. Maksājumu kompānijas no sākuma varētu veidot sistēmas, kuras apkopo informāciju par noteiktā reģionā dominējošām precēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

EK par konkurences pārkāpumiem MasterCard piemēro 570 miljonu eiro naudassodu

LETA, 22.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) piemērojusi ASV maksājumu karšu gigantam «MasterCard» 570 miljonu eiro naudassodu par konkurences ierobežošanu starp bankām, kas piedāvā lētākas maksājumu nodevas.

«Liedzot komersantiem iespēju iegūt labākus nosacījumus, ko citās dalībvalstīs piedāvā bankas, »MasterCard« mākslīgi paaugstinājusi maksu par karšu maksājumiem, kaitējot patērētājiem un mazumtirgotājiem,» norāda Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

«MasterCard» ir otra lielākā maksājumu karšu kompānija Eiropas tirgū pēc «Visa». Pret uzņēmumu EK izmeklēšanu veica kopš 2013.gada aprīļa.

Kad klients mazumtirgotājam veic maksājumu ar karti, veikalu apkalpojošā banka maksā nodevu pircēju apkalpojošajai bankai. Mazumtirgotāji šīs nodevas ietver preču cenās, tādējādi palielinot izdevumus klientiem.

Līdz 2015.gadam šīs savstarpējās apmaiņas nodevas dažādās Eiropas valstīs atšķīrās, taču «MasterCard» noteikumi tajā laikā lika karšu maksājumus saņemošajām bankām piemērot nodevas, kas noteiktas to darbības valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu sistēmu operators MasterCard patlaban testē viedtālruņu aplikāciju, kas izmanto sejas attēlu, lai apstiprinātu maksājumus internetā, raksta CNN.

Cilvēkiem, kuri patlaban izmēģina aplikāciju, jātura telefons tādā pozā, it kā viņi uzņemtu selfiju, lai apstiprinātu maksājumus. Patlaban testos piedalās 500 lietotāji ASV.

«Jaunajai paaudzei, kurai patīk uzņemt selfijus... Es uzskatu, ka viņiem tas liksies labs veids,» norāda kompānijas drošības eksperts Eidžeijs Balla.

Tiesa gan, kāds cits drošības eksperts BBC atzinis, ka sejas atpazīšanas aplikācija jānodrošina ar papildus drošības sistēmu.

«Google mēģināja sejas atpazīšanu Android tālruņos, taču tika konstatētas daudzas problēmas,» norāda Pen Test Partners drošības pētnieks Kens Munro. «Cilvēki secināja, ka ir iespējams nobildēt kādu citu cilvēku un šo attēlu parādīt kamerai, tādējādi atbloķējot telefonu,» viņš piebilst. Google atzina, ka sejas atpazīšana ir mazāk droša nekā PIN kods vai parole.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas bankas svētdien paziņoja, ka plāno izdot maksājumu kartes, izmantojot Ķīnas maksājumu sistēmu "UnionPay", jo ASV maksājumu karšu kompānijas "Mastercard" un "Visa" pārtraukušas darbību Krievijā, reaģējot uz tās iebrukumu Ukrainā.

Krievijas banku izsniegtajām "Mastercard" un "Visa" kartēm vairs nebūs pieejams "Mastercard" un "Visa" tīkla atbalsts, bet citās valstīs izdotās "Mastercard" un "Visa" kartes nevarēs izmantot tirdzniecības vietās un bankomātos Krievijā.

Mastercard un Visa pārtrauc darbību Krievijā 

ASV maksājumu karšu kompānijas "Mastercard" un "Visa" sestdien paziņoja, ka pārtrauc darbību...

Krievijas bankas "Sberbank" un "Alfa-Bank" pavēstījušas, ka šobrīd strādā pie iespējas izdot "UnionPay" kartes.

American Express pārtrauc darbību Krievijā un Baltkrievijā 

ASV maksājumu karšu kompānija "American Express" pārtrauc darbību Krievijā un Baltkrievijā, svētdien...

Tikmēr krievu ziņu aģentūras norāda, ka "Rosbank", "Tinkoff Bank" un "Moskovskij Kreditnij Bank" arī plāno izdot maksājumu kartes, izmantojot Ķīnas maksājumu sistēmu "UnionPay".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele vairs neizsniedz jaunas VISA kartes, jo nolēmusi turpmāk sadarboties tikai ar divām starptautiskām maksājumu karšu kompānijām – American Express un MasterCard.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā 2021./2022.mācību gadā no 1.septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu, savukārt pārējiem būs jārēķinās ar zināmām grūtībām un izaicinājumiem.

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātos grozījumus noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kuru mērķis ir noteikt tiesiskā regulējuma ietvaru izglītības un sporta procesa nodrošināšanai, sākot 2021./2022.mācību gadu klātienē. Kā norādīja IZM, turpmāk izglītības process īstenojams klātienē visās izglītības pakāpēs - tostarp vispārējā un augstākajā izglītībā.

Lai sāktu 2021./2022.mācību gadu un turpmāk nodrošinātu izglītības procesu epidemioloģiski drošā mācību vidē, divu metru distance nebūs jāievēro izglītības programmas apguvē vienā klasē, grupā vai kursā, tostarp dejās. Prasība tiek attiecināta arī uz starptautiskajām skolām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TietoEnator Alise sūdzas IUB par e-veselības iepirkumu

Sanita Igaune, 09.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT uzņēmums TietoEnator Alise ir iesniedzies sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) par Veselības ekonomikas centra (VEC) elektroniskās veselības kartes informācijas sistēmas izstrādāšanas iepirkumu, liecina IUB dati.

TietoEnator Alise pretenziju iemeslus, kamēr nav beidzies sūdzības izskatīšanas process, nesniegs, DB norādīja uzņēmuma pārstāve Agita Kārkliņa. TietoEnator Alise sūdzību IUB skatīs 7.jūnijā.

VEC slēgtajā konkursā par elektroniskās veselības kartes informācijas sistēmas izstrādāšanu pretendenti piedāvājumus varēja iesniegt līdz 4.jūnijam.

Konkursa rezultātā paredzēts ieviest e-veselības kartes informācijas sistēmu, kas tiks veidota, lai nodrošinātu centralizētu pacientu veselības informācijas uzglabāšanu. «Tādējādi vienuviet tiks nodrošināta šīs informācijas pieejamība gan pašam pacientam, gan ārstniecības personām no dažādām ārstniecības iestādēm, kas piedalās konkrētā pacienta ārstēšanā,» iepriekš iepirkuma nepieciešamību skaidroja VEC pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru