Tehnoloģijas

Un atkal datorvīrus \"Sexer\"

Ainars Sedlenieks [email protected], 30.10.2003

Jaunākais izdevums

Kompānija Datoru Drošības Tehnoloģijas, kas pārstāv Kaspersky Lab brīdina par jaunas, jau ceturtās tīkla tārpa versijas "Sexer" - "Sexer.d" masveida izsūtīšanās gadījumu reģistrāciju. Jaunā "Sexer" versija no savām priekšgājējām atšķiras ar dažām nenozīmīgām izmaiņām. Konkrēti, tārps izplatās caur elektronisko pastu ziņojumu veidā, kas maskēti zem Microsoft tehniskā atbalsta dienesta paziņojumiem. Pašas vēstules izskatās sekojoši: Nosūtītāja adrese: [email protected] Vēstules tēma: The latest update for your Windows Media Player Vēstules teksts: Enjoy fast and flexible music and video playback with Microsoft Windows Media Player 9 Series. Over 120 new features, including Fast Streaming, quicker startup, and smart jukebox features make this the best Player yet. Pievienotā faila nosaukums: WMPUpdate.exe Palaižot pievienoto failu, "Sexer" uzsāk datora inficēšanas procedūru. Lai to veiktu, tas sevi kopē "Program FilesCommon FilesSystem" direktorijā ar nosaukumu "WMPUpdate.exe" un šo failu reģistrē Windows sistēmas reģistra auto palaišanas atslēgā. Līdzīgi agrākajām versijām tārps tāpat rada diskā failu "WMPUpdate.bmp" un to uzstāda kā Windows darba galda fonu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Datorvīruss aicina vēlēt par īsto kandidātu

Ainars Sedlenieks [email protected], 24.10.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārais Krievijas antivīrusu programatūras izstrādātājs Kaspersky lab informē, ka parādījies jauns datorvīrusa Sexer variants, kas satur politisko aģitāciju. "Sexer" pieder tā saucamajai pasta tārpu klasei, kuri izplatās elektroniskā pasta vēstulēs. Kaitīgā programma upura datorā tiek nogādāta ziņojumā no viltotas adreses [email protected] un tai piemīt sekojošs formāts: Virsraksts(krievu valodā): paskaties, kāds jaukums!)) Piestiprinātā faila nosaukums: SEX.EXE Ja lietotājs ir bijis tik neuzmanīgs, ka palaidis pievienoto failu, tad tārps ekrānā parāda tekstu, kas aģitē par vienu no kandidātiem uz Maskavas, Pēterburgas mēra vietu. Pēc tam "Sexer" sevi kopē C: diska pamata katalogā un reģistrējās Windows sistēmas reģistra auto palaišanas sadaļā. Tārps arī modificē monitora fona attēlu un izvieto tajā to pašu aģitācijas saturu. Pēc tam "Sexer" inficētajā datorā atrod adrešu grāmatu (Windows Address Book) un, nemanāmi lietotājam, nosūta uz visām tajā atrastajām adresēm savu kopiju. "Ir grūti pateikt, kurš ir bijis iniciators tārpa radīšanā un vai šis gadījums ir klasisks „melnā piāra” gadījums vai arī tas ir politiskās reklāmas piemērs. Taču nav izslēgts, ka patreiz noritošās priekšvēlēšanu kampaņas laikā lietotājiem nāksies saskarties ar šādiem līdzīgiem kaitīgo programmu "politizētiem" eksemplāriem, - komentē Deniss Zenkins, "Kaspersky Lab" informācijas dienesta vadītājs, - „Šajā sakarā mēs lietotājiem rekomendējam īpaši uzmanīgi attiekties pret elektroniskajām vēstulēm, kas saistītas ar vēlēšanām. Jo zem aģitācijas maskas var slēpties vīruss un nav izslēgts, ka tas izrādīsies mazāk bīstams kā "Sexer"

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vīruss uzbrūk Čečenijas nemiernieku interneta lapām

Ainars Sedlenieks [email protected], 10.12.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē par jaunu vīrusu Net-Worm.Win32.Maslan.a. Datorvīrus satur komponenti, kas pārvērš datoru vadāmā zombijā. Pašlaik mazās izplatības dēļ tas tiek vērtēts ar zemu bīstamības pakāpi. Ievērības cienīgs šķiet fakts, ka tas no inficētajiem datoriem rīko sadalīto uzbrukumu (DDoS) Čečenijas nemiernieku lapām: kavkazcenter.com kavkazcenter.net kavkazcenter.info kavkaz.uk.com kavkaz.org.uk kavkaz.tv chechenpress.com chechenpress.info Viena no šīm lapām, kavkazcenter.com, pēdējā laikā ir bijusi uzmanības degpunktā. Šī lapa ir kļuvusi par vairāku tīkla uzbrukumu mērķi. Tā ir tikusi slēgta un izsviesta no vairākām valstīm, t.sk. Krievijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Patlaban tā darbojas Zviedrijā

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Bez precīzi definētiem mērķiem panākumus sasniegt grūti

Guntars Gūte, Diena, 23.11.2022

Neils Kalniņš: “Kā valsts esam mazi kad tirgus izmērā, gan dažādās citās kategorijās, bet vienlaikus – maziņš tas nenozīmē, ka tas ir slikti, un Latvija, manuprāt, ir izcila gan tajos uzņēmumos, kas šeit darbojas tieši tehnoloģiju laukā.”

Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mums jāmāk dzīvot tehnoloģiju laikmetā, izmantot to iespējas valsts un sabiedrības labklājības paaugstināšanai, uzsver foruma 5G Techritory programmu direktors Neils Kalniņš.

Tehnoloģiju attīstība šobrīd notiek ļoti straujā tempā, dažādi jauni risinājumi tiek prezentēti teju ik nedēļu. Šķiet, savā ziņā to visu sekmē arī 5G sniegtās iespējas. Arī Latvijā tiek radītas dažādas jaunas lietas, kas arī sekmīgi tiek ieviestas mūsu ikdienā. Kādi mēs izskatāmies uz pasaules fona tehnoloģiju attīstības jomā?

Kā valsts esam mazi kad tirgus izmērā, gan dažādās citās kategorijās, bet vienlaikus – maziņš tas nenozīmē, ka tas ir slikti, un Latvija, manuprāt, ir izcila gan tajos uzņēmumos, kas šeit darbojas tieši tehnoloģiju laukā, gan arī caur šo savu mazumu mēs iegūstam ļoti lielu spēju būt elastīgiem, tādējādi daudz ātrāk spējam reaģēt uz dažādām pārmaiņām un globāliem un lokāliem izaicinājumiem. Protams, te jānovelk zināmu robežu starp tehnoloģiju pasauli un ikdienas dzīvi, jo vienmēr varam skatīties pagātnē – uz nesakārtoto izglītības sistēmu vai ne tik viediem pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar Covid-19 apkarošanu vai enerģētikas nozari, kuru negatīvās sekas mēs šobrīd izjūtam – tie ir jautājumi, kurus vienmēr var kāds uzsvērt, norādot, ka nemaz tik sekmīgi mēs neesam un esam pēdējās vietās Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsākt lidojumus uz Krieviju un Baltkrieviju pašlaik būtu milzīga kļūda, tāpēc mēs aktīvi meklējam iespējas, kā šos zaudētos tirgus aizstāt ar citiem, norāda Martins Gauss, AS AirBaltic Corporation (airBaltic) valdes priekšsēdētājs.

Pašlaik airBaltic ir pilnībā pārtraucis lidojumus uz Krieviju un Baltkrieviju, kā arī Ukrainu, kas nozīmē, ka Rīgas lidosta ir zaudējusi lielu daļu transfēra pasažieru, atzīmē M.Gauss, uzsverot, ka kara ietekme uz aviācijas nozari ir milzīga. Aviokompānijas visā Eiropā pašlaik cieš milzīgus zaudējumus, taču mēs ceram, ka konflikts drīz atrisināsies un mēs varēsim atkal atsākt lidojumus uz Ukrainu, to esam gatavi darīt kaut rīt, norāda M.Gauss.

Kopš mūsu pēdējās sarunas nav pagājis pat gads, taču pasaule šajā laikā piedzīvojusi neskaitāmus satricinājumus, tajā skaitā Krievijas agresiju Ukrainā. Kā šis notikums kopumā ietekmējis aviokompāniju darbu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Vilks: ja Latvijai nebūtu plānots ieviest eiro, inflācija ļoti ātri sasniegtu 5–6%

BNS, 06.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Latvija neplānotu 2014.gadā ieviest eiro, inflācija valstī ļoti ātri sasniegtu 5–6%, intervijā atzina finanšu ministrs Andris Vilks.

Viņš norādīja, ka inflācijas apkarošas pasākumu ietvaros ļoti rūpīgi ir jāseko līdzi regulētajām cenām. «Ja vien tas ir iespējams, šajā periodā tās nevajadzētu vispār aiztikt, nevajadzētu tās celt. Tas ir pilnīgi viennozīmīgi,» sacīja Vilks un uzsvēra, ka pret šo jautājumu jāizturas ļoti, ļoti skrupulozi. «Mums ir jāskatās ļoti uzmanīgi un jāsaprot šī perioda unikalitāte,» teica ministrs.

Vilks arī minēja, ka nevar piespiest regulatoru necelt administratīvi regulējamās cenas, bet var prasīt daudz rūpīgāk visu pētīt un izprast situāciju.

«Tagad, lai pievienoties eiro zonai, mums var pietrūkt ļoti maz, un tas ir pavisam citādi, nekā bija iepriekšējos gados,» informēja Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Nu, sāksim arī mēs rindot kā jau latvieši – pa priekšu mīnusus. Pirmais – iestājoties eirozonā, Latvijai būs jāmaksā papildu nauda – stabilizācijas fondam, būs vēl citi maksājumi. Tie būs no «mūsu katla ārā un tajā eirokatlā iekšā». Tās nebūs milzu summas salīdzinājumā ar to, ko tagad maksājam, bet būs.

Otrkārt – jā, pieaugs cenas. Slovākija, Slovēnija, Igaunija stājās «eiro klubiņā» dažādos laika posmos, bet tomēr cenu lēciens bija. Tas jāatzīst godīgi. Tas neturpināsies mūžīgi, bet kādu laiku tās celsies. Tātad būs pie mums arī,» intervijā Latvijas Avīzei, runājot par eiro ieviešanu, teicis Eiroparlamenta deputāts Ivars Godmanis.

«Trešais mīnuss eiro ir reizē pluss latam, ka, paliekot pie savas naudas, saglabājas vēl vienas durvis, pa kurām atkāpties. Tas dod variantus – ne jau haotiskas devalvācijas ceļā, bet ar saprātīgu lēmumu pieņemšanu lata kursu var pamainīt apstākļos, ja atkal būsim atdūrušies ekonomisku grūtību vai pat krīzes priekšā. Pēc iestāšanās eirozonā Latvijas Bankai tādas iespējas nebūs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 seriāla kārtējā sezona ar kārtējo lokdauna paveidu atkal ir klāt. Lielai daļai uzņēmumu atkal ir liegts strādāt tiem visefektīvākajā veidā, ļoti daudziem ir radīti būtiski apgrūtinājumi.

Tā kompensēšanai paredzams valsts atbalsts vairāk nekā 150 miljonu eiro apmērā, taču atkal mēs atgriežamies situācijā, kad drīzāk varam runāt par pabalstiem, kas jāizlūdzas, nevis kompensācijām par radītiem ierobežojumiem. Turklāt kritēriji atkal, šķiet, būs tādi, kas vienus motivēs neko nedarīt, iztiekot no budžeta naudas, bet citiem, kā līdz šim, nāksies ķepuroties, lai izdzīvotu, jo valsts atbalstam nekvalificējas. Lai arī ekonomikas ministrs īpaši uzsver, ka atbalsta mehānismi uzņēmējiem, kas valstī noteikto ierobežojumu dēļ cieš zaudējumus, tiek uzlaboti, praksē redzam, ka veikts vien kosmētisks remonts.

Kas par to liecina? Ir noteikts, kuras nozares var, kuras nevar pretendēt uz atbalstu, lai arī ir skaidrs, ka ierobežojumi negatīvi ietekmē arī tos, uz ko tieši tie neattiecas. Piemēram, būvniecība ir apgrūtināta, ja klātienei slēgti veikali, izdevējdarbībai ir zaudējumi no tā, ka netiek reklamēta iepirkšanās, kam nu ir ierobežojumi, u.tml.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tūrisma nozare ir pierādījusi savu dzīvotspēju

Ēriks Lingebērziņš, Dr.oec., biznesa augstskolas “Turība” Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāns, 26.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc jūtamas atlabšanas vasaras mēnešos šobrīd tūrisma nozare atkal nonāk situācijā, no kuras tā bija veiksmīgi sākusi ceļu ārā, Latvijā uz laiku ieviešot ārkārtas situāciju un komandantstundu. Jau trešo reizi esam paralizējošā situācijā un nezinām, vai un kādu atbalstu saņemsim.

Lai arī tikušas izteiktas dažādas prognozes par Latvijas tūrisma nozares dzīvotspēju pandēmijas kontekstā kopumā, 2021.gada jūlijs, augusts un septembris bija vistiešākais pierādījums nozares acīmredzamai augšupejai. Ienākošā tūrisma, kas dod Latvijai vislielāko pievienoto vērtību (salīdzinot ar vietējo un izejošo tūrismu), apjomi pakāpeniski pieauga un pieprasījuma dinamika uzrādīja pozitīvu, augšupejošu tendenci.

Tūristi, ko esam gatavi sagaidīt ar ziediem

Piedzīvojot divu līdz trīs mēnešu ieskriešanās periodu, augusta otrajā pusē ārvalstu tūrisms sāka iegūt veselīgas aprises, un līdz oktobra sākumam noskaņojums bija kļuvis cerīgs. Tas izskaidrojams ar to, ka Eiropas sabiedrības aktīvākā daļa, kas ceļo, pārsvarā (ap 80%) ir vakcinējušies, kā arī Latvija atradās tūristiem pievilcīgā režīmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada vasara pasaules lielākajiem akciju tirgiem pagaidām padevusies ļoti veiksmīga, kur, piemēram, ASV akciju tirgus dinamiku raksturojošā Standard & Poor"s 500 indeksa vērtība kopš jūnija sākuma palēkusies jau par 3,7%.

Vērtspapīru eksperti norāda, ka - gluži kā par spīti kārtējām prognozēm par inflācijas kāpumu - finanšu aktīvu cenas uzvedas tā it kā būtu gaidāma būtiska inflācijas tempa palēnināšanās.

"Vairumam finanšu aktīvu vasaras sākums bijis sekmīgs, un nozīmīgākie akciju cenu indeksi demonstrēja faktiski nepārtrauktu augšupeju un vairākos gadījumos tika sasniegts jauns vēsturiski visaugstākais līmenis. Turklāt jūnijs bija īpaši labvēlīgs eiro denominētajiem finanšu instrumentiem, jo eiro valūtas kritums pret ASV dolāru par 3% šajā periodā veicināja to kāpumu – globālais akciju indekss (MSCI ACWI) eiro izteiksmē palielinājās par 4,6%. Turklāt pretstatā 2021. gada līdzšinējām tendencēm jūnijs izrādījās labvēlīgs arī obligāciju cenām, jo visās lielākajās obligāciju apakškategorijās tika novērots pieaugums visa mēneša garumā. Vienīgais sektors ar negatīvu dinamiku bija izejmateriālu tirgus, kur daži izejmateriāli, piemēram, zelts, varš un jo īpaši kokmateriāli, piedzīvoja strauju cenu korekciju," izceļ Luminor Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Veikali nav vakcinēšanas veicināšanas instruments

Romāns Meļņiks, Dienas Biznesa galvenais redaktors, 28.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkal dzīvojam neskaidrībā par to, kādi ierobežojumi var tikt ieviesti, lai mazinātu Covid-19 izplatību, un, ja tādi tiktu ieviesti, tad uz ko tie attiektos (tikai uz nevakcinētajiem vai kaut kādā situācijā arī vakcinētajiem), vai šie ierobežojumi būs loģiski, pamatoti, saprotami, vai varbūt atkal tik vispārīgi, ka sāpīgi skars arī zema riska jomās esošos (kā pērn ziemā mēbeļu salonus, kuros ļaužu pūļi nemēdz būt).

Atslēgas vārdi tātad ir: lai būtu loģiski, pamatoti, saprotami. Un vēl arī savlaicīgi. Lai bizness tiem var pielāgoties, kaut vai neiepērkot kādas preces, ja paredzama veikalu daļēja vai pilnīga slēgšana. Un lai spēles noteikumi tik bieži nemainās, kā jau to diemžēl nācies piedzīvot. Jau pērn ar to saskārāmies, ka tikai rudens pusē, kad saslimšanas līmenis ar Covid-19 strauji kāpa, politiķi sāka spriedelēt, ko nu darīt. Toreiz visi atzina, ka rīcības scenārijiem bija jābūt izstrādātiem jau vasarā. Bet nebija.

Nu šoruden ir tāda kā deja vu sajūta, jo atkal nekas nav sagatavots, nekas nav pieņemts, un par to, kas būtu jādara, vēl tikai spriedelē, lai arī jau brīžiem šķiet, ka panikas iespaidā, jo pat vakcīnu pieejamības situācijā jau septembrī sasniegts pērnā gada nogales saslimušo skaita līmenis. Toties parādās tādas demokrātijai bīstamas tendences kā aizvien biežāk dzirdamās prasības pēc stingrākas ierobežojumu izpildes kontroles, bargākiem sodiem utt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB: negribam jaunu burbuli, tāpēc nesniedz kredītus, ja nav pierādāmu ienākumu

Ieva Mārtiņa, 30.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot mājokļu iegādes kreditēšanas aktivitātei, izgaismojās liela to iedzīvotāju interese, kuri nevar deklarēt savus ienākumus. Tā intervijā DB.lv atzina SEB bankas valdes priekšsēdētāja vietniece Ieva Tetere, kura bankā ir atbildīga par privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanu.

Kā raksturotu šobrīd situāciju mājokļu kreditēšanas jomā?

Jāsāk ar to, ka iepriekšējos divos gados aktivitāte bija ļoti zema, tirgus bijis ļoti kluss. Šobrīd mājsaimniecības ir daudz piesardzīgākas, tās nav gatavas uzņemties jaunas saistības.

Zemā aktivitāte domāts tuvu nulle?

Droši vien, ka tuvu nullei, jo jaunu pirkšanas darījumu nebija. Sākot no pagājušā gada otrās puses, pēdējā ceturkšņa, tirgus sācis kustēties, darījumi ir.

Kāds tam bija iemesls?

Mājoklis ģimenei vienmēr bijis vajadzīgs, mājsaimniecība var gaidīt gadu, divus, bet ir lūzuma posms, kad ģimenes, kurām ir ienākumi, saprot, ka ir laiks iegādāties mājokli. Arī cenas ir kritušās gana zemu. Šogad martā Zemes grāmatā bija reģistrētai 460 darījumi par īpašumu maiņu, tātad var teikt, ka tik daudz bijuši darījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rezidences remontam jābūt kvalitatīvam

, 21.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pontus Dati veiktajā aptaujā lielākā daļa respondentu izteicās, ka Valda Zatlera Jūrmalas rezidences iekštelpu remontam vajadzētu būt kvalitatīvam, ja jau tā kopējās izmaksas ir 1 196 000 latu.

Valsts prezidenta Valda Zatlera Jūrmalas rezidences ēkas iekštelpu remontam ir jābūt kvalitatīvam, tā uzskatīja 52% aptaujāto respondentu. 23,5% atzina, ka pirmās personas rezidencei ir jābūt reprezentablai. Starp aptaujātajiem 19,5% nezināja visus apstākļus, lai kaut ko komentētu, taču tikai 5% bilda, ka būvnieki velk laiku, lai gūtu peļņu, liecina socioloģisko un tirgus pētījumu kompānijas Pontus Dati veiktā ekspress aptauja.

Lielākā daļa respondenti nenosodīja remonta izmaksas un aizkavēšanos termiņus, norādot uz to, ka Valsts pirmās amatpersonas apartamentiem jābūt reprezentabliem: “Vajadzētu izbeigt šīs sociālistiskās sacensības par ātrākiem termiņiem, tas taču ir arī valsts reprezentācijas jautājums - tāpēc visam ir jābūt izcilā kvalitātē, lai pēc 5 gadiem atkal nav jāpārtaisa”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uļmans runā

Lato Lapsa, pietiek.com, speciāli Dienas Biznesam, 13.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas administratora slepkavības uzkūdīšanā apsūdzētā Mihaila Uļmana pirmā intervija.

Vairāk nekā gada laikā, kopš uzņēmējs Mihails Uļmans tika aizturēts, apcietināts kopš pagājušā gada decembra, arī apsūdzēts maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības uzkūdīšanā un tagad stājies tiesas priekšā, publiskā retorika ir balstīta izmeklēšanas un prokuratūras sniegtajā informācijā, pretēji žurnālistiskās ētikas standartiem nemēģinot uzklausīt arī otru pusi. Dienas Bizness šodien publicē interviju ar M. Uļmanu, dodot iespēju viņam pirmoreiz publiski izklāstīt savu nostāju un argumentus.

Prokuratūra jums ir uzrādījusi apsūdzību par uzkūdīšanu uz maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavību. Vai jūs tam piekrītat vai nē – un kādi ir jūsu argumenti?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drīz varēsim baudīt mērenu degvielas cenu, domā par Neste Latvija ģenerāldirektoru nesen kļuvušais Kristians Hallunds (Christian Hällund).

Intervijā Db viņš norāda, ka, lai gan nākotne ir neskaidra, fundamentālu iemeslu, lai naftas un līdz ar to degvielas cena atkal kāptu, neesot.

Kas jums šķiet Latvijas tirgum visaktuālākais?

Tas, par ko cilvēki Latvijā ikdienā runā visvairāk, ir degvielas cenas. Tagad tās ir nokritušas diezgan zemu, salīdzinot ar augstāko punktu vasarā. Kā jums šķiet – vai saglabāsies pašreizējais cenu līmenis, vai tomēr būs vēl kādas izmaiņas?

Jā, cenas degvielas uzpildes stacijās ir kritušās ievērojami it sevišķi pēdējo nedēļu laikā. To, protams, ietekmē fakts, ka ir kritušās jēlnaftas cenas. Bet pēdējā laikā cenas ir samazinājušās arī naftas produktu tirgū, kurā cenas nav tieši atkarīgas no jēlnaftas cenas. Mēs pērkam benzīnu un dīzeli par pasaules tirgus cenām. Tas nozīmē, ka mēs šo kritumu novedam arī līdz degvielas uzpildes staciju cenām. Es nedomāju, ka mēs redzēsim tādas jēlnaftas cenas, kādas bija šī gada vidū - domāju, ka tās paliks zem 100 dolāriem par barelu. Tas nozīmē, ka ilgtermiņā nebūs arī tāda spiediena uz naftas produktu cenām. Protams, produktu cenas ir ļoti atkarīgas no ASV, kas ir lielākais naftas produktu tirgus pasaulē. Bet tā kā var gaidīt, ka tur būs sava veida recesija un patēriņš, visdrīzāk, neaugs, domājams, būs iespējams uzturēt cenas zemā līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga atkal gatavojas tūristu skaita pieaugumam. Šī gada sākuma statistikas dati, kā arī rezervāciju apjoms viesnīcās vasaras sezonā liecina, ka šogad kopējais tūristu apjoms varētu sasniegt 80% no rādītājiem pirms globālās pandēmijas, informē Rīgas dome.

Tas nozīmē, ka viesu skaits pilsētā pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal varētu pārsniegt miljonu, liecina Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras aplēses.

Šajā tūrisma sezonā Rīgā notiks pēdējos gados lielākie sporta, kultūras un izklaides pasākumi – "Rimi Rīgas maratons", IIHF Pasaules Hokeja Čempionāts, XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki, mūzikas festivāls "Positivus", Rīgas vasaras kultūras programma un Rīgas dzimšanas dienas svinības un tūrisma sezonas beigās – Pasaules čempionāts skriešanā. Pavasara Rīgas restorānu nedēļā, kas norisināsies no 17.-30.aprīlim, piedalīsies rekordliels skaits restorānu – 56.

"Visiem šiem Rīgas lielajiem notikumiem būs pozitīva ietekme gan uz tūrisma nozari, gan ekonomisko attīstību pilsētā, tāpēc šie pasākumi notiek ar pašvaldības finansiālo atbalstu. Pirms šīs vasaras sezonas jau ir veikts būtisks priekšdarbs, lai ārvalstu viesi atkal lielā skaitā apmeklētu Latvijas galvaspilsētu un šeit uzturētos! Ļoti pozitīvs signāls ir arī tas, ka atkal atveras viesnīcas, kas pandēmijas laikā durvis bija slēgušas." – tā uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valsts kase varētu atkal iesaistīties 2. līmeņa pensiju pārvaldīšanā

Madara Fridrihsone, Db, 05.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada 1. jūlija Valsts kase atkal varētu kļūt par vienu no 2. pensiju līmeņa pārvaldītājiem, paredz Valsts fondēto pensiju likuma grozījumi, kuri ceturtdien nodoti izskatīšanai Saeimas komisijās.

Valsts kase varētu atkal iesaistīties 2. līmeņa pensiju pārvaldīšanāGrozījumi, kurus izstrādājusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, paredz, ka Valsts kase fondēto pensiju shēmas līdzekļus varēs ieguldīt Latvijas valsts vērtspapīros vai naudas tirgus instrumentos, hipotekārajās ķīlu zīmēs, noguldījumu sertifikātos un termiņnoguldījumos bankās.

No 2007. gada 1. janvāra Valsts kase savu darbību 2. pensiju līmeņa līdzekļu pārvaldīšanā izbeidza un pensiju shēmas pārvaldīšanu pārņēma privātie līdzekļu pārvaldītāji – ieguldījumu pārvaldes sabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmit priekšlikumi, kā valsts ātri un bez lieliem ieguldījumiem var atvieglot dzīvi Latvijas uzņēmējiem.

1. Sistematizēt un padarīt normatīvos aktus viegli atrodamus internetā

Likumi ir jāievēro, taču ir grūti ievērot to, kas nav strukturēts un bieži mainās. Turklāt mainās gan nacionālā, gan ES līmenī.

Daudzu institūciju mājas lapās strukturētā veidā nav pieejami visas viņu pārraudzības jomas regulējošie normatīvie akti - dažās ir tikai atsevišķi normatīvie akti, citās ir tikai LR likumi vai MK noteikumi, citās ir informācija, kura vairs nav aktuāla. Bieži vien MK noteikumi ir jāmeklē vienā vietā, ES regulas - citā. Rezultātā uzņēmējam ir jātērē ļoti daudz laika, meklējot pašam, kādi likumi, noteikumi, regulas un direktīvas viņam ir jāievēro. Ne retums ir arī gadījumi, kad par jaunām prasībām uzņēmēji uzzina reizē ar inspekciju uzlikto sodu par to neievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kredītņēmējiem jārēķinās ar recesijas draudiem

Parex bankas Risku pārvaldes direkcijas vadītāja, valdes locekle Līga Puriņa, 12.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas nepieciešami, lai atceltu 10% iemaksu kredīta saņemšanai, kurus tā apstiprināja kā vienu no pretinflācijas plāna instrumentiem privātpersonu kreditēšanas tempu mazināšanai.

Latvija ir ļoti atkarīga no starptautiskajiem finanšu tirgiem. Pasaules finanšu tirgu vispārējais stāvoklis un to viedoklis par Latviju nozīmīgi ietekmē Latvijas bankas, t.sk. caur to mātes bankām. Šo banku klienti – kredītņēmēji – arī gribot negribot līdz ar to ir atkarīgi no pasaules finanšu tirgiem. Savukārt finanšu tirgu skatījumu uz Latviju būtībā ietekmē katra negatīva publikācija presē par mūsu valsts ekonomisko stāvokli; par to, ka ir novērojama pārkaršana, ka ir tekošā konta deficīts, un to, ka Zviedrijas bankas grasās pārskatīt savu finansēšanas politiku (tas ir, vairs nefinansēt Latvijas tekošā konta deficītu). Visas šīs publikācijas lasa lielāko finanšu institūciju riska analītiķi, un tas arī attiecīgi nosaka izsniedzamo kredītu limitus uz Latviju kā valsti, attiecīgi samazinot Latvijas bankām pieejamos naudas resursus un palielinot riska cenu jeb procentu likmi. Publikācijas lasa un indikatoriem seko līdzi arī kredītu reitingu aģentūras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvniecības nozare nākamgad var sarukt uz pusi

Sandris Točs, speciāli DB, 15.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«2015. gads nozarē ir nodzīvots ražens un grūts. Bet labāk smags un darbīgs nekā bada maizē, par ko ir bažas 2016. gadā,»

To intervijā DB saka SIA Skonto būve valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis.

Tagad sākas nākošais Eiropas līdzfinansējuma periods. Vai nenotiek kavēšanās ar projektu uzsākšanu?

Visi ar Eiropas līdzfinansējumu īstenotie objekti Skonto būvei beidzas 2015.gada beigās. Bet tagad sākas nākošais Eiropas finansējuma periods, kurā valsts institūcijas kavējas, jo mājasdarbi nav izdarīti un attiecīgā dokumentācija nav sagatavota. Tāpēc 2016.gads izskatās gauži bēdīgs un liess visai būvindustrijai Latvijā. Mēs principā neredzam objektus 2016.gadā, šajā gadā nozare neredz Eiropas līdzekļu apguvi. Vienīgā nozare, kas ir izdarījusi savu mājasdarbu, ir ceļu nozare. Pārējās jomās mēs neredzam pat vietas, kur būtu tenderi izsludināti. Tāpēc 2016.gads būvniecības nozarei būs izdzīvošanas gads. Un ko tas velk līdzi?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Ukraina nenorēķināsies par dabasgāzi līdz šī gada 7. martam, Krievijas premjers Vladimirs Putins atkal piedraudējis ar gāzes atslēgšanu.

Par to ziņo newsru.com. Krievijas premjers Vladimirs Putins izrādījis lielu satraukumu par ukraiņu bruņotās specvienības rīcību, ieņemot nacionālo akciju sabiedrību Naftogaz. Turklāt Putins vēl izdzirdējis, ka nemiernieki, iespējams, arestējuši Ukrainas teritorijā esošo dabasgāzi, pret ko viņš nevarējis palikt vienaldzīgs. «Ja Ukraina visu šo nekārtību rezultātā nenorēķināsies par saņemto dabasgāzi līdz 7. martam, būsim spiesti dabasgāzes padevi atkal pārtraukt gan pašai Ukrainai, gan Eiropas dabasgāzes lietotājiem, kas dabasgāzi saņem caur šo valsti,» tā V. Putins. Vienlaikus viņš izteicies, ka notikumi ap Naftogaz kārtējo reizi liek apšaubīt Ukrainas kā enerģētisko projektu partnera uzticamību.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Nelaidiet komunistus tuvumā varai! Sagraus biznesu

Romāns Meļņiks, Dienas Biznesa galvenais redaktors, 16.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā biznesa uzmanība atkal bija pievērsta norisēm politiskajos gaiteņos. Nespējot nekā citādi ierobežot saslimšanu ar Covid-19 raisošā vīrusa izplatību, ministri bija atvēzējušies lemt vai nu par pilnīgu lokdaunu, vai vismaz regulējumu, ka klātienē varēs strādāt tikai ražojošie uzņēmumi.

Šķita pilnīgi aizmirsts, ka gan premjers, gan citi politiķi iepriekš vairāk vai mazāk publiski pauduši, ka vīruss tagad pamatā izplatās nevis publiskajā vidē, kur visi valkā sejas maskas, ietur distanci utt., bet gan privātos kontaktos, satiekoties tuviniekiem. Gan jau ne paši izdomāja šo tendenci, gan jau, ka vēstījumi par to nāca no tiem pašiem ekspertiem, kuri nu rosina par grēkāzi atkal definēt darba vidi, pamatā – biznesu.

DB karikatūra 

Ja valdība saka, ka visiem jāstrādā no mājām......

Bet tad jājautā – kurā brīdī tie eksperti melo un kurā brīdī kaut ko iesaka vien tāpēc, ka no viņiem vismaz kaut kādu padomu gaida? Un kāpēc gan politiķiem tik īsa atmiņa, ka tik elementāras zināšanas nelīmējas kopā ar jaunajām iniciatīvām?

Tiesa, ne to vien jau esam piedzīvojuši. Kaut kā vairs nav pārsteigums, ka atkal tika ignorēts fakts – īsti nav pierādījumu tam, ka cilvēku vairums saslimtu tieši darbā. Protams, atkal netika ņemts vērā, ka darba devēji ir vistiešākā veidā ieinteresēti, lai darbinieki nesaslimtu, jo tad būtu apdraudēta viņu uzņēmumu darbības nepārtrauktība.

Kurš var, tas jau strādā attālināti. Uzņēmumi jau tagad iegulda milzu resursus, rūpējoties par to, lai darbinieki būtu pasargāti no infekcijas, – aprīko darba iespējas mājās, veido starpsienas birojos, lai mazinātu tur strādājošo saskarsmi, iegādājas maskas, dezinfekcijas līdzekļus, uzstāda ķermeņa temperatūras attālinātas mērīšanas ierīces utt.

Šajā situācijā ir pilnīgi neloģiski noteikt kaut kādas jaunas formālas prasības tiem, kas jau izsargājas, vai likt strādāt no mājām tiem, kas to nekādi nevar, – tas tikai atkal novestu pie mēģinājumiem likumu apiet ar līkumu. Drīzāk tad varbūt beidzot varai būtu laiks ieklausīties akadēmiķa Kalviņa paustajā, ka nevis veselie jāizolē no slimiem, bet slimie no veselajiem.

Bet nē – vērojot pagājušajā nedēļā valdībā notiekošo, bija sajūta, ka daļu lēmumu pieņēmēju un viņu padomnieku pārņēmis kaut kāds komunistisks visa regulēšanas vīruss, – šķita, ka tie apsēsti ar domu, ka, ja nebūs ierēdņu instrukciju, uzņēmēji paši nepratīs pasargāt sevi un darbiniekus...

Tā kāre visu regulēt tiešām ir kaut kāda slimīga. Nevis pasaka, kā vislabāk var izsargāties no saslimšanas, un nevis vērtē pēc būtības uz šo mērķi vērstās, praksē jau ieviestās un pārbaudītās uzņēmēju iniciatīvas, bet gan raujas regulēt, kam būs strādāt, kam ne. Taču tirgus jau tagad daudzās jomās ir pārregulēts! Nu redzam, ka aizvien jauni regulētāji stājas rindā, lai dotu arī savas pamācības un prasības, kā biznesam būtu jāstrādā vai nebūtu jāstrādā. Šķiet, taisnība ir tiem, kas jau sen teica: valsts pārvalde ir pārblīvēta ar cilvēkiem, kuriem īsti nav, ko darīt, un kuri, lai to noslēptu, nemitīgi ražo visādas instrukcijas, noteikumus, prasības utt.

To, ka tieši bizness ir tas, kas uztur valsti, šādiem komunistu līdzskrējējiem, kas nu cenšas visu vēl vairāk saregulēt, laikam skolā nav mācījuši. Viņi, šķiet, iedomājas, ka nauda, kas dāsni nu tiek dalīta pabalstiem, atbalstiem, piemaksām utt., rodas kaut kur bankas pagrabos vai mistiskā kasē aiz šaura lodziņa kā padomju laikos. Valsts parādi? Šķiet, ka tikai uzņēmējiem rūp, ka valsts šajā brīdī teju vai kosmiskā ātrumā grimst aizvien lielākos parādos, jo laikam tikai uzņēmēji vislabāk apzinās, ko tas nozīmē, kad par katru aizņēmumu pēc tam gadu desmitiem jāmaksā gan pamatsumma, gan procenti. Un, jo vairāk aizņemas, jo lielāki tie maksājumi.

Un, ja pēc gadiem, kad varbūt procentu likmes vairs nebūs tik zemas, parādu atdošanai budžetā trūks naudas, tad skaidrs, ka pie varas esošie rausies celt nodokļus... Bet parādu atdošana ir tikai viena no blaknēm, mediķu terminoloģijā runājot.

Ne mazāk būtiska problēma – ja tā turpināsies (un izskatās, ka vīrusa pandēmija tik ātri vis nebeigsies), gan darba devēji, gan darba ņēmēji būs kļuvuši atkarīgi no visa veida helikopteru naudas devām. Pasakiet tad kādam vēlāk, ka viņam jāstrādā no mājām, – uzreiz prasīs speciālu ar nodokli neapliekamu piemaksu par to. Tāpat arī visādu citādu ārēju apstākļu gadījumos prasīs, lai no budžeta vai uzņēmuma kases sedz zaudējumus.

Un, jo būs nespējīgāki pašu spēkiem ķepuroties, jo aktīvāki būs pie atbalsta prasīšanas. Tāpēc, ka tagad pieradināti. Vai politiķiem būs spēks tādiem atteikt? Šaubos, ņemot vērā, cik bieži mums ir dažādas vēlēšanas. Kurš par šādu faktiski tirgus kropļošanu ar nepamatotām šķērssubsīdijām maksās?

Ar saviem nomaksātajiem nodokļiem – eksportētāji un citi, kas ar savu neatlaidību, gudrību, biznesa vadīšanas prasmi būs guvuši panākumus biznesā, tostarp izmantojot krīzi kā iespēju. Tad sakiet vēl, ka tas nav ceļš uz komunistisku līdzekļu pārdali!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 6. februāra kinoteātros Parex Plaza un Cinamon būs skatāma režisora Sema Mendesa filma, kurā viņš atmasko amerikāņu sapni. Filmā Revolūcijas ceļš, pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma kopā atkal būs redzams Titānika sapņu pāris Leonardo Di Kaprio un Keita Vinsleta.

Keita un Leo atkal kopāFilmas darbība norosinās Amerikas mazpilsētā pēc 2. Pasaules kara. Par spīti tam Frenks un Eiprila Vīleri (Leonardo Di Kaprio un Keita Vinsleta) dzīvo tipisku amerikāņu sapņa dzīvi – ērtā mājā, ar labu darbu, diviem bērniem, viņi ir pārliecināti, ka nodevuši savus sapņus un pārliecību, ka ir atšķirīgi un labāki par apkārtējiem. Viņi nolemj pārcelties uz Parīzi, bet šī utopiskā sapņa īstenošana pārvēršas par nesaprašanās un greizsirdības maratonu – īstu attiecību elli.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Saeimas paraugstunda efektīvai strādāšanai

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 17.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepilnu mēnesi pēc pēdējo Maksātnespējas likuma grozījumu pieņemšanas Saeimas deputāti jau atkal atrod, ko šajā likumā pielabot, steidzamības kārtā dzenot cauri nākošos šī likuma grozījumus.

Daudziem vēl svaigā atmiņā, kā 11. Saeima nedēļu pirms paredzētajām vēlēšanām sasparojās un pieņēma divus gadus muļļātos grozījumus Maksātnespējas likumā. Pieņemtie grozījumi bija tādi, kas deputātiem šķita pareizi priekšvēlēšanu laikā un cita starpā paredzēja gan nolikto atslēgu principa ieviešanu, gan amatpersonu statusa piemērošanu maksātnespējas administratoriem. Valsts prezidents Andris Bērziņš, gan ļoti kritizējot Saeimas vairākuma atbalstītos grozījumus un sakot, ka šādi var pat sagraut veselas paaudzes nākotni, strīdīgo likumu tomēr izsludināja. Bet ko mēs redzam tagad? Piecu Saeimas deputātu grupa atkal ir klāt ar jauniem šī likuma grozījumiem, tiesa, ne attiecībā uz noliktajām atslēgām, bet gan par maksātnespējas administratoriem, par kuriem diskusijas daudzu mēnešu garumā bija ne mazāk karstas un intensīvas kā par hipotekāro kredītņēmēju problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru