Tehnoloģijas

Uzbrūk datorzombiju armijas

Ainars Sedlenieks [email protected], 20.05.2005

Jaunākais izdevums

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē, par jaunāko pētījumu, kas liecina, ka datornoziedznieku bandas datorkrāpniecības uzbrukumiem aizvien plašāk izmanto inficētu datoru tīklus jeb botu tīklus. Honeynet Project pētnieki ir konstatējuši, ka šīs bandas liek lietā „zombētus” datorus, lai piekrāptu bankas un tiesībsargāšanas iestādes. Pētījumā izmantota informācija, kas savākta no tīšuprāt uzbrukumam pakļautu datoru tīkla. Tas ļoti detalizēti parāda datorkrāpnieku daudzveidīgos paņēmienus. Saskaņā ar šo pētījumu, datorkrāpnieki botu tīklus izmanto četriem galvenajiem nolūkiem: ierīko vietnes, kuru uzbrukuma mērķis ir pazīstami tiešsaistes zīmoli, sūta surogātpastu ar vietņu reklāmu, rīko lietotāju pārvirzīšanu, kuras nolūks ir tīkla trafika novirzīšana uz viltotajām vietnēm, un izplata surogātpastu un datorkrāpniecības vēstules ar botu tīklu palīdzību. Pētījums arī liecina, ka datorkrāpniecības uzbrukumi kļūst arvien izplatītāki un labāk organizēti. „Esam atklājuši iepriekš sagatavotus, pret lielākajiem tiešsaistes zīmoliem vērstus datorkrāpniecības vietņu arhīvus, kurus īsā laikā var izvērst darbībai. Tas nozīmē, ka ar datorkrāpniecību nodarbojas labi organizētas grupas,” apgalvo pētnieki. Pētījumā teikts, ka pastāv „skaidri redzams sakars starp surogātpasta izplatīšanu, botu tīkliem un datorkrāpniecības uzbrukumiem, kā arī starpnieku izmantošanu finanšu transakciju slēpšanas nolūkos”. Martā Honeynet Project jau publicēja pētījumu, kurā sīki tika apskatīti botu tīklu radītie draudi. Jaunais pētījums ar nosaukumu „Know your Enemy: Phishing” ir pieejams vietnē: www.honeynet.org/papers/phishing/.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas armijas grupa piektdienas vakarā paziņojusi, ka tā pārņēmusi varu valstī.

«Vara valstī ir pārņemta pilnībā,» teikts telekanālā NTV nolasītajā armijas grupas paziņojumā.

Paziņojumā norādīts, ka šāds solis sperts, lai nodrošinātu un atjaunotu konstitucionālo kārtību, demokrātiju, cilvēktiesības un brīvības un ļautu valstī valdīt likuma varai, lai atjaunotu izjaukto kārtību.

«Visi mūsu starptautiskie līgumi un saistības paliek spēkā. Mēs ceram, ka mūsu labās attiecības turpināsies ar visām valstīm pasaulē,» teikts paziņojumā.

Tajā norādīts, ka valsti tagad pārvalda miera padome un tiek noteiktas kara stāvokļa tiesības un komandantstunda. Tāpat arī būšot jauna konstitūcija.

Šobrīd nav skaidrs, kas ir apvērsumu sarīkojusī armijas grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - FOTO: Ankaras ielās izbraukuši tanki; izcēlušās sadursmes

LETA, 16.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdienas rītā Turcijas galvaspilsētas Ankaras ielās izbraukuši tanki un izcēlušās sadursmes pie drošības spēku galvenās mītnes, ziņo telekanāls CNN Turk un aculiecinieki sociālajos medijos.

Tiek ziņots, ka tanki izvietoti arī pie Turcijas parlamenta ēkas.

Tikmēr valsts lielākās pilsētas Stambulas ielās dažādos rajonos ielās izgājušas cilvēku grupas, nosodot apvērsumu un izsakot atbalstu prezidentam Radžepam Tajipam Erdoanam.

Kā no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP fotogrāfs, Stambulā karavīri atklājuši uguni uz pūli, ir upuri.

Tikmēr telekanāls NTV ziņo, ka Turcijas iznīcinātājs F-16 notriecis helikopteru, kurā bijuši apvērsuma plānotāji.

Ankarā pie armijas īpašo uzdevumu spēku galvenās mītnes nogalināti 17 policisti, vēsta valsts ziņu aģentūra Anadolu, sīkāku informāciju nesniedzot.

Kā vēstīts, Turcijas armijas grupa piektdienas vakarā paziņoja, ka tā pārņēmusi varu valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizsardzības nozares, industrijas un pētnieku sadarbība ir noturības kodols

Jānis Goldbergs, 01.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsu valsts drošības stiprā puse ir IKT un inženiertehniskie risinājumi, kiberdrošība, bezpilotu sistēmas gan uz sauszemes, gan gaisā, 5G militārā testa vide, bet riski slēpjas apgādē reāla kara gadījumā.

Pārtikas un degvielas krājumi, decentralizēta apgāde, pat karavīru mēteļu uzšūšanai uzņēmumi jāmeklē ar īpašu degsmi, apliecināja Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) un Aizsardzības ministrijas (AM) rīkotās Industrijas dienas kopīgi Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS).

Ukrainas kara ēnā ar citu ātrumu

Lai arī parasti šādos pasākumos ministru uzrunas ir drīzāk formālas, nekā saturīgas, tad Industrijas dienās NBS Aizsardzības ministra Arta Pabrika izteikumi bija ne tikai saturīgi, bet arī ar skaidru redzējumu uzņēmējiem. Par ministra teiktā svaru pēc noklusējuma liecina arī aizsardzībai palielinātais budžets līdz 2,5% no IKP. Proti, nauda nozarē būs, un ir vērts papētīt aizsardzības iepirkumus gan šogad, gan turpmākajos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Laikraksts: Aizdomas par shēmām ap armijas komandiera amatu

Lelde Petrāne, 06.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, tā nav nejaušība, ka tieši tagad gaismā nācis kriminālprocess par Latvijas armijas Gaisa spēku karavīru mahinācijām ar ārzemju komandējumu dokumentiem 2007. un 2008. gadā, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Šonedēļ nāca klajā ziņa, ka pret vairākiem desmitiem Gaisa spēku amatpersonu sākts kriminālprocess par komandējuma dokumentu viltošanu. Aizsardzības ministrs Imants Lieģis teicis, ka «kopumā no 50 Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku amatpersonām 11 pārstāvju rīcība tiek nopietni izmeklēta».

«Kāpēc tas tiek cilāts divus gadus pēc notikušā? Vairākas esošas un bijušās militāro struktūru amatpersonas man paudušas bažas, ka ar šīs lietas publiskošanu atsevišķi politiski spēki un politiķi mēģinās panākt sev izdevīga cilvēka iesēdināšanu Latvijas armijas komandiera amatā,» raksta Latvijas Avīzes žurnālists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Laižam garām miljoniem vērtus NATO darījumus

Ieva Mārtiņa, [email protected], 7084426, 20.12.2006

Īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele norādīja, ka Latvijas uzņēmēji, protams, var piedalīties Aizsardzības ministrijas iepirkumos kā līdz šim, bet

NAMSA sistēmā paveras lielākas iespējas, jo var pieteikties globālā sistēmā, tādējādi iesaistoties citu valstu iepirkumos.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmumi, iespējams, informācijas trūkuma dēļ palaiž iespēju piedalīties NATO elektroniskajos iepirkumos par miljonu darījumiem.

Šādu satraukumu Db pauda īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele, kura Luksemburgā tikās ar NATO apgādes un iepirkumu aģentūras NAMSA pārstāvjiem, kas iepazīstināja ar to, kādā veidā notiek centralizēta NATO sistēmas un valstu dažādu veidu apgāde.

Kādas ir galvenās atziņas pēc šīs tikšanās?

Ja Latvijā ir ļoti labi attīstīta elektroniskā iepirkumu sistēma, kuru sāk realizēt valsts un pašvaldību instiūcijās, NAMSA ir tā aģentūra, kas NATO līmenī realizē elektroniskos un neelektroniskos iepirkumus visu NATO valstu vajadzībām.

Pārsteidzošākais, ko atklāju, ka Latvija nav līdz šim intensīvi iesaistījusies šajā sistēmā. Ir tikai 4 Latvijas uzņēmumi (Aviatehserviss, Ceļuprojekts, Selkom, Zersen LCC GMBH no Ventspils), kas reģistrējuši savas preces un piedāvājumus NAMSA sistēmā. Tas ir ne tikai tradicionālā veidā iepirkums NATO dalībvalstīm, armijas vajadzībām, bet tie ir dažādi projekti un līdzdarbība projektos, kas saistīti ar dažādu valstu atjaunošanu, militāro palīdzību, kur mūsu uzņēmējiem ir ļoti lielas iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Putins paziņo, ka viņam ir tiesības nosūtīt karaspēku uz Ukrainu

Gunta Kursiša, 17.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēstījis, ka viņam ir «tiesības» nosūtīt karaspēku uz Ukrainas teritoriju, taču viņš cerot, ka viņam «nevajadzēs šīs tiesības izmantot», ziņo BBC.

Ar šādu paziņojumu V. Putins nāca klajā Krievijas televīzijā drīz pēc sadursmēm Mariupolē, kur trešdienas naktī notika uzbrukums Ukrainas armijas bāzei un tika nogalināti trīs bruņoti kaujinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV aviokompānijas US Airways pasažieru lidmašīna īsi pēc pacelšanās no Ņujorkas lidostas saskrējusies ar zosu baru, kā rezultātā abi dzinēji zaudējuši jaudu, ziņo nytimes.

US Airways pilots meistarīgi lidmašīnu nosēdinājis Hudzonas upē un visi 155 cilvēki izglābušies.

Lidmašīnas kapteinis Sallijs Sallenbergs pēc sadursmes ar zosu baru pagriezis lidmašīnu Hudzonas upes virzienā un to nosēdinājis. Jāatzīmē, ka Sallijs Sallenbergs ir bijušais Gaisa spēku pilots ar 40 gadu lidošanas pieredzi.

Pēc nolaišanās cilvēki sapulcējās uz lidmašīnas spārniem no kurienes viņus ar helikopteru un prāmju palīdzību nocēluši glābēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

17.decembrī Rīgā noticis bruņots uzbrukums AS G4S Cash Services Latvia inkasācijas automašīnai. Uzbrukuma laikā nopietnus ievainojumus guvuši AS G4S Cash Services Latvia darbinieki, viens no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā miris.

G4S Latvia Mārketinga un sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Ilze Jermacāne Db.lv, norādīja, ka policija esot apstiprinājusi, ka, iespējams, no automašīnas ir nolaupīta nauda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bēdīgi slavenie fotoradari kļuvuši par uzbrukumu upuriem visā pasaulē. Kamēr Austrālijā aizdedzināts kāds ļoti ienesīgs fotoradars, tepat Daugavpilī pagaidām vēl nenoskaidrotas personas fotoradaru sašāvušas.

Raidījums Degpunktā vēsta, ka šis ir bijis pirmais uzbrukums fotoradaram.

Šogad ar fotoradaru palīdzību fiksēti 11.2 tūkst. gadījumi, kuros transporta līdzekļu vadītāji pārkāpuši atļauto ātruma ierobežojumu. Šiem pārkāpējiem piespriesti naudas sodi kopumā par aptuveni 400 tūkst. latu. Iekasētais soda apjoms gan esot tikai puse.

Līdzīgā veidā sabojāts arī fotoradars Lielbritānijā.

Spānijā kādam autovadītājam piespriests 1 568 eiro sods par fotoradara sadauzīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar bijušā Skrundas lokatora pilsētiņas nodošanu valsts īpašumā Aizsardzības ministrijas (AM) personā tā pārtaps Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bāzē. Tas nozīmē, ka iepriekš tūristiem pieejamajā pilsētiņā iekļūšana būs liegta.

AM Preses nodaļā skaidroja, ka nekustamajā īpašumā tiks izveidota pastāvīga NBS bāze un apmācību vieta kaujai apbūvētā teritorijā. Pēc īpašuma pārņemšanas valdījumā ministrija plāno veikt infrastruktūras uzlabošanas darbus, lai nodrošinātu īpašuma izmantošanu valsts aizsardzības uzdevumu īstenošanai.

Tūristu apmeklējumus arī šajā objektā, tāpat kā citās militārajās bāzēs un apmācību vietās, drošības nolūkos nav plānots atbalstīt. «Tūristiem iekļūšana būs liegta ne tikai ikdienā, bet vispār. Jāņem vērā, ka ilgtermiņā īpašums mainīsies, līdz ar to zaudēs arī savu pievilcību tūristu vidū. Protams, arī Skrundā, kad tā tiks atjaunota kā NBS objekts, notiks atvērto durvju dienas, kad tā būs pieejama galvenokārt skolēniem un vietējiem iedzīvotājiem, tāpat kā citi bruņoto spēku objekti,» skaidroja AM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pārtikas ražotāji aicina apturēt 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu

Db.lv, 02.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija ierosina nekavējoties apturēt vērienīgo armijas pārtikas iepirkumu kā neatbilstošu izvirzītajiem mērķiem līdz brīdim, kamēr tiks izstrādāts un ar pārtikas nozari saskaņots jauns iepirkums, uzsver federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

“Vairāk nekā 800 vietējo pārtikas produktu ir marķēti ar Zaļo un Bordo karotīti un atbilst paaugstinātām kvalitātes prasībām, bet pašlaik iepirkuma ietvaros ir iegūts viens ļoti dārgs starpnieks, un šķiet, ka kvalitatīvas vietējās pārtikas vietā mūsu kareivjus drīzāk barosim ar zemas kvalitātes importa preci. Mums ir aizdomas, ka pašreizējas līgums netiek pildīts, jo, cik mums zināms, nav noslēgts neviens līgums ar ražotājiem par pārtikas produktu rezervju uzglabāšanu X stundai,” norāda Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes vadītāja Ināra Šure.

Prasības NBS 220 miljonu eiro pārtikas iepirkumā Sanitex ieskatā bijušas nesamērīgas 

Viens no lielākajiem Latvijas pārtikas vairumtirdzniecības un loģistikas uzņēmumiem un līdzšinējiem...

“Zaļais publiskais iepirkums izskanējis tikai vārdos, bet tā prasības iepirkuma nosacījumos praktiski nav iestrādātas. Arī plānotajā loģistikas modelī neredzam godīgu iepirkuma konkursu, bet iespējas nopelnīt starpniekiem un cenu cīņu līdzīgi kā par plauktu vietām jebkurā tirdzniecības vietā. Rezultāts ir tāds, ka pārtikas uzņēmumi izskata iespēju pārtraukt piedalīties armijas apgādē ar pārtiku, jo jaunais iepirkuma modelis neatbilst ne ražotāju interesēm, ne godīgas komercdarbības un konkurences principiem,” skaidro LPUF padomes vadītāja.

Federācija no biedriem saņēmusi virkni iebildumu, kas ražotājus attur piedalīties Latvijas armijas pārtikas apgādē. Nav pieļaujama cenu paziņošana un ievietošana mājaslapā, jo tas ir komercnoslēpums, kas nav izpaužams konkurentiem. Publiski pieejama cenu lapa radīs problēmas arī sadarbībā ar tirdzniecības tīkliem. Tāpat cenu publicēšana un dzīšanās pēc zemākās cenas izraisīs cenu dempingu un zemas kvalitātes importa uzvaras gājienu. Ja armiju apgādāsim ar importa pārtiku, kas notiks ar piegādēm X stundā?Pārtikas uzņēmumi ražošanas apjomus pielāgo pasūtījumam, un nozares specifika ir produktu un izejvielu ierobežotais derīguma termiņš. Armijas lielajiem produktu apjomiem izejvielas ir jāiepērk laicīgi un lielos apjomos.

“Kas notiks ar saražoto preci, ar izejvielu krājumiem, ja pēc trīs mēnešiem piegādātājs tiks nomainīts? Ir ļoti daudz neatbildēju jautājumu šī iepirkuma kontekstā, līgumu projektos paredzētas arī neadekvāti augstas soda sankcijas, tādēļ var saprast ražotājus, kas atsakās sadarboties tādā formā,” norāda I. Šure.

“Mums arī nav skaidrs, kā konkursā varēja uzvarēt firma, kurai nav savu noliktavu, tostarp ar speciālo temperatūras režīmu. Vai produkcijas glabāšanas izmaksas un arī ilglaicīgo rezervju glabāšana X stundai plānota uz ražotāju rēķina? Transportēšanas izmaksas arī liekam uz ražotāju pleciem?” vaicā I. Šure.

Viņa atgādina, ka Aizsardzības ministrijai ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju ir noslēgts Sadarbības līgums par armijas apgādi ar vietējo pārtiku. Līdz ar to LPUF aicina Aizsardzības ministriju nekavējoties apturēt Nacionālo bruņoto spēku noslēgto līgumu, izstrādāt jaunu iepirkumu, iesaistot nozari, lai iepirkums atbilstu godīgai komercpraksei un būtu izdevīgs gan valstij, gan ražotājiem.

LPUF ir vienīgā Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvu atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ukrainas armijas rekrutēšanas centrus pārpludina brīvprātīgie

Gunta Kursiša, 05.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatslābstot sasprindzinājumam Krimas pussalā, Ukrainas armijas rekrutēšanas centrus pārpludinājuši brīvprātīgie, ziņo Kyiv Post.

«Man nav pieredzes armijā. Taču, ja notiek mobilizācija, es iešu un cīnīšos. Cilvēki būs gatavi,» medijam stāstīja jurists Andrijs Huks. Viņš 2. martā saņēmis zvanu ar aicinājumu nākamajā rītā doties uz armijas rekrutēšanas biroju, jo sākta sagatavošanās nacionālajai mobilizācijai saistībā ar Krievijas armijas iebrukumu Krimas pussalā. Jāatgādina, ka mobilizāciju 2. martā izsludināja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome.

«Es nevaru teikt, ka gaidu to [karu – red.], tomēr, ja tas būs, tas ir mans pienākums. Mums jāaizstāv sava valsts,» tā pauda inženieris un armijas rezervists Romāns Suržikovs, ziņo AFP. «Desmit miljoni vīru ir gatavi ķerties pie ieročiem,» norādīja 33 gadus vecais vīrietis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV palielinās militāro atbalstu Baltijai un Polijai; Baltijā ieradīsies seši iznīcinātāji

LETA--AFP, 05.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Aizsardzības ministrija šorīt veic pasākumus mūsu sabiedroto atbalstam,» uzrunājot ASV likumdevējus, ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels, piebilstot, ka paredzēts paplašināt aviācijas mācības Polijā un nodrošināt lielāku ASV iesaistīšanos NATO gaisa patruļās Baltijas valstu gaisa telpā.

Pēc Baltijas valstu lūguma ASV nodrošinās papildus sešu iznīcinātāju klātbūtni patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā, pastāstīja aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieks Andis Jēkabsons.

«Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis apstiprina, ka ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un tas ir balstīts uz Baltijas valstu lūgumu, proti, papildus tiktu izvietoti Baltijas valstu patrulēšanas misijā seši NATO iznīcinātāji. Pagaidām ir runa par šāda veida atbalstu,» norādīja Jēkabsons.

ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un Polijai, trešdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

airBaltic pārceļ lidojumu uz Antāliju; kūrortā uzturas vismaz 350 atpūtnieki no Latvijas

LETA, 16.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar iespējamo militāro apvērsumu Turcijā Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic ir nolēmusi pagaidām pārcelt uz vēlāku laiku sestdienas rīta reisu no Rīgas uz Antāliju, informēja aviokompānijas pārstāvis Jānis Vanags.

Ar rīta reisu uz Turcijas kūrortu bija plānots nogādāt 137 pasažierus, bet Antālijā atgriešanos mājās ar šo lidmašīnu gaida 144 pasažieri. Pēc tūrisma firmas Tez Tour sākotnējām ziņām Antālijā kopumā uzturas 353 ceļotāji.

Galīgo lēmumu par lidojumiem pieņems no rīta, bet sīkāku informāciju par turpmākajiem soļiem ceļotājiem sniegšot Tez Tour. Informācija par izlidošanu tikšot sniegta pēc plkst.9.30.

Sakarā ar politiskajiem notikumiem Turcijā Tez Tour lūdz savus klientus palikt savās viesnīcās un uzturēt komunikāciju ar firmas pārstāvjiem.

«Mēs esam tiešā komunikācijā ar Latvijas Ārlietu ministriju, aviokompāniju airBaltic un mūsu uzņemošo ofisu Antālijā. Centīsimies savlaicīgi sniegt jaunāko informāciju,» teikts Tez Tour paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija pavēstījusi, ka tās militārie spēki paliks Krimas pussalā, lai aizstāvētu savu pilsoņu intereses, tik ilgi, kamēr situācija Ukrainā «normalizēsies», ziņo BBC.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka Krievijas armija Ukrainā aizstāv cilvēktiesības no «ultranacionālistu draudiem».

Neņemot vērā Rietumvalstu iebildumus, Krievijas militāristi de facto pārņēmuši kontroli Ukrainas Krimas pussalā, vēsta BBC.

Tūkstošiem Krievijas armijas karavīru atrodas reģionā, un tiek ziņots par militāriem kuģiem netālu no robežas. Pie prāmju pārceltuves Krima-Kaukāzs (Крым-Кавказ), kas savieno pussalu ar Krasnodaras apgabalu Krievijā sarodas arvien vairāk bruņutehnikas, informē Ukrainas robežsardze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Godmanis: lidojot uz Gruziju, lēmumu pieņēma pilots, nevis Kačiņskis

Agnese Margēviča, 11.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspremjeram Ivaram Godmanim spilgtā atmiņā palicis 2008. gada 12. augusta lidojums Polijas prezidenta lidmašīnā uz kara plosīto Gruziju.

Ekspremjers DB noliedz, ka toreiz Lehs Kačiņskis pilotam licis riskēt un nosēsties Tbilisi. Vēlme simboliski ierasties Gruzijas galvaspilsētā un «pārtraukt karu» bijusi visiem valstu līderiem, kuri atradušies lidmašīnā, bet pilots pieņēmis gala lēmumu nosēsties drošākā lidlaukā Azerbaidžānā.

2008. gada augustā ar Polijas prezidenta lidmašīnu uz Gruziju devās Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Lietuvas prezidents Valds Adamkus, Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, kā arī I. Godmanis, jo prezidents Valdis Zatlers atradās olimpiskajās spēlēs Pekinā. Ceļā no Varšavas tā tā nolaidās Ukrainas pilsētā Simferopolē, kur uzņēma V. Juščenko un Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili sievu Sandru Rulofsu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Bijušā Skrundas lokatora teritoriju plāno iznomāt uz 12 gadiem

LETA, 25.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skrundas novada domes sēdē šodien apstiprināti nomas tiesību izsoles noteikumi attiecībā uz daļu no bijušās Skrundas lokatora teritorijas Raņķu pagastā, ko plānots iznomāt uz 12 gadiem, aģentūru LETA informēja Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece (LRA).

Izsolē, kas paredzēta augustā, plānots atrast nomnieku vienai no četrām bijušā lokatora teritorijas kadastra vienībām - 19 hektāriem zemes ar būvēm. Viens no izsoles nosacījumiem ir jaunu darbvietu radīšana šajā teritorijā, uzsvēra Robežniece.

Ar izsoles noteikumiem varēs iepazīties Skrundas pašvaldības mājaslapā, kur tos plānots publicēt šīs dienas gaitā.

Pašvaldība turpina sarunas arī ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), kas izrādījuši vēlmi daļā no bijušā lokatora teritorijas ierīkot savu mācību bāzi. Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā gan aģentūrai LETA skaidroja, ka saskaņā ar NBS bruņoto spēku komandiera Raimonda Graubes pausto NBS ir ieinteresēti bijušās Skrundas radiolokācijas stacijas teritorijas izmantošanā, proti, šī teritorija būtu nepieciešama karavīru apmācībai operāciju veikšanai apdzīvotās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) vakcinācijas pret Covid-19 loģistikas procesā iesaistīsies ar transportu, cilvēkiem un teltīm.

Par to šodien vienojās valdība, izskatot Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotos trīs rīcības variantus par armijas iesaisti šajā procesā.

A1 variants paredz, ka armija pēc nepieciešamības ir gatava nodrošināt lieltirgotavu farmaceitisko darbību ar savā rīcībā esošajiem transportlīdzekļiem, ja lieltirgotava nodrošinās atbilstoši aprīkotus vakcīnu transportēšanas konteinerus.

Šis variants paredz, ka NBS nodrošina divas vieglās un divas kravas automašīnas. Diennaktī šī procesa nodrošināšanai armija gatava atvēlēt astoņus zemessargus un karavīrus. Šī varianta sagatavošanai nepieciešamas 1-3 dienas.

A2 variants paredz, ka armija var nodrošināt atbalstu veselības resora vakcinācijas centriem, nosūtot uz šiem centriem teltis un personālu. Šādā gadījumā pie mazajiem vakcinēšanas centriem atrastos trīs, bet lielākos centros desmit bruņoto spēku pārstāvji. Armijas pārstāvji pie centra ieejas sagaidītu iedzīvotājus un palīdzētu organizēt iedzīvotāju plūsmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuri kandidāti būs spējīgi izsmelt, šī gadu tūkstoša lielākās krīzes radītās sekas?

Kopš Saeimas vēlēšanām ir pagājušas teju divas nedēļas, bet valdības veidotāji nav tikuši tālāk par ķebli. Par ķebli un to, uz cik kājām tam labāk būt - trim vai četrām. DB ierosina vairāk runāt par darāmo. Jo mums ir sapnis kā teiktu Martins Luters Kings. Sapnis, lai ministru neizvēlētos kādu pirts sarunu laikā, un, cerams, ka augstāk par viņa vai viņas “politisko cenu”, tiktu vērtētas kompetences. Lai būtu analizēti (vai vismaz izlasīti) nacionālās attīstības plāni un tiktu saprasts, ka viss iepriekš uzrakstītais kara ekonomikā īsti neder. Ja Eiropas Komisāru (EK) kandidātus jau tradicionāli “cepina” ar sarežģītiem jautājumiem par nozari, kas tiks pārraudzīta, tad Latvijā pagaidām šāda prakse nav. Ministram jābūt nevis ērtam, bet vērtam. Vērtam ar pieredzi nozarē, zināšanām, izpratni un prasmi vadīt lielu kolektīvu, ne tikai belašu ēstuvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Fotoreportāža - Pie Gaismas pils atrastais lādiņš aizvests uz Ādažiem; satiksme atjaunota

Gunta Kursiša, 15.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūkusalas ielā, kur patlaban notiek Gaismas pils infrastruktūras būvniecība, otrdien, pirms plkst. 11, tika atrasts sprādzienbīstams priekšmets, liecina informācija Latvijas armijas Twitter kontā.

Uz būvdarbu vietu devās Latvijas armijas Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) vienība.

«NMN vienība noskaidrojusi, ka sprādzienbīstamais priekšmets ir Otrā pasaules kara Vācijas artilērijas lādiņš. » Db.lv pauda Latvijas armijas pārstāve Zanda Tamuļone. Pēc lādiņa izcelšanas NMN vienība policijas pavadībā devusies uz Ādažu poligonu, kur tas tiks iznīcināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts prezidentes runa Saeimas debatēs par Latvijas-Krievijas robežlīgumu

Vaira Vīķe-Freiberga, 02.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godājamais Saeimas priekšsēdētāja kungs!

Cienījamās Saeimas deputātes un godājamie deputāti!

Godājamais Ministru prezidenta kungs!

Godājamie ministri!

Ekselences!

Dāmas un kungi!

Latvijas un Krievijas attiecības kā divām suverēnām valstīm sāka atjaunoties pēc tam, kad 1991. gada augustā Krievijas Federācija atzina Latvijas valsts neatkarību, balstoties uz Augstākās padomes pieņemto Konstitucionālo likumu Par Latvijas Republikas valstisko statusu.

Pirmajos gados gan Latvija, gan Krievija vēl tikai meklēja savu vietu pasaulē. Gan vienā, gan otrā valstī bija spēki, kas vēlējās virzīt savu valsti neiespējami pretējos virzienos. Latvijā bija spēki, kas vēlējās pāršķirt jaunu lapu un aizmirst visu, kas nodarīts Latvijas tautai piecdesmit okupācijas gados. Citi spēki neatlaidīgi noliedza Latvijas Republikas atjaunošanas likumību, bet Augstāko Padomi un vēlāk - Saeimu - godāja par pretlikumīgā 4. maija režīma institūcijām. Krievijā konfrontēja tie, kas vēlējās Krieviju padarīt par rietumu demokrātiju un tie, kas loloja cerības par impērijas atjaunošanu - vienalga kādā veidolā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Ugunsgrēks Zaporižjas AES nodzēsts; kodoldrošība nodrošināta

LETA--UNIAN, 04.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas armija Ukrainā apšauda Zaporižjas AES un tajā izcēlies ugunsgrēks, piektdienas rītā savā "Telegram" kanalā paziņoja Enerhodaras pilsētas mērs Dmitro Orlovs.

Iepriekš bija ziņots, ka pie Zaporižjas AES jau vairāk nekā stundu turpinās sīvas kaujas starp Krievijas armiju un Ukrainas bruņotajiem spēkiem, kas aizsargā šo Eiropā lielāko atomelektrostaciju.

"Draudi pasaules drošībai. Ienaidniekam nepārtraukti apšaudot Eiropas lielākās AES ēkas un energoblokus, ir aizdegusies Zaporižjas AES!" paziņoja Orlovs.

Zaporižjas apgabala Enerhodaras pilsētai, kurā atrodas Zaporižjas AES, trešdien pietuvojās Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks. Pretī ienaidniekam izgāja iedzīvotāji, kas to neielaida pilsētā.

Mērs Orlovs ceturtdien paziņoja, ka pilsētai tuvojas vairāk nekā 100 Krievijas smagās tehnikas vienību kolonna. Viņš vēlāk piebilda, ka blokpostenī šajā pilsētā notiek kauja, ienaidnieka šāviņi trāpījuši dzīvojamos namos un vienā no tiem izcēlies ugunsgrēks, un ir ievainotie civiliedzīvotāju vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvarines apkārtnē Luhanskas apgabala dienvidaustrumos esot parādījušies cilvēki Krievijas armijas uniformās bez atpazīšanās zīmēm, preses konferences laikā ceturtdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības padomes preses centra vadītājs Andrijs Lisenko.

Viņš norādīja, ka krievu algotņu un vietējo separātistu bandas pastiprina savus spēkus Ukrainas teritorijā un ka viņu vidū pamanītas militārpersonu grupas, kas tērptas Krievijas armijas uniformās. Šādas vienības martā parādījās Ukrainai piederošajā Krimas pussalā un ieguva palamu «zaļie cilvēciņi».

Sākotnēji Maskava centās tās uzdot par vietējās «pašaizsardzības» spēkiem, taču pēc Krimas aneksijas beidzot atzina, ka tās bijušas Krievijas armijas militārpersonas.

Lisenko piebilda, ka Izvarines apkārtnē manītā vienība esot apbruņota ar artilēriju un reaktīvajiem mīnmetējiem «Grad».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dienas centrs Patvērums saņems 9 000 LVL ziedojumu

, 01.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien (2.aprīlī) plkst. 15:00 Lielbritānijas Tirdzniecības Kameras Latvijā (LTKL) valdes locekle Anita Kalēja un Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Ričards Mūns pasniegs 9 000 LVL ziedojumu Pestīšanas armijas Dienas centram Patvērums, Db.lv informēja Lielbritānijas Tirdzniecības Kameras Latvijā direktore Ieva Gruziņa.

Dienas Centra Patvērums telpās, Bruņinieku ielā 10a (pagalmā) notiks svinīga ziedojuma pasniegšana, kurā piedalīsies LTKL valdes locekle Anita Kalēja, Lielbritānijas Vēstnieks Latvijā Ričards Mūns (Richard Moon), Pestīšanas armijas reģionālais vadītājs Gorans Larsons (Goran Larsson) un Dienas centra Patvērums vadītāja Inese Krastiņa.

Uz pasākumu kā goda viesi ieradīsies arī lielākie LTKL labdarības aktivitāšu atbalstītāji: Parex Banka, Inchcape Motors Latvia, Pernod Ricard Latvia, KPMG,Air Baltic, Radisson SAS, International Business Wales un citi.

Turpinot jau pirms desmit gadiem uzsāktās labās biznesa prakses tradīcijas, šī gada sākumā Lielbritānijas Tirdzniecības Kamera Latvijā (LTKL) organizēja divus labdarības pasākumus: Burns Night un Sv. Dāvida diena, kuru ietvaros LTKL biedriem – Latvijas, Lielbritānijas un citu kaimiņvalstu uzņēmējiem – bija iespēja ziedot naudu Pestīšanas armijas Dienas centram Patvērums. Pateicoties lielai uzņēmēju atsaucībai, kopumā tika saziedoti 9 000 LVL, kas ir lielākā ziedojumu summa, ko līdz šim izdevies savākt LTKL rīkotajos labdarības pasākumos. Ziedojumi Pestīšanas armijas Dienas centram tika vākti jau otro gadu pēc kārtas, un iepriekšējā gadā LTKL biedri kopumā saziedoja 5 000 LVL. Iepriekšējos gados sniegts atbalsts organizācijām Bērni mūsu nākotne, Apeirons, Bērnu – invalīdu rehabilitācijas centrs, kā arī Priekules un Saldus slimnīcai, un Stradiņu slimnīcas dzemdību nodaļai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainas mediji: Krievijas karavīri sākuši uzbrukumu Ukrainas armijas daļai Sevastopolē

LETA, 02.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas mediji ziņo, ka Krievijas karavīri sākuši uzbrukumu Ukrainas armijas daļai Krimas ostas pilsētā Sevastopolē.

Ukrainas jūras spēku mācību bāzei uzbrūk aptuveni 300 cilvēki pilnā kaujas gatavībā īpašo uzdevumu vienības formās, vēsta Ukrainas mediji, atsaucoties uz avotiem Ukrainas robežsardzē.

Uzbrucēju grupas komandieris paziņojis, ka saņēmis Krievijas Aizsardzības ministrijas pavēli ieņemt armijas daļu.

"Ukrainas robežsardze uzsākusi ārkārtējus pasākumus, lai nepieļautu jūras spēku bāzes un kuģu sagrābšanu. Visi kuģi pēc kaujas trauksmes izsludināšanas iziet jūrā," teikts robežsardzes paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru