Citas ziņas

Valsts iestādēs aicina izmantot OpenOffice.org

, 24.09.2008

Jaunākais izdevums

LATA aicina valsts un pašvaldības iestādēs izmantojot atvērtā pirmkoda programmatūru.

Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) ierosina plašāk izmantot atvērtā pirmkoda (AP), bezmaksas programmatūru, konkrēti biroja darba produktivitātes rīku komplektu OpenOffice.org (iekļauj - teksta redaktoru, izklājprogrammu, prezentāciju rīku, datubāzi, u.c.) valsts un pašvaldību iestādēs dokumentu apritē, saziņai, lietojot un radot e-pakalpojumus.

Pašlaik programmatūras licencēm tiek piešķirtas un tērētas Latvijas valsts mērogā ievērojamas summas, taču kā alternatīva netiek izskatīta līdzvērtīgas funkcionalitātes bezmaksas licencējama AP programmatūra. Iepirkumu formulējumos netiek iekļauta iespēja piedāvāt tikai pārejas ieviešanas vietējo speciālistu pakalpojumus bez licenču pārdošanas.

Darbs ar AP programmatūru OpenOffice.org (OOo) nedz funkcionāli, nedz vizuāli praktiski neatšķiras no darba ar šobrīd populāro komercprogrammatūru, un jebkurš pieredzējis datorlietotājs var sākt to izmantot nekavējoties.

Pēc Eiropas Komisijas (EK) datiem AP un tai skaitā OOo visā pasaulē izvēlas virkne valstu un pašvaldību.

LATA uzskata, ka nodrošinot ar OOo visas tās darba vietas valsts pārvaldē, kurās izmanto ECDL standartam atbilstošās funkcijas un kurās vēl nav licencētas programmatūras tiks samazināts pirātisma līmenis un vienlaikus tiks ietaupīti ievērojami līdzekļi, izvēloties AP ar bezmaksas licencēm.

LATA piedāvājums situācijas uzlabošanai

1. Pieņemt principiālu valstiski nozīmīgu lēmumu līdzīgi kā citās Eiropas valstīs (sk. atsauci Nr.4) par AP izmantošanu valsts un pašvaldību iestādēs, kā alternatīvu komerciālai programmatūrai.

2. Informēt IT nozares uzņēmumus par šādu lēmumu un aicināt piedāvāt OpenOffice.org” lietotāju apmācības un uzturēšanas pakalpojumus tām iestādēm, kurām tie sākuma periodā būtu nepieciešami.

3. Veikt iepirkuma procedūru OOo latviskošanas pabeigšanai un programmatūras uzturēšanai 3 - 5 gadu periodā. Neskaitot iepirkuma procedūru, latviskošanas pabeigšanai nepieciešami 17 cilvēkmēneši. Visa projekta (ieskaitot uzturēšanu 3 gadu garumā) izmaksām nevajadzētu pārsniegt 36 000 LVL.

4. Informēt visas valsts, pašvaldību un izglītības iestādes un sabiedrību par bezmaksas alternatīvu un rekomendēt tās izmantošanu komercprogrammatūras vietā.

LATA uzskata, ka priekšlikumi nav pretrunā ar 2005. gadā noslēgto sadarbības līgumu starp kompāniju Microsoft un Latvijas valsti. Publiski pieejamā līguma teksts paredz līdz 02.02.2007. valsts iestādēm pārtraukt nelicenzētu programmatūras izmantošanu, taču nekādā veidā neuzliek par pienākumu iegādāties tās pašas programmatūras licences. Tātad nelegāli lietotas komerciālas programmatūras aizstāšana ar AP programmatūru nav pretrunā ar publiski pieejamo līguma tekstu.

LATA aicina organizācijas, kas ir atbildīgas par IT politiku valstī, konstruktīvi pieiet mūsu priekšlikumiem, un piedāvājam LATA un tās biedru palīdzību pie jau esošiem e-lietu ministrijas vai citas atbildīgās institūcijas speciālistu resursiem, lai nekavējoties uzsāktu piedāvāto uzdevumu veikšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko mēnešu laikā Latvijas Pasts (LP) plāno aprīkot vēl aptuveni 140 darba vietas ar OpenOffice.org. programmatūru, Db informēja LP Sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda.

Viņa norādīja, ka «ietaupījums, aprīkojot vēl aptuveni 140 darba vietas ar OpenOffice.org. programmatūru, būs apmēram 15 tūkst. Ls.»

Jau zināms, ka LP jau daļēji pārgājis uz OpenOffice.org programmatūru. Ar šo programmatūru strādā LP darbinieki piegādes punktos un daļēji arī pasta nodaļās.

«Lēmums par daļēju pāreju darbam ar OpenOffice.org. programmatūru tika pieņemts pamatojoties uz finansiāliem aprēķiniem. Darbiniekiem, kuriem nav nepieciešams ilgstoši lietot ar MS Word un MS Excel redaktoru funkcionalitāti, pilnībā pietiek ar OpenOffice.org. risinājumu,» skaidroja A. Tērauda, atgādinot, ka LP savām darba stacijām OpenOffice.org. programmatūru sāka ieviest 2008.gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi pārsvarā lieto Microsoft biroja programmatūru, tā Db noskaidroja aptaujājot vienus no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem, lai noskaidrotu kādu biroja programmatūru tie lieto un kādi ir galvenie ietekmējošie faktori.

«AS Latvenergo kopumā izmanto tradicionālos Microsoft piedāvātos risinājumus – Windows un Office programmu paketes. Savukārt kā e-pasta programmatūra un dokumentu aprites sistēma, kas gan neietilpst biroja programmatūras komplektācijā, tiek lietota Lotus Notes,» Db norādīja AS Latvenergo Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka pašlaik uzņēmumā netiek izskatīta iespēja pievērsties sabiedrībā plaši apspriestajai bezmaksas atvērtā koda programmatūrai, jo tā nespēj nodrošināt uzņēmuma dokumentu apstrādes prasībām atbilstošu funkcionalitātes līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministrija par 464.7 tūkst. Ls ir noslēgusi līgumu ar DPA par Microsoft programmatūras licenču iegādi, nomaiņu un atjaunošanu, liecina Iepirkumu Uzraudzības biroja mājas lapā publicētā informācija.

Db jau rakstīja (12.11.2008), ka Latvijā šobrīd notiek aktīvas diskusijas par programmatūru izvēli valsts sektorā. Līdzekļu taupības nolūkos, Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA), ir aicinājusi valsts un pašvaldību iestādēs dokumentu apritē - Microsoft programmatūras vietā plašāk izmantot atvērtā pirmkoda bezmaksas programmatūru OpenOffice.org.

LATA valdes loceklis Edmunds Sprūdžs iepriekš Db atzīmēja, ka šobrīd Latvijas valsts iestādes un uzņēmumi katru gadu tērē miljoniem latu dažāda veida programmatūras iegādei, kamēr bezmaksas alternatīvu ieviešanai pietiktu ar pūlēm, kas tiek veltītas sarežģītu un ilgu iepirkumu organizēšanai. Pēc viņa aplēsēm, jau pirmajā solī, lietojot OpenOffice.org, ir iespējams ietaupīt līdz pat 5 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī daļa ministriju pagaidām neplāno pāriet uz atvērtā pirmkoda bezmaksas programmatūru, ir ministrijas, kuras šogad ir atcēlušas Microsoft programmatūras iegādi.

Latvijā ir sākušās diskusijas par to, ka valsts un pašvaldību iestādes varētu izmantot bezmaksas programmatūru, arī laikraksts Db akcijas ietvaros, kā valsts varētu samazināt savus tēriņus, ir saņēmis vairākus uzņēmēju ierosinājumus par OpenOffice.org izmantošanu. Pakāpeniska pāriešana uz atvērtā koda programmatūras lietošanu valsts iestādēs ir nopietni izvērtējams jautājums, uzskata Finanšu ministrija (FM), vēršot uzmanību, ka ministrija jau patlaban izmanto dažādus atvērtā koda risinājumus savas informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūras uzturēšanai. Savukārt, komentējot uzsvaru uz atvērtā koda ofisa saimes programmatūras lietošanas iespējām - elektroniskās tabulas un tekstu redaktori, FM atzīmē pozitīvo aspektu, ka šīs programmas ir bez maksas no licencēšanas viedokļa, tomēr pašas programmatūras uzturēšana prasa papildu finanšu un cilvēkresursus, gan apmācot lietot programmatūras patērētājus, gan tās iestatot, gan atjaunojot. Ministrija arī norāda, ka pilnībā nav atrisināts jautājums par šīs programmatūras latviskošanu, ieskaitot pilnvērtīgas pareizrakstības pārbaudes iespējas, kas ir nopietns iebildums to lietošanai valsts pārvaldē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistrs (UR) divas nedēļas atpakaļ pārgāja uz bezmaksas programmatūru OpenOffice.org.

«Pārrunājot ar Finanšu un saimniecības nodaļas vadītāju 2009.gada budžetu, analizējām, ko UR var ietaupīt IT jomā: kas ir nepieciešams un bez kā varam iztikt. Secinājām, ka viens no lielākiem tēriņiem šajā sadaļā ir Microsoft (MS) licences, tāpēc nolēmām iet šo soli un izmēģināt OpenOffice.org programmatūru,» Db skaidroja Uzņēmumu reģistra (UR) Finanšu un saimniecības nodaļas pārvaldes vecākā referente Diāna Tiltiņa.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu reģistrs atzīst, ka, pārejot uz OpenOffice.org, ir pārsteidzies, ziņo Dienas Bizness.

Lai gan pērn rudenī Uzņēmumu reģistrs (UR) ekonomisku apsvērumu dēļ bija nolēmis un īsā laika sprīdī pārgājis uz tā saucamo bezmaksas programmatūru OpenOffice.org, šobrīd UR atzīst, ka tas tomēr ir bijis pārsteidzīgs lēmums. Galvenais iemesls solim atgriezties pie Microsoft, bija grūtības, kas būtiski apgrūtināja UR ikdienas darbu.

«Valsts notāru milzīgā darba apjoma dēļ sistēmai ir jānodrošina automātiska lēmumu ģenerēšana, taču ar OpenOffice.org tas nenotika: pazuda ģērbonis, lappušu numerācija, liela daļa no informācijas bija jākoriģē manuāli, kā rezultātā sapratām – notāriem Microsoft Office noteikti ir nepieciešams, lai spētu paveikt darba apjomu laikus,» DB skaidroja UR pārstāve Līga Brice.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka ir tiesīga atteikt klientam uzsākt darījuma attiecības vai arī pārtraukt darījuma attiecības, un tas attiecas uz jebkuru klientu, ne tikai ārvalstu klientu, portālam db.lv skaidroja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) vadītāja Sanda Liepiņa.

Pēdējā laikā Dienas Bizness saņēmis informāciju, ka dažādu nozaru uzņēmumi piedzīvo situācijas, kad bankas slēdz to kontus, neskatoties uz godīgu darbību, kā rezultātā cieš gan darbinieki, gan klienti, gan sadarbības partneri, jo nav iespējams laikā veikt maksājumus, tādēļ vaicāja LKA, kādēļ šādas situācijas notiek aizvien biežāk. Tādēļ Dienas Bizness aicina uzņēmējus neklusēt un dalīties pieredzē, ja nācies saskarties ar šādu rīcību no banku puses: http://www.db.lv/zinas/uznemej-nekluse-473735

Portāls db.lv pamanīja, ka Latvijas Komercbanku asociācija 3.aprīlī savā mājas lapā ir izvietojusi prezentāciju ar nosaukumu «Galvenie aspekti, kas Latvijas uzņēmumam var liegt sadarbības uzsākšanu un kas tam jāizvērtē pirms sadarbības uzsākšanas ar bankām».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas paviljonu Expo izstādē apmeklējuši trīs miljoni cilvēku

Dienas Bizness, 02.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas paviljonā starptautiskajā izstādē Expo 2010 viesojušies trīs miljoni apmeklētāju, kas ir tikpat daudz, cik iedzīvotāju ir Lietuvā, atsaucoties uz Delfi.lt, ziņo Diena.lv.

Īpašu apliecību par to un dāvanā arī T-kreklu un basketbola bumbu saņēmis 36 gadus vecais ķīnietis Čžans Čuigo. Lietuvieši cer, ka pusgada laikā valsts paviljonu starptautiskajā izstādē apmeklēs 5-6 miljoni cilvēku.

Trīs miljoni cilvēku Ķīnā notiekošajā pasaules izstādē Expo 2010 vēl ir pabijuši Krievijas, ASV, Spānijas, Turcijas, Austrālijas un Francijas paviljonos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas informāciju tehnoloģiju (IT) uzņēmumi ir gatavi nekavējoties ieviest uz atvērtā pirmkoda bāzētus IT risinājumus valsts un pašvaldību iestādēs, gan ietaupot valsts līdzekļus, gan arī efektivizējot valsts pārvaldes iestāžu darbību, informē Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) valdes loceklis Edmunds Sprūdžs.

Šonedēļ Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM) notika seminārs, kurā Latvijas IT uzņēmumu pārstāvji iepazīstināja valsts un pašvaldību uzņēmumu IT vadītājus ar reāliem risinājumiem, kurus būtu iespējams nekavējoties ieviest valsts un pašvaldību iestādēs.

«Viens no biežāk dzirdamajiem argumentiem pret AP programmatūras izmantošanu valsts iestādēs ir tāds, ka nav neviena nopietna uzņēmuma, kas uzņemtos atbildību par šīs programmatūras nevainojamas funkcionalitātes nodrošināšanu un servisu. Tomēr šis apgalvojums ir mīts, jo Latvijā ir vairāki uzņēmumi ar lielu pieredzi AP risinājumu ieviešanā privātajā sektorā, kuri ir gatavi savu pieredzi izmantot arī valsts un pašvaldību jomā,» uzsver LATA valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domēna vārdu tiešsaistes tirdzniecības organizētājam Sedo domēna vārdu poker.org izdevies pārdot par vienu miljonu ASV dolāru. To iegādājusies PokerCompany.com, ziņo The Washington Post.

Tā ir lielākā summa, par kādu līdz šim pārdots .org domēna vārds.

Pirms poker.org pārdošanas dārgākais .org domēna vārds bija engineering.org, kas tika pārdots par 198 tūkstošiem ASV dolāru. Savukārt sexe.org tika pārdots par 151 400 ASV dolāriem.

Taču par poker.org iegūtā summa ir daudz mazāka nekā tās, kas iegūtas par atsevišķiem .com domēna vārdiem. Piemēram, toys.com pārdots par 5,1 miljonu ASV dolāru, bet candy.com - par trīs miljoniem ASV dolāru. Sex.com ir visdārgāk pārdotais .com domēna vārds, jo par to tika iegūti 14 miljoni ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir iznākusi jaunā OpenOffice.org 3.1 versija, kura bezmaksas biroju programmatūras komplektam nodrošina apmēram 800 jaunu uzlabojumu.

Daudz uzlabojumu ir programmās Calc un Writer, jo Writer ir viena no plašāk izmantojamām programmām birojos ikdienā. Plašāka informācija - http://www.openoffice.org/dev_docs/features/3.1/

Kopš iepriekšējās programmas versijas – 3.0 tā ir lejupielādēta jau vairāk kā 60 miljonus reižu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 440 tūkstošu ASV dolāru grantu filantropiskā "Google" nodaļa "Google.org" atbalstīs "Riga TechGirls" Latvijā un "Women Go Tech" Lietuvā.

Šīs sadarbības ietvaros vismaz 500 sievietēm Latvijā nodrošinās bezmaksas digitālas apmācības un iecerēts, ka "Google.org" atbalstītajās programmās piedalīsies vairāk nekā 2300 sievietes Latvijā un Lietuvā.

Abas programmas ir paredzētas meitenēm un sievietēm, kuras vēlas mainīt savu karjeru un pievērsties tehnoloģiju nozarei, atrodot jaunas darba iespējas Latvijā un Lietuvā. Šīs iniciatīvas mērķis ir arī pastiprināt ekonomiku, palielināt informāciju tehnoloģiju (IT) nozares potenciālo darbaspēku, uzlabot sieviešu iekļaušanos šajā nozarē un sniegt atbalstu Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai.

""Google.org" ir apņēmusies atbalstīt mazākas kopienas un sniegt iespējas ikvienam. Dati liecina, ka pandēmijas laikā sievietes darba tirgū visā Eiropā ir vairāk ietekmētas nekā vīrieši, un joprojām paliek neaizsargātas pret turpmākajām izmaiņām. Tāpēc mēs palīdzam "Riga TechGirls" Latvijā, lai sniegtu palīdzību, mentoringu un plašākus kontaktus, kas palīdzēs vairāk sievietēm iegūt darbu tehnoloģiju nozarē un, cerams, iedrošinās jauno sieviešu tehnoloģiju līderu paaudzi," teic Liza Belezorova, "Google.org" programmas vadītāja Eiropā, Austrumu valstīs un Āfrikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 800 lappuses no no vecākās kristiešu Bībeles tagad ikvienam interesentam pieejamas internetā, ziņo BBC.

Fragmenti no 4.gadsimta dokumenta lasāmi grieķu valodā.

Codex Sinaiticus publicēšanas internetā mērķis esot veicināt pētījumus.

Codex Sinaiticus manuskripts tika atrasts 1844.gadā un tā īpašnieces ir Ēģipte, Krievija, Vācija un Lielbritānija. Tas izdzīvojis, pateicoties tuksneša gaisam un tam, ka klosteris, kurā tas tika atrasts, saglabājies neskarts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kanceleja (VK) izstrādājusi jaunu kārtību, kādā tiek nodrošināta kolektīvo pasākumu organizēšana un finansēšana valsts pārvaldes institūcijās.

Valsts kanceleja tagad izstrādājusi jaunus Ministru kabineta noteikumus, kā tiek nodrošināta kolektīvo pasākumu organizēšana un finansēšana, un tie pieteikti ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē.

Dokuments norāda, ka kolektīvie pasākumi ir pasākumi, kas tiek rīkoti darbinieku saliedēšanai un motivēšanai, svinīgi pasākumi darbiniekiem nozīmīgu iestādes gadadienu un valsts svētku atzīmēšanai, sporta pasākumi, izņemot tos, kas saistīti ar iestādes darbību atbilstoši normatīvajiem aktiem, iekšēji komunikācijas pasākumi, iestādes darbības plānošanas un pārskata sanāksmes, pasākumi, kas veltīti ar nozares darbību saistītām starptautiski atzīmējamām dienām, un struktūrvienību un profesionālo grupu mācības, kas saistītas ar komandas veidošanu un kolektīva saliedēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Db akcija: Pašlaik valsts tērē lielus līdzekļus programmatūras licencēm

Sanita Igaune, Db, 06.10.2008

Šobrīd publiskajā sektorā Latvijā netiek uzspiesta viena noteikta ražotāja programmatūra – valstī nav un arī netiek plānota atsevišķa politika, kas normatīvo aktu līmenī noteiktu, kāda veida programmatūra ir jāizmanto valsts iestādēs, norāda E-lietu ministres Signes Bāliņas pārstāvošais sekretariāts.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts budžeta ekonomijas kontekstā Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares ekspertu padomes sēdē trešdien apspriedīs programmatūras izvēli valsts sektorā.

Šobrīd publiskajā sektorā Latvijā netiek uzspiesta viena noteikta ražotāja programmatūra – valstī nav un arī netiek plānota atsevišķa politika, kas normatīvo aktu līmenī noteiktu, kāda veida programmatūra ir jāizmanto valsts iestādēs, norāda E-lietu ministres Signes Bāliņas pārstāvošais sekretariāts. Latvijā pēdējā laikā aktuāls jautājums ir par to, cik valsts ietaupītu, ja atteiktos no Microsoft programmatūras, arī laikraksts Db akcijas ietvaros kā valsts varētu samazināt savus tēriņus, ir saņēmis vairākus ierosinājums par bezmaksas programmatūras izmantošanu. Komentējot šos ierosinājumus E-lietu ministre Signe Bāliņa Db uzsver, ka valsts budžeta ekonomijas kontekstā ir būtiski izvērtēt visus iepriekš minētos faktorus, tādēļ attiecīgais jautājums tiks apspriests Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares ekspertu padomes sēdē 9.oktobrī un nākamajā Elektroniskās pārvaldes koordinācijas padomes sēdē. S.Bāliņa uzskata, ka biroja programmatūras izvēlē ir jāņem vērā tās nepieciešamā funkcionalitāte, izmaksas un savietojamība ar esošajām sistēmām un dokumentu standartiem. Tāpat ļoti būtisks nosacījums programmatūras izvēlē ir lietotāju prasmes un ieradumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google izveido divu miljonu eiro fondu digitālās iekļaušanās veicināšanai

Db.lv, 20.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Google paziņojusi par savu pirmo Google.org Impact Challenge, kas veltīts Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm - atvērts aicinājums atbalstīt organizācijas, kas strādā, lai pārvarētu digitālo plaisu un veicinātu ekonomikas izaugsmi dažādās sabiedrības daļās.

Google šo divu miljonu eiro lielo grantu jeb mērķfinansējumu sadalīs starp labdarības projektiem Latvijā un vēl 10 citās Eiropas valstīs.

Tehnoloģijas ir kalpojušas par glābiņu Eiropas uzņēmumiem un sabiedrības grupām pandēmijas laikā - sākot no iespējas atrast precīzu informāciju par veselības jautājumiem un iegādāties pārtikas preces tiešsaistē, līdz jaunu mācību veidu meklēšanai un iespējai sazināties ar saviem tuviniekiem. Šie apstākļi kalpoja par dzinējspēku, lai radītu ikvienam pieejamu digitālo nākotni, īpaši tad, kad ekonomika uzsāks atveseļošanās ceļu pēc pandēmijas.

Tagad Google meklē jaunas iniciatīvas, kuru mērķis ir atjaunot ekonomiku, par pamatu liekot sociālo iekļaušanos. Visas bezpeļņas, peļņas organizācijas, kā arī mācību iestādes var pieteikties līdz 1.martam šeit - g.co/ceechallenge. Tiks izskatīti tikai labdarības projekti, bet tie var būt jebkurā attīstības fāzē - pilnīgi jauna ideja vai jau izveidots projekts, kas guvis ievērību. Pretendentam ir jābūt reģistrētam Latvijā vai arī kādā no šīm valstīm: Bulgārijā, Horvātijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā vai Slovēnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tildes latviešu valodas mašīntulkošanas rīks kvalitātes ziņā apsteidz Google, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Latvijā pazīstamais datorprogrammu izstrādātājs Tilde ir pabeidzis darbu pie jaunās Tildes Biroja versijas, kas tuvākajās dienās nonāks pie lietotājiem. Tildes Biroja uzlabojumus var iedalīt trīs virzienos. Vārdnīca ir integrēta ar mašīntulkošanu, tādējādi lietotājs varēs tulkot vārdus, teikumus un interneta mājas lapas. Otrs virziens ir latviešu valodas gramatikas pārbaude. «Analizējot rakstus avīzēs, interneta portālos un dažādos dokumentos, Tilde secināja, ka 26% teikumu ir ar kļūdām. Tostarp 10% teikumu sastopamas elementāras valodas gramatikas kļūdas. Tāpēc ir nepieciešami rīki - latviešu valodas gramatikas pārbaudei,» DB stāsta Tildes valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs. Trešais virziens paredz Tildes Biroja labāku «draudzēšanos» ar jaunākajām tehnoloģijām un platformām. «Windows 7 tiek lietots aizvien plašāk, tāpat ir jauni pārlūki, vides, kurās cilvēki strādā, piemēram, OpenOffice,» skaidro A. Vasiļjevs, atzīmējot, ka latviešu valoda ir pirmo valodu vidū, kurai ir gramatikas pārbaude OpenOffice vidē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Brīdina par krāpnieciskām Olimpisko spēļu biļešu interneta vietnēm

Lelde Petrāne, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londonas policija izplatījusi brīdinājumu par Londonas olimpisko un Paraolimpisko spēļu biļešu pirkšanas vietnēm, kuras, iespējams, ir krāpnieciskas un cilvēki, kuri iegādājušies biļetes konkrētajās interneta vietnēs, tās var nesaņemt.

Ja cilvēki iegādājušies biļetes kādā no zemāk minētajām kompānijas EUROTEAM interneta vietnēm, nekavējoties nepieciešams sazināties ar kompāniju, no kuras sākotnēji biļetes tika pirktas un kontaktēties ar maksājuma servisa nodrošinātāju.

Iespējams, krāpnieciskas kompānijas EUROTEAM biļešu vietnes:

euroteam.net

tixnet.com

olympicticket.info

euroteam.info

euroteamtickets.com

2012tickets.org

londonsummergames.net

londonsummergames.org

euroteam.travel

worldticketservice.net

Metropolitēna policijas pārstāvis Niks Daunings (Nick Downing) aicina ikvienu pārliecināties, vai Olimpisko spēļu biļetes nav iegādātas kādā no šīm vietnēm. Viņš izsaka pamatotas bažas, ka tie, kuri biļetes iegādājušies šajās vietnēs, tās nesaņems.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmit priekšlikumi, kā valsts ātri un bez lieliem ieguldījumiem var atvieglot dzīvi Latvijas uzņēmējiem.

1. Sistematizēt un padarīt normatīvos aktus viegli atrodamus internetā

Likumi ir jāievēro, taču ir grūti ievērot to, kas nav strukturēts un bieži mainās. Turklāt mainās gan nacionālā, gan ES līmenī.

Daudzu institūciju mājas lapās strukturētā veidā nav pieejami visas viņu pārraudzības jomas regulējošie normatīvie akti - dažās ir tikai atsevišķi normatīvie akti, citās ir tikai LR likumi vai MK noteikumi, citās ir informācija, kura vairs nav aktuāla. Bieži vien MK noteikumi ir jāmeklē vienā vietā, ES regulas - citā. Rezultātā uzņēmējam ir jātērē ļoti daudz laika, meklējot pašam, kādi likumi, noteikumi, regulas un direktīvas viņam ir jāievēro. Ne retums ir arī gadījumi, kad par jaunām prasībām uzņēmēji uzzina reizē ar inspekciju uzlikto sodu par to neievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmuma "Google" filantropiskā struktūrvienība "Google.org" piešķīrusi 250 000 ASV dolāru (227 520 eiro) grantu biedrībai "Riga TechGirls" izglītojošo programmu īstenošanai, kas veicinās iedzīvotāju digitālās prasmes, informē "Google" pārstāvji.

Izmantojot finansiālo atbalstu, "Riga TechGirls" palīdzēs 11 000 sieviešu padziļināti apgūt tādas zināšanas un prasmes, kas ir nepieciešamas, lai strādātu tehnoloģiju nozarē, un pirmo reizi paplašinās darbību ārpus Latvijas, atverot tiešsaistes programmu nevalstiskajās organizācijās strādājošām sievietēm no citām Eiropas valstīm.

Ar "Google.org" atbalstu "Riga TechGirls" mācību programma "Iepazīsti tehnoloģijas" būs pilnībā pieejama tiešsaistē, padarot to pieejamāku, kā arī individuāli piemērotāku un iesaistošāku, pateicoties inovatīvajām spēļošanas metodēm. Dalībniecēm tiks piedāvāts apgūt prasmes tādās jomās kā UX dizains, digitālais mārketings, e-komercija, analītika, kiberdrošība un citas jomas, sekmējot sieviešu konkurētspēju darba tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ķīna – lēnāka izaugsme, bet nav iemesla panikai

SEB investīciju stratēģis Ingus Grasis, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējo pāris gadu laikā, pateicoties pasaules centrālo banku aktivitātēm, akciju tirgi stabili, bez lielām svārstībām virzījās augšup. Investoru optimismam palīdzēja ziņas par ASV ekonomikas nostiprināšanās, kā arī ar vien pozitīvāki rādītāji par Eiropas ekonomiku. Turklāt arvien sarūkošs drošu, bet pietiekoši ienesīgu, investīciju iespēju klāsts lika investoriem pakāpeniski virzīties riskantu ieguldījumu iespēju virzienā. Tas noveda pie tā, ka, vēsturiski raugoties, gan uzņēmumu obligācijas, gan akcijas bija kļuvušas dārgas. Lai ekonomiski pamatotu akciju cenu turpmāku kāpumu, būtu jāaug pasaules ekonomikai, ļaujot arī kāpt publiski kotēto uzņēmumu peļņas rādītājiem. Taču šobrīd pasaules finanšu tirgos dominē bažas par globālās ekonomikas nākotnes izaugsmes tempu, uzņēmumu peļņas izaugsmes apmērs tiek pastāvīgi koriģēts uz leju.

Galvenais bažu cēloni ir Ķīnas ekonomiskā izaugsmes palēnināšanās un tās ietekme uz pārējo pasauli. Ķīna ir kļuvusi par pasaules lielāko ekonomiku (skatīt 1.attēlu) un tās īpatsvars, atbilstoši Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prognozēm, turpinās palielināties, tuvojoties 20% pēc 2020.gada. Ķīna ir nozīmīgs izejvielu patērētājs. Piemēram, saskaņā ar šo Bloomberg apkopoto informāciju (http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-15/if-you-re-feeling-bullish-on-china-consult-dr-copper), Ķīna šogad būs atbildīga par aptuveni 45% no visas pasaules vara patēriņa un gandrīz 60% no pasaules dzelzs rūdas patēriņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kad Pasaules sienu palaidām, izdarījām to pilnīgi pretēji tam, kā mēs to redzam šodien un ko tagad saprotam par interneta projektiem,» laikrakstam Diena stāstījis Ansis Līpenītis, viens no četriem savulaik par astoto pasaules brīnumu ambiciozi pieteiktās Pasaules sienas jeb Wall of the World idejas autoriem.

No pašas idejas uzbūvēt Latvijas perifērijā milzīgu parku ar 272 granīta sienām, kurās iegravēti 65 miljonu pasaules iedzīvotāju vārdi, dzimšanas datumi un pilsētas, viņi vēl neesot atteikušies, taču tas vairs nebūšot Latvijā un arī 5 eiro no cilvēka vairs netiek vākti.

Tagad sienas veidotāji gaidot vai nu mecenātu, kas to atbalstītu kā mākslas projektu, vai nu ideju, kādu vajadzību projekts apmierina un kas ir tā auditorija, lai tas būtu bizness.

Visiem, kas samaksājuši iepriekš, naudu piedāvāja atmaksāt, pēc noklusējuma tā tika ziedota labdarībai.

Informācija par ideju atrodama Wall of the World mājaslapā internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visapmeklētākais visās Baltijas valstīs ir Google resurss – gan katrai valstij atšķirīgie meklētāji, gan ar paplašinājumiem com un ru. Augstas vietas ieņem arī Google piederošie produkti – youtube.com un orkut.com.

Šāds apmeklējuma sadalījums sakrīt arī ar vispasaules tendencēm. Tāpat Baltijas valstīs ļoti populāras ir starptautiskās un nacionālās mājas lapas, kurās var virtuāli komunicēt – draugiem.lv, draugas.lt, odnoklassniki.ru, facebook.com u.c. tamlīdzīgas, kā arī bezmaksas e-pasta serveri – Inbox, mail.ru.

Nozīmīgu vietu meklētāko mājas lapu sarakstā ieņem vietnes, kurās iespējams lejupielādēt filmas, mūziku u.c. failus. TOP 50 ir atrodamas tādas mājas lapas kā filebase.ws, torrents.ru, thepiratebay.org u.c. Līdz ar to populāra ir arī International Movie Data Base vietne, kurā var pasmelties informāciju par jebkuru pasaules filmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiek meklētas biznesa idejas

Lelde Petrāne, 25.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiek meklētas biznesa idejas no Latvijas, lai piedalītos ClimateLaunchpad Eiropas biznesa ideju konkursā. Idejas iespējams pieteikt līdz 20.maijam. Vēl tikai 26 dienas.

ClimateLaunchpad biznesa ideju konkurss ir atvērts pieteikumiem arī Latvijā. Šobrīd konkursa pieteikumu pieņemšana notiek 28 Eiropas valstīs. Zinātnieki, studenti un uzņēmēji tiek aicināti pieteikt biznesa idejas. Pamatkritēriji ideju vērtēšanai ir biznesa idejas ietekme uz vidi, attīstības potenciāls, pieteicēju komandas kompetence un entuziasms.

ClimateLaunchpad biznesa ideju konkurss tiek organizēts ar mērķi identificēt uzņēmīgus cilvēkus un inovatīvus uzņēmumus, kam ir daudzsološa biznesa ideja vai produkta risinājums. Konkursa dalībniekiem būs iespēja saņemt profesionālu biznesa apmācību, lai sagatavotos Latvijas un Eiropas biznesu ideju prezentācijai. Labākajām biznesa idejām tiek nodrošināta Eiropas mēroga publicitāte un iespēja saņemt līdz 10 000 eiro finansējumu, kā arī Climate-KIC biznesa akselerācijas programmas atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par LPS priekšsēdi atkārtoti ievēl Jaunsleini

LETA, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdi šodien Aucē notikušajā LPS 24.kongresā atkārtoti tika ievēlēts Andris Jaunsleinis, kurš šo organizāciju vada jau 20 gadus.

Jaunsleinis bija vienīgais kandidāts uz LPS priekšsēža amatu.

Kongresa delegātiem tika izsniegti 170 vēlēšanu biļeteni, no kuriem balsošanas urnā tika iemesti 167 biļeteni, kuri visi tika atzīti par derīgiem. Par Jaunsleiņa kandidatūru nobalsoja 164 kongresa delegāti.

Uzrunājot kongresa delegātus, Jaunsleinis pateicās par milzīgo uzticību un apsolīja to godprātīgi izmantot LPS kopīgo problēmu risināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru