Jaunākais izdevums

Ar iPhone X Apple pierāda, ka nav aizmirsis, kā izstrādāt inovatīvus risinājumus

Viedtelefonu tirgus izveidošanā nenovērtējamu pienesumu devušā iPhone desmit gadu jubilejā Apple savus cienītājus aplaimojis ne vien ar ikgadējo «āboltelefona» uzlabojumu iPhone 8 veidolā, bet arī krietni pārveidotu jubilejas versiju iPhone X. Un, ja «astotnieka» pirmajā tirdzniecības dienā pircēju attieksme bija neierasti vēsa, tad X jeb «desmitnieks» parādīja, ka fanātisko Apple lietotāju entuziasms joprojām nav pagaisis. Kilometriem garas rindas metropolēs, un arī Rīgā prezentācijas pasākumā Euronics veikalā visi pieejamie eksemplāri tika izķerti dažās minūtēs.

Vai tiešām tādai ažiotāžai ir pamatots iemesls? Jāsāk ar to, ka iPhone X iestrādātas vairākas tehnoloģijas, kas vismaz Apple ir jaunums. Ārpus kaliforniešu apjūsmotāju pulka gan lielākā daļa no tām jau labu laiku ir redzētas un aptaustītas. Tomēr pieminēšanas vērtas tās ir.

Dizains

Jāsāk ar to, ka iPhone X patiešām ir atšķirīgs. Kopš 6. modeļa prezentēšanas tālruņa āriene trīs gadus faktiski nebija mainījusies, bet X var atšķirt jau no pirmā skatiena. Galvenā atšķirības zīme ir ekrāns, ko Apple lepni dēvē par bezmalu. Pat divus gadus veca Samsung Edge lietotāji par šādu apgalvojumu varētu pavīpsnāt, jo korejiešu izstrādājumam izmantojamā ekrāna daļa sniedzas krietni tālāk uz sāniem nekā amerikāņiem. Tomēr nevar noliegt, ka ar šo ekrānu Apple izdevies būtiski samazināt tālruņa izmēru. X ir tikai puscentimetru garāks un nepilnus četrus milimetrus platāks par iPhone 7, taču tajā ievietots lielāks – 5,8 collu – ekrāns nekā iPhone 7 Plus. X gan ir salīdzinoši masīvs – 7,7 milimetrus biezs un 174 gramus smags.

Otra pamanāmākā atšķirības zīme ir Home jeb mājas pogas novākšana. Tagad ekrāns sniedzas līdz pašai korpusa lejai un aizņem aptuveni 83% no korpusa laukuma iepriekšējo 65% vietā. Savukārt vadība notiek tikai un vienīgi ar skārienu žestiem, kuru apgūšanai būs jāvelta mazliet laika, taču pēc pierašanas vadīšana liksies vienkārša un parocīga.

Ar izmēru X, šķiet, trāpījis desmitniekā. To var lietot tikpat ērti kā iepriekšējās paaudzes kompakto iPhone, taču ekrānā ir daudz vairāk vietas. Abas puses pārklājošās stikla plāksnes kopā satur stingra metāla apmale, piešķirot tālrunim elitāru izskatu. Taču stikloto virsmu dēļ ar iPhone X jāapietas saudzīgi. Jau pirmajā nedēļā pēc prezentēšanas internetu piepildīja attēli ar kritienā sašķīdušajiem aifoniem, un mobilo ierīču apdrošinātāji SquareTrade to pat atzina par trauslāko jebkad izmēģināto telefonu.

Veiktspēja

Apple gadījumā veiktspēja nav apspriešanas vērta tēma jau gadiem ilgi. Lai arī skaitliskā izteiksmē procesori neizskatās tik iespaidīgi, kā dažam labam androīdam, viss darbojas nevainojami. Tas attiecas arī uz iPhone X. Tam ir sešu kodolu 2.09 GHz Apple A11 procesors, 3GB operatīvā atmiņa un 3 kodolu grafiskais procesors. It kā nekas dižs, taču ierīces darbojas ātrāk par jebkuru citu «āboltelefonu» un par veiktspēju nav pamata sūdzēties. Arī veiktspējas testos tas «noskrien» visus pārējos aifonus.

Tālrunis pieejams ar divu veidu iebūvēto atmiņu, ko, kā jau ierasts, nevar papildināt. Lētākajam, bet patiesībā visnotaļ dārgajam ir 64GB, bet ietilpīgākajam – 256GB.

Ar iPhone X Apple atteicies no pašu savulaik daudzinātā pirkstu nospiedumu lasītāja, jo pēc mājas pogas novākšanas tam vienkārši vairs nav vietas. To aizstājis Android un Windows tālruņos jau redzētā sejas atpazīšanas tehnoloģija, kas Apple gadījumā ir pilnīgs jaunums. Jāatzīst, ka Face ID ir pamatīgāk un labāk nostrādāts produkts nekā līdz šim redzētie. Uzstādīšanas gaitā tas rūpīgi noskenē seju, liekot grozīt galvu uz visām pusēm, un pēc tam darbojas apbrīnojami labi. Tik labi, ka pirkstu nospiedumu lasītājs vairs nešķiet vajadzīgs. Pateicoties infrasarkanajiem stariem, Face ID atpazīst seju pat tumsā, ar ko, piemēram, Samsung šā gada modeļiem ir problēmas.

Ekrāns

Veidojot X, Apple pirmo reizi atteikusies no ierastā LCD Retina displeja, aizstājot to ar OLED. 5,8 collu ekrānam ir nestan- darta 1125x2436 pikseļu izšķirtspēja, kas veido 458 punktus uz collu.

Konkurentiem ekrāns parasti ir regulāras formas, bet Apple dizaineri tā augšdaļā izveidojuši ielaidumu kamerai un skaļrunim. Lai arī izskatās interesanti, šādam risinājumam ir trūkumi. Abos izcēlumos atvēlēta vieta tradicionālajiem datiem par tīklu un baterijas stāvokli. Taču telpas ir mazāk, tādēļ pie baterijas ikonas vairs nevar uzlikt atlikušās enerģijas rādījumu procentos. To var redzēt, vien novelkot no ekrāna augšas virtuālo aizkaru.

Krietnu vilšanos izraisa atklāsme, ka 19,5:9 nestandarta malu attiecību dēļ daudzas lietotnes nespēj izmantot visu ekrānu. Gan YouTube, gan vairums spēļu un citu lietotņu automātiski izvēlas 16:9 malu attiecību un izmanto vien nepilnas 5 collas no pieejamā ekrāna. Līdz ar to bilde ir mazāka nekā iPhone Plus un ap attēlu «rotājas» treknas melnas malas, liekot bezpalīdzīgi jautāt sev pašam – kur tad ir solītais bezmalu displejs? Jācer, ka lietotņu izstrādātāji ar laiku pielāgos savus produktus iPhone X ekrāna formai.

Fotokamera

Šajā jomā lielu izmaiņu nav. Tālrunī ir tāda pat dubultā 12 megapikseļu fotokamera, kādu iepazinām iPhone 7 Plus. Vienīgi telefoto objektīvam lēca izaugusi platumā līdz f/2.4. Otram, platleņķa objektīvam, tā palikusi nemainīga. Fotogrāfijas izdodas pat ļoti labas, un kameru droši var ierindot starp labākajām viedtelefonu segmentā. Joprojām pieejams arī dīvainais, daudz vietas atmiņā aizņemošais Live Photo, kas saglabā un iemūžina kustību pēdējā acumirklī pirms bildes uzņemšanas.

Par priekšējo 7 megapikseļu kameru pirmajās dienās sociālajos tīklos tika izplatītas smieklīgas «lietotāju sūdzības», ka tā esot tik laba, ka pamanot visas pumpas un grumbas. Tā nu gluži nav patiesība – iPhone X priekšējā kamera īpaši neatšķiras no konkurentu iespētā.

Akumulators

No enerģijas lietām visvairāk iepriecināja tas, ka Apple metis pie malas lepnumu un beidzot pieņēmis jau esošu bezvadu uzlādes standartu, nevis centies kārtējo reizi radīt savu «pavisam jaunu un revolucionāru» risinājumu. Jā, jā, iPhone X izmēģinājumu laikā viegli «paēda» no Samsung Qi standarta paliktņa. Tiesa, lēnāk nekā pašu korejiešu telefons.

Par pašu bateriju gan nav labs iespaids. Tās ietilpība ir tikai 2716 mAh, un pie lielākām slodzēm enerģiju tērēs ļoti ātri. Nevajadzētu sacerēties, ka izdosies izvairīties no ierīces lādēšanas katru vakaru.

Gala vērtējums

Ikreiz, laižot tirgū jaunu modeli, Apple apgalvo, ka tas ir labākais aifons, kāds jebkad bijis.

Par spīti sajūtai, ka X ir veidots steigā un visas nianses nav līdz galam noslīpētas, šoreiz šim apgalvojumam var piekrist. Tas ir kā svaiga gaisa malks pēc trīs gadu stagnēšanas, kuros iPhone mainījās minimāli. Vienīgi par šo inovāciju devu jāmaksā prāva cena.

Apple iPhone X

Plusi

+ Ekrāns klāj gandrīz visu korpusa virsmu

+ Lieliski darbojas Face ID

+ Bezvadu uzlādes iespēja

Mīnusi

- Liela daļa satura neizmanto visu ekrānu

- Stiklotais korpuss ir trausls

- Lēni uzlādējas

Cena modelim ar 64GB atmiņu ap 1170 eiro

Meklē Lattelecom veikalos un Lattelecomveikals.lv

Sadarbībā ar Lattelecom

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple iPhone 15 ir pieejams jau kādu laiku. Un šobrīd iPhone 15. sērijas tālruņi ir jaunākie un labākie pieejamie Apple tālruņi tirgū. Tie piedāvā vairākas jaunas funkcijas un uzlabojumus salīdzinājumā ar iepriekšējo paaudzi, tostarp pārveidotu dizainu, ātrāku procesoru un labāku kameru sistēmu.

Bet vai tiešām katru gadu ir nepieciešams atjaunināt savu iPhone uz jaunāku modeli, vai arī iPhone 14 joprojām ir pietiekami labs? Noskaidrosim, ko piedāvā Apple iPhone 15, un salīdzināsim šo jauno tehnoloģisko brīnumu ar savu priekšteci – iPhone 14.

Iepazīsties ar Apple jaunākajiem modeļiem

Tāpat kā katru gadu, Apple neaprobežojas tikai ar vienu jaunu tālruņa izlaidumu; tā vietā iPhone 15 sērija piedāvā vairākus jaunus tālruņu modeļus. Šī pieeja nodrošina, ka cilvēkiem ir iespēja izvēlēties sev piemērotāko ierīci, kas lieliski atbilst viņu vajadzībām un vēlmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieci iemesli, kas padara iPhone par kulta preci

Dainis Dembovskis - mobilo sakaru operatora «BITE» tehnoloģiju eksperts, 27.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Funkcionalitāte, ātrdarbība, stabilitāte - ar šīm lietām mēdz lepoties teju ikviens viedtālruņu ražotājs, tomēr tikai daži no zīmoliem iekļūst kulta preču statusā. Kā tehnoloģiju gigantam «Apple» nemainīgi izdodas saglabāt līderpozīcijas?

«iPhone» lietotāji visā pasaulē ar entuziasmu gaida ziņas par jauniem modeļiem, atjauninājumiem vai programmatūras versijām. Arī Latvijā šīm viedierīcēm ir prāvs cienītāju pulks.

Drosme un paļaušanās

Stīvs Džobs iedibināja tradīciju, ka «Apple» inženieri produktus rada, primāri domājot par sevi, tāpēc tiem jābūt īpaši inovatīviem, kvalitatīviem - tādiem, kurus viņi paši gribētu pirkt un lietot.

Interesanti, ka teju visus jaunos programmproduktus «Apple» drosmīgi nodod lietotājiem beta versijās, tā ļaujot viņiem iesaistīties to pilnveidošanā. Piemēram, operētājsistēmas «iOS12» beta versija lietotājiem pieejama jau kopš šā gada jūnija, lai gan oficiālā tās «pirmizrāde» plānota tikai rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu attīstība šobrīd ir ļoti strauja – ik gadu to lietotājiem tiek piedāvāta virkne dažādu inovāciju, un izņēmums nav arī Apple radītais iPhone 8. Vai zini, kā šis telefona modelis var palīdzēt Tavās ikdienas gaitās? Uzzini par to šajā rakstā!

Drošība – pamatu pamats

Šis aspekts gan nav saistīts tikai jaunāko iPhone modeli – drošība ir bijusi Apple prioritāte kopš laika gala. Tā, piemēram, ikviena aplikācija, kas nonākusi aplikāciju veikalā jeb App Store, tiek rūpīgi pārbaudīta, turklāt arī vecākām ierīcēm ilgstoši tiek piedāvāti jaunākie atjauninājumi, kas ir ļoti būtiski no drošības viedokļa. Paaugstinātu drošību sniedz arī biomehānisko datu (pirksta nospiedums vai, iPhone X gadījumā – sejas atpazīšana) izmantošana telefona lietošanai. Šī funkcija turklāt ļauj ne tikai atbloķēt telefonu, bet arī veikt pirkumus App Store un Apple Play. Savukārt tiem, kas uztraucas par šīs sistēmas drošību, jāmin Apple sniegtie dati – pirkstu nospiedumu lasītāja kļūdas procents ir vien 0.002% jeb 1 reize no 50 000, savukārt Face ID kļūdas procents ir vēl zemāks – 0.0001% (1 reize no 1 000 000).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

iPhone 11 Pro Max plusi un mīnusi

Jānis Vēvers, 11.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple šā gada iespaidīgākais tālrunis iPhone 11 Pro Max beidzot ticis pie trīskāršas fotokameras, taču visā citā ir pārāk līdzīgs diviem pēdējiem priekšgājējiem

Cik gan ātri spēj mainīties vienas kompānijas filozofija attiecībā uz pašu izstrādātajiem produktiem! Vēl šīs desmitgades sākumā Apple ar katru otro jauno iPhone modeli centās pārsteigt savus klientus, ieviest patiešām inovatīvas lietas, bet šobrīd ir sajūta, ka uzņēmumā valda pilnīgi pretējs noskaņojums – ka tikai neaizbiedēt senos, lojālos āboltelefonu fanus ar kaut ko neparastāku. Septembra sākumā prezentētais Apple iPhone 11 Pro izskatās kā divus gadus vecā iPhone X klons ar lielāku kameras bloku aizmugurē, un tas nozīmē, ka amerikāņi tālruņa dizainu nav mainījuši jau trīs gadus pēc kārtas.

Šķiet, ka septembra pasākuma vienīgā intriga bija – cik modeļus Apple piedāvās? Šogad tie ir trīs – iPhone 11, iPhone 11 Pro un iPhone 11 Pro Max. Lielākais un jaudīgākais no tiem uzreiz pēc prezentācijas pasākuma Euronics veikalā nonāca DB rīcībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Apple Inc." otrdien rīkotajā virtuālajā mediju pasākumā prezentēja četrus jaunus viedtālruņa "iPhone" modeļus, kas gan nepiedāvā satraucošas dizaina izmaiņas vai revolucionāras funkcijas, vismaz salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes ierīcēm.

Tā vietā "Apple" jaunajiem telefoniem - "iPhone 13 mini", "iPhone 13", "iPhone 13 Pro" un "iPhone 13 Pro Max" - sniedzis paredzamus uzlabojumus, starp kuriem ir uzlabotas kameras, ilgākas darbības akumulators un ātrāka apstrādes jauda.

Turklāt pretstatā iepriekš izskanējušajām baumām uzņēmums šos atjauninājumus nodrošinājis, nepaaugstinot viedtelefonu modeļu pamata cenu.

"iPhone 13 Pro" ar 6,1 collas ekrānu un "iPhone 13 Pro Max" ar 6,7 collu ekrānu aprīkots ar "Apple" jauno un jaudīgo "A15 Bionic" procesoru, kas, pēc uzņēmuma apgalvotā, esot ātrākais procesors, kāds jebkad uzstādīts viedtelefonā. Tas sniegs "iPhone" uzlabotas mašīnmācīšanās spējas, tostarp iespējas veikt reāllaika video analīzi un analizēt tekstu fotogrāfijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Pēc tiesas prāvas zaudēšanas Qualcomm Vācijā varētu tikt aizliegta iPhone tirdzniecība

LETA--AFP, 21.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas tiesa ceturtdien lēmusi par labu ASV mikroshēmu ražotājam «Qualcomm» patentu strīdā ar ASV informācijas tehnoloģiju gigantu «Apple», kas varētu novest pie viedtelefonu «iPhone» pārdošanas aizlieguma Vācijā.

Šī pēdējā laikā jau ir otra nozīmīgā uzvara «Qualcomm» pēc tam, kad tiesa Ķīnā 10.decembrī atsevišķa patentu strīda dēļ valstī izdeva aizliegumu «iPhone» tirdzniecībai.

«Šis lēmums faktiski aizliedz Vācijas tirgū piedāvāt un izvietot, tostarp pārdot gala produktus. Šis lēmums ietekmē »iPhone 7 plus«, »iPhone 7«, »iPhone 8«, »iPhone 8 plus« un »iPhone X« modeļus,» norāda Minhenes reģionālā tiesa.

Ņemot vērā to, ka «Apple» šo sākotnējo tiesas lēmumu var apstrīdēt, tiesa pavēstīja, ka rīkojums aizliegt ietekmēto «iPhone» modeļu tirdzniecību varētu tikt noteikts nekavējoties, ja «Qualcomm» samaksātu drošības depozītu 668,4 miljonu eiro apmērā.

Tiesa skaidro, ka tik liela summa noteikta tāpēc, ka šāds varētu būt kompensācijas apjoms, kas varētu tikt piešķirts «Apple», ja «iPhone» ražotājs veiksmīgi apstrīdētu Minhenes reģionālās tiesas lēmumu augstākā tiesas instancē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pirkt vai nepirkt Apple akcijas pirms iPhone 8 prezentācijas?

Žanete Hāka, 05.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple nākamnedēļ, 12.septembrī prezentēs jauno iPhone 8 modeli, un tirgus dalībnieki sagaida iespaidīgu prezentāciju, tādēļ cerams, ka kompānija nesagādās vilšanos.

Patlaban ir pagājuši nedaudz vairāk kā 10 gadi kopš iPhone debijas tirgū, un tas bija viens no pīlāriem pašreizējām tirgus tendencēm un pircēju pieprasījumam.

Kopš iPhone debitēja tirgū Apple akcijas cena ir augusi par vairāk nekā 820%, taču tirgus ir skarba vieta un investori neskatās pagātnē, bet gan domā par nākotni. Līdz ar to patlaban jautājums ir, kādā virzienā dosies uzņēmums un vai iegādāties akcijas, gaidot iPhone 8.

Portāls MarketWatch apkopojis piecus iemeslus, kādēļ ir vērts iegādāties uzņēmuma akcijas un piecus iemeslus, kādēļ būt piesardzīgiem.

Kādēļ iegādāties Apple akcijas?

1. Tirgus noskaņojums ir uzlabojies. Pēc diezgan neveiksmīga snieguma 2015. un 2016.gadā Apple akcijas cena pēdējā laikā uzrāda labas tendences, un augusta sākumā dienas laikā pat tā palēcās par 5% pēc tam, kad investori guva pierādījumus, ka iPhone pārdošanas apjomi aizvien aug labi. Šajā gadā akcijas cena ir augusi par 40%, savukārt kopš pērnā gada maijā – par 80%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple jaunā, pēdējos gados svarīgākā iPhone modeli, ko prezentēs rīt, nosaukums būs iPhone X, atsaucoties uz noplūdušu informāciju, raksta Bloomberg.

Aplikāciju un spēļu attīstītājs Stīvens Trotons-Smits atklājis, ka programmatūras kodā iekļautie dati liecina, ka trīs jaunos modeļus sauks iPhone 8, iPhone 8 Plus un iPhone X.

Divi pirmie ir esošo iPhone modeļu sekotāji, savukārt iPhone X ir premium versija, kurai būs pavisam jauns dizains, OLED displejs, uzlabotas kameras un 3D sejas atpazīšanas skaneris, ar kuru varēs atbloķēt ierīci.

X burts iPhone modeļa nosaukumā varētu būt tādēļ, ka šis modelis ir izlaists par godu 10.gadadienai. IPhone 8 un iPhone 8 Plus izskatīsies tāpat kā IPhone 7 un iPhone 7 Plus, taču tiem būs ātrāki procesori.

Jaunās ierīces Apple prezentēs otrdien, 12.septembrī. Apple pārstāvji pagaidām nekomentējuši informāciju par ierīcēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusnaktī no ceturtdienas uz piektdienu iDeal veikalā tirdzniecības centrā Akropole tika prezentēti jaunie iPhone 11.

«Apple fani, kas ieradās šeit šovakar, kā arī milzīgais priekšpasūtījumu skaits liecina, ka interese par Apple ierīcēm katru gadu pieaug. Priekšpasūtījumu statistika rāda, ka pircēji biežāk izvēlas iPhone 11 Pro Max un tikko prezentēto pusnakts zaļo krāsu. Gandrīz tikpat populāra ir astropelēkā krāsa,» stāsta iDeal mārketinga vadītāja Anna Klimoviča. Pēc viņas teiktā, vērojama jauna tendence – lietotāji vairāk izvēlas lielākas ietilpības tālruņus. Priekšpasūtījumu statistika liecina, ka vairākums pircēju priekšroku deva viedtālruņiem ar 256 GB lielu krātuvi.

iPhone 11: svarīgākās inovācijas

10. septembrī Kalifornijā tika prezentēti iPhone 11.sērijas viedtālruņi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Tele2" ir kļuvis par pirmo operatoru Latvijā, kura 5G tīklā ir iespējams lietot iPhone viedtālruņus, informē uzņēmums.

Tas nozīmē, ka "Tele2" klienti, kuriem ir iPhone 13, iPhone 12 un iPhone SE (3. paaudzes) telefoni, var pieslēgties "Tele2" 5G tīklam un baudīt tā priekšrocības.

"Līdz ar 700 MHz frekvenču spektra iegūšanu, kas ir nepieciešams 5G tīkla plašāka pārklājuma veidošanai, un iPhone funkcionalitātes papildinājumu, sniedzot iespējas "Tele2" klientiem 5G tīklā izmantot vairākus iPhone modeļus, 5G tehnoloģijas attīstība uzņem gaitu. "Tele2" aprīlī sāks aktīvu 5G pārklājuma izvēršanu visā valstī. Šobrīd mūsu 5G tīkls darbojas 16 apdzīvotās vietās Latvijā un līdz gada beigām šādu vietu skaits pieckāršosies", stāsta "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. "Paplašinoties 5G tīkla pārklājumam, ieguvēji būs arī 4G tīkla lietotāji, jo 5G tīklu primāri plānots izvērst vietās, kur nepieciešama papildu kapacitāte 4G tīklā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Tirgotājs: Augstā iPhone X cena nav šķērslis pieprasījumam arī Latvijā

Rūta Lapiņa, 03.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3. novembrī pasaulē, un arī Latvijā, oficiāli sākta daudz aprunātā Apple iPhone X tirdzniecība. Jaunā viedierīce tiek uzskatīta par vienu no inovatīvākajām un arī dārgākajām ierīcēm pasaulē.

Uzņēmuma «Euronics» dati liecina, pircēju vēlme iegādāties aizvien jaunākus un labākus tālruņu modeļus arī Latvijā ik gadu pieaug, un paredzams, ka tuvākajā nākotnē šī tendence saglabāsies, uzskata «Euronics» mazumtirdzniecības vadītājs Dmitrijs Dzenis. Viņš gan vienlaikus norāda – sabiedrība Latvijā arī vērtē, kā nepārmaksāt.

«Euronics» pārstāvis atzīmē, ka telefoni ir viena no visātrākajām aprites precēm elektronikā, un droši varot apgalvot, ka ar katru jaunu tālruņa modeli interese pieaug, jo cilvēki vēlās iegādāties jaunāko, kas tirgū pieejams. Tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, un ar katras nākamās ierīces iznākšanu tiek uzstādīta aizvien augstāka kvalitātes un tehnoloģisko iespēju latiņa. Produkta popularitāti arī nosakot tas, cik veiksmīgs ražotājiem produkts izdevies salīdzinot ar konkurentiem – gan tehnoloģisko jauninājumu, gan dizaina ziņā, vai tas būtiski atšķiras no iepriekšējā modeļa. To apstiprina, piemēram, iPhone 7 labie pārdošanas rezultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Telekomunikācijas

Mobilo sakaru operatori izziņo datumu, kad Latvijā būs jaunie iPhone

Laura Mazbērziņa, 13.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operatori Tele2, LMT un Bite ir paziņojuši, ka vakar Kalifornijā prezentēto jaunāko Apple viedtālruņu iPhone Xs un iPhone Xs Max tirdzniecību Latvijā uzsāks 28. septembrī.

Jaunais IPhone Xs būs ūdensizturīgs un tam ir 5,8 collu OLED ekrāns, tādējādi tam ir tāds pats izmērs kā pērn prezentētajam iPhone X. IPhone XS ir jauns, ātrāks procesors un tā atmiņas ietilpība ir 512 GB, uzlabots ekrāns un tas tiek piedāvāts jaunā zelta krāsā. Tālrunim ir uzlabota kamera un jauni sensori.

Tāpat Apple prezentēja lielāku tālruni iPhone Xs Max ar 6,5 collu OLED displeju. Tam ir lielākais akumulators, kādu Apple jebkad ir ievietojis savos tālruņos. Abiem tālruņiem būs iespēja ievietot divas SIM kartes.

Apple prezentēja arī jauno viedpulksteni Series 4, kurš piedāvās jaunas iespējas. Tā ekrāns ir 30% lielāks nekā iepriekšējās paaudzes modelim, aplikācijas ir atjaunotas un mainīts to dizains.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno iPhone XS Max vizuāli atšķirīgu no pagājušā gada modeļa padara vien lielākais ekrāns, kāds jebkad bijis Apple telefonos

Jauns rudens un jauns iekosto ābolu ražas metiens – šis tas šajā pasaulē ir tikpat nesatricināms kā fizikas likumi. Jau astoto gadu pēc kārtas lapkritis ierodas reizē ar kārtējo Apple iPhone viedtelefonu un šoreiz pat ar veseliem trim – XS, XS Max un XR. Un, kā ierasts, tirdzniecības uzsākšanas dienā cilvēki turpina «šturmēt» veikalus, lai vieni no pirmajiem iegūtu kāroto «aifonu». Tāda aina 28. septembra rītā bija vērojama arī iPhone XS atklāšanas pasākumā Euronics veikalā, no kurienes atceļoja arī DB piešķirtais XS Max testa modelis. Tomēr šogad Apple fanu entuziasms ir grūtāk saprotams, jo tālruņos ievērības cienīgu izmaiņu ir pavisam maz un tās pilnīgi noteikti nav unikālas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums Apple parasti ik gadu septembrī tirgu iepazīstina ar jauniem iPhone modeļiem, un izskatās, ka šajā gadā šī tradīcija tiks turpināta, raksta Business Insider.

Ņemot vērā 2017. un 2018.gada tendences, paredzams, ka arī šajā gadā Apple piedāvās trīs jaunus iPhone modeļus, un viena no lielākajām izmaiņām varētu būt trīs lēcu kameras sistēma. 2017.gadā kompānija prezentēja iPhone 8, iPhone 8 Plus un iPhone X, bet pērn – iPhone XR, iPhone XS un iPhone XS Max.

Apple jāmēģina atgūt pozīcijas, ņemot vērā, ka pēdējā laikā iPhone pārdošanas apjomi samazinās. Gada nogalē apjomi saruka par 15%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu. Tajā pašā laikā aug citu segmentu ienākumi, un pakalpojumu segmentā ienākumi sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 10,9 miljardus dolāru, taču iPhone pārdošana aizvien veido lielāko uzņēmuma ienākumu daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas Konkurences padome pirmdien paziņoja, ka ASV informācijas tehnoloģiju gigantam "Apple" piemērojusi desmit miljonu eiro naudassodu par maldinošiem apgalvojumiem attiecībā uz vairāku viedtelefonu "iPhone" modeļu ūdens izturības īpašībām.

"Apple" nav skaidri norādījis, ka šī iezīme pastāv noteiktos apstākļos, īpaši laboratorijas testos ar statisku un tīru ūdeni, nevis normālos lietošanas apstākļos, skaidro padome.

Padome savā ziņojumā norāda uz reklāmu apgalvojumiem attiecībā uz "iPhone 8", "iPhone 8 Plus", "iPhone XR", "iPhone XS", "iPhone XS Max", "iPhone 11", "iPhone 11Pro" un "iPhone 11 Pro Max" modeļiem.

Tāpat padome arī kritizējusi "Apple" par atrunu, ka viedtelefonu garantija nesedz šķidrumu izraisītus bojājumus, tai uzsverot, ka tādējādi tiek maldināti patērētāji.

Turklāt "Apple" atteikšanās nodrošināt garantijas remontu, kad attiecīgie "iPhone" modeļi guvuši šķidrumu radītus bojājumus, uzskatāma par agresīvu komercpraksi, konstatējusi Konkurences padome.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus dalībnieki šobrīd aktīvi mēģina izzīlēt to, kāda varētu būt ASV un Irānas saasinājumu attīstība. Pagaidām joprojām lielākajai daļai Volstrītā bāzes scenārijs paredz to, ka tālāki asumi būs, lai gan tie tomēr nepāraugs plašākā jaunā karadarbībā.

Tādējādi, neskatoties uz dažādiem nemierīgiem jaunumiem, gada sākums daudzām populārām akcijām ir bijis visai veiksmīgs. Turpina pieaugt, piemēram, lielo ASV tehnoloģiju līderu akciju vērtība. Apple akcijas cena kopš gada sākuma palielinājusies par 1,6%, Alphabet (Google mātes uzņēmums) pat par 4,1% līdz 1395 ASV dolāru atzīmei un Facebook - par 3,8%.

Liela daļa aptaujāto finanšu ekspertu teic, ka, ģeopolitikai esot sakarsētai, finanšu tirgū sagaidāmas palielinātas svārstības. Viedokļi par nepieciešamajām darbībām ar naudu šādos laikos gan ir visai dažādi. Visai daudzi turpina norādīt, ka jebkuru straujāku akciju atkāpšanos drīzāk derētu izmantot, lai šos vērtspapīrus iegādātos lētāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinot pakalpojumu klāstu 13 Eiropas valstīs, sākot no 26. jūnija Visa kartes lietotāji Latvijā var norēķināties izmantojot Apple Pay, informē Visa.

Tiesa, izvēloties šo norēķinu iespēju, redzams, ka pašlaik Apple pay pieejams tikai Monese un Revolut karšu īpašniekiem (skatīt galerijā).

«Revolut» saviem klientiem ir ieviesis «Apple Pay» ne vien Latvijā, bet vēl 27 valstīs, informē Revolut. Salāgot savu «Revolut» karti ar «Apple Pay» funkciju klienti var gan caur «Revolut» sīklietotni, gan caur «Wallet» sīklietotni.

«Mūsu galvenais mērķis – sniegt klientiem lietderīgu rīku, kas palīdzētu pārvaldīt ikvienu viņu personīgo finanšu jomu. Iespēja norēķināties ātri, ērti un droši ir neatdalāma no šī mērķa. Šī funkcija ir būtiska mūsu klientiem visā Eiropā, tādēļ priecājamies, ka šodien to varam piedāvāt jau 28 valstīs. Tas ir svarīgs solis, sniedzot mūsu klientiem iespēju pārvaldīt savas finanses tā, ka viņi paši vēlas», apgalvo Arthur Johanet, «Revolut» maksājumu ar kartēm vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple ilgi gaidītajā prezentācijā otrdien izrādīja jaunākos iPhone modeļus iPhone 8, iPhone 8 Plus un IPhone X.

Jaunos modeļus jau labu laiku gaidīja gan Apple fani, gan tirgus profesionāļi, gan akciju analītiķi, minot dažādas versijas par to, ko jaunu piedāvās kompānija, un, kā ierasts, liela daļa no iepriekš izteiktajiem minējumiem par to, kas būs iekļauts jaunajos tālruņos, piepildījās.

Kā informēja Apple vadītājs Tims Kuks, iPhone 8 būs tāds pats dizains kā līdzšinējiem modeļiem kopš 2014.gada, A11 procesors un 12 megapikseļu kamera, kā arī tālrunim tiks piedāvāta bezvadu uzlāde.

Viedtālruņiem būs pieejamas 64 un 256 gigabaitu versijas. IPhone 8 cena būs 699 dolāri par 64 gigabaitu versiju, bet IPhone 8 Plus cena būs, sākot no 799 dolāriem.

T. Kuks atklāja arī pavisam jaunu modeli - iPhone X, kas radīts par godu tālruņa desmitgadei. Jaunā tālruņa dizains ir pilnībā pārveidots un visu viedtālruņa virsmu aizņem ekrāns, bet IPhone X korpuss izgatavots no nerūsējošā tērauda un tam ir super retina OLED displejs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple nupat sāka tirgot savus jaunākos iPhone modeļus - iPhone 11, iPhone 11 Pro un iPhone 11 Pro Max. Tāpat uzņēmums savā mājaslapā aizvien piedāvā iegādāties iPhone XR, iPhone 8 un iPhone 8 Plus.

iPhone 11 Pro Max patlaban ir dārgākais iPhone starp uzņēmuma piedāvātaiem tālruņiem, savukārt iPhone 8 ir lētākais modelis, ko iespējams iegādāties Apple mājaslapā. Protams, šos tālruņus iespējams iegādāties ne tikai Apple mājaslapā, bet arī citviet, taču cenas dažādās valstīs atšķiras.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, cik šie tālruņu modeļi maksā 15 pasaules valstīs!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmuma Apple akcijas trešdien piedzīvoja straujāko kritumu vairāk nekā mēneša laikā pēc tam, kad analītiķi paziņoja, ka pieprasījums pēc iPhone 8 ir daudz zemāks nekā iepriekšējiem viedtālruņa modeļiem, raksta Bloomberg.

IPhone 8 rezervāciju skaits ASV bija mazāks nekā iPhone 7 un iPhone 6, uzsvēra Rosenblatt Securities analītiķis Huns Žangs, piebilstot, ka pieprasījums Ķīnā ir vēl zemāks. Rezultātā Apple akcijas cena samazinājās par 3,1%, kas ir straujākais kritums kopš 10.augusta.

Akcijas cena vakar sasniedza 155,65 dolārus.

Apple paredz, ka šā gada pēdējā ceturksnī Apple pārdošanas apjomi būs starp 49 un 52 miljardiem dolāru.Trešdienas akcijas cenas kritums samazināja šā gada pieaugumu līdz aptuveni 35%, vērtējumam sasniedzot 805 miljardus dolāru.

FOTO: Apple prezentē jaunos iPhone modeļus

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank ieviesusi Apple Pay norēķinu iespējas tiešsaistes tirgotājiem visās trīs Baltijas valstīs.

Tagad iepērkoties internetā, pircējiem ir iespēja veikt apmaksu ne tikai ar bankas maksājumu kartēm vai internetbankas risinājumu, bet arī caur e-maku - Apple Pay. Šobrīd šādu iespēju var izmantot visi e-komercijas lietotāji savās Apple ierīcēs, iepērkoties pie tirgotājiem, kuri izmanto Swedbank EveryPay risinājumu.

Kā norāda Valdis Vaišļa, Swedbank Naudas pārvaldības daļas vadītājs: “Pēdējo trīs gadu laikā klientu interese veikt maksājumus caur Apple e-maku ir bijusi ļoti augsta. Maksājumu skaits 2022. gadā pieaudzis 3,5 reizes un sasniedzis 50 miljonus maksājumu. No kopējiem Swedbank apkalpotajiem maksājumiem tirdzniecības vietās, tie jau aizņem 20%. Un īpaši straujš pieaugums novērots tieši pagājušajā gadā, kad ar Apple e-maka starpniecību pārskaitīti 627 miljoni eiro. Tagad ieviestā iespēja arī tirgotājiem ļauj iekļaut Apple Pay savās e-komercijas platformās, kas palīdzēs klientiem vēl vienkāršāk samaksāt par precēm un pakalpojumiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ar Apple akcijām būtu izdevies trīskāršot sākotnējo ieguldījumu

Jānis Šķupelis, 06.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav nekāds jaunums tas, ka pēdējo gadu laikā, ieguldot ASV akcijās, varējis labi nopelnīt. Par vienu no šī tirgus izaugsmes simboliem var uzskatīt Apple akcijas veikumu.

Turklāt pagājušonedēļ tieši šī kompānija kļuva par pirmo Rietumvalstu publiski kotēto uzņēmumu, kura kapitalizācija pārlēca pāri gigantiskajai viena triljona ASV dolāru kapitalizācijas (akcijas cena reizināta ar akciju skaitu) latiņai. Kopš šā gada sākuma Apple akcijas vērtība Nasdaq biržā ir pieaugusi par 22,5%, bet 12 mēnešu skatījumā tie ir jau 35%. Savukārt piecu gadu skatījumā Apple akcijas cena ir augusi par 210%. Tas nozīmē, ka investoram, kas pirms pieciem gadiem būtu izlēmis pirkt minētā viedierīču ražotāja vērtspapīrus, savu sākotnējā ieguldījuma summu būtu izdevies vairāk nekā trīskāršot.

Vēl skaistāka šī aina izskatās ilgākā termiņā. Apple par publiski tirgotu akciju kompāniju kļuva 1980. gadā. Toreiz kompānijas akcija maksāja 22 ASV dolārus. Ja kāds investors toreiz būtu iegādājies šīs akcijas, tad viņš varētu priecāties par vairāk nekā 40 tūkst. procentu guvumu. Pašlaik redzams, ka Apple akcijas cena pārkāpusi pāri 200 ASV dolāru slieksnim, lai gan būtu jāņem vērā, ka Apple savā korporatīvajā vēsturē veikusi akciju splitus. Piemēram, 2014. gadā šī uzņēmuma akcija maksāja aptuveni 700 ASV dolārus, kur uzņēmuma vadība izlēma veikt akciju splitu ar attiecību 7 pret 1. Tas nozīmēja, ka šajā konkrētajā gadījumā kompānijas akcionārs agrākās vienas šīs kompānijas akcijas vietā saņēma septiņus šos vērtspapīrus. Attiecīgi ar septiņi tiks dalīta arī Apple agrākā akcijas cena (nekādas citas pārmaiņas, kas ietekmētu kompānijas darbību, veicot šo darbību, nav).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju gigants "Apple" prezentējis četrus jaunus viedtālruņa "iPhone" modeļus, kas ir piemēroti 5G (piektās paaudzes) mobilo sakaru standartam.

Jaunākiem modeļi ir gan "iPhone 12" ar 6,1 collu ekrānu, kura cena būs no 799 ASV dolāriem un kas kļūs pieejams tirdzniecībā 23.oktobrī, gan "iPhone 12 mini" ar 5,4 collu ekrānu, kas maksās, sākot no 699 dolāriem, un tirdzniecībā būs no 13.novembra.

Apple jauno iPhone 12 prezentēs mēnesi vēlāk 

Tehnoloģiju kompānijas "Apple" viedtālruņa "iPhone" faniem līdz jauna modeļa iegādei nāksies...

Šomēnes klajā tiks laists arī "iPhone 12 Pro" ar lielāku iespēju klāstu un cenu, sākot no 999 dolāriem. Novembrī tam pievienošoties arī "iPhone 12 Pro Max" ar 6,7 collu ekrānu un cenu no 1099 dolāriem.

Visiem jaunajiem viedtālruņa modeļiem ir atšķirīgs dizains ar plakanām malām, kas šī zīmola zinātājiem atgādina iepriekšējos "iPhone 4" modeļus. Tālruņu aizmugurē iestrādātais magnētu bloks ļauj pievienot dažādus aksesuārus – vāciņus, karšu maciņus, bezvadu lādētājus u.c.

Apple kļūst par pirmo ASV kompāniju, kuras vērtība pārsniegusi divus triljonus  

ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Apple" trešdien kļuvis par pirmo ASV kompāniju, kuras...

"Šodien ir jauna laikmeta sākums "iPhone"," prezentācijā teica uzņēmuma vadītājs Tims Kuks. Uzņēmumā lēš, ka jaunie "iPhone" modeļi veicinās interesi par viedtālruņu atjaunināšanu, lai tajos varētu izmantot ātrākus mobilos sakarus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesa Ķīnā ir aizliegusi viedtālruņu «iPhone» pārdošanu šajā valstī, ņemot vērā patentu strīdu starp ASV mikroshēmu ražotāju «Qualcomm» un ASV informācijas tehnoloģiju milzi «Apple», teikts pirmdien publicētā «Qualcomm» paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka Fudžovas tautas starptiesa ir apmierinājusi «Qualcomm» pieprasījumu izsniegt divus izpildrakstus pret četriem «Apple» meitasuzņēmumiem, liekot tiem nekavējoties apturēt viedtālruņu «iPhone 6S», «iPhone 6S Plus», «iPhone 7», «iPhone 7 Plus», «iPhone 8», «iPhone 8 Plus» un «iPhone X» pārdošanu.

Starp abiem Kalifornijas tehnoloģiju uzņēmumiem jau ilgu laiku pastāv strīds par patentiem un autorhonorāriem, un tie vēršas viens pret otru tiesās un administratīvās iestādēs visā pasaulē.

«Mēs augstu vērtējam mūsu attiecības ar klientiem, reti vēršoties tiesās pēc atbalsta, bet mēs arī ticam vajadzībai aizstāvēt intelektuālā īpašuma tiesības,» sacīja «Qualcomm» viceprezidents un ģenerālkonsultants Dons Rozenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilais telefons jau sen ir zaudējis savu sākotnējo funkciju - saziņas līdzeklis. Attīstoties tehnoloģijām, tas ir kļuvis par nenovērtējamu ikdienas palīgu un tam ir plaša spektra noderīgas funkcijas un iespējas. Šeit dažas no tām!

Informācijas pieejamība 24/7

Lai arī nav veselīgi nepārtraukti būt uz informācijas aprites viļņa, mobilais telefons dod iespēju piekļūt plašam informācijas avotu klāstam. Tas nodrošina pieejamību intereneta ziņu portāliem, to var izmantot izziņas procesos, apmeklējot dažādas informācijas krātuves, var lasīt grāmatas u.c.

Līdzeklis jaunu prasmju un zināšanu apguvei

Ir daudzas popularitāti ieguvušas aplikācijas, kas piedāvā iespēju apgūt dažādas prasmes. Piemēram, valodu apguves aplikācija Duolingo. Dažāda klāsta kursi zinātnes, mākslas, tehnoloģiju u.c. jomās atrodamas tādās aplikācijās kā Coursera, Udemy. Savukārt Skillshare ir vairāk vērsts uz radošo prasmju attīstīšanu - dizainu, mākslu, rakstīšanu u.c. iPhone lietotāji var lejupielādēt dažādas lietojumprogrammas tikai no Apple App Store - no izglītības sfēras līdz radošuma attīstīšanai un izklaidei.

Komentāri

Pievienot komentāru