Jaunākais izdevums

Viedtālruņu ražotāji pērn pēdējā ceturksnī visā pasaulē pārdevuši 100,9 miljonus ierīču, kamēr personālo datoru ražotājiem izdevies realizēt vien 92,1 miljonu datoru, tādējādi pirmo reizi vēsturē ceturkšņa laikā pārdoti vairāk viedtālruņu nekā personālo datoru, liecina izpētes kompānijas IDC dati.

Viedtālruņu pārdošanas apjomi pērn pēdējā ceturksnī gada griezumā palielinājušies par 87,2%, kamēr personālo datoru pārdošanas apjomi tajā pat laikā pieaugušie tikai par 5,5%.

Kopumā 2010. gadā visā pasaulē tomēr personālie datori pārdoti vairāk nekā viedtālruņi. Proti, pērn realizēti 346,2 miljoni datoru un 302,6 miljoni viedtālruņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas ražotājs ASUS ar klēpjdatoru sēriju ExpertBook īsā laikā iekarojis korporatīvo klientu segmentu Latvijā un turpina paplašināt savu biznesa klientu loku.

Neraugoties uz to, ka Latvijā ir daudz ražotāju, kas strādā ar korporatīvajiem klientiem un konkurence šajā segmentā ir ļoti sīva, ASUS veiksmīgi izdevies ienākt šajā tirgū, pierādot sevi kā uzticamu un kvalitatīvu partneri, atzīmē Jānis Šmits, SIA Biroja Tehnikas Eksperts valdes priekšsēdētājs. ASUS ExpertBook sērijas klēpjdatorus izmantojam gan savām vajadzībām, gan tos pārdodam arī uzņēmuma klientiem - citiem komersantiem, stāsta J.Šmits, piebilstot, ka galvenās šo datoru priekšrocības ir premium garantijas serviss un pieejamā cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

ASV armija bruņosies ar Android ierīcēm

Jānis Rancāns, 06.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada laikā atsevišķi ASV bruņoto spēku pārstāvji saņems viedtālruņus, kuri darbosies ar īpaši pielāgotu Android operētājsistēmu. Vēlāk specializētos Android viedtālruņus sāks izmantot ASV federālo aģentūru, kā arī vietējo pašvaldību darbinieki.

ASV bruņotie spēki jau divus gadus pārbauda ierīces, kuras ir aprīkotas ar skārienjūtīgu ekrānu, norāda CNN. Pirms gada ārvalstīs izvietotie ASV karavīri saņēma 40 viedtālruņus. Plānots, ka šā gada martā ASV bruņotajiem spēkiem tiks nodoti vēl 50 viedtālruņi un 75 planšetdatori.

Pašlaik ASV ir aizliegusi gan valsts pārvaldē nodarbinātajiem, gan arī militārpersonām izmantot viedtālruņus slepenu ziņojumu nosūtīšanā. Aizliegums noteikts tāpēc, ka ierīces nespēj nodrošināt nepieciešamo datu drošības līmeni.

Varasiestādes iepriekš norādījušas, ka potenciāli hakeri var uzlauzt komerciālo Android versiju un nopludināt valsts noslēpumums. Tomēr drošs viedtālrunis karavīram ļautu, piemēram, digitālajā kartē redzēt savas pozīcijas, vai arī valsts amatpersonai nosūtīt svarīgu ziņojumu tieši no Vašingtonas metro, uzsver CNN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Latvijā zemākais viedtālruņu lietošanas rādītājs Baltijas valstīs

Lelde Petrāne, 30.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LG Electronics (LG) veicis pētījumu par mobilo tālruņu lietošanas paradumiem visās trīs Baltijas valstīs. Pētījuma rezultāti liecina, ka tikai 44% respondentu Latvijā lieto viedtālruņus un 56% joprojām lieto parastos mobilos tālruņus.

Turpretim, 57% respondentu Lietuvā un 52% Igaunijā ir viedtālruņu lietotāji.

Viedtālruņu lietošanas rādītājs ir augstāks jauniešu vidū — Latvijā šis rādītājs vecuma grupā no 15 līdz 29 gadiem ir 65%. Interesanti, ka Latvijā viedtālruņus biežāk lieto vīrieši (47%) nekā sievietes (42%).

Līdzīga tendence ir novērota arī abās kaimiņvalstīs, un šī atšķirība visizteiktākā ir Lietuvā — tur viedtālruņus lieto 63% vīriešu un tikai 52% sieviešu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas mobilo telefonu ražotājs Nokia laidis klajā divus jaunus viedtālruņus, par kuru platformu izmantota Microsoft Windows Phone 7.5 mobilā operētājsistēma.

Nokia laidusi klajā divus viedtālruņus – Nokia Lumia 800 un Nokia Lumia 710. Ar šo divu viedtālruņu prezentāciju Nokia devusi prettriecienu Apple izstrādātajam iPhone un viedtālruņiem, kas darbojas, izmantojot Google programmatūru, raksta BBC biznesa redaktors Tims Vēbers (Tim Weber).

Prezentējot jaunos Nokia viedtālruņus, kompānijas nesen ieceltais vadītājs Stefens Elops (Stephen Elop) norādīja – līdz ar šo viedtālruņu nākšanu klajā iezīmējas Nokia «atdzimšana».

Trešdien pasākumā Londonā tika prezentēti arī četri jauni «vienkāršie» telefoni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Gaisa spēku Speciālo operāciju pavēlniecība atcēlusi plānoto Apple planšetdatoru iPad iepirkumu. Šāds solis, iespējams, saistīts ar planšetdatorā iekļauto Krievijas programmētāju izstrādāto populāro programnodrošinājumu GoodReader.

Speciālo operāciju pavēlniecība savu atteikšanos no iPad nav skaidrojusi. Taču ASV militāristu aprindās neesot pārliecības, ka programma ir derīga militāro struktūru izmantošanai. Sarunā ar ASV tehnoloģiju portālu Nextgov ASV armijas digitālo projektu nodaļas vadītājs Maikls Makartijs norādīja, ka neizmantos programmas, kas izgatavotas Krievijā, lai nepakļautu lietotājus liekam riskam.

GoodReader izstrādājusi kompānija Good.iware un to paveicis Krievijas programmētājs Jurijs Seļkovs, kuram kompānija arī pieder. Tā paredzēta Pdf, Txt, Doc, Ppt, Xls un vairāku citu dokumentu nolasīšanai. Tāpat ar programmas palīdzību iespējams rediģēt tekstu un ievietot tajā dažāda veida informāciju – audio, video vai foto, vēsta Izvestija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Samsung un Apple ar lētiem viedtālruņiem dodas kaujā par attīstības tirgiem

Jānis Rancāns, 24.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Samsung Electronics ir nākusi klajā ar četriem jauniem viedtālruņiem, kuriem vajadzētu stiprināt kompānijas pozīcijas attīstības tirgos. Parādījušās arī baumas, ka Apple tuvākajā laikā varētu laist pārdošanā lētāku iPhone versiju.

Kā uzsver aģentūra Reuters, Samsung ar jaunajiem viedtālruņiem centīsies apkarot Ķīnas ražotāju ZTE Corp un Huawei Technologies pozīcijas, kas pelna simtiem miljonu dolāru, piedāvājot lētus viedtālruņus Ķīnā, Āfrikā un citos attīstības tirgos.

Tas liecina arī par pieaugošu cīniņu ar Samsung niknāko konkurentu – ASV kompāniju Apple, kura saskaņā ar ilgāku laiku klīdušām baumām izstrādā lētu iPhone 4 versiju, kas paredzēta attīstības tirgiem, uzsver nozares pārzinātāji. Lētais iPhone 4 kopā ar iPhone 5 varētu nonākt pārdošanā jau šī gada septembrī, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darba datori uzņēmumiem grūtāk sasniedzami

Jānis Vēvers, 18.06.2020

Dalies ar šo rakstu

Publicitātes foto

Attālinātā darba uzplaukumā uzņēmumi saprot, ka paši nespēj apkopt darbinieku datorus, un tas rada pieprasījumu pēc ārpakalpojumu sniedzējiem.

Koronavīrusa pandēmija īsā laikā ienesa nozīmīgas korekcijas neskaitāmās nozarēs, arī informācijas tehnoloģiju un datortehnikas apkalpošanā. Pēc skarbas mācības saņemšanas uzņēmumi ir sapratuši, ka ar šo biznesa pastāvēšanai kritiski svarīgo jautājumu nedrīkst jokoties, un tagad tiecas nodot rūpes par datorsistēmām ārpakalpojuma sniedzēju rokās.

Marta vidus uzņēmumu vadītājiem un par digitālajiem risinājumiem atbildīgajiem cilvēkiem ilgi paliks atmiņā. Dažās dienās nācās atrisināt problēmas, kam nepietika apņēmības, laika un resursu gadiem ilgi, turklāt nemitīgi saskaroties ar aizvien jauniem izaicinājumiem. Runa ir par drošas digitālās vides izveidošanu uzņēmumā, kam darbinieki varētu pieslēgties arī no ārpuses un efektīvi strādāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Capital sācis tirgot Gaujas ar Windows 8, par lētāko prasot 319 Ls

Gunta Kursiša, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš pagājušās nedēļas beigām veikals Capital pārdod savus ražotos Gauja un Neo datorus, kas aprīkoti ar Microsoft jaunāko operētājsistēmu Windows 8. Lētākais Latvijā ražotais galda dators Neo, kas aprīkots ar Windows 8, maksā 227 Ls, bet lētākais portatīvais Gauja dators ar Windows 8 sistēmu ir 14 collu modelis, ko tirgo par 319 Ls.

Pašlaik ar Windows 8 operētājsistēmu ir aprīkoti «ejošākie» Captial portatīvie datori - 14 collu Gauja E14 W8 un 15 collu Gauja G2 WIN8, kā arī galda dators Neo M PLUS.

Kopumā tiek tirgoti septiņi zīmola Gauja datoru modeļi. Kā norādīja A. Litaunieks, ar Windows 8 pašlaik aprīkotais «ejošākais» Gauja modelis G2 WIN8 maksā 389 Ls, savukārt Neo mājas dators M PLUS – 289 Ls. Gauja G2 WIN8 piezīmjdators aprīkots ar Intel® Core® i3-2350 procesoru, tā operatīvā atmiņa ir četri gigabaiti (GB), disks – 500 GB, 1,3 megapikseļu (MP) web kamera. Neo M PLUS WIN8 galda dators darbojas ar Intel® Core® i3 3.3GHz procesoru, tam ir četru GB atmiņa un 500 GB disks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

NASA tirgo datorus ar slepenu informāciju

Ritvars Bīders, 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kosmosa aģentūra NASA pārdevusi personālos datorus, nepārliecinoties, vai no tiem izdzēsta augsta līmeņa slepenā informācija. Iekšējā izmeklēšanā noskaidrots, ka aģentūra pārdevusi 10 datorus, kuros joprojām atradusies NASA informācija, ziņo BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pandēmijas ietekmē audzis pieprasījums pēc pārnēsājamas datortehnikas

LETA, 21.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmijas ietekmē būtiski audzis pieprasījums pēc pārnēsājamas tehnikas, tostarp portatīvajiem datoriem, planšetdatoriem, viedtālruņiem, sacīja datortehnikas uzņēmuma AS "Capital" valdes loceklis Ivars Šulcs.

Viņš minēja, ka pārnēsājamas tehnikas pārdošanas apmēri uzņēmumā ir auguši par 30%, tostarp portatīvo datoru pārdošanas apmēri ir palielinājušies par 40%, savukārt stacionāro datoru pārdošanas apmēri ir samazinājušies par apmēram 20%.

Šādu izmaiņu Šulcs skaidroja ar attālinātu darbu un mācībām pandēmijas iespaidā, jo uzņēmumi, kas agrāk izvēlējās stacionāro datoru, tagad izvēlas portatīvos datorus, jo tā darbiniekiem var nodrošināt datortehniku gan mājās, gan darba vietā.

"Vidējais mobilo tehnikas vienību tirgus ir pieaudzis no 20% līdz 40%. Protams, ka tas ir pandēmijas dēļ. Ja tev mājās ir kabinets, tad var nolikt uz galda stacionāro datoru un darboties, bet daudzi tomēr tagad strādā te darbavietā, te mājās. (..) Tāpēc arī ļoti daudzas valsts iestādes, kuras iepriekš kā galveno ierīci izvēlējās stacionāro datoru, tagad izvēlas portatīvos datorus," pauda Šulcs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datortehnikas vairumtirgotāja AS "Capital" apgrozījums pagājušajā gadā varētu būt sasniedzis 24 miljonus eiro, pastāstīja "Capital" valdes loceklis Ivars Šulcs.

Tādējādi kompānijas apgrozījums pēc varētu būt audzis par apmēram 20%.

"Mums gads ir bijis ļoti labs, un, pēc operatīvajiem datiem, mēs esam sasnieguši rekordlielu apgrozījumu - vairāk nekā 24 miljonus eiro. Taču mums kā akciju sabiedrībai auditētais gada pārskats tiks sagatavots līdz augustam," sacīja Šulcs.

Apgrozījuma pieaugumu Šulcs skaidroja ar jauno tirgus nišu apgūšanu. "Mēs iegājām jaunās tirgus nišās un centāmies saprast, ko šodien tirgus gaida no informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumiem. Šis ir pārmaiņu laiks, un biznesa modelis, kad datori vienkārši tiek nopirkti un pārdoti, vairs īsti nedarbojas," viņš skaidroja.

Runājot par mūsdienās pieprasītākajām nišām IT nozarē, Šulcs atklāja - ja agrāk tika pirktas filmas, kas ierakstītas DVD, un mūzikas ieraksti CD formātā, tad tagad tiek maksāta mēneša maksa straumēšanas platformām, mūzika tiek klausīta "Spotify", filmas tiek skatītas "Netflix".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apļveida ekonomika, darot labu videi, neaizmirst par uzņēmumu peļņu

Dienas Bizness, 30.10.2015

Pirms lietotos datorus pārdod tālāk, informācija, kas tajos glabājas, Stokholmas uzņēmumā INREGO tiek rūpīgi izdzēsta, izmantojot ļoti modernu programmatūru. Turklāt uzņēmums paraksta īpašus līgumus, kas garantē, ka iepriekšējo datorlietotāju – uzņēmuma klientu – informācija nekādā gadījumā nenonāks svešās rokās.

Foto: Raivis Viļūns, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierastais globālās ražošanas un pārdošanas ekonomikas modelis vairs nestrādā, uzskata zviedru eksperti. Šis modelis radies resursu pārpilnības un ražošanas efektivitātes izaugsmes laikā – preces un materiālu cenas kritās, tāpēc izmest veco un nopirkt jaunu patērētājam bija izdevīgi. Izaugsme un XX gadsimta otrās puses ASV sabiedrības vērtību maiņa veicināja tā saukto patērniecības kultūru, kas vēlākos gados tika pārņemta arī daudzās citās pasaules valstīs, kurās iedzīvotāji varēja atļauties ciklu pirkt–izmest–pirkt atkal, piektdien raksta laikraksts Diena.

Taču jau vairāk nekā 20 gadu plaši tiek runāts par dažādu neatjaunojamo resursu, it īpaši naftas, izsīkšanu, un, kā skaidro konsultāciju uzņēmuma Sustainable Leadership Laboratory vadītājs Stjuarts Pledžers, «ir laiks pievērsties cita veida ekonomikai», jo, viņaprāt, gandrīz katrs uzņēmums var atrast veidu, kā iekļauties ilgtspējīgās apļveida ekonomikas lokā.

Mērķis ir panākt, ka resurss vai produkts neiet tradicionālo ceļu – ražotne–pārdevējs–patērētājs–izgāztuve (labākajā gadījumā – pārstrāde) –, bet gan vairākas reizes paliek apritē, uzsver ekonomikas konsultants.

Lineārā ekonomika nebija ieinteresēta preces noderīgumā tās otrajā vai trešajā dzīvē, jo uzturēšana sanāca dārgāk nekā jaunu produktu radīšana, tomēr, pēc S. Pledžera domām, tam jāmainās. Pārmaiņas nenesīs zaudējumus, jo apļveida ekonomikas pieeja nesola peļņas samazinājumu vides vārdā, bet rada jaunas darbvietas un mudina uzņēmējus domāt, kā iespējams nopelnīt vēlreiz. Pakalpojums tiek padarīts ilgtspējīgs arī ekonomiskā ziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik mēnesi Latvijas interneta resursiem notiek visdažādākā veida kiberuzbrukumi – sākot no pikšķerēšanas kampaņām, kad iedzīvotājiem un dažādu organizāciju darbiniekiem izkrāpj piekļuves datus, beidzot ar apjomīgiem pakalpojuma piekļuves atteices uzbrukumiem. Šādos apstākļos visiem ir būtiska informācijas sistēmu uzturēšana drošā vidē, kā arī to kiberaizsardzība.

Gandrīz piecus gadus valsts iestāžu informācijas sistēmas, bet kopš šī gada arī pašvaldību un kapitālsabiedrību informācijas sistēmas var izmantot VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) nodrošinātos Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra (VESPC) pakalpojumus. Šie pakalpojumi valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī valsts kapitālsabiedrībām pieejami bez Publiskā iepirkumu likuma piemērošanas – proti, pietiekami ātri un ar krietni mazāku birokrātisko slogu, nekā tas būtu, organizējot publisku iepirkumu. Par VECPC pakalpojumiem Dienas Bizness izjautāja LVRTC Biznesa attīstības daļas vadītāju Kārli Siliņu.

Kam primāri Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centrs sniedz pakalpojumus?

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Windows 8 «atgriežas» Start poga; Microsoft cer uz tradicionālo datoru lietotājiem

Jānis Rancāns, 31.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft prezentējusi operētājsistēmas Windows 8 bezmaksas atjauninājumu, kurā «atgriezusies» Start poga, kas liecina par centieniem atgūt ilgtermiņa lietotāju uzticību, kas iepriekš bija kritizējuši tehnoloģiju kompānijas lēmumu atteikties no šī elementa.

Paredzēts, ka operētājsistēmas atjauninājums, kuram dots nosaukums Windows Blue, pie lietotājiem nonāks jūnija beigās. Kompānija cer arī uzlabot Windows 8 pārdošanas rādītājus personālo datoru lietotāju vidū, kas līdz šim nav attaisnojuši Microsoft cerības, vēsta Reuters. Kopš aizvadītā gada oktobra Microsoft pārdevusi vairāk nekā 100 miljonus Windows 8 licenču, kas ir aptuveni līdzīgs rādītājs kā Windows 7 debijas laikā.

Tirdzniecības rādītājus aptumšo arī vispārējs kritums personālo datoru nozarē, kas spiesta piekāpties planšetdatoru priekšā. Tiek prognozēts, ka šogad personālo datoru tirdzniecība samazināsies par astoņiem procentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Policistiem par vairāk nekā pusmiljonu pirks jaunus datorus

Gunta Kursiša, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) vajadzībām par vairāk nekā 572 tūkstošiem latu tiks iegādāta datortehnika, liecina Iekšlietu ministrijas Informācijas centra noslēgtā iepirkumu konkursa rezultāti.

Kopumā konkursā savus piedāvājumus iesniedza divi uzņēmumi, no kuriem par uzvarētāju tika izvēlēta a/s Capital, piedāvājot zemāko cenu.

Jau rakstīts, ka iepriekš iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis izteicās, ka tehniskais nodrošinājums ir viens no motivācijas faktoriem, kas iekļauts VP attīstības koncepcijā, kura paredz arī celt policijas prestižu, nodrošinot kvalitatīvus darba apstākļus. Iepriekš tika pausts, ka VP Kurzemes reģions, Vidzemes reģions, Latgales reģions un Zemgales reģions saņems katrs pa 114 jauniem datoriem, Rīgas reģions - 417 datorus, VP koledža - 60 datorus, bet Kriminālistikas pārvalde - 95 datorus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sanfrancisko amatpersonām varētu liegt iegādāties Apple datorus

Gunta Kursiša, 11.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sanfrancisko pilsētas vadība plāno aizliegt vietējām valdības aģentūrām iegādāties Apple Macintosh datorus, vēsta BBC.

2010. gadā Sanfrancisko amatpersonas iztērējušas vairāk nekā 45 tūkst. ASV dolāru Apple datoru iegādei.

Ziņas par to, ka Sanfrancisko vadība varētu liegt vietējās pārvaldes vajadzībām iegādāties Apple datorus nākusi klajā pēc tam, kad kompānija pieņēmusi lēmumu izstāties no zaļās sertifikācijas shēmas, kas izveidota, lai noteiktu kuras elektroniskās ierīces dara mazāku postu videi. CIO Journal raksta, ka Sanfrancisko lēmums varētu būt saistīts ar to, lai liktu Apple savu izstāšanos pārdomāt.

Sanfrancisko pilsētas tērētā nauda Apple ierīcēm ir kā piliens jūrā ar 2010. gada Apple neto pārdošanas apjomiem 65 miljardus ASV dolāru apmērā. Tomēr Sanfrancisko lēmums neiegādāties Apple datorus kļūst nozīmīgāks, ņemot vērā, ka kompānijas galvenā bāzes mītne atrodas Kupertino, 70 kilometru attālumā no Sanfrancisko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieci policisti Filipīnās piespieduši tūristu no Vācijas nopirkt viņiem portatīvos datorus, draudot viņam ar viltus apsūdzībām terorismā un narkotiku glabāšanā, atsaucoties uz policijas sniegto informāciju, ziņo thelocal.de.

Incidents noticis Manilas finanšu rajonā Makati.

Vietējās policijas boss paudis sašutumu un sacījis, ka apsūdzētie policisti varētu būt veikuši līdzīgas izspiešanas arī pagātnē.

«Es esmu ne tikai satriekts. Es esmu dusmīgs, Dieva dēļ. Varbūt viņi šādas lietas ir darījuši jau gadiem ilgi,» viņš sacījis medijiem.

Pieci policisti vērsušies pie tūrista no Vācijas Makati iepirkšanās centrā 29.janvārī un sākotnēji apsūdzējuši viņu viltotu preču iegādē. Kad viņš to noliedzis, viņi apsūdzējuši nelaimīgo tūristu nelegālā narkotiku glabāšanā. Taču, kad arī tas tūristu nav nobiedējis, policisti draudējuši viņu arestēt par terorisma atbalstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas valdība paziņojusi, ka visiem interneta lietotājiem vajadzētu pārbaudīt savus datorus pret vīrusu, kas, sākot no 8. marta, varētu apturēt nokļūšanu tiešsaistē, ziņo thelocal.de.

DNS-Changer programma inficē līdz pat 33 tūkstošiem datoru Vācijā katru dienu, ziņojušas iestādes, kas novembrī arestējušas šīs shēmas līdzdalībniekus.

DNS-Changer infekcija nozīmē to, ka dators savienojas ar viltotu Domain Name System - pakalpojuma, kas ļauj piekļūt tīmekļa vietnēm - versiju, informējis valsts informācijas tehnoloģiju drošības birojs.

Inficētos datorus noziedznieki izmanto savu darbību veikšanai.

Lai gan FIB un Eiropas policijas iestādes novembrī arestējušas daudzus no tiem, kuri vadīja viltus DNS sistēmu, sistēma līdz aizstāšanas brīdim darbojas. Viltotā sistēma tiks slēgta 8. martā, ietekmējot inficētos datorus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Jūs esat uzņēmējs, tad noteikti zināt, ka aktīvākā pārdošanas sezona praktiski ir klāt - jau septembrī pie konferenču galda tiks apspriestas Ziemassvētku mārketinga aktivitātes. Lai šī gada ieņēmumi ātri vien pārsniegtu pērnā gada ieņēmumus, pirms mārketinga stratēģijas izveides ir vērts ieskatīties šajā rakstā. Kāpēc? Tāpēc, ka ar pāris lieliskiem SEO speciālistu ieteikumiem, kuri balstīti uz apskatu «E-komercijas patērētāju uzvedības modelis Latvijā 2014», būs iespējams sagatavoties mārketinga aktivitātēm daudz labāk! 5 faktori, kas jāņem vērā SEO stratēģijā!

Responsīvs mājaslapas dizains

2014. gadā dubultojies viedtālruņu lietošanas īpatsvars starp visām ierīcēm, no kurām ir apmeklētas e-komercijas mājaslapas. Mājaslapu apmeklējums no planšetdatoriem ievērojami pieaug vakaros. Jo vēlākas diennakts stundas, jo vairāk cilvēku izmanto mobilās ierīces – viedtālruņus un planšetdatorus.

Ko ņemt vērā?

  • Tā kā arvien pieaug mobilo ierīču izmantošanas biežums, mājaslapai jābūt ar mobilajām ierīcēm draudzīgu dizainu – tas liks lietotājiem atgriezties vēlreiz. Svarīgi, ka, ieejot lapā, ir konkrēti precizētas darbības. «Pirkt» un «Sazināties» pogas būs tieši laikā!
  • Mobilā lapa nozīmē, ka Jūs savus klientus varēsiet sasniegt it visur – kāds meklē tuvāko ziedu veikalu? Uzvarēs tā lapa, kurā ieejot uzreiz ir iespējams iegūt informāciju par darba laiku, adresi, ziedu klāstu u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas tehnoloģiju kompānija Samsung nākusi klajā ar viedtālruni Galaxy Round, kas aprīkots ar ieliektu 5,7 collu ekrānu.

Galaxy Round ir Samsung viedtālruņa Galaxy Note variants un aprīkots ar līdzīgām iespējām. Kompānija norāda, ka šis ir pirmais viedtālrunis pasaulē ar ieliektu ekrānu. Samsung ierīci laidusi klajā tikai dažas dienas pēc tam, kad kompānija LG paziņoja, ka no nākamā gada sāks ražot viedtālruņus ar ieliektiem displejiem. Gan Samsung, gan LG jau tirgo TV iekārtas ar ieliektiem ekrāniem.

Samsung norāda, ka šādu ierīci ir vieglāk lietot nekā viedtālruņus ar standarta ekrāniem. Galaxy Round tirdzniecībā vispirms nonāks Dienvidkorejā. Samsung nav atklājusi, kad viedtālrunis varētu parādīties arī citās pasaules vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoru gaidas un vilšanās par jaunajiem tehnoloģiju kompānijas Apple produktiem otrdien ASV biržā lika tās akcijas cenai gan strauji kāpt, gan strauji krist, dienu noslēdzot ar 0,4% samazinājumu, liecina biržas dati.

Akcijas cena tirdzniecības sesiju noslēdza ar nelielu, bet tomēr kritumu – par 37 centiem, sasniedzot 97,99 dolārus. Dienas laikā akcijas cena uzkāpa līdz 103,08 dolāriem, un saruka līdz 96,14 dolāriem, kas ir liels diapazons visvērtīgākajai ASV akciju tirgus kompānijai, raksta USA Today.

Apple akcijas cena sākumā pieauga, īpaši, reaģējot uz paziņojumu par mobilo maksājumu sistēmu, taču tā saruka pēc tam, kad kompānija informēja, ka jaunais viedpulkstenis strādās tikai ar iPhone un nebūs pieejams līdz pat nākamajam gadam.

Lielu daļu no Apple sniegtās informācijas analītiķi gaidīja, tomēr pārsteigumu sagādāja tieši ziņojums, ka pulkstenis nebūs pieejams līdz pat nākamajam gadam, jo Apple ir pazīstams ar to, ka uztur saviļņojumu par produktu un ir gatavs tos piegādāt, kamēr par to ir liela interese.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Latvijā no mobilajām ierīcēm tiek veikts vidēji katrs vienpadsmitais lapu skatījums

Lelde Petrāne, 11.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālajā un Austrumeiropas (CEE) reģionā no mobilajām ierīcēm tiek veikts vidēji katrs desmitais lapu skatījums, Latvijā - katrs vienpadsmitais lapu skatījums. Pēdējo divu gadu laikā mobilā datu plūsma Latvijā ir augusi par 9 procentiem, CEE reģionā kopumā - par 7 procentiem, liecina jaunākais Gemius pārskats par mobilā interneta lietošanu 18 Eiropas tirgos.

Dati liecina, ka vidēji katrs desmitais lapu skatījums CEE reģionā nāk no mobilajām ierīcēm (2014. gadā jūnijā tie bija 10 procenti no visas interneta plūsmas). Tas ir par 7 procentiem vairāk nekā 2012.gada sākumā, kad mobilā datu plūsma CEE reģionā veidoja tikai 3 procentus.

Latvijā rādītājs ir augstāks par vidējo - 2014.gada jūnijā mobilā datu plūsma veidoja 11 procentus no visas interneta plūsmas (8 procenti no mobilajiem telefoniem, 3 procenti no planšetdatoriem). Pēdējo 2 gadu laikā mobilo datu plūsma Latvijā ir pieaugusi par 9 procentiem (2012.gada sākumā tie bija 2 procenti).

Kā rāda dati, internetu no mobilajām ierīcēm visbiežāk pārlūko Horvātijā (21 procents). Zem vidējā rādītāja ir tādas valstis kā Rumānija, Bulgārija un Krievija (9 procenti), Baltkrievija (6 procenti), Ukraina (5 procenti) un Moldova (1 procents).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Microsoft nākot klajā ar Windows Phone 8 viedtālruņu operētājsistēmu apdraud Nokia ierīču pārdošanas apjomus, raksta Business Insider.

Pirms dažām dienām Microsoft prezentēja viedtālruni, kurš aprīkots ar jaunāko operētājsistēmu Windows Phone 8. Prezentējot jaunāko ierīci, Microsoft apliecināja, ka esošie Windows Phone lietotāji savos viedtālruņos nevarēs izmantot jaunākās operētājsistēmas funkcijas.

Tāpat Windows Phone 8 atbalsta jaunas programmu izstrādāšanas tehnoloģijas, kas nozīmē, ka pastāvēs problēmas ar lietojumorgorammu savietojamību starp Windows viedtālruņiem.

Šāda Microsoft rīcība nākamajos mēnešos var dot smagu tiecienu Windows Phone tirgum, jo pircēji, zinot, ka ierīce salīdzinoši īsā laikā būs novecojusi, izvēlēsies citus viedtālruņus, vai arī lems nogaidīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai tiešām esam nonākuši līdz "mobilo ierīču nodoklim"?

Andis Āriņš, Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors, 03.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija veselības un ekonomiskās krīzes laikā sasteigti virza ideju no 1. aprīļa ieviest jaunu nodevu viedtālruņiem un visa veida datoru cietajiem diskiem.

Diemžēl dialogs ar nozari ir iztrūcis, tāpēc šobrīd ministrijas rīcībā vairāk saskatāmi mēģinājumi manipulēt ar nekorekti īstenotu pētījumu, lai pierādītu, ka telefoni un datori pretēji realitātei ir kļuvuši par nelikumīgām digitālajām bibliotēkām, par kurām jāiekasē attiecīgi 1.50 un 2.85 eiro gabalā.

Priekšlikums ir tik absurds, ka nodevu nāksies maksāt arī par ierīcēm, kurām šāda datu glabāšanas funkcija nav pēc būtības.

Mobilo ierīču loma iedzīvotāju ikdienā ir mainījusies, lielai daļai ierīču kalpojot ne tikai par saziņas rīkiem, bet arī veidu, kā klausīties mūziku vai lasīt grāmatas. Ja savulaik autora darbus uzglabājām tādos datu nesējos kā CD un DVD, tad tagad tā ir vēsture. Tagad Kultūras ministrija nākusi klajā ar ierosinājumu grozīt MK noteikumus Nr.321, kas paredz paplašināt ar nodevu apliekamo datu nesēju sarakstu, tajā iekļaujot arī viedtālruņus un visa veida datoru cietos diskus. Tomēr nozares pārstāvji uzsver – ignorējot faktiskos mobilo ierīču lietotāju paradumus un interpretējot datus, Kultūras ministrija nepieciešamībai aizsargāt autorus no nelikumīgas darbu kopēšanas pieiet pārāk virspusēji, savukārt izvēlētais laiks ir cinisks attiecībā pret ikvienu uzņēmēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par vienu no pērnā gada nogales svētku visiekārotākajām dāvanām kļuvis viedtālrunis, liecina Latvijas Mobilā Telefona (LMT) aplēses.

Saskaņā ar LMT novērojumiem aizvadītajā gadā Latvijā iedzīvotāji tikuši pie rekordaugsta jaunu viedtālruņu skaita. Īpaši daudz viedtālruņu pārdoti svētku laikā. LMT vien pārdots tik daudz kā nekad iepriekš - proti, par 60% vairāk nekā citos 2018.gada mēnešos.

«Tādi rezultāti, protams, nav nekāds pārsteigums,» skaidro LMT tirdzniecības vadītājs Rinalds Kalniņš. «Viedtālruņi lielai daļai iedzīvotāju kļuvuši par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Telefons šobrīd vairs nav tikai saziņas ierīce, bet arī palīgs veselības aprūpē, darba instruments un arī naudas maks. Var paredzēt, ka šogad šis pieprasījums pēc viedtālruņiem tikai augs, jo jaunās banku drošības prasības Eiropas Savienībā aizvien sekmē viedtālruņa izmantošanu darījumu autentifikācijai kodu karšu vietā. Kā zināms, interneta banku kodu kartes būs derīgas vairs tikai līdz 2019. gada 1. septembrim, bet būtiski pārskaitījuma ierobežojumi kodu kartēm ir spēkā jau no šā gada sākuma, mudinot aizvien vairāk iedzīvotāju kā labāko alternatīvu ierastajām kodu kartēm izvēlēties Smart ID lietotni viedtālrunī.»

Komentāri

Pievienot komentāru