Jaunākais izdevums

Pārbaudiet savus pārdevējus!

2008. gadā tikai kompānija HP (viens no dominējošajiem ražotājiem printeru tirgū) cīņā pret viltotām drukas kasetnēm:

• atklāja ap 630 000 gatavo preču viltojumus un vairāk nekā 260 000 komponentus, no kuriem gatavojās ražot oriģinālos HP kārtridžus.

• saņēma ap 500 ziņojumus par aizdomīgu produkciju;

• veica 220 izmeklēšanas;

• aicināja talkā policiju vairāk kā 100 gadījumos, lai novērstu noziegumu.

Kā pasargāt sevi no viltotām drukas kasetnēm?

1. solis: Pārbaudiet drošības uzlīmi.

Lielākajai daļai oriģinālo HP tintes drukas kasetņu un visām lāzera drukas kasetņu kārbām ir HP drošības uzlīme. Uz tās ir rakstīti divi vārdi ‘ORIGINAL INK’ (Oriģināla tinte) vai arī ‘ORIGINAL TONER’ (Oriģināls toneris). Kad uzlīmi nedaudz pagriež, tā maina krāsu no tumši zila uz gaiši un otrādi.

2. solis: Apskatiet iepakojumu.

Iepakojumam ir jābūt ideālā kvalitātē. Oriģinālās HP tintes, kā arī lāzera drukas kasetnes tiek piegādātas HP standarta iepakojumā.

3. solis: Pārbaudiet drukas kasetni.

Pašai drukas kasetnei ir jāizskatās tīrai un pilnīgi jaunai. Oriģinālās HP drukas kasetnes vienmēr tiek piegādātas nelietotas. Nedrīkst būt bojājumu, tintes vai tonera noplūdes, būtisku skrāpējumu vai jebkādu drukas kasetnes iepriekšējas izmantošanas pazīmju.Vilto pat printeru kārtridžus!

4. solis: Kā produkti jums tika piedāvāti?

HP pārdod drukas materiālus un ierīces, izmantojot autorizētos pārdošanas kanālus. Lai izvairītos no viltojumiem, vajadzētu izturēties piesardzīgi pret jebkādiem aizdomīgiem pārdošanas piedāvājumiem, piemēram:

• neatlaidīga prasība nekavējoties veikt pasūtījumu, lai ‘izvairītos no cenu palielinājuma’ vai ‘rezervētu pēdējās noliktavā atlikušās preces’;

• ‘oriģinālo drukas kasetņu’ piedāvājums, kas garantē divas vai vairāk reizes ilgāku kalpošanas laiku nekā standarta HP drukas kasetnei. Šeit izņēmums ir daži kasetņu modeļi, kuriem ir 2varianti – parastais un paaugstinātas ietilpības;

• it kā 'jaunos HP produktus' piedāvā tikai viena - pārdevēja kompānija.

5. solis: Kas jāiegaumē, pirms informējat HP

Ja ir šaubas par drukas kasetnes kvalitāti, savas drošības dēļ, lūdzu, neziņojiet par savām aizdomām pārdevējam, kurš jums pārdeva preces, neatdodiet atpakaļ pārdevējam aizdomīgo produktu.

• Lūdzu, saglabājiet drukas kasetni, tās iepakojumu un jebkādus ar produktu saistītus dokumentus, piemēram, rēķinus, piedāvājuma vēstules utt.

6. solis: Kā paziņot par aizdomām HP

Ja pēc visām iepriekš norādītajām pārbaudēm jums ir aizdomas, ka jums ir piedāvāti vai esat saņēmis viltotus drukāšanas materiālus, lūdzu, sazinieties ar ACF (Pretviltošanas) programmas pārstāvjiem. Piemēram, izmantojot ACF e-pastu ([email protected]).

Lūdzu, ievērojiet, ka ‘atkārtoti uzpildītas’, ‘atjaunotas’ vai ‘saderīgas’ drukas kasetnes ir legāli produkti. Tomēr, ja šādi produkti ir iepakoti vai pārdoti tādā veidā, kas maldina vai var maldināt klientus par to, ka viņi iegādājas pilnībā jaunu oriģinālu HP produktu, ar HP saistītu vai tā apstiprinātu, bet ne ražotu produktu, tad tas var būt nelegāls.

Lai nekļūtu par apšaubāmu piedāvājumu upuri, jāiepērkas, izmantojot HP autorizētos pārdošanas kanālus.

Latvijā viens no autorizētajiem pārdošanas kanāliem ir

oficiālais un ilgstošais HP partneris Latvijā – Elva-1.

Lai sniegtu mūsu klientiem gandarījumu par veiksmīgu izvēli strādājot tieši ar HP ražotajiem izejmateriāliem, visu aprīli piedāvājam baudīt HP izcilo drukas kvalitāti, izmantojot oriģinālos HP izejmateriālus, šokolādes un kafijas gaisotnē.

HP tintes kārtridžs + dāvana M&Ms konfektes (125g)

HP tonera kasetne + dāvana Pauling kafijas izlase (Guatemala, Ethiopia, Colombia vai Kenya (250g))

Pērkot jebkurus trīs HP oriģinālos printeru izejmateriālus (tonera vai tintes kasetnes) - piegāde Rīgas robežās BEZMAKSAS!

T.: 67065100

Robežu iela 46, Rīga

www.elva1.lv

E-pasts: [email protected]

Veikali Rīgā:

Gaiļezera iela 8; T.: 67533544

Mūkusalas iela 73 [t/c Maxima] T.: 67629593

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paredzēti bargāki sodi par eiro viltošanu

Dienas Bizness, 13.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 13. augustā, valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Grozījumi Krimināllikumā un Grozījumi likumā Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību, kas nepieciešami, lai ieviestu divas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas: vienu - par eiro un citu valūtu krimināltiesisko aizsardzību pret viltošanu, otru - par kriminālsodiem par tirgus ļaunprātīgu izmantošanu.

Direktīvu mērķis ir visas Eiropas Savienības (ES) interesēs vērsties pret un sodīt par jebkādu darbību, kas viltošanas rezultātā var apdraudēt eiro autentiskumu. Līdz ar to ar grozījumiem Krimināllikumā tiek ieviesti vienoti noteikumi, lai stiprinātu cīņu pret valūtu viltošanu un uzlabotu šo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu un nodrošinātu labāku sadarbību cīņā pret viltošanu.

Grozījumi paredz kriminālatbildību arī par iekārtas, programmatūras, datu, aizsardzības (pretviltošanas) elementu vai jebkādu citu līdzekļu, kas pielāgoti Latvijas Republikā apgrozībā esošu vai apgrozībai paredzētu naudas zīmju, monētu, valsts finanšu instrumentu vai ārvalstu valūtas viltošanai, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu vai izplatīšanu. Tāpat paredzēts noteikt kriminālatbildību par viltotas naudas izgatavošanu neatkarīgi no nolūka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma (ACTA) ieviešanas interneta lietotāju dzīvē nekas nemainīsies, un valdības atbalstītais līgums neierobežo cilvēktiesības un tiesības uz privātumu. Tomēr Ekonomikas ministrija (EM) atzīst, ka jaunās normas ir jāizskaidro vairāk, lai novērstu radušās diskusijas, trešdien Saeimas Ārlietu komisijā sacīja EM valsts sekretārs Juris Pūce.

Viņš klāstīja, ka ACTA izstrāde sākusies pirms vairāk nekā desmit gadiem un tā mērķis ir apkarot preču zīmolu viltošanu, kā arī autortiesību pārkāpumus internetā. Pašlaik Latvijā un citviet pasaulē ir plašas diskusijas par viltošanas novēršanu digitālajā vidē un jāsaskaras ar pārspīlēti saasinātiem argumentiem, ka Latvijā sagaidāma totāla kontrole un cenzūra, kas neesot tiesa. Taču ACTA pēc būtības stiprinās Latvijas ražotāju preču zīmju un intelektuālā īpašuma aizsardzību, novēršot Latvijas preču viltošanu ārzemēs.

«Šis nolīgums neparedz īpašas prasības, kas Latvijā jau nebūtu spēkā. Nekādā gadījumā nebūs pārkāptas tiesības uz privātumu,» minēja J. Pūce. Viņš norādīja, ka Latvijā domāšanas veids pret intelektuālo īpašumu ir visai vieglprātīgs, ko apliecina, piemēram, mūzikas un filmu lejupielāde internetā. Tomēr ACTA šajā jautājumā neko nemainīs. «Tas bija un būs nelegāli,» viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uzsākts kriminālprocess pret importa svaigas gaļas tirgotāju par grāmatvedības dokumentu viltošanu

Lelde Petrāne, 28.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicija uzsākusi kriminālprocesu pret vairākām personām, kāda svaigas gaļas importējoša uzņēmuma pārstāvjiem, kuri tiek turēti aizdomās par grāmatvedības dokumentu slēpšanu un viltošanu mantkārīgā nolūkā. Par nodarījumu aizturētas četras personas, kurām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par grāmatvedības dokumentu viltošanu mantkārīgos nolūkos aizturētas četras personas – 1962.gadā un 1987.gadā dzimuši vīrieši un 1964. un 1976.gadā dzimušas sievietes. Aizdomās turētie svaigas gaļas importētāja uzņēmuma pārstāvji piegādāja gaļas produkciju dažādiem Latvijas tirgiem un citiem uzņēmumiem Latvijā, realizējot gaļas produkciju skaidros naudas darījumos un tādējādi izvairoties no nodokļu nomaksas valsts budžetā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka minētais uzņēmums nodarbojās ar Polijas gaļas produkcijas importu, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību un ilgstošā laika periodā veica grāmatvedības dokumentu viltošanu. Tādā veidā, gada laikā, gaļas importētājs Latvijā realizējis produkciju vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, kas nav uzskaitīta grāmatvedības dokumentos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"FabControl" izstrādā programmatūru 3D printēšanai "3DOptimizer", kas palīdz noteikt optimālus uzstādījumus konkrētai materiāla un printera kombinācijai.

"Nekorekti printēšanas uzstādījumi ir galvenais iemesls sliktiem printēšanas rezultātiem. "3DOptimizer" vienkāršo un sistematizē korektu printēšanas uzstādījumu izstrādāšanu vai atrašanu. Tā šķiet it kā pašsaprotama un neatņemama 3D drukas procesa sastāvdaļa, tomēr šādu metodi pirms mums šīs nozares aptuveni desmit gadu pastāvēšanas vēsturē neviens nebija padarījis pieejamu," biznesa portālam db.lv saka Jānis Grīnhofs, SIA "FabControl" līdzdibinātājs.

Viņš skaidro, ka, lai 3D printerī izdrukātu kādu detaļu, pirms tam jāveic drukas faila izveide, ņemot vērā dažādus konkrētā printera, materiāla un drukājamā objekta parametrus. Šo parametru esot daudz – atkarībā no programmatūras aptuveni 100 līdz 500. "Tātad tikai parametru kombināciju, neņemot vērā to iespējamās vērtības, ir vismaz 100 otrajā pakāpē — skaitlis ar 30 nullēm. Lai gan visi parametri nav vienādi svarīgi, parasti ar pirmo piegājienu zināt precīzas vērtības, kas novedīs pie laba rezultāta, nevarēs pat pieredzējis speciālists. Tāpēc 3D printeru lietotājiem nākas paļauties uz standarta uzstādījumiem, kas pārsvarā nodrošina apmierinošus rezultātus ar 3D drukai sevišķi piemērotiem materiāliem vai ar konkrētā printera ražotāja atbalstītiem materiāliem, ko par bieži vien krietni lielāku cenu pārdod pats printera ražotājs. Otrs variants – printēt vairākus testus, mainot vienu parametru pēc otra un tā joprojām cerībā atrast vajadzīgo kombināciju. Taču, lai šādā veidā katru reizi sasniegtu labu rezultātu, neatkarīgi no lietotāja zināšanām un pieredzes, nepieciešama sistemātiska metode," norāda J. Grīnhofs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3D printera nozīme, visdrīzāk, tikai pieaugs, taču domas par to, vai tas tuvākajā laikā kļūs par tikpat ierastu biroja tehniku kā printeris, dalās

3D printeru ietekme uz dažādām jomām ir milzīga, taču 3D printeru ražotāja SIA Mass Portal līdzīpašnieks Kristers Moisejs uzskata, ka tie nav nepieciešami kā biroja tehnika, ja vien šis uzņēmums nav pilns ar inženieriem, kuriem izstrādei ir nepieciešams 3D printeris. SIA CastPrint līdzīpašnieks Jānis Oliņš spriež, ka 3D printeru loma pieaug ļoti straujos tempos, kas skaidrojams ar drukas iekārtu attīstību un piedāvāto materiālu spektru, tomēr, arī viņa skatījumā, tuvākajā laikā tas diez vai ieņems tādu pašu lomu kā cita biroja tehnika, jo vairumā gadījumu standarta risinājumi, kas tiek ražoti masveidā, tomēr sanāks lētāki par individuāli drukātiem priekšmetiem. «3D drukāšanas ideja man joprojām šķiet perspektīva, tomēr redzu, ka tās aktualitāte ir būtiski mazinājusies patērētāju biznesa nišā. Biznesa jomā arvien vairāk varam lasīt par veiksmīgiem 3D printeru izmantošanas gadījumiem aviācijā, mašīnbūvē, pat medicīnā un rotaslietu ražošanā. Tātad noteiktās jomās 3D printeris ir svarīgs un tā nozīme varētu pieaugt, tomēr nedomāju, ka tuvākajos piecos gados tas birojos kļūs tikpat populārs kā printeris,» spriež Ervins Grīnfelds, programmatūras testēšanas uzņēmuma SIA TestDevLab līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LDz Ritošā sastāva serviss lokomotīvju detaļu izgatavošanu uzticēs 3D printerim

Rūta Cinīte, 11.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novērtējot 3D printēšanas straujo attīstību, jo īpaši mašīnbūves nozarē, VAS Latvijas dzelzceļš meitasuzņēmums SIA LDz Ritošā sastāva serviss (RSS) noslēdzis līgumu ar SIA Baltic3d.eu par atsevišķu detaļu izgatavošanu lokomotīvēm ar 3D printeru palīdzību, informē Latvijas dzelzceļa Sabiedrisko un korporatīvo attiecību daļa.

«Tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, un ja 3D printeru izmantošana ļaus mums ātrāk saņemt rezerves daļas, veikt remontdarbus un nodrošināt efektīvāku klientu servisu, tas būs ne tikai ieguvums mums un mūsu klientiem, bet arī jaunas pieejas attīstība nozarē,» komentē RSS valdes loceklis Gundars Ābols.

Saskaņā ar līgumu RSS un Baltic3d.eu sadarbosies noteiktu dīzeļlokomotīvju izgatavošanai nepieciešamo detaļu printēšanā. Sākotnēji plānots ar 3D printeri izgatavot tādas detaļas kā korpusus, konektorus un ventilatorus. Tāpat uzņēmumi sadarbosies dažādu analīžu un testu veikšanā, lai novērtētu ar 3D printeri ražoto detaļu atbilstību kvalitātes – tostarp drošības un izturības – prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gadā tikai kompānija HP (viens no dominējošajiem ražotājiem printeru tirgū) cīnījās pret viltotām drukas kasetnēm:

• atklāja ap 630 000 gatavo preču viltojumus un vairāk nekā 260 000 komponentus, no kuriem gatavojās ražot “oriģinālos HP” kārtridžus.

• saņēma ap 500 ziņojumus par aizdomīgu produkciju;

• veica 220 izmeklēšanas;

• aicināja talkā policiju vairāk kā 100 gadījumos, lai novērstu noziegumu.

Kā pasargāt sevi no viltotām drukas kasetnēm?

1. solis: Pārbaudiet drošības uzlīmi.

Lielākajai daļai oriģinālo HP tintes drukas kasetņu un visām lāzera drukas kasetņu kārbām ir HP drošības uzlīme. Uz tās ir rakstīti divi vārdi ‘ORIGINAL INK’ (Oriģināla tinte) vai arī ‘ORIGINAL TONER’ (Oriģināls toneris). Kad uzlīmi nedaudz pagriež, tā maina krāsu no tumši zila uz gaiši un otrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārbaudiet savus pārdevējus! 2008. gadā tikai kompānija HP (viens no dominējošajiem ražotājiem printeru tirgū) cīņā pret viltotām drukas kasetnēm: • atklāja ap 630 000 gatavo preču viltojumus un vairāk nekā 260 000 komponentus, no kuriem gatavojās ražot “oriģinālos HP” kārtridžus. • saņēma ap 500 ziņojumus par aizdomīgu produkciju; • veica 220 izmeklēšanas; • aicināja talkā policiju vairāk kā 100 gadījumos, lai novērstu noziegumu.

Kā pasargāt sevi no viltotām drukas kasetnēm?

1. solis: Pārbaudiet drošības uzlīmi.

Lielākajai daļai oriģinālo HP tintes drukas kasetņu un visām lāzera drukas kasetņu kārbām ir HP drošības uzlīme. Uz tās ir rakstīti divi vārdi ‘ORIGINAL INK’ (Oriģināla tinte) vai arī ‘ORIGINAL TONER’ (Oriģināls toneris). Kad uzlīmi nedaudz pagriež, tā maina krāsu no tumši zila uz gaiši un otrādi.

2. solis: Apskatiet iepakojumu.

Iepakojumam ir jābūt ideālā kvalitātē. Oriģinālās HP tintes, kā arī lāzera drukas kasetnes tiek piegādātas HP standarta iepakojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar mūsu kaimiņvalsts Lietuvas pievienošanos eirozonai, pieaudzis viltoto eiro gadījumu skaits Latvijā , trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau pirms Latvijas iestāšanās Eiropas savienībā tika daudz runāts par to, ka, visticamāk, pieaugs viltoto eiro gadījumu skaits, kā arī tika noteiktas stingrākas prasības inkasācijas pakalpojumu sniedzējiem, lai nodrošinātos pret iespējamiem uzbrukumiem inkasāciju veicējiem. Kā liecina statistika, no šī gada 1. janvāra līdz 1. oktobrim kopumā Latvijā izņemtas viltotas eiro banknotes 440,65 tūkst. apmērā. Pēc Valsts policijas sniegtās informācijas izriet, ka visvairāk tiek viltotas 50 eiro naudas zīmes, bet vismazāk – 500, desmit un piecu eiro banknotes. Savukārt pagājušā gada pirmajos desmit mēnešos Valsts policija atklāja 747 viltotas eiro banknotes un 273 monētas ar kopējo nominālvērtību 41,82 tūkst. eiro. Jāatgādina, ka pāreja uz eiro Latvijā notika 2014. gada 1. janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo tēma

Reiderisms. Kā riskus savlaicīgi pamanīt un novērst?

Gints Pucēns, zvērināts advokāts, Deloitte Latvia; Helmuts Jauja, jurists, Deloitte Latvia, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laiku pa laikam Dienas Biznesa lappusēs un ziņu portālu slejās ievietotie raksti saasina uzmanību attiecībā uz bīstamu problēmu Latvijas biznesa vidē – reiderismu. Ar to parasti saprotama kontroles pārņemšana pār uzņēmuma kapitāla daļām vai aktīviem, kas notiek pretēji uzņēmuma esošo īpašnieku interesēm.

Metodes var būt visdažādākās – no klaji kriminālām darbībām, kā dokumentu viltošana un fiziska varas pārņemšana uzņēmumā, līdz rīcībai nepārkāpjot likumu, bet mērķtiecīgi izmantojot uzņēmuma vājās vietas.

Kā saredzēt briesmas

Neskatoties uz vairākām skaļām publikācijām par notikušiem reiderisma gadījumiem, jāsecina, ka uzņēmēju vidū vispārējas izpratnes par tipiskākajiem reiderisma riskiem, to identificēšanu un novēršanu ir maz. Šoreiz rakstā par svarīgo, kam būtu pievēršama uzmanība, lai reiderisma riskus savlaicīgi pamanītu, mazinātu to iestāšanās iespēju, un ko sagaidāmie grozījumi Komerclikumā varētu mainīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uzsākts kriminālprocess pret poļu augļu un dārzeņu tirgotāju par grāmatvedības dokumentu viltošanu

Zane Atlāce - Bistere, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona Kriminālpolicija uzsākusi kriminālprocesu pret vairākām personām, kāda augļu un dārzeņu importējoša uzņēmuma pārstāvjiem, kuri tiek turēti aizdomās par grāmatvedības dokumentu slēpšanu un viltošanu mantkārīgā nolūkā, informē VP.

Minētais uzņēmums piegādājis augļus un dārzeņus visiem lielākajiem Latvijas tirgiem, par ko ziņoja LTV1 raidījums Aizliegtais paņēmiens.

Pašlaik izmeklēšanā ir noskaidrots, ka uzņēmums, kas nodarbojās ar Polijas augļu un dārzeņu importu, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, ilgstošā laika periodā veica grāmatvedības dokumentu viltošanu. Uzņēmuma darbinieki, viltojot grāmatvedības dokumentus, tajos norādīja būtiski samazinātu importēto dārzeņu un augļu daudzumu, kā arī samazināja piegādātās produkcijas cenu.

«Veicot dokumentu viltošanu, uzņēmums gada laikā Latvijā realizēja grāmatvedības dokumentos neuzskaitītu produkciju vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, un šo peļņu attiecīgi sadalīja savā starpā noziegumā iesaistītās personas,» norāda VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par 50 santīmu viltošanu aiztur dzīvesbiedrus

Elīna Pankovska, 30.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas policijas darbinieki uz aizdomu pamata par naudas viltošanu un izplatīšanu aizturējuši kādu sievieti un vīrieti.

Marta sākumā Rīgas reģiona policijā tika uzsākts kriminālprocess par iespējamo naudas viltošanu un izplatīšanu, kad kādā Rīgas veikalā atklātas vairākas aizdomīgas 50 santīmu monētas. Rīgas policijas darbinieki izmeklēšanas gaitā noskaidroja personas, kuras bija norēķinājušās veikalos ar, iespējams, viltotas naudas palīdzību.

Policija arī veikusi kratīšanu aizdomās turēto dzīvesvietā un aizturēja 1975.gadā dzimušu vīrieti un 1985.gadā dzimušu sievieti. Vīrietis jau agrāk sodīts par naudas viltošanu, taču sieviete policijas redzeslokā nonākusi par dažādiem mantiskiem noziegumiem un narkotiku lietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanā Valsts policija ir atklājusi, ka vairākiem dokumentiem, kas saistīti ar Priedaines ielas 20. nama būvniecības procesu, ir viltoti paraksti. Šobrīd parakstu viltotājs ir noskaidrots un prokuratūra viņam jau piemērojusi sodu, Db.lv informēja Valsts policija.

Dokumentu viltošanas fakts atklājās pēc tam, kad izmeklētāju grupa strādāja ar kratīšanās izņemtajiem dokumentiem un daži no tiem radīja aizdomas par iespējamu viltojumu, tādējādi apstiprinot bažas par būvniecības procesā bieži sastopamo formālo attieksmi. Turpmākās izmeklēšanas darbības un veiktās ekspertīzes šīs aizdomas pastiprināja – uz dokumentiem bija viltots paraksts. Savā nodarījumā atzinās arī pati aizdomās turētā persona – 1952. gadā dzimis vīrietis.

Kā liecināja izmeklēšanas rīcībā esošie pierādījumi, minētie dokumentu viltojumi ir veikti 2011. gadā un ir saistīti ar objekta būvniecības pirmo kārtu. Lai nenovilcinātu šo izmeklēšanu un ņemot vērā, ka konkrētā nodarījuma formālais sastāvs pēc Krimināllikuma ir kvalificējams kā mazāk smags (Krimināllikuma 275. panta 2. daļa), tika pieņemts lēmums par šī nodarījuma izdalīšanu no kopējās Zolitūdes lietas izmeklēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirātisms Latvijā ir legāls, šodien Eiropas Savienības mājā notikušajā diskusijā par Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma (ACTA) autortiesību un blakustiesību aspektiem atzina SIA Mikrofona ieraksti valdes priekšsēdētāja, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības LaIPA valdes locekle Elita Mīlgrāve.

Viņa pauda sašutumu, ka no intelektuālā īpašuma radītājiem diskusijā pie apaļā galda ir pārstāvēta tikai LaIPA, bet pārējie sarunā iesaistītie ir valsts pārstāvji un Pirātu biedrība.

Mīlgrāve arī veltīja pārmetumus, ka diskusijā vārds vispirms tika dots Pirātu biedrības pārstāvim Danko Aleksejevam un tikai pēc tam LaIPA pārstāvei. Mīlgrāve norādīja, ka viņai diskusijā nav pieņemami atrasties vienlīdzīgās pozīcijās ar Pirātu biedrību, kuras pastāvēšanu akceptē arī valsts.

«Tātad mūsu valstī pirātisms ir legāls, jo Pirātu biedrība visās diskusijās tiek uztverta kā būtiska sastāvdaļa. Biedrības sacītais, ka pirātisms ir labs, tiek augsti vērtēts. Kāpēc popularizējam viedokli, ka pārkāpt intelektuālā īpašuma tiesības ir pieļaujami, ka tas ir valstiski atbalstāmi?» retoriski vaicāja Mīlgrāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizturēts vairāku pārtikas nozares uzņēmumu, tostarp Mego, darbinieku medicīnisko grāmatiņu viltotājs

Gunta Kursiša, 23.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītās nedēļas nogalē Rīgas policisti aizturējuši kādu vīrieti, kas tiek turēts aizdomās par veselību apliecinošu dokumentu viltošanu, tostarp arī par viena no SIA Mego lielveikaliem kulinārijas darbinieku medicīnisko grāmatiņu viltošanu.

Izmeklēšana tika veikta pēc tam, kad par atklātiem pārkāpumiem kādā lielveikalā policiju informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbinieki. Februārī veiktās pārbaudēs PVD darbinieki konstatēja, ka lielai daļai kāda lielveikala darbinieku bijušas viltotas Labklājības ministrijas (LM) Medicīniskās grāmatiņas un apliecības par «Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā» kursa noklausīšanos. Db.lv jau rakstīja, ka PVD atklāja, ka vienā no SIA Mego veikaliem no 70 strādājošajiem darbiniekiem 62 bija viltoti ieraksti medicīniskajās grāmatiņās, turklāt ilgstošu laiku – vismaz 3 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarīgi no tā, ko vēlies drukāt, ir pieejami visdažādākie printeri, kas spēs paveikt visu nepieciešamo. Taču zināt, kā izvēlēties printeri, ne vienmēr ir viegli, ņemot vērā milzīgo tirgū pieejamo iespēju skaitu. Lai palīdzētu, mēs esam izveidojuši nelielu rokasgrāmatu printera izvēlei ar vienkāršu skaidrojumu dažiem visbiežāk lietotajiem terminiem, kā arī ieteikumus, kas noderēs, izvēloties printeri. Lasi un uzzini vairāk turpinājumā!

#1 Tintes vai lāzera printeris?

Pirmais jautājums, uz kuru visiem printeru pircējiem ir jāatbild, ir vienkāršs – ko un cik daudz Tu plāno drukāt. Tintes printeros tiek izmantotas tintes kasetnes, kuras uz papīra tiek uzklātas mitras un ātri izžūst, savukārt lāzerprinteros tiek izmantots toneris – tintes putekļu veids, kas saķeras ar papīru, lai nodrošinātu ātru rezultātu un efektīvu resursu izmantošanu.

• Krāsu tintes printeris veido lielāko daļu tirgus vienkārši tāpēc, ka var drukāt gandrīz jebko: rakstītu tekstu, sektoru diagrammas, glancētas fotogrāfijas. Un mūsdienu tintes printeri un daudzfunkciju printeri ir ātri, bieži ar drukas ātrumu, kas konkurē vai pārspēj lāzera printerus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA 3D Strong ražotās oglekļa nanocaurulīšu piedevas 3D printeru materiāliem var palielināt to mehānisko izturību pat par 50%.

«Oglekļa nanocaurulītes ir nākotnes tehnoloģija – pēc pieciem līdz desmit gadiem tās izmantos visur. Pagaidām ir problēma tās «izaudzēt» un pielietot dažādās jomās, kombinējot ar citiem ķīmiskiem elementiem. Taču mūsu zinātnieki jau 30 gadu strādā šajā jomā, un viņiem ir liela pieredze «audzēt» oglekļa nanocaurulītes. Viņi zina, kādus ķīmiskos elementus pievienot, lai iegūtu gaidīto efektu,» saka Marija Korabovska, SIA 3D Strong līdzdibinātāja. Idejas autori ir Novosibirskas Valsts Tehniskās universitātes zinātnieki, taču SIA 3D Strong līdzdibinātāja Marina Petričenko uzsver, ka zinātnes pārnese ir notikusi Latvijā. «Ambīcijas mums ir lielas. Gribētu būtu pasaules līderi oglekļa nanocaurulīšu ražošanā industriālajam pielietojumam. Ceru, ka ap mums būs dažādu saistīto produktu ražotnes, kur studenti, zinātnieki un citi uzņēmēji izstrādās jaunas tehnoloģijas,» pauž Marija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Canon fotoprinteris Pixma TS8250 ar sešām tintes kasetnēm piešķir fotogrāfijām dzīvīgākas krāsas

Virzoties uz moderno bezpapīra koncepcijas biroju, daudzos uzņēmumos printeris kļūst aizvien mazāk noslogots, un dažviet ceļu līdz tam atceras vairs tikai spītīgākie papīra apdrukāšanas piekritēji. Tomēr ik pa laikam ikvienam šo to nākas izdrukāt, tādēļ arī ražotāji turpina laist tirgū aizvien jaunus modeļus un meklēt ceļu uz patērētāju sirdi un naudasmaku ar modernām funkcijām. Arī Canon pērnajā rudenī iepazīstināja ar jaunas produkcijas klāstu, kurā ar neparastu izskatu izceļas PixmaTS8250.

Kamēr liela daļa vienkāršo mājas printeru kļuvuši tik lēti, ka, šķiet, ražotājs nolēmis pelnīt vien ar tintes kasetņu tirgošanu, šim fotoprinteru sērijas drukātājam paredzēta cita misija. Tas nesola lētu ekspluatāciju, bet gan augstu kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā ievieš inovatīvu printeru pārvaldības platformu WePrintSmarter

Rūta Cinīte, 27.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pieejama unikāla tehnoloģiju platforma WePrintSmarter, kuras tīmeklī balstītais pakalpojums SmartSupplies pilnībā automatizē toneru un tintes kasetņu pasūtīšanu un piegādi visu zīmolu parastajiem un daudzfunkcionālajiem printeriem, informē platformas izstrādātāja SIA ALSO Latvia valdes priekšsēdētājs Juris Ducens.

«ALSO izstrādātās inovatīvās platformas dod jaunas iespējas tālākpārdevējiem. WePrintSmarter ļauj piegādātājiem un tālākpārdevējiem optimizēt klientu printeru parku un drukas izejmateriālu pārvaldību, izveidojot nepārtrauktu izejmateriālu pasūtījumu plūsmu no ikviena šim pakalpojumam reģistrētā klienta. Savukārt tālākpārdevēju klienti var iztikt bez atsevišķu preču pasūtīšanas no tālākpārdevēja tīmekļa veikala. Tāpat klientiem nevajag atcerēties katra printera kasetņu preču kodus,» skaidro J. Ducens.

Klients portālā SmartSupplies var aplūkot informāciju par visiem printeriem savā tīklā. Portālā var sekot katra printera tonera vai tintes kasetnes izlietojuma līmenim. J. Ducens skaidro, ka platforma tālākpārdevējiem rada jaunas biznesa iespējas, jo viņi printeru tīklā var konstatēt un piedāvāt klientiem jaunus un efektīvākus drukas risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot visaptverošu biznesa izaugsmes stratēģiju, AS “A-Birojs” maina nosaukumu un kļūst par “Hestio”, savā darbībā arī nākotnē orientējoties uz mūsdienīgu un ilgtspējīgu darba vides risinājumu nodrošināšanu.

Uzņēmuma zīmola maiņa ir likumsakarīgs solis pēc iepriekš mērķtiecīgi veiktajām investīcijām biznesa un jaunu pakalpojumu attīstībā, iegādājoties SIA “Baltijas Biroju Servisu” un tā printeru kārtridžu ražotni. Lai stiprinātu tirgus pozīcijas, uzņēmums šogad uzsācis kafijas ražošanu, izveidojot vienu no vismodernāk aprīkotajām kafijas grauzdētavām Latvijā.

“Hestio” klientu bāzi veido vairāk nekā 8500 juridiskie klienti visās Baltijas valstīs, no kuriem vairāk nekā puse ir Latvijas vadošie uzņēmumi, kā arī valsts un pašvaldību, tai skaitā izglītības un veselības aprūpes iestādes. Uzņēmuma galvenie darbības virzieni, kurus plānots nākotnē attīstīt arvien plašākā mērogā, ir biroja preču tirdzniecība, iekārtu noma, piemēram, kafijas automātu, ūdens filtrācijas iekārtu un printeru noma, kā arī printeru kārtridžu un kafijas ražošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Latvijā ražo 3D printerus

Anda Asere, 14.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, pēc kāda laika 3D printeri būs tikpat bieži sastopami kā parastie, turklāt izdrukāt savus darbus ikviens varēs doties uz 3D printeru kafejnīcu, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Trīsdimensiju drukāšanas tehnoloģija un pirmie 3D printeri radīti Amerikā jau pagājušā gadsimta 80. gados. Pamazām kopā ar pielāgotām datorprogrammām šī industrija kļūst arvien «cilvēciskāka», proti, 3D printerus izmanto gan profesionālos, gan izklaides nolūkos.

«Ir jābūt idejai vai vēlmei kaut ko radīt un 3D printerim atradīsies pielietojums jebkurā jomā. Tas var noderēt gan māksliniekiem, gan skolotājiem. Pasaulē to jau izmanto gan juvelieri, gan protezētāji,» teic Kristers Moisejs, 3D printeru ražotāja SIA Mass Portal līdzīpašnieks. Lietotāji gan vēl ir jāizglīto, un tas ir svarīgs darbs, jo tehnoloģija iegūst popularitāti vien tad, kad kļūst par ikdienas preci, kāds, piemēram, šobrīd ir mājas printeris. «Kādam tā ir rotaļlieta, jo tehnoloģija nav tik sarežģīta, lai ar to nevarētu spēlēties un drukāt kaut vai iPhone vāciņus. Taču citiem tā ir atbilde uz daudziem jautājumiem un iespēja atvieglot profesionāļu ikdienu ar ātrākiem prototipiem. Iespēja izdrukāt plastmasas detaļas padara ražošanu ātrāku. Ja nepieciešams izgatavot kaut ko mazā daudzumā un kvalitatīvi, līdz šim tas bija ļoti dārgi, jo vajadzīgas presformas, kuras izmanto ražošanas procesā. Visā pasaulē cilvēki kļūst arvien prasīgāki un ar individuālām vajadzībām, jo Jānim neder tas, kas Pēterim, katrs vēlas kaut ko īpašu, radītu tikai viņam. 3D printēšana palīdz to nodrošināt,» stāsta Inga Žilinska, SIA Mass Portal mārketinga vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Atklāj vairākus apdrošināšanas krāpšanas gadījumus autopārvadājumu jomā

Dienas Bizness, 05.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pāris mēnešu laikā apdrošināšanas sabiedrība ERGO konstatējusi vairākus apdrošināšanas krāpšanas gadījumus autopārvadājumu jomā, ERGO komunikācijas vadītāja Inese Kronberga.

Divos gadījumos pārvadātāju kompānijas pašrocīgi mainījušas polisē norādīto informāciju par apdrošināšanas segumu. Atklāts arī gadījums, kurā polise viltota pilnībā. Divos no atklātajiem gadījumiem ierosinātā krimināllieta, tā kā apdrošināšanas dokumentu viltošana ir likuma pārkāpums.

«Vienā no ERGO konstatētajiem polises viltošanas gadījumiem autopārvadātājs spēkā esošai Kravu pārvadātāja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisei patvaļīgi papildinājis teritoriālo segumu, pievienojot 5 valstis – Krievijas teritoriju, Baltkrieviju, Ukrainu, Kazahstānu un Uzbekistānu, uz kurām konkrētajam uzņēmumam kravas pārvadājumi nebija apdrošināti. Turklāt visas tās ir paaugstināta riska valstis. Kāds cits pārvadātājs savu Kravu pārvadātāja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisi pašrocīgi papildinājis ar vairākiem patiesībā neapdrošinātiem sava autoparka transportlīdzekļiem, bet vienā gadījumā atklāta arī pilnībā viltota apdrošināšanas polise» stāsta ERGO Atlīdzību regulēšanas nodaļas vadītājs Ivars Vismanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ACTA sarunu galvenais vedējs: nolīgums var «likvidēt» nepatentētus medikamentus

Jānis Rancāns, 02.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgums (ACTA) ir «pārspīlēts» un var ierobežot cilvēku iespējas iegūt nepatentētus medikamentus, kā arī samazināt internetā valdošo brīvību, pavēstījis iepriekš amatu pametušais Eiropas Parlamenta galvenais sarunu vedējs par nolīgumu Kaders Erifs (Kader Arif).

Intervijā ar britu laikrakstu The Guardian K. Erifs, kurš sagatavoja oficiālus ziņojumus par nolīgumu, norādīja – neskatoties uz to, ka sarunas par ACTA tika uzsāktas jau 2007. gadā, Eiropas Parlamentam netika sniegta informācija par Eiropas Komisijas (EK), kā arī par citu līgumu parakstījošo valstu, nostāju šajā jautājumā.

Pašlaik esot īpaši svarīgi sabiedrībā veicināt debates par ACTA, jo līgums vēl būs jāratificē gan Eiropas parlamentam, gan arī katrai dalībvalstij. Tomēr šobrīd vairs neesot iespējams pārskatīt līgumu jo diskusijas par to ir noslēgtas. Bijusī amatpersona arī norāda, ka nolīguma nosaukums ir maldinošs, jo tajā tiek runāts ne tikai par preču viltošanu, bet arī par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpšanu, kas ir divi atšķirīgi koncepti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tatjanu Karginu tomēr atzīst par vainīgu krāpšanā un dokumentu viltošanā

Elīna Pankovska, 23.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesa (AT) atzinusi bijušā a/s Parex banka prezidenta Valērija Kargina šķirto sievu Tatjanu Karginu par vainīgu krāpšanā un dokumentu viltošanā un piesprieda viņai sodu 80 minimālo mēnešalgu jeb 16 tūkst. Ls, konfiscējot arestētos, viņai piederošos naudas līdzekļus Parex bankas norēķinu kontā.

Arī viņas māti Elvīru Iņušovu tiesa atzina par vainīgu krāpšanā un dokumentu viltošanā un piemēroja viņai sodu 40 minimālo mēnešalgu jeb 8 tūkst. Ls apmērā un mantas konfiskāciju. Kaitējuma kompensāciju cietušajam Andrejam Kalējam tiesa nenoteica. Pilns AT Krimināllietu tiesu palātas spriedums būs pieejams 6.jūnijā, tad to 10 dienu laikā varēs pārsūdzēt Senātā.

DB jau rakstīja, ka pagājušā gada janvārī Rīgas apgabaltiesa attaisnoja gan T. Karginu un viņas māti. Prokurors Eduards Bartkevičs lūdza Rīgas apgabaltiesu T. Karginai piemērot piecu gadu un sešu mēnešu reālu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un kompensācijas izmaksu par labu A. Kalējam. Savukārt viņas mātei Elvīrai Iņušovai piecu gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju un kompensācijas izmaksu. Jāatgādina, ka prokurors T. Karginai grozīja sākotnējo apsūdzību un atbrīvoja viņu no apsūdzības par dokumentu viltošanu. Aizstāvības advokāti lūdza tiesu attaisnot apsūdzētās.

Komentāri

Pievienot komentāru