Tehnoloģijas

Windows jaunajā servera versijā nebūs visu solīto funkciju

Ainars Sedlenieks [email protected], 25.10.2004

Jaunākais izdevums

Datoru Drošības tehnoloģijas, kas pārstāv antivīrusu kompāniju Kaspersky Lab informē,ka Microsoft turpina atteikties no jaunu funkciju iekļaušanas izstrādājamajās operētājsistēmu versijās. Augusta beigās lielu troksni radīja kompānijas lēmums atteikties no operētājsistēmas Longhorn viena no galvenajiem komponentiem – failu sistēmas WinFS. Tagad ir parādījusies informācija, ka ne visi jaunievedumi tiks realizēti Windows Server 2003 R2. Šī operētājsistēma pirmo reizi tika nodemonstrēta šī gada pavasarī. Tā ir modernizēts Windows Server 2003 variants. Atjauninātajai Windows serveru versijai ir jāiznāk 2005. gadā, un Microsoft gatavojās šos termiņus ievērot. Tomēr, Windows Server 2003 R2 sastāvā neietilps tāds svarīgs komponents kā Network Access Protection instrumentu kopums, kas nodrošina tīkla drošību. Kā ziņo izdevums Microsoft Watch ar atsauci uz Microsoft menedžeri Semu Distasio (Samm DiStasio), kompānija šādu soli sper tādēļ, ka Network Access Protection ieviešana prasīs pārāk nopietnas izmaiņas sistēmās zemākajā līmenī . Lielākā daļā pārējo jaunievedumu sistēmā parādīsies. Vairums no tiem jau ir izlaisti kā papildinājumi pie Windows Server 2003. Tie ir tādi komponenti kā Active Directory Application Mode, SharePoint Services, Windows Update Services un citi. Bet karantīnas sistēma virtuālajiem privātajiem tīkliem parādīsies pat ne Windows Server 2003 R2, bet gan pirmajā servisa pakā priekš Windows Server 2003, kura iznāks 2005. gada pašā sākumā. Šī sistēma ļaus diagnosticēt tīklā datorus uz „caurumu” esamību tajos un nepieciešamības gadījumā tos izolēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bez pasaulē plaši izmantotajām kompānijas Microsoft ražotajām operētājsistēmām un programmām, pastāv arī atvērtā koda jeb opensource programmas, kurām nav nepieciešamas licences. Db.lv piedāvā interviju ar uzņēmuma IBSSolutions tehnisko direktoru un valdes locekli Aivaru Akotu, kurš stāsta par sava uzņēmuma pieredzi šādas programmatūras izmantošanā.

Cik Jūsu uzņēmumā ir darbinieki, kuri izmanto datorus, un cik no šiem datoriem ir aprīkoti ar Linux un atvērtā koda programmām?

Uzņēmumā ir 14 darba stacijas, no kurām 6 darbojas ar Linux operētājsistēmu, un arī abi uzņēmuma serveri darbojas ar Linux.

Kāpēc uzņēmumā ar Linux ir aprīkota tikai daļa datoru, bet daļa darbojas ar Windows OS?

Tad, kad mēs iegādājāmies datorus uzņēmuma darbiniekiem, Windows licences jau nāca kopā ar datoru, un visas uzņēmuma darba stacijas, kā arī serveris, bija aprīkotas ar Windows. Tad - intereses pēc - darbā savam datoram paralēli Windows uzliku Linux operētājsistēmu. Pēc aptuveni divām nedēļām pilnībā nonesu nostWindows un paliku pie Linux. Tagad, iegādājoties jaunos datorus, pērkam tos bez licencēm un liekam virsū Linux.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ilgi gaidītās jaunākās Microsoft operētājsistēmas Windows 8 prezentācijas, kompāniju sagaida grūtāks darbs – pārliecināt lietotājus un mobilo ierīču tirgu dot iespēju Windows 8.

Tehnoloģiju nozares ekspertu reakcija saistībā ar Microsoft Windows 8, kā arī planšetdatoru Surface ir dažāda. Analītiķi norāda, ka Windows 8 ir Microsoft «patiesības mirklis», kurš noteiks, vai tehnoloģiju gigantam izdosies nosargāt savu dominējošo vietu tirgū, raksta Wall Street Journal.

Microsoft un tās partneriem ir pietiekoši «dziļas kabatas», lai Windows 8 operētājsistēmas reklamēšanai varētu tērēt miljoniem ASV dolāru. Tomēr eksperti norāda uz patērētāju pagaidām nezināmu reakciju, kā arī Windows 8 piemērotu lietojumprogrammu trūkumu. Tā, piemēram, datoru ražotājs Acer ceturtdien samazinājis savas pārdošanas apjomu prognozes, daļēji norādot uz pircēju zemo interesi par Windows 8. Izaicinājumus rada arī pats tirgus, kurā aizvien nozīmīgāku lomu spēlē tādas mobilās ierīces kā planšetdatori. Šajā jomā Microsoft nāksies spēkoties ar tādiem milžiem kā Apple un Samsung.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft: Windows 8 bauda «satriecošu» debiju

Jānis Rancāns, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft operētājsitēma Windows 8 savas gaitas sākusi «satriecoši», un kopš tās laišanas klajā Windows 8 atjauninājums ticis lejupielādēts jau četrus miljonus reižu, pavēstījis kompānijas izpilddirektors Stīvs Balmers.

Lietotāji, kas savos datoros izmanto vecākas Windows versijas, var lejupielādēt sistēmas atjauninājums, kas ļauj tiem pāriet uz Windows 8. Šo iespēju pirmajās dienās, kopš Microsoft nākusi klajā ar jaunāko operētājsitēmu, izmantojuši četri miljoni, skaidroja S. Balmers.

S. Balmers arī uzsvēra, ka uz jaunāko Windows operētājsistēmu jau pārgājuši miljoniem uzņēmumu un ka Windows 8 tirdzniecības apjomi ir daudz augstāki par tiem, kurus pirmajās dienās piedzīvoja Windows 7, vēsta AFP. «Cilvēku entuziasms saistībā ar jaunajiem produktiem ir patiešām satriecošs,» sacīja S. Balmers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Papildināts - Microsoft: šis gads paies Windows un Office zīmē

Sanita Igaune, Jānis Rancāns, 10.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft jaunākā operētājsistēma Windows 8 tirgū parādīsies šā gada oktobrī. Savukārt ierīču ražotājiem Windows 8 būs pieejama augusta pirmajā nedēļā, lai tie varētu operētājsistēmu uzstādīt datoros, planšetdatoros un viedtālruņos, pavēstījusi kompānija.

Šogad īpaša vērība tikšot pievērsta Microsoft jaunākajai operētājsistēmai Windows 8 un biroja programmatūrai Office – īpaši birojam «mākonī» - Office 365. Liels uzsvars šogad tiks veltīts arī Windows Phone 8, Windows Server 2012 un Windows Azure iespējām, jūlijā notiekošajā Microsoft Worldwide Partner konferencē Toronto akcentēja Microsoft vadītājs Stīvs Balmers.

Mēnesī kompānijas «mākoņa» spēkam pievienojas ap 1000 jaunu parteru, norādīja S. Balmers. Viņš atzina, ka pirms pāris gadiem, kad kompānija runāja par «mākoņa» iespējām, viņš bija diezgan piesardzīgs, jo pieļāva, ka daži partneri varētu tam pretoties, tomēr šobrīd var redzēt «mākoņa» spēku pilnā apmērā. Attiecībā uz Office 365 viņš solīja, ka kompānija strādās pie tā, lai šajā jomā partneriem būtu vieglāk sadarboties ar saviem klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

HP produkti ir jau pieejami ar Windows Vista

, 31.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informāciju tehnoloģiju kompānija Hewlett-Packard (HP) paziņo, ka kompānijas produktu klāsts individuāliem lietotājiem un kompānijām ir jau pieejams ar Microsoft jauno operētājsistēmu Windows Vista(1).

HP ilgstoši sadarbojās ar Microsoft, lai nodrošinātu to, ka visi HP personāldatori individuālajiem lietotājiem un vairāk nekā 450 kompānijas drukāšanas un attēlveidošanas produkti atbilst jaunās Windows Vista prasībām, kā arī tos var savietot ar plašo Windows Vista Premium produktu piedāvājumu gan individuālajiem, gan korporatīvajiem lietotājiem.

"HP sadarbojās ar Microsoft vairāk nekā piecu gadu garumā, lai šodien nāktu klajā ar industrijā līdz šim visplašāko un vispilnīgāko Windows Vista produktu piedāvājumu. Mēs veltījām vairāk nekā 150 000 darba stundu aparatūras un programmatūras testēšanai un izstrādei, lai garantētu saviem klientiem visērtāko, visdrošāko un visaptverošāko pieredzi jauno tehnoloģiju jomā," uzsver Šeins Robisons (Shane Robison), HP Galvenais tehnoloģiju speciālists.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gada 22. oktobrī pie pircējiem beidzot nonāks jaunā Microsoft operētājsistēma Windows 7.

Atgādinām, ka kompānija Microsoft 2007. gadā izlaida savu operētājsistēmu Windows Vista, kas bija plānota kā Windows XP aizvietotāja.

Taču tā neattaisnoja cerības un cilvēki nevēlējās pārriet uz jauno operētājsistēmu tā vietā tie sāka izvēlēties konkurentu produktus vai veco Microsoft operētājsistēmu Windows XP.

Db.lv jau ziņoja, ka kompānijas Forrester analītiķis Benjamins Grejs, kādā intervijā pat apgalvoja, ka lielākais Windows Vista konkurents nav atvērtā koda operētājsistēmas vai kādas citas kompānijas produkti, bet gan paša Windows izveidotā operētājsistēma XP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākā Microsoft operētājsistēma Windows 8 būs katastrofa datorspēļu izgatavotājiem un ienesīs lielas izmaiņas šajā nozarē, pavēstījis kompānijas Valve vadītājs un bijušais ASV tehnoloģiju milža darbinieks Geibs Nūvels (Gabe Newel).

Runājot Sietlā notikušajā datorspēļu konferencē Casual Connect, G. Nūvels arī norādīja, ka viņa kompānija izvēlēsies atvērtā koda operētājsistēmu Linux, lai mazinātu riskus, kurus izraisīšot Windows 8, vēsta BBC.

Jaunākā Windows 8 operētājsistēma, visticamāk, likšot vairākiem datorspēļu ražotājiem pamest tirgu, jo ietekmēs izgatavotāju pārdošanas apjomus. Analītiķi uzskata, ka G. Nūvela paziņojumi saistīti ar to, ka Windows 8 operētājsistēmā tiks iekļauts Microsoft veikals Windows Store un atsevišķās operētājsistēmas versijās tas būšot vienīgais veids, kādā varēs iegūt lejupielādējamu programmatūru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki datoru ražotāji ir saņēmuši Windows 8 agrīnās beta testa versijas, vēsta CNN. Lai gan pats Microsoft nav vēlējies apstiprināt jebko, kas saistīts ar Windows 8, ir pierasts, ka programmatūras ražotājs savas operētājsistēmas izlaiž vairākos testa posmos.

Windows 8 ieviesīs ARM mikročipu arhitektūras atbalstu – šī tehnoloģija ir izmantota lielākajā daļā viedtālruņu un planšetdatoru. Pēc analītiķu uzskatiem, tas liecina, ka Microsoft ar savu operētājistēmu vēlas iekarot arī planšetdatoru pasauli, tāpēc, neskatoties uz to, ka iepriekšējā Windows operētājsistēma tika izlaista pirms pusotra gada, Microsoft pasteidzinās Windows 8 izveidi.

Windows 7 spēj darboties tikai uz nelielas daļas planšetdatoru, kuri izmanto Intel ražoto Atom procesoru. Windows 8 ARM atbalsts pavērs iespējas tai darboties ar daudz vairāk ierīcēm, kas nozīmē, ka Microsoft beidzot būs iespēja pamatīgi ielauzties planšetdatoru tirgū, norāda CNN.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Windows 8 globālos veiksmes ūdeņos Microsoft nav ievedis; Latvijā cer uz labākiem rādītājiem.

Microsoft (MS) vadītājam Stīvam Balmeram jācer, ka, pērn oktobrī tautās palaisto operētājsistēmu Windows 8 nodēvējot par «likmi uz kompāniju», viņš būs pāršāvis pār strīpu. Par spīti oficiālajiem pārdošanas datiem un centieniem caur puķēm runāt par programmatūrā veicamajiem uzlabojumiem, eksperti vērtē, ka patiesībā MS taisa pagriezienu par 180 grādiem, jo piedzīvojusi lielāko jauna produkta izgāšanos biznesa vidē pēdējo 30 gadu laikā.

Kompānija pati ziņo, ka līdz šim pārdoti 100 milj. Windows 8 licenču, kas ir līdzvērtīgi agrāko operētājsistēmu noieta raidītājiem, intervijā Bloomberg sacīja MS Windows nodaļas finanšu direktore Tamija Rellere. Viņa arī teica, ka MS plāno līdz gada beigām Windows 8 ieviest «uzlabojumu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas, 29. jūlija, Windows 10 kā bezmaksas atjauninājums kļūs pieejams esošajiem Windows 7 un Windows 8.1 lietotājiem 190 valstīs un turpmāk arī kopā ar jaunajām Windows ierīcēm. Gan individuālie lietotāji, gan uzņēmumi turpmāk varēs izmantot Microsoft Edge, Xbox App, Office Mobile lietotnes.

Windows 10 iekļauj vairākus jauninājumus drošības un funkcionalitātes jomās, kā arī sniedz lietotājiem vienotas platformas pieredzi dažādās ierīcēs — datoros, planšetdatoros, telefonos, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens un citās. Jauno operētājsistēmu papildinās arī atjaunots digitālais veikals Windows Store un lietotņu izstrādes rīks Windows Software Development Kit.

«Šodien sākas jauns Windows laikmets,» saka Terijs Meiersons (Terry Myerson), Microsoft Windows un ierīču grupas viceprezidents.

Jaunajā operētājsistēmā ir atjaunots pierastais Start menu, kas papildināts ar Live Tiles, kas rāda aktuālo saturu atkarībā no konteksta. Windows 10 esot līdz šim drošākā Microsoft operētājsistēma ar uzlabotu Windows Defender un SmartScreen, kas palīdz aizsargāt pret vīrusu un pikšķerētāju (phishing) uzbrukumiem, kā arī ar Windows Hello — sistēmu, kā pieslēgties mājaslapām un lietotnēm, neievadot paroles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

«Windows Factory» - Latvijā ražojam energoefektīvus logus un varam to pierādīt!

, 10.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja ir vajadzīgi logi, kas palīdzēs samazināt apkures izmaksas un ilgi kalpos, drošāk ir pirkt Latvijā ražotos. Tad ir daudz lielāka garantija, ka tie tiešām ir tik kvalitatīvi un energoefektīvi, kā apgalvo to ražotājs,» skaidro uzņēmuma «Windows Factory» www.windowsfactory.lv direktors ZEMGUS LIEPA

Kādas priekšrocības pircējs iegūst, iegādājoties Latvijā ražotus logus?

Pircējam tad ir daudz lielāka garantija, ka uzņēmums, no kā logus iegādājies, tik drīz nepazudīs. Ja arī logiem kas notiks, tas nodrošinās solīto garantijas remontu. Tas tāpēc, ka uzņēmums, kas logus ražo Latvijā, visticamāk ir investējis savā attīstībā, iegādājies ražošanas iekārtas, darba galdus, galu galā tam rūp sava reputācija.

Ar uzņēmumiem, kas importē logus, mēdz būt visādi. Piemēram, ļoti bieži ir tā, ka uzņēmējs nodibina nelielu firmiņu, noīrē telpas tirdzniecībai. Pēc gada vai diviem no šī uzņēmuma vairs nav ne vēsts. Cilvēki, aptvēruši, ka iegādātie logi nav lietojami, izmisumā zvana mums un vaicā: «Kur vērsties? Kam prasīt garantijas remontu?»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Microsoft ir pārdevusi 400 miljonus Windows 7 licenču un aicina lietotājus atteikties no Windows XP par labu Windows 7, paziņojusi kompānija ikgadējā Microsof Pasaules partneru konferencē, vēsta pcmag.com.

Kompānija ir arī paziņojusi, ka pārtrauks atbalstīt Windows XP pēc tūkstoš dienām. «Windows XP ir mums labi kalpojis, bet desmit gados kopš tā izveidošanas pasaule ir mainījusies,» norāda kompānija. «Ir pienācis laiks atteikties no XP un pāriet uz Windows 7, lai pilnībā varētu izmantot pēdējās dekādes inovācijas gan drošības, gan efektivitātes ziņā.»

Lai lietotājiem atvieglotu pāriešanu uz Windows 7, kompānija Microsoft turpina uzlabot savas mākoņdatošanas pakalpojumu Windows Intune.

«Windows 7 ir solis ceļā uz Windows 8, kas pilnībā mainīs Windows datorus sistēmas un pavērs ceļu uz nākošās paaudzes Windows planšetdatoriem,» norāda Microsoft. Kompānija gan sīkāku informāciju par Windows 8 nesniedza.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Windows 7 kļūst par populārāko operētājsistēmu

Jānis Rancāns, 17.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Microsoft ražotā operētājsistēma Windows 7 šī gada oktobrī ir kļuvusi par populārāko operētājsistēmu pasaulē, apsteidzot Windows XP, liecina StatCounter apkopotie dati.

Saskaņā ar StatCounter datiem Windows 7 tirgus daļa 2011. gada oktobrī veidojusi 40,18%, bet Windows XP tirgus daļa samazinājusies līdz 38,72%. Gadu iepriekš šie rādītāji attiecīgi bija 22,71% un 53%.

Trešo vietu ieņem Windows Vista ar 11,15%, ceturto – kompānijas Apple ražotā Mac OS X ar 7,28%, bet piekto – Linux saimes operētājsistēmas ar 1%.

Savukārt Latvijā populārākā operētājsistēma oktobra sākumā bija Windows XP, kuras tirgus daļa veidoja 50,1%. Windows 7 tirgus daļa oktobrī bija 37,76%, Windows Vista – 7,65%, Mac OS X – 2,69%, bet Linux - 1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Microsoft pārdevis jau 60 miljonus Windows 8 kopiju

Jānis Rancāns, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmit nedēļu laikā kopš tirdzniecībā parādījās jaunākā Microsoft operētājsitēma Windows 8 kompānijai izdevies pārdot jau 60 miljonu tās licenču un atjauninājumu.

Windows 8 tirdzniecības apjomi palielinās aptuveni līdzīgi tiem, kādus baudīja Windows 7, kas dienas gaismu redzēja 2009. gadā, sacīja Microsoft Windows operētājsistēmu struktūrvienības finanšu direktore Tāmi Rellere.

Kopš novembra, kad Microsoft pavēstīja, ka ir pārdoti 40 miljoni Windows kopiju, kompānijai izdevies pārdot 20 miljonus jaunās operētājsistēmas licenču un atjauninājumu.

Microsoft arī norāda, ka paredz tirdzniecības apjomu kāpumu, jo šā gada laika palielināsies ierīču skaits, kuras ir sertificētas izmantot Windows 8. Patlaban šādu ierīču skaits sasniedzis 1,7 tūkstošus vienību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

HansaWorld: uzņēmumu vadības programmatūras nozari izaicina planšetdatori un jaunais Windows

Nozare.lv, 04.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu vadības programmatūras nozares lielākie izaicinājumi tuvākajā laikā būs risinājumu pielāgošana topošajai Windows 8 operētājsistēmai un iPad veida planšetdatoru lietotāju vajadzībām, norāda uzņēmumu vadības programmatūras kompānijas HansaWorld dibinātājs un vadītājs Karls Bulīns.

Būlins, kurš pēc izglītības ir programmētājs un datorzinātnieks, teica, ka Microsoft operētājsistēma Windows 8, kuru paredzēts piedāvāt tirgū šī gada gaitā, būtībā ir pilnīgi jauna sistēma, kas prasa apjomīgu Windows sistēmai paredzētas programmatūras pārrakstīšanu.

«Microsoft visu veco met ārā pa logu, un uzskatu, ka tas ir pareizi, jo Windows ir novecojis. Windows 8 ir labi konstruēts. To saku, jo parasti attiecos kritiski pret daudz ko no tā, ko Microsoft dara. Jaunais izskats, saskarnes dizains, kuru sauc Metro, ir pievilcīgs un vedina cilvēkus turpināt to lietot. Pirmais iespaids ir ļoti labs,» teica Bulīns. Viņš norādīja, ka aptuveni 75% no HansaWorld piedāvātajiem risinājumiem ir domāti darbam ar Windows operētājsistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft pārdevis rekordskaitu Windows 8 licenču

Jānis Rancāns, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Microsoft pirmajā mēnesī kopš tirdzniecībā nonāca Windows 8 operētājsistēma pārdevusi jau 40 miljonus licenču, tādējādi pārspējot sava priekšgājēja Windows 7 panākumus.

Lai gan Microsoft nav sniegusi precīzus Windows 7 pirmā mēneša tirdzniecības apjomu datus, analītiķi norāda, ka Windows 8, visticamāk, savu priekšteci ir pārspējis, jo Windows 7 desmit pirmajās eksistences nedēļās izdevās pārdot 60 miljonus licenču.

Microsoft Windows struktūrvienības vadītāja Tāmi Rellere (Tami Reller), runājot investoriem veltītā konferencē, gan lika noprast, ka lielāko daļu no 40 miljoniem pārdoto licenču nodrošinājusi iepriekšējo Windows operētājsistēmu atjaunināšana uz Windows 8, vēsta Reuters.

Skaitlis tomēr nenozīmē to, ka Windows 8 savās ierīcēs patlaban lieto ievērojams skaits cilvēku. Daļa no licenču pircējiem ir datoru ražotāji, kas tirgū piedāvā Windows 8 ierīces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Izpētīts, cik lielu daļu interneta lietotāju ietekmēs Windows XP atbalsta pārtraukšana

Lelde Petrāne, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šodienu, 8.aprīli, Microsoft pārtrauc operētājsistēmas Windows XP tehnisko atbalstu, tomēr operētājsistēmas lietotāji vēl teju gadu turpinās saņemt drošības atjauninājumus. Šī lēmuma pamatā ir fakts, ka Eiropā un citur operētājsistēma Windows XP vēl aizvien tiek diezgan plaši pielietota. Lai iegūtu precīzākus statistikas datus par Windows XP izmantošanu, Gemius ir veicis pētījumu par interneta datu plūsmu, kas nāk no ierīcēm ar šo operētājsistēmu.

Kā liecina pētījuma dati, Latvijā un pārējās Baltijas valstīs vēl arvien lielu daļu no internetā veiktajiem skatījumiem veido ierīces, kas aprīkotas ar Windows XP operētājsistēmu - Latvijā tie ir 22%, bet Lietuvā un Igaunijā 18% no visiem interneta lapu skatījumiem. Savukārt kopš 2012.gada līdz pat šim brīdim visvairāk izmantotā operētājsistēmas versija ir Windows 7, kas Latvijā veido 56% no interneta datu plūsmas, bet Lietuvā un Igaunijā, attiecīgi, 54% un 52% no visas interneta datu plūsmas.

Gemius pētījumā iekļauto valstu vidū Windows XP lielākā popularitāte ir novērojama Bosnijā un Hercogovinā, kur 38% no tiešsaistes interneta datu plūsmas tiek ģenerēti no stacionārajiem un portatīvajiem datoriem ar Windows XP operētājsistēmu. Nākošā seko Bulgārija ar 33% un Baltkrievija ar 29%. Vismazākais īpatsvars no interneta datu plūsmas, lietojot Windows XP, novērojams Dānijas (4%), Portugāles (15%) un Slovākijas (18%) tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc teju 13 gadus ilgušas darbības ASV informācijas tehnoloģiju gigants Microsoft otrdien pārtrauks sniegt tehnisko atbalstu populārajai operētājsistēmai Windows XP.

Kaut arī Microsoft vairākkārt brīdinājis par nenovēršamo atbalsta pārtraukšanu Windows XP, nozares ekspertu aplēses liecina, ka populāro operētājsistēmu vēl joprojām izmanto 20-30% datorlietotāju.

«Es esmu pārliecināts, ka to vidū ir visi, sākot no policijas iecirkņiem līdz bankām un no advokātu birojiem līdz restorāniem,» norāda kiberdrošības uzņēmuma Trustwave direktors Kristofers Pougs.

Tomēr visvairāk Windows XP joprojām izmanto privātpersonas, nevis uzņēmumi.

Windows XP tirgū nonāca 2001. gadā. Kaut arī pēc tam izlaistas trīs jaunākas operētājsistēmas versijas, daudz kritizētā Windows Vista un veiksmīgākie Windows 7 un Windows 8, gandrīz trešā daļa datorlietotāju palikuši uzticīgi Windows XP. Microsoft norāda, ka neviena cita operētājsistēma tik ilgi nav pastāvējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Windows XP lēnām «mirst»

Jānis Rancāns, 03.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Microsoft ražotās operētājsistēmas Windows XP tirgus daļa ir nokritusi zem 50%, vēsta Computerworld, atsaucoties uz tīmekļa analītiķu kompānijas Net Applications pētījumu.

Jūlijā Windows XP pārdošanas apjomi liecina, ka operētājsistēmas tirgus daļa vairs ir tikai 49,8%, kas kas ir kritums par 1,3 procentpunktiem, salīdzinot ar jūniju. Lai arī ar Windows XP joprojām strādā lielākā daļa Windows datoru, jūlija kritums demonstrē, ka tā ir zaudējusi savu vairākuma pozīciju.

Windows XP seko Windows 7, kuras tirgus daļa veido 27,92%, Windows Vista (9,27%) un Mac OS X 10.6 Snow Leopard (3,76%). Kopumā Windows operētājsistēmas kontrolē 87% no tirgus.

Jau vēstīts, ka jūlijā ikgadējā Microsof Pasaules partneru konferencē kompānija aicināja lietotājus izvēlēties Windows 7, paziņojot, ka Windows XP ir «mirusi» un, ka Microsoft drīzumā pārtrauks atbalstīt Windows XP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmums Microsoft otrdien sniedzis ieskatu jaunākajā Windows operētājsistēmas versijā, kura pēc kompānijas cerībām nodrošinās labāko risinājumu planšetdatoriem un viedtelefoniem, kā arī portatīvajiem un galda datoriem.

Nākamās paaudzes operētājsistēmu Windows 10 paredzēts tirgū laist nākamgad.

Šis nosaukums jau sagādājis pārsteigumu, ņemot vērā, ka iepriekšējās paaudzes operētājsistēmas nosaukums ir Windows 8. Microsoft vadītāji norāda, ka šāds lēmums pieņemts, lai atspoguļotu, ka jaunā operētājsistēma būs liels lēciens uz priekšu, nevis vien mazs solis.

Prezentējot Windows 10, uzņēmums uzsvēra, ka nākamās paaudzes operētājsistēmā tiks apvienots labākais no iepriekšējām divām versijām.

«Šī būs mūsu visdaudzpusīgākā operētājsistēma un vislabākais, ko Microsoft jebkad ir nodrošinājis mūsu biznesa klientiem, un mēs ar nepacietību gaidām sadarbību ar mūsu plašo Windows kopienu, lai tuvāko mēnešu laikā nodrošinātu Windows 10,» norādīja Microsoft operētājsistēmas nodaļas viceprezidents Terijs Maiersons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bez responsīvā dizaina 2015. gadā – tas pats, kas 2000. gadā bez mājaslapas vispār

Ansis Līpenītis, Efumo, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau tuvā nākotnē cilvēki lietos internetu vairāk no telefoniem un planšetēm nekā no datoriem. Tādēļ visiem uzņēmumiem būs jānodrošina adaptīvā vai responsīvā versija savai mājaslapai vai internetveikalam. Šajā rakstā apskatīsim, kas būtisks jāņem vērā, uzrunājot mobilā interneta auditoriju, ar ko atšķiras adaptīvā un responsīvā mājaslapas versija un kura piemērotāka katrā gadījumā. Raksts paredzēts biznesa, nevis IT auditorijai – uzņēmumu vadītājiem, mārketinga, pārdošanas un komunikācijas vadītājiem.

Lai arī lēnāk, prognozes ir piepildījušās

Pirms dažiem gadiem mēs bijām vieni no pirmajiem Latvijā, kas prognozēja adaptīvās vai responsīvās mājaslapas drīzu neizbēgamu nepieciešamību. Jāatzīst, ka mobilā interneta attīstība Latvijā notika lēnāk, nekā mēs prognozējām, tomēr šogad – 2014. gadā – sasniegts būtisks pagrieziena punkts.

Interneta lietotāji Latvijā 2014. gada vasarā

(Datu avots: Gemius; vizualizācija: Efumo)

2014. gadā mobilā interneta (viedtelefoni un planšetes) lietotāju skaits sasniedzis gandrīz pusi Latvijas interneta lietotāju auditorijas (1. grafiks), un var prognozēt, ka 2015.–2016. gadā mobilā interneta lietotāju īpatsvars pārsniegs datoru interneta lietotāju īpatsvaru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompāniju Microsft un Google starpā radušās jaunas nesaskaņas pēc tam, kad interneta gigants bloķējis Windows Phone YouTube lietojumprogrammu.

Google uzskata, ka Windows Phone YouTube lietojumprogramma pārkāpj pakalpojuma lietošanas noteikumus, vēsta BBC. Interneta gigants lūdzis, lai Microsoft programmu izstrādā, izmantojot HTML5 programmēšanas valodu. Savukārt kompānija Microsoft norāda, ka tas nav iespējams un Google apzināti traucē Windows Phone platformas attīstībai un izvirza tādus noteikumus, kuriem nav pakļauta, piemēram, Apple.

Strīds starp Google un Microsoft saistībā ar pieeju YouTube no Windows Phone ierīcēm ilgst jau kādu laiku. Šā gada maijā Google bloķēja Microsoft izveidoto YouTube lietojumprogrammu, kā iemeslu minot, ka tā pareizi neattēlojot reklāmas materiālus. Kompānijas vienojās, ka kopīgi strādās, lai izveidotu lietojumprogrammas jaunu versiju. Interneta milzis uzstājis, lai jaunākā versija tiktu izstrādāta, izmantojot, HTML5 valodu nevis Windows Phone esošos standartus. Microsoft to uzskata par «dīvainu un negodīgu» prasību, jo gan Android, gan Apple alternatīvas neesot izstrādātās šādā veidā, bet Google prasības izpildīšana ir sarežģīta un laikietilpīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bijušais Windows vadītājs skaidro, kādēļ pats izmanto iPhone

Gunta Kursiša, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņas, ka bijušais Microsoft Windows nodaļas vadītājs Stīvens Sinofskis (Steven Sinofsky) pats ikdienā izmanto iPhone, rosinājušas jautājumu, kādēļ vienam no kādreizējiem nozīmīgākajiem Microsoft darbiniekiem, kuram analītiķi reiz prognozēja Microsoft vadītāja amatu, jāizmanto konkurentu radīta ierīce, raksta Business Insider.

Atbildot uz Spark Capital partnera Bidžana Sabeta (Bijan Sabet) jautājumu interneta vietnē bijansabet.com, bijušais Windows nodaļas vadītājs norādīja, ka konkurentu ražotās tehnoloģijas viņš izmanto, lai izpētītu, kā tās darbojas. «Man ir bijis ikviens iPhone (kā arī ikviens iPad, un Galaxy un Kindle), kurš jebkad nonācis tirgū,» raksta S. Sinofskis. «Ir ļoti labi izmantot produktu «dienu un nakti»,» pauda bijušais Windows vadītājs, norādot, ka iPhone viņš nu jau lieto aptuveni mēnesi, lai to labāk novērtētu. Jau rakstīts, ka pērnā gada novembrī S. Sinofsksis daudziem nozares ekspertiem un analītiķiem par lielu pārsteigumu pameta Windows nodaļas vadītāja amatu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Radušās bažas par Microsoft veiksmes stāsta turpināšanos; Latvijā situācija stabila

Jānis Šķupelis, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju jomā situācija vienmēr ir bijusi saspringta un situācija mēdz mainīties visai ātri. Piemēram, atliek vien paskatīties uz Nokia, lai redzētu, kā dažu gadu laikā iespējama kādreizējā tirgus līdera atvadīšanās no troņa. Rodas jautājums – kuras vēl kompānijas tehnoloģiju sektorā varētu piedzīvot ja ne vismaz līdzīgu norietu, tad vismaz mērenu pozīciju zaudēšanu. Viens no aktuālajiem jautājumiem šajā jomā ir pasaules personālo datoru programmatūras flagmaņa Microsoft nākotne. Šajā sakarā gan Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis piebilst, ka kompānijas pozīcija Latvijā ir stabilas.

Daudzi akciju tirgus speciālisti pēdējā laikā nekautrējas pazemināt Microsoft apgrozījuma, peļņas un akcijas cenas prognozes. Viens no galvenajiem faktoriem šādai rīcībai tiek minēts, ka populāro mobilo operētājsistēmu izstrādātāji, piemēram, Apple arvien izteiktāk savos produktos, kuri kļūst arvien jaudīgāki, spēj piedāvāt patērētājiem arvien pilnīgāku produktu klāstu. Tas savukārt vairs nepadara nepieciešamu tradicionālāku Windows produktu iegādi. Īsāk – runa ir par to, ka Microsoft var nokavēt gudro mobilo tehnoloģiju vilni. Šajā sakarā, piemēram, biznesa portāls Barron’s raksta - «beidzot Windows nāksies sastapties ar īstu konkurenci».

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Windows 8 «atgriežas» Start poga; Microsoft cer uz tradicionālo datoru lietotājiem

Jānis Rancāns, 31.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft prezentējusi operētājsistēmas Windows 8 bezmaksas atjauninājumu, kurā «atgriezusies» Start poga, kas liecina par centieniem atgūt ilgtermiņa lietotāju uzticību, kas iepriekš bija kritizējuši tehnoloģiju kompānijas lēmumu atteikties no šī elementa.

Paredzēts, ka operētājsistēmas atjauninājums, kuram dots nosaukums Windows Blue, pie lietotājiem nonāks jūnija beigās. Kompānija cer arī uzlabot Windows 8 pārdošanas rādītājus personālo datoru lietotāju vidū, kas līdz šim nav attaisnojuši Microsoft cerības, vēsta Reuters. Kopš aizvadītā gada oktobra Microsoft pārdevusi vairāk nekā 100 miljonus Windows 8 licenču, kas ir aptuveni līdzīgs rādītājs kā Windows 7 debijas laikā.

Tirdzniecības rādītājus aptumšo arī vispārējs kritums personālo datoru nozarē, kas spiesta piekāpties planšetdatoru priekšā. Tiek prognozēts, ka šogad personālo datoru tirdzniecība samazināsies par astoņiem procentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru