Citas ziņas

"Xtreme Lashes Baltic" veiksmīgi uzsāk darbu Igaunijas tirgū

, 02.08.2007

Jaunākais izdevums

Šovasar "Xtreme Lashes" pārstāvniecība Baltijas valstīs "Xtreme Lashes Baltic" veiksmīgi ir sākusi savu darbību arī Igaunijā. Līdz šim gada sākumā atvērtā pārstāvniecība darbojās tikai Latvijas tirgū. Līdz gada beigām kompānija plāno paplašināt savu darbību, uzsākot darbu arī Lietuvas tirgū.

"Xtreme Lashes" ir viens no tirgus līderiem pasaulē skropstu pieaudzēšanas materiālu ražošanā un tirdzniecībā, kā arī meistaru apmācībā un sertificēšanā. Arī Latvijā no šī gada sākuma darbojas kompānijas pārstāvniecība Baltijas valstīs "Xtreme Lashes Baltic". Sākotnēji "Xtreme Lashes" skropstu pieaudzēšanas materiāli un meistaru apmācības bija pieejamas tikai Latvijas meistariem, bet vasaras sākumā "Xtreme Lashes Baltic" darbību ir sācis arī Igaunijā, bet līdz gada beigām plāno arī ieiet Lietuvas skaistumkopšanas tirgū. Igaunijā pirmie meistari jau pabeiguši apmācības un saņēmuši starptautiski atzītu sertifikātu. Šobrīd ar vairākiem skaistumkopšanas saloniem un meistariem tiek risinātas sarunas par sadarbības iespējām.

"Latvijas un Igaunijas tirgum ir lielas atšķirības. Izvēloties pieaudzējamās skropstas, mūsu sievietēm joprojām galvenais kritērijs ir cena, savukārt igauņu sievietes lielāko uzmanību pievērš materiālu kvalitātei. Tāpat ir arī ar meistaru izvēles kritērijiem. Igauņi labāk izvēlas nedaudz dārgākus, bet kvalitatīvus materiālus, bet latviešu meistari parasti priekšroku dod lētākiem zemākas kvalitātes materiāliem, iespējams, neapzinoties, ka tādā veidā klientam tiek piedāvāts zemas kvalitātes pakalpojums un līdz ar to arī ne tas labākais rezultāts," par atšķirībām Latvijas un Igaunijas tirgū stāsta "Xtreme Lashes Baltic" valdes priekšsēdētāja Evija Vende-Priekule, "Šobrīd Igaunijas meistari ir daudz prasīgāki attiecībā pret materiāliem un apmācībām, daudzi meistari paši atrod kontaktus ar mums, lai noskaidrotu dažādus ar kvalitāti saistītus jautājumus. Arī Latvijā pamazām meistari sāk pievērst lielāku uzmanību materiālu un apmācību kvalitātei, taču šeit prioritāšu maiņa no "lētāks" uz "kvalitatīvāks" notiek lēnāk nekā Igaunijā. Taču gribas cerēt, ka nav tālu tas brīdis, kad arī Latvijā pirmajā vietā tomēr būs kvalitāte."

"Darbību Baltijas valstīs "Xtreme Lashes" uzsāka ar pārstāvniecības atvēršanu Rīgā. Šobrīd meistari pie mums var saņemt profesionālu apmācību skropstu pieaudzēšanā un dizaina veidošanā, kā arī iegādāties darbam nepieciešamos augsti kvalitatīvos materiālus. Rīgā ir atvērts arī pirmais "Xtreme Lashes" skropstu pieaudzēšanas un dizaina salons Baltijā," par uzņēmuma attīstību stāsta E. Vende-Priekule.

"Xtreme Lashes" mērķis ir meistariem piedāvāt augstas kvalitātes produktus un profesionālas apmācības. Atšķirībā no daudziem uzņēmumiem, kas piedāvā skropstu pieaudzēšanas materiālus, "Xtreme Lashes" produktus pārdod tikai tiem meistariem, kas apguvuši īpašu apmācību skropstu pieaudzēšanā un dizaina veidošanā. Šāda kārtība iedibināta tādēļ, lai uzņēmums būtu pārliecināts, ka ar "Xtreme Lashes" materiāliem strādā tiešām profesionāli meistari, kas sniedz kvalitatīvu pakalpojumu.

""Xtreme Lashes" savā darbībā īpašu vērību vienmēr ir pievērsis kvalitātei. Atšķirībā no daudziem jau esošajiem pakalpojuma sniedzējiem mēs būtisku uzmanību veltām materiālu kvalitātei, pieaudzēšanas tehnoloģijai un meistaru apmācībām, jo mēs vēlamies, lai klients apmierināts ne tikai aizietu, bet pēc tam atgrieztos vēlreiz," par uzņēmuma perspektīvām Baltijas tirgū pārliecināta ir Evija Vende-Priekule. "Savukārt konkurence skropstu pieaudzēšanas un dizaina jomā, ienākot starptautiski atzītam tirgus dalībniekam, turpmāk noteikti būs daudz saspringtāka. Tas, protams, paaugstinās kopējās tirgus kvalitātes prasības."

"Xtreme Lashes Baltic" (SIA "XLB") ir "Xtreme Lashes" pārstāvniecība Baltijas valstīs. "Xtreme Lashes" ir ASV dibināta kompānija, kas ir viena no pasaules līderēm skropstu pieaudzēšanas materiālu ražošanas un skropstu dizaina jomā. Savu pakalpojumu kvalitāti "Xtreme Lashes" ir pierādījusi daudzviet pasaulē, kur atvērtas kompānijas pārstāvniecības - Austrālijā, Austrijā, Čehijā, Dienvidāfrikā, Francijā, Īrijā, Itālijā, Jaunzēlandē, Kanādā, Lielbritānijā, Polijā, Slovākijā, Spānijā, Šveicē un Vācijā.

Informāciju sagatavoja aģentūra "Leo Burnett Riga"

Papildu informācija:

Evija Vende-Priekule

"Xtreme Lashes Baltic" valdes priekšsēdētāja

Tālr.: 67061270

Mob. tālr.: 29191217

[email protected]

Agnese Kārše

"Leo Burnett Riga" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja

Tālr.: 67333375

Mob. tālr.: 29196590

[email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šovasar Xtreme Lashes pārstāvniecība Baltijas valstīs Xtreme Lashes Baltic sākusi savu darbību arī Igaunijā. Līdz šim gada sākumā atvērtā pārstāvniecība darbojās tikai Latvijas tirgū. Līdz gada beigām kompānija plāno paplašināt savu darbību, uzsākot darbu arī Lietuvas tirgū.

Xtreme Lashes ir uzņēmums, kas specializējas skropstu pieaudzēšanas materiālu ražošanā un tirdzniecībā, kā arī meistaru apmācībā un sertificēšanā.

Arī Latvijā no šī gada sākuma darbojas kompānijas pārstāvniecība Baltijas valstīs Xtreme Lashes Baltic. Sākotnēji Xtreme Lashes skropstu pieaudzēšanas materiāli un meistaru apmācības bija pieejamas tikai Latvijas meistariem, bet vasaras sākumā Xtreme Lashes Baltic darbību ir sācis arī Igaunijā, bet līdz gada beigām plāno arī ieiet Lietuvas skaistumkopšanas tirgū. Igaunijā pirmie meistari jau pabeiguši apmācības un saņēmuši starptautiski atzītu sertifikātu. Šobrīd ar vairākiem skaistumkopšanas saloniem un meistariem tiekot risinātas sarunas par sadarbības iespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Xtreme Lashes Baltic uzsāk darbu Krievijas tirgū

, 10.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada novembrī Krievijā oficiāli sāka darboties Xtreme Lashes Baltic pārstāvniecība Xtreme Lashes Russia. Sākumā paredzēts, ka Xtreme Lashes Russia savus pakalpojumus piedāvās galvenokārt Maskavā un Pēterburgā, tomēr ar laiku paredzēts darbību izvērst arī citās Krievijas lielākajās pilsētās, liecina sniegtā informācija medijiem.

Krievijā skropstu dizaina un pieaudzēšanas tirgus tikai sāk veidoties, tādēļ Krievija šajā jomā ir mazāk attīstīta ne tikai salīdzinājumā ar skaistumkopšanas lielvalsti ASV - pat Baltijas valstis skropstu dizaina jomā ir apsteigušas Krieviju, skaidroja uzņēmumā. Tomēr, neraugoties uz pagaidām salīdzinoši zemo skropstu dizaina un pieaudzēšanas tirgus aktivitāti Krievijā, tam esot daudzsološas attīstības perspektīvas.

„Jaunās pārstāvniecības primārais uzdevums būs izveidot nelielu, elastīgu kolektīvu, kura galvenais uzdevums nodrošināt Xtreme Lashes izplatīšanu Krievijā un piedāvāt profesionāļiem kvalitatīvas apmācības. Uzsākot uzņēmējdarbību jaunā reģionā, noteikti jāņem vērā attiecīgās tautas mentalitāte. Tas ir nozīmīgs faktors, kurš nopietni spēj ietekmēt uzņēmējdarbības veiksmes vai neveiksmes. Krievijā, salīdzinot ar citām Eiropas tautām, sievietes velta vairāk laika un uzmanības savas ārienes kopšanai. Vērtējot pieprasījumu pēc skaistumkopšanas pakalpojumiem un profesionālajiem līdzekļiem Krievijā, var secināt, ka atsevišķos reģionos tas ir visai augsts, savukārt pārējā teritorijā tas ir salīdzinoši zems. Krievija ir sarežģīts tirgus tādēļ, ka dzīves apstākļi un ienākumu līmenis dažādos valsts reģionos ļoti atšķiras. Tomēr sievietes vienmēr ir rūpējušās par savu izskatu, tādēļ Xtreme Lashes izvēlējusies spert soli Krievijas virzienā un piedāvāt savus pakalpojumus arī šajā tirgū,” stāstīja Evija Vende-Priekule, Xtreme Lashes Baltic un Xtreme Lashes Russia direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas ekonomikas izaugsmes blāvums un citi faktori liek bažīties arī par Latviju

Igaunija ir viens no lielākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem, un tendences kaimiņos ietekmē Latvijas uzņēmumu eksportu. Turklāt vēsturiskās un kultūras tuvības dēļ Latvijai ir tendence ar nelielu nobīdi laikā arī valsts mērogā atkārtot igauņu jau pieredzēto, kas pašlaik nekas dižs nav. Igaunijas ekonomika pagājušajā gadā augusi vien par 0,7%, liecina Igaunijas statistikas pārvaldes IKP ātrais novērtējums. Tas krietni sarūgtinājis daudzus ekonomikas analītiķus, kas, kaut arī kaimiņvalsts ekonomikai pērn lēsa mazāku izaugsmi, tomēr nedomāja, ka tā noslīdēs zem 1% atzīmes.

Kvalitāte atmaksājas

Latvijas eksportētāji par noieta tirgu kaimiņos šobrīd nesūdzas un vien norāda, ka tajā, par spīti abu valstu tuvumam un ciešajai sadarbībai, nacionālās īpatnības ir jāņem vērā. Tā NP Foods Eesti mārketinga direktors Roberts Ēķis teic, ka «igauņi ir ļoti patriotiski, un tas izpaužas arī patēriņā». «Igaunijas tirgus ir ļoti piesātināts, un tajā valda augsta konkurence. Kvalitatīviem produktiem tajā gan ir iespējas, taču jāņem vērā, ka investīcijas tirgus apguvē nedos tūlītēju rezultātu.» Eksporta zīmoliem Igaunijas tirgū noteikti vēl ir brīvas nišas, uzskata R. Ēķis. Arī produktu pielāgošana vietējām tradīcijām un vērtībām ir nozīmīgs jautājums, lai konkurētu ar citiem zīmoliem. Piemēram, Gutta tradicionāli Igaunijā tiek uzskatīts par «savējo» un sasniedz savus izvirzītos mērķus. Viss ir atkarīgs no laika un naudas, ko uzņēmums ir gatavs veltīt savu mērķu sasniegšanai, stāsta R. Ēķis. Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa iemīļotā saldējuma ražotājs SIA Rūjienas saldējums DB teic, ka šogad attīstīs eksportu uz Igauniju, «un tad varēs spriest».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iedzīvotāji uzskata, ka lielākā daļa šķēršļu biznesa uzsākšanai ir mazinājušies

Žanete Hāka, 02.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad salīdzinājumā ar 2012.gadu uzlabojies iedzīvotāju vērtējums par dažādu faktoru ietekmi, kas kavē uzsākt savu biznesu, liecina Swedbank Business Network veiktā aptauja.

Visbūtiskāk samazinājies iedzīvotāju skaits, pēc kuru domām ekonomiskā situācija nav piemērota uzņēmējdarbības uzsākšanai – šogad tā uzskata 27% respondentu, kamēr 2012.gadā tā domāja 43%.

Tāpat pēdējo divu gadu laikā par 10 procentpunktiem samazinājies to iedzīvotāju skaits, kas norāda uz zināšanu trūkumu kā kavēkli sava biznesa uzsākšanai.

Lai arī kopumā iedzīvotāju vērtējums par šķēršļiem biznesa uzsākšanai ir uzlabojies, tomēr šogad ir kļuvis kritiskāks viedoklis par savām spējām vadīt uzņēmumu. 25% aptaujāto domā, ka neatbilst uzņēmēja tipam, un tas kavē uzsākt savu biznesu. Salīdzinot ar 2012.gadu, šādi domājošo īpatsvars pieaudzis par 11 procentpunktiem. Taču pasaules ekspertu atziņas liecina, ka uzņēmēja tipi ir dažādi – daļa ir veiksmīgi uzņēmēji, daļa - vadītāji, citi var būt veiksmīgu ideju autori, kuriem biznesa vadība jāuztic partneriem, paturot savā pārziņā inovāciju izstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākot būvdarbus, topošo privātmāju īpašniekiem jāsaskaras ar virkni izaicinājumu.

Kā liecina pēc DNB bankas pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti, lielākie izaicinājumi savas privātmājas kārotājiem pirms reālās būvniecības uzsākšanas ir starta kapitāls, būvniecības saskaņošana un būvdarbu izpildītāju atrašana. Savukārt pēc būvniecības uzsākšanas – iekļaušanās izmaksu tāmē un būvdarbu veicēju darba uzraudzīšana.

Aptaujājot tos Latvijas iedzīvotājus, kuri nesen noslēguši privātmājas būvniecību vai patlaban vēl to veic, noskaidrojās, ka katram trešajam respondentam lielākais izaicinājums pirms reālo darbu uzsākšanas privātmājas būvniecībā bijis starta kapitāla uzkrāšana. Savukārt būvniecības saskaņošana un visu nepieciešamo atļauju saņemšana vislielākās raizes sagādājušas gandrīz katram ceturtajam (24%) respondentam. Bet gandrīz katram piektajam (18,8%) vislielākās grūtības bijušas atrast piemērotu būvdarbu izpildītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptauja: Lielākā daļa jauno uzņēmēju biznesu sāk par savu naudu

Žanete Hāka, 20.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākums jauno uzņēmēju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sava biznesa uzsākšanai izmantojušu pašu uzkrāto kapitālu – bez banku un valsts palīdzības un nepiesaistot ES fondus, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā visās trīs Baltijas valstīs.

Aptaujas dati liecina, ka 70% jauno uzņēmēju Latvijā sava biznesa uzsākšanai izmantojuši pašu uzkrāto kapitālu. Ja ar pašu līdzekļiem nepietiek, jaunie uzņēmēji, aicina palīgā ģimeni vai draugus. Tikai daži, uzsākot jaunu biznesu, mēģina iegūt banku vai valsts finansējumu, vai arī piesaistīt ES fondu līdzekļus. Līdzīga situācija ir arī citās Baltijas valstīs – 76% Lietuvas un 75% Igaunijas jauno uzņēmēju atzīmējuši, ka uzsākuši savu biznesu, izmantojot savus uzkrājumus.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: «Starta kapitāls, kas ir nepieciešams biznesa uzsākšanai, parasti ir neliels, tāpēc uzņēmējdarbības uzsākšana lielākoties tiek finansēta no paša uzņēmēja līdzekļiem vai piesaistot radinieku un draugu palīdzību. Apzinoties risku, jaunie uzņēmēji dažreiz nav gatavi uzņemties saistības. Tieši tāpēc sākumposmā tik svarīgs ir valsts vai pašvaldību atbalsts. Pēc tam, kad bizness ir ieguvis stabilu pamatu un vēlas paplašināties un nonākt nākamajā līmenī, bankas jau var piedāvāt ilgtermiņa finansējumu ar izdevīgiem nosacījumiem. Jo pārdomātāks ir biznesa plāns un skaidrāks ir uzņēmēja redzējums sava biznesa attīstībai, jo labāki būs kreditēšanas nosacījumi.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB bankā sācis darboties Būvniecības finansēšanas centrs, informē bankas pārstāvji.

Tas radīts kā atbalsts potenciālo privātmāju īpašniekiem, kuri nereti būvniecības uzsākšanas sākumposmā saskaras ar dažādām neparedzētām un nezināmām situācijām. DNB Būvniecības finansēšanas centra konsultanti palīdzēs orientēties būvniecības procesā - aptvert gaidāmos finansiālos izaicinājumus un iespējami labāk sagatavoties mājokļa celtniecībai.

DNB Būvniecības finansēšanas centrs piedāvā kopā ar klientu iziet cauri visiem ar mājas būvniecības finansēšanu saistītajiem procesiem – no klienta kredītspējas noteikšanas līdz konsultācijām par mājas uzturēšanas izdevumiem. Centru vada Gatis Macāns, kurš DNB bankā jau astoņus gadus veic privātpersonu apkalpošanu un kreditēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzēts, ka 11. Jūnijā Latviju apmeklēs Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips. Igaunija nupat piedzīvoja pamatīgu konfrontāciju ar Krieviju, kas valstij draudēja ar svarīgu biznesa kontaktu zaudēšanu. Intervijā Db Andruss Ansips atklāj, kā Igaunijas ekonomika izjūt attiecību pasliktināšanās sekas un kā tā cīnās ar augsto inflāciju.

Sākotnēji Igaunijas varas iestādes, kā arī mūsu sabiedrotie uzskatīja, ka nekārtību celšana un veikalu izlaupīšana ir veidojusies spontāni un ir vērtējama kā Igaunijas iekšējā lieta. Tomēr, attīstoties notikumiem, ārvalstu aģitatoru darbība, izplatot propagandu Tallinā, apliecināja, ka Krievijas loma šajos notikumos bija daudz lielāka, nekā liecināja sākotnējās aplēses. Pie daudziem tā saucamajiem miermīlīgajiem demonstrantiem jau nemieru pirmajā naktī tika atrastas pudeles ar degmaisījumu, kas liecina par zināmu nemieru organizēšanu. Tāpat arī nedēļu ilgā Igaunijas vēstniecības bloķēšana Maskavā, uzbrukums mūsu vēstniecei Marinai Kaljurandai, kiberuzbrukumi, dezinformācija Krievijas masu medijos un īslaicīga ekonomiska ietekmēšana liecina par iepriekš nolemtu un tīšu darbību. Igaunijas valdība nav veikusi oficiālu analīzi par Krievijas lomu Tallinas nemieros aprīļa beigās, taču sabiedriskā organizācija Starptautiskais Aizsardzības centrs ir tādu veicis un tas ir pieejams internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kādām īpašībām jāpiemīt cilvēkam, lai uzsāktu savu biznesu?

Lelde Petrāne, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildot uz jautājumu – kādām īpašībām jāpiemīt cilvēkam, lai uzsāktu savu biznesu*, teju puse jeb 48% aptaujāto norādījuši labas komunikācijas prasmes, informē Swedbank.

Savukārt otrā biežāk minētā atbilde (kā būtisku norādījuši 45% aptaujāto) ir drosme riskēt. 43% aptaujāto svarīga īpašība sava biznesa uzsākšanai šķiet pārliecība par sevi, lai ar savu ideju vai produktu spētu aizraut citus. Turpretī katram trešajam (33%) aptaujātajam nozīmīgākā īpašība, lai sāktu savu uzņēmējdarbību, šķiet stratēģiskā domāšana. Interesanti, ka, salīdzinot ar līdzīgas aptaujas datiem 2012.gadā, labas komunikācijas prasmes šogad norādītas kā svarīgākā personības iezīme, taču pirms trīs gadiem tā ierindojās vien ceturtajā vietā, kā nozīmīgākas īpašības norādot intuīciju, pārliecību par sevi un drosmi riskēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iesaistīties uzņēmējdarbībā motivē ar papildu naudas grantiem

Dienas Bizness, 24.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot grozījumus ES fondu programmā «Pasākumi motivācijas celšanai inovācijām un uzņēmējdarbības uzsākšanai», paplašinātas programmas ietvaros atbalstāmās darbības un attiecināmās izmaksas, atļaujot tās ietvaros rīkoto biznesa plānu un ideju konkursu uzvarētājiem piešķirt grantus un ekspertu konsultācijas uzņēmējdarbības uzsākšanai un uzņēmējdarbības tālākai attīstībai.

Ministru kabineta sēdē otrdien, 24.maijā, tika atbalstīta Ekonomikas ministrijas iniciatīva ieviest vēl vienu jaunu papildus atbalsta formu jaunajiem komersantiem – granta (naudas balvas) un eksperta konsultāciju piešķiršanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizēto konkursu laureātiem uzņēmējdarbības uzsākšanai un uzņēmējdarbības tālākai attīstībai.

ES fondu programmas «Pasākumi motivācijas celšanai inovācijām un uzņēmējdarbības uzsākšanai» ietvaros LIAA rīko dažādus konkursus un pasākumus, piemēram, «Ideju kauss», «Inovatīvas uzņēmējdarbības uzsākšana», «Kļūsti par uzņēmēju 5 dienās», kuri ir plaši atzīti un kuros piedalās ievērojams dalībnieku skaits. Diemžēl tikai neliels skaits programmas ietvaros rīkoto konkursu un pasākumu uzvarētāju izveido jaunu un inovatīvu uzņēmumu, un attīsta jaunus inovatīvus produktus, kas ir izpelnījušies atzinību konkursu un pasākumu ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piektdaļa Latvijas iedzīvotāju sapņo par savu biznesu

Gunta Kursiša, 21.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Latvijā tika reģistrēti vairāk nekā 18 tūkstoši jaunu uzņēmumu, savukārt šā gada laikā savu biznesu apņēmušies uzsākt 6% iedzīvotāju, bet piektā daļa jeb 20% iedzīvotāju apsver iespēju par uzņēmējdarbības uzsākšanu tuvākajā nākotnē, liecina Swedbank veiktais pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Pirmajā dienā Apple varētu izdoties pārdot miljonu jauno iPad

Jānis Rancāns, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan jaunais Apple planšetdators vēl nav nonācis tirdzniecībā, analītiķi cenšas paredzēt, cik veiksmīgs tas būs. Atsevišķi nozares eksperti norāda, ka tirdzniecības uzsākšanas dienā, Apple varētu izdoties pārdot pat miljonu jauno iPad. Par to liecina arī milzīgā interese par ierīces iepriekšpasūtīšanu.

Piektdien paredzētajā tirdzniecības uzsākšanas dienā Apple izdosies pārdot vismaz vienu miljonu iPad planšetdatoru, uzskata ASV investīciju bankas Piper Jaffray analītiķis Džīns Munsters. Kad Apple debitēja planšetdatoru jomā – tās ierīci tirdzniecības pirmajā dienā tika iegādāti 300 tūkstošus šo ierīču, savukārt pirmajā dienā pārdoto iPad 2 skaitu kompānija nekad nav nodevusi atklātībai, vēsta Mashable.

Kopš pirmā iPad tirdzniecības uzsākšanas Apple izdevies pārdot kopumā 55 miljonus šo ierīču. Dž. Munsters salīdzināja jaunā iPad tirdzniecības uzsākšanu ar iPhone 4 nonākšanu pārdošanā pērn. Saskaņā ar Apple datiem – minēto viedtālruni pirmajās trīs dienās iegādājās 1,7 miljonus reižu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksperti un Igaunijas amatpersonas paudušas šaubas par medijos publicētajiem datiem, kas liecina par Igaunijas uzņēmēju aizplūšanu uz Latviju.

Igaunijas mediji šomēnes vēstīja, ka šogad uz Latviju pārcēlušies daži simti līdz pat tūkstotim Igaunijas uzņēmumu, kurus piesaista Latvijā ieviestā mikrouzņēmumu nodokļu sistēma.

Saskaņā ar Lursoft datiem igauņi pēdējā gada laikā Latvijā izveidojuši 531 uzņēmumu.

Laikraksts Eesti Päevaleht, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, rakstīja, ka šādu kompāniju skaits varētu būt ap tūkstoti. Savukārt kāds cits informācijas avots vēsta, ka Latvijā šogad reģistrētas aptuveni 1500 Igaunijas kompānijas.

Biznesa konsultāciju uzņēmums Viatax, kas palīdz Igaunijas kompānijām reģistrēties Latvijā, laikrakstam Aripaev atklāja, ka divu mēnešu laikā tas palīdzējis 50 uzņēmumiem pārcelties uz Latviju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Igaunijas finanšu uzraugs liek slēgt Danske Bank filiāli

LETA, 19.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde devusi rīkojumu slēgt naudas atmazgāšanas skandālā iesaistīto Dānijas bankas «Danske Bank» Igaunijas filiāli.

Uzraudzības iestāde norādījusi, ka filiālei jābeidz darbība Igaunijā astoņu mēnešu laikā kopš rīkojuma saņemšanas un, pārtraucot darbību, tai jāņem vērā klientu intereses.

Patlaban visi klientu līgumi ir spēkā un klienti var turpināt izmantot «Danske Bank» Igaunijas filiāles pakalpojumus. Attiecību ar klientiem reorganizācija tiks veikta pakāpeniski astoņu mēnešu laikā. Banka pilnībā atmaksās visus noguldījumus. Tomēr tā nedrīkst piespiest klientus pārtraukt kredītlīgumus vai atmaksāt aizdevumus pirms termiņa, sacīts finanšu uzraudzības iestādes paziņojumā.

Tajā teikts, ka «Danske Bank» astoņu mēnešu laikā visi aizdevumu līgumi jānodod ar to nesaistītai bankai vai citai ar to nesaistītai juridiskai personai, kurai ir atļauja darboties Igaunijā, un tā turpinās apkalpot šos kredītlīgumus. Ja «Danske Bank» šādu kredītlīgumu pārņēmēju nespēj atrast, tai jāatrod cits likumīgs veids, kā šos aizdevumus turpināt apkalpot, lai klientu intereses tiktu adekvāti aizsargātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Latvija Doing Business reitingā ierindota 24. vietā; EM atzīst nepilnības uzņēmējdarbībā

Žanete Hāka, 29.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Bankas veiktajā pētījumā Doing Business 2014 Latvija pakāpusies par vienu vietu līdz 24.vietai, liecina bankas paziņojums. Lai pārliecinošāk uzlabotu pozīcijas nākamajos pētījumos, nepieciešamas reformas jomās, kur Latvija būtiski atpaliek no citām valstīm, piemēram, uzņēmējdarbības uzsākšanā, nodokļu nomaksā, investoru tiesību aizsardzībā, līgumsaistību izpildē un citās, norāda Ekonomikas ministrija (EM).

Pārējās Baltijas valstis atrodas augstāk nekā Latvija – Igaunija ierindojusies 22. vietā, bet Lietuva – 17. vietā. Lietuva augsto pozīciju ir ieguvusi, pateicoties reformām uzņēmējdarbības uzsākšanā, atceļot minimālā pamatkapitāla prasību, un kredītu pieejamības indeksā, pateicoties ārpus tiesas izpildes institūta ieviešanai un kustamā īpašuma tvērumu paplašināšanai kā nodrošinājumam galvojuma līgumos.

Savukārt Igaunija ir veikusi reformas līgumsaistību izpildē, samazinot tiesu nodevas un tādējādi samazinot kopējo izmaksu rādītāju pozīciju par 0,4% no prasības apjoma salīdzinot ar gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iedzīvotāji kā galveno šķērsli uzņēmējdarbības uzsākšanai min kapitāla trūkumu

Dienas Bizness, 09.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galvenās barjeras uzņēmējdarbības uzsākšanai – kapitāla un ideju trūkums, kā arī ekonomiskā situācija, liecina Swedbank iedzīvotāju aptaujas dati.

No 2012. gada teju nemainīgs saglabājas to iedzīvotāju īpatsvars (68% šajā gadā un 67% 2012. gadā), kas par galveno šķērsli savas uzņēmējdarbības uzsākšanai uzskata kapitāla trūkumu. Savukārt to iedzīvotāju skaits, kuri kā galveno barjeru uzskata nepiemērotu ekonomisko situāciju, no 2012. gada sarucis par 5%, sasniedzot 38%. Teju ceturtajai daļai iedzīvotāju uzsākt savu uzņēmējdarbību traucē drosmes (24%) vai zināšanu (25%) trūkums. 15% aptaujāto iedzīvotāju redz, ka nopietnākais šķērslis ir motivācijas trūkums, un gandrīz tikpat daudz aptaujāto (14%) uzskata, ka viņi nav uzņēmēja tipa cilvēki.

Iedzīvotāju plāni par iespēju uzsākt uzņēmējdarbību vēl šajā gadā no 2012. gada saglabājušies nemainīgi un mēreni optimistiski. Kopumā 32% aptaujāto plāno uzsākt savu uzņēmējdarbību, un no tiem 5% apsver iespēju šo plānu īstenot vēl šogad. 36% aptaujāto (nemainīgs skaits no 2012. gada) nav plānu par savas uzņēmējdarbības uzsākšanu, jo viņi neuzlūko sevi kā uzņēmēja tipu. Tāpat nemainīgi 18% iedzīvotāju uzskata, ka šobrīd biznesa uzsākšanai nav labvēlīga ekonomiskā situācija. Savukārt 16% aptaujāto sava biznesa idejas īstenošanu kavē personiski iemesli. Būtiski uzsvērt, ka 5% iedzīvotāju norādījuši, ka viņiem jau ir savs uzņēmums vai arī viņi darbojas kā pašnodarbinātie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Atklāta 170 miljonus eiro vērtā elektrolīnija Igaunijas - Latvijas 3. starpsavienojums

Db.lv, 25.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas un Igaunijas premjerministri Krišjānis Kariņš un Kaja Kallasa 25.augustā atklāja abu valstu elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) un "Elering" uzbūvēto 330 kV elektropārvaldes līniju "Igaunijas – Latvijas 3. starpsavienojums".

Jaunais starpsavienojums darbojas jau kopš šī gada sākuma un ir būtiski uzlabojis elektroapgādes drošumu abās valstīs, palielinājis starpvalstu elektroenerģijas tirdzniecībai atvēlēto jaudu un ir būtisks tīkla pastiprinājums, lai Baltijas valstis 2025. gadā varētu atvienoties no Krievijas un Baltkrievijas elektrotīkliem, uzsākot sinhronu darbu ar Eiropu.

Projekta ietvaros Latvijā izbūvēta 330 kV augstsprieguma elektropārvades līnija no Rīgas TEC-2 līdz Igaunijas robežai 176 kilometru garumā: jauna elektropārvades līnija aptuveni 28 kilometru garumā no Igaunijas robežas līdz esošajam elektropārvades līnijas koridoram posmā Rūjiena-Aloja, tālāk tā turpinās pa esošās 110 kV līnijas koridoru gar Aloju, Limbažiem un Skulti līdz Saulkrastiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Dānijas finanšu uzraugi nav uztvēruši nopietni Igaunijas kolēģu brīdinājumus par Danske Bank

LETA, 24.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijas finanšu pakalpojumu uzraugs nav uztvēris nopietni Igaunijas kolēģu brīdinājumus par aizdomīgām operācijām bankas «Danske Bank» Igaunijas filiālē un nav sadarbojies ar Igauniju, vēsta laikraksts «The Wall Street Journal» (WSJ).

WSJ publikācijā teikts, ka, lai gan Igaunijas Finanšu inspekcija vairākkārt norādījusi Dānijas kolēģiem uz aizdomīgām darbībām «Danske Bank» Igaunijas filiālē, Dānijas Finanšu inspekcija šos brīdinājumus nav uztvērusi nopietni un nav sākusi izmeklēšanu. Tā kā «Danske Bank» Igaunijā ir nevis meitasbanka, bet filiāle, to uzrauga Dānijas, nevis Igaunijas Finanšu inspekcija.

No 2007. līdz 2014.gadam Igaunijas Finanšu inspekcija Dānijas kolēģiem nosūtījusi sešas vēstules, kurās norādīts uz iespējamu naudas atmazgāšanu. Turklāt pamazām vēstuļu tonis kļuvis aizvien stingrāks, raksta WSJ.

«Viena Igaunijas Finanšu inspekcijas vēstule bija ļoti stingra, iespējams, tas bija sliktākais, ko man jebkad nācies lasīt, bet man ir gadījies lasīt ļoti dusmīgas vēstules,» WSJ citē kāda «Danske Bank» darbinieka e-pasta vēstuli kolēģim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesa cilvēku pieredze, kā Līgo svētkos izvairīties no domām par darbu!

Lelde Petrāne, [email protected], Valdis Vikmanis, [email protected], Db.lv žurnālisti, 22.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā Latvijas biznesa vidē strādājošo aptauju par to, kurā vietā šie cilvēki svinēs Līgo svētkus un kāda ir viņu metode, kā svētkos nedomāt par darbu.

Arco Real Estate Valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits:

Kā un kurā vietā šogad svinēsiet Līgo svētkus un Jāņus?

Jāņi lielākai daļai latviešu saistās ar lielu izēšanos un alus dzeršanu. Tie galvenokārt tiek gaidīti kā reize, lai kārtīgi pieēstos, dzertu alu un satiktu draugus. Tomēr visas šīs lietas var darīt arī jebkurā citā dienā, tāpēc, lai arī tas skanēs nedaudz nežēlīgi - Jāņi man vairs nav tik liels notikums, kā agrāk. Šajos Jāņos domāju doties uz Aizkraukles rajonu un pavadīt brīvās dienas ar jaukiem cilvēkiem.

Kāda ir Jūsu metode, kā svinību laikā izvairīties no domām par darbu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Ministrija: Darbs pie nodokļu regulējuma mazajiem uzņēmējiem noritēs trīs fāzēs

Lelde Petrāne, 24.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ekonomikas ministrija (EM) turpina aktīvu darbu pie jauna nodokļu modeļa izstrādes mazajiem uzņēmumiem un jau martā plānota tā aprobācija, kad jaunais modelis pirms virzīšanas apstiprināšanai tiks prezentēts mazajiem uzņēmējiem,» šodien izplatītā paziņojumā vēsta Ekonomikas ministrija.

Projektu vada Dr. oec. Māris Jurušs. Savukārt ekspertu grupā strādās gan stratēģiskie partneri no Labklājības un Finanšu ministrijām, gan eksperti no uzņēmēju organizācijām un akadēmiskajām aprindām.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ir definējis, ka šajā un sekojošajos gados EM prioritātes vērstas uz to, lai vidējā termiņā Latvijā veicinātu virzību uz inovatīvas ekonomikas modeli. «Secīgi arī šim regulējumam jābūt vērstam uz lielo mērķi. Tāpēc EM maina pieeju un šo regulējumu radīs atbilstoši uzņēmēju vajadzībām – īpašu nodokļu modeli uzņēmējiem darbības uzsākšanas periodā, kā arī mazajiem uzņēmējiem, kurus raksturo zemi ieņēmumi,» saka EM valsts sekretārs Juris Stinka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas – Igaunijas kopīgs vēja parks Baltijas jūrā varētu sākt darbu 2030. gadā

Db.lv, 11.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas un Igaunijas kopīgs vēja enerģijas parks Baltijas jūrā varētu sākt darbu 2030.gadā, informē Ekonomikas ministrija (EM).

"Vēja enerģijas attīstība pasaulē veicina virzību klimata un enerģētikas mērķu sasniegšanā, kā arī ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstību. Lai veicinātu klimatneitrālas tautsaimniecības attīstību un stiprinātu enerģētisko drošību, vēja enerģijas attīstība tuvākajā desmitgadē arī Latvijai būs ļoti nozīmīga," uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā 2021. - 2030. gadam paredzēts, ka līdz 2030. gadam Latvijā ir jāpalielina vēja enerģijas uzstādītās jaudas no aptuveni 70 MW līdz 800 MW, kas, visticamāk, tiks palielinātas, ņemot vērā paaugstinātās Eiropas Savienības ambīcijas klimata mērķiem 2030.gadam, norāda EM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais šķērslis, kas attur cilvēkus no sava biznesa uzsākšanas, ir nauda. Taču, kā raksta CNBC, patiesībā biznesa uzsākšanai nemaz tik daudz naudas nav nepieciešams.

«Ja es saņemšu vēl vienu epastu, kurā tiks činkstēts par to, cik neiespējami ir sākt biznesu bez naudas, es eksplodēšu,» savā grāmatā Tualetes papīra uzņēmējs (The Toilet Paper Entrepreneur) rakstījis Maiks Mičalovics (Mike Michalowicz).

Pēc viņa domām, nauda, sākot biznesu, ir pat kaitīga.

«Naudas trūkums faktiski ir izdevīgs,» viņš sacījis, norādot, ka vairāki piemēri, kad bijis naudas trūkums, liecina par labāku biznesa sākumu, nekā tad, kad naudas pieticis. «Ja jums nav nauda, tas liek jums sākt uzdot labākus jautājumus, kas noved jūs pie labākām atbildēm,» skaidrojis uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Raksti

Latvijā arvien vairāk aizdomājas par biznesa uzsākšanu

Jānis Rancāns, 28.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju apsver uzsākt savu uzņēmējdarbību, tomēr gandrīz puse no tiem to negrasās darīt tuvākajā laikā. Iedzīvotāji, kuri šobrīd neplāno savas uzņēmējdarbības uzsākšanu, atzīst, ka to darīt traucē zināšanu, pieredzes un starta kapitāla trūkums, secināts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētajā pētījumā.

Ar sociālo mediju palīdzību aptaujājot 217 cilvēkus vecumā no 18 līdz 54 gadiem, secināts, ka deviņi no desmit iedzīvotājiem apgalvo, ka ir apsvēruši iespēju uzsākt savu uzņēmējdarbību. Piektā daļa (21%) aptaujāto to jau ir izdarījuši un vēl 27% apgalvo, ka plāno dibināt uzņēmumu jau tuvākajā laikā.

Tomēr 42% aptaujāto ir apsvēruši šādu iespēju, taču tuvākajā laikā to negrasās darīt, bet viena desmitā daļa (9%) nav apsvērusi savas uzņēmējdarbības uzsākšanu.

No tiem aptaujātajiem, kuri savu uzņēmējdarbību jau ir izveidojuši vai plāno to darīt, 46% kā galveno ieguvumu min iespēju būt neatkarīgam, bet ceturtajai daļai (25%) aptaujāto prioritāra ir iespēja īstenot savu uzņēmējdarbības ideju. 18% atzīst, ka svarīga motivācija ir iespēja pelnīt vairāk, bet tikai 3% kā iemeslu nosauc izaicinājumu pierādīt savas spējas un iespēju izdarīt ko labu sabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Visvairāk iedzīvotāju savu biznesu vēlas veidot tirdzniecības vai kultūras nozarē

Žanete Hāka, 14.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sava biznesa uzsākšanu tuvākajā nākotnē apsver 18% Latvijas iedzīvotāju, liecina Swedbank veiktā aptauja.

Pēdējo divu gadu laikā iedzīvotāju interese par uzņēmējdarbības uzsākšanu nav būtiski mainījusies (2012.gadā – 20%), taču izmaiņas vērojamas populārāko nozaru vidū.

Pirmajās divās vietās joprojām ir tirdzniecība (15%) un kultūra (14%), taču trešajā pozīcijā ierindojās pakalpojumu joma (pieaugums līdz 14%), nomainot tūrisma, viesnīcu un ēdināšanas biznesu. Turklāt būtisks pieaugums vērojams arī lauksaimniecības, ražošanas un būvniecības nozarēs.

Salīdzinot ar 2012.gadu, šogad ievērojami pieaudzis arī to respondentu skaits, kas saskata potenciālu sava biznesu uzsākšanai lauksaimniecības nozarē (no 5% 2012.gadā uz 10% šogad), ražošanā (šogad 10%; pieaugums par 7%), kā arī būvniecības un nekustamā īpašuma nozarē (šogad 8%, pieaugums par 5%).

Komentāri

Pievienot komentāru