Pasaulē

Ziemeļkorejas diktatora nāve sagāž Āzijas biržas

Jānis Rancāns, 19.12.2011

Jaunākais izdevums

Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenira nāve izsauksi kritumu Āzijas fondu biržās.

Tirdzniecības dienu noslēdzot, Japānas Nikkei 225 samazinājās par 1,3%, Honkongas Hang Seng krita par 1,2%, bet Ķīnas Shanghai Composite Index zaudēja 0,3%. Savukārt Dienvidkorejas biržas indekss pēc paziņojuma par Ziemeļkorejas diktatora nāvi krita pat par 4,87%, bet tirdzniecību noslēdza ar 3,43% kritumu.

Db.lv jau vēstīja, ka šodien 69 gadu vecumā mira Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs, kurš valsts galvas amatu ieņēma kopš 1994.gada.

Līderis «miris no lielas garīgas un fiziskas pārslodzes» sestdien plkst.8.30 pēc vietējā laika (plkst.1.30 pēc Latvijas laika) vilcienā, dodoties vizītē uz galvaspilsētas apkaimi, apliecināja oficiālā Korejas Centrālā ziņu aģentūra.

Aģentūras paziņojumā tauta mudināta sekot līdera jaunākajam dēlam, jau iepriekš izraudzītajam varas mantiniekam Kimam Čenunam, kuram ir tuvu pie 30 gadiem.

Pēc Ziemeļkorejas diktatora nāves Dienvidkorejas bruņotajos spēkos tika izsludināta trauksme, bet Japāna sasaukusi ārkārtas drošības sanāksmi, lai apspriestos par drošības problēmām, kuras izraisījusi Kima Čenira nāve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas vadonis jeb «apbrīnojamais ģenerālis, kurš nolaidies no zvaigznēm» Kims Čenirs bijis liels Elizabetes Teilores un ļoti svaiga sašimi fans, kā arī nepārspējams golfa spēlētājs.

Desmit mazāk zināmus faktus par nu jau aizsaulē aizgājušo Kimu Čeniru apkopojis izdevums The Guardian.

1. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs bija dzimis… Izrādās neviens īsti nezin, kur un kad. Pēc viņa ģimenes kultivētās leģendas, viņš bija dzimis sava tēva koka būdiņā Ziemeļkorejas svētajā kalnā Paektusanā 1942. gadā.

Leģenda vēsta, ka tajā brīdī debesīs bija redzama bezdelīga, kas iezīmēja pavasara atnākšanu. Debesīs iemirdzējās jauna zvaigzne, un būdiņas tuvumā tika novērota dubultā varavīksne. Tikmēr bijušās Padomju Savienības arhīvos tiek minēts, ka Kims Čenirs dzimis Sibīrijas ciematā Vjatkā 1941. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Bijušā Ziemeļkorejas līdera personīgais pavārs stāsta par valstī piedzīvotajām dīvainībām

Gunta Kursiša, 04.06.2013

K. Čenira pilis bija iekārototas astoņdesmito gadu stilā - dekorācijām tika izmantots marmors un sudraba pārklāji, tāpat tajā bija atrodamas gleznas ar ziedu zīmējumiem, intervijā diktatora apartamentus aprakstījis bijušais pavārs.

Ilustratīvs foto: SXC

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā un aizsaulē aizgājušā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira (Kim Joung-il) personīgais pavārs Kendži Fudžimoto (Kenji Fujimoto), strādājot diktatora pilīs, pieredzējis visai daudz dīvainu lietu. Par tām viņš tagad stāstījis intervijā Pulicera balvas ieguvējam, žurnālistam Ādamam Džonsonam (Adam Johnson).

Bijušā Ziemeļkorejas diktatora personīgais suši pavārs ir no Japānas, un diktatora pilī viņš strādāja laikā no 1988. līdz 2001. gadam, bet pēc tam, aizbildinoties ar ēdiena iegādi, viņš devās atpakaļ uz Japānu, no kuras tā arī neatgriezās.

Saskaņā ar Wikileaks pausto K. Fudžimoto vēlāk strādāja Japānas spiegu aģentūras labā, Japānas televīzijā viņš uzstājās kā «Kima Čenira eksperts», tāpat bijušais pavārs ir izdevis grāmatu «Es biju Kima Čenira pavārs» (I was Kim Jong Il's Cook). Pēc tās nākšanas klajā drošības apsvērumu nolūkos K. Fudžimoto ikdienā valkāja bruņuvesti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmitiem tūkstošu Ziemeļkorejas iedzīvotāju pulcējās valsts galvaspilsētas Phenjanas ielās, lai atvadītos no mirušā diktatora Kima Čenira.

K. Čenira mirstīgās atliekas cauri galvaspilsētai tika vestas melnā katafalkā, kas bija izgreznots ar baltām krizantēmām. Šīs puķes Korejā simbolizē sēras. Katafalkam sekoja vairākas automašīnas, kurās atradās K. Čenira ģimenes locekļi un Ziemeļkorejas režīma valdības līderi.

Līdzās limuzīnam ar K. Čenira mirstīgajām atliekām gāja arī Ziemeļkorejas režīma varas pārņēmējs, diktatora dēls Kims Čenuns.

Par bēru ceremonijas norisi Ziemeļkoreja sniegusi maz detaļu. Valsts televīzijas nofilmētajos kadros bija redzami raudoši cilvēki, kas nolieca galvas, kad tiem garām virzījās automašīna ar milzīgu K. Čenira portretu.

«Sniegs krīt kā asaras. Kā gan debesis var neraudāt, kad mēs esam zaudējuši savu ģenerāli, kas bija debesu sūtīts? Nāve ir šķīrusi mūs no ģenerāļa – cilvēki, kalni un debesis – visi raud asins asaras,» Ziemeļkorejas telvīzijai sacīja kāds karavīrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins piektdien sarokojās pāri Militārās demarkācijas līnijai, kas šķir abas valstis, veicot šo simbolisko un vēsturisko žestu pirms viņu samita.

«Es priecājos jūs satikt,» Muns sacīja Kimam pirms tam, kad Kims pārkāpa šo līniju, kļūdams par pirmo Ziemeļkorejas vadītāju, kurš spēris kāju Dienvidkorejā kopš 1953.gada pamiera, ar kuru beidzās Korejas karš.

Kims un Muns pēc tam uz īsu brīdi iegāja Ziemeļkorejas teritorijā, bet vēlāk devās uz samita norises vietu – Miera namu Panmundžomas pamiera ciema dienvidu pusē. Šis būs trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953. gadā.

Abu līderu tikšanās, protams, iepriekš tika rūpīgi izplānota. Abu valstu amatpersonas trīs dienas uz robežas plānoja un izmēģināja teju katru līderu soli. Bet pat ar visu to sastapšanās mirklis bija pārsteidzošs kontrasts atmosfērai, kas abu valstu starpā valdīja pirms gada, kad Ziemeļkoreja izmēģināja tālas darbības raķetes un apmainījās ar apvainojumiem ar Savienotajām Valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas iedzīvotāji pirmdienas pēcpusdienā pārtrauca darbu, lai ar klusuma brīdi pieminētu valsts ilglaicīgā līdera Kima Čenira nāves gadadienu.

Desmitiem tūkstošu Ziemeļkorejas iedzīvotāju pulcējās Phenjanā, kur svinīgā ceremonijā tika atvērsts mauzolejs, kurā guldītas K. Čenira balzamētās mirstīgās atliekas. Mauzolejā jau atrodas Ziemeļkorejas dibinātāja K. Čenira tēva Kima Irsena mūmija.

K. Čenirs ar sirdstrieku mira 2011. gada 17. decembrī. Ziemeļkorejas diktators bija sasniedzis 69 gadu vecumu un pēc viņa nāves valstī tika izsludinātas sēras. K. Čenira bēru dienā valsts galvaspilsētu Phenjanu piepildīja histēriski raudošu cilvēku pūļi, lai sērotu par vadoņa nāvi. Valsts oficiālā ziņu aģentūra vēstīja, ka par mirušo vadoni sēro arī daba un dzīvnieki.

K. Čenira nāves pirmajā gadskārtā Phenjanā valdījis priecīgāks noskaņojums, vēsta AP. Tas saistīts ar valsts sekmīgi veikto satelīta palaišanu kosmosā. Db.lv jau vēstīja, ka aplēses liecina - valsts šogad savai kosmosa programmai iztērējusi 1,3 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziņojums: Ziemeļkorejas režīma sabrukšana «ir tikai laika jautājums»

Dienas Bizness, 11.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu (Kim Jong-un) pērn noticis atentāta mēģinājums. Kopš tā laika valstī ievērojami paaugstināts drošības līmenis, liecina ASV militāra rakstura domnīcas RAND Corporation ziņojums, kurā arī teikts, ka Ziemeļkorejas režīma sabrukšana «ir tikai laika jautājums».

Ziņojumā, kura nosaukums ir «Gatavojoties iespējamai Ziemeļkorejas sabrukšanai», RAND Corporation informāciju par drošības paaugstināšanu valstī kopš atentāta mēģinājuma balsta ar anonīmiem avotiem.

Tāpat ziņojumā ir ietverta informācija arī par dažādiem scenārijiem, kā rīkoties, ja nākamais mēģinājums nogalināt valsts līderi ir veiksmīgs, un režīms sabrūk. «Jāseko Ziemeļkorejas attieksmei pret apvienošanos, piedāvājot valstij humāno palīdzību, demobilizējot Ziemeļkorejas armiju un drošības struktūras,» teikts ziņojumā, kurā arī pieminēta potenciāla Ķīnas intervence Ziemeļkorejas sabrukuma gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja sabiedrībai atvērusi mauzoleju, kurā guldītas mirušā diktatora Kima Čenira mirstīgās atliekas. Apmeklētājiem gan jāievēro stingra apmeklējuma kārtība.

Sabiedrībai 2011. gada nogalē mirušā Ziemeļkorejas līdera mauzolejs atvērts janvārī. Rietumvalstu tūristiem Ziemeļkorejas līdera mirstīgās atliekas gan iespējams aplūkot vienīgi izmantojot tūrisma organizācijas Young Pioneers Tours pakalpojumus.

Apmeklējot mauzoleju, tūristiem jāievēro stingra kārtība, vēsta ABC News. Mauzolejā aizliegts ienest foto un video aparatūru, mobilos tālruņus, bet pirms ieejas jāļauj sevi nopūst ar spēcīgām gaisa strūklām, lai izvairītos no putekļu daļiņu ienešanas bijušā Ziemeļkorejas diktatora pēdējā atdusas vietā. Tāpat, apmeklējot, mauzoleju, visiem ir jāpaklanās K. Čenira mirstīgo atlieku priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss trešdien aicināja Ziemeļkoreju neķerties pie soļiem, kas varētu novest pie tās režīma beigām.

«KTDR (Korejas Tautas Demokrātiskajai Republikai) ir jāizvēlas pārtraukt izolēt sevi un jāatsakās no dzīšanās pēc kodolieročiem,» paziņoja ministrs.

Ziemeļkorejas ekonomika - fotogrāfijās

«KTDR vajadzētu atteikties apsvērt jebkādu rīcību, kas varētu novest pie režīma beigām un tās tautas iznīcināšanas,» brīdināja Matiss.

Viņš piebilda, ka ASV pārspēs jebkuru Phenjanas rīcību, kura zaudēs ikvienu bruņošanās sacensību vai tās ierosinātu konfliktu.

Ziemeļkoreja tikmēr ceturtdien paziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps ir vājprātīgs, un viņš reaģēs tikai uz spēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas iedzīvotāji pirmdien pulcējās valsts pilsētu ielās, lai sērotu par sava diktatora Kima Čenira nāvi.

Raudoši cilvēku pūļi bija redzami valsts galvaspilsētā Phenjanā. Saskaņā ar Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūras KCNA vēstīto, pēc K. Čenira nāves «cilvēki locījušies sāpēs».

Skumstošie ziemeļkorejieši pulcējās arī pie milzīgā K. Čenira tēvam veltītā memoriāla centrālajā Phenjanā. Mirušais diktators tiks guldīts blakus savam tēvam.

Db.lv jau vēstīja, ka 69 gadu vecumā miris Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs, kurš valsts galvas amatu ieņēma kopš 1994. gada.

Kima Čenira bēres notiks 28.decembrī Phenjanā, tomēr ārzemju delegācijas uz atvadīšanos no aizgājēja aicinātas netiks. Valstī no 17. līdz 29.decembrim izsludinātas sēras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziemeļkoreja uzsākusi iedzīvotāju evakuāciju un apstiprina pamiera anulēšanu

Jānis Rancāns, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja uzsākusi daļu savu iedzīvotāju evakuāciju pazemes tuneļos, kas aprīkoti ar pārtikas rezervēm, kā arī uzsākusi autobusu un kravas automašīnu maskēšanu. Tajā pašā laikā komunistiskais režīms apstiprinājis pamiera, ar kuru 1953. gadā tika izbeigts Korejas karš, anulēšanu.

Dienvidkorejas varasiestādes šādu Ziemeļu rīcību nosaukušas par «kara drudzi» - taktiku, kuru Ziemeļkoreja piekopusi arī agrāk, lai saviem iedzīvotājiem liktu domāt, ka valsts pakļauta drīzam uzbrukumam, un tādējādi palielinātu to atbalstu režīma darbībām, raksta New York Times.

Dienvidkoreja arī noraidījusi Ziemeļu paziņojumu par pamiera līguma anulēšanu, uzsverot, ka, saskaņā ar tā noteikumiem, līgumu anulēt var tikai abas puses kopīgi. Neskatoties uz pēdējo dienu skaļajiem Ziemeļkorejas paziņojumiem, pagaidām neesot liecību, ka komunistiskais režīms būtu gatavs spert kādus dramatiskus soļus.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kims Minseoks laikrakstam norādījis, ka patlaban neesot nekādu liecību par agresīvām darbībām no Ziemeļkorejas puses. Viņš skaidroja, ka pēdējā laika Ziemeļkorejas «draudīgā retorika» paredzēta, lai izdarītu psiholoģisku spiedienu uz Dienvidkoreju, kas nesen sākusi ar ASV kopīgas militāras mācības. «Ar savām aktivitātēm Ziemeļkoreja cenšas pastiprināt savu iedzīvotāju solidaritāti un mēģina izdarīt spiedienu uz Dienvidkoreju un ASV. Ja viņi īstenos kādu provokāciju, mēs apņēmīgi atbildēsim un panāksim, ka viņi cieš daudz vairāk [nekā Dienvidkoreja],» sacīja Dienvidu Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas ballistiskās raķetes tagad var sasniegt Eiropu, tāpat kā ASV, ceturtdien brīdināja Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī.

Ziemeļkorejas pēdējais starpkontinentālās ballistiskās raķetes (ICBM) izmēģinājums ir Phenjanas «pieaugošā spēka demonstrācija», viņa uzsvēra telekanālam BFM.

«Eiropa, tāpat kā Savienotās Valstis, noteikti ir šo raķešu sasniedzamības robežās,» paziņoja ministre, atzīstot, ka «nedaudzas Rietumu pilsētas» būtu ārpus Ziemeļkorejas raķešu darbības rādiusa.

Pentagons pēc pēdējā Ziemeļkorejas izmēģinājuma paziņoja, ka raķete nolidoja apmēram 1000 kilometrus, pirms tā iekrita Japāņu jūrā 370 kilometrus no Japānas piekrastes.

Tomēr realitātē raķete, ja tā nelido izmēģinājuma trajektorijā, var sasniegt mērķus pat 13 000 kilometru attālumā, paziņoja ASV bāzētās zinātnieku bezpeļņas organizācijas «Union of Concerned Scientists» direktors Deivids Raits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziemeļkoreja paziņo par ūdeņraža bumbas izmēģinājumu

LETA--DW/AFP, 06.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izskanot ziņām ka Ziemeļkorejā, iespējams, notikusi cilvēka izraisīta zemestrīce, Phenjana trešdien paziņojusi, ka veikusi sekmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu.

Reaģējot uz notikušo, ANO Drošības padome sasaukusi ārkārtas sēdi, ziņo diplomāti.

Paziņojums Ziemeļkorejas televīzijā tika nolasīts dažas stundas pēc tam, kad tika reģistrēts 5,1 magnitūdu stiprs pazemes grūdiens, kura epicentrs atradās netālu no ziemeļkorejiešu kodolizmēģinājumu poligona.

«Pamatojoties uz Strādnieku partijas stratēģisko apņēmību, republikas pirmais ūdeņraža bumbas izmēģinājums sekmīgi veikts 2016.gada 6.janvārī plkst.10,» teikts televīzijas diktora nolasītajā paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Ziemeļkoreja ar šo izmēģinājumu pievienojusies attīstītajām kodolvalstīm, piebilstot, ka izmēģināta miniatūra bumba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas vēršanās pret kontrabandu izraisa strauju rīsa cenu kāpumu Ziemeļkorejā

Jānis Rancāns, 11.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīsu cena Ziemeļkorejā palielinājusies no pieciem tūkstošiem vonu (aptuveni pieci dolāri) līdz deviņiem tūkstošiem vonu (aptuveni desmit dolāru) par kilogramu rīsu. Cenas, nereti pat 70%, apmērā kāpušas arī citām pārtikas precēm, vēsta Global Post.

Cenu kāpums, visticamāk, esot skaidrojams ar Ķīnas varasiestāžu darbībām, kas pēdējā laikā uzsākusi stingrāku kontrabandas apkarošanu uz Ziemeļkorejas robežas. Stingrāka robežkontrole ir daļa no neoficiālām sankcijām, kas vērstas pret komunistisko režīmu pēc tam, kad tas veica kodolizmēģinājumus.

Rīsu cenas kāpumu vissāpīgāk izjutīs Ziemeļkorejas vienkāršie, nabadzīgie iedzīvotāji. Jau patlaban ANO aplēsusi, ka miljoniem Ziemeļkorejas bērnu netiek pietiekams uzturs.

Tikmēr ANO Drošības padome Ziemeļkorejai piemērojusi jaunas sankcijas, kas līdz šim ir visstingrākās. Saskaņā ar sankcijām, starptautiskā sabiedrība vērsīsies pret Ziemeļkorejas finanšu transakcijām, valsts diplomātu aktivitātēm un preču plūsmu uz komunistisko režīmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ziemeļkorejas līderis Ķīnas bankās glabā miljonus

LETA, 11.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas un ASV valdības Ķīnas finanšu institūcijās atradušas daudzus Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna kontus, kuros glabājas vairāki simti miljonu dolāru, pirmdien vēsta Dienvidkorejas laikraksts Chosun Ilbo.

Seula aicinājusi Pekinu šos rēķinus iekļaut nule kā pieņemtajā ANO Drošības padomes Ziemeļkorejas sankciju rezolūcijā, tomēr komunistiskās Ķīnas vadība ierosinājumu noraidījusi, laikrakstam atklājis informācijas avots.

«Pēc Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas trešā kodolizmēģinājuma Ķīna izrādīja vēlēšanos piedalīties sankcijās pret Ziemeļkoreju, tomēr Pekina negrib skart Phenjanas pašu vārīgāko vietu,» norādīja laikraksta sarunbiedrs.

Kā ziņots, ANO Drošības padome ceturtdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā Ziemeļkorejai noteiktas jaunas sankcijas, šādi izolēto komunistu valsti sodot par pagājušajā mēnesī veikto kodolizmēģinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziemeļkoreja aicina ārzemniekus pamest Dienvidkoreju, apgalvojot, ka karš ir neizbēgams

Jānis Rancāns, 09.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja aicinājusi visus ārvalstu tūristus un kompānijas pamest Dienvidkorejas teritoriju, apgalvojot, ka abas valstis atrodas uz kodolkara sliekšņa.

Komunistiskais režīms izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka situācija Korejas pussalā pietuvojusies kodoltermiskajam karam. «Kara gadījumā mēs nevēlamies, lai ciestu Dienvidkorejā dzīvojošie ārzemnieki,» teikts Ziemeļkorejas paziņojumā. Komunistiskais režīms aicinājis visas Dienvidkorejā strādājošās ārvalstu organizācijas, kompānijas un tūristus nekavējoties veikt evakuācijas pasākumus.

Aizvadītās nedēļas nogalē Ziemeļkoreja brīdināja, ka kara gadījumā nebūs spējīga garantēt ārvalstu vēstniecību drošību.

Tikmēr analītiķi un valstu valdības norāda, ka nekas neliecina par Ziemeļkorejas gatavošanos militārām darbībām - ASV un Dienvidkoreja norāda, ka neesot novērojušas pazīmes, kuras signalizētu par ievērojamu Ziemeļkorejas armijas pārvietošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas varasiestādes noteikušas pagaidu aizliegumu kāzu, bēru, citu svinību un godu rīkošanai, vēsta Dienvidkorejas mediji.

Aizliegums ieviests līdz ar drošības pasākumiem pirms valdošās Korejas Darba partijas VII kongresa, paskaidrojusi Dienvidkorejas amatpersona.

Saistībā ar gatavošanos kongresam ierobežota iebraukšana galvaspilsētā Phenjanā, varasiestādes pastiprinājušas savu pilsoņu izsekošanu, kā arī kontroli uz robežas ar Ķīnu, vēsta Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap".

Ziemeļkorejas vadība pirms kongresa valstī cenšas pastiprināt baiļu atmosfēru, skaidrojis aģentūras sarunbiedrs.

Tai vajadzētu samazināt noziedzību, kā arī atturēt iedzīvotājus no mēģinājumiem doties uz ārzemēm.

Kongress sāksies piektdien, un tā mērķis ir nostiprināt Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna varu. Kongresā jāpieņem Ziemeļkorejas iekšpolitikas un ārpolitikas galvenās nostādnes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziemeļkoreja: kalni un dzērves skumst par Kima Čenira nāvi

Jānis Rancāns, 22.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenira nāvi sēro ne tikai valsts iedzīvotāji, bet arī pati māte daba, vēsta valsts oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Paektu kalna apkaimē, kur saskaņā ar oficiālo versiju dzimis K. Čenirs un kuru korejieši uzskata par svētu kalnu, diktatora nāves brīdī sākusi plosīties sniega vētra, kā arī saplaisājis Čona ezeru pārklājušais ledus.

Ledus plīsis tik skaļi, ka izskatījies - tas satricina gan debesis, gan arī zemi, bet kalna galā plaiksnījusi noslēpumaina gaisma, vēsta KCNA.

Taču otrdien sniega vētra negaidīti beigusies un saullēkta laikā spoži stari apspīdējuši klintī iecirsto uzrakstu - «Svētais revolūcijas kalns – Petuksans. Kims Čenirs». Uzraksts esot spoži spīdējis līdz pat saulrietam.

Tajā pašā dienā brīnumainas lietas notikušas Hamhinas pilsētā, kur atrodas K. Čenira tēva Kima Irsena statuja. Tur tikusi novērota Mandžūrijas dzērve, kas trīs reizes aplidojusi statujai un pēc tam nolaidusies kokā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja beigusi sagatavošanās darbus pirms kārtējā raķešu izmēģinājuma, kas var notikt jebkurā dienā, pavēstījusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Dienvidkoreja skaidro, ka tuvojoties 15. aprīlim, kad Ziemeļkoreja atzīmē komunistiskā režīma dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienu, noslēgtībā dzīvojošā valsts parasti cenšas pievērst pasaules uzmanību ar sava militārā spēka demonstrējumiem.

Gatavojoties iespējamiem Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem, Dienvidkoreja un ASV pastiprinājusi militārās uzraudzības gatavības līmeni. ASV un Dienvidkoreja norāda, ka Ziemeļkoreja sagatavojusi palaišanai divas Musudan klases raķetes un pārvietojusi tās uz savu austrumu piekrasti. Tiek uzskatīts, ka raķešu darbības rādiuss var sasniegt trīs tūkstošus kilometru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejā šīs nedēļas sākumā notikušas režīma dibinātāja Kima Irsena (Kim Il-Sung) simtgades jubilejai veltīti pasākumi, ko pasaules ziņu aģentūras iemūžinājušas fotogrāfijās.

Svinību noslēguma pasākumā Kima Ilsunga laukumā tika dejots un dziedāts Ziemeļkorejas nacionālajos tērpos. Pirms tam notika arī miltārā parāde, kurā runu sniedza jaunais Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns (Kim Jong-Un).

Db.lv jau vēstīja, ka šā gada februārī par godu aizsaulē aizgājušajam Ziemeļkorejas līderim Kimam Čeniram (Kim Jong-il) tika atklāta gigantiska statuja, kas attēlo bijušo vadoni zirga mugurā blakus viņa tēvam zirga mugurā. Kims Čenirs mira pagājušā gada 17. decembrī no sirdslēkmes. Kopš tā laika viņa piemiņai kalnā iegrebts milzīgs lozungs, laistas klajā viņu godinošas pastmarkas, medaļas, zelta un sudraba monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejā protestētāji saistībā ar Phenjanas kodolizmēģinājumu izgāzuši savas dusmas uz Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna attēlu, to plēšot un dedzinot, vēsta euronews.

Galvaspilsētā Seulā protestējuši apmēram 20 cilvēki, nosodot Ziemeļkorejas rīcību, kas notiek par spīti ANO rezolūcijām.

Viens no protestētājiem medijiem stāstījis: «Mēs nevaram pieļaut Ziemeļkorejas kodolieročus. Mēs esam šeit, lai mudinātu cilvēkus Dienvidkorejā sadarboties, lai ziemeļus padarītu pilnībā kodolbrīvus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV brīdina Ziemeļkoreju par pietuvošanos «bīstamai robežai»; Ziemeļkoreja nogādā raķetes šaušanas pozīcijās

Jānis Rancāns, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja strauji tuvojas «bīstamai robežai», pēc pēdējo nedēļu kareivīgās komunistiskā režīma retorikas un pirms gaidāmajiem Phenjanas rakešu izmēģinājumiem, paziņojis ASV Aizsardzības sekretārs Čaks Hagels. Tikmēr Ziemeļkoreja jau nogādājusi izmēģināšanai paredzētās raķetes šaušanas pozīcijās.

«Viņu rīcība un paziņojumi nav palīdzējuši atrisināt nokaitēto situāciju,» sacīja Č. Hagels, norādot, ka ASV un tās sabiedrotie vēloties redzēt, ka Ziemeļkorejas sāk atturēties no agresīvas rīcības, taču, ja tas nenotiks - «mūsu valsts ir pilnībā gatava tikt galā ar jebkuru ārkārtas situāciju». «Lai aizsargātu valsti un mūsu sabiedrotos, mēs varam tikt galā ar jebkuru darbību, kuru īstenos Ziemeļkoreja,» sacīja ASV Aizsardzības sekretārs.

Trešdien Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka Ziemeļkoreja ir sagatavojusies jaunas raķetes izmēģinājumam, kas var notikt jebkurā brīdī. Japānas Aizsardzības ministrija ceturtdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka Ziemeļkorejas raķetes ir nogādātas šaušanas pozīcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Riekstiņš: Ziemeļkoreja savos draudos aizgājusi tik tālu, ka varētu būt grūti neiet tālāk

Dienas Bizness, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no citām reizēm, kad Ziemeļkoreja pielietojusi agresīvu retoriku, šoreiz savos draudos un solījumos valsts aizgājusi tik tālu, ka jaunajam Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam varētu būt grūti, «saglabājot seju», neiet vēl tālāk.

LNT raidījumā 900 sekundes norādīja Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš.

«Šoreiz tā atsķirība ir tāda, ka, pirmkārt, šie te [Ziemeļkorejas] paziņojumi tiek ļoti personificēti tieši ar jauno Ziemeļkorejas līderi, kas viņu varētu kaut kādā brīdī nostādīt pozīcijā, ka viņam vairs pašam nav kur atkāpties. Viņš ir tik tālu aizrunājies savos draudos un solījumos dot pretsparu imperiālistiem un kam vien vēl tur ne, ka viņam varētu vienā brīdī būt grūti, saglabājot seju gan iekšpolitiski, gan ārpolitiski, nespert kaut kādu soli vēl tālāk, kuru, savukārt, Dienvidkoreja, kur arī, kā mēs zinām, ir ievēlēta jauna prezidente, kura tiek raksturota kā diezgan stingras līnijas pārstāve, un arī Amerikas Savienotās valstis varētu uzskatīt par tādu [pamiera] sarkanās līnijas pārkāpumu,» sacīja Riekstiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ziemeļkoreja iesaka Krievijai apdomāt vēstniecības evakuāciju

Dienas Bizness, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties saspīlējumam saistībā ar notiekošos Ziemeļkorejā, Kima Čenuna vadītā valsts ieteikusi Krievijai apdomāt tās vēstniecības Phenjanā evakuāciju.

Krievijas pārstāvis Deniss Samsonovs norāda, ka Ziemeļkorejas paziņojums tiek izskatīts, taču patlaban netiek plānota Krievijas vēstniecības Phenjanā evakuācija, turklāt tālāks saspīlējums tieši Ziemeļkorejas galvaspilsētā neesot novērots, vēsta Reuters.

Samsonovs arī atklāja, ka citas vēstniecības Ziemeļkorejā saņēmušas līdzīgus paziņojumus.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja izteikusies, ka pēc aptuveni mēnesi ilgas retorikas pastāv kodolkara iespēja.

Kā šodien norādīja Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš, atšķirībā no citām reizēm, kad Ziemeļkoreja pielietojusi agresīvu retoriku, šoreiz savos draudos un solījumos valsts aizgājusi tik tālu, ka jaunajam Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam varētu būt grūti, «saglabājot seju», neiet vēl tālāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss brīdinājis, ka karš ar Ziemeļkoreju būtu katastrofāls un vērsis uzmanību uz diplomātisko centienu rezultātiem.

Runājot pasākumā Kalifornijas štatā, Matiss norādīja, ka viņa uzdevums un atbildība ir sagatavot militāros scenārijus, «ja tie būs vajadzīgi». Viņš tomēr uzsvēra, ka Savienoto Valstu centieni šobrīd koncentrējas uz diplomātiju.

Ziemeļkorejas ekonomika - fotogrāfijās

«Amerikas centienus virza diplomātija (...) tie gūst diplomātiskus rezultātus, un es pie tā šobrīd vēlētos palikt,» paziņoja ministrs.

«Kara traģēdija ir pietiekami ir labi zināma, lai tam nebūtu nepieciešams cits raksturojums, kā vien tas, ka tas būtu katastrofāls,» piebilda Matiss.

Komentāri

Pievienot komentāru