Citas ziņas

Ziemeļvalstu uzņēmējiem svarīga kvalitāte (fotogalerija)

Aigars Kauliņš, aigars.kaulins, 26.03.2007

Jaunākais izdevums

Tie ir stereotipi, ka Ziemeļvalstu tirgus ir piesātināts, tajā joprojām ir plašas iespējas attīstīties. Tā savā prezentācijā Db organizētajā konferencē Ziemeļvalstu tirgus: no eksporta līdz transnacionāla klastera sadarbībai sacīja SIA Primekss valdes priekšsēdētājs Jānis Ošleja, piebilstot, ka kopējais Ziemeļvalstu tirgus ir daudz lielāks un drošāks nekā Krievijas tirgus.

Fotogaleriju no konferences varat aplūkot šeit.

Sniedz plašas iespējas

«Tas ir arī viens no ģeogrāfiski tuvākajiem ekonomiski attīstītajiem tirgiem, kas sniedz plašas attīstības iespējas,» tā J. Ošleja. Līdzīgas domas bija arī pārējiem konferences runātājiem, ar iebildumiem, ka sākotnēji gan iespējams, ka varētu būt situācija, ka Ziemeļvalstu uzņēmēji apiet vietējās pārstāvniecības, bet uzreiz kontaktējas ar uzņēmuma biroju Latvijā. «Tas iespējams ir tāpēc, ka viņiem šķiet, ka pārstāvniecība produkciju un pakalpojumus piegādās dārgāk, tāpēc nepieciešams papildu izskaidrojošais darbs, bet pēc darījuma noslēgšanas darbs veiksmīgi rit, sadarbojoties ar vietējo biroju,» tā DATI Exigen Group valdes loceklis Guntis Urtāns, piebilstot, ka sākumā izvēlētais Vācijas modelis nav iestrādjies Zviedrijā, tāpēc tagad tiek plānota stratēģijas maiņa. «Iespējams, ka uzņēmuma filiālei pieņemsim darbiniekus no Latvijas, tomēr speciālistiem jārunā vietējā valodā,» tā G. Urtāns.

Kvalitāte vispirms!

Uzņēmēji, kas dalījās savā pieredzē par Ziemeļvalstu tirgus iekarošanu, skaidroja, ka šo valstu uzņēmējiem ļoti svarīgi ir saprast, ka produkts ir kvalitatīvs ,un tikai pēc tam viņi interesējoties par cenām. «Viņi labprāt redz procesu, kā tas tiek ražots, lai pārliecinātos, ka viss tiek darīts pareizi un atbilst iepriekš stāstītajam,» norādīja J. Ošleja. Cita pieredze ar Ziemeļvalstīm bijusi uzņēmumam Latvijas Finieris, kuri kopā ar Zviedriju ir izveidojuši arī produktu, kas iekarojis ne tikai Ziemeļvalstu, bet arī citu valstu tirgus. Uzņēmēji norāda, ka vietējo kompāniju dibināšana ir nepieciešama tāpēc, ka tieši vietējie speciālisti zina valodu, jo tikai ar angļu valodas zināšanām vien nepietiek, lai iekarotu Ziemeļvalstu tirgu. Ārlietu ministrs Artis Pabriks norāda, ka Ziemeļvalstis ir pārstāvētas visās Latvijas ekonomikas nozarēs - Zviedrija galvenokārt banku un finanšu sektorā, Somija - rūpniecisko iekārtu, mežsaimniecības un apdrošināšanas, Dānija - transporta un loģistikas, Norvēģija - nekustamo īpašumu, Islande - pārtikas rūpniecības jomā. «Ziemeļvalstu loma Baltijas valstu ekonomiskajā attīstībā pēc neatkarības atgūšanas ir nenovērtējama,» tā A. Pabriks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 izraisītā krīze smagi skārusi visas pasaules ekonomikas, un neviena no tām šādai krīzei nebija gatava. Labāk veicas valstīm, kas spēja laicīgi rīkoties, kuru veselības aprūpes sistēma ir augstā līmenī, ekonomiskā attīstība bijusi sabalansēta, valdības var atļauties balstīt privāto sektoru, un kuru uzņēmumi un iedzīvotāji ir ar augstām digitālajām prasmēm, teikts jaunakajā "Swedbank" Ziemeļvalstu-Baltijas biznesa apskatā.

Krīzes laikā reformas uzsākt ir vienkāršāk nekā "miera" laikos, kad nav steidzamības sajūtas un jācīnās ar politiskās gribas trūkumu. Tāpēc gan Latvijai, gan pārējām Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona ekonomikām krīze rada iespēju uzlabot iedzīvotāju, uzņēmumu un valsts nākotnes attīstības iespējas, norāda eksperti.

Ziemeļvalstu un Baltijas pozīcija cīņā ar Covid-19 drīzāk vērtējama kā laba, tomēr krīze izceļ arī trūkumus. Piemēram, Latvijas veselības nozare nav sakārtota, un tās finansējums jau gadiem bijis nepietiekams. Latvija arī ievērojami atpaliek no reģiona kaimiņiem digitalizācijas ziņā. Krīze rada iespēju šos un citus trūkumus risināt. Latvijas trumpis ir spēja ātri reaģēt gan valdības, gan uzņēmumu un iedzīvotāju līmenī, lai veiktu nepieciešamās reformas, pārorientētos, un atrastu jaunas iespējas arī grūtos laikos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā spriedīs par Ziemeļvalstu un Baltijas valstu turpmākām kopējām mobilitātes programmām

, 27.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus gadus turpinās darbs pie Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības pilnveidošanas. 2007. gads uzskatāms par pārejas periodu, kura laikā Ziemeļu Ministru padome veikusi virkni konsultāciju par turpmāko Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības modeli. NB-8 (Nordic - Baltic Eight) ikgadējā sanāksmē, kas augusta vidū notika Somijā, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ārlietu ministri uzsvēra nepieciešamību izstrādāt kopēju stratēģisku Ziemeļvalstu un Baltijas valstu nākotnes sadarbības platformu.

Lai precīzāk izstrādātu turpmākās kopējās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas, Ziemeļu Ministru Padome,- 29. un 30. augustā Rīgā, viesnīcā "Bergs", rīko Ziemeļvalstu un Baltijas valstu darba semināru, kura laikā īpaši tiks plānotas trīs sadarbības jomas: kultūras, valsts administrācijas un uzņēmējdarbības jomas. Seminārā piedalīsies dalībnieki no visām trim Baltijas valstīm un Ziemeļu Ministru padomes sekretariāta.

Jāmin, ka izglītības jomā jau ir panākta vienošanās un apstiprināts mobilitātes programmas NordPlus modelis, kurā pēc līdzvērtīgiem partnerības principiem varēs iesaistīties gan Ziemeļvalstis, gan Baltijas valstis. Plānots, ka līdzvērtīgas partnerības princips Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbībā sāks darboties 2008. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Slakteris Ziemeļvalstu finanšu ministriem prezentējis Latvijas ekonomikas stabilizācijas plānu

Miks Lūsis, Db, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Atis Slakteris trešdien, 10. decembrī, Stokholmā ticies ar Ziemeļvalstu un Baltijas valstu finanšu ministriem. Tikšanās laikā prezentēta vakar valdībā apstiprinātā Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programma.

Latvijas finanšu ministrs atzīmēja, ka pēdējo dienu laikā Skandināvijas valstis ir uzsākušas intensīvu dialogu ar Latviju par iespēju iesaistīties finanšu atbalsta sniegšanā kopā ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu. "Ir iespējams, ka Zviedrija būs Ziemeļvalstu finanšu atbalsta koordinators," teica A. Slakteris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc divu gadu darbības Ziemeļvalstu reģionā ELKO Grupa augusta beigās noslēdza savu pirkumu, parakstot līgumu par atlikušo 15% Zviedrijā bāzētā izplatītāja Gandalf Distribution AB akciju iegādi.

2017. gada jūlijā ELKO Grupa iegādājās 85% uzņēmuma Gandalf Distribution AB akciju, kas ir viens no vadošajiem datortehnikas un elektronikas izplatītājiem Zviedrijā. Šis notikums iezīmēja pirmos ELKO Grupa paplašināšanas soļus Ziemeļvalstu tirgū. Līdz 2019. gada 30. jūnijam ELKO Grupa ieņēmumu daļa no Ziemeļvalstu reģiona sasniedza 6%.

«ELKO augstu vērtē Gandalf pieredzi un Ziemeļvalstu reģionā veiksmīgi izveidoto biznesa modeli – mēs nešaubījāmies par pirkumu un sinerģiju, ko šis darījums nesīs abiem uzņēmumiem. Šo divu gadu laikā kopīgi ir izdevies ievērojami paplašināt Gandalf produktu portfeli (pievienojot tādus zīmolus kā Intel, Ubiquity, Razer, Kingston, MSI, Microsoft un citus), nodrošinot mūsu klientiem plašāku produktu klāstu. Tas ir palīdzējis ELKO Grupa Ziemeļvalstu ieņēmumu CAGR rādītajam līdz 2019. gada 2. ceturkšņa beigām sasniegt 19%. Papildu mums ir izdevies stiprināt produktu vadības komandu, lai uzturētu augstu pakalpojumu līmeni gan mūsu pārdevējiem, gan klientiem. Šie pamati ir atspēriena punkts turpmākai Gandalf darbības izaugsmei nākamo trīs gadu laikā ne tikai Zviedrijā, bet visā Ziemeļvalstu reģionā. Līdz ar to lēmums iegādāties atlikušos 15% uzņēmuma akciju un sasniegt pilnīgu darbības integrāciju nebija grūts un bija tikai loģisks,» skaidro Svens Dinsdorfs, ELKO Grupa izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ekonomikas pēdējo gadu laikā ir uzrādījušas labu un līdzsvarotu izaugsmi, kā arī palielinājušas savu konkurētspēju, jaunākajā Swedbank Ziemeļvalstu-Baltijas biznesa apskatā norāda eksperti.

Tomēr augošais protekcionisms pasaulē ir liels izaicinājums salīdzinoši mazo un atvērto reģiona ekonomiku īstermiņa izaugsmei. Savukārt ilgtermiņā ekonomikas izaugsmi, it īpaši Baltijas valstīs, ierobežos strukturālie izaicinājumi, piemēram, demogrāfija.

Attiecībā uz sociālo iekļaušanu un pārvaldību Baltijas valstīm ir, ko mācīties no kaimiņiem ziemeļos. Tikmēr vides aizsardzībā darāmā pietiek visās valstīs. Latvijas ekonomikas pamati ir diezgan spēcīgi, un izaugsme līdzsvarota. Centieni uzlabot uzņēmējdarbības vidi un izaugsmes ilgtspēju turpinās, bet tos apēno sarūkošais iedzīvotāju skaits un sabiedrības novecošanās. Izglītības un apmācību programmu kvalitātes celšana, ienākumu nevienlīdzības novēršana un valsts institūciju sniegto pakalpojumu kvalitātes un pārvaldības uzlabošana ir nepieciešama ražīguma un labklājības celšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācijā, kad pieaugušas spekulācijas par apvienošanos Ziemeļvalstu banku sektorā, Zviedrijas banku grupa Swedbank piektdien noliedza ziņas, ka tā risina apvienošanās sarunas ar citu lielu zviedru banku SEB.

Zviedrijas biznesa avīze Dagens Industri, atsaucoties uz vairākiem anonīmiem avotiem, vēstīja, ka apvienošanās sarunas starp Swedbank un SEB notiekot kopš vasaras. Sarunas esot agrīnā attīstības posmā un nenozīmē, ka apvienošanās noteikti notiks, rakstīja avīze.

«Šīs ziņas ir pilnīgi nepareizas. Tas ir absolūts nonsenss. Sarunas starp SEB un Swedbank vadību un īpašniekiem nenotiek,» paziņoja Swedbank pārstāvis Tomass Baktemans.

Savukārt SEB pārstāvis atteicās komentēt avīzē ziņoto, sakot, ka banka nekad nereaģē uz baumām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Izvērtē iespēju Latvijas jaunuzņēmumiem darboties Ziemeļvalstu inovāciju mājā Silīcija ielejā

Lelde Petrāne, 22.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta biedra, ekonomikas ministra Arvils Ašeradens tikšanās laikā ar Baltijas valstu un Ziemeļvalstu vēstniekiem pārrunāti reģiona valstu ciešākas sadarbības attīstības aspekti.

Kā viens no jautājumiem pārrunāta iespēja attīstīt ciešāku sadarbību ārējo tirgu pārstāvniecībai, konkrēti nodrošinot iespēju Latvijas jaunuzņēmumiem (start-up) darboties kopā ar Ziemeļvalstu jaunuzņēmumu kopienu Ziemeļvalstu inovāciju mājā (Nordic Innovation House) Silīcija ielejā, ASV.

Kopumā no vēstnieku puses pozitīvi novērtēta iespēja paplašināt sadarbību starp Baltijas valstu un Ziemeļvalstu jaunuzņēmumiem, kas veicinātu reģiona turpmāko izaugsmi un inovāciju radīšanu.

Ziemeļvalstu inovāciju māja ir Ziemeļvalstu jaunuzņēmumu galvenā mītne Silīcija ielejā, ASV, kurā darbojas Dānijas, Somijas, Islandes, Norvēģijas un Zviedrijas jaunuzņēmumu pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konference palīdzēs pelnīt Ziemeļvalstīs

, 19.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Š.g. 22.martā, sadarbojoties laikrakstam Dienas bizness un Ziemeļu Ministru padomes birojam, tiek rīkota starptautiska konference Ziemeļvalstu tirgus: kā atrast sadarbības partnerus un gūt peļņu" ar mērķi – parādīt iespējas, kā Latvijas uzņēmumi var palielināt savu konkurētspēju Ziemeļvalstu tirgos.

Par Latvijas un Ziemeļvalstu ekonomiskās sadarbības perspektīvām uzņēmējiem ieskatu sniegs arī LR ārlietu ministrs Artis Pabriks.

Plānojot šo konferenci, laikraksta Dienas bizness Konferenču nodaļas vadītājs Aldis Ķibēns norāda, ka ar šīs konferences palīdzību vēlas iedrošināt Latvijas uzņēmējus uzsākt biznesu Ziemeļvalstu tirgū, veicināt abu valstu savstarpējos sakarus, sniegt Latvijas uzņēmējiem informāciju par perspektīvām, kā arī veicinātu kontaktu dibināšanu. Konferences programma ir plānota tā, lai tajā būtu līdzsvars starp teorētiskajām zināšanām, reālu biznesa veiksmes stāstu analīzi un praktiskiem ieteikumiem. Ņemot vērā problēmas, ar kurām Latvijas uzņēmējiem ir bijis jāsaskaras, uzsākot darbību Ziemeļvalstīs, piesaistīti ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā un nākamajā gadā palielināsies Ziemeļvalstu banku kredītu zaudējumi, ko veicina Baltijas valstu ekonomikas kritums un recesija pašu banku valstīs, liecina 17 Reuters aptaujāto ekspertu prognozes.

Sešas lielākās Ziemeļvalstu bankas – Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken, Danske bank un DnB Nor – varētu šogad pieredzēt kredītu zaudējumus 10.7 miljardu eiro apmērā..

Nākamajā gadā kopējie zaudējumi var sasniegt 11.2 miljardus eiro, no kuriem Baltijas valstu zaudējumi var samazināties līdz 2.6 miljardiem eiro.

Sagaidāmie Swedbank zaudējumi ievērojami palielinājušies pēdējo mēnešu laikā. Šogad bankas kredītu zaudējumi var sasniegt 2.96 miljardus dolāru.

«Runas par lata devalvāciju ir palielinājušas risku pēdējo mēnešu laikā un arī situācija šeit ir ievērojami pasliktinājusies,» norādījis Danske Bank analītiķis Pērs Gronborgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis Upsalā, Zviedrijā, Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē aktīvi iestājās par sadarbības attīstīšanu un saņēma apliecinājumu, ka nākamgad prezidējošā konferences valsts būs Latvija.

, 24.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

I.Emsis konferences dalībniekiem akcentēja, ka mazajām valstīm globalizētajā pasaulē ir daudz sarežģītāk stāties pretī izaicinājumiem, īpaši ņemot vērā, ka atsevišķu kompāniju kapitāls ir lielāks par dažas mazas valsts iekšzemes kopproduktu.

Tieši Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība ir visefektīvākais veids, kā var risināt valstīm kopīgas problēmas - Baltijas jūras piesārņojumu, reģionam labvēlīgu lēmumu pieņemšana Eiropas Savienības ietvaros u.tml. Tāpēc Saeimas priekšsēdētājs iestājās par Baltijas Asamblejas un Ziemeļvalstu padomes sadarbību, apzinoties, ka tai nepieciešams būt efektīvai.

Šī gada konferences viens no aktuālākajiem tematiem bija arī Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu sadarbība ar Gruzijas, Moldovas un Ukrainas parlamentiem, transatlantiskā sadarbība, attiecības ar kaimiņvalstīm. Parlamentu vadītāji vienojās organizēt kopīgu vizīti uz Gruziju, lai sniegtu politisku atbalstu šīs valsts demokratizācijas un stabilizācijas procesam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

[FOTOREPORTĀŽA] Investējot 3,5 miljonusGetliņi atklāj jauno siltumnīcu; grib arī eksportēt

Gunta Kursiša, 29.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 3,53 miljonus eiro, atkritumu pārstrādes uzņēmumā SIA Getliņi Eko darbu uzsākusi otra siltumnīca. Trīskāršojot tomātu ražošanas jaudas, uzņēmums raugās arī eksporta virzienā.

Līdztekus Getliņi Eko «firmas zīmei» - lielaugļu oranžajiem tomātiem – jaunajā siltumnīcā tiek audzēti arī aveņtomāti un tumši sarkanie, Montenegro šķirnes, tomāti. Pamatā arī jaunajā siltumnīcā tiek ražoti oranžie tomāti, jo tie atšķiras un tiem tirgū nav tik daudz konkurentu. Pretēja situācija ir ar aveņtomātiem, kuru audzēšana plaši izplatīta, piemēram, Polijā. Tagad SIA Getliņi Eko vienā nedēļā tiek novākti aptuveni 200 kilogrami tumši sarkano tomātu, aptuveni divas tonnas aveņtomātu un aptuveni desmit tonnas oranžo tomātu. Tāpat jaunajā siltumnīcā tiek audzēti arī ziedi podiņos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas klasteri saņem atbalstu dalībai Baltijas jūras reģiona atbalsta programmā Inovāciju Ekspresis

Zanete, 06.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekmējot Latvijas un Ziemeļvalstu reģionālo sadarbību, divi Latvijas klasteri pirmo reizi piedalās Baltijas jūras reģiona klasteru atbalsta programmā Inovāciju Ekspresis (BSR Stars Innovation Express), informē Ekonomikas ministrija.

Programmā piedalīsies Latvijas informāciju tehnoloģiju klasteris ar projektu Latvijas un Zviedrijas MVU NVS tirgu atvēršana gudrajām tehnoloģijām; Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteris ar projektu Starpnozaru sadarbība efektīvai un ilgtspējīgai pārtikas vērtību ķēdei Baltijas jūrā.

Latvijas klasteri sadarbosies ar Fiber Optic Valley AB klasteri no Zviedrijas un pārtikas nozares klasteri FoodNetwork no Dānijas, sekmējot inovāciju attīstību, eksporta pieaugumu un MVU internacionalizāciju.

Latvijas klasteru dalību šajā programmā atbalsta Ekonomikas ministrija un Ziemeļvalstu Ministru padome, kopīgi šim mērķim novirzot finanšu līdzekļus 48 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Pārtikas inovāciju hakatonā aktualizē pasaulē karstākās tēmas

Anda Asere, 18.02.2020

Maija Kāle, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomniece (no kreisās) un Liene Briede, "EIT Food" vadītāja Latvijā un Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikas projektu vadītāja.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajās dienās pārtikas nozares inovāciju hakatonā "Future of Food" dalībnieki meklē jaunas idejas ilgtspējīgiem risinājumiem pārtikas nozarē un labākās idejas prezentēs jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferencē "TechChill".

Hakatonu organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, "EIT Food" kontaktpunkts Latvijā, Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika un Nīderlandes Karalistes vēstniecība Latvijā. Kā liecina organizatoru rīcībā esošā informācija, šis ir pirmais šāda veida un mēroga pasākums Latvijā. Līdzīgu pasākumu organizēja IT klasteris, bet tas bija vairāk saistīts ar IT risinājumiem.

"Mūsu gadījumā izvirzītās tēmas ir daudz plašākas. Mūsu mērķis nav piesaistīt tikai mazos vai jaunuzņēmumus, bet ideju autorus, kuri pasākuma laikā var satikt līdzīgi domājošos un varbūt izveidot jaunu komandu, kā arī gūt būtiskas zināšanas no mentoriem un ekspertiem," saka Liene Briede, "EIT Food" vadītāja Latvijā un Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikas projektu vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltijas un Ziemeļvalstu transporta ministri diskutē par klimata pārmaiņām

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 4. un 5. septembrī satiksmes ministrs Ainārs Šlesers piedalījās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu transporta ministru ikgadējā sanāksmē, kas norisinājās Joensuu (Somija). Sanāksmē piedalījās četru Ziemeļvalstu, trīs Baltijas valstu un Ālandu salu ministri, Norvēģiju pārstāvēja valsts sekretāre.

Sanāksmē ministri diskutēja par transporta nozaru attīstības un klimata pārmaiņu mijiedarbību, un iespējamiem pasākumiem to mazināšanai (piemēram, veicinot ilgtspējīgu mobilitāti, izmantojot efektīvas satiksmes vadības sistēmas u.tml.). Apsprieda arī iespējas veicināt sabiedriskā transporta pieejamību cilvēkiem ar īpašajām vajadzībām, kā arī vienojās par turpmāko sadarbību transporta infrastruktūras plānošanā.

Ziemeļvalstu ministrus informēja par jautājumiem (projekti Via Baltica un Rail Baltica, situācija saistībā ar Latvijas - Krievijas robežas šķērsošanu), kurus apsprieda dienu iepriekš notikušajā Baltijas valstu transporta ministru sanāksmē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētījums: Baltijā darbinieki ir čaklāki nekā Ziemeļvalstīs, taču daudz vairāk izdeguši darbā

LETA, 05.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā darbinieki ir čaklāki nekā Ziemeļvalstīs, taču viņi arī biežāk saskaras ar izdegšanas problēmu, liecina personāla atlases kompānijas Talentor veiktais pētījums.

Kā norāda SIA Talentor Latvia vadošā partnere Katrīna Ošleja, Baltijas darbinieki ir daudz vairāk izdeguši darbā. «Mēs čakli strādājam, bet Ziemeļvalstu uzņēmumu vadītāji apgalvo, ka viņi nebūt nav priecīgi par to, jo tas rada stresu, kļūdas, tādēļ rezultāts nebūt nav labāks.»

Ošleja atzīmē, ka Baltijā atšķiras arī lēmumu pieņemšanas stils. Proti, Baltijā lēmumus pieņem ātri un efektīvi, taču bieži vien nepārdomāti. Tikmēr Ziemeļvalstīs lēmumus pieņem lēni, taču tie ir pārdomātāki un darbojas ilgtermiņā. Tāpat Baltijā darbinieki ir arī vairāk individuālisti, bet Ziemeļvalstīs vairāk orientēti uz komandas darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apvienojas AstraZeneca uzņēmumi

Lelde Petrāne, 24.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AstraZeneca Ziemeļvalstu un Baltijas valstu uzņēmumi turpmāk darbosies vienoti.

Uzņēmums ievieš jaunu darbības modeli globālās restrukturizācijas programmas ietvaros. Jaunā struktūra ir radīta, lai vienkāršotu saimniecisko darbību.

Restrukturizācijas programmu Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs ir plānots pabeigt līdz 2012. gada novembrim. Līdz šim astoņu valstu atsevišķie uzņēmumi turpmāk darbosies kā vienots Ziemeļvalstu-Baltijas valstu uzņēmums, kuru pārvaldīs vienota Ziemeļvalstu-Baltijas valstu vadības komanda. Biroji visās valstīs tiks saglabāti.

«Mēs apvienosim noteiktas funkcijas, vairāk strādāsim attālināti, tādējādi padarot savu darbību efektīvāku,» sacīja AstraZeneca Latvija vadītājs Jānis Dobelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šī gada 20. - 21. septemrbī Latvijā notiek Ziemeļvalstu invazīvās kardioloģijas ekspertu tikšanās "Baltic Nordic PCI Expert Meeting 2007"

, 20.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Baltic Nordic PCI Expert Meeting" Ziemeļvalstu kardiologu tikšanās mērķis ir apmainīties pieredzē un gūt jaunas zināšanas pētniecībā, apmācībā un klīniskajos rezultātos. Tikšanās laikā tiek apspriesti jaunākie sasniegumi invazīvajā kardioloģijā visā pasaulē, tiek plānots, kā veiksmīgāk attīstīt šo nozari un kas jādara, lai pēc iespējas ātrāk ieviestu kolēģu pozitīvo pieredzi savās valstīs.

"Baltic Nordic PCI Expert Meeting" Latvijā un Baltijā notiek pirmo reizi. Iepriekš šāda veida tikšanās notikušas citās Ziemeļvalstīs.

Latviju šajās dienās apmeklē Ziemeļvalstu vadošie kardiologi no lielākajām Ziemeļvalstu slimnīcām, piemēram, Zviedrijas Karaliskās universitātes slimnīcas, Turku Universitātes hospitāļa, Helsinu, Tamperes, Oulu un citām slimnīcām.

Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs, latvijas kardiologu biedrības pezidents profesors Andrejs Ērglis par tikšanos saka: "Esam pagodināti, ka šoruden Ziemeļvalstu kardiologus uzņem Latvija, kas patiesībā ir līdera pozīcijās invazīvajā kardioloģijā ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Eiropā. Tādās lietās kā invazīvā kardioloģija viens nav karotājs - ļoti liela nozīme ir ciešai speciālistu sadarbībai, pieredzes pārņemšanai vienam no otra, kā arī regulāra stažēšanās, jaunu speciālsitu sagatavošana invazīvajā kardioloģijā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Moody's: Danske, SEB un Swedbank turpinās ciest zaudējumus

, 09.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Danske Bank, SEB un Swedbank turpinās ciest zaudējumus to Baltijas un Īrijas uzņēmumu dēļ, atsaucoties uz reitingu aģentūras Moody’s Investors Service paziņojumu, vēsta independent.ie.

«Aizdevumu pasliktināšanās rada spiedienu uz citādi uzlabojušos lielo Ziemeļvalstu banku finansiālo stāvokli,» norādījusi Moody’s Ziemeļvalstu banku analītiķe Janne Tomsena (Janne Thomsen).

«Bankas ar būtisku kreditēšanas daļu ārpus Ziemeļvalstu reģiona turpinās ciest zaudējumus,» uzskata analītiķe.

Moody’s norāda, ka Ziemeļvalstu bankām būs svarīgi saglabāt «nepārtrauktu peļņu», lai kompensētu pieaugošos zaudējumus no kredītiem.

«Lai gan vairākas Ziemeļvalstis ir ziņojušas par dažiem uzlabojumiem savos galvenajos makroekonomiskajos rādītājos, vēl nav zināms, vai šīs pārmaiņas būs ilgtspējīgas,» brīdina reitingu aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļvalstu bankas varētu būt ieinteresētas vai pat spiestas pārdot savas Baltijas un citās Austrumeiropas valstīs esošās struktūrvienības. Šādu viedokli paudusi konsultāciju un auditorkompānijas PricewaterhouseCoopers analītiķi Zviedrijā, ziņo Diena.lv.

Savā jaunākajā ziņojumā par apvienošanās un iegādes darījumiem Eiropas finanšu sektorā PricewaterhouseCoopers norāda, ka ekonomikas lejupslīde Baltijas valstīs un Austrumeiropā rada spēcīgu spiedienu uz Ziemeļvalstu bankām, tāpēc būtu loģiski, ja tās izlemtu koncentrēties uz mājas tirgiem un pārdotu savus meitasuzņēmumus Austrumeiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ilgtspēja – Latvijas uzņēmumu reputācijas un eksporta produktivitātes pamats

Kaspars Rožkalns, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors, 25.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējam latvietim nepatīk sarunāties ar citiem. Taču mūsu nav tik daudz, lai no biznesa perspektīvas mēs to varētu atļauties. Latvijai ir vajadzīgi starptautiskie investori un jauni eksporta tirgi. Jāapzinās, ka Latvijas tirgus ir pārāk mazs, lai būtu saistošs galamērķis lieliem spēlētājiem, toties mums netrūkst iespēju kļūt par ilgtspējīgu inovāciju centru, par radošu spēkstaciju.

Tiesa, šai spēlei ir savi noteikumi, viens no svarīgākajiem – ilgtspēja. Īpaši tad, ja lūkojamies Ziemeļvalstu virzienā.

Kad resursi ir limitēti, jādomā “ārpus kastes”. Ne velti Latvijas lielākais potenciāls ir tieši radošums, kas ļauj mums gūt līderpozīcijas dažādās inovāciju jomās, apsteidzot daudz lielākas valstis. Latvija ir viena no jaudīgākajām investīciju piesaistītājām Eiropas Savienībā (ES). Starptautiskajiem investoriem esam interesanti vairāku iemeslu dēļ. Nu, kaut vai daži no tiem: varam lepoties ar inovāciju līdera statusu Baltijas mērogā (Bloomberg Innovation Index, 2021), esam otrie starp OECD valstīm Starptautiskajā nodokļu konkurētspējas indeksā (Tax Foundation, 2022), un vairāk nekā 120 valsts pārvaldes pakalpojumu ir pieejami ar digitālo identitāti, nodrošinot attālinātu piekļuvi un dokumentu parakstīšanu. Latvija nodrošina pasaules līmeņa IKT infrastruktūru un augstus IKT reitingus, t. sk. esam plašākā un veiksmīgākā 5G militāro tehnoloģiju testa vide Eiropā, ieņemam 2. vietu starp OECD valstīm mobilo datu lietojumā (OECD Broadband Portal, 2022), un 23% Latvijas IKT speciālistu ir sievietes, kas ir divreiz vairāk nekā vidēji ES dalībvalstīs (Eurostat, 2021).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Āboltiņa: Svarīgi, lai ES un starptautiskās organizācijas vienoti nosodītu Krievijas agresīvo rīcību Ukrainā

LETA, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā situāciju Ukrainā, ir īpaši svarīgi, lai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un starptautiskās organizācijas skaidri un vienoti nosodītu Krievijas agresīvo un neleģitīmo rīcību, uzskata Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Āboltiņa šodien ES dalībvalstu nacionālo parlamentu spīkeru konferences laikā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā piedalījās Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē, informē Saeimas Preses dienests.

«Satraucošā politiskā situācija Ukrainā liecina, ka šobrīd ir jo īpaši svarīgi, lai ES dalībvalstis un starptautiskās organizācijas skaidri un vienoti nosodītu Krievijas agresīvo un neleģitīmo rīcību. Tikai kopīga starptautiskās sabiedrības rīcība var novērst tālākus satricinājumus un apdraudējumu reģionā,» sarunā ar Baltijas un Ziemeļvalstu kolēģiem uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Āboltiņa norādīja, ka pašlaik mēs vairs nerunājam par atsevišķu valstu brīvību un drošību, bet par kopīgo drošības telpu, kas balstīta uz kopīgām demokrātiskām vērtībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Moody‘s: Integrācija Ziemeļvalstu tirgū rada riskus Latvenergo un Eesti Energia

LETA, 15.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valsts energokompāniju Latvenergo un Igaunijas Eesti Energia apdraud riski saistībā ar patlaban notiekošo integrāciju Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, atzīst starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s.

Ziņojumā, kurā Moody’s salīdzina abus uzņēmumus un norāda uz draudošajiem riskiem, teikts, ka Eesti Energia un Latvenergo aizvien vairāk ietekmē enerģijas cenas Ziemeļvalstīs.

Pieaugot Baltijas valstu integrācijai Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū, ko nosaka jaunu starpsavienojumu izmantošana, elektroenerģijas cenas Baltijas reģionā kritušās un turpinās kristies, norāda Moody‘s.

Ziemeļvalstīs tiek veikta zemu izmaksu un zemu oglekļa dioksīda izmešu hidroelektroenerģijas ražošana. Vēsturiski enerģijas tirgi Baltijas valstīs nav tikuši pilnībā integrēti Ziemeļvalstu tirgū, ņemot vērā ierobežoto starpsavienojumu. Pēdējos gados pārrobežu ražotspēja starp Baltijas un Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgiem ir palielinājusies, tādējādi samazinot enerģijas cenas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, vēsta aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rūtiņš: Latvijā ir stilīgi nemaksāt nodokļus pat tad, ja nav nekādu finansiālu problēmu

Dienas Bizness, 23.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nav gadsimtiem ilgas patēriņa kultūras pieredzes, kāda ir rietumvalstīm. Mums nav ētikas robežu, cik tālu var iet, lai ietaupītu, un tas raksturīgs gan uzņēmējiem, gan preču un pakalpojumu pircējiem. Nav izpratnes par to, ka ilgtermiņā svarīga kvalitāte ir finansiāli izdevīgāka nekā iespēja šodien iztērēt par dažiem eiro mazāk, saka Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš intervijā laikrakstam Diena.

Fragments no intervijas

Pēdējā laikā Valsts ieņēmumu dienests (VID) pievērsies pelēkā sektora apkarošanai tieši automašīnu apkopes un remonta nozarē. Kā jūsu pārstāvētā asociācija vērtē VID rīcību?

VID pārbaudes – tā ir pēdējā aizsardzības līnija. Būtiskāks jautājums ir, kā civilizēt tirgu, lai cilvēki neizvēlētos darboties autoservisu biznesā tikai tāpēc, ka šajā nozarē redz iespēju veidot biznesu, nemaksājot nodokļus. Turklāt runa nav tikai par nodokļu nomaksu. Ir vēl vairāki būtiski jautājumi – par sociālo līdztiesību, respektīvi, vai tiem, kuri nodokļus nemaksā vai maksā daļēji, būtu jāsaņem tas pats sociālais nodrošinājums kā cilvēkiem, kas nodokļus maksā, arī jautājums par autoservisu darba kvalitāti un jautājums par kompetencēm, kas ir cilvēkiem, kuri autoservisos strādā. Vēl viens būtisks jautājums ir godīga konkurence. Valsts mērogā jādiskutē, vai tādā situācijā, kādā atrodas autoservisu tirgus, vispār iespējams runāt par godīgu konkurenci, jo atšķirība cenai tam pakalpojumam, kas aplikts ar nodokļiem, un tam pakalpojumam, par kuru nodokļi netiek maksāti, sasniedz 50%. Mūsu asociācija apgalvo, ka beidzot jāpaskatās uz situāciju kopumā, un es nedomāju, ka atbildīgajās institūcijās strādājošie cilvēki reālo situāciju neizprot, tomēr nekas netiek darīts.

Komentāri

Pievienot komentāru