Tirdzniecība un pakalpojumi

A/s Rautakesko apgrozījums Latvijā par 36 % mazāks

, 24.07.2009

Jaunākais izdevums

Būvmateriālu tirgotāja a/s Rautakesko apgrozījums šī gada pirmajā pusgadā Latvijā samazinājās par 36 % līdz 24 miljoniem eiro, kas skaidrojams ar būvniecības tirgus straujo kritumu, raksta rus.db.lv.

A/s Rautakesko ir somu Kesko grupas uzņēmums un tirgo būvmateriālus veikalos K-Rauta. Latvijā darbojas arī minētās grupas meitasuzņēmums, kas tirgo lauksaimniecības tehniku Kesko Agro. Vēl kompānija izplata mēbeles Antilla katalogos.

Krievijā Rautakesko pirmajā pusgadā strādāja ar 82 miljonu eiro apgrozījumu, kas eiro valūtā ir par 10 % mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet rubļos tas ir pieaugums par 8.5 %.

Sliktākie uzņēmuma rezultāti šogad pirmajā pusgadā vērojami Lietuvā, kur pārdošanas apjomi kritušies par 39 % un sasniedza 134 miljonus eiro. Savukārt Igaunijā kritums bijis mazāks - par 23 %, kur uzņēmuma apgrozījums sasniedza 31 miljonu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP atļauj K-Rauta veikalu īpašnieku struktūras maiņu

Žanete Hāka, 05.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) nolēmusi atļaut izšķirošas ietekmes maiņu pār AS Rautakesko, no vienpersoniskas iegūstot kopīgu, informē KP.

Izvērtējot darījuma ietekmi uz konkurenci, KP secina – apvienošanās neradīs koncentrācijas izmaiņas būvmateriālu un citu dari pats preču vairumtirdzniecības tirgū.

Līdz apvienošanās darījuma īstenošanai Rautakesko Oy bija vienpersoniska izšķiroša ietekme pār AS Rautakesko, kas Latvijā darbojas gan ar būvmateriālu un citu “dari pats” (do it yourself) preču vairumtirdzniecību, gan ar mazumtirdzniecību astoņos K-Rauta veikalos.

Pēc darījuma Rautakesko Oy zaudēs vienpersonisku, taču saglabās kopīgu izšķirošu ietekmi pār AS Rautakesko kopā ar UAB Litvalda un divām fiziskām personām.

Apvienošanās darījums tiks īstenots caur UAB Senukų prekybos centras, kas pieder Rautakesko Oy kopā ar Lietuvas sabiedrību UAB Litvalda un divām fiziskām personām. UAB Senukų prekybos centras nodarbojas ar būvmateriālu un citu “dari pats” preču vairumtirdzniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rautakesko valdi pametis Lode

Gunta Kursiša, 11.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvmateriālu, māju un dārza preču tirdzniecības tīkla K-Rauta zīmola turētāja a/s Rautakesko valdes sastāvā reģistrētas izmaiņas – valdes locekļa amatu atstājis Krīvs Lode, liecina Lursoft dati.

Līdz ar to kompānijas valde turpina darboties divu amatpersonu – valdes priekšsēdētāja Alo Ivaska un valdes locekļa Veiko Pārna – sastāvā.

K. Lode a/s Rautakesko valdē darbojās kopš 2012. gada.

Db.lv jau informēja, ka šā gada janvārī a/s Rautakesko valdi pametis arī ilggadējais valdes loceklis Rauls Kadaru, kurš šo amatu ieņēma kopš 2007. gada.

A/s Rautakesko reģistrēts 1996 gadā. Līdz 2002. gada aprīlim uzņēmums darbojās ar nosaukumu a/s Fanaal.

2012. gadā a/s Rautakesko apgrozīja 50,519 miljonus eiro, pēc nodokļu nomaksas gadu noslēdzot ar 3,958 miljonu eiro zaudējumiem. Vērtējot pēc gada apgrozījuma, Latvijas lielāko uzņēmumu TOP 500, Rautakesko ierindojas 126. vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rautakesko valdi pametis līdzšinējais valdes loceklis Ainārs Kursītis, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvmateriālu tirgotājas un veikalu tīkla K-Rauta īpašnieces a/s Rautakesko valdei pievienojies jauns valdes loceklis – 1976. gadā dzimušais Krīvs Lode, liecina informācija Lursoft.

Darbu uzņēmuma valdē turpina valdes priekšsēdētājs Igaunijas valstspiederīgais Alo Ivasks, valdes locekļi igauņi Rauls Kadaru, Veiko Parns, kā arī Somijas valstspiederīgais Jarmo Turunens.

Db.lv jau rakstīja, ka šā gada marta sākumā a/s Rautakesko valdi pameta Ainārs Kursītis.

Septembrī apstiprināta arī līdzšinējā a/s Rautakesko padome Somijas valstspiederīgo Tommi Jarko Kasurinena, Anti Jussi Olillas, Miko Jauhani Pasanena un Arjas Aila Hanneles Talmas sastāvā, liecina Lursoft dati.

Rautakesko ir daļa no Somijas tirdzniecības grupas Kesko, kuras uzņēmumi darbojas Baltijas tirgū, Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā un Krievijā. Latvijā Rautakesko darbojas kopš 1996. gada, bet pirmais K-Rauta veikals Latvijā tika atvērts 2002. gadā. Savukārt Kesko grupa tika izveidota Somijā 1940. gadā. Ienākšana Zviedrijas un Baltijas valstu tirgos tika uzsākta deviņdesmito gadu vidū, liecina informācija oficiālajā uzņēmuma mājaslapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

AS Rautakesko mainās valdes sastāvs

Žanete Hāka, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmaiņas reģistrētas AS Rautakesko valdes sastāvā, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma valdi atstājis tās ilggadējais valdes loceklis Rauls Kadaru, kurš augsto amatu ieņēmis jau kopš 2007.gada.

Pēc izmaiņu reģistrācijas AS Rautakesko valde turpina darbu trīs amatpersonu sastāvā – valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda Alo Ivasks, bet valdes locekļu – Krīvs Lode un Veiko Parns.

Rautakesko ir viens no vadošajiem būvmateriālu, mājas un dārza preču tirdzniecības uzņēmumiem Ziemeļeiropā. Uzņēmums darbojas Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Baltkrievijā, Lietuvā un Igaunijā, bet Latvijā AS Rautakesko reģistrēta 1996.gadā.

2012.gadā AS Rautakesko apgrozījusi 50,519 miljonus eiro, pēc nodokļu nomaksas gadu noslēdzot ar 3,958 miljonu eiro zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Spītējot krīzei

Jāsaglabā vēss prāts

Raivis Spalvēns, Db, 16.07.2009

«Mēs esam kļuvuši disciplinētāki un prasīgāki nekā jebkad agrāk. Tādējādi nenodrošinām tikai savu izdzīvošanu, bet arī to, ka nākotnē uzņēmums un veikali būs labāki,» apgalvo AS Rautakesko vadītājs Pēteris Stupāns. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieeja darbam ir jāmaina radikāli, jo tikai tā iespējams pārdzīvot šo laiku. Tagad galvenais neskatīties uz procesiem ar uzņēmuma vadītāja acīm, bet gan klienta. Ir jādomā par to, kā atšķirties un padarīt savu uzņēmumu saistošu.

Kaut gan to izdarīt ir ļoti grūti, jo tiek izaicināta tā pieeja darbam, kas bija veiksmīga agrāk. «Jāpanāk tāds stāvoklis, ka esošie darba rezultāti ir labi, bet tie īsti neapmierina. Tāpat problēmās nedrīkst vainot citus, jo vienmēr ir problēmas, kas sākas ar sevi pašu,» norāda AS Rautakesko vadītājs Pēteris Stupāns.

Neskatoties uz kritisko situāciju būvniecības tirgū, kas ļoti lielā mērā ietekmē arī būvmateriālu preču tirdzniecību, uzņēmuma Rautakesko veikali K-Rauta joprojām ieņem stabilu vietu būvmateriālu, mājas un dārza preču veikalu tirgū un turpina paplašināties. «Nemelošu un neapgalvošu, ka mums sokas spoži, tomēr nevaru slēpt, ka izvirzītais mērķis - kļūt par nozīmīgu tirgus spēlētāju - nebūtu piepildījies,» atzīst P. Stupāns. «Pirms pāris gadiem visi domāja, ka strādājam ļoti labi, jo apgrozījums un peļņa auga, tomēr tagad tas nebūt tā nav un nu ir jāparāda patiesās spējas. Tagad, cīnoties ar ekonomiskās lejupslīdes sekām, jāsaglabā vēss prāts un jāplāno ilgtermiņā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Mainījusies veikalu tīkla K-Rauta īpašnieka AS Rautakesko padome

Gunta Kursiša, 20.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mainījusies būvmateriālu, mājas un dārza preču tirdzniecības uzņēmuma AS Rautakesko padome, liecina Lursoft sniegtā informācija.

Par padomes locekļiem iecelts Juhani Jarvi (padomes priekšsēdētāja vietnieks), Antti Jussi Ollila, Mikko Juhani Pasanens un Tapio Timo Virtanens (padomes priekšsēdētājs).

Latvijā Rautakesko pieder būvmateriālu, mājas un dārza preču tirdzniecības veikalu tīkls K-Rauta. Rautakesko, tāpat kā Ruokakesko, Keswell, VV-Auto, Konokesko, Maataloukesko un Kaukomarkkinat ir viens no Somijas uzņēmumu grupas – Kesko, meitasuzņēmumiem.

Latvijā Rautakesko darbojas kopš 1996. gada, bet pirmais K-Rauta veikals Latvijā tika atvērts 2002. gadā. Savukārt Kesko grupa tika izveidota Somijā 1940. gadā. Ienākšana Zviedrijas un Baltijas valstu tirgos tika uzsākta deviņdesmito gadu vidū, liecina informācija oficiālajā uzņēmuma mājaslapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāji: šogad mērena izaugsme, optimismam nav pamata

Sandra Dieziņa, 14.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizejošais gads tirdzniecībā bijis darbīgs, taču lielam optimismam nav pamata.

Vērtējot mazumtirdzniecības apgrozījumu, 2011. gadā tomēr bija vērojama stagnācija, situāciju vērtē Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs. Lai arī situācija vasaras otrajā pusē uzlabojās, pamats lielam optimismam neesot. Spriežot pēc statistikas datiem, pieaugums vērojams automobiļu un motociklu tirdzniecībā, kur apjomi gada laikā auguši par 40,2% un tas varot kalpot kā labs indikators ekonomikas veselības stāvoklim. H. Danusēvičs nenoliedz, ka ieņēmumi pieauguši atsevišķai iedzīvotāju grupai – vairāk gan biznesa ļaudīm, kas iepērkas ekskluzīvos veikalos, taču kopumā situācija nav jūtami cerīgāka. «Protams, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem audzis patēriņš ilgstoši lietojamām precēm arī palielinājusies ekskluzīvo un arī lietoto apģērbu tirdzniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rautakesko apgrozījuma kritums pusgadā - 34 %

, 19.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rautakesko uzņēmuma kopējais apgrozījuma kritums šī gada 1. pusgadā ir 34 %, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, bet tieši būvmateriālu tirdzniecība samazinājusies par 22 %, Db pavēstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Pēteris Stupāns.

Viņš norādīja, ka lielāko iespaidu un kopējo uzņēmuma apgrozījuma kritumu atstājusi atteikšanās no vairumtirdzniecības, kas vēsturiski sastādīja ievērojamu Rautakesko apgrozījuma daļu.

P. Stupāns norāda, ka a/s Rautakesko kopš 2008. gada sākuma ir atlaiduši 25 % darbinieku. Darbinieku skaita samazinājums ir rezultāts biznesa optimizācijai. Liela loma tajā bijusi arī tam, ka ārpakalpojumu kompānijām nodoti apsardzes pakalpojumi un tagad arī loģistika.

Līdz šim nevienu K-rauta veikalu uzņēmums nav slēdzis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Kesko Senukai Latvia (iepriekš AS Rautakesko) zaudējumi pērn bija 3,553 miljoni eiro, kas ir par gandrīz 75% vairāk nekā 2015.gadā, bet apgrozījums pērn bija 48,453 miljoni eiro, kas ir samazinājums par gandrīz 7%, liecina Firmas.lv informācija.

Uzņēmuma zaudējumi 2015.gadā bija 2,032 miljoni eiro, bet apgrozījums - 51,955 miljoni eiro.

Vadības ziņojumā teikts, ka pagājušajā gadā veiktas aktivitātes uzņēmuma darbības uzlabošanai un optimizācijai. Pērn veikta uzņēmuma darbības sinhronizēšana saistībā ar Kesko vienošanos par uzņēmējdarbības centralizēšanu Baltijā būvmateriālu un mājokļu labiekārtošanas jomā. Tāpat pērn sākts kategoriju vadības centralizēšanas projekts.

Prisma LT zaudējumi pērn bijuši 7,7 miljoni eiro

Prisma Latvija: zaudējumi nav pārsnieguši prognozēto apmēru

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas būvniecības kompānija Irest Ehitus uzvarējusi 16,4 miljonus eiro vērtā konkursā par jauna tirdzniecības centra būvniecību Pēterburgā, vēsta BBN.

Irest Ehitus izbūvēs tirdzniecības centru Somijas uzņēmuma Kesko vajadzībām. Kesko tīklā ir aptuveni divi tūkstoši veikalu Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā.

Jaunā Kesko centra celtniecības darbi sāksies nākamā gada februārī.

Irest Ehitus pirms kāda laika pabeidza K-Rauta veikala celtniecību Maskavā. Būves izmaksas bija 15 miljoni eiro. Jaunais tirdzniecības centrs Pēterburgā būs sestā būve, ko Kesko cels uzņēmums Irest Ehitus.

90% Igaunijas celtniecības kompānijas uzņēmējdarbības notiek Krievijā.

Kesko grupa izveidota 1940. gadā. Kesko meitasuzņēmumu grupā ir Rautakesko, Ruokakesko, Keswell, VV-Auto, Konokesko, Maaraloukesko un Kaukomarkkinat. Latvijā Rautakesko pieder būvmateriālu, mājas un dārza preču tirdzniecības veikalu tīkls K-Rauta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Radiatoru tirgotājiem un uzstādītājiem šobrīd «karstākais» darba laiks

Lelde Petrāne, 15.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš augusta beigām iedzīvotāji mājokļos aktīvi ierīko jaunus radiatorus, un lielākais to pieprasījums ir daudzdzīvokļu māju mikrorajoniem tuvākajos veikalos, informē veikalu tīkla K–Rauta pārstāve Ieva Zlaugotne.

«Daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji ņem vērā, ka radiatorus nepieciešams nomainīt līdz oktobra sākumam, kad sākas apkures sezona,» norāda Zlaugotne, piebilstot, ka pašreiz gan radiatoru tirdzniecībā, gan radiatoru ierīkošanas meistariem ir karstākais darba laiks.

Pieprasījums pēc radiatoriem un konkrētiem to izmēriem esot atkarīgs no veikala atrašanās vietas. Piemēram, K-Rauta veikalā Priedaines ielā, Rīgā iepērkoties tādu mikrorajonu kā Zolitūde, Imanta 119., 602., 104. sērijas, kā arī lietuviešu projekta māju iedzīvotāji.

K-Rauta veikalos aizvien pieprasīti esot Somijā un Turcijā ražoti tērauda radiatori. Vasarā negaidīti bijis ievērojams pieprasījums pēc alumīnija radiatoriem. Projekta lielo izmaksu un dažādu specifisku prasību dēļ aizvien maza interese esot par grīdā iebūvējamiem radiatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vilcināšanās dēļ faktiski apstājies ap 100 milj. eiro vērtais VID jaunā kompleksa Mežaparkā būvniecības projekts, kas var draudēt ar miljonus prasošu tiesvedību.

Neapmierināts, ka valsts kavēšanās dēļ nav iespējams realizēt VID jaunā administratīvā kompleksa projektu, SIA New Europe valdes priekšsēdētājs Gundars Bojārs uzsver, ka pasaules praksē valsts «tiek uzskatīta par visuzticamāko partneri».

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļā reforma radīs desmitiem miljardu eiro lielus zaudējumus mežsaimniecībai un valsts bagātībai.

Pēdējā laikā Latvijā, neņemot vērā ievērojamo kopējo meža platību pieaugumu, ir raksturīga izteikta tendence strauji palielināt mežu platības, kurās tiek aizliegta mežsaimnieciskā darbība. 2021. gadā 107,9 tūkstošu hektāru lielās meža platībās bija pilnībā aizliegta mežsaimnieciskā darbība, bet 2022. gadā – jau 143,1 tūkstoša hektāru lielā platībā.

Šogad 5. martā Rīgā notika otrie vērienīgākie protesti pēc 2023. gada 24. aprīļa skolotāju streika gājiena. Latvijas mežsaimnieki protestēja pret valdības iecerēm liegt saimniecisko darbību simtos tūkstošu hektāru lielās meža platībās. Turklāt šie aizliegumi iecerēti bez jebkādām ieplānotām kompensācijām mežu īpašniekiem un nozarē nodarbinātajiem. Marta beigās tikai nedaudzi mediji un visai pieklusinātos toņos atainoja viena no Latvijas ietekmīgākajiem eksportējošajiem uzņēmumiem AS Latvijas finieris padomes priekšsēdētāja Ulda Biķa viedokli par centieniem izmantot valsts rīcībā esošos instrumentus, lai Latvijā iznīcinātu mežsaimniecību un kokrūpniecību gan kā saimniecības, gan kā eksporta nozari.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvmateriālu tirgotāja Depo DIY apgrozījums pērn pieaudzis par 9% līdz 80,55 milj. Ls, liecina Lursoft (Uzņēmumu reģistra) datu bāze.

Šāds darbības rezultāts tikai par 8,5 milj. Ls atpaliek no treknajā – 2008. gadā sasniegtā maksimuma – 89,07 milj. Ls. Uzņēmuma vadība atturas komentēt finanšu rezultātus, tomēr iepriekš Dienas biznesa izdevumam TOP 500 uzņēmuma investoru un īpašnieku – SIA BaltCap Management Latvia – pārstāvis, investīciju menedžeris Sandijs Āboliņš – Ābols atzina, ka 2010. gads nozarei kopumā noteikti nebūs labāks kā 2009. gads, un tirgus, visticamāk, turpinās samazināties, taču to nevarot attiecināt uz visiem tirgus spēlētājiem. Savukārt Latvijas Būvmateriālu tirgotāju asociācijas vadītājs Mārtiņš Artiņš pieļāva nozares apjomu kritumu pat par 20%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās risku pārvaldības kompānijas "Coface" publiskotajā Baltijas valstu lielāko uzņēmumu "Top50" reitingā šogad iekļuvuši 27 Lietuvas uzņēmumi, 17 Igaunijas un seši Latvijas uzņēmumi, aģentūru LETA informēja "Coface" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka Latvijas pozīcijas šajā reitingā ir vispieticīgākās un turklāt tās šogad pasliktinājušas - ja iepriekšējos divus gadus Baltijas "Top50" klasificējās astoņi uzņēmumi no Latvijas, tad šajā gadā - par diviem mazāk.

Kopumā Baltijas valstu 50 lielāko uzņēmumu apgrozījums pērn veidoja 74 miljardus eiro, bet peļņa - 2,78 miljardus eiro. Latvijas uzņēmumu pienesums starp Baltijas "Top50" lielākajām kompānijām ir 9,4% apgrozījuma un 10,6% peļņas ziņā.

Igaunija savas pozīcijas šī gada Baltijas "Top50" uzņēmumu reitingā nostiprinājusi un tajā pārstāvēto uzņēmumu skaits ik gadu būtiski pieaug - šogad reitingā iekļuvuši 17 Igaunijas uzņēmumi, pērn - 14, bet 2021.gadā tādu bija tikai 10. Lietuvas uzņēmumu pozīcijas uzņēmumu reitingā ir samērā stabilas - šogad reitingā pārstāvēti 27 uzņēmumi no Lietuvas, pērn - 28, savukārt 2021.gadā - 32.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts arī TOP 500 izdevums, kas tapis sadarbībā ar Lursoft. Šogad tas piedāvā daudz plašāku ieskatu Latvijas tautsaimniecības norisēs, apkopojot informāciju jau par 1000 lielākajiem uzņēmumiem.

«2018. gadā 500 lielāko uzņēmumu finanšu rādītāji atspoguļoja ekonomikas tendences – kopējais apgrozījums pieaudzis, turpinot pārspēt iepriekšējo gadu rekordus. Tāpat augusi uzņēmumu kopējā peļņa. Jāatzīmē, ka 2018. gadā pieaugums bijis straujāks nekā iepriekšējā gadā un sasniedza 9,78%, kopējam apgrozījumam sasniedzot 34,25 miljardus eiro. Savukārt 1000 lielāko uzņēmumu kopējais apgrozījums sasniedz 40,56 miljardus eiro.

Vairākums topā iekļauto uzņēmumu strādājuši sekmīgi – ar peļņu. No 500 uzņēmumiem pelnošo uzņēmumu skaits ir 445, kas ir līdzīgi kā iepriekšējā topā. No 1000 uzņēmumiem ar peļņu strādājuši 888 uzņēmumi,» uzsver Žanete Hāka, izdevuma redaktore.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Depo DIY un saistītie uzņēmumi reģistrējuši ķīlas 55 milj. Ls apmērā

Gunta Kursiša, 08.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā būvmateriālu un mājsaimniecības preču tirgotājs Depo DIY un tā saistītie uzņēmumi, kam pieder Depo DIY daļas, reģistrējuši vairākas komercķīlas, kuru kopējais apjoms ir aptuveni 55 milj. latu, liecina informācija Uzņēmumu reģistra dati.

Depo DIY mārketinga direktre Vineta Atvara Db.lv atklāja, ka uzņēmums paredz turpmāku attīstību, tomēr plašāku informāciju par attīstības plāniem nesniedza.

Pagājušajā nedēļā četru reģitrēto komercķīlu, katras ar prasījuma summu 7,906 milj. Ls, parādnieks ir SIA DMT Pluss, kas ir viena no Depo DIY īpašniekiem. Komercķīlu devēji ir Nīderlandē dibinātis uzņēmums Baltic Investment Fund III C.V, Islandes kompānija BYKO Lettland ehf un Džērsijā dibinātā kompānija Baltic Investment Fund III L.P., kas ir lielākie Depo DIY īpašnieki. Komercķīlu ņēmējs ir a/s SEB banka. Tāpat divas 2,108 milj. Ls apjomīgas komercķīlas a/s ABLV Bank devis iepriekš minētais BYKO Lettland ehf, savukārt šo ķīlu parādnieks ir ABLV Private Equity Fund 2010. Aizpagājušajā nedēļā SIA Depo DIY reģistrējis 18,8 milj. LS ķīlu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūlijā pieaudzis reklāmas apjoms televīzijā

Elīna Pankovska, 26.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, televīzijā novērojams reklāmas apjoma pieaugums, bet presē un radio – samazinājums, liecina pētījumu aģentūras TNS Latvia dati.

Televīzijā jūlijā, salīdzinot ar jūniju, apjoms pēc reklāmas laika minūtēs samazinājies par 2 % un kopumā jūlijā noraidīti 43,8 tūkst. reklāmas minūšu. TNS Latvia Reklāmu reģistra vecākais klientu vadītājs Oskars Rumpēters norāda, ka reklāmas apjoma samazinājums pret jūniju ir novērojams katru gadu, jo vasaras mēnešos reklāmdevēji TV izvietojot mazāk reklāmas. Taču šogad vasarā samazinājums bijis vairākas reizes mazāks nekā iepriekšējos gados, kas liecina par lielu TV piesātinājumu ar reklāmu tradicionālajos klusuma mēnešos. Tas nozīmējot, ka rudenī pieaugums pēc vasaras nebūs tik straujš kā agrāk. Jūlijā lielākie reklāmdevēji televīzijā pēc reklāmas apjoma minūtēs bijuši: Henkel, Reckitt Benckiser, Procter & Gamble, Coca – Cola un Tele2. Reklamētākie zīmoli televīzijā bijuši : Danone, Zelta zivtiņa, Maxima, Aldaris un Gruzija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reklāmas apjomu kritums iespējams decembrī

Elīna Pankovska, 24.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reklāmas apjomu palielināšanās esot katru rudens sezonu novērojama tendence un paredzams, ka liels reklāmas apjoms saglabāsies vēl arī novembrī, bet piedzīvos kritumu decembrī, prognozē TNS Latvia Reklāmu reģistra vecākais klientu vadītājs Oskars Rumpēters.

Šī gada oktobrī presē, televīzijā un radio, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, salīdzinot ar 2009.gada oktobri, televīzijā, novērojams reklāmas apjoma pieaugums, liecina TNS Latvia apkopotā informācija.

Televīzijā šī gada oktobrī raidīti 46,04 tūkst. reklāmas minūšu, kas ir par 15% vairāk nekā pērn oktobrī. Kopumā pagājušajā mēnesī reģistrēts 121,3 tūkst. reklāmu, kas ir par 10% vairāk nekā septembrī.

Oktobrī televīzijā lielākie reklāmdevēji pēc reklāmas apjoma minūtēs bija Tele2, Procter&Gamble, Henkel, LMT un Maxima, bet reklamētākie zīmoli televīzijā – Zelta Zivtiņa, Tele2, Maxima, Danone un Okarte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgā siltumenerģijas tarifs par 14 līdz 15% mazāks kā pērn

Zane Atlāce - Bistere, 10.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS RĪGAS SILTUMS siltumenerģijas tarifs no šī gada 1.oktobra saglabāsies nemainīgi zems un būs 40,68 EUR/MWh bez PVN. Siltumenerģijas tarifs ir par 14% mazāks, nekā aizvadītā gada oktobrī, kad tas bija 47,18 EUR/MWh bez PVN.

Sagaidāms, ka novembrī un decembrī tas vēl samazināsies un būs 39,93 EUR/MWh bez PVN. Tādējādi tarifs šajos mēnešos jau būs par 15% mazāks, nekā iepriekšējā gadā.

Siltumenerģijas tarifs oktobrī, kā arī prognozes novembrim un decembrim noteiktas, pamatojoties uz akciju sabiedrības „Latvijas Gāze” šī gada 10.oktobrī publicēto paziņojumu Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis” - par dabasgāzes tirdzniecības cenu oktobrim 156,52 EUR/tūkst.nm3 un prognozi novembrim un decembrim 149,40 EUR/tūkst.nm3.

Siltumenerģijas tarifs oktobrī Rīgā ir arī mazāks, salīdzinot ar siltumenerģijas tarifu Baltijas valstu galvaspilsētu vidū. Tas ir par 23% mazāks nekā Tallinā un par 24% mazāks, salīdzinot ar apstiprināto siltumenerģijas tarifu Viļņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada maijā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums veidoja 2,5 miljardus eiro, kas faktiskajās cenās bija par 3,5 % vairāk nekā pirms gada, tai skaitā preču eksporta vērtība samazinājās par 2,6 %, savukārt importa vērtība pieauga par 8,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Maijā Latvija eksportēja preces 1,07 miljardu eiro apmērā, bet importēja par 1,43 miljardiem eiro. Salīdzinājumā ar 2018. gada maiju ārējās tirdzniecības bilance pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā sarūkot no 45,4 % līdz 42,8 %.

Šī gada pirmajos piecos mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 11,63 miljardus eiro – par 576,8 miljoniem eiro jeb 5,2 % vairāk nekā 2018. gada atbilstošajā periodā. Eksporta vērtība veidoja 5,2 miljardus eiro (palielinājums par 107,2 milj. eiro jeb 2,1 %), bet importa – 6,43 miljardus eiro (pieaugums par 469,6 milj. eiro jeb 7,9 %).

Atbilstoši kalendāri un sezonāli izlīdzinātiem datiem 2019. gada maijā salīdzinājumā ar 2018. gada maiju eksporta vērtība faktiskajās cenās bija par 3,2 % mazāka, bet importa par 12 % lielāka, savukārt, salīdzinot ar mēnesi iepriekš, eksporta vērtība samazinājās par 2,2 %, bet importa – pieauga par 3,4 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta - Liepājas cietuma būvniecības iepirkuma prasībām atbilst tikai UPB un Re&Re

LETA, 20.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienīgā Latvijas būvfirma, kas patlaban atbilst jaunā Liepājas cietuma būvniecības iepirkuma nolikumā iekļautajām prasībām, ir AS UPB, jo šim uzņēmumam ir gan prasībām atbilstošs apgrozījums, gan spēkā esošs industriālās drošības sertifikāts, noskaidroja aģentūra LETA.

Piedāvājumi konkursā jāiesniedz līdz maija vidum, tāpēc vairākiem būvniekiem gan vēl teorētiski ir laiks iegūt nepieciešamo sertifikātu. Tomēr, ja vien šis process nav jau sākts, to izdarīt būs grūti, jo parasti sertifikāta iegūšanai nepieciešamas vidēji pusgads.

Tiesu namu aģentūras (TNA) izsludinātā iepirkuma nolikumā vien no prasībām ir, lai pretendenta vidējais gada (neto) finanšu apgrozījums būvniecībā iepriekšējos trīs finanšu gados (tas ir, 2013., 2014. un 2015. vai 2014., 2015. un 2016.gadā), ir ne mazāks kā 40 miljoni eiro.

Saskaņā ar Firmas.lv informāciju, šāds vidējais gada apgrozījums 2013., 2014. un 2015.gadā ir vismaz astoņām Latvijas būvfirmām. Lielākā daļa šo uzņēmumu 2016.gada pārskatus vēl nav iesnieguši.

Komentāri

Pievienot komentāru