Jaunākais izdevums

2024. gads būs pārmaiņu laiks, kurā tiks veiktas investīcijas 7 līdz 8 milj. eiro apmērā un uzbūvēta jauna 5000 m2 liela noliktava, un īstenots kompānijas digitalizācijas projekts, vienlaikus tiks strādāts pie jaunu vegānisko produktu receptūrām.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta SIA Gemoss īpašniece un ilggadējā vadītāja Ieva Treija. Viņa atzīst, ka Covid-19 pandēmija būtiski ietekmējusi HoReCa nozari, kā arī mainījusi tās vaibstus.

Fragments no intervijas

Kāda ir situācija nozarē, kura pēdējo četru gadu laikā ir piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas, sākot ar Covid-19 pandēmiju, kam sekoja HoReCa segmenta darbības ierobežojumi, bet vēlāk savu artavu deva milzīgā inflācija?

Nenoliedzami, ka HoReCa ir tā sfēra, kura ir izjutusi visus minētos faktorus, un šis ir bijis sarežģīts, neprognozējams laiks, kurā nemitīgi notiek pārmaiņas. HoReCa ir ļoti nozīmīgs Gemoss klientu loks, un tieši tāpēc visu, kas tajā un ap to notiek, arī ļoti būtiski izjūt. Nozare ir sāpīgi izjutusi visus pandēmijas laika noteiktos ierobežojumus saistībā ar iespēju strādāt, kas būtiski mainīja cilvēku paradumus, praktiski neesošo tūrismu, 2022. gada inflācijas lēcienu un sekojošo pašmāju patērētāju pirktspējas kritumu. Laikā, kad kvalitatīvi sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi īsti nevarēja strādāt, sazēla ātrās ēdināšanas iestādes – burgernīcas, kebabnīcas, pieauga ēdienu piegādes plastmasas kārbu apjomi atkritumu tvertnēs un ne tikai tajās, kas nebūt nav Latvijas sabiedriskās ēdināšanas seja. Diemžēl, bet šādas pārmaiņas degradē augstvērtīgo restorānu vidi.

Ja jau valdību veidojošie politiķi nolēma ieviest dabas resursu nodokli par mitrajām salvetēm 12,2 eiro/kg no 2025. gada, tad jau arī varēja būtiski palielināt šo nodokli ēdienu piegādes plastmasas kārbām, tādējādi mazinot to radīto atkritumu daudzumu vai arī ieviešot depozītu!

Jebkuriem jaunievedumiem, it īpaši tādiem, kuri izvirza jaunas vai paaugstinātas prasības, ir jābūt ar noteiktu pārejas laiku, jo, kaut ko pieņemot decembra vidū, to iedzīvināt ar janvāra pirmo dienu ir teju neiespējami. Ja patiešām šīm ēdiena piegādes plastmasas kārbām tiek būtiski paaugstināts dabas resursu nodoklis, lai samazinātu to patēriņu, tad loģisks risinājums būtu depozīta trauku sistēma, kura pašlaik Latvijā gan vēl ir tikai šūpulī. Šodien daudz runājam par ilgtspēju, Zaļo kursu, tikai uzņēmējam pašam ir jābūt ļoti attapīgam un jāsaprot, kā tad šo ilgtspēju nodrošināt, kas un kā to apliecinās, jo diemžēl ne lēmumu pieņēmēji, ne arī šo lēmumu izpildes kontrolētāji, ne arī vides aktīvisti nespēj praktiski izskaidrot, kas un kā tad jādara uzņēmējiem. Ir brīži, kad uzņēmējs bez citu palīdzības vairs nespēj saprast, kādas jaunas prasības stājas spēkā un kas jādara uzņēmumā, lai tās godprātīgi izpildītu. Ir milzīgi liela neziņa, kā rīkoties, tajā pašā laikā no ārzemju, pārsvarā Skandināvijas valstu, klientiem saņemam jautājumus, kā plānojam nodrošināt ilgtspēju. Pārsteidzoši, ka uz jautājumu, kā nodrošināt ilgtspēju, bieži skan atbilde — pieņemt darbā cilvēku! Bet vai tad tas atrisina jautājumu par ilgtspēju? Nē, neatrisina! Šķiet, ka būtiskākais ir pareiza papīru sarakstīšana un sakārtošana.

Visu interviju lasiet 20.februāra žurnālā Dienas Bizness!

Abonēt ir ērtāk: e-kiosks.lv.

Meklē arī lielākajās preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstu lielākais HoReCa sektora piegādātājs SIA Gemoss paziņojis par sava jaunā veikala atklāšanu Tartu, Igaunijā.

Šis ir jau otrais Gemoss veikals Igaunijā. Tallinā jau gandrīz 10 gadus darbojas Gemoss veikals.

Jaunatklātajā Tartu veikalā pieejami visi nepieciešamie virtuves produkti, sākot ar izejvielām kulinārijas un konditorejas nozarei līdz profesionālām virtuves iekārtām un galda traukiem un piederumiem.

"Gemoss" 2022.gadā strādāja ar 38,1 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 15,6% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 59,6% - līdz 2,822 miljoniem eiro.

Kompānija reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir viens miljons eiro. "Gemoss" vienīgā īpašniece ir Ieva Treija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #8

DB, 20.02.2024

Dalies ar šo rakstu

2024. gads būs pārmaiņu laiks, kurā tiks veiktas investīcijas 7 līdz 8 milj. eiro apmērā un uzbūvēta jauna 5000 m2 liela noliktava, un īstenots kompānijas digitalizācijas projekts, vienlaikus tiks strādāts pie jaunu vegānisko produktu receptūrām.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta SIA Gemoss īpašniece un ilggadējā vadītāja Ieva Treija.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 20.februāra numurā lasi:

Statistika

Visvairāk pērk lietotas Tesla

Tēma

Mārupes novada attīstība ir Japānas un ES vidējā līmenī

Bankas

Bankas - lielas, mazas, nozīmīgas

Digitalizācija

Apaļkoksne pārvietojas ar elektronisko dokumentu

Veselība

Valsts nav sagatavojusies zāļu nepārtrauktai pieejamībai krīzēs

Paēdusi sabiedrība – stabila valsts

Skolā un veikalā maksā līdzvērtīgi

Finanses

Likmju ziņā aktīvi gaidītais var iekrist maciņā vien vēlāk

Investors

Ja ne lieliskais septiņnieks, tad lieliskais piecinieks tāpat pavelk visu tirgu

Komentāri

Pievienot komentāru