Citas ziņas

Izdzīvos stiprākie

Katrīna Iļjinska kopā ar Daigu Ozolu, 10.04.2008

Vairāki būvmateriālu preču tirgotāji būvniecības nozares atdzišanas dēļ spiesti slēgt veikalus, kā arī samazināt darbinieku skaitu uzņēmumos.

"Tā tiešām ir, ka būvniecības apjomi valstī ir kritušies un tāpēc arī pēc būvmateriāliem ir mazinājies pieprasījums. Taču tas būtiski ietekmē neprofesionālus uzņēmumus, kas ienāca tirgū, lai ātri nopelnītu, kā arī tos, kuri strādā gandrīz tikai celtniecības uzņēmumu apkalpošanai," saka būvmateriālu tirgotāja a/s Rautakesko valdes priekšsēdētājs Guntis Sokolovskis.

Foto: Ritvars Bīders, Db.lv

Jaunākais izdevums

Būvmateriālu preču tirgotāji būvniecības nozares atdzišanas dēļ spiesti slēgt veikalus, kā arī samazināt darbinieku skaitu uzņēmumos.

Db aptaujātie uzņēmēji - SIA Nelss un SIA ProfsLatvija atzina, ka būvmateriālu preču apgrozījuma krituma dēļ veikali kļūst nerentabli un tos ir izdevīgāk slēgt nekā gaidīt labākus laikus. Taču daļa tirgotāju - a/s Rautakesko un SIA Tapeks meklē risinājumus darba optimizācijai un efektivitātes paaugstināšanai, lai izdzīvotu.

Grūti laiki

"Pašlaik būvniecības un būvmateriālu tirgus sāk sakārtoties, radot labvēlīgus apstākļus ilgtermiņa tirgus spēlētājiem," atzīst Rautakesko valdes priekšsēdētājs Guntis Sokolovskis, piebilstot, ka neprofesionāliem uzņēmumiem var draudēt bankrots. "Tā tiešām ir, ka būvniecības apjomi ir kritušies un tāpēc arī pēc būvmateriāliem ir mazinājies pieprasījums. Taču tas būtiski ietekmē neprofesionālus uzņēmumus, kas ienāca tirgū, lai ātri nopelnītu, kā arī tos, kuri strādā gandrīz tikai celtniecības uzņēmumu apkalpošanai," teica G. Sokolovskis un norādīja, ka ļoti liels risks jāuzņemas, piedāvājot būvniecības uzņēmumiem atliktos maksājumus - viens pēc otra bankrotējot būvniecības uzņēmumi, līdz ar to risks pastāv arī būvmateriālu tirgotājiem. Arī Tapeks valdes priekšsēdētājs Vilnis Priedītis Db teica, ka pašreizējā būvniecības tirgus situācija ir ietekmējusi būvmateriālu tirgotāju pārdošanas apjomus un tie ir kritušies. "Taču arī krīzes situācijās ir savas metodes, kā strādāt, un tas nenozīmē, ka visi bankrotēs," viņš piebilda.

SAP burvju nūjiņa

"Mēs šobrīd optimizējam uzņēmuma darbību. Runājot par darbiniekiem, šā brīža tirgus situācija ir labākais laiks nobalansēt darbinieku skaitu," pastāstīja G. Sokolovskis, piebilstot - uzņēmums savā darbā sācis izmantot jaunu informācijas tehnoloģiju SAP, kas ļauj automatizēt un centralizēt darbu, līdz ar to darbinieku skaita samazināšanās ir neizbēgams process - runa varētu būt 18% darbinieku. Pašlaik Rautakesko strādā 808 darbinieki. Arī Tapeks no aprīļa pāries uz SAP informācijas tehnoloģiju. Šīs tehnoloģijas ieviešanas dēļ iespējams darbinieku samazinājums uzņēmuma birojā, taču darbiniekus atlaist nav plānots, jo veikalos nav pietiekams darbinieku skaits - darbiniekiem, kuriem nebūs vietas birojā, piedāvāsim darbu būvmateriālu veikalos, skaidroja V. Priedītis. Pašlaik uzņēmumā strādā vairāk nekā 1000 darbinieku.

Atlaidīs 30 darbiniekus

Savukārt Nelss personāldaļas vadītāja Diāna Zīrapa pastāstīja, ka uzņēmums tuvāko mēnešu laikā plāno atlaist vairāk nekā 30 darbiniekus, kas strādā kompānijas veikalā Jelgavā. "Mēs optimizējam štatu un veikalu slēgsim aprīļa vidū, jo tas ir nerentabls," stāstīja D. Zīrapa, piebilstot, ka, neraugoties uz mārketinga aktivitātēm, Jelgavas veikalu uzturēt ir neizdevīgi. Tāpat D. Zīrapa atzina, ka liela daļa jelgavnieku strādā un iepērkas Rīgā, tāpēc klienti no Jelgavas esot iecienījuši Nelss būvmateriālu veikalu Rīgā, Vienības gatvē. Viņa arī stāstīja, ka uzņēmums tuvākajā laikā neplāno atvērt jaunus veikalus ne Rīgā, ne citur Latvijā. Db jau ziņoja (26.02.), ka arī SIA ProfsLatvija zemās veikala rentabilitātes dēļ pēc dažu mēnešu darba slēdzis būvmateriālu veikalu Daugavpilī. SIA Profsnekustamieīpašumi vadītājs Henrijs Girskis gan pastāstīja, ka uzņēmums pašlaik turpina strādāt pie lielveikalu Profs izveides projektiem Valmierā un Liepājā, kur katrā no veikaliem plānotas 5 milj. Ls investīcijas. Taču ProfsLatvija rīkotājdirektors Juris Zinkevičs iepriekš apstiprināja, ka bez Valmieras un Liepājas plānotajiem veikaliem citus veikalus Latvijā uzņēmums neplāno atvērt. Runājot par Daugavpili, arī G. Sokolovskis stāsta, ka Daugavpilī veikalā neiet tik labi, taču pagaidām K-rauta veikals tur netiks slēgts. "Ir tikai jautājums, cik ilgā laikā investīcijas atpelnīsies," tā G. Sokolovskis, piebilstot, ka tirdzniecības apjoms ārpus Rīgas esošajos K-rauta veikalos nav lielāks kā Rīgā, taču izaugsme reģionos ir straujāka. Savukārt Tapeks apgrozījuma samazinājuma dēļ šogad ir apvienojis vairākus veikalus, kas līdz šim atradušies tuvu viens otram, tādējādi veikalu skaits ir nedaudz samazinājies. Uzņēmums, iespējams, aizvērs vēl divus veikalus gada otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gads mēbeļu ražotājiem ir apcirpis ienākumus un piespiedis mainīt savu vīziju. To liecina Db apkopotie dati par lielāko mēbeļu un mēbeļu detaļu ražotāju finansiālās darbības rādītājiem un pašu uzņēmēju teiktais.

Pērn ražošanu pārtrauca vairāki mēbeļu ražotāji —SIA Malteks, SIA Rondeks, SIA De novo utt. Neto apgrozījumu pērn no 28 lielākajiem spējuši palielināt tikai 7. Tāpat kā 2007. gadā arī pērn lielākais mēbeļu ražotājs ir SIA Avoti SWF.

«Pērnais gads bija stipri līdzīgs 2007. g., taču visbūtiskākās pārmaiņas notikušas gadu mijā un šogad,» stāsta SIA Marks M īpašnieks Juris Griķis. Viņš norāda, ka pērn Baltijas tirgū cilvēki mēbeles sākuši pirkt mazāk un tāpēc nācās pieņemt skarbus lēmumus un pārskatīt visu izdevumu struktūru, kā arī vairāk domāt par jauniem noieta tirgiem ārzemēs. Viņš atzīst, ka tikusi pārskatīta arī uzņēmuma attīstības stratēģija.Izšķirsies, kurš izdzīvos

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai piecas no Eiropas aviokompānijām ir pietiekami labā situācijā, lai pārdzīvotu pašreizējo krīzi aviācijas industrijā. Tā Londonā rīkotā konferencē norādījis Īrijas zemo cenu aviokompānijas Ryanair izpilddirektora vietnieks Hovards Millars (Howard Millar), raksta Times Online.emRyanair/em: Eiropā izdzīvos tikai piecas aviokompānijas

H. Millars arī piebilda, ka, pēc Ryanair domām, notiks vairāku aviopārvadātāju apvienošanās, kā rezultātā bez darba paliks daudzi cilvēki, un ievērojami samazināsies lidojumu skaits, kas nozīmē mazāku izvēli ceļotājiem.

Ceļotājiem pozitīvā ziņa ir tā, ka pārvadātāji centīsies panākt maksimālu lidmašīnu piepildījumu, un to panākt var, samazinot cenas, norādījis H. Millars.

Ryanair prognozē, ka 2008. gadu aviokompānija beigs ar zaudējumiem. Ar zaudējumiem Īrijas aviokompānija nav strādājusi kopš 1999. gada.

Augsto degvielas cenu dēļ Ryanair šoziem paredzējusi nosēdināt gandrīz uz pusi vairāk lidmašīnu nekā parasti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīze koriģē nozari

Oskars Prikulis kopā ar Aldi Zelmeni, 23.10.2008

«Kompānijas nepārtraukti iegādājās jaunas kravas automašīnas un cerēja uz lielu izaugsmi. Tirgus bija piesātināts un automašīnu skaits tirgū pārāk liels. Tagad var redzēt, ka tā maize nav nemaz tik salda,» uzsver Latvijas starptautisko autopārvadātāju asociācijas Latvijas auto prezidents Valdis Trēziņš.

Foto: Elīna Kursīte, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzas transporta nozares kompānijas spiestas samazināt vai pārtraukt savu darbību nelabvēlīgās tirgus situācijas dēļ.

Savukārt transporta nozares pārstāvji pārmet līzinga kompānijām nevēlēšanos sadarboties. Lielākās problēmas radušās kompānijām, kas tirgū ienākušas nesen, bet darbību bija vērsušas uz Eiropas tirgu: pēdējo mēnešu laikā strauji sarucis imports/eksports no Eiropas, līdz ar to samazinājies arī starptautisko autopārvadātāju darba apjoms. «Eiropā konkurēt tagad ir grūti - priekšā ir rumāņi, bulgāri, poļi un čehi. Savukārt Baltijas tirgū daudz kas ir apstājies,» rezumē Latvijas starptautisko autopārvadātāju asociācijas Latvijas auto prezidents Valdis Trēziņš. Līdz ar to līzinga kompānijām tiek atgriezts liels daudzums kravas auto, kuras kompānijām vairs nav vajadzīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā laikā, iespējams, izdzīvos radošākie un veiksmīgākie, domā "Balzambāra" līdzīpašnieks Andris Reizenbergs.

Līdz ar bāra slēgšanu, līdzšinējais bārmenis kļuvis par mājražotāju un piegādā klientiem siļķi kažokā, auksto zupu un asiņaino, nevainīgo Mēriju.

Pirmās piegādes Rīgā un Pierīgā viņš uzsāka 20.martā un mēneša laikā izpildīti jau aptuveni 100 pasūtījumi. Uzņēmējs stāsta, ka pabijis dažādās, interesantās vietās, par kurām, dzīvojot Rīgā, pat nav zinājis, taču visbiežāk piegādes tiek veiktas uz biroju telpām Rīgas centrā. A.Reizenbergs atzīst, ka pieprasītākā šobrīd ir siļķe kažokā.

Ideja par šo salātu piegādi gaisā virmojusi jau kādu laiku. "Redzēju, ka mana sieva uz dažādiem svētkiem gatavo siļķi kažokā un es teicu - kūkas var pasūtīt, kāpēc lai siļķi kažokā nevarētu. Bet šī ideja palika kaut kur gaisā. Tagad, sēžot mājās, izdomājām, ka jāpamēģina. Viss ļoti labi aizgāja. Cena arī ir pieklājīga un nav augsta. Protams, ka es nopelnu un desai sanāk," stāsta A.Reizenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Spītējot krīzei

Veselais saprāts nesamazinās

Signe Knipše, Db, 13.11.2009

«Skatoties uz nomniekiem, man ir sajūta - būs labi! Viņi zina, ko dara. Viņi izdzīvos! Ir samazinājušies viņu apjomi, ir samazinājušās telpas, ko viņi iznomā, bet nav samazinājies veselais saprāts!» saka industriālo parku attīstītāja NP Properties izpilddirektore Elita Moiseja. (Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ļoti skaidri un noslīpēti kā dārgakmeņi - tā par biznesa mērķiem teic Elita Moiseja. Runājot konkrētāk, nākamgad industriālo parku attīstītājs NP Properties grib noturēties pašreizējā līmenī.

«Būtu labi, ja spētu apgrozījumu palielināt par 5 - 10 %, bet to mēs vēl redzēsim,» NP Properties valdes priekšsēdētāja E. Moiseja piebilst. Šogad apgrozījums ir krities - par aptuveni piekto daļu salīdzinājumā ar 2008. gadu, tomēr tas esot krietni labāk nekā vidēji nekustamā īpašuma tirgū, kur samazinājums ir 25 - 30 %. Kā tas panākts? Elita Moiseja stāsta, ka, krīzei sākoties, uzņēmums rīkojās diezgan strauji. «Jau 2008. gada vidū samazinājām visu, ko varēja. Kopumā izmaksas samazinājām par gandrīz 30%. Bijām diezgan gatavi visam, kas būs, tomēr tas bija kā cunami, kas nāk virsū, un tu neko nevari izdarīt.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rosinās veidot nodokļu nemaksātāju melno sarakstu

, 17.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai normalizētu situāciju tirgū, Latvijas Zivrūpnieku savienība (LZS) rosinās Zemkopības ministrijai veidot tā saucamo melno sarakstu ar uzņēmumiem, par kuriem ir aizdomas nodokļu nemaksāšanā un tirgus kropļošanā.

Šādu ierosinājumu LZS iesniegs šodien tikšanās laikā ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu.

LZS prezidents Didzis Šmits uzsvēra, ka šobrīd radušās aizdomas par aptuveni 10 zivju konservu ražotājiem, par ko ir aizdomas nodokļu nemaksāšanā un citu darbību veikšanā, kas kropļo situāciju tirgū. «Skaidrs, ka turpmāk izdzīvos stiprākie. Taču šobrīd ir spēlētāji, kas kropļo tirgu, izlaiž savu produkciju caur PVN shēmām un, piemēram, 90 % izejvielas vietā produkcijā ieliek 50 %. Šādas darbības ir nekorektas un tas ir pamats VID un PVD pārbaudēm,» uzskata D. Šmits. Par pamatu attiecīgām kontrolējošo institūciju pārbaudēm viņš uzskata arī produkcijas cenu veikalā, ar ko nevar segt ražošanas izmaksas. Asociācijas vadītājs domā, ka šī situācija beidzot jāsakārto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Birkavs par embargo krīzi: Valdības rīcība ir pārāk lēna

Dienas Bizness, 26.08.2014

Latvijas bijušie premjerministri - Ivars Godmanis (no kreisās), Valdis Birkavs un Māris Gailis pirms tikšanās ar Valsts prezidentu Melngalvju namā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sankcijas un embargo sagrauj brīvā tirgus principus. Vienlaikus brīvais tirgus ir vienīgais spēks, kas ļautu izkļūt no tādas situācijas,» intervijā laikrakstam Diena saka viens no pirmajiem Latvijas valdības vadītājiem pēc valsts neatkarības atjaunošanas Valdis Birkavs, kurš uzskata - pašlaik valdības rīcība krīzes risināšanā ir pārāk lēna.

Saistībā ar šābrīža krīzi pasaulē un tās ietekmi uz Latviju nesen kopā ar citiem bijušajiem premjeriem bijāt uz tikšanos pie Valsts prezidenta. Bija doma reāli piedāvāt palīdzību vai tikai par sevi atgādināt?

Kāpēc gan mums būtu jāatgādina par sevi? Es jau daudzus gadus darbojos divos starptautiskajos klubos, manu pieredzi izmanto citas valstis, nevis Latvija, man darba pietiek. Mums, bijušajiem premjeriem, jau kopš 1998. vai 1999.gada ir bijušas regulāras tikšanās, kurās piedalījušies arī bijušie prezidenti Vaira Vīķe-Freiberga un Guntis Ulmanis. Parasti šīs tikšanās organizējām kopā ar Māri Gaili, šoreiz iniciatīva nāca no Ivara Godmaņa un Aigara Kalvīša. Ņemot vērā, ka situācija kļūst arvien draudīgāka, sabiedrība polarizējas, ekonomika ir apdraudēta (un trausla ekonomika prasa ļoti spēcīgu vadību), tad nospriedām, ka mums jāpiedāvā tas, ko zinām, kāda ir mūsu iepriekšējā pieredze krīzes apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šavriņa: Krīzes sakārto ekonomiku

Miks Lūsis, Db, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas, kas ir nesakārtots, krīzes laikā uzpeld augšā, runājot par nesakārtoto valsts pārvaldes apatātu Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā norādīja Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes profesore Baiba Šavriņa.

Kaut arī krīzes smagi skar mājsaimniecības, kopumā tām ir pozitīva nozīme, jo tās sakārto ekonomiku, uzsvēra B. Šavriņa. Šai domai piekrita arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme Grende, uzsverot, ka nākamais būs efektivitātes gads, pēc kura izdzīvos stiprākie.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmējas viedoklis: Vai tiešām vajadzēja aizdedzināties?

Vita Jermoloviča, Viesnīcas Konventa sēta direktore, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pievienotā vērtības nodakļa (PVN) likmes ļoti straujā palielināšana (no līdzšinējiem 5% līdz 21%) viesnīcu sektoram ir šoks.

Bez jaunajām izmaiņām 2009. gads, atbilstoši mūsu prognozēm, būtu vismaz tādā līmenī kā 2008. gads, kas jau bija sliktāks nekā iepriekšējie. Tiem, kas tirgū ienākuši nesen, varbūt nav, ar ko salīdzināt, bet tās viesnīcas, kas jau ir ar vārdu un darbojas, redzēja, ka bija zemāks noslogojums. Protams, uzņēmumi bija rentabli un varēja maksāt savas parādsaistības un visu pārējo un uzturēt līmeni.

Bet patreiz notiekošais ir šoks, jo visi līgumi ir noslēgti, budžets ir saplānots un nenotiks arī nekādi absolūti lieli un grandiozi pasākumi. Stipri mainās arī konferenču bizness, konferences vairs nerīko tik daudz — taupa ne jau tikai Latvijas uzņēmumi, bet arī ārvalstu kompānijas. Ja nebūtu šis šausmīgais PVN, tad viss varbūt būtu līdzvērtīgi 2008.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nometnes "Annas lauku skola" izveidotāja Sandra Smona ar laiku cer izveidot lielāku kustību, kas palīdzētu bērniem iemīlēt laukus.

S. Smona ar ģimeni dzīvoja pašā Rīgas centrā, bet pirms kāda laika sāka just, ka meitai Annai ir diezgan minimāla izpratne par lauku dzīvi. "Lai gan mēs braucām uz laukiem, pietrūka izpratnes par to, kas ir lauki, kā rodas piens, kā izaug burkāns. Vienreiz uz mūsu lauku mājām Annai atbrauca ciemos draugs, kurš teliņu nosauca par kumeliņu, un mēs sapratām, ka vajadzētu šo situāciju kaut kā risināt. Radās ideja izveidot "Annas lauku skolu", kur bērni nometņu veidā var iepazīties ar lauku dzīvi un šarmu. Vēlamies to darīt gudri un saudzīgi, lai neveidojas kultūršoks – ja bērnu norauj no datora un liek grābt sienu, nekas labs nesanāks, radīsies tikai riebums. Tāpēc mēs bērniem mācām praktiskos lauku darbus izglītojoši-izklaidējošā veidā," viņa stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ko saka paši megapelnītāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andrejs Livanovičs (Energy Consulting):

„Tas ir tāds pīķis kā Everests Himalajos. Tas bija ļoti trekns gads, ar kura augļiem man jāapietas daudz prātīgāk nekā Aigaram Kalvītim ar saviem treknajiem gadiem. Manā konsultāciju biznesā viens cikls ir 5-6 gadi. Tas nozīmē, ka es uz šīs peļņas rēķina dzīvoju iepriekšējos divus gadus un vēl dzīvošu 3-4 gadus. Jāturpina strādāt, un ar peļņu jāapietas ļoti prātīgi. Es to uztveru kā lielu debesu dāvanu, par kuru jābūt pateicīgam un ar kuru jāapietas ļoti prātīgi. 2008. gadā peļņa būs, taču daudzas reizes mazāka, bet 2009.gadā – vēl mazāka.”

Guntis Rāvis (Skonto būve):

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Sliekas aizlien otrā plānā, starts dots gaļas trušiem

Inita Šteinberga, speciāli DB, 26.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sliekas aizlīdušas otrā plānā, teic uzņēmuma SL ECO īpašnieks Linards Lepse. Galveno vietu saimniecībā nu ieņēmušas lielākas radības – gaļas truši.

Patlaban uzņēmuma slieku humusa ražotnē esot sakrājies krietni daudz nerealizētas produkcijas. To Linards pārdod tieši pasūtītājam, piegādājot vajadzīgo daudzumu. Fasēt mazos maisiņos un tirgot veikalā neatmaksājoties, spriež slieku audzētājs. Konkurence ir liela un cenas visdažādākās. Citi pamanoties savu preci realizēt par dempinga cenu, ar kuru nevarot konkurēt. Linards daļēji tajā vaino arī situāciju, ka ir audzētavas, kas saņem Eiropas atbalstu, tas ļauj preci padarīt lētāku. Latvijas tirgū ir slieku humusa pārprodukcija, vērtē uzņēmējs, bet ārzemju tirgum saražotā apjoma būtu par maz, pat kooperējoties. Turklāt sliekas nevar savairot strauji, ja pēkšņi radies liels gadījuma rakstura pasūtījums, jo jādomā, kur likt un ar ko barot darbinieces pēc tam, ja jauna pasūtījuma nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tirdzniecības centriem ir īstais laiks atrast un nostiprināt savu identitāti

Jevgēnija Kiseļova, Colliers Tirdzniecības platību nodaļas asociētā direktore, 03.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai visi iepirkšanās centri pārcietīs pandēmiju, ir miljona vērts jautājums un neapšaubāmi – visnotaļ kutelīgs.

Covid-19 pandēmija un ieviestie ierobežojumi nāca strauji un negaidīti, daudziem sagriežot kājām gaisā dzīvi un biznesu, parādot arī vājos punktus pašmāju tirdzniecības centru darbībā. Nevienam no tiem nebija sagatavots plāns B, nemaz nerunājot par plānu C, kā strādāt un rīkoties situācijā, kad tirgū parādās daudz neaizpildītu komerctelpu, kad pieprasījums pēc tām strauji krīt.

Vērts atgādināt, ka tieši pirms pandēmijas, 2019. gadā un 2020. gadā, pabeigti vairāki vērienīgi projekti (atklāta Akropole, paplašināta Alfa, atvērta Sāga, VIA Jūrmala Outlet, kam sekoja Origo nākamā kārta, arī Domina paziņoja par attīstības plāniem). Tobrīd tirgū “ieplūda” tūkstošiem kvadrātmetru jaunu tirdzniecības telpu. Un tā tirgus bija sācis sliekties uz nomnieku pusi. Zīmoliem, kas stāvēja rindā, gaidīja parādāmies brīvas telpas sava biznesa attīstībai, šāda izdevība radās, tika aizpildīti gandrīz visi tirdzniecības centri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperte: reklāmas nozare kļūst atkarīga no modernajām tehnoloģijām

, 27.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajā nākotnē televīzijas un drukātās preses reklāmas apjomi samazināsies un pieaugs pieprasījums pēc digitālā formāta. Interneta tehnoloģijas visā pasaulē sasniedz attīstības trešo posmu, norāda mediju aģentūras Carat valdes locekle Baiba Liepiņa.

Modernās tehnoloģijas ir attīstījušās līdz t.s. WEB 3.0 ietekmei, ko eksperti visā pasaulē raksturo kā jaunu posmu interneta izmantošanai un arī savstarpējai komunikācijai. Šobrīd interneta lietotājs veido saturu, publicējas un ir nemitīgā, savstarpējā sasaistē. Neeksistē informācijas izvietošanas ierobežojumi – iespaidīgā ātrumā var tikt publiskoti viedokļi, video un foto materiāli, tiem ar ķēdes reakciju aptverot ārkārīgi lielu auditorijas daļu.

"Šī tendence būtiski ietekmējusi sabiedrības uzvedību, zināšanas un prasības pret zīmoliem, ko tie izvēlas. Biznesa videi ir jāapzinās, ka attiecības ar klientiem ir mainījušās. Sīvajā konkurencē izdzīvos tie, kuri savā darbībā, iekšējā un ārējā komunikācijā būs maksimāli caurspīdīgi un godīgi. Šodien ir neiedomājami runāt par manipulāciju ar auditoriju," uzskata B. Liepiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja celtniecības «buma» laika Igaunijas celtniecības kompānijās strādāja 86 tūkstoši cilvēku, tad pašlaik tiek prognozēts, ka ziemā celtniecībā strādās vien 40 tūkstoši cilvēku, raksta dv.ee.

Igaunijas būvuzņēmēju savienības izpilddirektors Indreks Petersons uzskata, ka tagad sāk piepildīties drūmās prognozes, kas tika izteiktas pavasarī. Saskaņā ar šīm prognozēm, šogad rudens un ziemas laikā celtniecības nozare sasniegs savu zemāko punktu, bet tas arī nenozīmē, ka uzreiz pēc tam atkal sāksies uzplaukums.

I. Petersons norādīja, ka šogad rudenī - ziemā celtniecības apjomi atgriezīsies līdz 2004./2005. gada līmenim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilggadējais būvfirmas RBS SKALS valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns atstāj savu posteni.

Turpmāk viņš vadīs RBS SKALS padomi, atliekot malā administratīvos jautājumus un lielāku uzmanību pievēršot uzņēmuma stratēģijai. Viņa vietā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs turpmāk būs Edgars Štrauss.

Dodoties uz interviju pie nozares eksperta Māra Saukāna, mans galvenais jautājums bija — kas šobrīd notiek būvniecības nozarē? Cik dziļa krīze ir skārusi šo jomu, un kas nozares uzņēmējiem būtu jādara, lai pārvarētu grūtības? Taču sarunas gaitā izrādījās, ka M. Saukāns uz maniem teorētiskajiem jautājumiem pats savā uzņēmumā jau ir atbildējis ar konkrētu rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Nākamā ASV lielā industrija» tādi vārdi pēdējo nedēļu laikā veltīti šīs valsts marihuānas jeb «zālītes» ražošanas un izplatīšanas biznesam. Līdz ar to, ka arvien lielākus apmērus uzņem kustība, kas ir par šīs substances legalizāciju šajā valstī, potenciāli labāki laiki var gaidīt arī tās kompānijas, kas nodarbojas ar legālās marihuānas audzēšanu un pārdošanu.

Vairāku šo uzņēmumu akcijas tiek tirgotas arī biržā un nav izslēgts, ka šie vērtspapīri var izrādīties laba riska investīcija. Katrā ziņā, jo vairāk tiks pārdota legālā zālīte, jo potenciāli lielāki būs šīs industrijas ieņēmi un maģiskais investoru vārdiņš «peļņa».

Protams, viss nebūt nav viennozīmīgi – šā biznesa veiksmes stāstu vēl apvij daudz neskaidrību, un arī pietiekami daudzi akciju analītiķi brīdinājuši, ka ieguldījumi marihuānas ražotāju kompāniju akcijās ir visai bīstami. Katrā ziņā jāņem vērā, ka šo kompāniju vērtspapīru cenas pēdējo nedēļu laikā mainījušās ļoti strauji, kas nozīmē, ka šis ieguldījums būtu piemērots investoriem ar samērā augtu riska toleranci. Piemēram, «zālītes sektora» uzņēmuma Hemp akcijas cena kopš 20. decembra palielinājusies par 345% – līdz 4,45 ASV dolāru centu atzīmei. Savukārt kopš šā gada devītā janvāra virsotnēm, kad kompānijas akcijas vērtība spēja uzrausties līdz pat 8,55 ASV dolāru centu atzīmei, Hemp vērtspapīra cena sarukusi par 48%. «Marihuānas kompāniju akciju cena pieaug, jo investori grib atrast nākamo Microsoft. Pieprasījums pēc marihuānas ir negausīgs,» Bloomberg norāda Hemp vadītājs un bijušais ieslodzītais (par narkotiku kontrabandu) Brūss Perlovins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Euroskor Latvijā šefs: interneta veikals nostrādā kā labs reklāmas un mārketinga instruments

Lelde Petrāne, 04.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Viens tirgotājs piedāvā atlaides, citi seko, lai nezaudētu pircējus. Latvijā ierasta prakse ir tā, ka ir īss pilnu cenu periods, tad intensīvs atlaižu periods un pēc tam izstiepta izpārdošana,» intervijā laikrakstam Diena sacījis Euroskor Latvijā šefs Aldis Lūsis.

Jautāts par konkurenci, viņš atbildējis: «Vienmēr liekas, ka nozarē, kurā strādā, ir visasākā konkurence, bet, objektīvi vērtējot, apavu mazumtirdzniecībā konkurence ir nežēlīga. Pircēju vairāk nekļūst, tieši pretēji, jo iedzīvotāju skaits Latvijā sarūk, bet apavu veikalu skaits pieaug, tāpēc stiprākie uzņēmumi vājākajam cenšas pircējus atņemt ar dažādām akcijām, atlaidēm.»

Runājot par nesen sākto apavu tirdzniecību internetā, A. Lūsis atklājis: «Apavu tirdzniecību e-veikalā esam sākuši soli pa solim mūsu mājaslapas ietvaros. Iepriekš izpētījām citu uzņēmumu pieredzi un secinājām, ka tirdzniecība internetā vērtējama kā ļoti perspektīvs, strauji augošs uzņēmējdarbības virziens, jo patlaban liels skaits cilvēku visu nepieciešamo pērk internetā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtās paaudzes Toyota RAV 4I, svinot apaļu jubileju, savā motoru piedāvājumā ir iekļāvis jaunu dīzeļmotoru

Kopš 1994. gada Toyota RAV 4 ir viens no lielākajiem japāņu autogiganta maizes devējiem; nopelnītā nauda japāņiem ļauj eksperimentēt un ģenerēt nākamo dižpārdokļu idejas. Atgādināsim, ka 1989. gada Tokijas autoizstādē demonstrētais konceptauto, uz kura bāzes vēlāk tika radīts jaunās sport utility vehicle jeb SUV klases modelis ar nosaukumu RAV 4, pats bija milzīgs eksperiments, kura panākumiem toreiz neticēja Toyota bosi. Tomēr risks attaisnojās. 1994. gadā, laižot modeli sērijveida ražošanā, jau pirmajā gadā pārdošanas plāns tika pārspēts ar uzviju, sasniedzot 53 000 pārdoto vienību. Vēl pēc gada RAV 4 tirdzniecības apjomi trīskāršojās. Tā katru nākamo gadu Toyota varēja ziņot par kārtējo RAV 4 tirdzniecības rekordu. Galarezultātā 20 gadu laikā pasaulē ir pārdoti jau varāk nekā 5,2 miljoni RAV 4 modeļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz 48 cilvēki gājuši bojā un 20 pazuduši bez vēsts, kad 7,4 balles stipra zemestrīce satricināja Gvatemalas Klusā okeāna piekrasti. Gvatemalas varasiestādes norāda, ka zemes nogruvumi kalnos traucē piekļuvi dabas katastrofas skartajiem reģioniem.

Zemestrīces piemeklētajā reģionā bez elektrības palikuši 73 tūkstoši cilvēku. Gvatemalas Seismoloģiskā institūta direktors Edijs Sančezs (Eddy Sanchez) izteicies, ka pazemes grūdieni bijuši stiprākie kopš 1976. gadā 7,5 baļļu zemestrīcē gāja bojā 25 tūkstoši cilvēku, vēsta BBC.

Pēc zemestrīces reģionu satricinājuši vairāki spēcīgi pēcgrūdieni. Zemestrīcē visspēcīgāk cietusi Sanmarkosas pilsēta, kur bojātas ēkas un vairāki desmiti no tām sabrukušas. Zemestrīces grūdieni bijuši sajūtami arī Meksikas galvaspilsētā Mehiko.

Palīdzību Gvatemalai zemestrīces seku novēršanā piedāvājušas tās kaimiņvalstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielo valsts jubileju sagaidām krīzes apstākļosPēc dažām dienām būs pagājuši apaļi 90 gadi, kopš tika dibināta neatkarīgā Latvijas Republika. Šādās gadskārtās allaž ir pieņemts, teiksim tā, nofiksēt, kādu attīstības līmeni ir izdevies sasniegt kādā situācijā esam.

Šķiet, lai kādi politiķi būtu pie varas, viņiem visiem nāksies mācīt teju ābeces patiesību - ja gribat, lai valsts budžetā ieplūst nauda, tai vispirms ir jānonāk tieši pie uzņēmējiem. Jā, šobrīd ir krīze, bet neaizmirsīsim, ka ekonomika tāpat kā daudz kas dzīvē ir ciklisks, un ir skaidrs, ka arī šī krīze nebūs mužīga. Jautājums ir par to, kas to spēs, bet kas - nespēs izturēt. Skaidrs, ka izturēs stiprākie un tālredzīgākie. Taču jebkurā gadījumā, paskatoties uz mūsu visai raibo vēsturi, droši var teikt - ja reiz esam pārdzīvojuši vāciešu, zviedru un krievu laikus, kaut kā nebūt pārcietīsim arī ekonomisko krīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

No Nīderlandes uz Ukrainu virzās vētra, lielākie postījumi gaidāmi Vācijā un Polijā

LETA, 05.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktīvs ciklons, kam Vācijā dots vārds «Ksavjērs» (Xavier), no Ziemeļjūras ceturtdien strauji virzīsies uz dienvidaustrumiem un kļūs spēcīgāks. Vācijā un Polijā gaidāma postoša vētra, kas daudzviet gāzīs kokus, brīdina sinoptiķi.

Nīderlandē un Polijā spēkā oranžais brīdinājums, lielā daļā Vācijas izsludināta sarkanā trauksme. Vietējie sinoptiķi brīdina par vēja pastiprināšanos brāzmās līdz 31-36 metriem sekundē, kalnos gaidāmas vēl lielākas vēja brāzmas.

Sagaidāms, ka vētra vissmagāk skars Vācijas ziemeļu un austrumu daļu, kā arī Polijas rietumu un dienvidu rajonus.

Stiprākie vēji Vācijā gaidāmi ceturtdienas pēcpusdienā, Polijā - vakarā. Naktī uz piektdienu vētra pamazām zaudēs spēku un sasniegs Ukrainu.

Vēja brāzmas virs 30 metriem sekundē iekšzemes rajonos ir reta parādība, tādēļ iespējami plaši postījumi. Paredzams liels izgāztu un nolauztu koku skaits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Balsts: krīt pieprasījums pēc nekustamā īpašuma aģentu pakalpojumiem

Ingrīda Drazdovska, 04.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais pusgads nekustamo īpašumu tirgū bijis stagnācijas periods. Vasaras un atvaļinājumu laikā situācija neuzlabosies, uz augšupeju var cerēt sākot ar septembri, uzskata kompāniju grupas Balsts vadītājs Aigars Zariņš

Jūlijā būtiskas izmaiņas nav notikušas. Pēc Balsta informācijas, līdz šim bija vērojamas nenozīmīgas cenu svārstības, bet pašlaik sērijveida dzīvokļu vidēja cena ir 601 eiro/m2. Pretēja situācija iezīmējas īres segmentā. Balsts iepriekš prognozēja krasu īres cenu celšanos Rīgas centrā un Jūrmalā konkursa Jaunais vilnis dēļ, kā rezultātā varētu pieaugt arī Krievijas pilsoņu interese par uzturēšanās atļaujām. Par šo prognožu piepildīšanos varēšot spriest tikai septembrī.

Zemā ienākumu līmeņa dēļ daudziem Latvijas iedzīvotājiem bankas nepiešķir kredītus, tādēļ viņi izvēlas dzīvot īrētā mājoklī. Kopumā šobrīd manāms īres dzīvokļu trūkums Rīgā, lielākoties – kvalitatīvu dzīvokļu ar pieprasītāko platību (2 līdz 3 istabas). Banku meitas uzņēmumi šobrīd ir pārņēmuši daudzus dzīvokļus, kas vēl nav pieejami tirgū, bet cilvēki, kam īpašumā ir šādi dzīvokļi, veiksmīgi ir tos izīrējuši. Visu šo notikumu rezultātā piedāvājums ir sarucis un pēdējos trīs mēnešos nepietiekamā piedāvājuma rezultātā īres cenas kāpušas par 6%, komentējis Aigars Zariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA 24 PM Baltkrievijā un Krievijā jūtoties kā zivs ūdenī – tur uzņēmums spēj sevi apliecināt nekustamā īpašuma projektu vadībā

SIA 24 PM savulaik dibināts kā holdinga a/s Dominante Capital īpašumu pārvaldīšanas uzņēmums. «Vairāku gadu griezumā mainītas prioritātes. Sākām piedāvāt ārpakalpojumus, bet pirms diviem gadiem paplašinājām darbību ar projektēšanu, projektu vadību un celtniecību, kas arī nodrošināja vērā ņemamu apgrozījuma palielinājumu. 2013. gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, to gandrīz dubultojām, bet šajā gadā prognozējam 10–15% pieaugumu,» skaidro SIA 24 PM valdes loceklis Mareks Saulgriezis.

Lauvas tiesu apgrozījuma kāpuma nodrošinājusi industriālo objektu attīstīšana un būvēšana «Esam pieraduši pie lieliem mērogiem, sarežģītiem objektiem. Šajā jomā esam profesionāļi. Tomēr cerēt, ka uzņēmums trīs vai četru gadus pēc kārtas dubultos apgrozījumu, nav reāli. 2013. gadā izrāvienu nodrošināja darbība ārzemēs, kur īstenojām vairākus objektus,» atzīst M. Saulgriezis. Veiksmīgā darbība eksporta tirgos SIA 24 PM nodrošina vietu DB un Lursoft veidotajā strauji augošu uzņēmumu jeb Gazeļu sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Dabiskās atlases princips Latvijas uzņēmējdarbības vidē

Dienas Bizness, 27.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmēji ir mācījušies no savām kļūdām, kuras bija pieļāvuši tā dēvētajos treknajos gados. Šādu secinājumu droši var izdarīt, redzot Lursoft apkopotos 30 000 uzņēmumu darbības rādītājus par pagājušo gadu. Taisnības labad pat jāteic, ka skaitļi ir visnotaļ iespaidīgi. Proti...

Vidējais neto apgrozījums gan vēl atpaliek no teju leģendārā 2008. gada līmeņa, taču pašu kapitāls un neto apgrozījums uz vienu strādājošo ir faktiski tāds pats kā pirmskrīzes gados. Savukārt tīrās peļņas rādītāju uz vienu strādājošo vispār var uzskatīt par sensāciju – tas būtiski pārsniedz 2008. gada datus. Principā, paņemot rokās izdruku ar minēto informāciju, mūsu valdības līderi droši varētu turpināt leģendu par Latviju kā veiksmes stāstu, parādot, cik superīgi klājas vietējai uzņēmējdarbībai, pateicoties valsts realizētajai politikai. Paanalizējot šos pašus datus rūpīgāk, gan jāņem vērā viens otrs visai nopietns aspekts.

Komentāri

Pievienot komentāru