Sabiedrība

Nākamgad Baltijas valstīs prognozē augstu pieprasījumu pēc darbiniekiem

Lelde Petrāne, 14.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013.gadā darba tirgus stabilizēsies un vairāk nekā puse uzņēmumu meklēs jaunus darbiniekus, liecina personāla atlases uzņēmuma CV-Online novembra sākumā veiktais pētījums Baltijas valstīs, aptaujājot visu nozaru darba devējus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā – kopumā 859 uzņēmumus.

Jaunus darbiniekus plāno pieņemt 60% no aptaujātajiem Lietuvas uzņēmumiem, kamēr Latvijā un Igaunijā šie skaitļi ir attiecīgi 50% un 40%. Darbinieku skaita samazināšanu nākamgad plāno mazāk kā viens procents Baltijas valstu uzņēmumu.

«Par spīti prognozēm, kas liecina, ka ekonomikas izaugsmes tempi Baltijā nākamajā gadā nedaudz samazināsies, darbaspēka pieprasījums joprojām saglabāsies augsts. Salīdzinājumā ar datiem, kas vēsta, ka Skandināvijas valstīs liela daļa uzņēmumu 2013.gadā plāno atlaist darbiniekus, Baltijas uzņēmēji ir krietni optimistiskāki. Ņemot vērā darbinieku trūkumu noteiktās nozarēs, ir sagaidāma daudz izteiktāka cīņa par nozares profesionāļiem,» stāsta Aivis Brodiņš, CV-Online Latvia Biznesa attīstības vadītājs.

Paaugstināt darbinieku atalgojumu plāno vairāk nekā 30% Latvijas un Lietuvas uzņēmumu, savukārt Igaunijā - tikai 13%.

«Tiem uzņēmumiem, kas plāno piekopt konservatīvu atalgojuma politiku augsta darbaspēka pieprasījuma apstākļos, visticamāk, nāksies saskarties ar augstu darbaspēka rotāciju. Lai spētu ieinteresēt un noturēt augsti kvalificētus darbiniekus, darba devējiem pilnīgi noteikti būs daudz rūpīgāk jāpievēršas personālvadības jautājumiem, it īpaši personāla motivēšanas instrumentiem,» uzskata A. Brodiņš.

Atbilstoši pētījuma datiem visaktīvāk darbiniekus Latvijā meklēs farmācijas, transporta un loģistikas, IT, ražošanas, mazumtirdzniecības, finanšu un apdrošināšanas uzņēmumi. 74% uzņēmumu jaunu darbavietu plānošanu pamato ar darbības paplašināšanos. Šogad šādu iemeslu min par 33% vairāk uzņēmumu nekā pagājušā gada attiecīgajā laika posmā. Savukārt 7% uzņēmumu jaunu vakanču veidošanos saista ar uzņēmuma reorganizāciju.

Analizējot situāciju un salīdzinot to ar datiem, kas ievākti gadu iepriekš, redzams, ka, lai arī kopējais pieprasījums pēc darbiniekiem Latvijā 2013.gadā būs mazāks (2011.gada nogalē vairāk nekā 70% darba devēju minēja, ka 2012.gadā plāno jaunu darbinieku piesaisti), pieaugs tādu uzņēmumu skaits, kas meklēs vairākus desmitus darbinieku, savukārt samazināsies uzņēmumu skaits, kas ieplānojuši tikai dažas jaunas vakances.

Jaunākie dati liecina:

25% plāno pieņemt darbā 1-2 darbiniekus (pirms gada – 43%)

16% plāno pieņemt darbā 3-4 darbiniekus (pirms gada – 27%)

19% plāno pieņemt darbā 5-9 darbiekus (pirms gada – 12%)

28% plāno pieņemt darbā vairāk nekā 10 darbiniekus (pirms gada – 17%)

Komentāri

Pievienot komentāru