Mazumtirdzniecība

Noteiks labāko Latvijas alu

Žanete Hāka, 28.04.2010

Jaunākais izdevums

Ceturtdien Bauskas alus darītavā norisināsies deviņu Latvijas alus darītavu alus degustācija, kuras laikā tiks noteikts labākais Latvijas alus, informēja Aldara pārstāvji.

Katra alus darītava vērtēšanai var piedāvāt ne vairāk kā trīs alus šķirnes. Labāko alu noteiks trīs kategorijās: gaišais alus, tumšais alus un mucu alus. Tiks vērtētas alus vizuālās īpašības - garša, aromāts un dzidrums, kā arī apiņu kvalitāte un alus putu noturība.

Degustācijas komisijā darbosies ne mazāk kā desmit alus ekspertu, kuriem jābūt speciālai izglītībai (pārtikas tehnologs, biologs, ķīmiķis) vai darba stāžam alus ražošanas nozarē (specialitātē) ne mazāk par trīs gadiem.

Katrai alus šķirnei tiks summēts iegūto baļļu skaits. Par izciliem tiks uzskatīti tie alus paraugi, kuri saņems 23 - 25 balles, bet par ļoti labiem – tie, kas būs novērtēti no 21 līdz 22,9 ballēm.

Dalību degustācijā apstiprinājušas astoņas Latvijas alus darītavas - SIA Bauskas alus, AS Aldaris, SIA Cido grupa, Lāčplēša alus darītava, AS Cēsu alus, SIA Zaksi, SIA Piebalgas alus, SIA Valmiermuižas alus, SIA Alus Nams un SIA Lido Alus darītava.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināta ar foto - Vidējo un mazo alus darītavu grupā visvairāk balvu saņem Valmiermuižas alus, lielo – Cēsu alus

Lelde Petrāne, Žanete Hāka, 08.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Mežotnes pilī, klātesot aldariem, dažādu organizāciju pārstāvjiem un amatpersonām, tika pasniegtas Latvijas Alus gada balvas 2014 - pavisam 11 nominācijās.

Vidējo un mazo alus darītavu grupā visvairāk balvu saņēma SIA Valmiermuižas alus, bet lielo alus darītavu grupā – AS Cēsu alus, katra trīs nominācijās. Kā norāda vērtēšanas komisijas pārstāvji, Valmiermuižas alus panākumi ir likumsakarīgi – kā mazā alus darītava ierobežotu resursu apstākļos tā aktīvi nodarbojusies ar Latvijas mazo alus darītavu produkcijas popularizēšanu un nozares popularizēšanu kopumā. Savukārt AS Cēsu alus pērn kļuvusi par Latvijas lielāko alus darītavu un veikusi plašas aktivitātes korporatīvi sociālās atbildības jomā.

Nominācijā Lielākais alus tirdzniecības kāpums HoReCa grupā lielo alus darītavu grupā balvu ieguva AS Aldaris, bet vidējo un mazo alus darītavu grupā – SIA Valmiermuižas alus, vērtējot alus tirdzniecības apjomu kāpumu viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas nozarē atsevišķās alus kategorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Veiksmīgākie alus eksportētāji pērn - Cēsu alus un Valmiermuižas alus

LETA, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Īpaša vērība 2017.gadā alus darīšanas jomā pievērsta ilgtspējīgai attīstībai, uzsverot vienotas vides, sociālā un ekonomiskā attīstības nozīmi.

Konkursa Latvijas Alus gada balva 2017 nominācijā Lielākais kāpums alus eksporta tirgū par labākajām atzītas alus darītavas Cēsu alus un Valmiermuižas alus, aģentūra LETA uzzināja no konkursa organizatores, biedrības Alus brālība.

Alus darītava Cēsu alus atzīta par labāko lielo uzņēmumu grupā, bet Valmiermuižas alus - par labāko mazo uzņēmumu grupā.

Alus darītava Cēsu alus šogad saņēma balvu kā labākā arī nominācijā Lielākais alus tirdzniecības kāpums HoReCa grupā, bet nominācijā Lielākais alus tirdzniecības kāpums veikalu grupā par uzvarētāju atzīta zīmola Tērvetes alus darītava AS Tērvetes AL, bet atzinības rakstus šajā grupā saņēma Bauskas alus un SIA Alus nams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mērķējot uz daudzmiljonu alus baudītājiem Krievijā un plānojot iekarot eksotisko Ķīnas tirgu, jauna čehu alus darītava Stargorod nobāzējas arī Rīgā.

Klātesot Čehijas un Ukrainas vēstniekiem Latvijā, trīssimt gadu senajā, vēl Ziemeļu karu pieredzējušā ēkā Daugavas labajā krastā atklāts jauns alus restorāns, kurā alus tiek brūvēts pēc čehu tehnoloģijām. Restorāna dibinātājs UBC Group prezidents Igors Gumennijs atklāj, ka Latvija ir ļoti pievilcīga vieta uzņēmējdarbībai. Viņš redz brīvu vietu alus restorānu attīstībai, tāpēc arī veiktas investīcijas ārpus Ukrainas, kur uzņēmumam pieder trīs alus restorāni. Stargorod stratēģija – atvērt savus restorānus lielākajās Krievijas pilsētās, kā arī perspektīvā tos attīstīt tālajā Ķīnā.

Stargorod – tā ir alus darītavu un restorānu ķēde. Mums pieder trīs restorāni Ukrainā – Harkovā, Ļvovā un Doņeckā. Ukrainā esam vēl vairāku restorānu būvniecības stadijā – tie atradīsies Kijevā, Dņepropetrovskā, Zaporožjē un meklējam vietu arī Odesā. Rīga mums ir dabiska vieta postpadomju telpā Baltijā. Jau šonedēļ atvērsim savu restorānu Sočos, kur būs olimpiskās spēles, un martā jauns restorāns būs Sanktpēterburgā. Pēc tam plānojam atvērt savus restorānus visās lielākajās Krievijas pilsētās. Tālākā vieta, kur domājam strādāt, būs Ķīna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Miestiņa brūvētāji plūc laurus

Sandra Dieziņa, 28.01.2013

Latvijas alus muzeja padomes priekšsēdētājs Kārlis Tomsons piedalās Gada alus 2012 pasniegšanas ceremonijā Rīgas Latviešu biedrības namā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Alus gada balvas 2012 pasniegtas desmit nominācijās.

Lielražotāju grupā par veiksmīgāko atzīts a/s Cido Grupa Lāčplēša alus par lielāko alus tirdzniecības kāpumu HoRECa grupā. HoReCa grupā mazo alusdarītavu vidū par labāko žūrija atzinusi SIA Valmiermuižas alus. Savukārt par labāko alusdarītavu nominācijā Lielākais alus tirdzniecības kāpums veikalu grupā kļuvis SIA Alus nams ražotais alus Brālis.

Par labāko eksporta apjomu palielināšanā mazo alus darītavu grupā žūrija atzinusi SIA Bauskas alus ražoto Bauskas alu, bet lielražotāju grupā – a/s Cēsu alus ražoto Cēsu alu.

A/s Aldaris ražotais Aldara alus plūcis uzvaras laurus divās nominācijās – Lielākais alus nozares ieguldījums veselīga dzīves veida popularizēšanā un Videi draudzīgākais alus ražošanas uzņēmums. Par veiksmīgāko alus popularizēšanas pasākumu žūrija atzinusi Latvijas Alus darītāju savienības rīkotos alus svētkus Bauskā. SIA Piebalgas alus ražotā Piebalgas alus jaunā pudele kļuvusi par laureātu nominācijā Labākais gada alus iepakojuma dizains.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Iedzert.com aptaujā par labāko alu Latvijā atzīts Brenguļu alus

Jānis Rancāns, 13.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkohola atlaižu meklētāja iedzert.com veiktā aptaujā par labāko alu Latvijā atzīts Brenguļu alus, kas apsteidzis Bauskas alus un Tērvetes alus ražotos alus.

Aptauja veikta ar sociālo tīklu starpniecību un tajā piedalījušies 900 respondenti, kuriem bija jāatbild uz jautājumu: kuras alus darītavas ražotais alus ir labākais Latvijā? Brenguļu alus brūvējums aptaujā saņēmis 24% balsu, Bauskas alus – 17% balsu, bet Tērvetes alus – 12% balsu.

Portāla pārstāvis Aigars Andersons norāda, ka aptaujā ievērojamu balsu skaitu saņēmuši visi Latvijas alus ražotāji, kas apliecinot latviešu alus mīlestību un to, ka katrai alus darītavai Latvijā ir plašs cienītāju loks.

Aptaujas dalībnieki ciena arī Valmiermuižas alus, kas saņēmis 10% balsu, Užavas alus (9%), kā arī Piebalgas alus (8%). Savs atbalstītāju loks ir arī abiem Latvijas lielākajiem alus ražotājiem Aldaris un Cēsu alus, tomēr tas neesot bijis pietiekams, lai nodrošinātu aptaujas līderu pozīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholiskie dzērieni no 1. marta Latvijā kļūs dārgāki, taču cenas kāpums nebūs tik straujš, kā bija paredzēts, bet gan daudz mērenāks.

To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā atbalstītais akcīzes nodokļa likuma grozījumu projekts, kurš gan vēl jāakceptē parlamenta vairākumam.

Iecerēts, akcīzes nodokļa likmi no 1.marta paaugstināt vidēji par 5% un tieši tikpat lielu pieaugumu īstenot arī no 2021.gada 1. marta.

Faktiski, pērn Igaunijas īstenotais bezprecedenta alkohola akcīzes nodokla likmes samazinājums ir piespiedis Latviju atteikties no tām iecerēm par alkohola akcīzes nodokļa likmju paaugstināsanu, kāds bija iecerēts 2017. gadā apstiprinātajās Valsts nodokļu politikas pamatnostādnēs 2018.-2020. gadam.

Bija paredzēts liels kāpums

Pašlaik Latvijā ir zemākās alkohola akcīzes nodokļa likmes, taču tā vairs nebūs, ja 1. martā spēkā stāsies iepriekš paredzētās šī nodokļa likmju izmaiņas - tad tās Latvijā būs visaugstākās Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Kuncendorfa brūža bijušajā mājvietā iekārtojies jauns alus darītājs

Lelde Petrāne, 06.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#To kopīgiem spēkiem izveidojuši aldaris Dāvis Linde un jūrasbraucējs Klāvs Killo.

Šīs nedēļas nogalē Rīgā tiks atklāts jauns alus brūzis un bārs «Ziemeļu Enkurs». Alus darītava atrodas Matīsa ielā 8, un to kopīgiem spēkiem izveidojuši aldaris Dāvis Linde un jūrasbraucējs Klāvs Killo.

«Ziemeļu Enkurs» esot likumsakarīgs turpinājums tā saimnieku pieredzei mājbrūvēšanā un mīlestībai pret alu. Tiks piedāvāts pašu brūvēts alus, kā arī ar alu saskaņoti ēdieni. No bāra otrā stāva terases paveras skats uz ēku kompleksu, kas pirms vairāk nekā simts gadiem bija mājvieta Kuncendorfa brūzim, tolaik vienai no lielākajām Rīgas alus darītavām.

D. Linde ir saņēmis «Aldara kausa» godalgu kā 2016.gada labākais mājbrūvētājs, un viņa radītais «Pūķa Piens» tika izplatīts Latvijas veikalos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Riga Food medaļas saņem labākie pārtikas produkti

Sandra Dieziņa, 04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riga Food 2013 izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos šogad noskaidroti labākie kvasa un iesala dzērieni, medus un piena produkti, un trešdien izstādes atklāšanā konkursu uzvarētāji tika apbalvoti Riga Food medaļām.

Biedrība Alus brālība un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 ar Zemkopības ministrijas atbalstu pirmoreiz rīkoja Baltijas valstīs ražotā kvasa un iesala dzērienu konkursu. Kvasu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Ilgezeem ražotais Porter kvass, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Piebalgas alus ražotais Piebalgas oriģinālais kvass, savukārt bronzas medaļu un 3. vietu – UAB Vilniaus alus ražotais dabīgi raudzētais kvass Retro. Savukārt kvasa (iesala) dzērienu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Veselība, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Ilgezeem ražotais Iļģuciema oriģinālais iesala dzēriens, bronzas medaļu un 3. vietu – SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Porteris. Konkursa specbalvu un vienu tonnu iesala kvasa ražošanai saņēma a/s Cēsu alus ražotais Ulmaņlaiku kvass.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Carlsberg: Latvijas biznesa vide kļuvusi drošāka un investīcijām pievilcīgāka

NOZARE.LV, 13.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tautsaimniecības eksporta pieaugums, kā arī valdības ekonomiskā politika padarījusi vietējo biznesa vidi ārvalstu investoru acīs par drošāku un pievilcīgāku, intervijā biznesa portālam Nozare.lv sacīja Dānijas alus darītāja Carlsberg Ziemeļeiropas pārstāvniecības vecākais viceprezidents Jorns Tolstrups Rode.

Kā galveno Latvijas ekonomikas rādītāju uzlabošanās indikatoru Rode min lielo eksporta pieaugumu, vienlaikus norādot, ka arī Aldaris dubultojis eksporta apjomus no 8% līdz 16% pagājušajā gadā. Līdz ar to esot skaidri redzams, ka līdzšinējā valsts ekonomiskā politika ir atmaksājusies.

«Arī valdības prognozes par izaugsmi 2011.gadā dara mūs drošākus par biznesa attīstīšanu Baltijas valstīs un Latvijā. Tagad varēsim gan ieguldīt alus darīšanas iekārtās, gan radīt jaunus produktus, gan palielināt reklāmas budžetu. Patlaban Latvija ir daudz pievilcīgāka investīcijām nekā pērn. Carlsberg vēlas būt lielākā alus darītava pasaulē, tāpat vēlamies būt vadošie Latvijā un attīstīties šajā tirgū,» sacīja Rode.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgušās pirmās alus saliešanas sacensības Aldara kauss 2011, kuru dalībniekiem bija pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvāk jāpārlej alus no pudeles glāzē.

Vairāk nekā divdesmit dalībnieku konkurencē, (kuru vidū bija arī divas daiļā dzimuma pārstāves), par sacensību uzvarētāju kļuva Toms Erviks no Saldus, kurš finālā trīs 0,5 l alus glāzes piepildīja 56,4 sekundēs. Ātrākais laiks, kādā tika piepildīta viena 0,5 l glāze, bija 14,1 sekunde.

Sacensības notika 14 kārtās, kurās tika noskaidroti pieci pusfinālisti, bet finālā iekļuva tikai trīs labākie – Toms Erviks, Lauris Leitis un Ivars Rutkovskis. Finālā dalībniekiem bija pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvāk ar alu jāpiepilda trīs 0,5 l tilpuma glāzes. To vislabāk paveica Toms Erviks, otro vietu ieguva Ivars Rutkovskis, bet trešo – Lauris Leitis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cido grupa pērn palielinājusi alus tirgus daļu Latvijā un guvusi labu peļņu, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Par spīti ģeopolitiskās situācijas ietekmei uz Latvijas eksportu Cido grupai izdevies finanšu apgrozījumu palielināt par procentpunktu, salīdzinot ar 2013.gadu. Savukārt bruto peļņa no 16,3 miljoniem eiro 2013.gadā pieaugusi līdz 17,1 miljonam eiro pērn. Cido grupai arī izdevies sasniegt līdz šim labāko alus pārdošanas rezultātu Latvijā – 11% no kopējā alus tirgus.

Ieguldītais attaisnojas

Pērn uzņēmuma attīstībā ieguldīts 661 tūkstotis eiro. Tie bijuši vairāki nozīmīgi investīciju projekti, kas veicināja uzņēmuma izaugsmi dažādos tirgus segmentos, norāda Cido grupas ģenerāldirektors Marijus Kirstuks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Aldaris sola skaidrību par atlaišanām līdz oktobra vidum; arodbiedrības atgādina solījumus

Nozare.lv, 05.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaidrība par izmaiņām uzņēmuma struktūrā un darbinieku iespējamu atlaišanu būs oktobra vidū, pēc AS Aldaris vadības un arodbiedrības tikšanās atzina abu pušu pārstāvji.

Kā norādīja Aldaris komunikāciju direktore Laura Krastiņa, vadība izklāstījusi savu redzējumu par uzņēmuma attīstību, kā arī uzklausīja darbinieku viedokli un vienojās par turpmākajiem darbības soļiem un tikšanās laikiem.

«Plānojam, ka konsultācijas par darbiniekiem labvēlīgāko risinājumu tiks pieņemts, vēlākais, līdz oktobra vidum, kad varēsim sniegt konkrētākas ziņas par izmaiņām uzņēmuma organizatoriskajā struktūrā,» sacīja Krastiņa.

Viņa apliecināja, ka darbiniekiem, kurus varētu skart atlaišana sakarā ar ražošanas sašaurināšanu, plānots līdzās esošajām likuma prasībām piedāvāt plašu finansiālo un sociālo atbalstu, jaunas darba iespējas citos Carlsberg grupas un vietējos ražošanas uzņēmumos, kā arī papildu apmācību un darbā iekārtošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

FOTO: Labākajiem darba devējiem pasniedz LDDK gada balvas

Žanete Hāka, 17.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svinīgā ceremonijā Melngalvju namā trešdien, 16. novembrī, pasniegtas Latvijas Darba devēju konfederācijas Gada Balvas, godināti reģionu un visas Latvijas labākie darba devēji, kā arī jau trešo gadu par īpašu ieguldījumu uzņēmējdarbības vides uzlabošanā pasniegta gada tautsaimnieka balva.

Gada tautsaimnieka balvu šogad saņēma divas spēcīgas personības – SIA Mikrotīkls priekšsēdētājs Džons Mārtins Talijs (John Martin Tully) un valdes loceklis Arnis Riekstiņš.

«Gada tautsaimnieka balvas saņēmēji ir izcils paraugs, kā sadarbībā iespējams izveidot plaukstošu uzņēmumu, kas rada darba vietas, dod pienesumu tautsaimniecībā un vienlaikus rod iespēju ieguldīt inovācijās, zinātnes attīstībā un palīdzēt arī tiem, kam atbalsts nepieciešams visvairāk. Mikrotīkls vadītāji ar savu rīcību veido mūsdienīga un atbildīga uzņēmēja kodu,» par balvas saņēmējiem pauž LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

FOTO: Noskaidroti 30 labākie Latvijas restorāni

Žanete Hāka, 14.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaicinot šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā.

Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015 nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas, informē konkursa organizētāji.

Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen Londonas centrā pēc nakts maiņas pārtikas fasēšanas cehā satikās trīs «intelbeņķi». Sarokojās, sasmaidijās un pasūtīja «pabā» pa kausam alus.

Visi mēs esam no vienas nosacītās viesstrādnieku grupas, ja gribam klasificēt svešumā strādājošo un dzīvojošo tautiešu kontingentu. Tas būtu pateicīgs darbalauks psihologiem un sociologiem – apjaust, kādi cilvēku un kādu mērķu, motivācijas vadīti cilvēki ir pametuši savu valsti (Latviju). Šajā daudzveidīgajā un raibajā cilvēku kopumā skaidri izdalās vairākas viendabīgas grupas: studenti, kas piepelnās mācību pārtraukumā, jaunieši bez /ar nepabeigtu izglītību, Latvijā darbu zaudējušie pusmūža ģimenes cilvēki u.c. Varbūt, ka kādreiz kāds literāts parakņāsies šajā dzīves kamolā un uz šīs cerību, smeldzes un vilšanās kalna uzcels vēstījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešiem jātiek vaļā no noslieces uz paškritiku, uzskata populāro ceļvežu izdevēja Lonely Planet žurnālists, Kanādā dzimušais un Ņujorkā dzīvojošais Brendons Pressers.

Viņš uz trim nedēļām ieradies Latvijā, lai vāktu informāciju jaunam tūrisma ceļvedim, un latviešos ievērojis savādu īpašību: no vienas puses, viņi jūtoties lepni par savu valsti, bet, no otras – ir pārāk pieticīgi.

Kad, sajūsmināts par kādu no Latvijas bagātībām – skaistajām pilīm un muižām, kluso jūras krastu vai lauku ainavām, B. Pressers iesaucoties: «Ak, tas nu gan ir lieliski!», vietējie viņam parasti attrauc: «Ak, tik lieliski tas nav. Mēs mīlam savu valsti, bet tas nav pats labākais, kas varētu būt.» Viņaprāt, lai iedrošinātu tūristus apmeklēt Latviju, sava zeme vairāk jāslavē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Labākā ražotāja titulus saņemsLango, Bauskas alus, Cēsu alus un Staburadzes konditorija

Lelde Spriņģe, speciāli Db, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Latvijas Labākais ražotājs – izplatītājs 2009 goda zīmes saņems SIA Lango valdes priekšsēdētājs Andrejs Fraimanis, SIA Bauskas alus direktore Daiga Solzemniece, A/S Cēsu alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone un SIA Staburadzes konditoreja pārtikas tehnoloģe Liene Jansone.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) šo apbalvojumu par izcilu darbu saistībā ar preču pārdošanas organizēšanu vai pārdošanu piešķirs jau sesto reizi. Kopā ir izsniegtas jau 40 goda zīmes.

LTA ir pārliecināta, ka atzinības balva Latvijas un Eiropas ražotājuzņēmumu labākajiem darbiniekiem sekmēs produktu daudzveidību un kvalitāti, patēriņa rūpniecības attīstību iedzīvotāju interesēs, paaugstinās tirgotāju profesionalitāti un uzlabos apbalvoto karjeras iespējas.

Tiesības pretendēt uz Goda zīmi ir tā uzņēmuma darbiniekam, kura izplatītās vai pārdotās preces ir guvušas atzinību patērētāju vidū, un to popularitātes vai kvalitātes dēļ tās saņēmušas atzinību Gada prece, Zaļā karotīte un guvušas Latvijas Kvalitātes apstiprinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija šodien jau ceturto gadu godinās labākos darba devējus reģionos un valstī, kā arī nosauks Gada tautsaimnieku.

Tā ir kvalitātes novērtējuma balva īpaši veiksmīgiem un sociāli atbildīgiem uzņēmumiem. 2016.gadā LDDK Gada balvas finālā tika izvirzīti 22 spēcīgākie kandidāti. Šogad nominācijām tika izvirzīti 32 darba devēji.LDDK Gada balvai izvirzītie uzņēmumi izvēlēti sadarbībā ar Lursoft, izvērtējot uzņēmumu apgrozījuma, peļņas un darbinieku skaita pieaugumu vairāku gadu dinamikā, kā arī ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta (VID), Valsts darba inspekcijas (VDI) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pieredzi sadarbībā ar konkrētajiem uzņēmumiem.

Tāpat tika ņemta vērā uzņēmumu pašu sniegtā informācija par savu izaugsmi, attīstības plāniem, darba vides organizāciju un sociāli atbildīgajām aktivitātēm savā reģionā. Savukārt pašvaldību institūciju kategorijās balvas nominantus izvirzīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).Gada tautsaimnieka balvu šovakar pasniegs Valsts prezidents Raimonds Vējonis. LDDK uzsver, ka šīs balvas saņēmēji ir izcils paraugs, kā iespējams izveidot plaukstošu uzņēmumu, kas rada darba vietas un dod pienesumu tautsaimniecībā. Jāatgādina, ka Gada tautsaimnieka balvu 2016. gadā saņēma divas spēcīgas personības – SIA Mikrotīkls priekšsēdētājs Džons Martins Talijs un valdes loceklis Arnis Riekstiņš, 2015. gadā industriālā koncerna UPB holdings padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns, savukārt 2014. gadā tradīciju iesāka ilggadējais AS Latvijas Finieris vadītājs Juris Biķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Noskaidro labākos jaunos produktus

Sandra Dieziņa, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par visveiksmīgāko jauno produktu pagājušajā gadā Latvijā atzīta Latvijas Maiznieka baltmaize Galda.

Par to liecina tirgus pētījumu kompānijas The Nielsen Company veiktais pētījums. Lietuvā par visveiksmīgāko jauno produktu pērn atzīts Rokiškio Tikra Grietine 30% skābais krējums, bet Igaunijā – A.Le Coq Pils alus.

Labākais jaunais produkts izvēlēts, balstoties gan uz pārdošanas rezultātiem, gan patērētāju viedokli, uzsver Nielsen Latvia vadītāja Iveta Pukše. Piena produktu grupā par veiksmīgāko atzīts Rīgas piena kombināta ražotais saldējums Ekselence de Luxe siera kūkas saldējums ar zemeņu piedevu. Pārstrādātas gaļas kategorijā par vislabāko atzīta Ramatas ražotā auksti kūpinātā desa Ramata Extra, bet vieglā alkohola kategorijā – alus Cēsu nefiltrētais (5,4 %). Uzkodu grupā par labākajiem atzīti NP Foods cepumi Selga ar kļavu sīrupa garšu, bet saldētās pārtikas grupā – Pedro Pizza ar šķiņķi un vistu. Milda KM ražotā mērce Milda Ķīnas saldsskābā ar ananāsiem atzīta par labāko mērču un garšvielu kategorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem dzērienu ražotājiem SIA Cido grupa palielinās ietekmi Igaunijā.

Pēc iepriekšējo gadu zaudējumiem 2011. gadu Cido grupa noslēgusi ar 925 tūkstošu latu peļņu. Cido grupas ģenerāldirektors Marijus Kirstuks (Marijus Kirstukas) stāsta, ka iepriekšējo gadu zaudējumi saistīti ar to, ka uzņēmums veica restrukturizāciju, apvienojot trīs kompānijas – Līvu alus, Lācplēša alus un Cido grupu, līdz ar to šos gadus nevarot salīdzināt ar pērnā gada rezultātiem.

Vienlaikus viņš ir gandarīts, ka 2011. gads izrādījies labākais ne tikai Cido grupas vēsturē, bet arī viens no labākajiem dzērienu industrijā, uzņēmuma apgrozījums sasniedza 33,2 miljonus Ls. Pērn bizness sekmējies, jo rezultātus deva iepriekšējo gadu laikā veiktās izmaiņas. Sākām raudzīties uz Baltiju kā uz vienu teritoriju un vienotu tirgu, uzsver M. Kirstuks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pulcējot nozares profesionāļus no visas pasaules, starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsala atklāta izstāde «Riga Food 2019», kas apskatāma līdz 8.septembrim.

«Riga Food» piedāvā iepazīt starptautiskus pārtikas un dzērienu ražotājus, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa nodrošinātājus un uzņēmumu pārstāvjus.

Kopumā izstādi šogad apmeklēs 700 uzņēmumu pārstāvji no 37 valstīm, kuru starpā 40% ir Latvijas ražotāji, 23% - Latvijas importētāji un pakalpojumu sniedzēji un 37% - ārvalstu uzņēmēji. No ārvalstīm lielākoties piedalīsies lielie uzņēmumi, kas meklē jaunus noieta tirgus. Pirmo reizi izstādē būs uzņēmumi no Baškortostānas, Lielbritānijas un Rumānijas.

Izstādē apskatāmi 16 kopstendi no Baltkrievijas, Čehijas, Gruzijas, Igaunijas, Itālijas, Meksikas, Latvijas, Lietuvas, Kanādas, Uzbekistānas, Polijas, Ukrainas un Hersonas apgabala, Krievijas, Baškortostānas, Tulas apgabala un Altaja novada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar VAS Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētāju Jāni Langi

Lelde Petrāne, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild VAS Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange. VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) pārvalda visu Latvijas valsts autoceļu tīklu, kas ir 20 000 kilometrus garš. LVC nodrošina valsts autoceļu ikdienas uzraudzību, administrē tam piešķirto finansējumu, plāno un vada valsts autoceļu tīkla uzturēšanu un attīstību.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Autoceļi ir valsts vizītkarte, no tiem bieži rodas pirmais un galvenais iespaids par valsti kā tādu. Turklāt ceļinieka darbs ir ļoti pateicīgs tādā ziņā, ka šī darba rezultātus var ieraudzīt un aptaustīt tūlīt, tiklīdz tie ir beigušies. Protams, es vairāk esmu ceļinieks – finansists, administrators. Mans uzdevums ir ierobežota finansējuma apstākļos «izspiest» maksimālu rezultātu – katra gada ietvaros saremontēto ceļu kilometru skaitu. Pirms kļuvu par LVC vadītāju, strādāju par LVC Jelgavas nodaļas vadītāju, pārzinu šo darbu un uzņēmuma specifiku. Uzņēmuma vadītāja amats ir loģiska izaugsme, jaunas iespējas un jauni izaicinājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ko par Saeimas ārkārtas vēlēšanu rezultātiem saka uzņēmēji, Dienas Bizness jautāja mazā un vidējā biznesa pārstāvjiem.

Aigars Ruņģis, SIA Valmiermuižas alus saimnieks: Vairums balsstiesīgo iedzīvotāju netic valsts varai

Ap 600 tūkstošiem balsstiesīgo pateikuši, ka vairs netic nevienai partijai – ne jaunam sākumam, ne stabilai attīstībai, ne pensiju pieaugumam, ne tam, ka politiķi spēs pozitīvi ietekmēt viņu labklājību un ka par kādu partiju būtu vērts atdot savu balsi.

Vēl satraucošāks ir tas, ka nebalsotāju skaits kopš 5. Saeimas vēlēšanām ir pieaudzis četras reizes. Tādēļ retoriskais jautājums visām partijām vai jaunajai Saeimai ir – vai šie nebalsotāji būs apzinīgi nodokļu maksātāji?

Kā uzņēmējs krīzes laikā esmu vienu vētru pārdzīvojis, tādēļ šobrīd vēlētos veidot plānveidīgu, paredzamu uzņēmuma attīstību, kas ir iespējams, ja plānveidīga ir arī valsts un makroekonomiskā attīstība. Tas nozīmē budžeta konsolidāciju un sadarbības izpildīšanu ar Starptautisko Valūtas fondu. Rekomendējama ir arī eiro ieviešana pēc plāna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Labākie iepakojumi Latvijā 2018

Monta Glumane, 23.11.2018

Konkursa «Grand Prix» balvas ieguvējs «Bišu strops» (iesniedzējs - SIA «Austra Pak»).

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies nacionālais konkurss «Labākais iepakojums Latvijā 2018», kurā žūrija produktu iepakojumus izvērtējusi pēc to konstrukcijas, formas, dizaina, funkcionalitātes, kopiespaida, realizācijas un citiem parametriem, informē pasākuma rīkotāji Latvijas Iepakojuma asociācija.

Šogad konkursā piedalījās 15 konkursanti ar 29 iepakojumiem un iepakojumu sērijām. Konkurss tradicionāli norisinās vairākos posmos, kuros darbus vērtē gan patērētāji, gan ekspertu žūrija. Septembrī un oktobrī iesniegtos darbus novērtēja starptautisko izstāžu «Riga Food» un «Design Isle» apmeklētāji, kā arī nozares eksperti, konkursa atbalstītāji un interneta lietotāji.

Konkursa «Grand Prix» ekspertu žūrija piešķīra «Bišu stropam» (iesniedzējs - SIA «Austra Pak»), balva - dalība Pasaules Iepakojuma organizācijas starptautiskajā konkursā «WorldStar For Packaging Excellence 2019».

Savukārt pirmās vietas ieguva sekojoši konkursa darbi - kategorijā «Tirdzniecības iepakojums pārtikas produktiem» - kafijas «Fuse» sērija (iesniedzējs AS «Immer Digital») un sīrupu «Birzī» sērijas iepakojums (iesniedzējs SIA «Kainaiži»).

Komentāri

Pievienot komentāru