Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pāris soļu Eiropai pa priekšu - tā varētu raksturot gaidāmo situāciju Latvijā attiecībā uz elektronisko cigarešu regulējumu. Lai gan Eiropas Savienībā (ES) tās nav aizliegts tirgot un šādu regulējumu arī nav plānots ieviest, tomēr Latvijā strādā pie tā, lai šo cigarešu realizācija valstī tiktu aizliegta. Galvenais arguments - iedzīvotāju veselība. Izstrādātais likumprojekts gan vēl nav nonācis Saeimas gaiteņos un, iespējams, tā ceļš vēl būs ilgs, īpaši ņemot vērā lielos nozares iebildumus, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Beztabakas nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Olga Falenkova Dienai uzsver, ka, pēc Beztabakas nozares asociācijas domām, ministrijai nav racionālu iemeslu, lai e-cigarešu tirdzniecību aizliegtu. Patlaban visā pasaulē tiek strādāts pie saprātīga regulējuma, nevis aizlieguma. Savukārt ministrija panāks pretējo efektu - nozare kļūs nekontrolējama. Respektīvi, tā kā aizliegta būs e-cigarešu realizācija, nevis lietošana, cilvēki šos produktus iegādāsies ārvalstīs, internetā vai no nelegālajiem tirgotājiem, kā rezultātā nebūs iespējams pārbaudīt produkta kvalitāti.

Iebildumus paudusi arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Tās valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš Dienai norādīja, ka šādi tiks pavērts ceļš nelegālajiem tirgotājiem. Tāpat joprojām pastāvēs plašas iespējas iegādāties šo produktu internetā ārvalstīs, tādējādi nodokļu ieņēmumi no legālas e-cigarešu tirdzniecības valsts kasei ies secen. Tā vietā vajadzētu domāt par iespēju piemērot akcīzes nodokli elektroniskajām cigaretēm. VM gan uzskata, ka elektroniskās cigaretes nav tik izplatīts produkts, lai cilvēki masveidā iegādātos nekvalitatīvus produktus nelegālajā tirgū.

Plašāk lasiet ceturtdienas, 4.septembra, laikrakstā Diena!

Komentāri

Pievienot komentāru