Finanses

Sāk pārbaudes saistībā ar iespējamām negodīgām priekšrocībām augstas frekvences tirdzniecībā

Žanete Hāka, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Ņujorkas amatpersonas sākušas plašu izmeklēšanu saistībā ar augstas frekvences tirdzniecību, pārbaudot, vai ASV biržas un citi uzņēmumi, kas šo pakalpojumu piedāvā, nenodrošina atsevišķiem brokeriem pārlieku lielas priekšrocības, salīdzinot ar tiem, kuri to neizmanto, raksta Bloomberg.

Tiek pārbaudīta produktu un pakalpojumu tirdzniecība, kas piedāvā ātrāku piekļuvi datiem un plašākai informācijai. Volstrītas bankas un brokeru kompānijas maksā tūkstošus dolāru mēnesī par šo pakalpojumu tādām kompānijām kā Nasdaq OMX Group, NYSE un citām.

Valdības pārstāvji norāda, ka šis jaunais pakalpojums rada mazam nozares segmentam milzīgu priekšrocību, salīdzinot ar konkurentiem, un ļauj tiem izmantot jaunas tehnoloģijas, lai gūtu lielu peļņu, kas balstīta uz negodīgu priekšrocību izmantošanu, norāda Ņujorkas štata ģenerālprokurors Ēriks Šneidermans.

Šī izmeklēšana riskē pārtraukt modeli, kuru tirgus uzraugi ir atļāvuši vairākus gadus, taču tieši pēdējā laikā ir palielinājušās bažas par augstas frekvences tirdzniecības ietekmi.

Programmu atbalstītāji sacījuši, ka patiesībā augstas frekvences tirdzniecība palielina akciju pieejamību tirgū, un šādu programmu darbības pārtraukšana varētu palielināt izmaksas un apdraudētu finansiālo stabilitāti tirgū. Viņi uzsver, ka datoru lomas pieaugums akciju tirdzniecībā ir palīdzējis no tirgus izspiest tos speciālistus, kuri akcijas turēja ilgi.

Augstas frekvences veida tirdzniecība nozīmē, ka pirkšanas un pārdošanas uzdevumus vērtspapīru tirgū finanšu tirgos ģenerē speciāli algoritmi, izvērtējot dažādu apstākļu kopumu. Uzdevumus ģenerē ļoti jaudīgi datori, kas lēmumu var pieņemt miljonajā sekundes daļā. Tādējādi pat vienas sekundes laikā var tikt pieņemts neaptverams lēmumu skaits. Līdz ar to arī viena vai divas sekundes, kas iegūtas, pērkot šādu ultra-ātru datu piegādes pakalpojumu, ir pilnīgi pietiekams laiks, lai robotu tirdzniecība, paredzot pārējo investoru (jeb masas) reakciju uz jau viņiem zināmajiem datiem, vērtspapīru tirgū ieņemtu attiecīgas pozīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mākslīgā intelekta uznāciens finanšu pasaulē maina nosacījumus, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Līdz ar tehnoloģiju attīstīšanos daudz un dažādas pārmaiņas pēdējo gadu laikā skārušas arī tirdzniecību pasaules finanšu tirgos. Piemēram, tiek runāts par algoritmisko jeb tā saucamo robotu tirdzniecību, kuras ietvaros informācija tiek apstrādāta ļoti ātri un arī lēmumi tiek pieņemti sekundes tūkstošajā daļā. Pat vērojama situācija, kad vienas algoritmiskās programmas cīnās ar otrām (piemēram, speciāli maldina) un pastāv viedoklis, ka cilvēks, ja grib nodarboties ar spekulācijām finanšu pasaulē, īsti vairs nav konkurētspējīgs. Turklāt robotu tirdzniecība tiek tikai attīstīta un, piemēram, vadošie pasaules hedžfondi strādā pie reāla mākslīgā intelekta izstrādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jārēķinās, ka mūsdienās mainījušies nosacījumi finanšu tirgū .

Automatizētās vērtspapīru tirdzniecības sistēmas mūsdienās lielā mērā mainījušas nosacījumus finanšu tirgū. Piemēram, tajā pašā ASV akciju tirgū dažu minūšu laikā vērojami ļoti strauji cenu kritumi, kurus nomaina strauji cenu kāpumi. Pagājusī nedēļa pierādīja, ka pat bez jebkādām ievērojamām ziņām milzīgas cenu svārstības piedzīvo arī tirgus smagsvaru akciju cenas (piem., Apple, GE, Home Depot). Tāpat cena aptuveni par trešdaļu pagājušās nedēļas sākumā saruka vairākiem palieliem biržās tirgotajiem fondiem. Tas kliedējis pārliecību, ka šādi ieguldījumi pasargā no ievērojamākām cenu svārstībām.

Straujā ASV akciju izpārdošana pagājušās nedēļas sākumā jau izpelnījusies jomas regulatoru uzmanību, kur tuvāko nedēļu laikā, visticamāk, uzzināsim precīzākus iemeslus. Tiesa gan, vismaz pašlaik liela daļa vainas tiek virzīta automatizēto datorprogrammu-tirgoņu virzienā. Pēc ASV Vērtspapīru un biržas komisijas aprēķiniem šobrīd aptuveni par pusi no ASV akciju tirdzniecības darījumiem ir atbildīga augstas frekvences algoritmiskā tirdzniecība. Tāpat šīs programmas «aizsitušas» visai lielu daļu arī citos vērtspapīru tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru