Jaunākais izdevums

Pēc koka palešu eksporta apjoma eiro Latvija 2022. gadā bija 7. vietā pasaulē, bet, rēķinot koka palešu eksportu uz vienu iedzīvotāju, Latvija 2022. gadā bija stabila pasaules līdere koka palešu eksportā.

To liecina Pasaules Tirdzniecības organizācijas dati. Lai gan palešu ražošana un eksports nav lielākā kokrūpniecības un meža nozares eksportējamā produkcija, tomēr tā ir daudz nozīmīgāka Latvijas ekonomikai un ekonomikas izaugsmei nekā daudzas pakalpojumu nozares, kuru problemātika joprojām piepilda plašsaziņas līdzekļu saturu un kuras tiek pārfinansētas ar valsts un ES fondu atbalstu, neatbalstot tos, kuri patiešām vairo Latvijas bagātību un ir Latvijas ekonomikas lepnums. Latvijas palešu eksports apsteidz ienākumus, piemēram, no dzelzceļa pakalpojumu eksporta.

Divkāršs pieaugums

Vairāki kokrūpniecības segmenti pēdējos gados ir guvuši izcilus panākumus eksporta tirgos. Savukārt ir nozares, kuru eksporta apjomi ievērojami samazinājās. Salīdzinājumam, ja 2018. gadā Latvijas ienākumi no dzelzceļa pakalpojumu eksporta bija 336 miljoni eiro, tad 2021. gadā (vēl pirms Krievijas agresijas pret Ukrainu) vairs tikai 150 miljoni eiro. Savukārt tajā pašā laikā Latvijas ienākumi no koka palešu eksporta no 103 miljoniem eiro palielinājās līdz pat 206 miljoniem eiro 2022. gadā. Var apgalvot, ka Latvijas kokrūpniecības eksporta panākumi (paletes ir tikai viens no daudzajiem kokrūpniecības produktiem, turklāt pēc eksporta apjoma tas nav pats lielākais) lielā mērā kompensēja zaudējumus no tranzīta pakalpojumu eksporta samazināšanās. Tomēr ir jāatzīmē, ka attiecīgajā preču grupā ietilpst ne tikai paletes. Pašlaik ārējo preču uzskaitei gan Latvijā, gan trademap.org, kuru uztur ANO aģentūra UN COMTRADE kopā ar International Trade Senter, lieto Eiropas Savienības Kombinēto nomenklatūru (ES KN), kura tagad ir aizstājusi kādreiz lietoto starptautisko Harmonizētās preču aprakstīšanas un kodēšanas sistēmu.

ES Kombinēto nomenklatūras preču kodi sastāv no astoņām zīmēm. Lauksaimniecības precēm ar vienu kodu var apzīmēt tikai vienu preci. Savukārt rūpniecības precēm, kurās ir vērojama liela preču dažādība, ar vienu kodu parasti apzīmē preču grupu, kurā var ietilpt ļoti daudzas līdzīgas nozīmes preces. Koka tarai vislielākā nozīme starptautiskajā tirdzniecībā ir trim preču grupām: preču grupai ar kodu 4415 20 paliktņi, kastu paliktņi un citas kravu plātnes, paliktņu apmales (vienkāršoti koka paletes); preču grupai ar kodu 4415 10 lādes, kastes, redeļkastes, spoles un tamlīdzīga tara, kabeļu spoles (nosacīti koka kastes); preču grupā ar kodu 4416 00 00 ietilpst mucas, muciņas, kubli, toveri un citādi mucinieku darinājumi un to daļas no koka, ieskaitot mucu dēlīšus (vienkāršoti - koka mucas).

Koka taras specifika

Baltijas valstis ir specializējušās dažādu koka taras izstrādājumu eksportā. Vērtējot koka vai koksnes izstrādājumu kastes pēc eksporta uz vienu iedzīvotāju, pasaules līdere ir Igaunija. 2022. gadā Igaunija eksportēja koka kastes kopumā par 39 milj. eiro, Lietuvas eksporta kopējais apjoms bija par 6,5 milj. eiro, bet Latvijas – par 4,8 milj. eiro. Savukārt koksnes mucu un mucu dēlīšu eksportā uz vienu iedzīvotāju pasaules līdere bija Lietuva. 2022. gadā Lietuva eksportēja koka mucas un līdzīgus izstrādājumus kopumā par 20,2 milj. eiro, Igaunijas eksporta kopējais apjoms bija par 4,4 milj. eiro, bet Latvijas - tikai par 146 tūkst. eiro. Savukārt Latvija ir starp pasaules lielākajiem palešu eksportētājiem. Latvijā tiek ražotas visdažādāko veidu paletes. Pasaulē visvairāk tiek izmantotas EPAL eiropaletes (800 x 1200 x 144 mm), kuru daudzums šobrīd pasaulē pārsniedz 650 miljonus. Mazāk izplatītas ir EPAL 3 Āzijas standarta paletes (1000 x 1200 x 144 mm).

Standartam atbilstoša EPAL eiropalete ir izmantojama gandrīz desmit gadus. Paletes tiek ražotas no koka, turklāt EPAL eiropaletēm, kas ir sertificētas un atbilstoši marķētas, ir visai augsta tālākpārdošanas vērtība. Latvija arī ražo un eksportē vienreizlietojamās paletes (izmēri 600 mm x 800 mm, 800 mm x 1200 mm un 1000 mm x 1200 mm). Palešu izmēri ir pielāgoti tā, lai tās varētu racionāli izvietot standarta konteineros vai kravas auto. Latvijas ražotāji piedāvā ražot un eksportēt jebkura izmēra paletes, kuras ir atbilstošas iekšējiem ražošanas vai loģistikas procesiem un iekšējā transporta īpatnībām. Bez paletēm vai citiem kravas paliktņiem šajā preču grupā ir iekļautas arī palešu apmales un palešu apmaļu vāki, kas ir domāti, lai ar paletēm varētu transportēt arī birstošas kravas. Jebkura koka tara ir videi draudzīgāks iepakojums par citiem iepakojuma veidiem, jo tas neveido pastāvīgu piesārņojumu.

Polijas efekts

2022. gadā pasaules līdere pēc kopēja koka palešu eksporta bija Polija (1151milj. eiro), tad sekoja Vācija ( 504 milj. eiro), Čehija ( 335 milj. eiro), Nīderlande ( 313 milj. eiro), Beļģija (251milj. eiro) un Ukraina ( 225 milj. eiro). Latvija ar 206 milj. eiro pēc palešu kopapjoma 2022. gadā bija 7. vietā pasaulē, bet Lietuva ar 204 milj. lielu eksportu 2022. gadā bija 8. vietā pasaulē. Pēc tam sekoja Apvienotā Karaliste (191milj. eiro), Itālija ( 173 milj. eiro), Francija ( 151 milj. eiro), Ķīna (124 milj. eiro), ASV (124 milj. eiro) un Zviedrija (102 milj. eiro). Tādas valstis kā Angola, Argentīna, Bruneja, Kambodža, Čada, Etiopija, Gabona, Gvineja, Gajāna, Haiti, Irāka, Jamaika, Lībija, Mali, Māršala salas, Maurīcija, Mongolija, Mjanma, Omāna, Papua Jaungvineja, Santome un Prinsipi, Dienvidsudāna, Sudāna, Sīrija, Tadžikistāna, Tanzānija, Uzbekistāna un Venecuēla 2022. gadā koka palešu eksportu neuzrādīja vispār, bet tādās valstīs kā Bangladeša, Beliza, Kamerūna, Džibutija, Laosa, Pakistāna, Irāna, Kuveita, Malāvija, Mikronēzija, Somālija, Albānija, Ekvatoriālā Gvineja, Ziemeļkoreja, Nepāla, Seišelu salas un Austrumtimora uzrādītais koka palešu eksports 2022. gadā bija mazāks par 10 tūkstošiem. Ir pamats domāt, ka nelieli palešu eksporta (un importa) apjomi daudzām pasaules valstīm veidojas, muitas deklarācijās norādot daudzkārt lietojamo paleti kā no kravas, kas uz paletes ir novietota, nodalītu preci, vai arī tie veidojas no lietošanā derīgu palešu atpakaļpirkuma vai reeksporta.

Smalkās nianses

Koka palešu eksporta apjomus uz vienu iedzīvotāju ietekmē divi rādītāji - eksporta kopējais apjoms un iedzīvotāju skaits. Ja vērtējam pēc kopējā eksporta apjoma, tad gan Latvijas, gan Lietuvas koka palešu eksporta apjoms 2022. gadā bija visai līdzīgs – Latvijai 206 milj. eiro, bet Lietuvai 204 milj. eiro, bet, tā kā Latvijā iedzīvotāju ir mazāk nekā Lietuvā, tad tas, vērtējot koka palešu eksporta apjomus uz vienu iedzīvotāju, Latvijai nodrošināja pirmo vietu pasaulē -109 eiro uz vienu iedzīvotāju gada laikā. Otrajā vietā ar 72 eiro uz vienu iedzīvotāju pasaulē bija Lietuva. Savukārt pasaules desmitniekā pēc šī rādītāja iekļuva arī tādas valstis kā Čehija (31,9 eiro uz vienu iedzīvotāju), Polija (30,6 eiro uz vienu iedzīvotāju), Igaunija (22,7 eiro uz vienu iedzīvotāju), Slovēnija (22,0 eiro uz vienu iedzīvotāju), Beļģija (21,5 eiro uz vienu iedzīvotāju), Nīderlande (17,7 eiro uz vienu iedzīvotāju), Andora (16,6 eiro uz vienu iedzīvotāju). Vērtējot Latvijas un vadošo pasaules koka palešu eksporta produkcijas apjoma izmaiņas starp 2019. un 2022. gadu, ir jāņem vērā, ka to ietekmēja vairāki faktori. Vispirms - cik ātri galveno pasaules eksportētāju produkcijas realizācijas tirgus atguvās no globālās Covid -19 pandēmijas izraisītajiem starptautiskajiem sakaru ierobežojumiem un cik ātri šo valstu ekonomikas pārgāja uz prognozējamu ekonomikas ritmu.

Atbilstoši trademap.org aprēķiniem 2022. gadā Latvijas eksportēto palešu vai līdzīgas produkcijas svars tonnās, salīdzinot ar 2021. gadu, pieauga par 6%, savukārt ienākumi no palešu eksporta eiro izteiksmē gada laikā palielinājās par 33% (ASV dolāros pieaugums nav tik liels - 18%, bet to nosaka ASV dolāru un eiro savstarpējās svārstības). Lietuvas koka palešu eksports svara vienībās starp 2021. un 2022. gadu pat samazinājās, bet ienākumi no palešu eksporta gada laikā palielinājās par 34%. Lielāki ienākumi no palešu eksporta, visticamāk, parāda kopējo 2022. gadā vēroto inflāciju, kuru izraisīja gan daudzu izejvielu, gan energoresursu sadārdzinājums globālā līmenī, gan arī tas, ka no vienkāršākas un lētākas produkcijas (piemēram, vairāk eksportējot vienreiz lietojamās paletes) Latvijas ražotāji ir vairāk sākuši eksportēt dārgāku, piemēram, daudzkārt lietojamu palešu, palešu apmaļu un citu līdzīgu produkciju. Līdz ar to tabulā attēlotie eksporta pieaugumi parāda gan vispārēju cenu pieaugumu, gan pāreju uz produkcijas eksportu ar augstāku pievienoto vērtību. Tabulā ir iekļautas tikai tās valstis, kurām gan 2019. gadā, gan 2018. gadā koka palešu eksports pārsniedza vienu miljonu eiro. Vislielākais eksporta apjoms laika posmā starp 2019. un 2022. gadu bija vērojams tādās valstīs kā Apvienotā Karaliste ( +425% ), Ukraina ( +287% ), Īrija ( +276% ), Ķīna ( +260% ), Nikaragva ( +178% ), Bulgārija ( +159% ), Turcija ( +157% ), Meksika ( +154% ), Moldova ( +143% ), Polija (+139% ), Horvātija ( +134% ), Grieķija ( +126% ) un Rumānija ( +126% ). Pēc kopējā koka palešu eksporta apjoma (eiro) pieauguma Latvija bija 14. vietā pasaulē. Latvijas koka palešu eksports 2022 .gada laikā bija 118% pret 2021. gada līmeni. Savukārt Botsvānā, Vjetnamā, Baltkrievijā, Taizemē, Singapūrā, Dienvidkorejā un Saūda Arābijā palešu eksports samazinājās. Salīdzinot koka palešu eksporta tendences pēdējo 20 gadu laikā, var secināt, ka galvenais Latvijas starptautiskais konkurents ir Lietuva. Latvija eksportēja vairāk koka palešu nekā ASV vai Ķīna. Nozīmīgs pavērsiens Latvijas un citu Baltijas valstu palešu eksporta pieaugumam bija Austrumeiropas pievienošanās Eiropas Savienībai. Savukārt šīs preču grupas eksportu visai negatīvi ietekmēja 2009. gada krīze. Austrumeiropas pievienošanās Eiropas Savienībai ļoti negatīvi ietekmēja Lielbritānijas palešu eksportu. Ja līdz 2004. gadam Lielbritānijas koka palešu eksports ievērojami pārsniedza visu Baltijas valstu eksportu kopumā, tad pēc Austrumeiropas pievienošanās ES viena pati Latvija katru gadu eksportēja vairāk koka palešu (pēc kopējiem eksporta ienākumiem) nekā Lielbritānija. Savukārt Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības sāka atjaunot šīs valsts vietu globālajā pasaules tirgū. Ir vērojams pamatīgs Lielbritānijas palešu eksporta pieaugums, un 2022. gadā Lielbritānija eksportēja paletes tikai nedaudz mazāk par Latviju.

Plašu datu materiālu un tabulas skatiet 26.septembra žurnālā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas koka palešu ražotājus ārvalstu plastmasa neizkonkurēs

Māris Ķirsons, 26.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka palešu ražotāji ir pirmie, kuri visātrāk sajūt, kāds klimats valda konkrētā nozarē un tajā notiekošās pieprasījuma – patēriņa izmaiņas; zaļā kursa ietekmē nedz plastmasa, nedz polimēri nespēs izkonkurēt koku kā galveno šī produkta izejmateriālu.

Koka palešu ražošanu ietekmē ne tikai globālā pieprasījuma – patēriņa izmaiņas un inflācijas bremzēšanas pasākumi, ko īsteno centrālās bankas, bet arī izmaksu pieaugums, kura ierobežošanai vai neitralizēšanai tiek īstenoti dažādi pasākumi. Vienlaikus uz paletēm balstās visu produktu transportēšanas un loģistikas sistēmas.

Plašs spektrs

„Ik gadu saražojam nedaudz vairāk par diviem miljoniem nestandarta palešu dažādu produktu, sākot ar pārtiku, beidzot ar būvmateriāliem un smagās metalurģijas izstrādājumiem, transportēšanai,” stāsta viena no lielākajiem koka palešu ražotājiem SIA Marko KEA izpilddirektors Ģirts Torgans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Iekaro tirgu ar koplietošanas kastēm un paletēm

Sadarbības materiāls, 05.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau vairākus gadus SIA Bepco pārtikas un mazumtirdzniecības nozares uzņēmumu vidū pazīstams kā ilgtspējīgu kastu iznomātājs, taču šogad savu produktu klāstu Bepco papildinājis arī ar plastmasas paletēm.

Līdz 2030. gadam vienreizējais iepakojums pārtikas un mazumtirdzniecības nozarē visā Eiropā dramatiski saruks līdz minimālajam apjomam un tiks aizvietots ar atkārtoti lietojamām plastmasas kastēm, uzskata Viktors Kornenkovs, Bepco vadītājs Latvijā. “Šī iemesla dēļ mēs kopā ar saviem partneriem un klientiem strādājam pie tā, lai visā nozarē būtu vienota pieeja un process piegādes ķēdes ilgtspējības jomā. Bepco pamatideja slēpjas vienkāršībā - mēs piedāvājam sistēmu pārtikas rūpniecības piegādes ķēdei, kuras pamatā ir koplietošanas kastes un plastmasas paletes, kuras var izmantot atkal un atkal. Paletes un kastes ir izgatavotas izturīgas, otrreiz pārstrādājamas plastmasas, un to kalpošanas laiks ir vidēji no 10 līdz 15 gadiem,” atzīmē V.Kornenkovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprites ekonomika nav tikai modes vārds. Aprites ekonomikas gigantu sadarbība veicina zaļāku vidi, vienlaikus palīdzot līdzsvarot starptautiskās loģistikas ikdienas izaicinājumus. Ziemeļeiropas lielākais olu ražotājs Balticovo un viens no pasaulē lielākajiem palešu apvienošanas pakalpojumu sniedzējiem CHEP dalās savās pārdomās par šodienas un rītdienas izaicinājumiem.

Balticovo ir lielākais olu ražotājs Ziemeļeiropā. Kādi ir lielākie izaicinājumi, ar kuriem jāsastopas jūsu uzņēmumam loģistikas jomā?

Balticovo komercdirektors Vjačeslavs Kočetkovs: Mēs katru dienu saskaramies ar daudziem izaicinājumiem, sākot no krājumu pārvaldības līdz konkurencei un tirgus dinamikai. Piemēram, mums ir ļoti svarīgi līdzsvarot krājumu līmeni, lai apmierinātu klientu pieprasījumu bez krājumu pārpalikuma vai nepietiekamības, un tas ir pastāvīgs izaicinājums mūsu loģistikas darbībām.

Pieaugošās degvielas cenas, mainīgie transportēšanas tarifi un jaudas ierobežojumi var būtiski ietekmēt preču piegādes izmaksas. Pārslogojums, regulējumu problēmas un nepieciešamība pēc ātras piegādes rada daudzas problēmas, lai efektīvi piegādātu produktus līdz klientu durvju sliekšņiem, jo īpaši pilsētu teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšzemes loģistikas uzņēmumus Baltijas valstīs “Baltic Logistic Solutions” paplašina savu esošo loģistikas centru Rāmavā, Ķekavas novadā. Investīciju apjoms sasniegs 9 miljonus eiro un jaunās noliktavas būvniecību plānots pabeigt 2024. gada rudenī.

“Esam sasnieguši situāciju, kurā loģistikas centra Rāmavā noliktavas ir pilnībā aizpildītas. Lai turpinātu izaugsmi un nostiprinātu mūsu vadošās pozīcijas loģistikas tirgū Baltijā, ar vēl vienas ēkas būvniecību būtiski paplašināsim esošo loģistikas centru, kas atrodas stratēģiski labā vietā – Rāmavā, kura tiek uzskatīta par vienu no labākajām loģistikas atrašanās vietām Rīgas apkaimē,” stāsta “Baltic Logistic Solutions” valdes loceklis Pēteris Krīvens.

Esošais 33 700 m2 plašais loģistikas centrs tiks papildināts ar vēl vienu ēku 7000 m2 platībā un tajā tiks izbūvēti trīs atsevišķi moduļi jeb telpas, kur viena būs +18°C temperatūras precēm un divas telpas būs paredzētas -18°C temperatūras precēm. Jaunā noliktava ietvers 14 kraušanas rampas un 10 000 palešu uzglabāšanas kapacitāti, no kurām 5000 paletes būs telpā ar +18 temperatūru (“Narrow aisle” glabāšanas plaukti), bet 5000 paletes – telpā ar -18 temperatūru (klasiskās plauktu sistēmas). Papildus tiks izbūvēta mezanīnas telpa, efektīvi izmantojot noliktavas operāciju plača otro stāvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Lapkoku finiera lokšņu eksportā Latvija - devītā pasaulē

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 18.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2010. līdz 2019. gadam Latvijas ienākumi no lapu koku finiera eksporta bija visai nenozīmīgi, bet pašlaik tā ir ļoti strauji augoša eksporta nozare.

To tāda Pasaules Tirdzniecības organizācijas dati par finiera eksporta ienākumiem uz vienu valsts iedzīvotāju. Lai arī Latvijā finieri ražo lielos apjomos, tomēr vairums tā tiek salīmēts saplāksnī, un tikai pavisam neliels tā apjoms tiek eksportēts kā finieris. Eksporta ienākumu uzrāviens ir saistāms ar triju finiera ražotāju izveidi un ražošanas apjomu pieaugumu — SIA AmberBirch Jekabpilī, SIA Kornbest Olainē, SIA Baltic Birch Wave Aizkrauklē, kā arī Rīgā ilgstoši strādājošo SIA Riga Venner.

Bērza pievilcība

Latvija, kas ir tikai 0,02% no pasaules iedzīvotajiem, piegādā 2,1% no visā pasaulē nepieciešamajiem meža nozares produktiem. 2022. gadā Latvija pēc kopējā meža nozares produkcijas eksporta bija 14. vietā pasaulē, un tas sagādāja Latvijai 3,7 miljardu eiro ienākumus. Latvijas galvenā specializācija pasaulē meža nozarē ir gan ražot preces, kuras jau ir gatavas patēriņam (koka paletes, vīnogulāju balsti utt.), gan arī ražot un eksportēt produkciju, kas tiek izmantota citu preču ražošanai, un pakalpojumus ražošanā, būvniecībā, remontos u.c. Ikvienā pasaules mēbeļu veikalā vai celtnē, kurā tiek izmantots saplāksnis vai finiera loksnes, visai ticami, ka būs atrodama Latvijas eksportētā produkcija. Latvijas meža nozarē ir preču grupas, kuru kopējie gada ienākumi no eksporta pārsniedz pusmiljardu eiro, taču ir preces, kuru pienesums Latvijas eksportā ir mērāms tikai desmitos miljonu eiro, bet kurās tik un tā Latvija ir starp pasaules līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Palešu blokus papildinās ar jauniem produktiem

Māris Ķirsons, 22.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka palešu bloku ražotājs SIA Baltic Block iecerējis izveidot savu kokzāģētavu, tādējādi ārvalstu pircējiem piedāvājot pilnu palešu ražošanai nepieciešamo materiālu klāstu, kā arī būvēs saules paneļu parku ar jaudu 2,4 MW.

„Investīcijas uzņēmuma attīstībā tiek veiktas nepārtraukti, tās paaugstina kompānijas efektivitāti un līdz ar to veicina konkurētspēju,” situāciju skaidro vienīgā Latvijā un viena no lielākajiem koka palešu bloku ražotājiem Ziemeļeiropā SIA Baltic Block valdes priekšsēdētājs Andis Šķēle. Viņš norāda, ka iepriekšējos divos gados kopumā uzņēmumā investēti aptuveni 7 milj. eiro. „Pēdējo triju gadu laikā ir notikušas nemitīgas pārmaiņas, kuras 2020. gada pavasarī aizsāka Covid-19 pandēmija, kas izjauca līdz tam sekmīgi strādājošās loģistikas piegāžu ķēdes, tam sekoja karš Ukrainā ar sekām – milzīgu inflāciju, jo īpaši enerģētikas segmentā, un pašlaik notiek cīņa ar inflācijas slāpēšanu, centrālajām valstu bankām paaugstinot refinansēšanās procentu likmes, kas izraisa patēriņa kritumu, ko izjūt arī uzņēmums, kurš ražo presētos koka blokus paletēm,” stāsta A. Šķēle. Viņš uzsver, ka uz paletēm balstās visu produktu transportēšanas un loģistikas sistēmas. „Koka palešu ražošanu un līdz ar to arī tām nepieciešamo presēto koka bloku pieprasījumu ietekmē globālā pieprasījuma – patēriņa – izmaiņas,” uz jautājumu par būtiskāko ietekmes faktoru atbild A. Šķēle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attēls: ID Mēbeles

Mūsdienās mājīgs interjers nav iedomājams bez ērtām mīkstajām mēbelēm, kas nodrošina mums tik ļoti svarīgo - komfortu. Atnākot mājās, mēs apsēžamies dīvānā, lai skatītos TV vai lasītu aizraujošu grāmatu. Baudam savu naktsmieru ērtā gultā vai izvelkamā dīvānā. Kā izvēlēties labāko variantu Jūsu interjeram, lai pirkums nesagādā vilšanos? Tā, lai tas spētu pildīt ne tikai savas funkcijas, bet perfekti iekļauties mājokļa stilā? Šajā rakstā aicinam iepazīties ar kritērijiem , kurus ņemt vērā pirms mīksto mēbeļu iegādes.

1. Telpas izmērs un mēbeļu funkcijas

Jaunu mēbeļu iegādi vēlams ir sākt ar skaidru vīziju – vai jūs vēlaties mainīt visu guļamistabas stilu, vai tikai atsvaidzināt esošo interjeru? Vispirms izveidojiet sarakstu ar mēbelēm un mēbeļu komplektiem, kurus vēlaties mainīt. Kad zināsiet, no kā vēlaties atbrīvoties, tad vieglāk būs saprast, kādas mēbeles tiešām jums ir nepieciešamas.Mēbeļu skaitu un dizainu var noteikt tādi faktori kā jūsu dzīvesveids un ģimenes stāvoklis. Kad iegādājaties guļamistabas mēbeles, tad noteikti ņemiet vērā funkcionalitāti un citu istabas iemītnieku vēlmes. Cilvēki nereti mēdz krist kārdinājumā brīžos, kad ierauga skaista dizaina mēbeli, taču līdz galam nepadomā par šīs mēbeles iegādes praktisko pusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: Freepik.com / jcomp

Ir daudz un dažādi materiāli, kas tiek izmantoti ēku celtniecībā, un viena no populārākajām izvēlēm ir gāzbetons un tā bloki. Šajā rakstā uzzināsiet, no kā ir veidoti gāzbetona bloki, kādās situācijās tie ir piemērota izvēle un kā notiek mājas celtniecība, izmantojot šo materiālu!

Kā tiek veidoti gāzbetona bloki, un ar kādām priekšrocībām tie izceļas?

Gāzbetons ir vieglbetona veids. To izgatavo no cementa maisījuma, kurā ir daudz gaisa šūnas, tādējādi panākot ļoti porainu struktūru. Šim materiālam piemīt vairākas būtiskas priekšrocības, no kurām svarīgākās ir šādas:

  • laba uguns izturība un siltumizolācija – bloki nedeg, līdz ar to ir drošāki, nekā citi būvniecības materiāli;

Komentāri

Pievienot komentāru