Tirdzniecība un pakalpojumi

Pieprasa noteikumus straujākai legālo narkotiku izņemšanai no tirgus

Žanete Hāka, 17.04.2014

Jaunākais izdevums

Ceturtdien Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja noteikumus, kas ļaus operatīvāk no tirgus izņemt bīstamās psihoaktīvās vielas, kas pazīstamas kā legālās narkotikas, informē EP pārstāvji.

Deputāti vēlas aizsargāt jauniešu veselību un drošību, vienlaikus neierobežojot zemāka riska vielu izmantošanu rūpniecības un komerciāliem mērķiem. Par bīstamāko vielu izplatīšanu varētu draudēt līdz 10 gadiem cietumsoda.

Ierosināto noteikumu mērķis ir risināt problēmas, ko rada jaunu vielu, kas izraisa līdzīgu efektu kā, piemēram, ecstasy vai kokaīns, parādīšanās un straujā izplatīšanās. Saskaņā ar Eirobarometra 2011. gada pētījumu, 5% ES jauniešu vismaz reizi dzīvē ir lietojuši šādas vielas. Vislielākais lietotāju īpatsvars ir Īrijā — 16%, tai seko Polija un Latvija ar 10% jauniešu.

EP prasa periodu kaitīgo vielu izvērtēšanai un aizliegšanai samazināt no pašreizējiem 2 gadiem līdz 10 mēnešiem. Tūlītēja riska gadījumā vajadzētu dažu nedēļu laikā piemērot īslaicīgu provizorisku aizliegumu uz vienu gadu. Tas nodrošinātu, ka vielas vairs nav pieejamas lietošanai izklaides nolūkos līdz ES Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs veic pilnu novērtējumu.

Pēc pašreizējiem noteikumiem, īslaicīgs aizliegums nav iespējams un Eiropas Komisijai, pirms aizliegt kādas vielas izplatīšanu, ir jāsagaida pilns riska novērtējums.

Vielas, kas rada augstu ES mēroga risku (apdraud dzīvību vai var izraisīt nopietnu slimību izplatīšanos) pakļaus pastāvīgam pārdošanas aizliegumam. To lietošanu atļaus tikai konkrētiem mērķiem vai zinātniskai izpētei un izstrādei (dažas no šīm vielām lieto medikamentu ražošanā vai ķīmijas vai augsto tehnoloģiju nozarēs).

Tāpat kā nelikumīgās narkotikas, augsta riska jaunās psihoaktīvās vielas jāpakļauj krimināltiesību normām. Ar tām saistītie pārkāpumi, ko veic krimināla rakstura organizācijas, jāsoda ar vismaz desmit gadiem ieslodzījuma. Šīs krimināltiesību normas jāattiecina vienīgi uz ražotājiem, piegādātājiem un izplatītājiem, nevis individuāliem patērētājiem, uzsver deputāti, vienlaikus neizslēdzot tiesības valsts līmenī paredzēt kriminālatbildību par narkotisko vielu glabāšanu personīgai lietošanai.

Vielas, kas rada vidēju risku, vajadzētu aizliegt pārdot patērētājiem, pieļaujot tirdzniecību komerciālos un rūpniecības nolūkos. Tomēr, ja kāda no šīm vielām kādā no dalībvalstīm rada augstāku risku nekā citviet, dalībvalstij jāļauj saglabāt vai ieviest stingrākus pasākumus ar mērķi nodrošināt augstāku sabiedrības veselības aizsardzības līmeni. ES mēroga ierobežojumi nav jāattiecina uz jaunam psihoaktīvajām vielām, kas rada zemu risku.

Jauno vielu riska līmeni novērtēs ES Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs. ES mēroga ierobežojumus, īslaicīgus vai pastāvīgus, pieņems Eiropas Komisija.

EP šodien pieņēma pirmā lasījuma nostāju attiecībā uz divu tiesību aktu projektiem. Nākamā Parlamenta deputātiem, ko ievēlēs maijā, būs ar ES dalībvalstīm jāvienojas par tiesību aktu galīgo redakciju.

Balsojuma rezultāti regulai par jaunām psihoaktīvajām vielām — 507 balsis par, 37 pret, 33 atturējās.

Balsojuma rezultāti direktīvai par kriminālsodiem narkotisko vielu nelikumīgas tirdzniecības jomā (ziņotājaJiménez-Becerril): 504 balsis par, 36 pret, 36 atturējās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā pret «legālajām narkotikām» cīnīsies iedzīvotāju patruļas

LETA, 08.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā nākamnedēļ sāksies iedzīvotāju patruļas pie «legālo narkotiku» bodītēm, savukārt no 18.novembra pilsētā sāksies plaša informatīvā kampaņa par šo vielu kaitīgumu.

Iedzīvotāju patruļās varēs iesaistīties ikviens, kurš vēlas piedalīties «legālo narkotiku» rūpala apkarošanā. Iecerēts, ka brīvprātīgo grupas koši zaļās vestēs ar uzrakstu «Stop Drugs» patrulēs pie tirdzniecības vietām un informēs jauniešus un citus potenciālos klientus par šo narkotiku bīstamību, kā arī veiks pārrunas ar tirgotājiem un tirdzniecības vietu iznomātājiem.

Patruļu darbu koordinēs Latvijas Džudo federācijas valdes priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa Universitātes pasniedzējs un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves pulkvedis Raimonds Rubļevskis, kā arī atvaļinātais NBS kapteinis Sandris Bergmanis. Abu koordinatoru kontakti būs publiski pieejami, lai ikviens interesents varētu piedalīties šajās aktivitātēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Aptiekāri: Farmācijas likumā teikts, ka tā dēvētās «legālās narkotikas» ir zāles

Dienas Bizness, 25.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Narkotikas par «legālām» padarījusi Zāļu valsts aģentūras un Veselības inspekcijas bezdarbība, jo pēc Latvijā spēkā esošā Farmācijas likuma tā dēvētās «legālās narkotikas» ir zāles.

Tā paziņojumā masu medijiem norāda Latvijas Aptiekāru asociācija. Asoicācijas vadītājs Guntis Belēvičs uzskata, ka šī «slimība» ielaista dēļ Veselības ministrijas nespējas vadīt tās pārraudzībā un pakļautībā esošās valsts iestādes – Zāļu valsts aģentūru (ZVA) un Veselības inspekciju.

«Lai šo lietu sakārtotu, nav jāizgudro ritenis no jauna. Atbilstoši Latvijas Farmācijas likuma 1. panta 17. punktam: «zāles ir ... jebkura viela vai vielu salikums, ko var izmantot vai ievadīt cilvēka organismā ... ar mērķi ... pārveidot fizioloģiskas funkcijas, izraisot farmakoloģisku ... iedarbību ...». Tātad «spaiss», neatkarīgi no tā, vai to nodēvē par «kaktusu mēslojumu» vai «pīpju tīrāmo līdzekli», ir zāles,» skaidro Belēvičs, uzsverot, ka par zāļu novērtēšanu, izplatīšanu un farmaceitiskās darbības licencēšanu atbild ZVA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

legālās narkotikas

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas apstākļos Nīderlandes marihuānas kafejnīcas piedzīvojušas nepieredzētu klientu pieplūdumu un apgrozījuma kāpumu.

Pēdējo divu gadu laikā daudzi marihuānas pircēji ir palielinājuši legālās narkotikas patēriņu, lai mazinātu trauksmi vai garlaicību.

Kad pērn martā Nīderlande ieviesa pirmo tā dēvēto mājsēdi, pie marihuānas kafejnīcām veidojās garas rindas, izraisot "zālītes paniku".

Lai gan pandēmijas laikā bāri, restorāni un naktsklubi ilgstoši bijuši slēgti, marihuānas kafejnīcas varēja turpināt darbu, piedāvājot savu preci iegādāties līdzņemšanai.

Kā liecina mentālās veselības un atkarību izpētes institūta "Trimbos" aptaujas rezultāti, 90% marihuānas lietotāju Nīderlandē atzinuši, ka pandēmijas laikā smēķē "zālīti" tikpat bieži vai biežāk nekā iepriekš. Trīs ceturtdaļas aptaujāto marihuānu smēķē katru dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ iedzīvotāji un policisti sākuši patruļas pie «legālo narkotiku» bodītēm, tāpat pie tām izvietoti plakāti ar «legālo narkotiku» upuriem.

Iedzīvotāju patruļās var iesaistīties ikviens, kurš vēlas piedalīties «legālo narkotiku» rūpala apkarošanā.

Patlaban Rīgā darbojas 52 šādas apreibinošo vielu tirdzniecības vietas. «Faktiski tas ir tikpat izplatīts tīkls kā Narvesen vai citu kiosku tīkli,» iepriekš atzina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Iedzīvotāju patruļu darbu koordinē Latvijas Džudo federācijas valdes priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa Universitātes pasniedzējs un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves pulkvedis Raimonds Rubļevskis, kā arī atvaļinātais NBS kapteinis Sandris Bergmanis. Gatavību iesaistīsies patruļās apstiprinājis vairums nevalstisko organizāciju, sporta asociāciju, federāciju vadītāji un to domubiedri, arī motokluba «Free Hawks» biedri.

Komentāri

Pievienot komentāru