Tirdzniecība un pakalpojumi

PTAC matraču tirgotājam De Margo piemēro 12 tūkstošu eiro sodu

Žanete Hāka, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieņēmis lēmumu piemērot 12 tūkstošu eiro sodu uzņēmumam De Margo par negodīgas komercprakses īstenošanu, piedāvājot patērētājiem ar distances līguma starpniecību iegādāties ortopēdisko matraci Dream Lux Aloe Vera, taču nenodrošinot patērētājiem normatīvajos aktos noteikto atteikuma tiesību izmantošanu.

Vienlaikus arī SIA Best Līzings rakstveidā ir apņēmies izbeigt noslēgtos kreditēšanas līgumus ar tiem patērētājiem, kuri atteikušies no SIA De Margo piedāvātās preces.

PTAC, pamatojoties uz saņemtajām 38 patērētāju sūdzībām laika periodā no šī gada jūlija līdz oktobrim, ir veicis komersanta īstenotās komercprakses atbilstības izvērtēšanu patērētāju tiesību aizsardzību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

PTAC konstatējis, ka SIA De Margo, piedāvājot preci, zvanījis patērētājiem aicinot to izmēģināt, kā arī publicējis informāciju interneta vietnē, piedēvējot precei ārstnieciskas īpašības. Tāpat komersants solīja, ka gadījumā, ja pēc izmēģinājuma laika patērētājs nevēlēsies preci paturēt, uzņēmuma pārstāvji nodrošinās tā nogādāšanu atpakaļ. Patērētājiem netika izsniegta atteikuma veidlapa, un, kad patērētāji vēlējās realizēt savas atteikuma tiesības, komersants sākotnēji solīja preci paņemt, bet pie patērētājiem tā arī neieradās, kā arī nebija sazvanāms.

Tāpat preču piegādes brīdī liela daļa patērētāju noslēdza kreditēšanas līgumu ar SIA Best Līzings, De Margo patērētājus iepriekš neinformējot par nepieciešamību to parakstīt - saņemot preci izmēģināšanai, arī par kreditēšanas līguma nosacījumiem un sekām, kas izriet no līguma tā neizpildes dēļ. Patērētājiem netika izsniegta arī Eiropas patēriņa kredīta standarta informācijas veidlapa. Pēc PTAC iejaukšanās SIA Best Līzings rakstveidā ir apņēmusies izbeigt noslēgtos kreditēšanas līgumus ar tiem patērētājiem, kuri atteikušies no SIA De Margo piedāvātās preces.

PTAC atgādina, ja patērētājs vēlas no preces atteikties, viņam ir tiesības izmantot atteikuma tiesības – 14 dienu laikā no preces piegādes brīža. Ja informācija par atteikuma tiesībām vai atteikuma veidlapa patērētājam nav sniegta, tad patērētājs ir tiesīgs no preces atteikties 1 gada laikā no piegādes brīža.

PTAC secina, ka komersants ir īstenojis profesionālajai rūpībai neatbilstošu, maldinošu un agresīvu komercpraksi – piedāvājot preces, bet nenodrošinot patērētājiem iespēju izmantot normatīvajos aktos noteiktās atteikuma tiesības, kad prece iegādāta ar distances līguma starpniecību; sniedzot patērētājiem nepatiesu informāciju par iespēju preci izmēģināt un noslēdzot patērētāju kreditēšanas līgumu vēl pirms preces izmēģināšanas termiņa beigām; izplatot neatbilstošu informāciju par preci, piedēvējot tai ārstnieciskas īpašības.

Komentāri

Pievienot komentāru