DB Viedoklis

DB viedoklis: Pie kaimiņiem zāle ir zaļāka

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 30.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igauņi apskauž Latviju par mūsu nodokļu politiku, mēs apskaužam igauņus, bet patiesībā savi plusi un mīnusi ir katrai valstij

Bieži tā negadās – igauņi atklāti atzīst, ka kaut kas Latvijā ir izdarīts labāk nekā viņu zemē. Vēl retāk mēs paši tā jūtamies, spēlējot nepārtraukto salīdzināšanās spēli ar kaimiņiem. Tāpēc šis zināmā mērā ir vēsturisks brīdis, ka Igaunijas biznesa laikraksts Äripäev raksta – igauņi apskaužot Latvijas nodokļu sistēmu. Latvijai esot labi plānota un mērķtiecīga nodokļu politika jaunajiem uzņēmumiem. Kā noprotat, runa ir par Latvijā daudz aprunāto un žņaudzīto mikrouzņēmumu nodokļa likmi, kādas Igaunijā nav. Protams, mēs paši apzināmies, ka pēc pēdējiem likuma grozījumiem un uzliktajiem ierobežojumiem, mikrouzņēmumu nodokļa likme Latvijā ne tuvu vairs nav tik draudzīga mazajiem uzņēmumiem, kāda tā bija iepriekš, bet tas netraucē igauņiem jūsmot par to, ka Latvija kļuvusi par lecekti augošām kompānijām.

Tā kā Igaunija īpaši necieta no ekonomikas krīzes un tāda IKP krituma, kādu piedzīvoja Latvija, kā arī to nav satricinājuši lieli banku krahi (atceramies kaut vai Banku Baltija un samērā neseno Parex stāstu Latvijā), Igaunijai nekad nav bijušas tik akūtas vajadzības pēc īpaša nodokļu režīma maziem uzņēmumiem kā Latvijai. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Igaunijas valdības strādājušas ar pārliecību – valsts budžets nevar būt ar deficītu, bet rūpniecība Igaunijas IKP ieņem teju 30%, kamēr mūsu lielākais un pagaidām nesasniedzamais sapnis ir 20%. Vēl pieliekam klāt to, ka igauņi ir ļoti nopietni strādājuši pie tā, lai pozicionētu sevi kā lētāku ražošanas zemi Somijas un Zviedrijas kompānijām, un mēs nonākam pie pirmsākumiem Igaunijas reinvestētās peļņas neaplikšanai ar peļņas nodokli, kas Latvijā ir ļoti apskausts Igaunijas nodokļu politikas sasniegums.

Igaunijā šī norma spēkā ir jau krietni sen un, lai gan, Baltijas valstīm stājoties Eiropas Savienībā, daudz tika spekulēts par to, ka igauņi turpmāk šo normu vairs nevarēs piemērot, viņi to ar panākumiem piemēro vēl šodien. Tas nozīmē, ka, kamēr nauda no uzņēmuma netiek izņemta, Igaunijā strādāt ir izdevīgāk, toties, izņemot dividendes, Latvijas nodokļu likme ir pat par 5% zemāka nekā Igaunijā. Jāpiebilst arī, ja uzņēmuma peļņa ir neliela, tad izdevīgāk ir strādāt Igaunijā, toties, ja uzņēmējs var atļauties investēt iekārtās, tad izdevīgāk iznāk strādāt Latvijā, jo, pateicoties koeficientam 1,5, maksājamo peļņas nodokli var ievērojami samazināt. Latvijā lielākiem uzņēmumiem tiek piemērotas arī citas uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides, par ko igauņi mūs var apskaust – kaut vai tas, ka pie mums ir iespēja strādāt speciālās ekonomiskajās zonās, kādu Igaunijā nav. Līdz ar to, tas ir mīts par allaž zaļāko zāli pie kaimiņiem. Katrai valstij ir savas īpatnības, bet ieguvēji ir tie, kas savas īpatnības prot visveiksmīgāk izmantot savā labā.

Komentāri

Pievienot komentāru