Citas ziņas

0,244

, 28.02.2011

Jaunākais izdevums

Par tik santīmiem sadārdzināsies degviela cena, kad tiks paaugstināts akcīzes nodoklis benzīnam, pieņemot, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Eiropas Cilvēktiesību tiesa liek Latvijai samaksāt 11 tūkstošu Ls bijušajam cietumniekam

LETA, 06.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesības tiesas (ECT) iepriekš pasludināto spriedumu bijušajam ieslodzītajam izmaksās 16 000 eiro (11 244 latu) lielu morālo kompensāciju, otrdien slēgtā sēdē lēma Ministru kabinets.

Kā informēja valdības pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, otrdien Ministru kabinets lēma par sprieduma izpildi, proti, ECT piešķirtās kompensācijas izmaksu un sprieduma tulkošanu latviešu valodā.

Sešas reizes tiesātais Andris Mitkus vērsās ECT, apgalvojot, ka Centrālcietuma darbinieku nolaidības rezultātā viņš tika inficēts ar HIV un C hepatītu un viņa sūdzība par notikušo netika attiecīgi izmeklēta. Tāpat 1959. gadā dzimušais vīrietis sūdzējās, ka netika konvojēts uz apelācijas instances tiesas sēdēm Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā, kurā tika izskatīta viņa civilprasība pret Centrālcietumu un SIA Mediju nams. Visbeidzot iesniedzējs apgalvoja, ka, laikrakstam Rīgas Balss publicējot ar viņu saistītas ziņas un fotogrāfijas, pārkāptas tiesības uz privāto dzīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pakāpeniski paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem, kā arī atsevišķiem naftas produktiem, kurus izmanto speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ) un brīvostās.

To paredz grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas iekļauti 2024.gada budžeta likumprojektu pakotnē.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 2024.gada 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Savukārt par alkoholiskajiem dzērieniem par vien litru stiprā alkoholiskā dzēriena (degvīns, brendijs u.tml. ar spirta saturu 40%) cena varētu pieaugt par 0,67 eiro, sidra ar alkohola saturu līdz 6% cena varētu pieaugt par 0,07 eiro, vīna vai raudzētā dzēriena virs 6% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro un starpproduktu (vermuti) līdz 15% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skanstes rajonā topošais biroju ēku projekts "Elemental Skanste" pārprojektēšanas procesā ir veicis virkni izmaiņu un izmeklējumu, kā rezultātā galvenais mērķis, noslēdzot ēkas būvniecību, ir saņemt "BREEAM Outstanding" līmeņa sertifikātu, informē ēkas attīstītāja "Kapitel" pārstāvji.

Plānots ka tādējādi tā kļūs par pirmo ēku Latvijā ar tik augsta novērtējuma sertifikātu, apgalvo "Kapitel" pārstāvji.

"Elemental Skanste" biroju ēkas projekts, par kura būvniecību atbild uzņēmumi "Kapitel" un "Merks", ēku novērtēšanas sistēmā BREEAM ("Building Research Establishment Environmental Assessment Method") ir ieguvis "Excellent" līmeni. Šādu novērtējumu Latvijā līdz šim ir ieguvuši tikai seši jaunie projekti.

"Elemental Skanste" būvniecībā tiek izmantoti videi draudzīgie energopāļi, kas dod iespēju ēkas iemītniekiem apkures un dzesēšanas sezonu laikā pilnvērtīgi izmantot dabā atjaunojamos energoresursus. Energopāļi nodrošinās līdz pat 72% no ēkas nepieciešamā siltuma, bet atlikušo siltumenerģiju būs jāiegādājas papildus. Tādējādi apkures sezonas izdevumi būs ievērojami zemāki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmēji pērn saņēmuši garantijas 54,3 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) pērn piecu programmu ietvaros sniegusi atbalstu uzņēmējiem, kuri vēlējušies paplašināt savu darbību vai uzsākt to, izsniedzot garantijas 54,3 miljonu eiro apmērā, informē LGA pārstāvji.

Kopumā atbalstu ieguva 244 uzņēmumi. LGA pērn uzrādījusi teicamus darbības rezultātus, sasniedzot 2,597 miljonu eiro neto peļņu, kas ir par 1,09 miljoniem eiro vairāk nekā 2013.gadā.

Pagājušajā gadā lielākais līdzekļu apjoms jeb 38,8 miljoni eiro, kas ir par 80% vairāk nekā 2013. gadā, tika novirzīts kredītu garantijām. 2014.gadā tika izsniegtas 186 kredītu garantijas 149 uzņēmumiem, kas tiem ļāva no kredītiestādēm saņemt papildus finansējumu 66,1 miljona eiro apmērā savas darbības attīstīšanai vai uzsākšanai.

SIA Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētājs Klāvs Vasks norāda, ka pagājušā gada darbības rezultāti liecina, ka LGA, tikai 22 speciālistu sastāvā, spēj veiksmīgi, izmantojot mūsdienu finanšu instrumentus, nodrošināt Latvijas uzņēmējiem nepieciešamo atbalstu, attiecīgi arī stabilāku pamatu zem kājām, ja tie izlēmuši paplašināt savu darbību, vai arī, kas attiecas uz jauniem uzņēmējiem, to uzsākt. Pērn uzsākta jauna programma, atlasot finanšu starpniekus, mikro aizdevumu izsniegšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā strādājošās bankas šogad dividendēs plāno izmaksāt kopumā par apmēram 70% lielāku summu nekā pagājušajā gadā, informē Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā norādīja, ka šogad no peļņas, kas gūta 2023.gadā un arī iepriekšējos gados, atbilstoši aktuālajai informācijai par kredītiestāžu plāniem dividendēs paredzēts izmaksāt kopumā apmēram 400 miljonus eiro, kamēr pērn dividendēs no 2022.gadā un iepriekšējos gados gūtās peļņas tika izmaksāti kopumā 237 miljoni eiro.

Tostarp Latvijas "Swedbank" šogad dividendēs no pagājušā gada un iepriekšējo gadu nesadalītās peļņas izmaksās kopumā 244 miljonus eiro, kamēr 2023.gadā "Swedbank" dividendēs izmaksāja 50,7 miljonus eiro.

"Swedbank" pārstāvji iepriekš skaidroja, ka attiecīgais lēmums pieņemts, ņemot vērā nākotnes attīstības prognozes, kapitāla pietiekamības prasības un izmaiņas nodokļu regulējumā. "Tā kā "Swedbank" Latvijā jau ir pārskaitījusi teju 60 miljonu eiro nodokļa maksājumu uz Valsts kasi, kā to nosaka Latvijā esošā likumdošana, tad arī dividenžu izmaksa tiks veikta attiecīgā apmērā," pauda bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Divu restorānu Kirsons un ražotnes izveidē Berlīnē Lido investēs trīs miljonus eiro

LETA, 17.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu restorānu Kirsons un ražotnes izveidē Vācijas galvaspilsētā Berlīnē ēdināšanas kompānija AS Lido investē trīs miljonus eiro, žurnālistiem stāsta Lido īpašnieks un padomes priekšsēdētājs Gunārs Ķirsons.

Projektu galvenokārt finansē DNB banka, atzīmē Ķirsons.

Viņš arī norāda, ka Lido attīstībai Rietumeiropā ir tālejoši mērķi. Vācija kā starta vieta izvēlēta, jo Latvijas un Vācijas vēsturiskā saikne veidojusi līdzīgu ēdienu kultūru. Savukārt Berlīne ir dinamiska lielpilsēta, kur pastāv liels pieprasījums pēc daudzveidīga ēdienu piedāvājuma.

Viens no restorāniem Kirsons atrodas netālu no tūristu apskates objekta un transportmezgla Alexanderplatz - iepirkšanās centra Alex pirmajā stāvā. Otrs restorāns atrodas Šarlotes ielā, netālu no Berlīnes apskates objekta Check Point Charlie. Šis restorāns atrodas biroju ēkas pirmajā stāvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Bezdarbnieku pabalsta pieprasījumu skaits ASV nokrities līdz rekordzemam līmenim

LETA--RTTNEWS, 20.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezdarbnieku pabalsta jauno pieprasījumu skaits ASV pagājušajā nedēļā samazinājies par 22 000, tādējādi nokrītoties līdz zemākajam līmenim kopš 1973.gada marta, liecina valsts Nodarbinātības ministrijas apkopotie dati.

Bezdarbnieku pabalsta jauno pieprasījumu skaits ASV pagājušajā nedēļā sarucis līdz 222 000 salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas koriģēto rezultātu 244 000 apmērā.

Turklāt šis kritums bijis straujāks par prognozēto.

Analītiķi bija prognozējuši, ka bezdarbnieku pabalsta jauno pieprasījumu skaits samazināsies līdz 240 000, salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas sākotnēji lēsto rezultātu 243 000 apmērā.

Tikmēr pēdējo četru nedēļu vidējais bezdarbnieku pabalsta pieprasījumu skaits pagājušajā nedēļā sarucis par 9500 - līdz 248 250.

Kā ziņots, bezdarbs ASV šā gada septembrī samazinājās līdz 4,2% salīdzinājumā ar 4,4% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2001.gada februāra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Palielinās dzelzceļu kravu apjoms

Dace Skreija, 22.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad par 1,5% palielinājies pa dzelzceļu pārvadāto kravu apjoms, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri.

VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) meitasuzņēmums SIA LDz Cargo šogad pārvadājis 4,6 miljonus tonnu kravu. Vislielākais pieaugums novērojams eksporta pārvadājumos (no Eiropas Savienības teritorijas uz trešajām valstīm), kā arī sauszemes tranzītā (Eiropas Savienības teritorijā) – abos sektoros pārvadājumu apjoms palielinājies vairāk nekā divas reizes. Eksporta pārvadājumos pārvadāts 182 tūkstoši tonnu, bet sauszemes tranzītā 523 tūkstoši tonnu.

«Kravu apjoma palielināšanos pārvadājumos janvārī noteica lielāks pieprasījums pasaules tirgos pēc vienas no galvenajām mūsu pārvadāto kravu grupām – naftas produktiem,» rezultātus komentē LDz prezidents Uģis Magonis. Naftas produktu pārvadājumu apjoms palielinājies par 8,4%, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, un veido 2,1 miljonu tonnu. Par 33,3% vairāk pārvadāti melnie metāli, bet par 71% vairāk minerālmēslu – attiecīgi 244 un 423 tūkstoši tonnu. Šogad pārvadātas 7918 TEU konteineru vienības. Salīdzinot ar 2010. gada janvāri, pārvadājumi ir palielinājušies par 44,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT produktu vairumtirgotāja AS «ELKO Grupa» valdes priekšsēdētājs arī turpmāk būs Egons Mednis, savukārt līdzšinējais valdes loceklis Maksims Stomakhins atstājis amatu, kuru ieņēma kopš 2017.gada oktobra, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Līdz ar otrdien, 22.janvārī komercreģistrā ierakstītajām izmaiņām, līdzšinējie valdes locekļi - Svens Dinsdorfs, Mārtiņš Ozoliņš un Vadims Rabša - pārapstiprināti savā amatā uz jaunu pilnvaru periodu. Egons Mednis ir AS «ELKO Grupa» valdes priekšsēdētājs kopš 2000.gada, Svens Dinsdorfs AS «ELKO Grupa» valdes locekļa amatu ieņem kopš 2006.gada, Mārtiņš Ozoliņš - kopš 2016.gada, bet Vadims Rabša - kopš 2017.gada jūnija.

Visa uzņēmuma padome - padomes priekšsēdētājs Andris Putāns, padomes priekšsēdētāja vietnieks Indreks Kasela un padomes locekļi Ēriks Strods un Kaspars Viškints - pārvēlēta uz jaunu pilnvaru periodu.

AS «ELKO Grupa» dibināta 1993.gadā. Uzņēmums ir viens no lielākajiem IT produktu un risinājumu izplatītājiem Baltijas, Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs. AS «ELKO Grupa» koncerna akcionāri ir septiņas juridiskas personas, no kurām trīs ir ārvalstīs reģistrētas kompānijas, bet četras - Latvijā reģistrētas kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Uzsāk kriminālprocesu par «policijas vīrusu»

Jānis Rancāns, 03.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada nogalē, reaģējot uz joprojām no iedzīvotājiem pienākošiem pieteikumiem, par datordrošības incidentiem, kad tiek bloķēts datora palaišanas process un it kā Valsts policijas (VP) vārdā pieprasīts samaksāt sodu, lai atjaunotu datora darbību, uzsākts kriminālprocess, informē VP.

Patlaban noskaidrots, ka datorvīrusam ir vismaz trīs paveidi, kas atkarībā no lietotāja IP adreses teritoriālās piederības uzrāda šīs valsts tiesībsargājošās iestādes logo, maldinot par kāda pārkāpuma konstatāciju un nepieciešamību samaksāt sodu datora atbloķēšanai. Viens no šāda vīrusa paveidiem paredzēts 33 valstīm, tostarp arī Latvijai.

Kriminālprocess uzsākts 2012.gada 21.decembrī pēc Krimināllikuma 244. panta «Par nelikumīgām darbībām ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm».

Aizvadītajā gadā vairākos VP reģionu pārvalžu iecirkņos vērsušies iedzīvotāji ar informāciju, ka, apmeklējot dažādas mājas lapas internetā, uz datora ekrāna parādījies logs ar VP emblēmu un brīdinājuma tekstu, ka dators ir bloķēts un 48 stundu laikā jāsamaksā naudas sods.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pagājušajā diennaktī konstatēti seši Covid-19 gadījumi, viens saslimušais miris

LETA, 27.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā diennaktī, veicot 2004 testus, reģistrēti seši jauni Covid-19 gadījumi, savukārt viena persona, kam bija apstiprināta inficēšanās ar Covid-19, mirusi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Mirušais pacients bija vecuma grupā no 75 līdz 80 gadiem un ar vairākām hroniskām slimībām.

SPKC rīcībā esošā informācija liecina, ka divi saslimušie ir Covid-19 slimnieku kontaktpersonas, vēl divi ir atgriezušies no ārzemēm, bet ar atlikušajiem diviem ir sākta saziņa un epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Pagājušajā diennaktī izveseļojušies vēl 28 Covid-19 pacienti, kas nozīmē, ka Latvijā patlaban ir 169 aktīvi saslimšanas gadījumi. Līdz šim izveseļojušies 1163 pacienti jeb 85,1% inficēto.

Latvijā veikti kopumā 244 827 Covid-19 izmeklējumi, no kuriem 0,56% gadījumu jeb kopumā 1366 personām bijusi apstiprināta inficēšanās ar Covid-19. Kopumā mirušas 34 personas, kam bijusi apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kāpums tikai Rīgas biržā

Žanete Hāka, 14.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdienu lielākā daļa NASDAQ OMX Baltijas biržu indeksi noslēdza negatīvā teritorijā, un pieauga tikai OMX Riga, liecina akciju tirgus dati.

Tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark saruka par 0,36% līdz 597,29 punktiem. Visstraujāk – par 0,96% līdz 449,13 punktiem – samazinājās OMX Vilnius vērtība, bet par 0,06% līdz 794,41 punktam saruka OMX Tallinn vērtība.

Savukārt OMX Riga palielinājās par 0,51% līdz 419,58 punktiem.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 1,14 miljonus eiro. Visaktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas azartspēļu uzņēmuma Olympic Entertainment Group akcijām, apgrozījumam sasniedzot 244,5 tūkstošus eiro. Otra aktīvākā bija Lietuvas Šiauliu bankas akcija, ar kuru tika veikti 43 darījumi 223 tūkstošu eiro vērtībā. Savukārt trešais lielākais tirdzniecības apgrozījums bija ar Igaunijas kuģniecības uzņēmuma Tallink Grupp akcijām – 135,6 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skanstes rajonā topošajā biroju ēku projektā "Elemental Skanste" apkurei un dzesēšanai tiks izmantoti energopāļi, informē attīstītāja "Kapitel" pārstāvji.

Pāļos iebūvētie ģeotermālie siltumsūkņi spēs saražot līdz pat 72% no ēkai nepieciešamās siltumenerģijas, tādējādi samazinot apkures izmaksas līdz pat 45%, kas efektīvi samazinās ikmēneša rēķinu par enerģiju par 35 centiem par kvadrātmetru.

Energopāļi ir zemes siltumsūkņa tehnoloģijas veids, kas ļauj ietaupīt enerģiju ēku apkurei un dzesēšanai. Klimata temperatūras svārstības ietekmē tikai augšējo 1,5 metru augsnes slāni. Zem šī dziļuma augsne saglabā nemainīgu temperatūru, kas parasti ir aptuveni +12 grādu. Slēgtās zemes siltuma cilpas izmanto šo temperatūru, lai uzsildītu aukstu ūdeni vai atdzesētu karstu ūdeni, sūknējot šķidru šķīdumu pa cauruļvadiem. Tādējādi, šķidrumam cirkulējot pa pāļiem, tas dabiski atdziest vai uzsilst atkarībā no gadalaika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

iRobot tirgotājs audzē peļņu un apgrozījumu

Žanete Hāka, 11.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

iRobot produkcijas tirgotāja Terra Virtuala neto apgrozījums pērnā gada nogalē sasniedza 1,54 miljonus eiro, liecina Lursoft dati.

Tirdzniecības uzņēmuma peļņa 2014. gadā bija mērojama ar 78,957 tūkstošiem eiro pēc nodokļu nomaksas. Salīdzinot ar 2013. gada finanšu rādītājiem, pērn tie piedzīvojuši ievērojamu uzlabojumu. Terra Virtuala rentabilitātes rādītājs pagājušajā gadā pakāpās līdz 23,83, rāda Lursoft rīcībā esošie dati.

Jānim Vitoldam Bīriņam un Sergejam Sorokinam piederošā tirdzniecības uzņēmuma veiktie nodokļu maksājumi valsts kopbudžetā 2014. gadā sasniedza 244,70 tūkstošus eiro.

Terra Virtuala vadības ziņojumā norādīts, ka 2015. gadā uzņēmums turpinās paplašināt sadzīves robotu tirdzniecību, kā arī meklēs un ieviesīs jaunas tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

2016. gada sākumā Latvijā par 17,1 tūkstoti iedzīvotāju mazāk nekā pirms gada

Lelde Petrāne, 27.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 milj. 969 tūkst. iedzīvotāju, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. 2015. gadā iedzīvotāju skaits samazinājās par 0,86 % jeb 17,1 tūkst., salīdzinājumam 2014. gadā iedzīvotāju skaits saruka par 0,77% jeb 15,4 tūkst.

Reģionu griezumā iedzīvotāju skaits palielinājās tikai Pierīgas reģionā (par 0,5 tūkst. jeb 0,14 %). Savukārt vislielākais iedzīvotāju skaita samazinājums joprojām bija Latgales reģionā – par 5,6 tūkst. jeb 2 %. Iedzīvotāju skaits Kurzemē samazinājās par 3,8 tūkst., Vidzemē – par 3,2 tūkst. un Zemgalē – par 2,8 tūkst. Iedzīvotāju skaits saruka arī visās republikas pilsētās, visvairāk – Rīgā (par 2 258 cilvēku), Daugavpilī (1 149), Liepājā (631), Rēzeknē (572), bet vismazāk – Jelgavā (135).

Pērn 17 no 110 Latvijas novadiem iedzīvotāju skaits pieaudzis, un 14 no tiem bija Pierīgas reģiona novadi. Vislielākais iedzīvotāju skaita kāpums bija Mārupes (par 1 093 cilvēkiem vairāk), Ķekavas (306), Garkalnes (244), Ādažu (204), Salaspils (176), Carnikavas (169), Babītes (154) novadā. No minētajiem 17 novadiem 16 novados vairāk iedzīvotāju ieceļoja nekā izceļoja, bet 11 novados dzimstība pārsniedza mirstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banku izdevumi padomes un valdes atalgojumam deviņos mēnešos pieauguši par 26,6%

LETA, 08.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas banku izdevumi padomes un valdes atalgojumam šogad deviņos mēnešos bija 14,401 miljons eiro, kas ir par 26,6% jeb 3,024 miljoniem eiro vairāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, aģentūra LETA uzzināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Vienlaikus banku izdevumu apmērs personāla atalgojumam šogad deviņos mēnešos samazinājies. Latvijas bankas 2017.gada deviņos mēnešos personāla atalgojumam tērēja kopumā 152,388 miljonus eiro, kas ir par 0,1% jeb 0,107 miljoniem eiro mazāk nekā pirms gada.

Banku kopējos izdevumos izdevumu īpatsvars padomes un valdes atalgojumam gada laikā pieaudzis par 0,5 procentpunktiem un veidoja 1,8%, savukārt izdevumu īpatsvars personāla atalgojumam kopējos banku izdevumos audzis par 1,1 procentpunktu - līdz 18,9%.

Šogad deviņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu banku administratīvie izdevumi kopumā auguši par 5,3% jeb 18,244 miljoniem eiro, sasniedzot 363,249 miljonus eiro, bet to īpatsvars kopējos izdevumos palielinājies līdz 45% pretstatā 40,2% gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Ziemeļvidzemes pilsēta ir izlēmusi atjaunot vēsturisko nosaukumu Marienburga.

Nosaukums Alūksne nav īpaši pazīstams Rietumos, toties Marienburga ir izplatīts pilsētu vārds Eiropā. Tas palīdzēs pievilināt ārvalstu tūristus, kuri pilsētā atstās ievērojamas naudas summas, skaidro pilsētas vadība. Pilsēta cer, ka visvairāk to apmeklēs nostaļģijas vadīti baltvāciešu pēcteči.

Pēc tam, kad vācu krustneši šeit uzcēla mūra pili, vietai tika dots vārds Marienburga. Tomēr vēlāk pilsēta tika nosaukta par Alūksni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības un būvniecības tehnikas, kā arī profesionālo instrumentu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmums SIA «Stokker» reģistrējis divas jaunas komercķīlas, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Abu komercķīlu ņēmējs ir «OP Corporate Bank plc», un uzņēmums par labu bankai ieķīlājis visu savu mantu. Vienas komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 2,244 miljoni eiro, savukārt otras komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 720 tūkstoši eiro.

Abas komercķīlas reģistrētas 5.janvārī.

«Lursoft» izziņa liecina, ka SIA «Stokker» šobrīd ir aktuālas kopumā sešas komercķīlas.

SIA «Stokker» reģistrēts 1994.gadā un tā pamatkapitāls ir 996 000 eiro. 2017.gadā SIA «Stokker» apgrozījums bija 28,817 miljoni eiro un tā peļņa pēc nodokļiem bija 985 tūkstoši eiro. Tas Latvijā nodarbināja vidēji 115 darbiniekus un nodokļos valsts budžetā samaksāja 6,368 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja jūs ieguldāt naudu reklāmai internetā, jums ir ļoti svarīgi saņemt atbildes uz sekojošiem jautājumiem:

1. Kāds komunikācijas kanāls nodrošina visvairāk konversiju (konversija = produkta pasūtījums, atgriezeniskās saiknes formas aizpildīšana utt.)?

2. Kāda ir konversijas vērtība no katra komunikācijas kanāla?

3. Kādi komunikācijas kanāli uzskatāmi par konversiju veicinošajiem kanāliem (assisted channels)?

Atbildes uz šiem svarīgajiem jautājumiem var sniegt Google Analytics. Taču, ja pieļaut virkni kļūdu, izdarīt reklāmas efektivitātes analīzi kļūs neiespējami. Šodien es pastāstīšu par 5 izplatītākajām kļūdām, kas tiek pieļautas Google Analytics izmantošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visu iedzīvotāju vakcināciju bez prioritāro grupu dalījuma tomēr sāks no 3.maija, otrdien vienojās valdība.

Sākotnēji visu sabiedrības locekļu vakcināciju pret Covid-19 bez prioritāro grupu dalījuma bija plānots sākt ne vēlāk kā 10.maijā, tomēr diskusijās tika nolemts, ka šādu soli varētu spert jau ātrāk.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) žurnālistiem pavēstīja, ka šādā gadījumā no 3.maija cilvēki varēs ieiet "manavakcina.lv" un pieteikties vakcīnai. Attiecīgi, no 3.maija jebkuram iedzīvotājam no 16 gadu vecuma būs iespēja pieteikties uz attiecīgo brīvo vietu "manavakcina.lv". Pēc ministra vārdiem, tādējādi arī zūd līdzšinējā prioritārā secība.

Jau ziņots, ka, turpinot vakcināciju, šodien tika atvērta vaļā nākošā prioritārā grupa - ieslodzījuma vietu, patversmju iemītnieki un darbinieki, Nacionālā veselības dienesta vakcinācijas projekta pārstāve Agnese Strazda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts autoceļu un tiltu atjaunošanai prasa papildus 7,9 miljonus eiro

Žanete Hāka, 22.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais tiltu atjaunošanas deficīts ir 152 miljoni eiro, no kuriem galvenajos autoceļos tas ir 43 miljoni eiro, reģionālajos autoceļos - 43 miljoni eiro, bet vietējos autoceļos - 66 miljoni eiro.

Tā liecina Satiksmes ministrijas informatīvajā ziņojumā iekļautie pērn aprēķinātie dati, ko otrdien izskatīja Ministru kabinets.

Lai uzlabotu tiltu stāvokli, sākot ar 2014. – 2016.gada plānošanas periodu SM pieņēmusi lēmumu tiltu programmām piešķirt finansējumu ne mazāk par 7% no autoceļu tīkla kapitālieguldījumiem plānotajiem līdzekļiem, tomēr vēl arvien šie līdzekļi ir nepietiekami un nespēj mazināt tiltu tehniskā stāvokļa pasliktināšanos apjomus, skaidro SM.

Jau ilgākā laika periodā tiltu pārbūves un atjaunošanas darbu apjomi ir bijuši mazāki par tiltu novecošanās ātrumu un ir uzkrājies ļoti liels atlikto darbu apjoms. Neveikto darbu rezultātā daļa tiltu šobrīd vairs neatbilst pieaugošajām ekspluatācijas, satiksmes drošības un standartu prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība Reverta kopš 2010.gada 1.augusta Valsts kasi ir papildinājusi par 323,5 miljoniem eiro, pēdējā darījumā šī gada maijā pārskaitot 5 miljonus eiro, informē Reverta pārstāve Marita Ozoliņa.

Ņemot vērā, ka Reverta atgūst kredītus ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Krievijā un Ukrainā, 2014.gadā sākusies Krievijas - Ukrainas attiecību krīze un tās rezultātā novājinātā abu valstu ekonomika turpina nelabvēlīgi ietekmēt Reverta darbības rādītājus.

Šobrīd atlikušo kredītu izstrāde kļūst arvien sarežģītāka, un NVS valstīs atgūto līdzekļu apjoms šī gada pirmajā ceturksnī ir samazinājies. Savukārt pozitīvi vērtējami pēdējā laikā uzlabojumi Latvijas tiesu sistēmas darbībā, kas devis atbalstu problemātiskajās tiesvedībās, norāda Reverta.

Kopumā kopš 2010.gada 1.augusta līdz 2014.gada 31.decembrim valsts no Reverta kopumā ir saņēmusi vairāk nekā pusmiljardu eiro. Šo summu veido maksājumi Valsts kasei 323,5 miljonu eiro apmērā, kā arī valsts galvotā sindicētā aizdevuma un uzkrāto procentu atmaksa 244,6 miljonu eiro apmērā. Savukārt dažādu nodokļu un nodevu maksājumos valsts ir saņēmusi aptuveni 15 miljonus eiro. Par subordinētajām saistībām kopš 2010.gada 1.augusta kopumā samaksāti 17,2 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atbalsta Revertas portfeļu pārdošanu

Žanete Hāka, 14.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets (MK) otrdien izskatīja ziņojumu par AS Reverta pārdošanas stratēģijas turpmāko īstenošanu, informē VAS Privatizācijas aģentūra (PA).

Izvērtējot PA piesaistītā konsultanta KPMG Baltics SIA (KPMG) rīcības scenāriju analīzi, MK atbalstīja Reverta apakšportfeļu pārdošanas uzsākšanu, turpinot aktīvu izstrādi. Ziņojumā uzsvērts, ka restrukturizācijas plāna noslēguma posmā individuāla portfeļa pozīciju izstrāde kļūs mazāk efektīva. Līdz ar to konsultanta ieteikums bija, pakāpeniski sašaurinot Reverta darbību, atlikušo aktīvu pārdošanu veikt apakšportfeļos.

Eiropas Komisijas (EK) apstiprinātais Parex bankas restrukturizācijas plāns paredz, ka Revertas darbība tiek izbeigta 2017. gada beigās. Līdz noteiktā termiņa beigām Revertai jāpabeidz portfeļa izstrāde un jāveic uzņēmuma likvidācija. Tāpēc nepieciešama stratēģija, kas ļauj atgūt maksimālu līdzekļu apjomu no atlikušā portfeļa izstrādes ar iespējami zemākām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru