Citas ziņas

Nodarbinātības valsts aģentūrai izteiktas 44 pateicības

, 07.08.2008

Jaunākais izdevums

Nodarbinātības valsts aģentūrsa (NVA) NVA filiālēs 2008. gada pirmajā pusgadā saņemtas 44 oficiālas pateicības no darba devējiem par filiāles vai atsevišķu darbinieku veikumu, kā arī saņemtas pozitīvas atsauksmes par sniegto atbalstu Eiropas Sociālā Fonda (ESF) projektos.

Saskaņā ar NVA datiem, šogad līdz jūlijam Latvijā ir reģistrēti 54 012 bezdarbnieki, kas ir par 8 tūkstošiem bezdarbnieku mazāk nekā pērn līdz 1. jūlijam (62 287). Arī bezdarba līmenis, kurš šā gada jūnijā valstī bija 4.9%, pērn šajā pašā laikā bija lielāks – 5.8%.

Vislielāko daļu no kopējā bezdarbnieku skaita veido ilgstošie bezdarbnieki – 8 562, tad jaunieši vecumā no 15 - 24 gadiem – 6 667, arī pirmspensijas vecuma ļaudis - 6 367. Savukārt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma bez darba ir 3 164 māmiņas vai tēti. Starp bezdarbniekiem ir arī 3 569 cilvēki ar invaliditāti un 169 personas, kas atbrīvotas no ieslodzījuma vietām, kurām līdz šā gada 1. jūlijam vēl nebija izdevies atrast darbu.

Profesionālo apmācību šogad apguvuši 695 bezdarbnieki (gadā plānots - 948), to skaitā jaunieši vecumā no 15 - 24 (128), ilgstošie bezdarbnieki (71), cilvēki ar invaliditāti (39), personas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (36). Motivācijas paaugstināšana un profesionālā apmācība bezdarbniekiem pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir ļoti pieprasīta bez darba palikušo māmiņu un tētu vidū. Ja šogad NVA bija paredzējusi apmācīt 60 jaunos vecākus, tad jau pirmā pusgada laikā plāns jau krietni pārsniegts, jo NVA pakalpojumu jau izmantojuši 78 jaunie vecāki.

NVA pasākumā Neformālā apmācība šogad jau iesaistīti 1 726 bezdarbnieku, bet subsidētās nodarbinātības pasākumā bija iesaistīts 131 bezdarbnieks. Darba izmēģinājumos savu prasmi izmēģinājuši 328 bezdarbnieki, algotajos pagaidu darbos – 5 884 bezdarbnieki. NVA sešos mēnešu laikā pasākumos konkurētspējas paaugstināšanai iesaistījusi 6 416 cilvēkus un sniegusi 16 756 karjeras konsultācijas bezdarbniekiem un darba meklētājiem.

NVA sniegtie pakalpojumi ir veicinājuši darbā iekārtošanās pieaugumu. 2008. gada sešos mēnešos ar NVA starpniecību darbu atraduši 28 026 bezdarbnieki, pret vidējo reģistrēto bezdarbnieku skaitu tie ir 52,7%.

Lai arī samazinās reģistrēto brīvo darba vietu skaits (uz 01.07.2008. – valstī reģistrētas 11 444 vakances, bet 2007. pusgadā 21 015), šogad par 17% palielinājies darba devēju skaits, kas sadarbojas ar NVA. Atsevišķām filiālēm pieaugums šā gada sešos mēnešos vairākkārt pārsniedzis plānoto – Preiļiem (56%), Balviem (45%).

Līdz šā gada 10. jūlijam NVA filiāles visā Latvijā organizēja konsultatīvus pasākumus 10 brīvības atņemšanas iestādēs. Konsultācijas par NVA sniegtajiem pakalpojumiem darba meklēšanas procesā saņēmuši 316 ieslodzītie. Karjeras konsultācijas sniegtas 164 ieslodzītajiem un 68 personām pēc ieslodzījuma.

2008. gada 1. pusgadā tika apstiprināti darba izsaukumi 1715 ārzemniekiem no trešajām valstīm (2007. gada 1. pusgadā 1370). Izsaukumi apstiprināti viesstrādniekiem no Ukrainas (654), Moldovas (308), Taizeme (191), Uzbekistāna (146) u.c. Vislielākais samazinājums, salīdzinot ar 2007. gada pusgadu vērojams būvniecības nozarē -1.6 reizes, bet pieaugums transporta/uzglābāšanas npzarē -3,46 reizes un apstrādes rūpniecībā – 3.21 reizi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB izmeklē Zatlera privātpraksi

, 23.07.2008

Valsts prezidents Valdis Zatlers, agrāk - Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītājs.

Foto: Eva Šavdine, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

KNAB turpina pārbaudīt, vai Valda Zatlera kā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītāja darbībā nebija saskatāmi pārkāpumi, šodien vēsta Diena.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic jaunu pārbaudi par tagadējā Valsts prezidenta Valda Zatlera darbību laikā, kad viņš bija Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) vadītājs un ārsts, kā arī kā individuālā komersanta Ortopēdijas privātprakse ārsts praktizēja medicīnas sabiedrībā ARS.

Kā Latvijas radio pauda KNAB priekšnieka pienākumu izpildītājs Alvis Vilks, jaunā pārbaude izriet no iepriekšējā atklātā un secinātā un nebūšot tik ilga. Gada laikā KNAB apzināja 2006.un 2007.gadā V.Zatlera ārstētos pacientus, lai uzzinātu, vai, pieņemot no slimniekiem pateicības, nav notikusi korupcija. Pārbaude balstījusies uz pacientu godaprātu un drosmi, jo pārbaudīt viņu sniegto ziņu patiesumu KNAB nevarot. Šajā pārbaudē KNAB saņēma paskaidrojumus no 377 V.Zatlera kādreizējiem pacientiem, kuri apliecināja, ka daudzkārt pateikušies traumatologam—ortopēdam par ārstēšanu ar ziediem, saldumiem un alkoholu, pāris gadījumos — arī ar naudu. Ārsts pateicības neesot prasījis. Nošķirot V.Zatlera kā amatpersonas un kā ārsta darbību, KNAB secināja, ka šīs dāvanas viņš saņēmis ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas un neviena no tām nav bijusi vienas minimālās algas vērtībā, kas bija tolaik likumā noteiktais pieļaujamais dāvanas lielums. Šī informācija pārsūtīta VID.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labs tonis paredz, ka kandidāts pēc darba intervijas izsaka pateicību intervētājam par veltīto laiku un uzmanību, kā arī vēlreiz apliecina ieinteresētību konkrētajā vakancē. Bet, kā to pareizi un kad darīt, kā arī kāda ir ikdienas prakse, par to sīkāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijā trūkst darbaspēka. Vai pensionāri var palīdzēt?

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, 16.03.2018

1. attēls. Nodarbinātie 65+ g.v. no kopējā nodarbināto skaita, dalījums pa nozarēm

Avots: CSP dati, autores aprēķins. Piezīme: Dati par 2016. gadu.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku Latvijas darba tirgū vērojama ierobežota darbaspēka pieejamība. Darba meklētāju īpatsvars pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2017. gada 4. ceturksnī samazinājies līdz 8.1%, pieaug arī neaizpildīto darba vietu skaits.

Bezdarbam sarūkot, palielinās algas un rodas spiediens uz inflāciju. Ierobežotais darbaspēka piedāvājums varētu būt nopietns izaicinājums turpmākai tautsaimniecības izaugsmei. Kādas ir iespējas šo jautājumu risināt?

Varianti ir dažādi, tostarp bezdarbnieku kvalifikācijas celšana un arī tik nepopulārā kvalificēta darbaspēka imigrācija. Bet šoreiz par ko citu. Iespējams, mums jau ir kvalificēts resurss, kurš nekur nav «jāmigrē», proti, gados vecāki cilvēki, kas pametuši darba tirgu.

Pensionāru Latvijā ir daudz un to skaits turpina pieaugt. Latvijā virs darbspējas vecuma (65+ g.v.) ir vairāk nekā piektdaļa no visiem iedzīvotājiem – 384 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētījums: Iedzīvotāji ir noguruši no KNAB izdarībām

, 23.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā ziņo KNAB, V.Zatlera kā valsts amatpersonas un kā ārsta darbībā nav konstatētas koruptīvu noziedzīgu nodarījumu pazīmes - neviena saņemtā dāvana nepārsniedza likumā atļauto vērtību, proti, vienu minimālo mēnešalgu. Socioloģisko un tirgus pētījumu kompānija Pontus Dati veica ekspress aptauju, kurā vēlējās noskaidrot, kā respondenti vērtē KNAB lēmumu atzīt valsts prezidenta pateicības par legālām.

Lielākā daļa - 54.14% respondenti atzina, ka ir ļoti nepatīkami pārsteigti par šādu KNAB rīcību. Turpretī 15.47% aptaujāto atbalsta šo pieņemto lēmumu. 14.92% atklāja, ka tas esot bijis gaidāms, bet 12.71% no aptaujā iesaistītajiem nevēlējās šajā jautājumā iedziļināties. Tikai 2.76% ir pārliecināti, ka šādā veidā tikai paaugstināsies ārstu korumpētība, liecina socioloģisko un tirgus pētījumu kompānijas Pontus Dati veiktā ekspress aptauja.

Vairums respondentu piebilda, ka KNAB pieņemtais lēmums tiešām viņus pārsteidza. "Esmu nepatīkami pārsteigta", bilda kāda respondente, "jo KNAB taču cīnās, lai viss notiek likumīgi, nekādas krāpšanās, utt. Arī KNAB vadītājs tika atlaists, lai tālāk nenotiktu nekāda krāpšanās, bet kā izskatās, laikam šī iestāde nemainās. Žēl gan! Nu varbūt šoreiz nospēlēja tas fakts, ka Valdis Zatlers nav vienkāršs Latvijas pilsonis, bet valsts pirmā amatpersona. Bet katrā gadījumā tas nav pareizi, jo, kādu priekšstatu KNAB rāda mums parastajiem Latvijas iedzīvotājiem? Mēs kļūdīties nevaram, bet amatpersonas gan. Taisnības nekādas!"

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV atzīmē valsts svētkus – Pateicības dienu, kuras laikā pieņemts ģimenes lokā ieturēt īpaši gatavotas pusdienas un izteikt pateicību viens otram. Tāpat ASV pilsētās notiek dažādi pasākumi un svētku parādes.

Svētku priekšvakars nav izticis bez sarežģījumiem. Čikāgā biezas miglas dēļ tikuši atcelti vairāki simti lidojumu, bet Ņujorkā tehnisku problēmu dēļ uz laiku tika slēgta Pensilvānijas dzelzceļa satiksme, tādējādi ietekmējot un traucējot daudzu cilvēku ceļojumu plānus.

Saskaņā ar ASV Automobilistu asociācijas aplēsēm, Pateicības dienā ceļojumos, lai nokļūtu pie saviem tuviniekiem, ar auto, vilcieniem un lidmašīnām dosies 43 miljoni amerikāņu.

ASV Pateicības dienu svin novembra ceturtajā ceturtdienā. Tradicionāls svinību ēdiens ir tītara cepetis. Pēc nostāstiem, Pateicības dienas svinības 17. gadsimtā uzsākuši pirmie kolonisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Laikraksts: pret Zatleru jebkurā brīdī var sākt kriminālprocesu

Sandra Dieziņa, 18.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valda Zatlera pagātne tiesībsargiem jebkurā brīdī ļauj uzsākt pret politiķi kriminālprocesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprēķins, vienkārši pateicība vai savā ziņā drošības sajūtas nopirkšana ar domu, ka nu ārsts izturēsies labāk, savu darbu veiks rūpīgāk - šie ir iemesli, kāpēc laikraksta Diena aptaujātie pacienti dod ārstiem naudu aploksnēs, pabāž zem dokumentu kaudzītes vai ieslidina kabatā. Lai gan situācija ir uzlabojusies un šādu gadījumu esot mazāk, tomēr nav grūti atrast pacientus, kas to uztver kā pilnīgu normu, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Un arī, pēc viņu stāstītā, reti kurš ārsts šādu «paldies» atraida. Taču nav arī tā, ka ārsts bieži prasītu pats - tā ir pacienta vēlme, kurai «dāvanas» saņēmējs nepretojas. Tikmēr Veselības ministrijā uzskata, ka situācija uzlaboties varētu, ieviešot e-veselību, taču diez vai tas izslēgtu pacientu lielo vēlmi teikt «paldies».

Laikā, kad pensionāre Aiva vēl pati aktīvi strādājusi medicīnā gan ātrajā palīdzībā, gan ambulatorajā pieņemšanā, vecāka gadagājuma cilvēki vienmēr centušies kaut ko ielikt kabatā un Aiva līdz asarām kategoriski atteikusies pacientu doto naudu pieņemt. «Tas bija manī ieaudzināts, ka ņemt no otra cilvēka samaksu par pakalpojumu nevar - tas bija kaut kas ārkārtējs. Tad viņi man nesa ziedus, dāvināja konfektes. Uzskatīju, ka šīs lietas ir nevainīgs uzmanības apliecinājums, un tās es pieņēmu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

IZM pateicības rakstus saņem Latvijas atlēti - Eiropas trešo spēļu laureāti

Db.lv, 07.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) 7.jūlijā īpašā godināšanas pasākumā sveica Eiropas III spēļu dalībniekus – sportistus, trenerus un atbalsta personālu.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša pasniedza 17 pateicības rakstus par izcilajiem sasniegumiem. Tika pasniegtas arī uz Latviju atceļojušās divas zelta medaļas Agatei Caunei un Līnai Mūzei.

“Eiropas trešajās sporta spēlēs Latvijas sportistu sniegums ir izcils: septiņas medaļas, no kurām trīs - zelta. Šādas uzvaras ceļ mūsu nacionālo un valstisko pašapziņu, un es varu tikai novēlēt arī turpmāk iepriecināt mūs ar uzvarām tik atšķirīgos sporta veidos,” pauž A.Čakša.

Pateicības rakstus saņēma: par izcīnīto trešo vietu Eiropas spēlēs smaiļošanā 200 m distancē Roberts Akmens un viņa treneris Aleksandrs Timoškevičs; par izcīnīto trešo vietu taekvondo Jolanta Tarvida un viņas treneris Markus Kofloffel; par izcīnīto otro vietu kāpšanas sportā Edvards Gruzītis un viņa trenere Linda Gruzīte; par izcīnīto otro vietu Eiropas spēlēs stenda šaušanā Dainis Upelnieks un viņa treneris Uģis Dronka; par izcīnīto pirmo vietu Eiropas spēlēs 3x3 basketbolā Kārlis Apsītis, Francis Gustavs Lācis, Kristaps Gludītis un Zigmārs Raimo un viņu treneris Raimonds Feldmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Britu mārciņas vērtība pieaug, bet Eiropas biržu indeksi krītas

LETA--AFP, 23.11.2018

ASV biržu indeksi nemainījās, jo ASV bija brīvdiena – Pateicības diena – un biržas bija slēgtas.

Foto: AP/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru ceturtdien pieauga pēc tam, kad Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas delegācijas vienojās par deklarācijas projektu attiecībām pēc «Breksita».

ASV biržu indeksi nemainījās, jo ASV bija brīvdiena – Pateicības diena – un biržas bija slēgtas.

Britu mārciņas padārdzināšanās dēļ saruka Londonas biržas indekss. Eiropas biržu indeksu kritumu sekmēja arī krasas naftas cenu svārstības, bažas par tirdzniecības karu un Itālijas budžeta problēmas.

Mārciņas vērtības straujais kāpums nedaudz tika nobremzēts, kad analītiķi secināja, ka pēcbreksita attiecību deklarācijas projektā ir maz kā tāda, kas attaisnotu šīs valūtas ilgtspējīgu padārdzināšanos.

«Neraugoties uz pozitīvo valodu, projekta tekstā ir grūti atrast daudz ko tādu, ko mēs jau nezinājām,» sacīja risku pārvaldības konsultāciju uzņēmuma JCRA analītiķis Džošua Robertss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

NVA aicina darba devējus pieteikt darba vietas skolēniem vasaras brīvlaikā

Dienas Bizness, 09.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šī gada 9.aprīli, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) pieņem darba devēju pieteikumus dalībai skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā, kas tiks īstenots no 1.jūnija līdz 31.augustam, informē NVA.

Lai pieteiktos, darba devējam ir jāaizpilda NVA mājaslapā ievietotā pieteikuma veidlapa un tā jāiesniedz NVA filiālē, kuras darbības teritorijā plānots izveidot darba vietu skolēnam.

Vasaras nodarbinātības pasākumā tiks iesaistīti skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs. Pasākuma mērķis - veicināt skolēnu nodarbinātību vasaras brīvlaikā valsts līdzfinansētās darba vietās, nodrošinot viņiem iespēju iegūt darba prasmes, iemaņas un darba pieredzi.

Darba devējs ar skolēnu slēgs darba līgumu uz NVA norādīto skolēna nodarbinātības laiku pasākumā un nodrošinās darbu vadītāju, kurš palīdzēs skolēnam apgūt darbam nepieciešamās prasmes un iemaņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gadā bez rakstveida līguma 841 uzņēmumā strādāja 2928 darbinieku, veicot pārbaudes, konstatējusi Valsts darba inspekcija (VDI).

Atkārtoti tika apsekoti 252 jeb 8,3% uzņēmumu, un atkārtota personu nereģistrēta nodarbināšana konstatēta 39 kompānijās.

2011. gadā VDI atklāja aptuveni tikpat nereģistrētās nodarbinātības gadījumu, tomēr 2011. gadā tika veikts par aptuveni diviem simtiem vairāk pārbaužu nekā pērn.

Pēdējo piecu gadu laikā zemākais ēnstrādnieku skaits tika reģistrēts 2009. gadā – 1211 ēnstrādnieki. 2009. gadā tika veikts arī lielākais VDI pārbaužu skaits – teju pieci tūkstoši.

Lielākais nereģistrētās nodarbinātības risks reģistrēts būvniecības nozarē, kur 2012. gadā atklāti 706 ēnstrādnieki. Salīdzinājumam – 2011. gadā būvniecības nozarē tika atklāti 713 nereģistrētās nodarbinātības gadījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kamēr eirozonā nodarbinātības līmenis krīt, Latvijā otrs straujākais kāpums

Gunta Kursiša, 17.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn, Latvijā nodarbinātības līmenis pieaudzis par 1,9%, kas ir otrs straujākais kāpums no 27 Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina ES statistikas biroja Eurostat dati.

Straujāks nodarbinātības kāpums ir bijis vien Igaunijā, kur šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn, tas palielinājies par 3,1%.

Trešajā vietā nodarbinātības apjomu ziņā minētajā laika posmā atrodas Malta ar 1,6% kāpumu, bet ceturtajā – Lietuva ar nodarbinātības apjomu pieaugumu 1,5% apmērā.

Viskrasāk nodarbinātības apjomi no visām ES valstīm samazinājušies Grieķijā (-9%), Portugālē (-4,2%) un Spānijā (-4%).

Salīdzinot šā gada otro ceturksni ar šī paša gada iepriekšējo ceturksni, lielākais nodarbinātības pieaugums reģistrēts Lietuvā (+1,1), Latvijā un Igaunijā (abās +0,9% apmērā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latviju apmeklējis ASV Federālās izmeklēšanas biroja vadītājs

Lelde Petrāne, 14.02.2012

ASV FIB direktors Roberts S.Mullers (Robert S. Mueller), VP priekšnieks Ints Ķuzis.

Foto avots: Valsts policija

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien īsā vizītē Latvijā ieradies ASV Federālās izmeklēšanas biroja (FIB) vadītājs Roberts Mullers, kurš tikās ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski, iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, Valsts policijas vadītāju, ģenerāli Intu Ķuzi un Satversmes Aizsardzības biroja vadītāju Jāni Kažociņu.

FIB direktors svinīgas ceremonijas laikā Valsts policijas galvenajā ēkā pasniedza pateicības plāksnes par izcilu sniegumu un ciešo sadarbību starp Latviju un ASV kibernoziegumu apkarošanā.

Pateicības izteiktas Kriminālpolicijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai un Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības nodaļai, kā arī Starptautiskās sadarbības birojam.

Kā norāda ASV vēstniecība Rīgā, direktora vizīte Latvijā atspoguļo abu valstu ciešo draudzību un sadarbību: «Latviešiem un amerikāņiem ir izveidojusies cieša sadarbība, gan piedaloties kopīgās mācībās Amerikā un Latvijā, gan kopīgi apkarojot terorismu, starptautisko organizēto noziedzību un kibernoziegumus.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beidzoties dīkstāves un dīkstāves palīdzības pabalstam, kad prognozējams turpmāks bezdarbnieku skaita pieaugums, tiks ieviesti vairāki jauni un paplašināti esošie nodarbinātības atbalsta pasākum.

To paredz valdības otrdien atbalstītās izmaiņas noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanu.

Dīkstāves pabalstu izmaksa tiks pārtraukta pēc 30.jūnija. Pēc tam plānots veidot algu subsīdijas atbalsta pasākumu, kura laikā darba devējiem tiks piešķirtas subsīdijas 50% apmērā no darbiniekam noteiktās mēneša darba algas četru mēnešu garumā. Subsīdijas maksimālais apmērs būs 430 eiro mēnesī.

Tādējādi, ja darbinieka mēneša darba alga ir 860 eiro, subsīdija veidos 430 eiro mēnesī, savukārt, ja darba alga ir 430 eiro, būs iespējams saņemt subsīdiju 215 eiro mēnesī.

Lai mazinātu finanšu atbalsta negodprātīgas izmantošanas risku, paredzēts, ka pie viena darba devēja kādā no subsidētās nodarbinātības pasākumiem bezdarbnieki varēs iesaistīties tikai vienu reizi. Tāpat plānots, ka darba devējs nevarēs dibināt darba attiecības ar bezdarbnieku, ko iepriekš ir nodarbinājis pēdējo divu mēnešu laikā pirms iesaistes pasākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiāles visā Latvijā no pirmdienas līdz 15.jūnijam pieņems darba devēju pieteikumus vakanču izveidei skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumam, informē NVA sabiedrisko attiecību nodaļā.

Darba vietas varēs sākt veidot no 6.jūlija, ievērojot drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības riska novēršanai. Pasākumā tiek iesaistīti jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Darba devējiem, kuri nodarbinās skolēnus, NVA nodrošinās dotāciju skolēna mēneša darba algai un dotāciju darba vadītāja atalgojumam, apmaksās veselības pārbaudi skolēnam, ja to paredz normatīvie akti par obligātajām veselības pārbaudēm, kā arī apdrošinās skolēnu pret nelaimes gadījumiem darba vietā.

Savukārt darba devējam būs jānodrošina līdzfinansējums darba algai, nodokļu nomaksa un kompensācija skolēnam par neizmantoto atvaļinājumu. Skolēna mēneša atalgojumam par pilnu nostrādātu darba laiku jābūt vismaz valstī noteiktās minimālās algas apmērā - 430 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2023.gadā Latvijā bija nodarbināti 884,2 tūkstoši jeb 64,2% iedzīvotāju¹ vecumā no 15 līdz 74 gadiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darbaspēka apsekojuma rezultāti.

Salīdzinot ar 2022.gadu, pērn nodarbinātības līmenis palielinājies par 0,3 procentpunktiem, bet nodarbināto skaits samazinājies par 2,0 tūkstošiem.

Lielākais nodarbināto skaita samazinājums bija vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības; automobiļu un motociklu remonta nozarē; valsts pārvaldes un aizsardzības; obligātās sociālās apdrošināšanas jomā, kā arī apstrādes rūpniecībā.

2023.gada 4. ceturksnī Latvijā bija nodarbināti 877,7 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas ir par 13,2 tūkstošiem mazāk nekā 3. ceturksnī. Nodarbinātības līmenis bija 64,0%, kas ir 0,7 procentpunktiem zemāks nekā 3. ceturksnī.

Nodarbināto skaits vecuma grupā no 75 līdz 89 gadiem 2023.gadā bija 5,7 tūkstoši (4. ceturksnī - 6,3 tūkstoši). Turpmāk tekstā informācija tiks atspoguļota par personām vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK), nākot klajā ar rudens ekonomikas politikas paketi, aicinājusi eirozonas dalībvalstis pārorientēt fiskālo politiku uz piesardzīgu vidēja termiņa mērķu sasniegšanu, tiklīdz to ļaus epidemioloģiskie un ekonomiskie apstākļi.

Kā informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, EK ieteikumā par eirozonas ekonomikas politiku ir sniegti konkrēti ieteikumi eirozonas dalībvalstīm par aspektiem, kas ietekmē eirozonas darbību kopumā. Šogad tajā sniegtas arī politikas norādes par prioritātēm, kas eirozonas dalībvalstīm būtu jāievēro nacionālajos atveseļošanas un noturības plānos.

Ieteikumā eirozonas dalībvalstis tiek aicinātas nodrošināt, ka to fiskālā politika 2021.gadā joprojām ir stimulējoša. Turklāt dalībvalstis aicinātas pārorientēt fiskālo politiku uz piesardzīgu vidēja termiņa mērķu sasniegšanu, tiklīdz to ļaus epidemioloģiskie un ekonomiskie apstākļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Pilnveidos pasākumus bezdarbnieku atbalstam

Žanete Hāka, 29.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēkiem, kas ilgstoši ir bez darba, paredzēta virkne atbalsta pasākumu, kas veicinās bezdarbnieku motivāciju, kā arī iesaisti aktīvajos nodarbinātības pasākumos un iekārtošanos piemērotā pastāvīgā darbā.

Aktivitātes īstenos Eiropas Sociālā fonda projekta Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem ietvaros, informē Labklājības ministrija (LM).

LM veiks izmaiņas pasākuma Komersantu nodarbināto reģionālās mobilitātes veicināšana nosacījumos, paredzot, ka atbalstu reģionālajai mobilitātei varēs saņemt arī tie nodarbinātie, kuri nodibinājušu dienesta attiecības un uzsākuši darbu publiskā sektora iestādē. Līdz šim šāda iespēja bija paredzēta tikai, uzsākot darbu pie komersanta.

To paredz otrdien, 29.martā, valdībā apstiprinātie Ministru kabineta grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 25.janvāra noteikumos Nr.75 Noteikumi par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodarbinātības līmenis Eiropas Savienības (ES) 27 valstīs 2008. gada pēdējā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, nav mainījies, taču Latvijā šajā laika periodā nodarbināto personu skaits samazinājies par 5.4%.

Eiropas statistikas biroja Eurostat dati liecina, ka nodarbinātības līmenis, salīdzinot 2008. gada pēdējo ceturksni ar 2007. gada pēdējo ceturksni, palielinājies 11 ES valstīs, samazinājies 10 valstīs, palicis nemainīgs vienā valstī, savukārt par 5 valstīm dati nav bijuši pieejami.

Tabula. Nodarbinātības līmeņa izmaiņas ES.

ValstsSalīdzinot ar attiecīgo ceturksni pirms gada
2008. gada 1. ceturksnis2008. gada 2. ceturksnis2008. gada 3. ceturksnis2008. gada 4. ceturksnis
Beļģija1.91.71.71.2
Bulgārija4.83.43.02.1
Čehijas Republika2.01.61.00.2
Dānija1.91.70.4-0.5
Vācija1.71.51.41.0
Igaunija2.0-0.5-0.3-0.2
Īrija2.40.3-1.1:
Grieķija1.31.51.11.0
Spānija1.70.3-0.8-3.0
Francija1.20.80.4-0.1
Itālija0.90.8-0.2-0.2
Kipra2.42.73.5:
Latvija5.63.40.2-5.4
Lietuva0.9-0.6-1.0-1.2
Luksemburga5.25.04.5:
Ungārija-1.7-2.0-0.9-1.1
Malta2.82.92.41.9
Nīderlande1.91.71.2c
Austrija2.22.01.51.4
Polija7.05.43.73.0
Portugāle0.91.2-0.2-0.1
Rumānija::::
Slovēnija3.33.12.92.2
Slovākija2.82.93.22.1
Somija

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar vietējo darbaspēku vakances aizpildīt nevar

Sliktā ziņa – darbaspēku no ārvalstīm piesaista nevis Latvija, bet caur citām Eiropas Savienības valstīm to dara Lietuva un Polija, uzmanību uz tendenci vērš Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane. Būvniecība ir nozare, kurā jau vairākus gadus ir visakūtākais darbaspēka trūkums. Augstāko punktu darbaspēka nepietiekamība varētu sasniegt laikā, kad Latvija īstenos tādus projektus kā Rail Baltic un Liepājas cietuma būvniecība, kur būs vajadzīgs liels apjoms darbaspēka, prognozē B. Fromane.

Jau šobrīd darbaspēka trūkst un darbinieki no trešajām valstīm tiek piesaistīti, bet tas ir ilgstošs un sarežģīts process. «Administratīvi birokrātiskie šķēršļi viesstrādnieku nodarbināšanai ir utopija, kas mazina valsts kontroli pār cilvēkiem, kas Latvijā tiek nodarbināti,» stingros noteikumus viesstrādnieku nodarbināšanā Latvijā komentē B. Fromane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 3. ceturksnī palielinājies vidējo un lielo darba algu saņēmēju īpatsvars, savukārt samazinājies minimālās algas saņēmēju īpatsvars, informē Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Darbaspēka apsekojuma dati liecina, ka 2017. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2016. gada 3. ceturksni, darbinieku (darba ņēmēju) īpatsvars, kuru darba samaksa pēc nodokļu nomaksas bija līdz 450,00 eiro mēnesī, samazinājies līdz 38,9 % (kritums par 5,1 procentpunktu). 149,3 tūkstoši jeb 18,7 % darbinieku saņēma minimālo algu vai mazāk. Gada laikā to īpatsvars ir samazinājies par 1,4 procentpunktiem.

Darbinieku īpatsvars, kuru neto darba samaksa bija no 450,01 līdz 700,00 eiro, gada laikā palielinājās par 1,9 procentpunktiem (2017. gada 3. ceturksnī – 32,8 %). Darbinieku īpatsvars ar neto darba samaksu no 700,01 līdz 1400,00 eiro pieauga par 3,1 procentpunktu (2017. gada 3. ceturksnī – 20,8 %).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienā no programmām, kas domāta bez darba palikušo biznesa atbalstam, valsts savu naudu izlietojusi nepārdomāti un neracionāli, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Jaunajiem uzņēmējiem no valsts budžeta iedalīti 300 tūkstoši latu, bet, lai šo vairāk nekā trešdaļu miljona apgūtu, valsts gandrīz tikpat daudz iztērējusi dažādu konsultantu algošanai. Raidījums pētījis, cik efektīvs ir dārgo konsultantu darbs un vai kāds iedzīvojas uz bezdarbnieku rēķina.

Guntis Bērziņš līdz šim nodarbojās ar mežistrādes darbiem. Bet šovasar kļuva par vienu no Latvijas bezdarbniekiem. G. Bērziņš nepadevās un nolēma nodibināt savu firmu. Viņš uzzināja par valsts nodarbinātības aģentūras programmu, kurā bezdarbnieki varēja saņemt starta kapitālu – 4000 latu - sava biznesa uzsākšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2008.gada jūlija beigās bija 5.1%, salīdzinot ar šā gada jūniju tas palielinājies par 0.2 procenta punktiem. Iepriekšējā mēnesī bezdarba līmenis Latvijā bija 4.9%, Db.lv informēja Nodarbinātības valsts aģentūras Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Iveta Kancēna.

Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir palielinājies par 1 424 cilvēkiem. Proti, Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) uzskaitē 2008.gada jūlija sākumā bija 54 012, bet jūlija beigās – 55 436 bezdarbnieki.

Bezdarbnieku statuss jūlijā tika piešķirts 8 461 personai, tas ir par 111 cilvēkiem vairāk nekā jūnijā. Lielākajam skaitam darbinieku, kuriem NVA jūlijā piešķīra bezdarbnieku statusu, pēdēja darba vieta bija tādos uzņēmumos, kā, piemēram, A/S Admirāļu klubs (114), Valmieras rajona uzņēmumā Triāls (13), Rēzeknes uzņēmumā Rebir (42), SIA Maxima Latvija (58), firma Mego (49), SIA Tapeks (30), VAS Latvijas Pasts (56), SIA Ogres Jarns(27), Rimi Latvija (29), Brīvais Vilnis (37) Limbažu pusē, kā arī AS Lauma Lingerie (24) Liepājas pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru