Tehnoloģijas

3D printēts sirds modelis operācijas veikšanai Stradiņos izmaksājis 2000 eiro

Zane Atlāce - Bistere, 13.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot 3D izveidotu pacienta autentisku sirds modeli, Stradiņa slimnīcā veikta sarežģīta sirds ķirurģiska operācija. Šāda sirds modeļa izveide izmaksājusi 2000 eiro, informē slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Pēc infarkta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sirds ķirurgu rokās nonāca 58 gadus vecs vīrietis, kuram konstatēta reta sirds kambaru defekta patoloģija – izveidojies caurums starpsienā, kuru bija nepieciešams slēgt. Ārsti norāda, ka šādas operācija notiek reti un tās ir tehniski sarežģītas ar augstu mirstības risku. Neoperējot šādus pacientus, mirstība ir 100%.

«Tradicionālās diagnostikas metodes neļauj tik precīzi izprast problēmas novietojumu telpā, kā arī ir nepietiekamas, lai izprastu, kā labāk piekļūt problēmai. 3D printētais sirds modelis bija ļoti svarīgs, lai jau pirms operācijas varētu izplānot, no kuras vietas piekļūt, kuru sirds kameru atvērt, lai pēc iespējas saudzīgāk veiktu jau tā ļoti sarežģīto un riskanto operāciju,» stāsta ķirurgs Edgars Freilibs, kurš veica sarežģīto operāciju un tās tehnisko plānošanu.

Sirds ķirurgs un nodaļas vadītājs Uldis Strazdiņš skaidro, ka sirds ķirurģijā operācijas taktiskā plānošana ar 3D printēto modeli Latvijā līdz šim vēl nebija izmantota. Zināms tikai, ka līdz šim tas darīts zobārstniecībā un traumatoloģijā, tomēr salīdzinoši vienkāršāku operāciju plānošanai.

Trīsdimensionāla modeļa izveidei tika izmantoti datortomogrāfijas dati. 3D printēšanu un datu apstrādi veica uzņēmums Baltic3D.eu. Ārstam bija jānosaka, kādas struktūras, piemēram, hordas, muskuļus saglabāt digitālajā sirds modelī, kā arī to, kādā plaknē veikt šķērsgriezumu, caur kuru būtu iespējams ielūkoties sirds modeļa iekšpusē. Darbs pie 3D modeļa izveides no datortomogrāfijas datiem aizņēma vairāk nekā 70 stundas. Paša sirds modeļa 3D pritnēšana ar PolyJet tehnoloģijas multimateriālu 3D printēšanas iekārtu aizņēma aptuveni 24 stundas.

«Esam gandarīti, ka spējām palīdzēt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem. Vēl lielāks prieks par to, ka beidzot arī Latvijā medicīnas pakalpojumu sniegšanā palīdzam izmantot modernākās 3D printēšanas tehnoloģijas pasaulē. Daudzviet 3D printēšana tiek izmantota kā standarta prakse sarežģītu procedūru un operāciju plānošanā. Šādā veidā dodam ārstiem iespēju vārda tiešajā nozīmē «pieskarties» problēmai, pirms vēl operācija ir uzsākta,» komentē Baltic3D.eu vadītājs Jānis Jātnieks.

Operācijas laikā tika veikta defekta slēgšana, vienas sirds vārstules rekonstrukcija un jauna sirds asinsvada izveide. Ķirurgiem ir izdevies novērst apdraudējumu pacienta dzīvībai. Pacients no slimnīcas tika izrakstīts jau 23. novembrī.

3D modeļa izstrādes, sagatavošanas un 3D printēšanas izmaksas vidēji ir 1000 – 2000 EUR apmērā, atkarībā no modeļa sarežgītības. Šajā gadījumā kopējās izmaksas, ko veido datortomogrāfijas datu apstrāde, sirds trīsdimensiju modeļa izveide, izmantotā materiāla patēriņš, kā arī 3D printera darbības laiks, nepārsniedza 2000 EUR, un tās sedza uzņēmums Baltic3D.

Komentāri

Pievienot komentāru