Tirdzniecība un pakalpojumi

44,5% no fiktīviem uzņēmumiem strādā tirdzniecības nozarē

Žanete Hāka, 26.08.2013

Jaunākais izdevums

Tirdzniecības nozarē darbojas 3 515 nodokļu maksātāji, kam ir piešķirta fiktīva uzņēmuma pazīme, liecina jaunākais Valsts ieņēmumu dienesta apskats par tirdzniecības uzņēmumiem.

Tas ir 44,5 % no visiem uzņēmumiem ar fiktīva uzņēmuma pazīmi un 7,8% no visiem nozares uzņēmumiem, liecina VID dati.

Lai nepamatoti palielinātu priekšnodokli un tā rezultātā no budžeta atmaksājamā PVN apmēru, 2012.gadā PVN deklarācijas priekšnodoklī darījumu partnerus ar fiktīva uzņēmuma pazīmi ir iekļāvuši 1792 nozares nodokļu maksātāji. Tas ir 8,7 % no visiem nozares nodokļu maksātājiem, kas iesniedza PVN deklarācijas, par summu 534,24 miljoni latu, kas ir 3,9% no visu nozares nodokļu maksātāju priekšnodoklī iekļautās summas.

Pērn 1178 nodokļu maksātājiem, kas darbojas tirdzniecības nozarē, ir konstatēta nedeklarētā darījumu vērtība (negatīvās starpības) 243,35 miljonu latu apmērā, jo citi nodokļu maksātāji savos pielikumos par priekšnodokļa summām bija iekļāvuši iegādes no tirdzniecības nozares nodokļu maksātājiem par 243,35 miljoniem latu vairāk, nekā tirdzniecības nozares nodokļu maksātāji ir deklarējuši kā realizāciju (kopējo darījumu vērtību).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Negodīgu shēmu ar nodokļu nemaksāšanu varētu būt piekopis datortehnikas vairumtirgotājs Capital, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta TV3.

Finanšu policija šī gada decembrī prokuratūrai lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret četrām personām, kuras organizēja un veica noziedzīgas darbības uzņēmuma interesēs.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa apmēru, kāda šī uzņēmuma amatpersona esot izmantojusi fiktīvu firmu darījumus, un valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 800 000 eiro apmērā. Patlaban arestēti uzņēmuma īpašumā esošie transporta līdzekļi 130 000 eiro vērtībā.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šī gada decembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret četrām personām saskaņā ar Krimināllikuma 177.panta 3.daļu par krāpšanu lielā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Datortehnikas jomā strādājoša uzņēmuma interesēs veikta nodokļu krāpšana

Dienas Bizness, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šī gada decembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret četrām personām saskaņā ar Krimināllikuma 177.panta 3.daļu par krāpšanu lielā apmērā. Personas organizēja un veica noziedzīgas darbības kāda sabiedrībā pazīstama uzņēmuma interesēs, kurš nodarbojas ar datortehnikas un programmatūras tirdzniecību, servisu un ražošanu, informē VID.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka minētā uzņēmuma amatpersona darbojās organizētā personu grupā un izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus ar nolūku veikt noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā lielā apmērā.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru, uzņēmuma amatpersona izmantoja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes un radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Tā rezultātā ar viltu tika iegūtas tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušiem darījumiem un tādējādi nepamatoti tika samazināts valsts budžetā maksājamā nodokļa apmērs. Noziedzīgo darbību rezultātā minētais uzņēmums nodarīja zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 800 tūkstošu euro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prokuratūra pagaidām nav lūgusi Saeimas piekrišanu deputātes Regīnas Ločmeles-Luņovas (S) izdošanai kriminālvajāšanai, taču, iespējams, viņa iesaistīta 3,6 miljonu eiro atmazgāšanas krimināllietā, kuru nesen Finanšu policijas pārvalde (FPP) nodeva prokuratūrai.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA apstiprināja, ka prokuratūra lietu, kurā aizdomās tiek turēta deputāte, ir saņēmusi, taču procesa virzītājs pagaidām nav lūdzis parlamentam izdot deputāti apsūdzības uzrādīšanai. Eiduka gan atturējās prognozēt, kad tas varētu notikt.

Iespējams, ka Ločmele-Luņova ir saistīta ar FPP nesen Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīto kriminālprocesu par 22 uzņēmumu organizētā grupā veiktu izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas (753 808,11 eiro) un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lielā apmērā (3 601 085,01 eiro). Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret 33 personām. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) aģentūrai LETA nedz apstiprināja, nedz noliedza, ka deputāte būtu iesaistīta tieši šajā lietā, neminot nevienas personas vārdu vai uzņēmuma nosaukumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID atklāj vērienīgu miljonu krāpšanas shēmu, kurā iesaistīti 22 uzņēmumi

Dienas Bizness, 16.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu par 22 uzņēmumu organizētā grupā veiktu izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas (753 808,11 eiro) un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lielā apmērā (3 601 085,01 eiro). Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret 33 personām, informē VID.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka organizētās noziedzības grupējums nepilna pusotra gada garumā izvairījās no PVN maksājumu nomaksas, izmantojot nepatiesas informācijas saturošus darījumu apliecinošus dokumentus – radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai, kā rezultātā tika iegūtas tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu, nodarot valstij mantiskus zaudējumus lielā apmērā. Lai naudas līdzekļi nonāktu organizētās noziedzības grupas rīcībā, tika izmantotas fiktīvi noslēgtas vienošanās, aizdevumi, mainot finanšu līdzekļu piederību. Fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti vairāk nekā 70 gan reāli strādājošu, gan fiktīvu uzņēmumu, tajā skaitā arī Lietuvā, Ķīnā un Singapūrā reģistrēti uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Lūdz uzsākt kriminālvajāšanu par naftas tirdzniecības uzņēmuma interesēs īstenotu izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Lelde Petrāne, 06.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai ir nosūtījusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā. Noziedzīgās darbības veiktas kāda naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma interesēs, nodarot valsts budžetam zaudējumus vairāk nekā 9 miljonu eiro apmērā.

Ar nolūku īstenot noziedzīgos nodarījumus valsts ieņēmumu jomā lielā apmērā, naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma amatpersonas darbojās personu grupā un izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru, naftas produktu tirdzniecības uzņēmums izmantoja fiktīvu darījumu ķēdes un radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi veikti saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Kopumā patiesībā nenotikušu darījumu shēmā tika iesaistīti aptuveni 70 fiktīvi uzņēmumi.

Savukārt noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika legalizēti un nonāca noziedzīgo darbību organizatoru rīcībā, veicot naudas pārskatīšanu caur banku kontiem vairākās Latvijas, Igaunijas un Kipras kredītiestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krāpnieki valsts budžetā neiemaksātos 11 miljonus eiro tērē greznas dzīves nodrošināšanai

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas, īstenojot nelikumīgu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apjoma samazināšanu, nodarīja kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Kā informē VID, noziedzīgais grupējums noziedzīgajos nodarījumos iesaistīja savus radiniekus un tuvus paziņas, un noziedzīgo darbību rezultātā iegūtos līdzekļus izmantoja greznas dzīves nodrošināšanai, pērkot īpašumus, ekskluzīvas automašīnas un dodoties eksotiskos ceļojumos.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji trīs šā gada jūnijā uzsāktu kriminālprocesu ietvaros pagājušajā nedēļā īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu. Minēto kriminālprocesu laikā tika veiktas 87 kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automašīnās Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā un Grobiņā. Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija atklājusi shēmu, kurā iesaistīti 20 reāli un 32 fiktīvi uzņēmumi.

VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas šonedēļ, veicot 37 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā, apturēja kāda noziedzīga grupējuma darbību. Kratīšanu laikā tika izņemti vairāk nekā 50 tūkstoši eiro skaidras naudas līdzekļu. Vienai no organizatorēm Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Kratīšanu laikā viens no noziedzīgā grupējama dalībniekiem mēģināja aizbēgt ar, iespējams, noziedzīgas izcelsmes skaidras naudas līdzekļiem, bet kāds cits centās iznīcināt lietiskos pierādījumus, tos apēdot, informē VID.

2013.gada 28.februārī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu pret organizētu noziedzīgo grupējumu, kas Rīgas teritorijā laika periodā no 2012.gada janvāra un turpinot 2013.gadā izvairījās no nodokļu nomaksas lielā apmērā un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Noziedzīgais grupējums darbojās celtniecības, augļu un dārzeņu vairumtirdzniecības nozarē, kā arī nodarbojās ar saimniecības preču pirkšanu un pārdošanu, tādējādi nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa veidā nodarot zaudējumus valsts budžetam teju divu miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvā izmeklē nodokļu krāpniecības shēmu saistībā ar elektronikas iepirkšanu no Latvijas

LETA--BNS, 28.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) izskata nodokļu krāpniecības shēmu, kurā uzņēmēji lielos apjomos iepirkuši cukuru no Polijas un dārgas elektroniskās ierīces no Latvijas, nesamaksājot valstij pievienotās vērtības nodokli (PVN) vairāk nekā 360 000 eiro apmērā.

Kā norāda FNTT Klaipēdas apriņķa Noziedzīgas darbības izmeklēšanas nodaļas priekšnieks Daiņus Rimkus, šāda veida noziegumi tirdzniecībā ar cukuru, eļļu un citām pieprasītām pārtikas precēm, elektroniku un degvielu kļūst aizvien biežāki.

«Darījumu ķēdē tiek iekļauti fiktīvi uzņēmumi, kas reālu darbību neveic, tiem tiek deleģēts pienākums maksāt PVN, taču šis nodoklis tiek atcelts, kad fiktīvie uzņēmumi it kā iegādājas dažādas preces par lielu summu. Tas tiek darīts, jo PVN nodokļa robežās var samazināt preces cenu, taču tas izkropļo konkurenci,» viņš skaidrojis.

Saskaņā ar FNTT datiem kādas Viļņas tirdzniecības firmas direktors un akcionārs tiek turēti aizdomās, ka lielā daudzumā iegādājušies cukuru no Polijas uzņēmumiem un fiktīvu kompāniju aizsegā ieveduši to Lietuvā, nemaksājot PVN. Šo fiktīvo uzņēmumu vadītāji bieži nomainīti; viņi piekrituši par aptuveni 50 eiro parakstīt grāmatvedības dokumentus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Apturēts PVN izkrāpēju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējums

Lelde Petrāne, 14.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada augustā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas (NMPP) amatpersonas apturējušas noziedzīgu PVN izkrāpšanas shēmu, kurā bija iesaistīti septiņi reāli strādājoši un vismaz 50 fiktīvi uzņēmumi, informē VID.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros viena persona ir apcietināta.

Noziedzīgā shēma darbojās laika posmā no 2016.gada janvāra līdz 2018.gada gada jūnijam. Iesaistītie izvairījās no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, tādejādi nodarot valsts budžetam zaudējumus aptuveni 2 miljonu eiro apmērā.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka savstarpēji saistītas personas bija izveidojušas uzņēmumu darījumu ķēdes. Noziedzīgais nodarījums tika realizēts elektropreču tirdzniecības jomā, priekšnodoklī iekļaujot darījumus, kuros kā realizējamā prece bija datoru SSD cietie diski, darījumos, par kuriem netiek piemērota apgrieztā jeb reversā PVN maksāšanas kārtība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 5.aprīlim Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir izmaksājis dīkstāves pabalstus 1048 uzņēmumu 5516 darbiniekiem kopumā 1 327 354 eiro apmērā, bet nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu saņēmuši 949 uzņēmumi, informēja VID.

Šajā laikā atbalsts atteikts 424 uzņēmumiem, kas nav atbilduši Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem.

Savukārt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu līdz 5.aprīlim saņēmuši 949 uzņēmumi par kopējo summu 14 336 650 eiro apmērā. 26% no šiem uzņēmumiem pārstāv vairum un mazumtirdzniecību, kā arī auto un motociklu remonta nozari, 19% - izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumus, 11% - apstrādes rūpniecību.

VID sniedz atbalstu plašākam Covid-19 krīzes skarto uzņēmumu lokam 

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sniedz atbalstu plašākam Covid-19 krīzes skarto uzņēmumu lokam....

Pirmajās dienās, kopš uzņēmumi var pieteikt savu darbiniekus dīkstāves pabalstam, līdz 2.aprīlim, vidējais izmaksātā pabalsta apmērs vienam cilvēkam bija 251 eiro. Maksimālo pabalsta apmēru, 700 eiro, bija saņēmuši 62 darba ņēmēji; 1692 darba ņēmējiem izmaksātais pabalsts nepārsniedza minimālo algu jeb 430 eiro, bet 25 cilvēki saņēmuši pabalstu, kas mazāks par 20 eiro.

Pirmajās atbalsta sniegšanas dienās, līdz 2.aprīlim, visvairāk iesniegumu, 21%, saņemts no izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, 17% no vairum un mazumtirgotājiem, kā arī auto un motociklu remonta nozares, bet 12% no mākslas, izklaides un atpūtas nozares uzņēmumiem. Savukārt, analizējot atbalstīto darbinieku skaitu, 37% no darbiniekiem, kuriem ir lūgts pabalsts, pārstāv izmitināšanas un ēdināšanas nozari, 12% - vairum un mazumtirdzniecību, 10% - mākslas, izklaides un atpūtas uzņēmumus.

Valdība ir lēmusi, ka atbalsta pasākumus var saņemt tie nodokļu maksātāji, kuri līdz šim ir bijušu godprātīgi un atbildīgi saistību izpildē pret valsti. Tādēļ, izvērtējot saņemtos uzņēmumu iesniegumus par dīkstāves pabalsta izmaksu, VID ir stingri jāievēro Ministru kabineta noteikumi Nr.165, kuros ir noteikta arī virkne kritēriju, kad VID nevar piešķirt dīkstāves pabalstus.

Līdz šim galvenie iemesli, kādēļ VID uzņēmumiem atteicis dīkstāves pabalstu izmaksu darbiniekiem, ir šādi - nepietiekams apgrozījuma samazinājums, nav iesniegtas visas deklarācijas, uzņēmumam ir nodokļu parāds, kuram nav izveidots nomaksas grafiks, vai aprēķinātie nodokļi ir bijuši mazāki par 200 eiro.

Darbinieki, kas cerējuši saņemt dīkstāves pabalstu, bet tas nav noticis, nereti vēršas ar jautājumiem pie VID. Tādējādi diemžēl konstatētas arī situācijas, kad darbinieks pabalstu nevar saņemt darba devēja pretlikumīgas rīcības dēļ. Tā, piemēram, atklāti gadījumi, kad darbiniekam alga pilnībā vai daļēji maksāta aploksnē, vai darba devējs darbinieku fiktīvi reģistrējis kā valdes locekli, par to pat neinformējot, norādīja VID.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, veicot 40 kratīšanas Rīgā un vairākās citās Latvijas pilsētās, šā gada aprīļa beigās pārtraukusi ar naftas produktu apriti saistītu trīs noziedzīgu grupējumu darbību.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājiem izdevās apturēt trīs organizētu personu grupas, kas no pērnā gada darbojās ar mērķi nemaksāt valsts budžetā nodokļus un legalizēt finanšu līdzekļus lielā apmērā, izmantojot savā valdījumā esošus uzņēmumus, kā arī šo uzņēmumu dokumentus, zīmogus, juridisko personu rekvizītus, bankas kontus, fizisko personu datus.

Apturētajās shēmās darbojās vairākas ar naftas produktu vairumtirdzniecību saistītu uzņēmumu atbildīgās amatpersonas un ar tām saistītas personas, kuras Latvijā ieveda degvielu, bet, lai nemaksātu pievienotās vērtības nodokli, veica priekšnodokļa atskaitīšanu par faktiski nenotikušām preču iegādēm. Rezultātā pievienotās vērtības nodoklis, ko ikviena privātpersona samaksā degvielas uzpildes stacijā par uzpildīto degvielu, nonāk nevis valsts budžetā, bet shēmā iesaistīto uzņēmumu faktisko vadītāju rīcībā. Šādā veidā ievestā degviela tirgū tiek piedāvāta par ievērojami lētāku cenu, kas izkonkurē godprātīgos nodokļu maksātājus, šajā gadījumā – naftas produktu tirgotājus, kuri godprātīgi pilda nodokļu saistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Capital: Pirms diviem gadiem VID pieņēma lēmumu, ka nodokļu uzrēķins ir bez likumīga pamata

LETA, 30.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pirms diviem gadiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība pieņēma lēmumu, ka nodokļu uzrēķins datortehnikas vairumtirgotājam Capital ir bez likumīga pamata un ir atceļams kā prettiesisks, tomēr lieta vēl joprojām nav izbeigta, aģentūrai LETA norāda uzņēmuma vadītājs Ivars Putniņš, komentējot informāciju, ka Capital interesēs veikta nodokļu krāpšana.

Viņš skaidro, ka acīmredzot runa esot par lietu, kura sākta jau 2011.gada augustā un it kā nesamaksāto nodokļu veidā radījusi valsts budžetam zaudējumus vairāk nekā 800 000 eiro apmērā. Kā skaidro Putniņš, viņam daudzi jautājumi šajā lietā ir neskaidri, jo par to uzzinājis, tikai skatoties TV3 ziņu raidījumu. Ar viņu neviens neesot sazinājies, un arī apsūdzība viņam neesot uzrādīta.

Interesanti, ka pēc uzņēmuma nesenas tikšanās ar VID ģenerāldirektori Ināru Pētersones kundzi, kuras laikā tika spriests par reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieviešanu, nekavējoties tika sākts Capital padziļinātais audits un atjaunota lieta par sen pagājušu taksācijas periodu, uzsver uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pārtrauc grupējuma darbību, kas ar vairāku desmitu uzņēmumu palīdzību legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus

Žanete Hāka, 16.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas pagājušajā nedēļā, veicot 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī, apturēja kāda noziedzīga grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums, izveidojot savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes, laika periodā no 2014.gada līdz 2015.gadam izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas un par aizdomās turamām atzītas piecas personas. Divas no tām uzskatāmas par noziedzīgā nodarījuma organizatoriem; pie tam viena no tām jau iepriekš ir nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un figurējusi VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētajos kriminālprocesos.

Kriminālprocess pret apturēto noziedzīgo grupējumu tika uzsākts 2015.gada maija beigās saskaņā ar Krimināllikumu. Minētā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji pagājušās nedēļas nogalē kopumā veica 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automašīnās. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zīmogi, kodu kalkulatori, kā arī skaidra nauda 10 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirdzniecības centri vēršas Satversmes tiesā

Db.lv, 27.05.2021

Kā pirmais šo pieteikumu 26.maijā ir iesniedzis Latvijā lielākais reģionālais tirdzniecības centrs “Valleta” (Valmiera).

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākie tirdzniecības centri ir sagatavojuši pieteikumu Satversmes tiesai, un kā pirmais šo pieteikumu 26.maijā ir iesniedzis Latvijā lielākais reģionālais tirdzniecības centrs “Valleta” (Valmiera), informē Nekustamā īpašuma attīstītāju aliansē (NĪAA).

Pieteikumā tirdzniecības centri apstrīd Ministru kabineta noteikumu regulējumu, kas jau no 7. aprīļa rada nevienlīdzīgu situāciju starp tirdzniecības nozares spēlētājiem un negatīvi ietekmē tirgotājus, telpu iznomātājus, valsts tautsaimniecību un noteiktas sabiedrības grupas. Pieteikumā iesniedzēji norāda uz šī tirdzniecības aizlieguma neatbilstību Satversmē garantētajām personas tiesībām uz īpašumu un vienlīdzību likuma priekšā un lūdz Satversmes tiesu atzīt to par spēkā neesošu.

Šobrīd spēkā esošo Ministru kabineta noteikumu „Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 24.18 apakšpunkts kopš 7.aprīļa paredz būtiskus darbības ierobežojumus tiem tirdzniecības centriem Latvijā, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 m2. Šādos tirdzniecības centros atļauts darboties tikai atsevišķu preču grupu tirgotājiem un veikaliem ar atsevišķu ārējo ieeju, bet visiem pārējiem veikaliem strādāt ir liegts. Savukārt visi veikali ārpus lielajiem tirdzniecības centriem var darboties brīvi, ievērojot drošas tirdzniecības prasības. Tirdzniecības centri jau vairākkārt norādījuši, ka šādi nozarē tiek radīta nevienlīdzīga, konkurenci kropļojoša un diskriminējoša situācija, un tagad šo jautājumu nodots risināt Satversmes tiesai.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Apsveicama iniciatīva bezatbildības mazināšanai

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 17.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kontroles pilnvaru palielināšana ir pirmais solis, lai ierobežotu šķiešanos ar nodokļu maksātāju naudu

Cik nav dzirdēts – Valsts kontrole atklājusi nelikumīgu naudas tērēšanu tādā valsts vai pašvaldību uzņēmumā un šādā iestādē, bet vairāk par sīku uzviļņošanos ziņu virsrakstos šie atklājumi parasti tā arī nenozīmēja. Visi zināja un bija pieraduši – Valsts kontrole ir kā suns, kas tikai skaļi rej, bet iekost nevar. Tagad tas varētu mainīties, jo Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē ir konceptuāli atbalstīti Valsts kontroles ierosinājumi, kas ļautu šai iestādei pašai uzsākt piedziņas procesu pret vainīgo valsts vai pašvaldību amatpersonu, ja tiks atklāts, ka konkrētā persona līdzekļus tērējusi nelikumīgi. Kā raksta aģentūra LETA, iebildumi bijuši vien Latvijas Pašvaldību savienībai, kas norādījusi uz procedūru dublēšanos ar citām institūcijām. Tomēr laikā, kad politiķi ar nākamā gada valsts budžeta projekta palīdzību ir iecerējuši no nodokļu maksātāju kabatām izņemt vēl vairāk naudas nekā līdz šim, cīņa pret nelikumīgu nodokļu maksātāju naudas šķiešanu nemaz nevar būt par lielu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Pārtrauc noziedzīga grupējuma darbību, kas nodarbojās ar lopbarības graudu un plastikāta granulu realizāciju

Lelde Petrāne, 16.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji, veicot vairāk nekā 17 kratīšanas Rīgā un citos Latvijas novados, apturēja kādas organizētas personu grupas darbību. Personas nodarbojās ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām ir atzītas sešas personas.

Veicot izmeklēšanas un operatīvās darbības, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji apturēja organizētu personu grupu, kas 2016.gada laikā veica fiktīvu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus.

Šī gada septembrī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta trešo daļu un 195.panta trešo daļu. Šī gada novembrī finanšu policijas izmeklētāji pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, transportlīdzekļos, birojos veica 17 kratīšanas Rīgā un Rīgas, Limbažu, Jēkabpils rajonos. Kratīšanu laikā organizētā grupējuma dalībnieks veica pretdarbību, mēģinot iznīcināt pierādījumus, taču pretdarbība tika novērsta un pierādījumi netika iznīcināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Galvas zaudēšanu izārstēt ir pagrūti

Raivis Bahšteins, viedokļu redaktors, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji augošais uzņēmumu skaits, kas dzīvo bez valdes, smērē reģistru un liek uzdot grūti atbildamus jautājumus

Katra piektā akciju sabiedrība un sabiedrība ar ierobežotu atbildību mazajā Latvijā pastāv bez valdes. Ekonomikas perspektīvas kutinoša ir tendence šo «bezgalvaino» uzņēmumu pulkam vairoties reibinošā ātrumā. Jau šajā gadā vien, kas tikai knapi ieskrējies, uzņēmumu skaits, kuriem nav valdes ar pārstāvniecības tiesībām, palielinājies par pusotru tūkstoti, bet pēdējā laikā tas pieaudzis vidēji par vairāk nekā 11 tūkstošiem ik gadu.

Lielākā daļa no gandrīz 34 tūkstošiem šo uzņēmumu jau ilgstoši neveic saimniecisko darbību. Tajā pašā laikā vidējs bez valdes eksistējošs uzņēmums pēc statistikas nav dibināts gluži vakar un ir cienījama vecuma Latvijas biznesam – tā pieredzes bagāža ir gandrīz desmit gadu liela. Jājautā, kāpēc pieredzējušam uzņēmumam no strādājoša jāpārvēršas par reģistros veģetējošu dārzeni? Ja pavērtējam to pārstāvētās topa nozares, piemēri nav tālu jāmeklē. Pamirušo uzņēmumu vidū ir lērums vairumtirgotāju un mazumtirgotāju. Par pēdējiem runājot, tikai pāris no tiem zem papēža spējuši pabāzt gandrīz visu tirgu. Tirgoņiem seko būvnieki. Arī par šo nozari liela izbrīna nav. Īpaši ES struktūrfondu pauzes apstākļos, pie kā novedusi valstiska mazspēja iekosties dāsni servētajā ES naudas pīrāgā. Tā rezultātā nozarē valda pagrimums, firmām vai nu beidzot aktīvo dzīvi vai arī izdzīvošanas režīmā kā izsalkušiem vilkiem gaidot pasūtījumus, jo arī šajā jomā elitārākus objektus sadala dažas nopietnākās kompānijas. Iepriekš Latvijas Būvnieku asociācijas valdes loceklis un būvniecības uzņēmuma vadītājs Andrejs Magaznieks DB prognozēja, ka šo apstākļu dēļ nebūtībā šogad aizies pat pāris tūkstoši mazo firmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Nākamgad vēl vairākās nozarēs būs jāpiemēro reversā PVN maksāšanas kārtība

Rūta Lapiņa, 09.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu reformas ietvaros ar 2018. gada 1. janvāri stājas spēkā būtiskas izmaiņas vairākos nodokļu normatīvajos aktos, tajā skaitā arī Pievienotās vērtības nodokļu likumā. Tajā veiktās izmaiņas nosaka zemāku slieksni, sākot no kura obligāti jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā, kā arī paplašina tās darbības jomas, kurām tiek piemērots īpašais PVN maksāšanas režīms jeb t.s. reversais PVN, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļā.

Sākot no 2018. gada 1. janvāra nodokļu maksātājam nebūs obligāti jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā, ja tā veikto ar PVN apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 40 000 eiro. Taču sasniedzot 40 000 eiro 12 iepriekšējo mēnešu laikā, tas būs jādara obligāti gan privātpersonām, gan komersantiem.

VID skaidro, ka šāds nosacījums mazina nodokļu maksātājiem administratīvo slogu. Vienlaikus tas arī mazina risku, ka PVN maksātāju reģistrā reģistrējas fiktīvi uzņēmumi, proti, tādi, kuriem jau sākotnēji nav nodoma veikt reālu saimniecisko darbību un kurus turpmāk izmanto PVN izkrāpšanas shēmās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien rosinājis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret trīs fiziskām personām par 246 767 eiro izkrāpšanu no pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme", liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Divas personas rosināts apsūdzēt par iespējamu krāpšanu lielā apmērā un vienu fizisku personu par krāpšanas atbalstīšanu, aģentūru LETA informēja KNAB.

KNAB kriminālprocesu sācis tikai vakar un jau šodien nodevis kriminālvajāšanai. KNAB šo kriminālprocesu izdalīja no citas biroja lietvedībā esošas krimināllietas.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka divas no noziedzīgajos nodarījumos iesaistītajām personām, iespējams, fiktīvi nodarbinātas kādā Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrībā, un no tās prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros, informēja KNAB.

Savukārt trešā persona, iespējams, būdama informēta par abu iepriekšminēto personu fiktīvo nodarbinātību, to slēpa un atbalstīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir pabeigusi pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» audita analīzi un aicinās tiesībsargājošās iestādes izvērtēt, vai nav notikusi fiktīva nodarbinātība un citi pārkāpumi, vēsta «TV3 ziņas».

Analīzē esot secināts, ka «Rīgas satiksmes» finanšu darbībā ir nopietnas problēmas, savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) kā kapitāldaļu turētājs nav organizējis pietiekamu pārraudzību pār uzņēmuma darbu.

«Tur ir acīmredzamas norādes uz fiktīvi nodarbinātību uzņēmumā, par to, ka viens vai otrs lēmums attiecībā uz uzņēmumu kredītu ņemšanu un attīstību ir pieņemts, neievērojot procedūru. Šie ir jautājumi, kas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam būtu jāizvērtē,» sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Secinājumiem pagaidām ir ierobežotas pieejamības statuss. Tie patlaban tiekot apkopoti, veidojot gala ziņojumu, kuru šonedēļ kā pieprasījumu paredzēts nosūtīt Ušakovam. Atbilžu sniegšanai viņam būšot nedēļa laika un, visticamāk, marta beigās ministrija lems, vai ir pamats rosināt Ušakova atlaišanu, vēsta raidījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investors: Pārsit pieticīgās prognozes

Jānis Šķupelis, 04.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumi pārāk viegli pārspēj analītiķu paredzēto peļņas līmeni, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

ASV akciju cenas atkal pietuvojušās rekordam, ko daudzi saista ar spekulācijām, ka ekonomiku ilgāk turpinās balstīt pasaulē ietekmīgākās centrālās bankas. Pašlaik ir nostiprinājies pieņēmums, ka ekonomikai straujāk atdzist neļaus arī Ķīnas valdība.

ASV Standard & Poor’s 500 indeksam oktobris bijis veiksmīgākais mēnesis četru gadu laikā, un šis mēnesis palīdzējis šo induktoru kopš gada sākuma izvilkt pozitīvā teritorijā. Rezultātā kopš šā gada sākuma S&P 500 vērtība ir palielinājusies jau par 2,2%. Šo pirmdien vērtības izmaiņas kopš gada sākuma ar plusa zīmi varēja rakstīt arī ASV Dow Jones Industrial Average indeksam. Vēl labāk iet ar tehnoloģiju uzņēmumiem bagātīgākajam Nasdaq Composite indeksam – tā vērtība 2015. gada skatījumā ir iespējusi palielināties jau par 8,3%. Akciju sniegums oktobrī lielā mērā pieklusinājis tos, kas uzskatīja, ka pēc ilgāka pārtraukuma ASV akciju tirgū tendences sāks diktēt lāči (akciju cenām pamata virziens ir uz leju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Aptur apģērbu un apavu kontrabandistu grupējumu; valstij nodarītie zaudējumi - vairāk nekā pusmiljons eiro

Lelde Petrāne, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas ir apturējušas organizētas personu grupas darbību, kas ilgstošā laika posmā veica apģērbu un apavu nelikumīgu ievešanu Latvijā no trešajām valstīm, liecina medijiem sniegtā informācija.

2014.gada maijā, veicot plānotus operatīvos un izmeklēšanas pasākumus, VID muitas amatpersonas atklāja organizētu personu grupu, kas ilgstošā laika periodā, fiktīvi noformējot dokumentus par piemērotām faktiski nenotikušām muitas procedūrām, veica nelikumīgu apģērbu un apavu, tajā skaitā, iespējams, kontrafaktu, ievešanu Latvijā.

Personas piemēroja muitas procedūru - tranzīts - kravām, kas faktiski netika izvestas uz trešajām valstīm, bet palika Eiropas Savienībā, kā arī muitas noliktavā novietoja pagaidu uzglabāšanā preces, kuras noliktavā neatradās. Minēto personu noziedzīgo darbību rezultātā Latvijas Republikas teritorijā vai kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī ir izlaistas brīvā apgrozībā kontrabandas ceļā ievestas preces, par kurām nav nomaksāti muitas administrētie nodokļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas, 7. un 8. jūlijā veicot 63 sankcionētas kratīšanas, apturēja divu savstarpēji saistītu grupējumu darbību, informē VID.

Krāpnieciskās darbības tika veiktas lielā grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmuma aizsegā.

Nepamatotas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) priekšnodokļa atmaksas izkrāpšanas, izvairīšanās no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas rezultātā lielā grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmuma aizsegā laikā no 2014.gada sākuma līdz 2015.gada vidum valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi aptuveni 3 miljonu eiro apmērā.

VID Finanšu policijas pārvalde šī gada maija beigās uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Kriminālprocesa 218.panta trešo daļu, 177.panta trešo daļu un 195.panta trešo daļu par PVN izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko veica divas organizētas personu grupas. Šī gada 7. un 8.jūlijā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automobiļos veica 63 sankcionētas kratīšanas Rīgā, Rīgas rajonā un Ogrē, to laikā pārtraucot minēto organizēto grupu darbību. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zīmogi, kodu kalkulatori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Papildināta - VID uzsāk kriminālprocesu pret izbijušu augsta ranga Valsts policijas darbinieci

Db.lv, 15.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijusī Valsts policijas augsta ranga amatpersona atzīta par aizdomās turēto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sāktajā kriminālprocesā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā un par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk nekā 200 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VID.

Tāpat šī persona atbalstījusi kādu grupējumu, kas valstij nodarījis zaudējumus vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šī bijusī policijas amatpersona ir Sanita Bite, kura laikā no 2009.gada līdz 2011.gada februārim ieņēma Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieces un Kriminālpolicijas biroja priekšnieces amatu. Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde un VID šo informāciju nekomentēja.

VID informēja, ka dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, automašīnās un birojos, izņēma nozīmīgus pierādījumus, kā arī skaidru naudu. Sākti divi procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai un uzlikts arests aizdomās turēto personu piederošām uzņēmumu kapitāldaļām un vienam nekustamajam īpašumam. Uzņēmums, caur kuru veiktas nelikumīgās darbības, sniedzis apsardzes un juridiskos pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Aptur grupējumu, kas izvairījās no PVN nomaksas 2 miljonu eiro apmērā

Rūta Lapiņa, 18.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šī gada decembrī apturēja organizētas personu grupas darbību, kas nodarbojās ar elektrotehnikas un spēļu konsoļu tirdzniecību. Izvairoties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas, laikā no 2014.gada janvāra līdz šī gada novembrim valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi vairāk kā divu miljonu eiro apmērā, informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

«Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidroja, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru, shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem. Tādējādi tika samazināts ne tikai budžetā maksājamais PVN, bet arī iegūtas tiesības saņemt no budžeta PVN priekšnodokļa atmaksu,» informē VID.

Fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti aptuveni 50 gan reāli strādājoši, gan fiktīvi Latvijā reģistrēti uzņēmumi, kas nodarbojās ar elektrotehnikas un spēļu konsoļu tirdzniecību. Noziedzīgā nodarījuma izdarīšanai tika izmantoti šo uzņēmumu dokumenti, zīmogi, juridisko personu banku konti un personu dati.

Komentāri

Pievienot komentāru