Transports un loģistika

A380 veiksmīgi izturējusi pirmo izmēģinājuma lidojumu

Aivars Mackevics [email protected], 05.05.2005

Jaunākais izdevums

Lidmašīna A380 ir izturējusi pirmo izmēģinājuma lidojumu. Pasaulē lielākā pasažieru lidmašīna gandrīz četras stundas pēc pacelšanās bez problēmām nolaidās Tulūzas lidostā. Noslēdzot izmēģinājuma lidojumu, piloti nolidoja goda apli pār lidmašīnas būvētavu. Kad lidmašīna bija sasniegusi 3 000 metru augstumu, piloti vispirms pārbaudīja tās borta aparatūras darbību un manevrēšanas spējas. Lidmašīna A380 ir paredzēta 555 pasažieru pārvadāšanai, 15 000 kilometru garam posmam. Kompānija Airbus, pārvadājot pasažierus ar lidaparātu A380, tuvākajos 40 gados plāno ieņemt ap 150 miljardus eiro. Pirmā lidojuma laikā apmēram 30 inženieri uz zemes izvērtēja ar satelīta palīdzību pārraidītos lidmašīnas mērījumu un lidojuma datus. Kopumā tika uztverti 6 0000 parametri. Nākamajos 12 mēnešos tiks pabeigta vēl piecu A380 lidaparātu izmēģinājumu programma. Startējusī lidmašīna ir vienīgā, kuras tehniskais risinājums ilgu laiku pirms izmēģinājuma saglabāja savu noslēpumu. Lidmašīnas spārnu izpletums ir 80 metri un tai vēl nav sēdvietu. To vietā lidmašīna ir apgādāta ar 20 tonnu smagu datortehniku. No 2005. gada vasaras kādam citam A380 lidaparātam bez kabīnes tiks pārbaudīta, galvenokārt, lidmašīnas jauda. Turklāt jāpārbauda arī lidaparāta darbības rādiuss un starta rādītāji. Diviem izmēģinājumu modeļiem ar kabīnēm mērīs parametrus un testēs lidmašīnas gatavību nolaisties lidostā. Lai A380 varētu pievienoties pasažieru pārvadātāju lidmašīnām, nepieciešams sekmīgi veikt ap 2 300 lidošanas stundu. Pirmajā lidojumā tika pārbaudītas tikai vienkāršas lietas, tā paskaidroja testa pilotu vadītājs Klaude Lelaie. Tika pārbaudīta mehānismu darbība, paātrinājuma un nolaišanās ierīču funkcionalitātes rādītāji. Nepieciešamības gadījumā sešiem izmēģinātājiem pirmā lidojuma laikā ar izpletņiem, izmantojot papildizeju, ir iespēja izkļūt no lidmašīnas. Lai imitētu pilnībā aizņemtas pasažieru sēdvietas, izmēģinājuma lidmašīnai kā balsts tika ievietotas vairākas tonnas ūdens. Lidaparāta ar diviem pasažieru klajiem un vienu bagāžas nodalījumu radīšana līdz šim ir izmaksājusi ~10,7 miljardus eiro. Vācija, Francija, Spānija un Lielbritānija ir izsnieguša vienu trešo daļu kredīta veidā. Izšķiršanās par kādu citu versiju un augstāku prasību izvirzīšana trokšņa aizturēšanai varētu sadārdzināt izmaksas par 1,45 miljardiem eiro. Lidaparāta A380 versiju izmaksas varētu būt no 263 līdz 286 miljoni ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidmašīnu ražotājs Airbus šā gada 15. oktobrī kopā ar kompāniju Rolls-Royce un aviokompāniju Singapore Airlines svinēs pirmās Airbus A380 lidmašīnas piegādi. Svinības notiks Airbus piegādes centrā Francijā, informē kompānija Airbus.

Airbus A380 svētkos Singapūras aviokompānija atklās arī lidmašīnas A380 ekskluzīvo interjeru. A380 gaisā pacelsies 16.oktobrī un tā galamērķis būs Singapūra.

Jaunās paaudzes divstāvīgais Airbus A380 turpmāk kursēs maršrutā Singapūra - Sidneja. Pirmā reisa peļņa tiks ziedota labdarībai. Regulāri komerclidojumi ar A380 sāksies ar šā gada 28. oktobri.

Airbus A380 svētkus būs iespējams vērot tiešraidē mājaslapā Airbus.com no plkst. 10.00 līdz 11.30 pēc Centrāleiropas laika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Airbus A380 veic pirmo komerciālo lidojumu uz Eiropu

, 18.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 18. martā, notiks pirmais komerciālais Airbus A380 lidojums uz Eiropu. Divstāvīgā lidmašīna veiks lidojumu no Singapūras uz Londonu. Paredzēts, ka Hītrovas (Heathrow) lidostā lidmašīnai jānosēžas plkst. 17.05 (pēc Latvijas laika), ziņo BBC.

Singapore Airlines ir pirmais pārvadātājs, kas savos lidojumos izmanto Airbus A380.

Sākot ar 2012. gadu aviokompānija British Airways sāks saņemt savus 12 pasūtītos A380, savukārt Virgin Atlantic savus sešus pasūtītos divstāvīgos milžus sāks saņemt no 2013. gada.

Ar Airbus A380 pirmajā lidojumā uz Lielbritāniju lidos apmēram 470 pasažieri, no kuriem katrs saņems sertifikātu par piedalīšanos pirmajā A380 lidojumā uz Eiropu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lidmašīnu ražotājs Airbus saņēmis apstiprinājumu no Eiropas aviācijas drošības aģentūras (EASA) un Federālās aviācijas administrācija (FAA), ka kompānijas ražotā A380 ir klusākā garo komerciālo lidojumu lidmašīna, informē Airbus.

Abu Airbus A380 veidu dzinēju (Rolls Rouyce Trent 900 un GB7200) trokšņu līmeņu mērījumi sakrīt, kas nozīmē, ka Airbus A380 ir klusākā garo maršrutu lidmašīna.

A380 trokšņu līmenis ir vismaz 50% zemāks nekā tā tuvākajam konkurentam. Esot zaļākai. tīrākai un klusākai Airbus A380 jau tagad rada jaunus standartus gaisa transporta tirgū. A380 uz 100 kilometriem patērē vidēji 3 litrus degvielas uz vienu pasažieri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Airbus pārbaudīs visas A380, meklējot spārnu plaisas

Lelde Petrāne, 08.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidmašīnu ražotājam Airbus uzdots pārbaudīt visas A380 lidmašīnas, kas patlaban tiek izmantotas satiksmē, jo spārnu sastāvdaļās atrastas plaisas, ziņo BBC.

Šādu rīkojumu, kas attiecas uz 68 Airbus A380, izdevusi Eiropas Aviācijas drošības aģentūra (EASA).

Tas paplašina iepriekšējo 20 A380 lidmašīnu pārbaudi, ko EASA lika veikt pagājušajā mēnesī.

Savukārt, Airbus ir atkārtojis, ka «droša [A380] lidmašīnu ekspluatācija nav ietekmēta».

Qantas Airways, Austrālijas lielākais pārvadātājs, paziņojis, ka apturējis vienas Airbus A380 pasažieru lidmašīnas lietošanu un šāds lēmums saistīts ar atrastajām plaisām spārnu sastāvdaļās.

Šāds atklājums nāca pēc tam, kad lidmašīna lidojumā no Londonas uz Singapūru pagājušajā mēnesī piedzīvoja smagu turbulenci. Qantas gan norāda, ka plaisas nav saistītas ar turbulenci, bet ražošanas jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas aviobūves uzņēmums «Airbus» lūgs aviokompānijām, kas izmanto 25 vecāko modeļu «A380» lidmašīnas, pārbaudīt to spārnus, jo atsevišķos modeļos atklātas plaisas, paziņojusi Eiropas Aviācijas drošības aģentūra (EASA).

EASA norāda, ka konstatēti gadījumi ar plaisu atrašanu šobrīd ekspluatācijā esošu «Airbus A380» lidmašīnu spārnu atsevišķās daļās.

«Šie apstākļi, ja nav konstatēti un izlaboti, var samazināt spārna strukturālo integritāti,» skaidro EASA. «Lai reaģētu uz šiem iespējami nedrošajiem apstākļiem, «Airbus» plāno izdot tehniskās apkopes biļetenu, lai sniegtu pārbaudes instrukcijas.» Franču laikraksts «Les Echos» vēsta, ka EASA ierosinājis veikt ultraskaņas pārbaudes 25 no 234 «Airbus A380» lidmašīnām, ar kurām šobrīd tiek veikti lidojumi, jeb pārbaudīt pirms vairāk nekā 15 gadiem ražotus lidaparātus.

Šī nav pirmā reize, kad pasaulē lielākā pasažieru lidmašīna «A380» saskārusies ar šādām problēmām. Spārnos konstatētas plaisas 2012.gadā «Airbus» izmaksāja vairākus miljonus eiro remontos un tehniskajās apkopēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas aviobūves uzņēmums «Airbus» ceturtdien paziņoja, ka pārtrauks «A380» lidmašīnu ražošanu, ņemot vērā to apjomīgās ražošanas izmaksas.

«Airbus» norādīja, ka «A380» lidmašīnu piegādes pārtrauks 2021.gadā.

Šāds lēmums pieņemts neilgi pēc tam, kad Apvienoto Arābu Emirātu aviokompānija «Emirates Airlines» nolēma samazināt «A380» pasūtījumu par 39 lidmašīnām.

«Pārskatot šo lidmašīnu ražošanas programmu, kā arī ņemot vērā lidaparātu un dzinēju tehnoloģiju attīstību, Emirates Airlines samazinājusi savu A380 pasūtījumu no 162 līdz 123 lidmašīnām,» pavēstīja «Airbus». «Šī iemesla dēļ un ņemot vērā nepietiekamo pasūtījumu skaitu ar citām lidsabiedrībām, Airbus 2021.gadā pārtrauks A380 piegādes.»

Uzņēmums pēdējos gados bijis spiests samazināt «A380» lidmašīnu ražošanu, bet pērn janvārī tas brīdināja, ka šī programma varētu tikt atcelta pilnībā, ja netiks saņemti jauni pasūtījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pēc dzinēja aizdegšanās Quantas «nosēdina» visu savu gigantu A380 floti

Ritvars Bīders, 04.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviokompānija Quantas «nosēdinājusi» visu savu floti ar divstāvīgajām lidmašīnām Airbus A380 pēc tam, kad viena no lidmašīnām ar vairāk nekā 400 pasažieriem uz klāja bija spiesta veikt avārijas nosēšanos, jo sabojājās viens no lidmašīnas dzinējiem, ziņo Telegraph.

Lidmašīna devās no Londonas uz Sidneju, un pēc pacelšanās Singapūrā, kur tā bija pieturējusi, pasažieri dzirdēja skaļu sprādzienu un redzēja dūmus un dzirksteles, kas nāca no viena no lidmašīnas dzinējiem.

Pilots nekavējoties informēja lidmašīnas apkalpi, ka viens no dzinējiem ir atslēgts, un gaisa kuģis devās atpakaļ uz Singapūras lidostu. Kad lidmašīna nosēdās, tika konstatēts, ka trūkst viens no dzinēja korpusiem, turklāt daļa no lidmašīnas apakšas bija nomelnējusi.

Šis negadījums licis aviokompānijai Quantas nosēdināt visus sešus tās īpašumā esošos gigantus A380, kurus arī izmanto aviokompānijas Air France, Emirates, Singapore Airlines un Lufthansa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc gandrīz 2 gadu kavēšanās pirmdien, 15. oktobrī, lidmašīnu ražotājs Airbus aviokompānijas Singapore Airlines rokās nodevis pirmo pasaulē lielāko lidmašīnu Airbus A380, kā arī sola turpmāk darboties bez kavēšanās, raksta Reuters.

Abu kompāniju - Airbus un Singapore Airlines - vadītāji piedalījās ceremonijā, kuras laikā pirmais Airbus A380 atstāja savu ražotni Francijā, un turpmāk kursēs zem Singapore Airlines vārda maršrutā Singapūra - Sidneja.

Divstāvīgais A380, kura garums ir 73 metri, var pārvadāt līdz pat 853 cilvēkiem, un tajā ir divreiz vairāk pasažieru vietas nekā otrai lielākajai lidmašīnai pasaulē - Boeing 747-400.

Reuters, atsaucoties uz laikrakstu Le Journal du Dimanche, raksta, ka Airbus uzņēmumā ieviesis stingrāku politiku, kurai vajadzētu novērst turpmāku kavēšanos ar A380 piegādi aviokompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas lielākā aviokompānija Lufthansa beidzot saņēmusi pirmo Airbus A380 lidmašīnu. Dw-World norāda, ka aviokompānijai laineris bija jāsaņem pirms trijiem gadiem.

Airbus A380 spēj pārvadāt ap 520 pasažieru un tā cena ir 300 miljoni eiro.

«Airbus ir lepns, ka tas beidzot var nodot pasaulē lielāko un videi draudzīgāko laineri Lufthansas aviosabiedrībai,» paziņoja Airbus izlipddirektors Tomas Enders (Thomas Enders).

Jāatzīmē, ka Lufthansa pasūtīja 15 Airbus A380.

Aviokompānija norādīja, ka pirmais lidojums ar Airbus A380 notiks piektdien (21. maijā). Tajā būs apmēram 500 ielūgtie viesi, kā arī Hamburgas mērs.

Savukārt pirmais lidojums zem Lufthansas karoga notiks 6 jūnijā, kad ar šo «milzi» līdz Dienvidāfrikai, kur notiks pasaules kauss futbolā, tiks nogādāta Vācijas futbola izlase.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas aviokompānija «Qantas Airways» ceturtdien apstiprināja, ka atteiksies no astoņām jau pasūtītām «Airbus A380» lidmašīnām, tādējādi raidot jaunu triecienu Eiropas aviobūves uzņēmumam «Airbus».

«Qantas Airways» norāda, ka tā vietā koncentrēsies uz jau esošu 12 «Airbus» lidmašīnu atjaunošanu.

«Pēc pārrunām ar «Airbus» aviokompānija nolēmusi atteikties no astoņām «Airbus A380» lidmašīnām, kas tika pasūtītas 2006.gadā,» vēsta lidsabiedrība.

Šis lēmums, kas jau tika gaidīts, rada kārtējo triecienu «Airbus A380» programmai. «Airbus» nesen apstiprināja, ka veic pārrunas ar Apvienoto Arābu Emirātu aviokompāniju «Emirates Airlines», lai samainītu 36 «Airbus A380» lidmašīnu pasūtījumu pret mazākām «Airbus A350» lidmašīnām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Qantas komerciālos lidojumos atsāks izmantot A380

Ritvars Bīders, 24.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 27. novembrī, aviokompānija Qantas atsāks savos komerciālajos lidojumos izmantot Airbus ražotos gigantus A380, kas uz laiku netika izmantoti lidojumos pēc tam, kad dzinēju problēmu dēļ aviokompānija bija spiesta veikt ārkārtas nosēšanos, ziņo USA Today.

Qantas vadītājs Alans Džoiss (Alan Joyce) norāda, ka divi A380 atsāks lidojumus maršrutā Losandželosa – Sidneja. Šīm abām lidmašīnām dzinēji ir vai nu nomainīti, vai arī salaboti. Veikti arī nepieciešamie šo dzinēju drošības testi. Lai parādītu, ka dzinēji ir profesionāli salaboti pirmajā lidojumā dosies arī pats kompānijas vadītājs A. Džoiss.

Vēlāk paredzēts atsākt A380 lidmašīnu izmantošana arī maršrutā Sidneja – Singapūra – Londona.

Db.lv jau ziņoja, ka aviokompānija Qantas bija «nosēdinājusi» visu savu floti ar divstāvīgajām lidmašīnām Airbus A380 pēc tam, kad viena no lidmašīnām ar vairāk nekā 400 pasažieriem uz klāja bija spiesta veikt avārijas nosēšanos, jo sabojājās viens no lidmašīnas dzinējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lidmašīnu ražotājs Airbus paziņojis, ka divstāvīgo lidmašīnu A380 ražošanas process aizņem ilgāku laiku nekā sākotnēji plānots, tāpēc 2008. un 2009. gadā plānoto 38 lidmašīnu vietā kompānija spēs piegādāt tikai 32, ziņo Wall Street Journal.

Airbus informēja, ka šī gada laikā 13 lidmašīnu vietā kompānija spēs piegādāt 12 lidmašīnas, savukārt 2009. gada laikā kompānija spēs piegādāt 21 no plānotajām 25 lidmašīnām Airbus A380.

Saistībā ar A380 pasūtījumu izpildes termiņu kavējumiem Airbus, iespējams, nāksies maksāt ar piegādes kavējumiem saistītos aviokompānijām radītos zaudējumus.

Airbus pēdējā laikā ir daudz dažādu problēmu, kuru pamatā ir vājais ASV dolāra kurss pret eiro. Airbus izmaksas galvenokārt ir eiro valūtā , savukārt ieņēmumi no lidmašīnu pārdošanas galvenokārt ir ASV dolāros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Airbus pārdod pirmos pasaulē lielākos A380 lainerus

, 17.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Air Austral, pārvadātājs no Indijas okeāna Reinjonas salas, apstiprinājis iepriekš veikto divu Airbus A380 lidmašīnu pasūtījumu, Dubaijas Gaisa šovā paziņojis Airbus, vēsta AFP. A380 ir pasaulē lielākā pasažieru lidmašīna.

Saprašanās memorands par divu lidmašīnu iegādi tika parakstīts janvārī Airbus mītnē Tulūzā, Francijā.

Airbus neatklāj darījuma vērtību, bet tā varētu būt ap 654.8 miljoniem dolāru, norāda AFP.

Air Austral lidmašīnas plāno izmantot pasažieru pārvadāšanai no Reinjonas salas uz Parīzi.

Lidmašīnas ir konfigurētas tā, lai varētu pārvadāt 840 pasažierus katra.

Standarta trīs klašu A380, kas ir lielākais komerciālais gaisa laineris, kāds jebkad uzbūvēts, ir vieta 525 pasažieriem.

Pašlaik 20 A380 lidmašīnas izmanto četri pārvadātāji, kas apkalpo 13 starptautiskus maršrutus. Kopumā 17 aviokompānijas ir pasūtījušas 202 šādas lidmašīnas, bet ražošanas problēmas izraisījušas būtisku kavēšanos ar piegādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākais lidmašīnu ražotājs Airbus apsver iespēju palielināt sava milža A380 ietilpību līdz 1 000 vietām. Pašlaik divstāvīgā lidmašīna spēj pārvadāt 555 pasažierus, ziņo Economic Times.

Divas aviokompānijas jau izrādījušas interesi par A380 pagarināto versiju - Vācijas Lufthansa un Francijas Air France-KLM, vēsta Vācijas laikraksts Saechsische Zeitung.

EADS, kas ir Airbus īpašnieks, šefs Luī Galuā norādījis, ka jau A380 plānošanas sākumā bija paredzēts būvēt lidmašīnas pagarināto versiju.

Airbus A380 komerciālos lidojumus uzsāka pērn oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lielākais lidmašīnu ražotājs Airbus Dubaijas Gaisa šovā saņēmis lidmašīnu pasūtījumus par kopējo vērtību, kas ir vairāk nekā piecas reizes lielāka par ASV konkurenta Boeing pasūtījumu vērtību, ziņo BBC.

Airbus kopumā šova laikā saņēmis pasūtījumus 5.3 miljardu ASV dolāru vērtībā, kamēr Boeing saņēmis pasūtījumus 800 miljonu dolāru vērtībā.

Db.lv jau vēstīja, ka Air Austral, pārvadātājs no Indijas okeāna Reinjonas salas, Dubaijas Gaisa šovā apstiprinājis arī iepriekš veikto divu Airbus A380 lidmašīnu pasūtījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no bagātākajiem Krievijas pilsoņiem un futbola kluba Chelsea īpašnieks Romans Abramovičs pasūtījis lielāko lidmašīnu pasaulē - Airbus A380, ziņo Lenta.ru.

Abramovičs par šo lidmašīnu samaksājis vismaz 300 miljonus USD. Abramovičs ir pirmais cilvēks pasaulē, kas ir iegādājies šo milzi nevis komerclidojumiem, bet gan personīgām vajadzībām. Airbus A380 spēj pārvadāt līdz 840 cilvēkiem.

Baumas par to, ka Abramovičs ir nolēmis iegādāties A380 jau parādījās jau 2007. gada vasaras sākumā.

Šobrīd kompānijai Airbus ir 165 Airbus A380 pasūtījumi, un kā raksta Lenta.ru, tad R. Abramovičs ar savu lidmašīnu varēs vizināties tikai 2011. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kopš A380 dzinēja problēmām turpina krist Rolls-Royce akciju cena

Lelde Petrāne, 08.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem uztraucoties par Airbus A380 dzinēju problēmu ietekmi, turpina samazināties dzinēju ražotāja Rolls-Royce akciju cena, ziņo BBC.

Kopš aviokompānijas Qantas lidojuma laikā pagājušās nedēļas ceturtdienā sabojājās viens no Rolls-Royce ražotajiem dzinējiem tās akciju cena jau ir sarukusi par aptuveni 10%.

Kā vēstīts, pirmdien Qantas paziņoja, ka ir konstatējusi nelielas tehniskas problēmas trīs A380 dzinējos, tādēļ paturēs lidmašīnas uz zemes, lai veiktu papildus pārbaudes.

Visām sešām Qantas A380 lidmašīnām ir Rolls-Royce dzinēji.

Pastāv bažas, ka dzinēju problēmas varētu negatīvi ietekmēt gan Rolls-Royce reputāciju, gan pārdošanas apjomus. Turklāt, ja dzinēji tiks atsaukti, Rolls-Royce būs jāmaksā kompensācijas. Papildus tam kompānija zaudētu ienākumus, ko tā gūst no šo dzinēju apkalpošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No jūnija militārie gaisa kuģi veiks zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā

Dienas Bizness, 29.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8.jūnijā militārie gaisa kuģi veiks pirmos zemos lidojumus, kas līdz šim ārpus gaisa telpas virs Ādažu poligona citviet Latvijas gaisa telpā netika veikti, bet ir nepieciešami, lai to piloti uzturētu kvalifikāciju un atbilstošas spējas, kas nepieciešamas kaujas un citu lidojumu veikšanai, informē Aizsardzības ministrija.

Pirmo zemo lidojumu Latvijas gaisa telpā veiks ASV lidmašīnas A-10 Thunderbolt II, kas šā gada februārī tika nosūtītas uz Eiropu operācijas Atlantic Resolve ietvaros, kas izveidota pēc NATO samitā Velsā pieņemtā lēmuma par sabiedroto spēku pastiprinātu klātbūtni alianses austrumos. Daļa no šīm lidmašīnām pašreiz ir izvietotas Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari.

Zemie lidojumi notiks tikai šādiem lidojumiem paredzētās lidojumu zonās un tikai iepriekš saskaņotos datumos un laikos, informācija par kuriem sabiedrībai jau ir pieejama Nacionālo bruņoto spēku interneta vietnē www.mil.lv.

Bruņotie spēki uzsver, ka gan zemie lidojumi, gan vispārējās un operacionālās gaisa satiksmes lidojumi, Latvijas gaisa telpā notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to militāro gaisa kuģu radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar tiešsaistes izsoļu portāla Ebay.com palīdzību par 100 380 USD pārdotas pirmās divas biļetes pirmajam pasaules lielākās pasažieru lidmašīnas Airbus A380 reisam, ziņo BBC.

Abas biznesa klases vietas lidmašīnā portālā Ebay izsolīja aviokompānija Singapore Airlines, kura veic pirmo komerciālo reisu ar Airbus A380.

Normāli šo abu biznesa klases biļešu cena būtu 3 391 USD.

Singapore Airlines izsolīs lielāko daļu biļešu uz pirmo A380 komerciālo lidojumu, un visus ienākumus izdalīs labdarības iestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

«airBaltic» paplašina vasaras sezonā lidojumu plānu

Aivars Mackevics [email protected], 21.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no šā gada 27. marta līdz 29. oktobrim stāsies spēka airBaltic vasaras sezonas lidojumu saraksts, kurā ir paredzētas izmaiņas lidojumu grafikā, trīs jaunu tiešo lidojumu uzsākšana, kā arī iekšzemes lidojumu atklāšana uz Liepāju. Vasaras sezonā airBaltic no Rīgas kopumā veiks 26 tiešos lidojumus, bet no Viļņas - 11. airBaltic prezidents Bertolts Fliks komentē vasaras sezonas lidojumu saraksta izmaiņas: “Vasaras sezonā airBaltic pasažieri noteikti pamanīs ievērojamas izmaiņas, kas galvenokārt saistītas ar lidojumu skaita pieaugumu, trīs jaunu maršrutu atklāšanu - uz Barselonu, Minheni un Parīzi. Domāju, ka nozīmīgs notikums būs arī airBaltic lidojumu uzsākšana uz Liepāju, kas uztverams kā pilotprojekts iekšzemes gaisa satiksmes attīstībā. Mēs ceram, ka mūsu pasažieri pozitīvi novērtēs visas šīs izmaiņas un tas veicinās aviopasažieru skaita pieaugumu uz un no Latvijas, kā arī uz un no Lietuvas.” Vasaras sezonā galvenās izmaiņas lidojumos no Rīgas būs saistītas ar lidojumu skaita palielināšanu, piemēram, uz Helsinkiem un Tallinu līdz šim veikto divu lidojumu vietā airBaltic vasaras sezonā veiks trīs lidojumus katru darba dienu. airBaltic uz Pēterburgu lidos sešas reizes nedēļā katru dienu, izņemot sestdienas, bet uz Dublinu - piecas reizes nedēļā. Savukārt uz Stambulu airBaltic vasaras sezonā palielina reisu skaitu līdz trīs reisiem nedēļā līdzšinējo divu reisu vietā. Vasaras sezonā airBaltic uzsāks četrus jaunus tiešos lidojumus no Rīgas. Neilgi pirms vasaras sezonas sākuma, 24. martā airBaltic uzsāks tiešos lidojumus uz Barselonu, kas tiks veikti trīs reizes nedēļā. airBaltic sāks tiešos lidojumus uz Minheni, kas tiks veikti četras reizes nedēļā sākot no 27. aprīļa. Pirmais reiss uz Parīzi būs sestdien, 30. aprīlī un tiks veikts trīs reizes nedēļā. Savukārt, aprīlī airBaltic uzsāks pirmo iekšzemes lidojumu uz Liepāju. Sakarā ar AVRO RJ -70 tipa lidmašīnu izņemšanu no airBaltic flotes šī gada 4. martā, vairākos maršrutos AVRO RJ -70 lidmašīnu vietā tiks izmantotas Boeing 737 - 500 tipa lidmašīnas. Turpmāk no Rīgas uz Kijevu, Oslo, Briseli, Stokholmu, Berlīni, Štutgarti un Vīni airBaltic lidos ar Boeing 737 -500 tipa lidmašīnām. Vasaras sezonā, sākot no maija, airBaltic atsāks tiešos lidojumus no Viļņas uz Helsinkiem divas reizes dienā, bet pārtrauks lidojumus uz Ķelni. Tāpat vasaras sezonā airBaltic veiks divus reisus dienā uz Tallinu, bet uz Kopenhāgenu - trīs reisus dienā līdzšinējā viena reisa vietā. Sākot no 16. maija, airBaltic veiks lidojumus no Viļņas uz Dublinu katru dienu, līdzšinējo trīs reisu vietā. Savukārt uz Minheni airBaltic no Viļņas nodrošinās sešus lidojumus nedēļā. Pārējos airBaltic maršrutos gan no Rīgas, gan Viļņas vasaras sezonā nav paredzētas nekādas izmaiņas salīdzinājumā ar ziemas lidojumu sarakstu. Avots: airBaltic

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piedāvajam apskatīt Lidmašīnas Airbus A380 Fotogaleriju.

Aviokompānijas Airbus A380 varēs iegādāties 2010. gadā, ziņo CNN Money, taču jau 19. martā Frankfurtē Airbus A380 veica savu pirmo lidojumu, kurš ilga 8 stundas, un ar kuru lidoja preses pārstāvji, Airbus darbinieki un Lidaparāta apkalpe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas aviokompānija Lufthansa veiks pirmo lidojumu ar Airbus kompānijas A380 modeli uz ASV, ziņo Associated Press.

Lidojums notiks pirmdien, kad no Frankfurtes lidostas izlidos A380 ar 519 pasažieriem. Lidojuma ilgums būs astoņas stundas un lidmašīnā pirmajā braucienā atradīsies preses pārstāvji, Airbus un Lufthansas darbinieki un, protams, lidmašīnas apkalpojošais personāls un četri piloti.

"Mēs runājam par lidmašīnu, kas reprezentē 21. gadsimtu," paziņoja Lufthansa viceprezidents Jens Bišofs (Jens Bischoff).

Lufthansa vecākais pilots, kas ir lidojis ar A380 intervijā Associated Press teica, ka neskatoties uz lidmašīnas milzīgajiem izmēriem, tā ir ļoti labi vadāma un izveicīga. Viņš turpināja: "Jūs domājat, ka lidot ar viņu ir tāpat kā braukt ar autobusu vai smago mašīnu, bet es Jums varu teikt, ka sajūta ir tāda, kā brauktu ar Ferrari."

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Jauna projekta ietvaros 200 bezdarbniekus apmācīs noteiktās profesijās

Žanete Hāka, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmēģinājuma projekta ietvaros no 2014.gada janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam aptuveni 200 bezdarbnieki tiks novirzīti profesionālajai apmācībai noteiktās profesijās uz konkrētām valsts profesionālās izglītības iestādēm, kuru mācību materiāli tehniskā bāzes uzlabošana veikta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem, ko otrdien, 10.decembrī, atbalstīja valdība.

Izmēģinājuma projekta mērķis ir veicināt ERAF izglītības infrastruktūrā ieguldīto līdzekļu izmantošanu un vienlaikus nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu bezdarbniekiem, tai skaitā motivēt valsts izglītības iestādes uzturēt augstas kvalitātes apmācības procesu.

Plānots, ka izmēģinājuma projektā 200 bezdarbniekus iesaistīs visos Latvijas reģionos un viņi varēs mācīties noteiktās profesionālās tālākizglītības programmās, piemēram, gāzmetinātājs, autoatslēdznieks, galdnieka palīgs, šuvējs. Pēc izmēģinājuma projekta noslēgšanās (jauna bezdarbnieku iesaiste pilotprojektā tiks pārtraukta ar 2014.gada 30.jūniju vai ātrāk, ja tiks sasniegts maksimāli pieļaujamais kopējais iesaistāmo skaits izmēģinājuma pilotprojektā – 200 bezdarbnieki) vērtēs tā rezultātus un lems par turpmāku bezdarbnieku apmācību piedāvājuma paplašināšanas nepieciešamību valsts un pašvaldību dibinātajās izglītības iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan iepriekš izskanēja ziņas, ka pirmo pasaules lielāko lidmašīnu Airbus A380 privātām vajadzībām pasūtījis Romāns Abramovičs, noskaidrojies, ka pirmo Airbus A380 kā privātlidmašīnu saņems Saūda Arābijas princis, ziņo New York Times.

Līgums par Airbus A380 piegādi noslēgts pirmdien Dubajas avio šovā. Princis Valids lidmašīnu, kuras cena ir nedaudz virs 300 miljoniem USD, saņems 2010. gadā.

Prinča bagātības aprēķini liecina, ka viņš ir 13. bagātākais pasaules cilvēks, Forbes viņa bagātību novērtējis 20,3 miljardu USD apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Airbus A380 pirmais reiss notiks 25. oktobrī

, 16.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Singapore Airlines oficiāli saņems pirmo Airbus A380 lidmašīnu 15. oktobrī un jau 25. oktobrī notiks pirmais komerciālais Airbus A380 reiss, liecina uzņēmuma medijiem sniegtā informācija.

Pirmais lidojums notiks no Singapūras uz Sidneju. Jau ziņojām, ka bi��etes uz šo reisu tiks izsolītas eBay izsolē.

Airbus A380 nonākšana apritē ir aizkavējusies par diviem gadiem. Patlaban Airbus ražotājs EADS turpina mazināt izmaksas, kā rezultātā tiks likvidēti 10 000 darba vietu.

Airbus 380 līdz šim pasūtinājuši 14 klienti, kopumā pasūtinot 173 lidmašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru