Pasaulē

AAE centrālajā bankā cenšas samainīt viltotas viena miljona dolāru banknotes

Lelde Petrāne, 30.08.2010

Jaunākais izdevums

Apvienotajos Arābu Emirātos arestēts kāds vīrietis, kurš centies panākt, lai centrālajā bankā tiktu samainītas divas suvenīru viena miljona dolāru banknotes, ziņo AFP.

Kā informē policija, aizdomās turētais apgalvo, ka viņš nav zinājis, ka šīm banknotēm nav nekādas vērtības.

44 gadus vecais aizdomās turētais pārliecinājis kādu sievieti samainīt viltotās banknotes Apvienoto Arābu Emirātu centrālajā bankā. Pretī viņš solījis 30% no to vērtības. Viņš sievieti esot pārliecinājis, ka banknotes ir autentiskas.

Fotogrāfijā, kas publicēta laikrakstā The National, redzama banknote ar atšķirīgām krāsām katrā tās pusē - viena puse ir galvenokārt melnbalta, bet otra - galvenokārt zaļa.

Melnbaltajā pusē redzams ASV pirmā prezidenta Džordža Vašingtona attēls, kas atrodas uz ASV viena dolāra banknotes.

Vīrietis, kuru arestējusi Abudabi policija, esot no Kotdivuāras. Sīkāka informācija par šajā lietā iesaistīto sievieti neesot zināma.

Jūnijā trīs irāņi mēģināja krāpnieciski iegūt 14,4 miljardus dolāru no Apvienoto Arābu Emirātu centrālās bankas, izmantojot viltotus dokumentus. Divi tika arestēti, bet trešajam izdevās aizbēgt. Arī janvārī Abudabi policija arestēja septiņus vīriešus, kas tādā pašā veidā mēģināja nozagt 10,2 miljardus dolāru no centrālās bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Brīdinājums tūristiem - par viltotu preču iegādi Itālijā draud pat cietumsods

Dienas Bizness, 21.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Patērētāju informēšanas centrs (ECC) aicina patērētājus būt uzmanīgiem un neiegādāties viltotas preces Itālijā no ielu tirgotājiem vai neautorizētām tīmekļa vietnēm. Pat neuzmanības dēļ iegādāta viltota prece var tikt krimināli sodīta - pircējam piespriest 2-8 gadu cietumsodu un piemērot soda naudu no 516 līdz 10 329 eiro. Tāpat var tikt piemērots administratīvais sods no 100 līdz pat 7000 eiro, informē ECC Latvija pārstāve Sanita Gertmane.

Noziedzīgs nodarījums, pieņemot lietošanā zagtas preces, attiecas uz gadījumiem, kad persona iegādājās preci apzinoties, ka šīs preces ir zagtas vai viltotas. Ja no preču cenas, kas saistīta ar tās kvalitāti un raksturojumu, vai no pārdošanas konteksta un apstākļiem, pircējs var secināt par preces noziedzīgo izcelsmi (piemēram, viltošanu vai zādzību), bet tāpat iegādājas preci, pircējam var tikt piespriests 2-8 gadu cietumsods un soda nauda no 516 līdz 10 329 eiro.

Turklāt, ja veikts šāds «aizdomīgs» pirkums tikai neuzmanības dēļ, var tikt piemērots līdz 6 mēnešu arests un naudas sods, kas nav mazāks par 10 eiro. Tāpat var tikt piemērots administratīvais sods no 100 līdz pat 7000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par naudas viltošanu aiztur jauniešus

Elīna Pankovska, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) darbinieki aizturējuši četrus jauniešus aizdomās par naudas viltošanu. Viltotās piecu un desmit latu banknotes gan bijušas sliktas kvalitātes.

Laika posmā no šā gada 23. februāra līdz 2. martam Ogres veikalos nonākušas viltotas piecu un desmit latu banknotes. Kopumā viltotā nauda realizēta astoņās tirdzniecības vietās.

Izmeklēšanas gaitā darbinieki aizturējuši četrus jauniešus, no kuriem viens jau agrāk sodīts par zādzības izdarīšanu. Visi aizturētie savu vainu nozieguma izdarīšanā atzinuši.

No aizturētajiem policijas darbinieki noskaidroja, ka nauda izdrukāta no printera, kas atradies mācību iestādē. Paši jaunieši apzinājušies, ka viltojumi ir ļoti nekvalitatīvi, tādēļ tos realizēja, iepērkoties tādās vietās kurās bijusi lielāka iespēja, ka nauda netiks pārbaudīta uzreiz – lietotu apģērbu veikalā, sēklu veikalā, puķu veikalā. Kopējie tirgotājiem radītie zaudējumi ir nelieli – vien daži desmiti latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Centrālās bankas digitālās naudas divi veidi – kas labāk monetārajai politikai?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 14.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālā pasaule ap mums strauji attīstās. Vēl pavisam nesen tālruņus izmantojām tikai sarunām, bet finanšu pakalpojumus saņēmām bankās un pat ne internetbankās, un neiedomājāmies, ka var būt citādi.

Tehnoloģiju attīstība paver plašas iespējas finanšu pakalpojumu attīstībai, tai skaitā progress skar un skars arī naudu. Paveras plašas iespējas attīstīt naudas veidus, veicināt naudas apriti un ātrumu. Paveras iespējas arī veikt izmaiņas un uzlabojumus monetārajā politikā, padarīt efektīvāku monetārās politikas transmisijas mehānismu un, kas zina, nākamās krīzes atveseļošanai centrālās bankas jau varētu izmantot digitālo naudu jau pierastās aktīvu pirkšanas vietā. Šajā rakstā aplūkosim nākotnes iespējas, par kurām centrālās bankas jau ir sākušas domāt – tām ir interese, tās jau publicējušas pētnieciskus darbus un bijuši pirmie eksperimenti.

Centrālajai bankai ir jāiet kopā ar tehnoloģiju attīstību, lai nepiepildītos dažu vizionāru redzējums, ka centrālo banku pasivitātes rezultātā emitētā nauda pamazām izzudīs no apgrozības un cilvēku digitālajos maciņos paliks tikai privāto emitentu emitētās kriptovalūtas. Privātās naudas uzvara nozīmētu arī privātā sektora uzvaru pār valsti, bet atstāsim valsts un privātā sektora spēkošanos filozofiskākas ievirzes rakstiem. Kamēr pastāv centrālās bankas, tām būs jāseko līdzi un jāpielāgojas tehnoloģiju attīstībai. Līdzšinējās zinātnieku diskusijas ir izvirzījušas divus veidus, kā var tikt glabāta centrālās bankas digitālā nauda. Centrālās bankas digitālā nauda varētu tikt glabāta centrālajā bankā atvērtos kontos (angliski – account based) vai arī elektroniskajās ierīcēs (angliski – value based). Šie abi centrālās bankas digitālās naudas veidi var pastāvēt neatkarīgi no tā, kas ir digitālās naudas izplatītājs naudas gala īpašniekiem – centrālā banka vai bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam ikdienišķa situācija – Bauskas tirgū cilvēks ar 50 eiro banknoti rokā klīst starp pārdevēju galdiem. «Kādam ir, ko samainīt? Tikko izņēmu no bankomāta, bet stādu audzētājai nav, ko izdot!» Kāds izpalīdzīgais atrodas, un veiksmīgais pircējs ar dēstu kasti padusē pēc mirkļa ir prom.

Savukārt izlīdzētājs dažas stundas vēlāk uzzina, ka iegūto glīto papīrīti var uzspraust uz nagliņas «sirdsmājiņā», vēsta reģionālais laikraksts Bauskas Dzīve. .

Viltotas naudaszīmes nonāk gan labdarības organizāciju, gan baznīcu ziedojumu kastēs. Pa kādai var atrasties lielākā naudas žūksnī, «no rokas» pārdodot lietotu sadzīves preci, apmeklējot amatnieku tirdziņus, kur katram naudas pārbaudes ierīces nav.

Nācies turēt rokās glītu, nedaudz saburzītu 50 eiro banknoti, kurai, pret gaismu apskatot, bija gan ūdenszīmes, gan metāliskais drošības diegs. Tomēr pārbaudes ierīce lielveikala kasē to meta atpakaļ ar skaļu pīkstienu, un iemaksas bankomāts neņēma pretī. Vai tiešām viltota?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Var sākties viltotu eiro pārdošanas vilnis

Gunta Kursiša, 06.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā šogad pensionārei uz ielas «notirgota» viltota 200 eiro banknote, par to prasot 50 latus. Šādi gadījumi līdz ar jaunās valūtas ieviešanu varētu būt novērojami arvien biežāk, ņemot vērā Igaunijas pieredzi, informē Latvijas Valsts policija (VP).

Igaunijā, ieviešot eiro, bijuši vairāki gadījumi, kad iedzīvotāji, mēģinot rast izdevīgāku valūtas maiņas kursu, uzķērušies uz krāpniekiem, raksta Diena.

Viltotas eiro banknotes netrenētai acij tik viegli nemaz nav nosakāmas, - ar papīra naudu latos bijis krietni vienkāršāk. «Par spīti tam, ka ir visādi bukleti un pieejama bagātīga informācija internetā, ierindas cilvēkam atšķirt kvalitatīvu viltojumu būs ļoti grūti,» pauda VP Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

Patlaban Latvijā papīra naudu gandrīz nemaz nevilto, turklāt 97% gadījumu viltotas tiek latu monētas. Tikmēr eirozonā papīra nauda viltošanai padodas viegli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki aizdomās par viltotas naudas izgatavošanu, glabāšanu un izplatīšanu aizturējuši kopumā četras personas.

Policija Jūrmalā, dzelzceļa stacijas Pumpuri teritorijā aizturējusi 1969.gadā dzimušu vīrieti, kurš realizējis viltotas ASV dolāru banknotes 50 tūkst. ASV dolāru vērtībā, saņemot par to 5 tūkst. Ls. Tāpat policijas darbinieki aizturējuši 1986.gadā dzimušu sievieti, kura labprātīgi izsniedza 20 viltotas banknotes 100 ASV dolāru nominālā, DB informēja Valsts policijas pārstāve Zane Maskaļonoka.

Turpinot operatīvos pasākumus, aizdomās par viltotas naudas izgatavošanu, glabāšanu un realizāciju aizturēts arī kāds 1970.gadā dzimis vīrietis, pie kura atrastas un izņemtas sešas viltotas banknotes 100 ASV dolāru nominālā. Veicot kratīšanu vīrieša dzīvesvietā Rīgā, atrastas un izņemtas vēl 74 viltotas banknotes arī 100 ASV dolāru nominālā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Starptautiskā operācijā aiztur naudas viltotājus un izņem pusmiljonu eiro

Jānis Rancāns, 16.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bulgārijas policija kopīgā operācijā ar Eiropolu piektdien ir likvidējusi kādu naudas viltotāju grupējumu, ir paziņojis Eiropols. Bulgārijas policija aizturēja sešus aizdomās turamos un izņēma vairāk nekā pusmiljonu ļoti augstas kvalitātes eiro banknošu.

Viltotā nauda tika paredzēta galvenokārt Rietumeiropas valstīm.

Tiesībsargi uzskata, ka naudas viltotāji savu darbību bija uzsākuši salīdzinoši nesen. Tomēr, spriežot pēc naudas viltošanas iekārtu izsmalcinātības un konfiscētajiem materiāliem, grupējums naudu būtu viltojis ievērojamos apjomos. Šo naudas viltotāju aizturēšana ir uzskatāma par svarīgu ieguldījumu eiro aizsardzībā.

Operācija tika realizēta sadarbojoties Eiropolam, Bulgārijai, Spānijai un Eurojust (Eiropas Savienības tieslietu sadarbības aģentūra). Eiropols izmeklēšanā asistēja ar analītisko, tehnisko un finanšu palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turpinās Grūtupa iesākto

Andrejs Vaivars, BNS, 
speciāli DB, 26.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl pirms bija aprāvusies advokāta Andra Grūtupa dzīve, viņa biroju jau kādu laiku de facto vadīja Viktors Tihonovs. Pēc Grūtupa aiziešanas aizsaulē tika nomainīta arī plāksnīte pie biroja durvīm, un viņa birojs pilnīgi oficiāli kļuva par Tihonova biroju.

Jūsu vadītā advokātu biroja darbu šobrīd var iedalīt divās daļās – pirms un pēc Andra Grūtupa. Vai pašreiz biroja darbā ir jūtamas kādas izmaiņas?

Var piekrist, ka no formālās puses viens posms ir noslēdzies, bet otrs iesācies, jo Grūtupa kunga biroja vairs nav, bet vai ir notikušas kādas kardinālas izmaiņas? Ceru, ka nē! Vismaz saistībā ar darba apjomu un lietu sarežģītību ceru, ka izmaiņas uz slikto pusi nebūs. Reāli es vadīju biroju jau kādu laiku pirms šī nelāgā notikuma. Mūsu prioritāte bija un būs civiltiesības. Tagad gan cenšamies paņemt arī kādu interesantu krimināllietu, un pēdējo gadu laikā apgriezienus uzņēmis arī darbs ar administratīvajām lietām, bet pamatdarbs vienmēr ir bijis civillietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Līdz pat trešdaļai kompensāciju tērē krāpnieku dēļ

Jānis Lasmanis, 16.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz pat 30 % no aptuveni 4 miljoniem latu, kas sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem tiek izmaksāts kompensācijās par invalīdu pārvadāšanu ar atlaidēm, iespējams, tiek izmaksāti nepamatoti.

Šādu iespēju Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā pieļāva Autotransporta direkcijas (ATD) valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns. Uzmanību problēmai pievērsa parlamentārietis Māris Dzelzskalns (ZZS), kurš arī ir invalīds. Viņš norādīja, ka regulāri izmanto sabiedrisko transportu un, ja ATD aprēķini, ka gadā I un II grupas invalīdiem, kā arī personām, kas pavada invalīdus tiek pārdoti aptuveni 4 miljoni biļešu, tad viņam vajadzētu katru reizi vilcienā vai autobusā redzēs vismaz vairākas šādas personas, bet tā nenotiekot.

«Satiksmes ministrija piekrīt šīm bažām, bet situācija ir tāda, ka šoferiem primārais ir rūpēties par pasažieru drošību, nevis pārliecināties par dokumentu (invalīda apliecības) autentiskumu, bet tie bieži ir viltoti,» teica A. Lubāns. Turklāt, lai neradītu lieku spriedzi, ATD rekomendējusi šoferiem netaisīt skandālus pat tad, ja rodas aizdomas, ka invalīda apliecība ir viltota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aiztur viltotas naudas izgatavotājus un izplatītājus

Elīna Pankovska, 14.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei izdevies aizturēt Rīgā divus vīriešus, kuri aptuveni pusotru mēnesi nodarbojušies ar viltotas naudas izgatavošanu un izplatīšanu.

Kratīšanas laikā abu dzīves vietās policija atradusi un atsavināja vairākus priekšmetus, tajā skaitā, datoru un printeri, kas, iespējams, izmantots viltotās naudas izgatavošanas procesā. Aizturētie izgatavojuši dažādu nominālvērtību Latvijas latu banknotes un izplatījuši vairākās tirdzniecības vietās Rīgā un Juglas mikrorajonā.

Viens no aizturētajiem ir jau iepriekš nonācis likumsargu redzeslokā saistībā ar nelikumīgu narkotisko vielu glabāšanu. Par naudas viltošanas faktu uzsākts kriminālprocess par viltotu Latvijas Republikā apgrozībā esošu vai apgrozībai paredzētu naudas zīmju izgatavošanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos vai glabāšanu nolūkā to izplatīt, kā arī par šāda viltojuma izplatīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marta beigās Rīgas policijas darbinieki aizturējuši trīs vīriešus, jo ir aizdomas par viltotu 100 eiro banknošu izplatīšanu Rīgā.

Pagājušajā mēnesī Rīgas policijā saņemti vairāki iesniegumi par viltotām 100 eiro banknotēm. Izmeklēšanas gaitā likumsargi noskaidroja, ka viltotas naudas zīmes izmantotas, norēķinoties par dažādām vērtīgām precēm, kuras tika pārdotas interneta sludinājumos, konstatēti arī gadījumi, kad viltotā nauda piedāvāta valūtas maiņas punktos.

Veicot izmeklēšanu, policijas darbinieki noskaidroja iespējamās vainīgās personas un marta beigās tika aizturēti 1975., 1954. un 1955. gadā dzimuši vīrieši. Divi no aizdomās turētajiem jau iepriekš sodīti par dažādiem likumpārkāpumiem.

Rīgas reģiona policijā sākts kriminālprocess par naudas viltošanu un izplatīšanu. Policisti aicina atsaukties ikvienu, kurš ir cietis vai kura rīcībā ir informācija par attēlos redzamo vīriešu pretlikumīgajām darbībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija beigās Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas darbiniekiem izdevies apturēt organizētas noziedzīgas viltotas naudas izgatavotāju grupas darbību. Aizturēti trīs vīrieši, kuri speciāli aprīkotās telpās vairāku gadu garumā izgatavojuši viltotas divu latu monētas – kopumā izgatavoti aptuveni 15 tūkstošu monētu, informē policija.

Policijas darbinieki, apkopojot no Latvijas Bankas un inkasācijas uzņēmumiem saņemto informāciju par viltotas naudas konstatēšanas gadījumiem, uzsāka izmeklēšanu ar nolūku noskaidrot personas, kas nodarbojas ar viltotu latu monētu izgatavošanu un izplatīšanu Latvijas teritorijā. Izmeklēšanas procesā policijas darbiniekiem izdevās noskaidrot iespējamo viltoto monētu izgatavošanas vietu, kā arī personas, kuras nodarbojušās ar naudas izgatavošanu un izplatīšanu.

Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs informē: «Rūpīgi izstrādāta un īstenota operatīvo pasākumu plāna rezultātā mūsu darbiniekiem izdevās nonākt uz pēdām un aizturēt visus trīs organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus – 1939., 1972. un 1980. gadā dzimušus vīriešus. Minētās personas ar presformas palīdzību izgatavoja un vēlāk izplatīja viltotas divu latu monētas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zelts – stabila nauda vai «tukšā nauda»?

Pēteris Avotiņš, a/s Goldinvest Asset Management padomes priekšsēdētājs, 30.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl dažus gadus atpakaļ par investīcijām zeltā neviens nezināja tikpat kā neko. Toties daudzi bija nekustamā īpašuma speciālisti, zēla un plauka akciju tirgi. Tagad gandrīz katrs zina, kas ir budžeta konsolidācija, valūtu krīze un valstu parādi. Arī par ieguldījumiem zeltā un dārgmetālos nu jau zina daudz vairāk.

Šādu izglītības pieaugumu par investīcijām zeltā sekmē bēdīgais ekonomikas stāvoklis un neskaidrās nākotnes prognozes. Kā sekas tam, pēc brīvā tirgus principiem, parādās arī piedāvājums, jo pieprasījums ir.

Pēc zelta cenu straujā pieauguma, kas daudziem atgādināja nekustamā īpašuma cenu pieaugumu vai akciju tirgu straujo izaugsmi pēdējās desmitgdēs, radās daudz spekulāciju par to, vai neveidojas zelta cenu burbulis. Parādījās arī apgalvojumi par zeltu kā «tukšo naudu».

Dīvaini, ka, lai gan zelts jau vairāk 5 000 gadu cilvēces vēsturē ir patstāvīgi spēlējis lomu kā vienīgā īstā nauda un to, ka gandrīz visu centrālo banku valstu rezevēs atrodas lielāks vai mazāks zelta daudzums, ar apskaužamu patstāvību tiek uzturēts viedoklis par zelta bezjēdzību un visos iespējamos ceļos tiek mazināta tā nozīme finanšu tirgus sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka Ministru kabinets 2012. gada 20. novembrī pieņēma noteikumus Nr. 783 «Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 10. aprīļa noteikumos Nr. 237 «Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi»», kas publicēti 2012. gada 22. novembra laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» Nr. 184 (4787) un kuri stājās spēkā 2013. gada 1. janvārī.

2012. gada 21. jūnijā Saeimā tika pieņemts likums «Grozījumi likumā «Par nodokļiem un nodevām»», (publicēts 2012. gada 12. jūlija laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» Nr. 109 (4712)).

Saskaņā ar grozījumiem likumā «Par nodokļiem un nodevām», kas stājās spēkā 2013. gada 1. janvārī noteikts:

1. Nodokļu maksātāji, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15. datumam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā deklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 1000 latu līdzšinējo 3000 latu vietā. Līdz ar to nodokļu maksātājiem ar 2013. gada 1. janvāri būs jādeklarē visus iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktos darījumus (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās), kuru summa pārsniedz 1000 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Cik droša ir elektroniskās naudas un virtuālās naudas izmantošana?

Aiga Krīgere, Zvērinātu advokātu biroja Borenius juriste, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinoši nesen publiskajā telpā izskanēja ziņa, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izsniegusi pirmo licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai (1). Savukārt, pēc šīs ziņas publiskošanas sekoja asa sabiedrības reakcija digitālajos medijos komentāru sadaļā, uzsverot, ka šādām iestādēm uzticēties nedrīkst, jo ieguldītā nauda tiks pazaudēta. Tomēr norādāms, ka šādai reakcijai nav pamata, jo būtiski ir nošķirt elektronisko naudu no virtuālās naudas, kuras lietošanas sekas saistāmas ar dažādiem riskiem. Līdz ar to, izprotot atšķirību starp elektronisko naudu un virtuālo naudu, ir iespēja sevi pasargāt no reālu naudas līdzekļu pazaudēšanas.

Elektroniskās naudas statusu un tās emitentu darbību regulē Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likums (turpmāk – Likums). Līdz ar to elektroniskās naudas emitenti ir pakļauti konkrētam normatīvajam regulējumam, kas nozīmē to, ka gadījumā, ja elektroniskās naudas emitents savā darbībā neievēro Likuma prasības un ir pārkāpis savu klientu tiesības, klientiem ir iespēja vērsties Likumā noteiktajā kārtībā vienā no divām valsts iestādēm savu tiesību un likumisko interešu aizsardzībai, proti, FKTK vai Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), kā arī Latvijas Komercbanku asociācijas ombudā.

Atbilstoši Likuma prasībām elektroniskajai naudai piemīt trīs pazīmes, ar kuru palīdzību iespējams identificēt un nošķirt elektronisko naudu no citiem norēķinu līdzekļiem:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iniciatīvas grupa Kuram tas rūp? ir nolēmusi ķerties pie pamatiem – uzdot pavisam vienkāršus jautājumus un mēģināt rast uz tiem atbildes, jo, aizmirstot šīs vienkāršās lietas, vērtības kļūst ačgārnas un svarīgais paliek aiz nesvarīgā. Pirmais mūsu jautājums ir: «Kur rodas nauda?» Tā nauda, kas visu kustina, kur rodas Latvijas bagātība? Atbilde ir nepieciešama, lai nesajauktu vērtību kārtību

Bagātības radītājs

Mūsu uzskats ir, ka bagātību rada cilvēks, kurš strādā. Tas, kurš rada preci vai pakalpojumu, kas ir nepieciešama, un to pārdod tirgū – iekšējā tirgū vai arī eksporta tirgos. Radītājs ir darbinieks vai uzņēmējs, par kura radīto preci vai pakalpojumu citi cilvēki brīvprātīgi, bez īpašiem likumiem vai pavēlēm maksā. Ar to būtu aprakstīts Latvijas bagātības radītājs vai tas, kur rodas nauda. Pavisam vienkārši, un tomēr, kādēļ sākas atrunas. Piemēram, tādas, kuras pat grafiskajā attēlojumā neesam norādījuši. Proti, pirmais, ko daži ļautiņi gribēs pieminēt, un ne bez pamata, būs Eiropas Savienības struktūrfondi. Tā taču ir nauda! Turklāt daļu no tās mēs paši fondos iemaksājam. Ir tikai viena atbilde – šī ir nodokļu maksātāju nauda. Nav svarīgi – Eiropas vai Latvijas. Tā ir nauda, kas jau radīta un tiek dota kā publiskā servisa pakalpojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pēc EXPO vēl viens uzņēmējs nonāk tiesā un uzvar

Jānis Goldbergs, 12.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākā tiesa 3. decembrī atzina, ka komandītsabiedrība EXPO 2015 ir uzvarējusi Ekonomikas ministriju. Spriedums vairs nav pārsūdzams un pasaka, ka uzņēmums līdzekļus 2015. gada Milānas paviljona iecerei tērējis likumīgi.

Uzņēmums Positivus Event bija EXPO 2015 komandīts, tādēļ arī saruna ar īpašnieku Ģirtu Majoru. Intervijas laikā rodas deja vu sajūta. Dienas Bizness jau publicēja sarunu ar vienu no Aerodium īpašniekiem Ivaru Beitānu, kura stāstā strīda ābols bija Šanhajas EXPO izstādes Latvijas paviljons. Lieta uzvarēta Augstākajā tiesā šā gada oktobrī pret LIAA. I. Beitāna gadījumā strīds bija ar LIAA vadītāju Andri Ozolu, bet Majora gadījumā - ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu. Abos gadījumos pēc strīda uzvaras civiltiesiskā kārtībā pret uzņēmējiem sāktas krimināllietas. Ekonomikas ministrija pagaidām lietu nekomentē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas pārvērš valsts iestādēs

Sandris Točs, speciāli DB, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es vēlos strādāt nozarēs, kur nav tādas regulācijas, nav tādas valsts iejaukšanās privātos uzņēmumos, kāda notiek finanšu jomā, īpaši Latvijā,» intervijā Dienas Biznesam saka likvidējamās ABLV Bank īpašnieks Ernests Bernis

Eiropas Savienības tiesiskuma līmenis mums vienmēr ir bijis tas, uz ko Latvijai vajag tiekties. Tagad Eiropas Savienība, lasot medijus, kļuvusi par «pasaules naudas atmazgātāju paradīzi». Kas notiek?

Jāatzīst, ka patreiz cīņa ar naudas atmazgāšanu banku un finanšu nozarē ir galvenā tēma, ar to ir saistīti galvenie riski un tās ir lielākās galvassāpes visiem banku vadītājiem. Tāpēc, ka pasaule tomēr mainās. Ja kaut kas bija pieņemts pirms desmit vai divdesmit gadiem, tad, pasaulei attīstoties, tas vairs nav pieņemams. Ko es ar to gribu pateikt? Visur banku sektorā ir vērojama milzīga spriedze, kas ir saistīta ar to, ka ir ļoti liels spiediens no valsts puses, lai apkarotu nodokļu nemaksāšanu, korupciju un noziedzību. Valdības uzskata, ka reālais cīņas lauks ar šiem noziegumiem ir finanses. Nosacīti pirms piecpadsmit, divdesmit gadiem bija tā robeža, kad pienākumu cīnīties ar šiem noziegumiem no valsts iestādēm sāka pārlikt uz bankām. Sprieda tā – ja noziedzniekiem nebūs iespējas operēt ar savu naudu, tas samazinās noziedzību. Domāju, ka kopumā jā, tā ir pareiza pieeja. Tikai diemžēl patreiz mēs vērojam to, ka lielākā daļa skandālu ir nevis valsts vai banku rīcības dēļ, bet tāpēc, ka tos izraisījušas dažādas publikācijas. Mēs tikko redzējām Swedbank skandālu. Bija Danske Bank skandāls. Ievērojiet – skandālos runa ir par miljardu darījumiem, milzīgiem naudas apgrozījumiem, bet vienlaikus tur gandrīz nav aktīvu krimināllietu, faktiski neviena persona nav apsūdzēta. Kā tas var būt? Man liekas, tas pārvēršas par farsu. Tāpēc, no vienas puses, milzīga atbildība tik tiešām gulstas uz bankām. Tām ir jādara viss, lai nepieļautu savu darbinieku iesaistīšanu nelikumīgos darījumos. No otras puses, ir mediju kampaņa, kas vairāk skar reputāciju, nevis runa ir par reāliem noziegumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Strādāt mūsdienīgi, bet algu saņemt «pa vecam»?

Andris Alksnis, LDDK Rīgas reģiona eksperts darba tiesību jautājumos, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Darba likuma normām darba devējam ir pienākums nodarbinātajiem regulāri izmaksāt darba samaksu. Tas, jādomā, nevienam strādājošajam nav nekas jauns. Tomēr darba samaksas izmaksas veidu regulējums normatīvajos aktos gan daudziem varētu izrādīties kas neparasts.

Darba likuma 70. pants noteic, ka darba samaksa darbiniekam aprēķināma un izmaksājama skaidrā naudā. Un darba devējam ir tiesības izmaksāt darba samaksu bezskaidrā naudā ar pārskaitījumu uz darbinieka norēķinu kontu tikai tad, ja darbinieks un darba devējs par to ir vienojušies. Tātad saskaņā ar Darba likuma normām galvenais veids, kā darba devējam jāizmaksā darba samaksa, ir skaidrā naudā.

Tiesa gan, praksē šāda rīcība jau ir kļuvusi par retumu gluži racionālu un loģisku iemeslu dēļ. Lai izmaksātu darba samaksu skaidrā naudā, darba devējam ir pienākums nodrošināt, ka darba devēja pilnvarots pārstāvis (grāmatvedis, kasieris) fiziski izmaksā darbiniekam skaidru naudu un darbinieks ar savu parakstu apliecina tās saņemšanu. Šāds process mūsdienās kļuvis mazefektīvs un, piemēram, uzņēmumos ar lielu darbinieku skaitu, arī sarežģīts un novecojis – gan no darba devēja, gan darbinieka viedokļa (jo īpaši, ja darbinieki strādā vairākās uzņēmuma struktūrvienībās, kas ģeogrāfiski atrodas dažādās vietās).

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Naudas līdzekļu uzskaite

Silvija Gulbe, starptautiskās auditorkompānijas SIA «Grant Thornton Rimess» partnere, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas līdzekļi ir uzņēmuma komercdarbības galvenais tiešais resurss, ar kuru uzņēmums veicina sava kapitāla pieaugumu. Naudas līdzekļi ir uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu likvīdākā daļa, to uzskaite nav sarežģīta, tomēr bieži uzņēmumu grāmatvedībā tiek pieļautas neprecizitātes naudas līdzekļu uzskaitē. Jāuzsver - naudas līdzekļu uzskaite ir reglamentēta daudzos normatīvos dokumentos.

Vispirms jāatzīmē, ka atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām bilancē uzrāda tikai naudu, bet naudas plūsmas pārskatā uzrāda naudu un naudas ekvivalentus. Savukārt, pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem bilancē uzrāda naudu un tās ekvivalentus.

Dažāda pieeja

Praksē ir izveidojusies situācija, ka uzņēmumi dažādi uzrāda naudas līdzekļus gada pārskatā. Sakarā ar to pārskata lietotāji papildus informāciju var iegūt finanšu pārskata pielikumā, kurā jābūt norādītai naudas un tās ekvivalentu uzskaites politikai, kā arī būtu jāatšifrē bilances postenis nauda gadījumā, ja tajā ir ietverti arī naudas ekvivalenti. 2011. gada 21. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 481 «Noteikumi par naudas plūsmas pārskata un pašu kapitāla izmaiņu pārskata saturu un sagatavošanas kārtību» pirmo reizi ir sniegta naudas definīcija. Šo noteikumu izpratnē:

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ātrāki maksājumi nav tādēļ, ka pircējs nevar atcerēties PIN kodu, bet, lai viņam būtu mazāk laika pārdomāt

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd, kad tehnoloģiju attīstības ietekmē strauji palielinās bezskaidru norēķinu īpatsvars, arvien biežāk cilvēki uzdod jautājumus, kas ir drošāk – skaidra vai neskaidra nauda, un vai nākotnē nauda vispār būs? Dienas Bizness uz sarunu par tehnoloģiju un finanšu pasaules mijiedarbību ir aicinājis sociālantropologu, filozofijas doktoru Klāvu Sedlenieku un bankas BlueOrange klientu līdzekļu pārvaldīšanas pārvaldes vadītāju Paulu Miklaševiču.

Kā tehnoloģijas ietekmējušas naudas attīstību?

K.S.: Nauda pati par sevi ir tehnoloģija, kas laika gaitā ir mainījusies, bet informāciju tehnoloģiju attīstība tikai padarījusi aktuālāku faktu, ka nauda nav viena konkrēta un taustāma lieta, bet vērtības indekss. Kaut arī ikdienā mēs aizvien izmantojam banknotes un monētas, bet patlaban kopējā naudas apjomā to skaits rūk, savukārt tehnoloģijas rada iespēju decentralizēt naudu. Tā kā nauda ir netverama un tās vērtība ir tikpat netverama, ir nepieciešami mehānismi, kas rada pārliecību, ka to naudu, ko izmantojam, lietos arī citi cilvēki un tā neradīsies no zila gaisa. Taču aizvien ir strīdīgs jautājums, no kurienes radusies tā nauda, ko mēs ikdienā jau izmantojam. IT mūsdienās ļauj zināmā mērā pārvietot naudas vienības vērtības uzturēšanu no centralizētām bankām un valdībām uz ārējiem resursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Šogad skaidrā naudā veiktie darījumi virs 2000 latiem jādeklarē līdz 2014. gada februārim

Dienas Bizness, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visiem uzņēmumiem un fiziskajām personām - saimnieciskās darbības veicējiem - līdz 2014. gada 1. februārim būs jādeklarē Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tie darījumi, kas 2013.gadā veikti ar fiziskām personām vairāk kā 2000 latu apmērā skaidrā naudā.

Kā norāda VID, tādēļ turpmāk gadījumos, kad fiziska persona norēķināsies par darījumu skaidrā naudā vairāk nekā 2000 latu apmērā, preces pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam būs jāidentificē darījuma partneris – fiziskā persona, pamatojoties uz personas pasi vai personas apliecību.

2013.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi likumā par «Par nodokļiem un nodevām», kas nosaka, ka nodokļu maksātāji, kas veic saimniecisko darbību, saskaņā ar Ministru kabineta 2007.gada 10.aprīļa noteikumos Nr.237 «Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi» noteikto līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1.februārim deklarē visus iepriekšējā gada laikā skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, kas neveic saimniecisko darbību, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniedz 2 000 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz pusi varētu sarukt klientu skaits, kuri izvēlas OCTA apdrošināšanas atlīdzību saņemt naudā

Žanete Hāka, 11.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad uz pusi varētu sarukt to klientu skaits, kuri izvēlas OCTA apdrošināšanas atlīdzību saņemt naudā, ko ietekmē jaunie noteikumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā (OCTA likums), prognozē AAS BTA Baltic Insurance Company eksperti.

Ņemot vērā iepriekš minēto un to, ka būtiski atšķiras vidējās izmaksātās atlīdzību summas, ja atlīdzība tiek izmaksāta remontdarbu vai naudas veidā, šogad vismaz par 13% varētu pieaugt kopējais izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apjoms OCTA veidā.

2016. gadā vidējā izmaksātā atlīdzība par OCTA gadījumu, kad klients izvēlējies atlīdzību saņemt naudā, bija 480 eiro, savukārt vidējā izmaksātā atlīdzība OCTA gadījumos, kad veikti remontdarbi autoservisā, bija 856 eiro. Tas apliecina, ka palielinoties to klientu skaitam, kas izvēlēsies veikt remontu, nevis saņemt atlīdzību naudā, palielināsies arī izmaksāto atlīdzību apjoms, liecina BTA prognozes.

Komentāri

Pievienot komentāru