Jaunākais izdevums

Investoru eiforija saistībā ar tehnoloģiju kompānijas Apple akcijām tirgū atgriezusies, raksta Bloomberg.

IPhone ražotāja akcijas cena pirmdien sasniedza rekordaugstu 153,01 dolāru atzīmi. Vērojot tendences tirgū, analītiķi prognozē turpmāku cenas pieaugumu.

Tā, kompānijas Drexel Hamilton analītiķis Braiens Vaits paaugstinājis 12 mēnešu cenas mērķi līdz 202 dolāriem, kļūstot par pirmo pārdošanas puses analītiķi, kurš prognozē, ka kompānijas vērtība pārsniegs vienu triljonu dolāru.

2014.gada novembrī līdzīgi optimistisku prognozi izteica investors Karls Ikans. Pēc septiņiem mēnešiem akciju cenas ievērojami pieauga un neatgriezās iepriekšējā līmenī līdz pat šā gada sākumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus dalībnieki šobrīd aktīvi mēģina izzīlēt to, kāda varētu būt ASV un Irānas saasinājumu attīstība. Pagaidām joprojām lielākajai daļai Volstrītā bāzes scenārijs paredz to, ka tālāki asumi būs, lai gan tie tomēr nepāraugs plašākā jaunā karadarbībā.

Tādējādi, neskatoties uz dažādiem nemierīgiem jaunumiem, gada sākums daudzām populārām akcijām ir bijis visai veiksmīgs. Turpina pieaugt, piemēram, lielo ASV tehnoloģiju līderu akciju vērtība. Apple akcijas cena kopš gada sākuma palielinājusies par 1,6%, Alphabet (Google mātes uzņēmums) pat par 4,1% līdz 1395 ASV dolāru atzīmei un Facebook - par 3,8%.

Liela daļa aptaujāto finanšu ekspertu teic, ka, ģeopolitikai esot sakarsētai, finanšu tirgū sagaidāmas palielinātas svārstības. Viedokļi par nepieciešamajām darbībām ar naudu šādos laikos gan ir visai dažādi. Visai daudzi turpina norādīt, ka jebkuru straujāku akciju atkāpšanos drīzāk derētu izmantot, lai šos vērtspapīrus iegādātos lētāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pirkt vai nepirkt Apple akcijas pirms iPhone 8 prezentācijas?

Žanete Hāka, 05.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple nākamnedēļ, 12.septembrī prezentēs jauno iPhone 8 modeli, un tirgus dalībnieki sagaida iespaidīgu prezentāciju, tādēļ cerams, ka kompānija nesagādās vilšanos.

Patlaban ir pagājuši nedaudz vairāk kā 10 gadi kopš iPhone debijas tirgū, un tas bija viens no pīlāriem pašreizējām tirgus tendencēm un pircēju pieprasījumam.

Kopš iPhone debitēja tirgū Apple akcijas cena ir augusi par vairāk nekā 820%, taču tirgus ir skarba vieta un investori neskatās pagātnē, bet gan domā par nākotni. Līdz ar to patlaban jautājums ir, kādā virzienā dosies uzņēmums un vai iegādāties akcijas, gaidot iPhone 8.

Portāls MarketWatch apkopojis piecus iemeslus, kādēļ ir vērts iegādāties uzņēmuma akcijas un piecus iemeslus, kādēļ būt piesardzīgiem.

Kādēļ iegādāties Apple akcijas?

1. Tirgus noskaņojums ir uzlabojies. Pēc diezgan neveiksmīga snieguma 2015. un 2016.gadā Apple akcijas cena pēdējā laikā uzrāda labas tendences, un augusta sākumā dienas laikā pat tā palēcās par 5% pēc tam, kad investori guva pierādījumus, ka iPhone pārdošanas apjomi aizvien aug labi. Šajā gadā akcijas cena ir augusi par 40%, savukārt kopš pērnā gada maijā – par 80%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ar Apple akcijām būtu izdevies trīskāršot sākotnējo ieguldījumu

Jānis Šķupelis, 06.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav nekāds jaunums tas, ka pēdējo gadu laikā, ieguldot ASV akcijās, varējis labi nopelnīt. Par vienu no šī tirgus izaugsmes simboliem var uzskatīt Apple akcijas veikumu.

Turklāt pagājušonedēļ tieši šī kompānija kļuva par pirmo Rietumvalstu publiski kotēto uzņēmumu, kura kapitalizācija pārlēca pāri gigantiskajai viena triljona ASV dolāru kapitalizācijas (akcijas cena reizināta ar akciju skaitu) latiņai. Kopš šā gada sākuma Apple akcijas vērtība Nasdaq biržā ir pieaugusi par 22,5%, bet 12 mēnešu skatījumā tie ir jau 35%. Savukārt piecu gadu skatījumā Apple akcijas cena ir augusi par 210%. Tas nozīmē, ka investoram, kas pirms pieciem gadiem būtu izlēmis pirkt minētā viedierīču ražotāja vērtspapīrus, savu sākotnējā ieguldījuma summu būtu izdevies vairāk nekā trīskāršot.

Vēl skaistāka šī aina izskatās ilgākā termiņā. Apple par publiski tirgotu akciju kompāniju kļuva 1980. gadā. Toreiz kompānijas akcija maksāja 22 ASV dolārus. Ja kāds investors toreiz būtu iegādājies šīs akcijas, tad viņš varētu priecāties par vairāk nekā 40 tūkst. procentu guvumu. Pašlaik redzams, ka Apple akcijas cena pārkāpusi pāri 200 ASV dolāru slieksnim, lai gan būtu jāņem vērā, ka Apple savā korporatīvajā vēsturē veikusi akciju splitus. Piemēram, 2014. gadā šī uzņēmuma akcija maksāja aptuveni 700 ASV dolārus, kur uzņēmuma vadība izlēma veikt akciju splitu ar attiecību 7 pret 1. Tas nozīmēja, ka šajā konkrētajā gadījumā kompānijas akcionārs agrākās vienas šīs kompānijas akcijas vietā saņēma septiņus šos vērtspapīrus. Attiecīgi ar septiņi tiks dalīta arī Apple agrākā akcijas cena (nekādas citas pārmaiņas, kas ietekmētu kompānijas darbību, veicot šo darbību, nav).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi krītas pēc Apple prognozes saistībā ar Ķīnas ekonomiku

LETA--AFP, 04.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi ceturtdien kritās pēc tam, kad kompānija «Apple» samazināja savu tirdzniecības apjoma prognozi un skaidroja to ar Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

«Apple» trešdienas vakarā prognozēja, ka uzņēmuma tirdzniecības apjoms pagājušā oktobra-decembra ceturksnī būs krietni zemāks gan par kompānijas, gan analītiķu iepriekš izteiktajām prognozēm.

«Apple» tagad prognozē, ka tirdzniecības apjoms šajā periodā veidos 84 miljardus dolāru (73,7 miljardus eiro). «FactSet» aptaujātie analītiķi bija prognozējuši, ka pārdošanas apjoms pieaugs par 9% un sasniegs 91,3 miljardus dolāru.

Tirdzniecības apjoma kritums galvenokārt tika izskaidrots ar situāciju Ķīnā, kur palēninājusies ekonomikas izaugsme un «Apple» saskāries ar sīvu konkurenci, ko izrāda tādi iekšzemes ražotāji kā «Huawei» un «Xiaomi».

«Apple» arī atzina, ka patērētāji citos tirgos neiegādājas tik daudz jaunākās paaudzes «iPhone» modeļu, kā uzņēmums bija cerējis. Tas gan daļēji varētu būt skaidrojams ar šo tālruņu augsto cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz globālo pandēmiju, cenas vadošajos pasaules akciju tirgos pēdējo nedēļu laikā pieaugušas.

Par to, cik noturīgs varētu būt šis kāpums, pārliecība gan ne vienmēr ir tā pati lielākā. Neskatoties uz to, notiekošais liek domāt, ka pēc šīs krīzes pat vēl pārliecinošākas varētu kļūt jau tā gigantisko interneta un tehnoloģiju līderu pozīcijas.

Tieši šādu uzņēmumu vērtspapīri lielā mērā bijuši atbildīgi par kopējo tirgus cenu palielināšanos. Piemēram, tikai pieci uzņēmumi - "Microsoft", "Apple", "Amazon", "Alphabet" ("Google") un "Facebook" – šobrīd veido jau piekto daļu no kopējās ASV akciju tirgus "Standard & Poor's 500" indeksa vērtības (to veido 500 lielākās ASV publiski kotētās kompānijas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmuma Apple akcijas trešdien piedzīvoja straujāko kritumu vairāk nekā mēneša laikā pēc tam, kad analītiķi paziņoja, ka pieprasījums pēc iPhone 8 ir daudz zemāks nekā iepriekšējiem viedtālruņa modeļiem, raksta Bloomberg.

IPhone 8 rezervāciju skaits ASV bija mazāks nekā iPhone 7 un iPhone 6, uzsvēra Rosenblatt Securities analītiķis Huns Žangs, piebilstot, ka pieprasījums Ķīnā ir vēl zemāks. Rezultātā Apple akcijas cena samazinājās par 3,1%, kas ir straujākais kritums kopš 10.augusta.

Akcijas cena vakar sasniedza 155,65 dolārus.

Apple paredz, ka šā gada pēdējā ceturksnī Apple pārdošanas apjomi būs starp 49 un 52 miljardiem dolāru.Trešdienas akcijas cenas kritums samazināja šā gada pieaugumu līdz aptuveni 35%, vērtējumam sasniedzot 805 miljardus dolāru.

FOTO: Apple prezentē jaunos iPhone modeļus

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvien vairāk akciju tirgus analītiķu izsaka prognozes, ka tehnoloģiju uzņēmuma Apple akcija sasniegs 180 dolārus, raksta CNBC.

Pamatojoties uz akcijas cenas grafika analīzi, Oppenheimer analītiķis Ari Valds uzsvēris, ka var gaidīt atbalsta līmeni vidējā termiņā pie 155 dolāru atzīmes, un prognozējams, ka, ņemot vērā iepriekš šajā gadā pieredzēto akcijas cenas spēju izlauzties tehniskajam atbalsta līmenim, tā pieaugs līdz 180 dolāriem.

Laika periodā no 2014.gada līdz 2017.gada sākumam Apple akcijas cena ir bijusi diapazonā no 90 līdz 135 dolāriem, tādējādi tā spēja pieaugt par 45 dolāriem. Eksperts uzskata, ka akcijas cena palielināsies par vēl 45 dolāriem no iepriekš sasniegtā 135 dolāru līmeņa, tādējādi sasniedzot 180 dolārus. Tas būtu pieaugums par 11%, salīdzinot ar šīs nedēļas cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ar Teslas akcijām šogad aizvien teju 100% peļņa

Jānis Šķupelis, 22.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pa īsteniem amerikāņu kalniņiem šogad līdz šim braukājusi ASV elektroauto ražotāja "Tesla" vērtība.

Straujš minētā uzņēmuma akcijas cenas kāpums ASV biržā aizsākās pagājušā gada oktobrī. Kopš tā brīža līdz šā gada februāra otrajai pusei "Tesla" akcijas cena bija palielinājusies gandrīz par 300%. Tiesa gan, tad atnāca globālās pandēmijas bažas, kas "Tesla" akcijai no saviem rekordiem līdz 19. martam lika sarukt par 60%.

Kopš tā brīža gan uzņēmuma akcijas cena atkal strauji aug, un tie investori, kas "Tesla" akcijas būtu iegādājušies šā gada sākuma, šobrīd tās varētu nopārdot ar 80% lielu peļņu. Jācer, ka šāds akciju sniegums priekšzīmi sniegs arī kopējam ASV akciju tirgum ilgtermiņā. Katrā ziņā pēdējās nedēļās lielākie pasaules fondu tirgi jau ir bijuši visai optimistiski. Galu galā viens no pamata pieņēmumiem, kādēļ nauda tiek plūdināta akciju virzienā, ir tas, ka šie tirgi ilgākā termiņā, neskatoties uz dažkārt asām īstermiņa vēdergraizēm, ir tendēti uz pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Latvijas iedzīvotāji pērn ASV akciju tirgū visvairāk pirkuši Apple akcijas

Db.lv, 27.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā Latvijas iedzīvotāji tiešsaistes akciju tirdzniecības platformā "freedom24.com" visbiežāk iegādājušies tehnoloģiju uzņēmuma "Apple" akcijas.

Privāto investoru uzmanības lokā ir bijušas arī uzņēmumu "Virgin Galactic" un "Ford Motor" akcijas, kas popularitātes ziņā attiecīgi ierindojas otrajā un trešajā vietā starp pirktākajām akcijām.

Akciju tirdzniecības platforma "freedom24.com" eiropiešiem piedāvā tiešu piekļuvi Amerikas akciju tirgum un ir vienīgais "Nasdaq" biržā kotētais Eiropas brokeris.

Desmit uzņēmumu akcijas, kuras visvairāk 2021.gadā iegādājušies Latvijas privātie investori, bija "Apple", "Virgin Galactic", "Ford Motor", "Tesla", "Pfizer", "Palantir Technologies", "PayPal", AMD, "Roku" un "Coca-Cola".

Savukārt visvairāk Latvijas iedzīvotāji ir pārdevuši "Activision Blizzard", "Spirit AeroSystems", "Apple", "Ford Motor", "Salesforce", "Pfizer", "Bed Bath & Beyond", "Meta Platforms", "Virgin Galactic" un "Inovio Pharmaceuticals" akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants «Apple Inc.» atzinis, ka pieprasījums pēc viedtelefoniem «iPhone» samazinās, apstiprinot investoru bažas, ka uzņēmuma rentablākais produkts zaudējis daļu savas pievilcības.

Šādu atklāsmi vēstulē akcionāriem izteicis «Apple» vadītājs Tims Kuks. Viņš norāda, ka uzņēmuma tirdzniecības apjoms oktobra-decembra ceturksnī būs krietni zemāks gan par kompānijas, gan analītiķu iepriekš izteiktajām prognozēm.

«Apple» tagad prognozē, ka tirdzniecības apjoms šajā periodā veidos 84 miljardus dolāru (73,7 miljardus eiro). «FactSet» aptaujātie analītiķi bija prognozējuši, ka pārdošanas apjoms pieaugs par 9% un sasniegs 91,3 miljardus dolāru.

Kuks tirdzniecības apjoma kritumu galvenokārt skaidro ar situāciju Ķīnā, kur palēninājusies ekonomikas izaugsme un «Apple» saskāries ar sīvu konkurenci, ko izrāda tādi iekšzemes ražotāji kā «Huawei» un «Xiaomi».

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Apple sarūgtina investorus, paziņojot, ka atsevišķi neinformēs par iPhone rezultātiem

Db.lv, 02.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple fiskālā gada ceturtajā ceturksnī pārdevusi 46,9 miljonus iPhome, kas ir nedaudz vairāk kā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, raksta Bloomberg.

Uzņēmums prognozē, ka pirmssvētku laikā pieprasījums pēc jaunajiem, bet dārgākajiem iPhone būs vājāks nekā gaidīts, taču paziņojis, ka pārtrauks informēt tirgu atsevišķi par iPhone pārdošanas apjomiem.

Šis paziņojums satrauca investorus, un rezultātā kompānijas akcijas cena saruka par aptuveni 7%, sasniedzot 222,22 dolārus. Tiesa, aizvien kopš gada sākumā uzņēmuma vērtība ir pieaugusi par 31%. Tāpat pēc ziņojuma saruka arī Apple piegādātāju akciju cenas.

Apple prognozē, ka 2019.gada fiskālajā pirmajā ceturksnī ienākumi būs 89-93 miljardi dolāru. Analītiķi sagaida ienākumus aptuveni 92,7 miljardu dolāru apmērā.

Apple vadītājs Tims Kuks skaidrojis, ka prognozi lielākoties ietekmē vājāki rezultāti jaunattīstības tirgos, piemēram, Indijā un Brazīlijā, kā arī valūtu svārstības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kad Apple nošķaudās, iesnas saķer viss pārējais tirgus

Jānis Šķupelis, 15.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā saļodzījies viens no līdzšinējā akciju cenu pieauguma balstiem – mazinājusies tirgus dalībnieku pārliecība par atsevišķu gigantisku tehnoloģiju kompāniju spēju uzturēt fenomenālu ieņēmumu pieauguma tempu.

Šajā ziņā izcils piemērs ir Apple, kuru gadiem ilgā akciju cenu izaugsme ir padarījusi par pasaulē lielāko publiski kotēto uzņēmumu. Šī uzņēmuma veiksmes stāsts pamatā saistīts ar viedtālruņu pārdošanu. Tomēr šobrīd tirgus dalībnieki sākuši uztraukties, ka iPhone tomēr varētu nebūt tas produkts, kas nākotnē turpinās sildīt nemitīgi augošu skaitu patērētāju siržu. Tiek norādīts, ka pie šī produkta jau ir pierasts un vēl tālāki tā atjauninājumi vairs var nepanākt cerēto izaugsmes efektu. Zināma šaubu ēna ir par to, ko varētu nest un kāds īsti izskatīsies Apple plāns B.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien iPhone ražotāja Apple akcijas cena pieauga līdz jaunai rekordaugstai atzīmei – 135,09 dolāriem, pārspējot iepriekšējo rekordu – 134,54 dolārus, kas tika sasniegts 2015.gada aprīlī, raksta CNN Money.

Akcijas cena palīdzēja Apple vērtību palielināt virs 700 miljardiem dolāru, un to veicināja optimisma atgriešanās tirgus dalībnieku vidū saistībā ar iPhone pārdošanas apjomiem.

Goldman Sachs palielināja Apple akcijas cenas mērķi, pamatojot savu lēmumu ar to, ka visdrīzāk, nākamajā iPhone modelī tiks ieviestas būtiskas izmaiņas.

Apple akcijas cena iepriekš savu augstāko atzīmi sasniedza pēc tam, kad tirgū laida pārveidoto iPhone 6 un 6 Plus. Kopš tā laika Apple ir lauzis tradīciju mainīt iPhone katru otro gadu, un jaunākie modeļi patlaban izskatās līdzīgi tiem, kas tirgū tika laisti 2014.gadā.

Tiesa gan, Apple tirdzniecības apjomi 2016.fiskālajā gadā saruka pirmo reizi kopš 2001.gada, jo iPhone pārdošanas apjomi, kas veido lielāko daļu no tiem, samazinājās jau trīs ceturkšņus pēc kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple pēdējā laikā publicētie labie finansiālie rezultāti ne reizi vien raisījuši runas investoru vidū saistībā ar tā vērtības tuvošanos viena triljona robežai, raksta 24/7 Wall St.

Apple varētu kļūt par pirmo publiski kotēto kompāniju, kuras vērtība sasniedz vienu triljonu dolāru, taču vai un kad tas notiks, ir būtisks jautājums, norāda eksperti.

Patlaban Apple akcijas cena ir 196 dolāri, kas ir vēsturiski augstākais līmenis. Kompānijas tirgus kapitalizācija ir 935 miljardi dolāru, kas nozīmē, ka akcijas cenai jāaug vien par 7%, lai kopējā vērtība sasniegtu vienu triljonu dolāru. Pēdējā gada laikā akcijas cena ir augusi par 27%, un arī nupat publicētie finanšu rezultāti ir veicinājuši tās kāpumu, tomēr tas nav bijis pietiekami liels, lai Apple vērtība sasniegtu triljonu.

Tajā pašā laikā patlaban visas labās ziņas saistībā ar kompānijas darbību ir izsmeltas, kas nozīmē, ka jāgaida vismaz līdz nākamajam ceturksnim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Cīņa par vērtīgākā uzņēmuma statusu saasinājusies

Jānis Šķupelis, 29.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft ceļš atpakaļ uz pasaules vērtīgākā uzņēmuma troni.

Lielākā investoru skepse pēdējā laikā saistījusies ar līdzšinējiem akciju cenu pieauguma līderiem. Šāda situācija nozīmējusi, ka no pasaules vērtīgākā uzņēmuma statusa uz brīdi bijis jāatvadās Apple. Vēl nesen izskatījās, ka tā kompānija, kas vissparīgāk min uz Apple papēžiem, ir Amazon.com, kas kļuva par otro publiski kotēto uzņēmumu (aiz Apple), kura vērtība sasniedza apaļo viena triljona ASV dolāru līmeni. Triljona klubiņš gan pagaidām bijusi grūta vieta, kur noturēties, un oktobra-novembra notikumi nozīmējuši, ka pamatīgāk cieš arī šī e-komercijas uzņēmuma akcija. Kā izrādījies – pasaules vērtīgākā uzņēmuma troni, ja lūkojas uz kapitalizāciju, Apple nupat pagaidām gan vien uz brīdi atņēmis neviens cits kā Microsoft (abu šo kompāniju novērtējumi ir ļoti tuvu – pie 830 miljardiem ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple akcija pēc divu gadu pārtraukuma sasniedz rekordu, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple akcija pēc divu gadu pārtraukuma atkal spējusi aizsniegties līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam. Šī uzņēmuma akcijas vērtība šonedēļ palielinājusies līdz 133 ASV dolāru atzīmei, kur iepriekšējo reizi tā tik augstu bija 2015. gada vidū. Toreiz investoriem parādījās šaubas par Apple dominanci viedtālruņu tirgū un uzņēmuma spēju noturēt agrākos ieņēmumu pieauguma tempus.

Pēdējā laikā Apple akcijas cenai palielināties palīdzējuši labi iepriekšējā ceturkšņa uzņēmuma finanšu rezultāti, kuri atklāja, ka Apple ieņēmumi auguši par 3% līdz 78,4 miljardiem ASV dolāru, kas ir jauns rekords. Tāpat vairāki analītiķi piebilst, ka Apple, visticamāk, gūs labumu no Samsung nedienām ar šīs kompānijas Galaxy Note 7 viedtālruņiem (tos nācies atsaukt no tirgus).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas "Apple" akcijas cena pēc pērn piedzīvotā pieauguma par 85% arī šogad turpina savu izaugsmi, liecina biržu dati.

Kopš šā gada sākuma akcijas cena augusi jau par vairāk nekā 8,5%, sasniedzot 318,73 dolāru atzīmi. Tādējādi "Apple" akcijas cenas pieaugums pārspējis kopējo "Dow Jones Industrial Average" vērtības pieaugumu šajā gadā, kas bijis 2,84%, sasniedzot 29,348 punktus.

Kā skaidro eksperti, cenas pieaugumam ir vairāki iemesli. Viens no tiem, kas ir veicinājis cenas pieaugumu pēdējā laikā, ir uzņēmuma publicētā informācija par veiksmīgajiem "iPhone" pārdošanas apjomiem Ķīnā. Eksperti lēš, ka jaunā "iPhone 11" pārdošanas apjomi ir labāki nekā gaidīts, tiesa gan, pagaidām oficiāli dati par apjomiem vēl nav pieejami. Tāpat pozitīva izaugsme ir arī "Apple" pakalpojumu segmentam, un eksperti prognozē, ka augšupejošā tendence turpināsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Varbūt nākamgad Eiropa beidzot sāks piedzīt ASV?

Jānis Šķupelis, 23.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad ļoti dāsnus guvumus investoriem sagādājušas ne tikai ASV akcijas, kuru cenas pieaugums kopš janvāra sākuma sācis tuvoties jau 30%.

Šajā periodā par 22% palēkusies arī Eiropas lielāko publiski kotēto uzņēmumu akciju dinamiku raksturojošā Stoxx 600 indeksa vērtība. Gluži ASV izaugsme tā joprojām nav, lai gan tas tāpat sniedzis izcilu iespēju nopelnīt visiem tiem, kas izvēlējušies tomēr ieguldīt vecā kontinenta akcijās. Katrā ziņā tas ir daudz labāk par to, ko jau gadiem piedāvā kādi krietni konservatīvāki ieguldījumi (piemēram, depozīti) vai naudas turēšana kontā, kas nu Latvijā jau sākusi saistīties ar zināmām izmaksām.

Pamatīgi atpaliek

Jāņem vērā, ka Eiropas akcijas pēdējos gados pamatīgi atpalikušas no savām ASV kolēģēm. ASV ekonomikai pēc iepriekšējās globālās krīzes klājies labāk un uzņēmumu peļņa augusi straujāk. Savukārt Eiropu nomocījusi ilgstoši ļoti lēzena ekonomikas izaugsme un sarežģīta politiskā situācija. Eiropu pamatīgi skāra, piemēram, parādu krīze un Bexit neskaidrība. Iespējams, pat arī ASV-Ķīnas tirdzniecības karš dziļāku brūci radījis tieši šī kontinenta tautsaimniecībai, jo uz jautājuma zīmes, Ķīnai sabremzējoties, ir nonācis Vācijas eksports. Bieži redzams pieņēmums, ka ASV uzņēmumus balsta spēcīgais vietējais patēriņš. Savukārt Eiropas uzņēmumi vairāk atkarīgi no eksporta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple jaunā, pēdējos gados svarīgākā iPhone modeli, ko prezentēs rīt, nosaukums būs iPhone X, atsaucoties uz noplūdušu informāciju, raksta Bloomberg.

Aplikāciju un spēļu attīstītājs Stīvens Trotons-Smits atklājis, ka programmatūras kodā iekļautie dati liecina, ka trīs jaunos modeļus sauks iPhone 8, iPhone 8 Plus un iPhone X.

Divi pirmie ir esošo iPhone modeļu sekotāji, savukārt iPhone X ir premium versija, kurai būs pavisam jauns dizains, OLED displejs, uzlabotas kameras un 3D sejas atpazīšanas skaneris, ar kuru varēs atbloķēt ierīci.

X burts iPhone modeļa nosaukumā varētu būt tādēļ, ka šis modelis ir izlaists par godu 10.gadadienai. IPhone 8 un iPhone 8 Plus izskatīsies tāpat kā IPhone 7 un iPhone 7 Plus, taču tiem būs ātrāki procesori.

Jaunās ierīces Apple prezentēs otrdien, 12.septembrī. Apple pārstāvji pagaidām nekomentējuši informāciju par ierīcēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple kļūst par pirmo ASV uzņēmumu, kura vērtība sasniegusi 3 triljonus dolāru

LETA--AFP, 04.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju kompānija "Apple" pirmdien uz neilgu laiku kļuva par pirmo ASV uzņēmumu, kura tirgus vērtība sasniegusi 3 triljonus ASV dolāru.

"Apple" sasniedza šo rekordlīmeni ap plkst.20.45 pēc Latvijas laika, kad uzņēmuma akcijas cena pieauga līdz 182,88 dolāriem, bet pēc tam tā tirgus vērtība nedaudz samazinājās.

"Apple" 2020.gada augustā kļuva par pirmo ASV uzņēmumu, kura tirgus vērtība sasniegusi 2 triljonus dolāru. Tas notika Covid-19 pandēmijas laikā, kura palielināja pieprasījumu pēc personālās elektronikas un digitālajiem pakalpojumiem.

2018.gada augustā "Apple" kļuva par pirmo ASV uzņēmumu, kura tirgus vērtība pārsniegusi 1 triljonu dolāru.

Pašlaik "Apple" un "Microsoft" ir vienīgie ASV uzņēmumi ar tirgus vērtību virs 2 triljoniem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apple potenciāls sasniegt rekordaugsto 800 miljardu dolāru vērtību

Žanete Hāka, 07.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevienas kompānijas tirgus kapitalizācija vēl nav sasniegusi 800 miljardus ASV dolāru, taču tehnoloģiju uzņēmumam Apple ir potenciāls to sasniegt, raksta portāls 24/7 Wall St.

Lai pakāptos līdz 800 miljardiem dolāru, Apple akcijai jāaug vien par 9%. Un balstoties uz akcijas cenas pieaugumu šajā gadā un spekulācijām, ka iPhone 8 pieprasījums būs milzīgs, kompānijas vērtība šo līmeni var sasniegt pavisam drīz.

Šajā gadā Apple akcijas cena uzrādījusi visstraujāko kāpumu starp Dow Jones Industrial Average, augot par 20% un sasniedzot rekordaugstu cenu – 139 dolārus. Dow indekss ir audzis vien par 6% līdz 20,9 tūkstošiem punktu.

Vairāki akciju analītiķi, kas iesaka Apple akcijas, prognozē tālāku pieaugumu. Tā, piemēram, Guggenheim Securities eksperts Robs Cihra palielinājis akcijas cenas prognozi no 150 līdz 180 dolāriem. Daudzi analītiķi uzskata, ka cena pārsniegs 150 dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akcijas cena sasniegusi vēsturiski augstāko atzīmi, tādējādi kompānijas vērtība tuvojas vienam triljonam ASV dolāru.

Apple akcijas cena strauji pieauga piektdien, kad investoru guru Vorens Bafets ikgadējā Berkshire Hathaway akcionāru sapulcē atklāja, ka kompānija iegādājusies vēl 75 miljonus Apple akciju.

Pirmdien akcijas cena pieauga gandrīz par 2% un tagad tās vērtība ir vairāk nekā 940 miljardi ASV dolāru. Pēdējo sešu tirdzniecības sesiju laikā akcijas cena ir palielinājusies par 14%.

Apple aizvadījis veiksmīgu mēnesi. 1.maijā uzņēmums patīkami pārsteidza Volstrītas investorus, paziņojot par labāku peļņu, nekā gaidīts, neskatoties uz to, ka iPhone pārdošanas apjomi ASV ir palēninājušies, savukārt Ķīnā un Japānā vērojams straujš pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Saūda Arābijas troņa dārgums - Saudi Aramco - biržā

Jānis Šķupelis, 09.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordi paliek rekordi - decembra pirmajā daļā pasaule sagaidīja lielāko sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (Initial public offering jeb IPO) vēsturē.

Par vietējās Rijādas biržas iespēju izmantošanu izšķīrās Saūda Arābijas naftas milzis Saudi Aramco. Tam ar šī procesa palīdzību izdevās piesaistīt līdzekļus gandrīz 26 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir vairāk nekā līdzšinējais 2014. gada Alibaba rekords. Pēc šī IPO Saudi Aramco vērtība ir noteikta 1,7 triljonu ASV dolāru apmērā. Tādējādi tā ir kļuvusi par pašu vērtīgāko publisko kotēto biržas kompāniju pasaulē. Vēl ir tikai divas citas publiskas akciju kompānijas, kuru vērtība pārsniedz viena triljona ASV dolāru barjeru - Apple (1,18 triljoni ASV dolāri) un Microsoft (1,14 triljoni ASV dolāri). Katrā ziņā nu vērtīgākais pasaules uzņēmums tiks tirgots Rijādā nevis Ņujorkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple paziņojusi, ka atpirks akcijas 100 miljardu dolāru apmērā.

Kompānija gan nav informējusi par termiņiem, kādos tiks veikts šis darījums, taču šādu soli spert ļauj pēdējā laikā gūtie ienākumi no iPhone pārdošanas.

Šā gada pirmajā ceturksnī uzņēmums pārdevis 52,2 miljonus iPhone, kas ir tikai nedaudz zem prognozētā apjoma. Savukārt Apple ieņēmumi no pakalpojumiem, piemēram, Apple Music un App Store auguši par gandrīz trešdaļu līdz 9,1 miljardam dolāru.

Kopējie Apple viedtālruņu pārdošanas apjomi pieauguši par 3%, savukārt ienākumi no tirdzniecības auguši par 14%, tādējādi liecinot par dārgāku modeļu pieprasījumu.

Pēc šiem paziņojumiem uzņēmuma akcijas cena palielinājās par 3%, un Canalys analītiķis Bens Stentons sacījis, ka, kaut arī cenas pieaugumu veicināja paziņojums par akcijas atpirkšanu, arī ceturkšņa rādītāji bijuši iespaidīgi, raksta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru