Jaunākais izdevums

Ceturtdienu visi NASDAQ OMX Baltijas biržu indeksi noslēdza ar pieaugumu, liecina biržu dati.

Baltijas tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,18% līdz 626,84 punktiem. Straujākais kāpums bija vērojams Rīgas biržā, kuras indekss OMX Riga pieauga par 0,37% līdz 447 punktu atzīmei. Par 0,32% līdz 419,31 punktam palielinājās OMX Vilnius indekss, savukārt OMX Talllinn pieauga par 0,1% līdz 834,47 punktu atzīmei.

Kopējais Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta apgrozījums pārsniedza 1,4 miljonus latu. Aktīvākā tirdzniecība ceturtdien notika ar farmācijas uzņēmuma Grindeks vērtspapīriem, sasniedzot 433 tūkstošus latu. Otrajā vietā, kā jau ierasts, ierindojās Igaunijas azartspēļu kompānija Olympic Entertainment Group ar 322 tūkstošu latu apgrozījumu, savukārt trešo vietu ieņēma kuģniecības uzņēmums Tallink Grupp ar 312 tūkstošiem latu.

Db.lv jau rakstīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par administratīvās lietas uzsākšanu pret Kirovu un Filipu Lipmaniem, informēja komisijas pārstāve Laima Auza.

FKTK AS Grindeks akcionāru pārbaudi uzsāka 2010.gadā pēc ABLV Private Equity Fund darījuma, bet, saņemot jaunu informāciju, pārbaude atsākās šā gada jūlijā. Pārbaudes mērķis ir noskaidrot, vai Kirovam Lipmanam un ar viņu saistītām personām ir vairākuma balsstiesības uzņēmumā un tādējādi būtu jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums pārējiem akcionāriem.

FKTK turpmākā rīcība būs atkarīga no administratīvās lietas virzības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta ar foto - Apbalvo labākos NASDAQ OMX Baltijas biržu uzņēmumus

Žanete Hāka, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Baltic Market Awards ceremonijā tika paziņoti NASDAQ OMX Baltijas biržās kotētie uzņēmumi kategorijās par labākajām investoru attiecībām un apbalvots Baltijas biržu Gada biedrs.

Tallinna Vesi pirmo reizi Baltijas uzņēmumu konkurencē saņēma galveno balvu nominācijā Labākās investoru attiecības Baltijas valstīs.

Lietuvas telekomunikāciju kompānija Teo LT ierindojās 2.vietā nominācijā par labākajām investoru attiecībām Baltijas valstīs, savukārt uzņēmums Baltika ieguva 3.vietu. Šajā nominācijā labāko uzņēmumu pieciniekā ierindojās arī Grindeks un Nordecon.

«Baltijas biržās kotētos uzņēmumus ar labākajām investoru attiecībām mēs vērtējam atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Labas korporatīvās pārvaldības principu ievērošana un stiprināšana, nodrošinot caurskatāmību un atklātību, ir svarīgākie instrumenti investoru attiecībās gan emitentu vidū gan kapitāla tirgum kopumā,» saka Arminta Saladžiene, NASDAQ OMX Baltijas tirgus vadītāja. «Gūstot uzticību investoru un tirgus dalībnieku vidū, uzņēmumam ir vieglāk papildus piesaistīt kapitālu attīstībai, apliecinot savu atpazīstamību un konkurētspēju. Visbeidzot, caurskatāma un godīga biznesa vide pozitīvi rezonēs arī Baltijas valstu ekonomikas attīstības un iedzīvotāju labklājības kontekstā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā visus ap Olainfarm notikušos procesus, skandālus un uzraugošo institūciju dīvaino pasīvo attieksmi pret tiem, daļa Olainfarm akcionāru apsver iespēju lemt par uzņēmuma akciju izslēgšanu no Rīgas biržas sarakstiem, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Neskatoties uz gada sākumā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iniciatīvu ar tā saukto desmit soļu programmu aktivizēt uz Eiropas un pat Baltijas valstu fona krietni panīkušo Latvijas kapitāla tirgu un sekmēt jaunu uzņēmumu interesi savas akcijas tirgot publiskajā regulētajā tirgū jeb biržā, izskatās, ka šī iniciatīva vismaz pagaidām nav devusi cerēto rezultātu, jo pat jau biržā kotēto uzņēmumu īpašnieki lemj par savu uzņēmumu akciju izslēgšanu no fondu tirgus.

Turpina aiziet no biržas

Diena jau rakstīja, ka no biržas savulaik nolēma aiziet tādi uzņēmumi kā a/s Grindeks, a/s Rīgas Farmaceitiskā fabrika, a/s Brīvais vilnis, a/s Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca, a/s Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca, un tie ir tikai daži no uzņēmumiem, kas pēdējos gados ir pametuši Nasdaq Riga biržu. Nenoliedzami, ir arī zināms sava veida veiksmes stāsts a/s Madara Cosmetics, taču kopumā gan tirgoto akciju apgrozījuma, gan arī biržas dalībnieku statistika nerada nekādu pamatu optimismam par Rīgas biržas dzīvīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investors: Arī nākamgad Baltijā varēs atrast ļoti pievilcīgas investīcijas

Jānis Šķupelis, 30.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz drūmo fonu, arī nākamgad Baltijā varēs atrast ļoti pievilcīgas investīcijas

Šogad cenu tendences Baltijas biržās krietni izteiktāk nekā citus gadus ietekmēja Krievijas faktors. Krievijas rubļa vērtībai strauji ceļojot lejup, ārzemnieku produkcija šajā valsī vietējiem patērētājiem kļūst arvien dārgāka. Tāpat paredzams, ka dažādu problēmu kopums Krievijas tautsaimniecību nākamgad, visticamāk, ievedīs recesijā, kurai sekos vēl tālāka šīs valsts iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās. Krievijas tirgus ir liels un ļoti nozīmīgs arī daudzām Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kompānijām, kuru peļņa un ieņēmumi nu ir apdraudēti. To izjūt, piemēram, tādi uzņēmumi kā Grindeks un Olainfarm, kuru akciju cenas šobrīd noteikti būtu augstākas, ja nebūtu aktuāls rubļa cenas kritums un sankcijas pret Krieviju. Valdot šādam fonam, kopējā Baltic Benchmark indeksa cena kopš šā gada sākuma sarukusi par 6,8% (pagājušogad tas auga par 11,2%). NASDAQ OMX Riga indeksa vērtība šajā laika posmā sarukusi vēl straujāk – par 10%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valstij piederošās Grindeks un Valmieras stikla šķiedra akcijas pārdod par 2 miljoniem eiro

Žanete Hāka, 08.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8. novembrī biržas Nasdaq Riga izsolēs pārdotas valstij piederošās un VAS Privatizācijas aģentūra turējumā esošās zāļu ražotājas AS Grindeks 219 780 akcijas par 3,85 eiro par vienu akciju un stikla šķiedras ražotājas AS Valmieras stikla šķiedra 425 609 akcijas par 2,85 eiro par vienu akciju. Akciju pārdošana papildinās valsts speciālo pensiju budžetu ar gandrīz diviem miljoniem eiro, informē birža.

Akciju pārdošanu organizēja VAS Privatizācijas aģentūra sadarbībā ar biržu Nasdaq Riga. Iesniedzot izsoļu uzdevumus savā vai savu klientu vārdā, izsolē varēja piedalīties biržas Nasdaq Riga biedri. Izsolēs kopā tika saņemti 239 akciju pirkšanas pieteikumi.

«Investori mūs šodien patīkami pārsteidza. Pieprasījums pēc akcijām bija negaidīti augsts un būtiski pārsniedza piedāvājumu. Tas, ka esam veiksmīgi pārdevuši visas akcijas par augstāku cenu nekā izsoles sākumcena, liecina, ka tirgus dalībnieki ir gatavi investēt pieredzējušos uz eksportu orientētos uzņēmumos. Papildus labie izsoles rezultāti ir ļāvuši papildināt valsts speciālo pensiju budžetu ar gandrīz 2 miljoniem eiro,» teica Vladimirs Loginovs, VAS Privatizācijas aģentūra valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ar pandēmiju cīnās arī Baltijas akcijas

Jānis Šķupelis, 07.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmija un ar tās ierobežošanu saistītie pasākumi lielu ietekmi atstājuši arī uz Baltijas akciju dinamiku. Tiesa gan, līdzīgi kā tas ir citur, arī šī reģiona vietējās biržās pēdējās nedēļas drīzāk dominē cerības par to, ka agrākā izpārdošana, iespējams, bijusi pārspīlēta.

Pasaules akciju tirgiem šā gada pavasara sākumā krītot panikā, kopējā Baltijas OMX Baltic Benchmark akciju indeksa vērtība līdz marta vidum noplanēja par 30% zemāk. Kopš tā brīža tā ir palēkusies jau par 18%. Ja salīdzina ar janvāra sākumā vērojamo līmeni, tad tā gan joprojām ir vairāk nekā par 10% zemāka.

Rīgas biržas akciju OMX Riga indeksa vērtība šīs nedēļas vidū atradās vien nepilnus divus procentus zem sava šā gada sākuma līmeņa. Līdzīgs kritums šādā periodā bijis vērojams arī Lietuvas uzņēmumu akcijām. Straujāk – aptuveni par 11% - cena sarukusi Igaunijas biržā publiski tirgoto uzņēmumu akcijām. No trim Baltijas valstīm tieši Igaunijā pirmajā tika novērots saslimšanas gadījums ar Covid-19. Šobrīd šajā valsī saslimušo skaits ar šo vīrusu ir lielāks un ir pārsniedzis 1700 barjeru. Pieejamā informācija liecina, ka šīs nedēļa vidū Lietuvā tie bija aptuveni 1400 gadījumi un Latvijā – 900 gadījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržu investoriem smagi zaudējumi, cer uz dividendēm

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 11.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq Baltijas akciju tirgos iekļauto uzņēmumu vērtspapīru cenas aizvadītajā gadā piedzīvojušas smagu kritumu, tam sasniedzot pat vairākus desmitus procentu, taču šogad varētu atgūties, un vairākas kompānijas investorus varētu iepriecināt ar dividendēm, norāda tirgus eksperti.

Baltijas biržu investori ar savu ieguldījumu rezultātiem aizvadītajā gadā diez vai ir apmierināti, jo lielākā daļa Oficiālajā sarakstā kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņu ir sarkanajā teritorijā, turklāt ne viens vien uzņēmums zaudējis vērtību vairāku desmitu procentu apmērā. Kritumu izraisīja globālais negatīvais fons, taču savu artavu deva arī atsevišķu uzņēmumu darbības negatīvie līkloči. Šajā gadā pagaidām strauja cenu izaugsme netiek prognozēta, ņemot vērā, ka pasaules tirgos pastāv vairāki būtiski faktori, kas var ietekmēt starptautisko vērtspapīru cenu, un tas ietekmēs arī vietējo investoru noskaņojumu.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kritums tikai Rīgas biržā

Žanete Hāka, 27.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdienu lielākā daļa Nasdaq Baltijas biržas noslēdza ar pozitīviem rezultātiem, saruka vien Rīgas biržas indekss, liecina vērtspapīru tirgus dati.

OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,02% līdz 557,11 punktiem. Visstraujāk – par 0,3% pieauga OMX Tallinn vērtība, sasniedzot 739,32 punktus, bet par 0,12% līdz 449,42 punktiem pieauga OMX Vilnius vērtība. OMX Riga indeksa vērtība samazinājās par 1,1% līdz 410,23 punktiem.

Baltijas biržas Oficiālā un Otrā saraksta kopējais tirdzniecības apgrozījums sasniedza 398,9 tūkstošus eiro. Baltijā visaktīvāk tika tirgotas Lietuvas telekomunikāciju uzņēmuma TEO LT akcijas, apgrozījumam sasniedzot 78,98 tūkstošus eiro, bet starp Rīgas biržas uzņēmumiem visaktīvākā tirdzniecība notika ar farmācijas kompānijas Grindeks akcijām – apgrozījums sasniedza 17 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Vienīgi NASDAQ OMX Riga noslēdz dienu ar kritumu

Žanete Hāka, 29.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Baltijas biržas raksturojošais indekss OMX Baltic Benchmark pieauga par 0,33% līdz 604,19 punktiem, liecina biržu dati.

Vienīgā starp Baltijas biržām kritumu piedzīvoja NASDAQ OMX Riga, kuras indekss saruka par 1,11%. Pārējās Baltijas biržās indeksi auga – lielākais pieaugums bija OMX Vilnius indeksam – par 0,44% līdz 394,01 punktam, savukārt OMX Tallinn pakāpās par 0,28% līdz 803,27 punktiem.

NASDAQ OMX Riga biržā pieaugumu piedzīvoja vienīgi farmācijas uzņēmuma Grindeks akcijas cena – par 0,87%. Savukārt lielākais kritums starp Oficiālā saraksta akcijām bija AS Ventspils naftas akcijai, kuras cena samazinājās par 3,8% līdz 0,962 latiem.

NASDAQ OMX Tallinn lielākais kāpums bija būvniecības kompānijas Nordecon akcijas cenai – par 1,9% līdz 1,07 eiro. Savukārt NASDAQ OMX Vilnius lielāko pieaugumu piedzīvoja piena pārstrādes kompānijas Pieno žvaigždes akcijas cena, palielinoties par 1,05% līdz 1,92 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par Olainfarm valdes priekšsēdētāju iecelts Juris Bundulis

Db.lv, 22.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācijas uzņēmuma “Olainfarm” akcionāru sapulce 22. septembrī apstiprinājusi dinamiskāku stratēģijas īstenošanu ar koncentrētāku vadības komandu, lai ar pētniecības un inovāciju palīdzību nostiprinātos Rietumu tirgos.

Par AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētāju iecelts Juris Bundulis. Valde turpmāk darbosies trīs cilvēku sastāvā līdzšinējo četru vietā, un darbu valdē veiks arī Andris Jegorovs un Jānis Leimanis.

Līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Jānis Buks, kurš pārraudzīja sekmīgu uzņēmuma transformāciju no biržas par privāto uzņēmumu un uzsāka optimizācijas procesus, turpmāk vadīs uzņēmuma padomi piecu cilvēku sastāvā. Šāda uzņēmuma līderības kompetenču koncentrēšana valdē un padomē ļaus mērķtiecīgāk īstenot pērnā gada nogalē publiskoto stratēģisko attīstību Rietumu tirgos un pilnvērtīgi investēt jaunu produktu izstrādē un pētniecībā.

“Esmu pagodināts jaunajā līderības modelī strādāt kopā ar farmācijas, finanšu, vadības un korporatīvās pārvaldības jomas līderiem, kas kopā ar savām komandām radīs jaunu produktu portfeli, paplašinās tirgus daļu Latvijā un visā Baltijas reģionā, kā arī virzīsies Rietumeiropas tirgos. Mūsu mērķis ir būt starp 10 lielākajiem ražošanas uzņēmumiem Centrālajā un Austrumeiropā. Līdzšinējā vadības struktūrā esam sagatavojuši labus priekšnoteikumus mūsu mērķu sasniegšanai, tagad varēsim tos īstenot vēl straujāk!” norāda “Olainfarm” jaunais valdes priekšsēdētājs J.Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas biržās lielākoties kritums

Žanete Hāka, 15.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdiena NASDAQ OMX Baltijas biržās aizvadīta lielākoties negatīvā teritorijā un pieauga vien Viļņas biržas indekss.

Baltijas tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark samazinājās par 0,37% līdz 626,86 punktiem. Straujāko kritumu varēja vērot NASDAQ OMX Riga biržā, kuras indekss saruka par 0,44% līdz 444,08 punktiem. Par 0,35% līdz 835,07 punktiem saruka OMX Tallinn, bet OMX Vilnius pieauga par 0,1% līdz 419,66 punktu atzīmei.

Aktivitāte Baltijas biržās bija ievērojami lielāka nekā iepriekšējās dienas, tirdzniecības apgrozījumam pārsniedzot 1,4 miljonus latu, no kuriem aptuveni pusi veidoja tirdzniecība ar Igaunijas azartspēļu uzņēmuma Olympic Entertainment Group akcijām – 732 tūkstošus latu. Otra aktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas kuģniecības uzņemuma Tallink Grupp akcijām, apgrozījumam sasniedzot 188 tūkstošus latu.Savukārt trešā aktīvākā tirdzniecība otrdien notika ar Lietuvas apģērbu mazumtirgotāja Apranga Group vertspapīriem, apgrozījumam sasniedzot 104,6 tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visās Baltijas biržās kritums

Žanete Hāka, 16.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļu visas NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar indeksu samazinājumu, liecina biržu dati.

Baltijas akciju tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark saruka par 0,67% līdz 635,14 punktiem.

Lielākais kritums bija vērojams Tallinā, kur biržas indekss saruka par 0,6% līdz 842,01 punkta atzīmei. OMX Vilnius kritās par 0,21% līdz 415,96 punktiem, savukārt OMX Riga piedzīvoja vismazāk kritumu – par 0,09% līdz 496,84 punktiem.

Kopējais Baltijas biržu Oficiālā un Otrā saraksta apgrozījums piektdien sasniedza 553 tūkstošus latu. Pirmās vietas aktīvākās tirdzniecības ziņā, kā ierasts, ieņēma Tallinas biržas uzņēmumi.

Lielākais tirdzniecības apgrozījums bija kuģniecības uzņēmumam Tallink Grupp – 144 tūkstoši latu, akcijas cenai sarūkot par 0,21%. Otrajā vietā ierindojās Igaunijas azartspēļu kompānija Olympic Entertainment Group – tās apgrozījums bija 81,5 tūkstoši latu. Savukārt trešā aktīvākā tirdzniecība notika ar Lietuvas nekustamā īpašuma attīstītāju City Service akcijām – apgrozījums sasniedza 49 tūkstošus latu, bet akcijas cena samazinājās par 0,54%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Baltijas biržas nedēļu noslēdz ar plusiem

Dienas Bizness, 17.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

17. novembra tirdzniecības sesiju visas trīs Baltijas biržas noslēdza plusos, visstraujāk pieaugot OMX Riga indeksam - par 0,26% līdz 476,79 punktiem.

OMX Tallinn un OMX Vilnius indeksi pieauga par attiecīgi 0,17% un 0,09%. Rezultātā OMX Tallin indekss nedēļu noslēdza ar 836,18 punktiem, bet OMX Vilnius - ar 446,31 punktu.

Baltijas biržas raksturojošais indekss OMX Baltic Benchmark pieauga par 0,23% līdz 635,52 punktiem.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums 17. janvārī sasniedza 2,19 miljonus eiro.

Vislielākais apgrozījums bija ar Igaunijas Olympic Entertainment Group akcijām - 958,6 tūkst. eiro apmērā. Kompānijas akcijas cena piektdienas tirdzniecības sesiju gan noslēdza ar kritumu 0,52% apmērā - līdz 1,91 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas biržā visstraujākais kritums

Žanete Hāka, 30.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdienu Nasdaq Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, liecina vērtspapīru tirgus dati.

OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,12% līdz 633,17 punktiem.

Visstraujāk – par 1,06% līdz 424,08 punktiem saruka OMX Riga vērtība, bet par 0,27% līdz 491,72 punktiem – OMX Vilnius vērtība. Par 0,23% līdz 863,77 punktiem pieauga OMX Tallinn vērtība.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 587,7 tūkstošus eiro. Visaktīvākā tirdzniecība Baltijas biržās notika ar Lietuvas lauksaimniecības uzņēmuma Linas Agro Group akcijām, apgrozījumam sasniedzot 142 tūkstošus eiro. Starp Rīgas biržas uzņēmumiem visaktīvāk tika tirgotas AS Grindeks akcijas, apgrozījumam sasnierdzot 14,7 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas birža dienu noslēdz ar kritumu

Žanete Hāka, 31.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdienu Nasdaq Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, liecina vērtspapīru tirgus dati.

OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,03% līdz 633,35 punktiem. Par 0,3% līdz 493,21 punktam palielinājās OMX Vilnius vērtība.

Savukārt par 0,63% līdz 421,39 punktiem saruka OMX Riga vērtība, bet par 0,11% līdz 862,86 punktiem – OMX Tallinn.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījuma sasniedza 681,5 tūkstošus eiro. Baltijas biržās visaktīvākā tirdzniecība notika ar Lietuvas uzņēmuma Vilkyškiu pienine akcijām, apgrozījumam sasniedzot 226,9 tūkstošus eiro. Savukārt starp Rīgas biržas uzņēmumiem visaktīvāk tika tirgotas AS Grindeks akcijas, apgrozījumam sasniedzot 8,4 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Straujākais kāpums atkal Rīgas biržā

Žanete Hāka, 18.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienu Baltijas biržas raksturojošais OMX Baltic Benchmark indekss noslēdza ar 0,66% lielu kāpumu, liecina NASDAQ OMX biržu dati.

Straujākais indeksa pieaugums, tāpat kā iepriekšējās dienās bija vērojams NASDAQ OMX Riga biržā, to raksturojošajam indeksam pakāpjoties par 1,51% līdz 461,98 punktiem. OMX Tallinn pieauga par 0,83% līdz 837,67 punktiem, savukārt OMX Vilnius saruka par 0,01% līdz 412,03 punktiem.

Tirdzniecības aktivitāte ceturtdien biržās bija lielāka nekā iepriekšējās dienās, Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta apgrozījumam sasniedzot 820,7 tūkstošus latu. Visaktīvāk tika tirgotas Olympic Entertainment Group akcijas, apgrozījumam sasniedzot 259,8 tūkstošus latu, kas uzdzina uzņēmuma akcijas cenu par 2,08% augstāk. Otrs lielākais apgrozījums bija ar Lietuvas apģērbu mazumtirgotāja Apranga Group akcijām – 154,8 tūkstoši latu, akcijas cenai pieaugot par 0,81%, savukārt trešā aktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas mazumtirgotāja Tallinna Kaubamaja akcijām, apgrozījumam sasniedzot 96,5 tūkstošus latu un akcijas cenai sarūkot par 0,88%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Veiksmīgākie un neveiksmīgākie Baltijas biržu uzņēmumi

Žanete Hāka, 23.01.2015

Gada veiksmīgākie uzņēmumi

Lietuvos energijos gamyba

Akcijas cenas izmaiņas 2014.gadā: +97,97%
Baltijas tirgu favorīts Lietuvos energijos gamyba sasniedza vēsturisku virsotni, ne tikai pateicoties elastīgai dividenžu politikai un augstākai peļņai, bet arī enerģētiskā sektora dividenžu eiforijai. Jau tradicionāli Lietuvas valstij piederošās enerģētikas kompānijas izmaksāja lielas dividendes, piemēram, Lietuvos dujos dividenžu ienesīgums par 2014. gadu sasniedza 16%, un ņemot vērā to, ka Lietuvos energijos gamyba kotējas samērā lēti, P/E radītājs 2013. gadā veidoja 7,95, tajā pašā laikā pārējām enerģētikas sektora kompānijām, tas bija pāri 10, tāpēc arī investori uzpirka lētos aktīvos.

Foto: Lietuvos energijos gamyba

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kara darbība un sankciju karš, kas pasliktināja jau tā vājo ekonomisko situāciju, papildus iedragāja savstarpējās uzņēmumu tirdzniecības un sadarbības apjomus, kas atspoguļojās vietējo Nasdaq biržu indeksos, stāsta Finasta Asset Management brokeris Sergejs Orlovs.

2014. gadā OMX Baltic Benchmark GI indekss samazinājās par 7%, salīdzinot ar iepriekšējā gada pieaugumu par 11,22%. Līdzīgs samazinājums -7,9% bija arī Tallinas biržā. Rīgas biržā bija vērojams kritums par 9,7%. Tajā pašā laikā Viļņas biržas indekss, pateicoties enerģētikas kompāniju akciju kāpumam, palielinājās par 8%.

Salīdzinājumam - gadu iepriekš visas Baltijas valstu biržas auga par 11-15%. Šīs negatīvās tendences veicināja arī investoru aktivitātes samazināšanos - Baltijas biržu apgrozījums nokritās par 25% salīdzinājumā ar 2013. gadu (no 287 miljoniem eiro līdz 216 miljoniem eiro).

Interesanti, ka OMX Baltic Benchmark GI indekss, korelējās ar Krievijas fondu tirgu indeksu Micex, kam 2014. gadā piemita lejupslīdoša tendence, un tajā pašā laikā absolūti nekorelējas ar DAX indeksu, vai S&P indeksu, kurš 2014. gadā sasniedza augstāko punktu savā vēsturē, norāda eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas biržās kritums

Žanete Hāka, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdienu visas NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar kritumu, liecina akciju tirgus dati.

Baltijas biržu raksturojošais indekss OMX Baltic Benchmark saruka – par 0,18% līdz 612,78 punktiem. Visstraujāk – par 1,34% līdz 436,02 punktiem samazinājās OMX Riga indekss, savukārt par 0,27% līdz 812,29 punktiem saruka OMX Tallinn. Viļņas biržā otrdien bija tirdzniecības brīvdiena.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 473,4 tūkstošus eiro.

Visaktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas apakšveļas ražotāja Silvano Fashion Group akcijām, apgrozījumam sasniedzot 196,2 tūkstošus eiro. Otra aktīvāk tirgotā akcija bija Igaunijas mazumtirdzniecības uzņēmumam Tallinna Kaubamaja, tirdzniecības apgrozījumam sasniedzot 77,9 tūkstošus eiro. Savukārt trešā tirgotākā akcija Baltijas biržās bija farmācijas uzņēmumam Grindeks, apgrozījumam sasniedzot 36,9 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas biržās visaktīvāk tirgojas ar Grindeks akcijām

Žanete Hāka, 03.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdienu Nasdaq Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, liecina vērtspapīru tirgus dati.

Baltijas biržu raksturojošais OMX Baltic Benchmartk saruka par 0,1% līdz 575,2 punktiem. Par 0,38% līdz 762,74 punktiem samazinājās OMX Tallinn vērtība, bet par 0,24% līdz 423,76 punktiem – OMX Riga. Vienīgā pieauga OMX Vilnius vērtība par 0,17% līdz 458,09 punktiem.

Baltijas biržu Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 445,4 tūkstošus eiro. Visaktīvāk piektdien Baltijas biržās tika tirgotas farmācijas kompānijas Grindeks akcijas, apgrozījumam sasniedzot 193,7 tūkstošus eiro. Uzņēmuma akcijas cena pakāpās par 2,81%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Straujākais kritums Rīgas biržā

Žanete Hāka, 14.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdienu NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, straujāko kritumu piedzīvojot Rīgas biržas indeksam, liecina biržu dati.

Baltijas tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pieauga par 0,14% līdz 629,18 punktiem. Starp biržu indeksiem palielinājās vien OMX Tallinn – par 0,31% līdz 837,99 punktiem. Straujākais kritums bija vērojams Rīgas biržā, kuras OMX Riga indekss samazinājās par 0,41% līdz 446,05 punktiem, savukārt OMX Vilnius saruka par 0,37% līdz 419,22 punktu atzīmei.

Kopējais Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 790,8 tūkstošus latu. Aktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas kuģniecības uzņēmuma Tallink Grupp akcijā, apgrozījumam sasniedzot 289,8 tūkstošus latu. Otrajā vietā ierindojās Igaunijas azartspēļu uzņēmums Olympic Entertainment Group ar 159 tūkstošiem latu, bet trešā aktīvākā tirdzniecība notika ar Lietuvas apģērbu mazumtirgotāja Apranga akcijām, apgrozījumam sasniedzot 73,7 tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas biržas nedēļu noslēdz ar kāpumu

Žanete Hāka, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdienas tirdzniecības sesiju NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar pieaugumu, liecina biržu dati.

Baltijas tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pieauga par 0,59% līdz 638,67 punktiem. Lielāko kāpumu sasniedza Viļņas biržas indekss OMX Vilnius – par 0,62%, pakāpjoties līdz 416,6 punktu atzīmei. OMX Tallinn pieauga par 0,61% līdz 844,95 punktiem, savukārt OMX Riga – par 0,33% līdz 471,17 punktiem.

Piektdien tirdzniecības apgrozījums Baltijas biržu Oficiālajā un Otrajā sarakstā sasniedza 1,7 miljonus latu, no kuriem 1,2 miljoni latu veidoja darījumi ar Lietuvas apģērbu mazumtirgotāja Apranga Group akcijām, cenai pieaugot par 0,78%.

Otrajā vietā ierindojās kuģniecības uzņēmums Tallink Grupp ar 11,8 tūkstošu latu apgrozījumu, bet trešajā – farmācijas kompānija Grindeks, kuras tirdzniecības apgrozījums bija 86,8 tūkstoši latu, akcijas cenai pieaugot par 0,73%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Straujš kāpums Rīgas biržā

Žanete Hāka, 21.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visu NASDAQ OMX Baltijas biržu indeksi dienu noslēdza plusos, un visstraujāko kāpumu piedzīvoja OMX Riga, liecina biržu informācija.

Baltijas vērtspapīru tirgu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,37% līdz 637,67 punktu atzīmei. Starp biržu indeksiem visstraujāk auga Rīgas biržas indekss – par 1,76% līdz 483,58 punktiem. Par 0,45% līdz 838,58 punktiem pakāpās OMX Tallinn, bet par 0,29% līdz 449,07 punktiem – OMX Vilnius.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 871,3 tūkstošus eiro. Visaktīvākā tirdzniecība notika ar Igaunijas kuģniecības uzņēmuma Tallink Grupp akcijām – apgrozījums sasniedza 304,9 tūkstošus eiro. Otra aktīvākā akcija bija Igaunijas apģērbu ražotājam Silvano Fashion Group – 109,7 tūkstoši eiro, savukārt trešais lielākais tirdzniecības apgrozījums otrdien bija Lietuvas lauksaimniecības uzņēmumam Linas Agro Group, kura tirdzniecības apgrozījums sasniedza 65 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Krievijas embargo: Investori nervozi un mēģina pārdot akcijas

LETA, 08.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Krievijas paziņojuma par embargo lielākajai daļai no Eiropas Savienības importēto pārtikas produktu samazinās Baltijas biržās kotēto uzņēmumu akciju cenas - sarūk gan pārtikas ražotāju un lauksaimniecības uzņēmumu, gan arī citu uzņēmumu akciju cenas.

Krievijas noteiktajam embargo ir ļoti negatīva ietekme uz Baltijas akciju tirgu, gan vakar, gan šodien visā Baltijā diezgan pamatīgi krīt cenas, sacīja IPAS Finasta Asset Management vadītājs Andrejs Martinovs.

Viņš skaidroja, ka investori, saņemot informāciju par ierobežojumiem pārtikas importam Krievijā un zinot Baltijas ekonomikas un uzņēmumu saistību ar Krievijas tirgu, kļūst nervozi un mēģina pārdot akcijas. Pircēju, kas ir optimisti, patlaban ir salīdzinoši maz, tādējādi cenas krīt, turklāt diezgan pamatīgi. Šodien tirgū dominē pārdevēji. Visticamāk, akciju cenu kritums kādu laiku turpināsies, vērtēja Martinovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākais kritums – Rīgas biržā

Žanete Hāka, 12.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdienu NASDAQ OMX Baltijas biržas noslēdza ar dažādiem rezultātiem, liecina vērtspapīru tirgus dati.

Baltijas biržas raksturojošais OMX Baltic Benchmark saruka par 0,06%% līdz 578,1 punktam.

Starp biržu indeksiem kritumu piedzīvoja OMX Tallinn – par 0,1% līdz 766,41 punktam. Visstraujāk – par 0,79% līdz 423,19 punktiem samazinājās OMX Riga vērtība, bet par 0,36% līdz 456,88 punktiem pakāpās OMX Vilnius.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums pirmdien sasniedza 494,65 tūkstošus eiro. Visaktīvākā tirdzniecība notika ar Lietuvas uzņēmuma Linas Agro Group – 122,7 tūkstoši eiro.

Rīgas biržā visaktīvāk tika tirgotas farmācijas kompānijas Grindeks akcijas, apgrozījumam sasniedzot 10,6 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas biržās lielākoties plusi

Žanete Hāka, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienu lielākā daļa Nasdaq Baltijas biržu noslēdza ar plusiem, liecina vērtspapīru tirgus dati.

OMX Baltic Benchmark pakāpās par 0,3% līdz 635,26 punktiem. Par 0,51% līdz 867,23 punktiem palielinājās OMX Tallinn vērtība, bet par 0,04% līdz 493,4 punktiem – OMX Vilnius indekss. OMX Riga indeksa vērtība samazinājās par 0,01 punktu līdz 421,38 punktiem.

Baltijas Oficiālā un Otrā saraksta tirdzniecības apgrozījums sasniedza 412,8 tūkstošus eiro. Visaktīvāk Baltijas biržās tika tirgotas Igaunijas mazumtirgotāja Tallinna Kaubamaja akcijas, apgrozījumam sasniedzot 128,6 tūkstošus eiro, bet starp Rīgas biržas uzņēmumiem lielākais apgrozījums bija ar AS Grindeks akcijām – 8,35 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ar visstraujāko kāpumu nedēļu noslēdz NASDAQ OMX Riga

Žanete Hāka, 31.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visas Baltijas biržas nedēļu noslēdza pozitīvā teritorijā, liecina biržu dati.

Ievērojami straujāk nekā pārējās kaimiņvalstu biržas pieauga NASDAQ OMX Riga indekss – par 3,35% līdz 422,88 punktiem. Otrs lielākais pieaugums bija OMX Vilnius – par 1,14%, savukārt OMX Tallinn palielinājās par 0,15% līdz 806,54 punktiem. Baltijas biržu raksturojošais OMX Baltic Benchmark pieauga par 0,24% līdz 607,19 punktiem.

Visstraujāko akcijas cenas pieaugumu Baltijas Oficiālajā sarakstā piedzīvoja AS Latvijas kuģniecība – tās vērtība pakāpās par 5,24% līdz 0,261 latam. Uzņēmums piektdien paziņoja savus pirmā ceturkšņa rezultātus, kas uzrādīja peļņu pirmo reizi kopš 2008. gada. Otrs lielākais kāpums bija Ventspils naftas akcijas cenai, kas palielinājās par 5,1% līdz 1,01 latam.

Komentāri

Pievienot komentāru