2006.gadā Latvijā kopumā saražoti 7674,5 tūkst. dal alkoholisko dzērienu (neskaitot alu), kas ir par 21% vairāk kā 2005.gadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegtā informācija. Degvīns no valstī ražoto dzērienu sortimenta ir populārākais dzērienu veids Latvijas patērētājiem.
Alkoholisko dzērienu ražošana 2006.gadā veikta 16 akcīzes preču noliktavās, vienā noliktavā veikta aromatizatoru un ekstraktu ražošana, divās - alkoholu saturošo ekstraktu un esenču fasēšana un izplatīšana. Minētie komersanti kopumā saražojuši 76,7 milj. litru alkoholisko dzērienu.
2006.gadā Latvijā kopumā saražoti 7674,5 tūkst. dal alkoholisko dzērienu (neskaitot alu), kas ir par 21% vairāk kā 2005.gadā. Vērtējot pēc absolūtā alkohola dzērienos, kāpums ir par 12%, un tas liecinot, ka samazinājies Latvijā ražoto dzērienu stiprums - no 31,4 tilpumprocentiem 2005.gadā uz 29 tilpumprocentiem 2006.gadā.
No valstī saražotajiem alkoholiskajiem dzērieniem (neskaitot alu) 2006.gadā:
- 45% realizēti vietējā tirgū;
- 21% izvesti uz ES dalībvalstīm (galvenokārt Lietuvu, Kipru un Igauniju);
- 33% novirzīti eksportam uz trešajām valstīm (lielākoties uz Kanādu un ASV).
Latvijā ražoto dzērienu (neskaitot alu) sortimentā 60% aizņem degvīns. Lai arī lielākā daļa (76%) no saražotā degvīna apjoma tiek izvesta no Latvijas, lielākoties uz ASV un Kanādu, degvīns no valstī ražoto dzērienu sortimenta ir populārākais dzērienu veids arī Latvijas patērētājiem.
Alkoholiskie kokteiļi saražoto dzērienu sortimentā veido 14%, un no Latvijas tie tiek izvesti minimālos apjomos.
Vīni un citi raudzētie dzērieni ieņem stabilu vietu (attiecīgi 10 un 8% īpatsvara) Latvijā ražoto dzērienu sortimentā un to apjomi būtiski nemainās gadu griezumā.
Kaut arī konjaks/brendijs Latvijā ražoto dzērienu sortimentā aizņem 5%, no saražotā apjoma 44% 2006.gadā tika izvests uz citām ES dalībvalstīm.
2006.gadā akcīzes preču noliktavās Latvijā kopumā no ES dalībvalstīm un trešajām valstīm ievesti 5326,2 tūkst. dal alkoholisko dzērienu papildus jau noliktavās krājumos esošajiem 908,5 tūkst.dal.
2006.gadā brīvā apgrozījumā patēriņam Latvijā izlaisti 2691,6 tūkst. dal ievesto jeb importēto alkoholisko dzērienu, kas ir nedaudz - par 1% mazāks rādītājs kā 2005.gadā.
Savukārt vērtējot apjomu izmaiņas pēc absolūtā alkohola, ir vērojams pieaugums par 10%, kas liecina par ievesto dzērienu vidējā alkohola satura pieaugumu. Ja 2005.gadā ievesto alkoholisko dzērienu (neskaitot alu) vidējais stiprums bija 17,7 tilpumprocenti, tad 2006.gadā jau 19,6 tilpumprocenti.
Ievesto un importēto alkoholisko dzērienu struktūrā (neskaitot alu) 2006.gadā dominē dabīgi raudzētie dzērieni - dabīgie vīni (36%), pārējie raudzētie dzērieni un dzirkstošie vīni (īpatsvars attiecīgi 13% un 8%). Būtisks palielinājums salīdzinājumā ar 2005.gada rādītājiem ir vērojams dzirkstošo vīnu ievestajos apjomos (+37%) un pārējo raudzēto dzērienu grupā (+20%).
Degvīna un citu stipro jeb "spirtoto" dzērienu īpatsvars ir palielinājies salīdzinājumā ar 2005.gadu, reālie šo ievesto un importēto dzērienu apjomi kāpuši - degvīns par 18%, bet citi alkoholiskie dzērieni (viskijs, džins, rums, Melnais Balzams, u.c.) par 13%, kas izraisīja arī vidējo ievesto alkoholisko dzērienu stipruma palielinājumu.