Tehnoloģijas

AM sekretārs: ar kiberkaru var izraisīt lielākas nekārtības nekā ar atomkaru

LETA, 19.02.2013

Jaunākais izdevums

Ar kiberkaru iespējams izraisīt tādas masu nekārtības, kas nebūtu pa spēkam pat atomkaram, apgalvo Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis.

Kā liecina stratēģiskie pētījumi, piemēram, tāda atombumba, kāda tika nomesta Hirosimā, spēj iznīcināt vidusmēra pilsētu, radot piesārņojumu un nogalinot cilvēkus, savukārt, ja ar tādu pašu magnitūdu tiek veikts kiberuzbrukums, iespējams atslēgt pilnīgi visas elektrolīnijas ASV vai citā valstī, intervijā žurnālam Kapitāls stāsta Spolītis.

«Ja ārā ir mīnus 30 grādi, var iedomāties, kādas būtu sekas. Šādi ir kiberuzbrukuma mērogi,» norāda Spolītis, kā piemērus minot arī Stuxnet vīrusu Irānā un Red October vīrusu Austrumeiropā. Spolītis uzsver, ka kiberdrošība tiekot uztverta nopietni, un pie tās šobrīd arī strādā.

«Visas šīs dziļās aizsardzības, ienaidnieka ievilkšana katlā, aplenkšana jau sen pieder vēsturei. Šobrīd valda atšķirīga izpratne, tagad ir tehnoloģiju laikmets. Lai mums uzbruktu, nav vajadzīga tanku armija, pietiek palaist tālās darbības rādiusa raķeti 6000 kilometru attālumā no Latvijas, un tā ar ķirurģisku precizitāti nokritīs tajā Rīgas rajonā, kur tas nepieciešams,» sacīja Spolītis.

Viņš arī norāda, ka lielākā vai mazākā mērā kiberkarš jau norisinās, un Latvija ar savu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV jeb iestādi, kas seko kibernoziegumiem, ir priekšā daudzām Dienvideiropas valstīm.

Tomēr vēl ir daudz darba, lai aizsargātu demokrātiskās brīvības, jo virtuālā telpa rada arī ekonomisko labumu. Skandināvijas valstīs, Igaunijā, Zviedrijā, Somijā, Taivānā, Singapūrā, arī Latvijā ļoti daudzi uzņēmumi veidojas virtuālajā vidē, radot aplikācijas mobilajiem telefoniem un tamlīdzīgi.

«Tā ir mūsu zoss, kas dēj zelta olas. Mums jānodrošina, lai šī brīvība virtuālajā vidē turpinātos,» sacīja Spolītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Reaģējot uz haktīvistu uzbrukumiem, Zviedrija noteiks bargākus sodus kibernoziedzniekiem

Gunta Kursiša, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad pagājušajā nedēļā haktīvisti uz laiku apturēja vairāku Zviedrijas valdības aģentūru mājas lapu darbību, Zviedrijas tieslietu ministre Beatrise Aska (Beatrice Ask) paziņoja, ka par uzbrukumiem datorsistēmām valstī vajadzētu noteikt bargākus soda mērus, vēsta thelocal.se.

Zviedrijas valdības aģentūru mājas lapām veiktie hakeru uzbrukumi notika pēc tam, kad par «savu ierašanos» Zviedrijā YouTube ievietotā video paziņoja haktīvistu grupējuma Anonymous maskā ģērbusies persona.

Pašlaik maksimālais soda mērs, kas Zviedrijā var tikt piešķirts par «datorurķēšanu», ir divi gadi cietumā. Liela daļa no aptuveni trim tūkstošiem lietu, kas pēdējā gada laikā ierosinātas par kibernoziegumiem, bija saistītas ar piekļuvi svešai personīgajai informācijai – nereti uzbrukumus veica jaunieši, «uzlaužot» citu lietotāju Facebook profilus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Drošības iestāde atklājusi, kas Anonymous maskā solīja uzbrukt Igaunijai

Gunta Kursiša, 15.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nacionālās drošības aģentūra KAPO atklājusi personas, kas saistībā ar to, ka Igaunija «nerūpējas par savas valsts cilvēkiem», haktīvistu grupējuma Anonymous vārdā izteica draudus valsts valdībai, vēsta BBN.

Db.lv jau vēstīja, ka pagājušās nedēļas sākumā internetā tika izplatīts video, kurā slavenā haktīvistu grupējuma Anonymous maskā ģērbusies persona paziņoja, ka Igaunijas valdība var gatavoties Anonymous uzbrukumiem, kā iemeslu minot to, ka tajā pašā laikā, kad Igaunijas iedzīvotāji saņem mazākas algas un pensijas nekā grieķi, Baltijas valsts valdība apņēmusies palīdzēt parādos grimstošajai Dienvideiropas valstij finansiāli. Šie draudi internetā tika izplatīti neilgu laiku pēc tam, kad vizuāli līdzīgā video tika draudēts apturēt vairāku Zviedrijas valdības aģentūras interneta vietņu darbību, jo Zviedrija ierobežo brīvību internetā. Šie draudi vismaz daļēji ir piepildījušies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Anonymous ķēries klāt pasaules līmeņa spēļu izstrādātājam, kas slikti izturējies pret darbiniekiem

Gunta Kursiša, 29.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Haktīvistu grupējums Anonymous nav atstājis bez ievērības spēļu izstrādātāja Zynga pēdējās nedēļas aktivitātes, kad FarmVille radītājs atlaida piecus procentus savu darbinieku. Anonymous sola publicēt Zynga konfidenciālus dokumentus, kā arī nopludināt Zynga radītās spēles, raksta TechCrunch.

Anonymous savā YouTube ievietotājā video, kas pašlaik no medija izdzēsts, jo tajā «aprakstītas kaitīgas aktivitātes», pauž, ka Zynga darbinieku atlaišana ir apvainojums ASV nācijai. «[Zynga – red.] bankas kontā ir miljardiem dolāru, tādēļ šādas aktivitātes mēs uzskatām par apvainojumu nācijai, un tādu uzņēmumu kā Zynga uzvedībai jādara gals,» tika pausts video. Haktīvistu grupējums uzskata, ka Zynga darbības dara kaitējumu ASV spēļu tirgum, jo darbavietas no ASV tiks pārceltas uz «finansiāli izdevīgākām valstīm».

Komentāri

Pievienot komentāru